Ezúton is köszönjük a nagyszámú karácsonyi és újévi jókívánságokat!
A Magyar Innovációs Szövetség nevében ismételten kívánunk nyugodt és eredményekben gazdag 2010. évet!
MISZ Elnöksége

XX. évf. | 2010. január 12. |1. szám
 

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny
Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ

Új tagok
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívások
 
 
 

Hírek | Magyar Innovációs Szövetség

Az "Innovációs Nagydíj" védjegykénti oltalma

A Magyar Szabadalmi Hivatal 2010. január 4-én kelt M0900983/4 alszámú határozatával védjegykénti oltalomban részesítette az "Innovációs Nagydíj" szóösszetételt a Magyar Innovációs Szövetség javára. A védjegy - amelynek lajstromszáma 199 281 - oltalma a bejelentés napjára, 2009. április 9-re visszaható hatállyal keletkezett.

Kármán Tódor-díjak

2010. január 7-én adták át a Kármán Tódor-díjakat Budapesten, az Oktatási és Kulturális Minisztériumban. Az évente kiadott, maximum öt díjat azok a magánszemélyek (vagy közösségek) kaphatják, akik kiemelkedő támogatást nyújtanak a tanulóknak, hallgatóknak, oktatóknak és oktatási intézményeknek vagy azok a jogi személyek (intézmények, vállalkozások, alapítványok), amelyek szoros együttműködés keretében jelentős támogatással közreműködnek az oktatási intézmények kutatási, oktatási munkájában.

A tizedik, jubileumi Kármán Tódor-díjra minden eddiginél több, összesen 24 kiváló ajánlás érkezett, amelyből 14 magánszemély és 10 vállalat volt, ezért idén rendhagyó módon egy megosztott díjat is kiosztottak. Az elmúlt kilenc évben összesen 41 intézmény és magánszemély részesült az elismerésben.

Az díjakat Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára adta át, a díjazottak érdemeit Pakucs János, a felterjesztő szakmai kuratórium elnöke, a MISZ tiszteletbeli elnöke méltatta.
Díjazottak:
- Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., a díjat dr. Simon Attila, vezérigazgató vette át,
- dr. Polgár András, közgazdász, az X-Ingatlanfejlesztő és Ingatlanhasznosító Zrt. vezérigazgatója,
- dr. Solymosi József, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egyetemi tanára,
- Teva Gyógyszergyár Zrt., (a díjat Hegedűs Lajos, vezérigazgató vette át) és Teva Magyarország Zrt., (a díjat Orosz Viktória, PR vezető vette át) - megosztott díj
- posztumusz Kármán Tódor-díjjal ismerték el Kellner Pál életművét.

Az Óbudai Egyetem újjáalapítása

Tagintézményünk, a 130 éves iparoktatási és 40 éves felsőoktatási múlttal rendelkező Budapesti Műszaki Főiskola az elmúlt évek során dinamikus fejlesztési programot hajtott végre, melynek eredményeként teljesítette a felsőoktatási törvényben az egyetemekkel szemben megfogalmazott elvárásokat.

A BMF vezetése a fentiek alapján - a Gazdasági Tanács és a Szenátus támogatásával - kezdeményezte a Magyar Országgyűlésnél az intézmény egyetemmé nyilvánítását. Kezdeményezte továbbá - a Zsigmond király által 1395-ben alapított, majd 1410-ben újjáalapított első fővárosi egyetem hagyományait követve - Óbudai Egyetem néven való bejegyzést. A kezdeményezésre vonatkozó törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadta.

Az Észak-magyarországi Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének gazdasági évnyitója

2010. január 6-án, az egri Eszterházy Károly Főiskola Dísztermében rendezték meg az Észak-magyarországi Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének gazdasági évnyitóját, egybekötve a Szövetség küldöttgyűlésével és a Regionális Minőség Díj átadásával.

Az évnyitót Farkas József, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke nyitotta meg, majd újévi köszöntőt mondott és bevezető előadást tartott Dr. Pakucs János, Szövetségünk tiszteletbeli elnöke "A tudomány és gazdaság kapcsolata" címmel.

Ezután adta át a Regionális Minőség Díjakat Dr. Parragh László, az MKIK elnöke Bihall Tamás, a BOKIK elnöke, Dr. Tordai Péter, az NKIK elnöke és Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke.

Az Észak-magyarországi Kamarák Szövetsége soros elnöki posztjának átadása után a kamarai díjak, oklevelek átadása és a mesteravatás következett, majd Dr. Hauser Zoltán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora mondott pohárköszöntőt.

Hírek | Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny

A 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza

A Magyar Innovációs Szövetség, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Duna TV Zrt. által a 2009/2010-es tanévre, a 15 és 20 év közötti korosztály számára - az EU országaiban minden évben megrendezett "Contest for Young Scientists" versenysorozat részeként - meghirdetett 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza lezárult. A 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal főtámogatásával valósul meg.

A 2010. január 6-i határidőre összesen 86 pályázatot küldtek be a fiatalok.

A bírálóbizottság Prof. Ormos Pál, az MTA Biológiai Kutató Központ Biofizikai Intézet igazgatója vezetésével az alábbi szempontok szerint értékeli a beadott témajavaslatokat:
- a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása,
- a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke,
- az eredmények ésszerű és világos értelmezése,
- megvalósítható-e 2010. május 3-ig,
- a pályázó alkalmas-e a kidolgozásra.

A zsűri a végleges döntést, a részletes értékelést követően, 2009. január 26-án testületileg hozza meg.

A végső döntés a zsűri május végi ülésén fog megszületni, amelyen nemcsak az összesen közel három millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselhetik Magyarországot 2010. szeptember 24-29. között az európai döntőn, Lisszabonban.

Hírek | INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ

Az INNOREG KM RIü Khe. tagjaként az INNOSTART az alábbi információkat teszi közzé:

- 2010. május 27-én, az Európai KKV hét keretében kétoldalú szlovén-magyar üzletember-találkozóra kerül sor az e-Egészségügy (eHealth) területén, Budapesten. A rendezvényt az INNOSTART Nemzeti üzleti és Innovációs Központ - mint az INNOREG Közép-Magyarországi Regionális Innovációs ügynökség és az Enterprise Europe Network (EEN) magyarországi konzorciumának tagjai - és az ITD Hungary Zrt. - mint a magyarországi EEN konzorcium koordinátora - a szlovén partnerszervezetek együttműködésével és az Informatikai Vállalkozások Szövetségének szakmai támogatásával szervezik.
A rendezvényen előre egyeztetett, kétoldalú megbeszélések keretében a résztvevők nemzetközi kutatási együttműködésekről (FP7, más EU-s programok), valamint meglévő kutatási eredményekre alapozott technológiai transzfer és kutatás-hasznosítási együttműködések megvalósításáról tárgyalhatnak.
Kérjük, hogy előzetes, kötelezettség nélküli részvételi szándékukat 2010. január 31-ig jelezzék az INNOSTART-nál Szabó Eszter, projektmenedzsernek (tel.: 1/382-1503, e-mail:
eszter.szabo@innostart.hu) az INNOSTART honlapjáról (http://www.innostart.hu/node/207) letölthető projekt adatlap visszaküldésével!
A szlovén résztvevők kiválasztása a magyar résztvevők alapján történik.
A rendezvény részvételi költsége 50 euró vagy 13500 forint, ami a következőket foglalja magában:
- részvétel a rendezvényen,
- a kétoldalú tárgyalások szervezése a szlovén cégekkel,
- megjelenés a rendezvényen résztvevő cégeket bemutató katalógusban,
- részvétel a rendezvényt megelőző napon tartandó vacsorán.

- Üzletember-találkozó a barcelonai Mobile World Congress 2010 keretében - ingyenes belépő a kiállításra
A Mobile World Congress a mobilkommunikáció területén kiemelkedően fontos nemzetközi szakkiállítás, amelyet évente szerveznek Barcelonában. A 2010-es szakkiállítás keretében 2010. február 15-18. között kerül megrendezésre a vállalkozások közötti nemzetközi együttműködéseket elősegítő Enterprise Europe Network hálózat üzleti partnerkereső rendezvénye, amelynek a magyar szervezője az Innostart. A rendezvényen technológiák adásáról, vételéről, egyéb technológiai együttműködések kialakításáról, illetve akár kutatási együttműködésekről is tárgyalhatnak a résztvevők az előre leszervezett kétoldalú megbeszéléseken. Külön szekció keretében az Európai Bizottság legilletékesebb képviselői tartanak előadásokat a 7. KP aktuális ICT vonatkozású kérdéseiről.
A rendezvényen való részvétel teljesen ingyenes, sőt az EEN partnerkeresőjén résztvevő azon szervezetek, amelyeknek nincs kiállítási standja szervezetenként 1 db ingyenes látogatói belépőt kapnak az egész kiállításra (kb. 600 euró megtakarítás).
Regisztrációs határidő: 2010. január 12., a tárgyalópartnerek kiválasztása 2010. január 22-ig megtörténik.
A jelenleg már beregisztrált szervezetek által feltöltött technológiai profilok az alábbi oldalon tekinthetők meg: http://mobile.b2bmatchmaking.com/index.php?page=cat_tech
Bővebb információ a partnerkeresőről és regisztráció: www.een.cat/mobile-brokerage
A 2009-es üzletember-találkozó 4 napja alatt 22 ország több mint 500 szervezete vett részt közel 1200 kétoldalú tárgyaláson. A megbeszélések eredményeként számos technológiai együttműködésben és közös 7. KP pályázat beadásában állapodtak meg a résztvevők.
További információ: Heilingbrunner Klára: 20/591-4119, hklara@innostart.hu

- Kedvezményes kiállítási lehetőség a 2010-es hannoveri CeBIT kiállításon
A 2010. március 2-6. között Hannoverben megrendezésre kerülő CeBIT szakkiállítás évtizedek óta az informatikai kiállítások egyik kiemelkedő rendezvénye, és az egyik legjelentősebb európai IT szakkiállítás. A kiállítási területek árai ennek megfelelően magasak, azonban most néhány szervezet nagyon kedvezményes áron juthat kiállítási lehetőséghez.
A hannoveri CeBIT szakkiállítás keretében közel 10 éve minden évben nagy sikerrel szervezi meg kétoldalú üzletember-találkozóit a vállalkozások nemzetközi kapcsolatainak segítésére létrejött Enterprise Europe Network (korábban pedig jogelődje az Innováció közvetítő hálózat - IRC szervezete). Az elmúlt években a szervezők felismerték, hogy számos vállalkozás az igen magas kiállítási terület árak miatt nem tudna kiállítóként részt venni a vásáron, amely igazi nemzetközi megjelenésre adna lehetőséget számukra, hanem kizárólag látogatóként érkeznek Hannoverbe. A probléma áthidalásaként a vásárterület 9. csarnokában, amely évek óta a Future Park épülete és ezáltal a leginnovatívabb vállalkozások gyűjtőhelye, kedvezményes árú kiállítási terület bérlésére van lehetősége az Enterprise Europe Network magyarországi ügyfelei számára.
További információ: Heilingbrunner Klára: hklara@innostart.hu; 20/591-4119

Elnyert KKC-K pályázat keretében nyújtott szolgáltatások

Az INNOSTART elnyert KKC-K pályázatának keretében vállalkozások, spin-off cégek és azt alapítani szándékozók részére az alábbi szolgáltatásokat nyújtja, melyeket már most is igénybe lehet venni:
- Tanácsadás (vállalkozásfejlesztési-, pályázatírási tanácsadás, valamint befektető kereséssel, üzleti terv készítéssel, pályázati projekt menedzselésével összefüggő segítségnyújtást/tanácsadás)
- Mentorálás (az innovációs folyamatok minden "állomásánál, láncszeménél")
- Képzések tartása:
      - kutatóhelyek (kiemelten az MTA) és felsőoktatási intézmények munkatársai részére képzés, akik spin-off cégek alapítását tervezik
      - vállalkozói, gazdasági ismeretek témakörben kkv-k részére.

E projekt keretén belül 2009-ben 4 helyszínen (Gödöllő, Székesfehérvár, Kecel és Nyíregyháza) a kkv-k részére tartottak kétnapos képzéseket és Budapesten egy alkalommal háromnaposat a spin-off vállalkozók részére. A képzések térítésmentesek voltak, mivel a projekt a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával valósul meg.

A projekt keretében 2010-ben tovább folytatódik a mentori, tanácsadói tevékenység, illetve a képzések. Az idei tervek szerint a spin-off képzést január végére, illetve február elejére szervezi meg az INNOSTART, a kkv-k részére pedig a tavaszi hónapokban Gödöllőn, Székesfehérvárott és Nyíregyházán.

A szolgáltatások igénybevétele céljából az INNOSTART projektmenedzsereit lehet megkeresni, elérhetőségeik a www.innostart.hu honlapon megtalálhatók. Ugyancsak ezen a honlapon lehet értesülni az említett képzések pontos időpontjairól is.

A projekttel kapcsolatban érdeklődni lehet Szegner Erzsébet, projektmenedzsernél: tel.: 1/382-1511.

Új tagok

Tagsorszám 595. | StrateGO Hungary Kft.
Székhely |1158 Budapest, Pörge u. 95.
Honlap | www.kreativmagyarorszag.hu
Kapcsolat | Kovács Máté
Telefon | 30/677-9678
Fax | 375-9722
E-mail | iroda@kreativmagyarorszag.hu
Vezető | Bod Levente
E-mail | bod.levente@kreativmagyarorszag.hu

A StrateGO Hungary Fejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Kft. - mint a Kreatív Média Innovációs Klaszter menedzsment szervezete - célul tűzte ki nemzetközileg is versenyképes új digitális média megoldások, piaci termékek és szolgáltatások partnerségen alapuló kutatását, fejlesztését.

Az elmúlt időszakban egy tucat perspektivikus elképzelést tárt fel a digitális szórakozás, tudomány és üzlet témakörökben. Projektjei megvalósítása során szorosan együttműködik egyetemi és iparági szakmai partnereivel, illetve a témában érdekelt más vállalkozásokkal.

Szakirodalom-figyelő

Harry Cendrowski, James P. Martin, Louis W. Petro, Adam A. Wadecki (szerk.): Private equity - History, Governance, Operations (Magántőke, történet, cégkormányzás és működtetés) - John Wiley & Sons, 2008
Dr. Osman Péter ismertetése

A magántőke (private equity) fogalma a legutóbbi kb. tíz évben vált széles körben használatossá a tőkepiac világában. általánosan elfogadott definíciója még nincs (ugyanez a helyzet a kockázati tőke jelentéstartalmával is), jelentése ugyanúgy kettős, mint a kockázati tőkéé: egyaránt jelölik vele a tőkepiaci szereplők meghatározott körét, valamint a pénzt - tőkét -, amelyet ezek vállalkozásokba fektetnek a kockázati tőkéhez hasonló konstrukciókban. és akárcsak a kockázati tőke, a magántőke a tőkepiaci befektetési eszközök egyik osztályát is jelöli (magában foglalva az előbbit).

Tevékenységének alapvető eleme, hogy befektetőként közvetítő szerepet tölt be a pénzpiacon. Egyik módja, hogy pénzt gyűjt a pénztulajdonosoktól, s ezzel e források úgy funkcionálnak, mint az eredeti tulajdonosaik tőke típusú befektetései. Másik mód, hogy hiteleket vesz fel a piacon, és kisebb-nagyobb hányadban azokból finanszírozza a befektetéseit.

Ezzel a hitelpénzt - igaz, módosított gazdasági és pénzügyi tartalommal - olyan cégekhez is eljuttatja, amelyek maguk nem kapnának hitelt, vagy csak számottevően rosszabb feltételekkel jutnának hozzá, valamint amelyek nem tudnák egyidejűleg finanszírozni a növekedést célzó üzletvitelüket, az ezt szolgáló fejlesztési programjaikat, és ugyanakkor fizetni a felvett hitelért az adósságszolgálatot. Hasonló szerepet tölt tehát be a vállalkozások finanszírozásában és fejlesztésében, mint a kockázati tőke, de az ügyletei szélesebb spektrumot fednek le.

Tőzsdei befektetések csak akkor tartoznak bele, amikor céljuk olyan mértékű felvásárlás, amellyel a magántőke cég átveszi a felvásárolt vállalat irányítását, továbbá amikor a felvásárolt céget kivezetik a tőzsdéről, és zártkörűvé alakítják.

A nyitó fejezet vázolja, hogy a magántőke intézményesítése a modern pénzügyek fejlődésének egyik legfontosabb eleme. A könyv 2008-as kiadású, megállapításai így értelmezendők. Azok szerint a megelőző öt évben a magántőke befektetései 832 Md US dollárt tettek ki, és 2007-ben egyedül az USA-ban meghaladták a 100 Md dollárt. A gazdasági problémák ellenére is számos magántőke cég minden korábbit meghaladó mértékben tudott tőkét bevonni - olyannyira, hogy a minden idők 10 legnagyobb magántőke alapját az utóbbi három évben hozták létre.

Könyvük rendeltetését a szerzők három rétegűként határozzák meg, ami egyben a könyv három fő témakörét is jelenti: • Adjon áttekintést a magántőke iparág történetéről. Ez a modul ennél jóval többet is tartalmaz. Részletesen leírja a magántőke cégek működését, beleértve a forrásgyűjtést is. Történeti áttekintést ad az iparág tevékenységéről, továbbá az abban érvényesült trendekről, összességében is, továbbá külön-külön a kivásárlási- és a kockázati tőke hadszíntér vonatkozásában.

Önálló fejezet szól a vállalatok tőzsdére viteléről (IPO), egy további a tőkekivonás eszközeként tárgyalja az összeolvadási és felvásárlási (M&A) ügyleteket. • Mutassa be, hogyan különbözik a cégkormányzás a magántőke részvételével működő cégeknél attól, ahogyan az a nyilvánosan működőknél valósul meg • Betekintést adjon abba, milyen módokon igyekszik a magántőke átvilágítani a befektetési portfoliójában lévő cégek működését és javítani annak hatékonyságát. Ezekhez csatlakozik a negyedik modul, amely az iparág tevékenységének több fontos kérdéséről kínál tájékoztatást.

Jared Diamond: Összeomlás - Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez - Typotex, 2009
Dr. Osman Péter ismertetése


Ismét kapható Jared Diamond könyve, és aktuálisabb, mint valaha. "Mindenben eljön egyszer az utoljára" - tartja a mondás, s ha végignézünk a történelmen, nagyon úgy tűnik, hogy ez a társadalmakra is érvényes. Mai világunkban pedig rémisztő ütemben gyarapodó figyelmeztető jeleket és kétségeket láthatunk. Kétséges még az is, mi az optimális stratégia a fenntartható jövő biztosítására.

Sok olyan civilizációt ismerünk viszont, amelyek lehanyatlottak, eltűntek, vagy beleolvadtak az utánuk jövőkbe. összeomlásuknak minden bizonnyal vannak olyan tanulságai, amelyeket ismernünk kell, hogy tanulhassunk belőlük. Ez a mű arról ad hatalmas, embert próbálóan tartalmas elemzést, mit tanulhatunk a túlélés érdekében társadalmak összeomlásából, valamint a fennmaradtak sikereiből.

Diamond avatott szakértőként sorakoztatja fel és elemzi a hatalmas történelmi anyagot, s von le következtetéseket. Tudni érdemes, hogy a UCLA (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles) földrajzprofesszora, nevéhez több tudományos sikerkönyv és számtalan elismerés kapcsolódik. Pulitzer-díjas könyve, a Háborúk, járványok, technikák (Typotex, 2000) a megjelenésekor rögtön bestsellerré vált, és a tudományos könyvek kategóriájában az Amazon.com eladási listáját öt évig vezette. Ez a könyve szintén az eladási lista élére jutott.

Bevezetőjében elmondja, régóta gyanítjuk - s a feltevés az utóbbi évtizedekben is erősödik -, hogy a múlt társadalmainak rejtélyesnek tűnő összeomlásait ökológiai nehézségek váltották ki, azaz a társadalom szándéktalanul lerombolta a saját környezeti erőforrásait. A környezetrombolás folyamatai nyolc fő kategóriába sorolhatók (amelyek szerepe, viszonylagos súlya esetről-esetre más lehet): • Az erdők és egyéb élőhelyek elpusztítása • Talajromlás - erózió, szikesedés, a tápanyagok kimerülése • Vízgazdálkodási problémák • Túlvadászat • Túlhalászat • Behurcolt fajok hatása a bennszülött fajokra • Túlzott népszaporulat • Az a növekvő terhelés, amelyet az emberek egyenként is a környezetre gyakorolnak.

A múlt nagy összeomlásai ezek különböző kombinációi mentén, némiképp egymáshoz hasonlóan mentek végbe, mint változatok egy tragédiába torkoló folyamatra. A mai világunk környezeti problémái is mind felölelik ezeket, de hozzájuk még négy további társul: • Az ember által kiváltott klímaváltozás • Mérgező vegyszerek felhalmozódása • Energiahiány • Mindinkább kimerítjük a növényzet fotoszintetizáló képességének lehetőségeit és meghaladjuk annak határát. Ma ugyanakkor sorsdöntő jelentőségű, hogy a technikai civilizáció fejlődése mennyiben gyorsítja a környezet rombolását, az erőforrások kimerítését, ill. mennyiben képes orvosolni ezek problémáit.

A mai társadalmak várható kilátásait illetően az igazi nagy kérdés, vajon miért omlott össze a múltban sok társadalom, s hogyan tudták mások ezt elkerülni, főképp pedig mi különbözteti meg a sikereseket a sikertelenektől. Diamond az összeomlásokat egy öttényezős modellben helyezi el. Az ötből négy tényező egy-egy konkrét társadalomban nem feltétlenül játszik döntő szerepet. Ezek: környezetrombolás; az éghajlat változása; az ellenséges szomszédok; valamint az a hatás, amelyet az együttműködő kereskedelmi partnerek sorsának alakulása fejt ki a társadalom életképességére.

Az ötödik tényező viszont mindig meghatározó jelentőségű: ez a társadalom válasza a környezeti problémákra. Könyvében ezt az öt tényezőt, azok érvényesülését és hatását vizsgálja azoknak a társadalmaknak a működésében, amelyeknek az összeomlását, vagy fennmaradását elemzi.

Simon Róbert: Iszlám kulturális lexikon - Corvina Kiadó, 2009
Dr. Osman Péter ismertetése


Igen sokan nem is tudják, milyen fejlett kultúra áll az iszlám eszmerendszere mögött. Ez a kultúra másfélezer éve kezdett kibontakozni, viharos gyorsaságú fejlődéssel. Sokáig olyan intellektuális igények és hajtóerők vitték előre, s olyan eredményei születtek, amelyek - enyhén szólva - semmivel sem maradtak el a korabeli Európa fejlődésétől.

Tény, hogy ez a felívelése később megtört, ám az is tény, hogy a virágkorának Európa nagyon is sokat köszönhet. Talán a legfontosabb, hogy nem kis hányadban a muszlim tudósok közvetítésével vehette ismét birtokába a saját, a klasszikus európai ókorból származó szellemi örökségét, amely nélkül sokkal nehezebben szárnyalt volna fel a középkorból kivezető nagy szellemi fellendülésünk.

E lexikon alkotója, Simon Róbert, az iszlám kultúra bizonyára legjobb mai itteni ismerője. Ő alkotta meg magyar nyelven a Korán első teljes, az eredetiből - azaz nem más nyelvre történt fordításából - készült fordítását, ahhoz írt kötetnyi jegyzetével, és a Korán világát bemutató kitűnő tanulmányával. E munkájáért kapta meg az irodalomtudomány doktora címet. E lexikonhoz írt előszavában elmondja, hogy éppen fél évszázada kezdett foglalkozni az iszlámmal, és minden vonatkozását többször is átszántotta.

Jóllehet a muszlim népek már a Föld lakosságának ötödét teszik ki, s erőteljesen törekszenek felfelé a globális gazdasági hadszíntéren, e lexikonnak a szakmailag feltétlenül megbízható Corvina Kiadó honlapján szereplő ajánlása kiemeli, hogy "Az iszlámról való közkeletű tudás Magyarországon alig mérhető. Nem létezik magyar nyelven olyan kézikönyv, amely megbízhatóan és szakszerűen igazítana el a másfél-ezer éves iszlám kultúrájában.

Kísérletünk ezt a hiányt szeretné pótolni, s túllépve az elemi ismereteken olyan középméretű kézikönyvet kínál, amely a teljességre törekvő enciklopédia és a szűkszavú szótár között a szükséges tájékoztatáson túl mélyreható elemzésekre is módot ad, s ennek az egyedülálló és világtörténelmileg máig oly fontos kultúrának az összefüggéseit, értékeit és elágazásait is bemutatja.

A lexikon tehát nemcsak száraz adatokat közöl, hanem megpróbálja bemutatni egy szervesen alakuló rendkívül gazdag kultúra különböző mozzanatainak a szoros összefüggését egymással, amit a megfelelő utalások segítenek elő."

A lexikon tartalmáról Simon elmondja, hogy anyagának megválasztása során az anyagi és a szellemi kultúra lényeges megnyilvánulásaira összpontosított, és ezek vonatkozásában számos olyan cikket talál az érdeklődő, amit más kézikönyvben hiába keresne. Különösen rokonszenves megjegyzése, hogy a szócikkek tartalmi és terjedelmi kritériumait az a naiv meggyőződés alakította ki, hogy még mindig akadnak igényes olvasók.

Ez utóbbiak szempontjait szolgálja a szokásosnál valamivel bővebb bibliográfia is a szócikkek végén. Utal arra is, hogy sokkal több tárggyal kapcsolatos szócikk található e lexikonban, mint személyt bemutató. Műve az iszlám kultúrára vonatkozó ismeretek 416 oldalas kincstára, amilyen még soha nem állt magyarul a rendelkezésünkre. Kézikönyvként kiemelkedően értékes, s pusztán tallózgatni benne is hallatlanul érdekes. tanulságos, és gyakran igencsak meglepő.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalatunk, a Hír-Adás Sajtógynökség és a Médiafigyelő Kft. segítségével készlt.


Richter Hírek, 2009/9., 19. oldal
19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny (2009/2010-es tanév)


Magyar Gyáripar, 2009. 10. szám, 11. oldal
A magyar tudomány ünnepe
"…A konferencia plenáris ülésének első előadója (a köszöntők után) az MGYOSZ képviseletében dr. Szépvölgyi Ákos, a Magyar Innovációs Szövetség közép-dunántúli regionális igazgatója volt, aki "Kreativitás és innováció a magyar vállalatoknál" címmel tartott prezentációt…"

Technika, 2009/10, 3. oldal
Ifjúsági innovációs verseny, 2010

Technika, 2009/10, 5. oldal
K+F+I japán módra

Közlekedéstudományi Szemle, 2009. december, 56. oldal
"Innováció és fenntartható felszíni közlekedés" szakmai konferencia (IFFK 2009. Budapest)

Agro Napló, 2009. december 15., kedd, 22. oldal
Nitrogénművek Zrt. a magyar termelők szolgálatában - 1931 óta!

"…2008-ban a Nitrogénművek Zrt. törekvéseit több elismeréssel jutalmazták. 2008. március 28-tól a Nitrogénművek Zrt. hivatalosan a Magyar Innovációs Klub tagja, valamint elnyerte a Business Superbrands 2008 címet is…"

hetek.hu, 2009. december 18., péntek
100 csoda

"…A tárgyak lajstromát a Magyar Innovációs Szövetség, a  Magyar Szabadalmi Hivatal információi és saját kutatások alapján állították össze…"

origo - Vállalkozói Negyed, 2009. december 22., kedd
Díj a legjelentősebb innovációnak

"…Ismét a Magyar Innovációs Nagydíjjal díjazzák az év legjelentősebb fejlesztését. A legeredményesebb, 2004 után alapított innovatív mikro- vagy kisvállalkozás Innovációs Különdíjat kap…"

Váci Napló, 2009. december 22., kedd, 6. oldal
Boronkays siker a Magyar Tudományos Akadémián

"…A Boronkay György MKG csapata 2. helyen végzett a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett TeHEtséges vagy? országos középiskolai természettudományi verseny döntőjén, melyet a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági THE (Tehetséges. Hasznos, Emberi) programja és az MTA közösen szerezett…"

NIOK e-Hírlevél, 2009. december 23., szerda
XVIII. Magyar Innovációs Nagydíj

Figyelő, 2009. december 23-január 6., 37. oldal
Magyarországé az EIT

"…Az unió illetékes minisztereinek 2008. júniusi egyhangú döntése értelmében Budapesten működhet az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az első olyan uniós intézmény, amelynek hazánk ad otthont…"

Figyelő, 2009. december 23-január 6., 78+79. oldal
Régiós igények szerint

"…Cégünk érdekelt abban, hogy egyetemekkel és kkv-kkal együttműködve végezzen kutatásfejlesztést Magyarországon - mondja Reich Lajos, a GE Healthcare itteni technológiai vezetője..."

Népszabadság, 2009. december 24., csütörtök, 5. oldal
Külföldön nincs főiskola
Két műszaki egyetem is lesz Budán

"…Januártól két műszaki egyetem is lesz Budán, vidéken pedig egy új egyházi főiskola nyitja meg kapuit, felsőoktatási intézmény mégsem lesz több…"

Észak-Magyarország, 2009. december 24., csütörtök, 29. oldal
Stratégiai területek

"…Ezen a területen a legnagyobb hazai siker, hogy a Bosch fejlesztése, a Miskolcon gyártott UNEO pneumatikus fúrókalapács nyerte el a XVII. Magyar Innovációs Nagydíjat…"

HVG, 2009. december 26., szombat, 80. oldal
Szuperlézer
OKTóBER 1.

"…Szeged, Prága és Bukarest nyerte el közös pályázattal az Európai Unió kutatási kulcsberuházását, amelyre Franciaország és Nagy-Britannia is aspirált…"

Világgazdaság, 2009. december 29., kedd, 16. oldal
újragondolt iparpolitika

"…Kevesen szeretik, de sokan csinálják. Az Egyesült államokban például mély gyökerei vannak az iparpolitikával szembeni ellenérzésnek, mégis a gyakorlatban, a kereskedelempolitikában, a távközlésben vagy a védelmi iparban régóta és sikeresen alkalmazzák eszközeit…
…A magáncégek ugyanis általában nem képesek a saját kutatásaikból származó haszon többségét megszerezni, ezért a k+f ráfordítások szintje - kormányzati intervenciók nélkül - mindig elmaradna az optimálistól. Ráadásul egyes fejlesztések olyan kockázatosak, hogy a magántőke egyedül sohasem vállalná fel a finanszírozást…"

Agrárium, 2009. december 29., kedd, 18. oldal
Nitrogénművek Zrt. a magyar termelők szolgálatában - 1931 óta!

"…2008-ban a Nitrogénművek Zrt. törekvéseit több elismeréssel jutalmazták. 2008. március 28-tól a Nitrogénművek Zrt. hivatalosan a Magyar Innovációs Klub tagja, valamint elnyerte a Business Superbrands 2008 címet is…"

Világgazdaság, 2009. december 30., szerda, 3. oldal
Jön az európai szabadalmi bejegyzés

"…Központilag bejegyezhető, az egész Európai Unióra kiterjedő szabadalmi jog, egységes jogorvoslati lehetőség…"

Piac&Profit, 2010/1, 20. oldal
Az európai magánszféra jóval kevesebbet költ K+F-re, mint az amerikai vagy ázsiai
Európa lemaradhat

Piac&Profit, 2010/1, 63. oldal
Vodafone
Innovációs Díj

"…Innovációs díjat kapott a Vodafone. Az "Innovációval a versenyelőnyért" konferencián átadott elismerés…"

Piac&Profit, 2010/1, 68. oldal
Díj
Elismert pedagógusok

"…Az elmúlt tíz év során összesen 132 matematika- és fizikatanár vehette át munkája elismeréseként az Ericsson-díjat…"

Magyar Nemzet, 2010. január 4., hétfő, 17. oldal
Hazai feltalálók sikere Szöulban
Világszerte megélénkült az innovációs csalók tevékenysége - Különdíjat kapott a gyógyital

"…öt arany-, öt ezüst-, öt bronzérmet és egy különdíjat hoztak haza a Magyar Feltalálók Egyesületének kiállítói a nemzetközi színtérről. Az elismerés fellendítheti a koreai-magyar, illetve a többi résztvevővel folytatott kereskedelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatokat..."

Világgazdaság, 2010. január 4., hétfő, 2. oldal
EITI: start három területen

"…A klímakutatás, a megújuló energiák és az infokommunikáció területén kezdi meg munkáját a budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI). Az infokommunikációs projektbe az ELTE, míg a klímakutatásba a gödöllői Szent István Egyetem vezetésével kapcsolódik be Magyarország…"

Népszabadság, 2010. január 5., kedd, 21. oldal
Lézeresnek áll a világ
A Gábor Dénes-díj magyar nyertese itthon szeretne kiváló kutató lenni

Metropol, 2010. január 5., kedd, 6. oldal
Az évtized nagy ígéretei
Szentgyörgyi Zsuzsa villamosmérnök

Fejér Megyei Hírlap, 2010. január 5., kedd, 1. + 6. oldal
A múlt év nyertesei és vesztesei

"…Ahogyan a Magyar Innovációs Szövetség regionális központja is a vállalkozások támogatását tűzte ki célul…"

Klub Rádió, 2010. január 5., kedd
Az innováció lehet a legfontosabb eszköze a válságból való kilábalásnak. (Berecz Anna interjúja)

Nyilatkozik: Szabó Gábor (Magyar Innovációs Szövetség)

mfor.hu, 2010. január 6., szerda
Innovációs stratégiát sürget az innovációs szövetség

"…Innovációs stratégia kidolgozása szükséges ahhoz, hogy a magyar tudomány eredményei megjelenjenek a gazdasági innovációban - jelentette ki a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke szerdán Egerben…"

Műszaki Magazin Online Hírlevél, 2010. január 6., szerda
2009. legkiemelkedőbb innovációi!

"…A Magyar Innovációs Alapítvány immár 18. alkalommal várja a vállalkozások nevezését a Magyar Innovációs Nagydíjra…"

Info Rádió, 2010. január 6., szerda
"…A kutatásfejlesztés irányának kijelölését, a stabil irányítás megteremtését és a finanszírozás összehangolását is magában foglaló stratégia kidolgozását sürgette a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. Pakucs János azt mondta: az eredmények értékelésére is szükség lenne ahhoz, hogy a fejlesztések hatékonyan jelenjenek meg a gazdaságban…"

tozsdeiskola.hu, 2010. január 6., szerda
Innovációs stratégiát sürget az innovációs szövetség


heol.hu, 2010. január 6., szerda
Tudomány nélkül nincs gazdaság

"…Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke beszédében kifejtette, hazánk hiába jár élen a tudományos munkában, ha leszakadóban van a kutatás-fejlesztés területén. Szerinte kutatási prioritásokat kell meghatározni, stabil irányításra van szükség, át kell alakítani a kutatás-fejlesztés pályázati rendszerét és finanszírozását, valamint értékelését is…"

tveger.hu, 2010. január 6., szerda
Kamarai évnyitó

"…dr. Pakucs János a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke a tudomány és a gazdaság kapcsolatáról tartott előadást. Mint mondta: Magyarország innovációja az Európai összehasonlításban nagyon rossz helyen áll. A jövőben arra kell koncentrálni, hogy ne az elmaradt, hanem a fejlődő országok közé tartozzunk…"

kozerdeku-hirdetmenyek.hu, 2010. január 6., szerda
XVIII. Magyar Innovációs Nagydíj

IVSZ e-Hírlevél, 2010. január 7., csütörtök
üzleti találkozó a franciaországi Reims-ben innovatív cégek számára - jelentkezési határidő: január 14.

Világgazdaság, 2010. január 7., csütörtök, 2. oldal
Innovációs stratégiát sürget a szövetség

"…Stratégia kidolgozása szükséges ahhoz, hogy a magyar tudomány eredményei megjelenjenek a gazdasági innovációban - hangsúlyozta tegnap Egerben Pakucs János…"

vg.hu, 2010. január 7., csütörtök
Innovációs stratégiát sürget a szövetség

Magyar Hírlap, 2010. január 7., csütörtök, 6. oldal
Stratégiát sürgetnek

"…Komplex stratégiát kell kidolgozni ahhoz, hogy a magyar tudomány eredményei megjelenjenek a gazdasági innovációban - mondta a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. Pakucs János szerint a kutatás-fejlesztés prioritásainak kijelölésére, stabil irányításra, a finanszírozás összehangolására és az eredmények értékelésére van szükség…"

Magyar Hírlap Online, 2010. január 7., csütörtök
Stratégiát sürgetnek

origo - Vállalkozói Negyed, 2010. január 7., csütörtök
Elfolyik az innovációs pénz

"…A stratégia felállításához a k+f prioritásainak kijelölése, egy stabil irányítás, illetve a finanszírozás összehangolása, továbbá az eredmények értékelése szükséges - közölte Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke…"

edupress.hu, 2010. január 7., csütörtök
Az oktatás legjelesebb támogatóit díjazták

"…Különösen fontos a jelenlegi változó gazdasági és munkaerő-piaci körülmények között azokat a magánszemélyeket, jogi személyeket, vagy közösségeket értékelni és elismerni, akik kiemelkedő támogatást nyújtanak a hazai oktatásban részt vevő fiatalok számára - mondta Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke a 10. Kármán Tódor-díj átadásán…"

gyongyostv.hu, 2010. január 7., csütörtök
Magyarország innovációs teljesítménye az Európai Unió felmérése szerint a 22. helyen áll

"…Amelyik országban gyenge az innováció, vagyis a tudományos fejlődés, fejlesztés ott gyengébb a gazdaság is. Ezzel kezdte előadását Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke Egerben, a Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének gazdasági évnyitóján…"

Heves Megyei Hírlap, 2010. január 7., csütörtök, 1. + 4. oldal
Erősebb kamarában bíznak

"…Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke beszédében kifejtette: hazánk leszakadóban van a kutatás -fejlesztésben, sürgős reformokra van szükség…"

hevesmegyeihirlap.hu, 2010. január 7., csütörtök
Erősebb kamarában bíznak

Komárom-Esztergom Megyei Hírlap, 2010. január 7., csütörtök, 12. oldal
Innovációs stratégiát sürgetnek

"…Innovációs stratégia kidolgozása szükséges ahhoz, hogy a magyar tudomány eredményei megjelenjenek a gazdasága innovációban - jelentette ki a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke szerdán Egerben…"

euroastra.hu, 2010. január 8., péntek
Kármán Tódor díjak 2009

"…A díjról döntő szakmai kuratórium tagja volt:
Dr. Pakucs János, ügyvezető igazgató, Olajterv Holding, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke…"

hrportal.hu, 2010. január 8., péntek
Kihalnak a fizikatanárok

"…Egy decemberi konferencián Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke azt is hozzátette, hogy ha mégis jelentkezik egy-egy hallgató fizika-, kémiatanárnak, akkor sokszor elégséges középiskolai osztályzatokkal is felveszik. Ez oda vezethet, hogy szinte írástudatlanok fogják tanítani öt év múlva a gyerekeket. úgy tűnik, nem ez fog bekövetkezni: egyáltalán nem lesz, aki megtanítsa Newton tételeit vagy a kovalens kötés rejtelmeit…"

fn.hu, 2010. január 8., péntek
Kihalnak a fizikatanárok

"…Egy decemberi konferencián Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke azt is hozzátette, hogy ha mégis jelentkezik egy-egy hallgató fizika-, kémiatanárnak, akkor sokszor elégséges középiskolai osztályzatokkal is felveszik…"

Metropol, 2010. január 8., péntek, 6. oldal
A tudomány mecénásai előtt tisztelegtek

"…- Első alkalommal talált gazdára megosztott Kármán Tódor-díj
- Vállalatok és magánszemélyek is kaptak elismerést
- Rekordszámú ajánlás érkezett a díjra…
…Dr. Pakucs János, a szakmai kuratórium elnöke az átadón elmondta: a tudományfinanszírozásban kiemelkedő értéket létrehozók elismerésére alapított díj elérte célját, ismertté váltak a finanszírozási formák és azok, akik hajlandók áldozni ezekre a célokra…"

Vasárnap Reggel, 2010. január 10., vasárnap, 5. oldal
Zsenicsapat: száz kis csillag születik
Csodák Elem nélküli biciklilámpa, zöld sör és mobil vadászles - ötletbörze magyar módra

"…A 100 csoda kiállítás nem szórakozott professzorok találkahelye. Noha a zöld sör tudományos jelentőségét lehet vitatni, a termék kifejlesztésére három év kellett. Tiszteljük hát a tudomány munkásait…"

Várható események

Innovációs menedzserképzés

Folyamatosan lehet jelentkezni a Magyar Innovációs Szövetség és az INNOSTART Alapítvány közös "Innovációs menedzserképzés" e-Learning tanfolyamára, amely az innovációs folyamatokat irányítók részére nyújt hasznos, nélkülözhetetlen ismereteket.

Minden hallgatónak 3 hónapja van a 3 nagy tananyagrész elsajátítására és az elektronikus vizsga letételére. A sikeresen levizsgázott hallgatók elektronikus oklevelet kapnak a tanfolyam sikeres elvégzéséről.

A képzés díja: 18000 Ft + áFA. A tandíj magába foglalja az e-learning tanfolyam elvégzését, a vizsgákat, az oklevelet, valamint a dr. Pakucs János és dr. Papanek Gábor által szerkesztett "Az innovációs folyamatok szervezése" című szakkönyvet, amelyet postán kap meg a résztvevő.

A résztvevők INNOSTART honlapján (www.innostart.hu) regisztrálhatnak a képzésre.
További részletes tájékoztatás kérhető: Kozma Ibolya, irodavezetőtől (tel: 1/382-1505, vagy ibolya.kozma@innostart.hu)

Az Észak-Alföldi Regionális Innovációs Stratégia megújítása

2009. január 19-én műhelytalálkozót szervez tagintézményünk, az INNOVA Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési és Innovációs ügynökség Nonprofit Kft. "Észak-Alföldi Regionális Innovációs Stratégia megújítása" címmel Debrecenben, az ÉARFü Irodaházában.

Programtervezet
10:00 | Köszöntő: Dr Grasselli Norbert; az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési és Innovációs ügynökség ügyvezető igazgatója
10:20 | Az Észak-Alföldi Régió K+F tevékenysége - Felmérések eredményének ismertetése: Kertész Balázs, Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft.
10:50 | Az Észak-Magyarországi RIS elkészítésének tapasztalatai: Dr. Nyíri Attila; a NORRIA Észak-Magyarországi Regionális Innovációs ügynökség ügyvezető igazgatója
11:10 | A Dél-Alföldi RIS elkészítésének tapasztalatai: Molnár István; a DARINNO Dél-Alföldi Regionális Innovációs ügynökség Khe. ügyvezető igazgatója
11:30 | A Közép-Magyarországi RIS elkészítésének tapasztalatai: Révai András; az INNOREG Közép-Magyarországi Regionális Innovációs ügynökség Khe. alelnöke
11:50 | További feladatok ismertetése
12:00 | Munkacsoporti megbeszélések (stratégiai, módszertani, operatív, értékelő bizottságok)
13:00 | Ebéd

További információ: INNOVA Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési és Innovációs ügynökség Nonprofit Kft.
Tel.: 52/880-250, e-mail: innova@eszak-alfold.hu

Magyar Felsőoktatás 2009

Műhelykonferenciát szervez 2010. január 27-én a BCE Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja "Magyar Felsőoktatás 2009˝ címmel, a Budapesti Corvinus Egyetem III. előadójában.

Program
10:00 | Megnyitó: Mészáros Tamás, a BCE rektora
10:05 | Felsőoktatási teljesítmények, 2009, levezető elnök: Temesi József, a BCE-NFKK társigazgatója
A magyar felsőoktatás a Bologna folyamatban: Rudas Imre az Óbudai Egyetem rektora
A magyar felsőoktatás és a Kutatási és Technológia Innovációs Alap: Csopaki Gyula, az NKTH elnöke
Kinek az érdeke? (Eredmények, kihívások és kihasználatlan lehetőségek a magyar hallgatói hitelezésben): Csillag Tamás, a Diákhitel Zrt. vezérigazgatója
Teljesítménykövetelmények az Intézményi Fejlesztési Tervek tükrében: Legyünk versenyképesek? Hol? Hogyan?: Balogh Árpád, a Nyíregyházi Főiskola rector emeritusa
12:00 | Szendvics ebéd
12:30 | Kutató egyetem - kiváló egyetem, levezető elnök: Hrubos Ildikó, a BCE-NFKK, társigazgatója
A "kutatóegyetem" koncepció Európában és Magyarországon: Dezső Tamás, az ELTE-BTK dékánja
Van-e esély a természettudományokban az európai kiválósági osztályba jutásra?: Patkós András, az ELTE-TTK tanszékvezetője
Egyetemek világrangsora: az új "fétis": Braun Tibor, ELTE-TTK, az MTA elnöki tanácsadója
Kutatóegyetem Magyarországon: ambíciók és realitások: Fésüs László, a DE, rektora
14:30 | Kávészünet
14:45 | Felsőoktatási stratégiák - Panelvita (angolul), levezető elnök: Berács József, Pannon Egyetem, a BCE-NFKK társigazgatója
Vitaindító: Excellence Strategy of Universities: Andrei Marga, a Babes-Bolyai Egyetem rektora
Korreferátumokat tartanak Csáki Csaba, a Budapesti Corvinus Egyetem, Detrekői Ákos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és Szűcs Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem volt rektorai.

A konferencián a részvétel, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezési határidő: 2010. január 22. Regisztrálni a jozsef.temesi@uni-corvinus.hu e-mail címen lehet név, intézménynév és beosztás megadásával.

Clusters in Europe II. - nemzetközi konferencia

A Pólus Programiroda 2010. január 27-28-án kétnapos nemzetközi konferenciát rendez Budapesten, a Marriott Hotelben, Clusters in Europe II. címmel. A 2009. januárjában megrendezett első konferencia résztvevői létszáma meghaladta a 180 főt, és bemutatkozási lehetőséget teremtett az akkori 12 magyarországi akkreditált klaszter számára is.

Program

Január 27.:
9:30 | Köszöntés: Varga István, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter
9:45 | Köszöntés: Pierre Laffitte, tanácsos, Sophia Antipolis Alapítvány
10:00 | Köszöntés: Christian Ketels, Institute for Strategy and Competitiveness Harvard Business School
10:30 | Reinhard Büscher, osztályvezető, DG Enterprise
10:50 | Tea Petrin, az EU Európai Klaszter Politika Csoportjának elnöke
11:10 | Kávészünet
11:30 | Yuko Harayama, elnöki főtanácsadó, Tohoku University, Japán
11:50 | Oroszország küldötte
12:10 | Gerd Meier Zu Köcker, a Kompetenznetze Deutschland igazgatója
12:30 | Ziya Altunyaldiz, Undersecretariat for Foreign Trade of Turkey
12:50 | Ebéd
13:40 | Zombori Zita, a Pólus Programiroda ügyvezető igazgatója
14:00 | Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
14:20 | Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke
14:40 | Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke
15:00 | Kávészünet
15:15 | Emiliano Duch, a Klaszter Versenyképességi Csoport elnök-vezérigazgatója
Jó gyakorlatok / kérdések és válaszok

Január 28.:
Szekcióülések:
- ipari szekció, elnök: Vassilios Makios,
- klaszter-menedzsment szekció, elnök: Nicholas Szechenyi,
- regionális fejlesztés és klaszterfejlesztés szekció, elnök: Novák Csaba,
- V4 (Visegrádi Négyek) szekció, elnök: Bendó Zoltán.

További információ és regisztráció: http://polusprogram.eu/clusters_in_europe_2010/

Globális kihívások - regionális válaszok, regionális innovációs kapacitások globális perspektívában

2010. február 4-5-én nemzetközi konferenciát rendez a Brainport Foundation a hollandiai Eindhovenben "Globális kihívások - regionális válaszok, regionális innovációs kapacitások globális perspektívában" címmel. Az előadók az EU, az OECD, a nemzeti kormányok, a régiók, a tudomány és az üzlet területéről érkeznek és arról fejtik ki álláspontjukat, hogy a régiók hogyan őrizhetik meg fenntartható versenyképes előnyeiket, a globális gazdaság perspektívájában.

Program
Február 4.:
14:00 | Megnyitó és köszöntő: Rob van Gijzel, Eindhoven polgármestere, a Brainport Foundation elnöke
14:15 | Aart de Geus, megbízott főtitkárhelyettes, OECD
14:40 | Robert Jan Smits, a B Igazgatóság vezetője az EU kutatási főigazgatóságán
15:05 | Vita: Lambert van Nistelrooij, az Európa Parlament tagja, Rob van Gijzel, Aart de Geus, Robert Jan Smits.
16:00 | Wim van de Donk, Province Noord-Brabant királynői biztosa
16:25 | új lehetőségek az egyetemek környékén, az Aalto University felépítése: Hannu Seristö, az Aalto University Helsinki alelnöke
16:50 | A regionális beágyazódás jelentősége egy multinacionális vállalat számára: Rick Harwig, a Royal Philips műszaki főigazgatója
17:15 | Vita: Lambert van Nistelrooij, Wim van de Donk, Hannu Seristö, Rick Harwig, Rob van Gijzel, Aart de Geus, Robert Jan Smits

Február 5. (csak meghívottaknak)
9:00 | Plenáris ülés: Andrew Davies
9:30 | Párhuzamos ülések
A - Eszközök a vertikális koordináció kihívásaira
B - ügynökségek és a horizontális koordináció kihívásai
C - Globális kapcsolatok, lokális előnyök
10:30 | Kávészünet
11:00 | Párhuzamos ülések
12:00 | A műhelytalálkozó következtetéseinek levonása

További információ: www.brainport.nl/gcrr

World Innovation Convention

2010. május 26-28. között, Ibizán rendezik meg a World Innovation Convention elnevezésű találkozót. A szervezők a nyitott párbeszédre bátorítanak az előre gondolkodó vezetőkkel, egy - a fenntartható fejlődésre irányuló - forradalmi úti térkép kialakítása érdekében.

A konferencián előadást tartanak többek között:
- Stephen Attenborough, Virgin Galactic, vezérigazgató;
- Frank Stephenson, McLaren, tervezési igazgató;
- Amanda West, Reuters, innovációs vezérigazgató;
- Dr. John Lefor, Microsoft, az innovációs központ igazgatója;
- David Mc Grath, Nokia, az innovációs kutatások vezetője;
- Sylvie Bremond, L’Oreal Research, az innovációs platform igazgatója;
- Prof. Martin Charter, Kreatív Művészetek Egyeteme, a Fenntartható Dizájn Központ igazgatója;
- Hannes Erler, Swarowski, innovációs alelnök;

További információ: www.wic-ibiza2010.com

2010. évi nemzetközi vásárok

A Mac-Line Hungary Kft. - az NFGM és az ITD Hungary Zrt. által minősített társaság - másfél évtizede szervezi magyarországi cégek, vállalkozók megjelenését közép- és délkelet-európai, valamint újabban nyugat-európai országok vásárain. 2010. évi kiállítási ajánlatuk:

1. technikai - beruházási - beszállítói vásárok:
- Szerbia - Technika, Belgrád: május 11-15.
- Bulgária - ITM, Plovdiv: szeptember 27-október 2.
- Macedónia - Technoma, Skopje: október
- Románia - TIB, Bukarest: október 6-9.
- Franciaország - MIDEST, Párizs: november 2-5.
- Albánia - ITF, Tirana: november 25-30.

2. járműipar:
- Szerbia - Motor Show, Belgrád: március 8-14.
- Görögország - TIF Nemzetközi Vásár, Thesszaloniki: szeptember 4-12.
- Bulgária - Autotech, ITM, Plovdiv: szeptember 27-október 2.

3. mezőgazdaság, élelmiszeripar:
- Bulgária - Agra, Plovdiv: február 23-27.
- Horvátország - GAST, Split: március 3-7.
- Spanyolország - Alimentaria 2010, Barcelona: március 22-26.
- Románia - Agraria, Kolozsvár: május 5-9.
- Szerbia - újvidéki Mezőgazdasági Vásár, újvidék: május 15-22.
- Macedónia - AgroFood, Skopje: szeptember
- Bosznia-Hercegovina - Agros, Banja Luka: szeptember 8-12.
- Románia - Indagra, Bukarest: november 10-14.
- Bulgária - Interfood, Szófia: november

4. design és belsőépítészet:
- Egyesült Királyság - 100% Design, London: szeptember 23-26.

Amennyiben valamelyik kiállítás felkeltette érdeklődését, a www.macline.hu oldalon talál további információt, illetve a macline@ekopark.hu e-mail címen és a 62/430-861-es telefonszámon kérhet tájékoztatást.

Pályázati felhívások

Fiatal innovatív vállalkozások találkozója Reims-ben

2010. március 2-3-án, a franciaországi Reims-ben, több mint egyévtizedes hagyománnyal rendelkező nemzetközi üzleti találkozót rendeznek. A rendezvény 2004 után alapított, innovatív cégek számára nyújt lehetőséget új üzleti, ill. befektetői kapcsolatok teremtésére. Az eseménynek 2009-ben 2500 látogatója, 270 kiállítója - ezen belül 220 fiatal innovatív vállalkozás - volt.

A rendezvényen bármilyen innovációval be lehet mutatkozni. Az idei év kiemelt területe az öko-innováció, főbb témák:
- energia, környezet, fenntartható fejlődés,
- biotechnológia, agráripar, élelmiszeripar, vegyipar,
- internet, e-business.

Az üzleti találkozón egy magyar delegáció részvételét is biztosítják a szervezők. A Magyar Innovációs Szövetségnél jelentkező cégek franciaországi költségeit (kiállítói stand, szállás, étkezés stb.) a fogadó fél fizeti, saját forrásból csak az útiköltséget kell fedezni.

Olyan magyar cégek jelentkezését várjuk tehát, amelyeket  2004 után alapítottak, és innovatív tevékenységet folytatnak. Jelentkezési határidő: 2010. január 14., csütörtök.
Jelentkezni a cég és a kiutazók nevének, elérhetőségének megadásával lehet.

További információ és jelentkezés a MISZ Titkárságán:
e-mail: innovacio@innovacio.hu, tel.: 453-6572

European Hopefuls for Innovation

8. alkalommal hirdette meg az Innovact - az Európai Bizottság támogatásával - "European Hopefuls for Innovation" nevű versenyét tehetséges hallgatók számára. Azok a diákok pályázhatnak csapatban vagy egyénileg, akiknek van egy kreatív ötletük egy üzleti projektre.

Az első helyezett 3000 eurós, a második-harmadik helyezettek 1500 eurós pénzjutalomban részesülnek. A 25 döntős pályázót meghívják a március 2-3-án, Reims-ben megrendezésre kerülő Innovact 2010-re. A díjátadó ünnepséget is itt rendezik meg, március 2-án.

Jelentkezési határidő: 2010. január 22.

További információ: http://www.innovact.com/European-Hopefuls-for-Innovation
Dahvia Ouadia, dahvia.ouadia@verbatim-communication.fr  - 00 33 1 53 10 29 89

European Entrepreneurship Video Awards 2010

Az Európai Bizottság felhívást adott ki a filmbarátok számára, amelyben felkérik őket, hogy mutassák meg kreativitásukat és hozzáértésüket egy rövid videofilm készítésével, amely a következő kérdésekkel foglalkozik:
- Mi a lényege a vállalkozói létformának?
- Mi bátoríthatná az embereket arra, hogy vállalkozóvá váljanak?
- Mi számolhatná fel a régi előítéleteket, és nyújthatna új jövőképet a vállalkozói létforma számára?

Kategóriák:
- Vállalkozói létforma - más életmód,
- Vállalkozói létforma - kivívások és eredmények,
- Vállalkozói létforma - út a jövőbe.

A három kategória mindegyikének győztese 3 333 eurós, a második helyezettek 2 222 eurós, a harmadik helyezettek pedig 1 111 eurós díjat kapnak. Azon versenyzők között, akik nem részesülnek a fent meghatározott kilenc díjban, öt egyenként 555 eurós különdíjat osztanak ki. Ezeket a különdíjakat csak 25 éves vagy fiatalabb pályázók kaphatják.

Nevezési határidő: 2010. április 9.

További információ: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/entrepreneurship/video-award/

A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innovációoktatás fejlesztésén keresztül

A Nemzeti Fejlesztési ügynökség meghirdette "A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innovációoktatás fejlesztésén keresztül" című pályázatot TáMOP-4.2.1.B-09/1/KONV és TAMOP-4.2.1.B-09/1/KMR kódszámmal.

A konstrukció célja a hazai felsőoktatási intézmények versenyképességének megerősítése a nemzetközi oktatási-tudományos "piacon". Ennek elemei:
- A szellemi potenciál fejlesztése.
- A kutatás-fejlesztési infrastruktúra fejlesztése.
- A kiemelt kutatási területek minőségi fejlesztése.
- Az intézményi kapcsolatrendszer fejlesztése.

A fejlesztés célja a kiemelt kutatási területeken végzett nemzetközi színvonalú K+F+I tevékenység műveléséhez szükséges kritikus tömeg felépítése, valamint az e területeken végzett kutató-fejlesztő munka támogatása. A konstrukcióra tervezett teljes forrás országos szinten 27 Mrd Ft.

A konstrukció kiegészíti, illetve támogatja a TAMOP 4. prioritása, a TIOP, a GOP, valamint a versenyképességi pólusprogram célkitűzéseit, különösen a felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges, illetve a fejlesztési pólusok és társ-pólusok felsőoktatási központjaihoz kapcsolódó innovatív és kulturális infrastruktúrafejlesztéseket.

A konstrukció kiemelten támogatja a műszaki és természettudományok területeit.
A pályázatok benyújtására 2010. január 9-től 2010. február 15-ig van lehetőség.

További információ: http://www.nfu.hu/doc/2205 és http://www.nfu.hu/doc/2206
További felvilágosítás az nfu@nfu.gov.hu e-mail címen, illetve a 06-40/638-638 telefonszámon kapható.

Hulladékhasznosítási célú technológia fejlesztés

A Nemzeti Fejlesztési ügynökség meghirdette "GOP-2009-2.1.4./H és KMOP-2009-1.2.4./B - Hulladékhasznosítási célú technológia fejlesztés" című pályázatát.

A konstrukció célja a hulladék anyagában történő és energetikai hasznosításának elősegítése, a hulladékból származó másodnyersanyagoknak és termékeknek egyre nagyobb mértékű piaci megjelenítése, valamint nyers- és alapanyagként történő felhasználása, továbbá a hulladékégetéskor felszabaduló energia költséghatékony kinyerése és hasznosítása.

A cél elérésének módja: a vállalkozások hulladék hasznosításra irányuló meglévő és új tevékenységeinek támogatása, a hulladékok jegyzékéről szóló 16/2001. (VII. 18.) KoM rendelet 01 és 03-20 főcsoportjaiba tartozó és elkülönítetten gyűjtött hulladék fajták anyagában történő hasznosításának elősegítése, beleértve a hulladékból készült piacképes termékek előállításának, piacra jutásának támogatását is, valamint a hulladék energiatartalmának kinyerésére és hasznosítására irányuló fejlesztések megvalósítása.

A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 6 milliárd forint a GOP-2009-2.1.4/H pályázati konstrukció keretében és 840 millió forint a KMOP-2009-1.2.4/B pályázati konstrukció keretében.

A pályázatok benyújtása 2010. március 1-től 2010. április 30-ig lehetséges.

További információ: http://www.nfu.hu/doc/2186

Környezetközpontú technológia fejlesztés

A Nemzeti Fejlesztési ügynökség meghirdette a "GOP-2009-2.1.4/K és KMOP-2009-1.2.4/A - Környezetközpontú technológia fejlesztés" című pályázatot.

A támogatási konstrukció célja, hogy a vállalkozások technológiai fejlesztéseik által közvetlenül csökkentsék a környezeti terhelést, azaz kimutathatóan növeljék az energia-, víz- és egyéb nyersanyaghasználat hatékonyságát, csökkentsék a hulladéktermelés és egyéb káros kibocsátások mennyiségét és veszélyességét. A támogatás ahhoz is hozzá kíván járulni, hogy a környezetvédelmi szemléletmód, a fenntarthatóság figyelembevétele rendszerezetten és tudatosan bekerüljön a vállalkozások működési, termelési döntéseibe.

Jelen pályázati konstrukció keretében lehetőség van arra, hogy a vállalkozások jelenleg is működő tevékenységük/technológiájuk fejlesztése (akár kapacitásbővítése) eredményeként, a környezetbarát technológiák, termelési eljárások lehetőségeinek minél nagyobb kihasználása mellett növeljék versenyképességüket és gazdasági hatékonyságukat.

A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 2 milliárd forint a GOP-2009-2.1.4/K, és 840 millió forint a KMOP-2009-1.2.4/A pályázati konstrukció keretében.

A pályázatok benyújtása 2010. március 1-től 2010. augusztus 31-ig lehetséges a GOP-2009-2.1.4/K és 2010. március 1-től 2010. május 31-ig a KMOP-2009-1.2.4/A pályázati konstrukció keretében.

További információ: http://www.nfu.hu/doc/2185

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! - Indul a Zöld Iroda Verseny 2010!

A KÖVET Egyesület negyedik alkalommal hirdeti meg a Zöld Iroda Versenyt, amelyre 2010. február 1-ig nevezhet bármely szervezet, ahol irodai munka folyik. A verseny célja, hogy a részt vevő irodákban feltárják és csökkentsék a működéssel járó környezeti terheléseket és a keletkező hulladékokat, valamint környezettudatos gondolkodást alakítsanak ki a dolgozók körében.

További információ: Lontayné Gulyás Mónikától, a KöVET Egyesület projektvezetőjétől kérhető, a gulyas@kovet.hu e-mail címen, vagy a www.kovet.hu és a www.zoldiroda.hu honlapokon található.

KERESSÜK 2009. LEGKIEMELKEDŐBB INNOVÁCIÓIT!

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériummal, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatallal, a Magyar Szabadalmi Hivatallal, az Iparfejlesztési Közalapítvánnyal közösen - immár 18. alkalommal várja a vállalkozások nevezését a

MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJRA.
Az év legjelentősebb innovációját elismerő Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további hat kategóriában is elismerik: Ipari-, Agrár-, Környezetvédelmi-, Technológiai Innovációs Díjak, valamint a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díjai.
A legeredményesebb, 2004 után alapított innovatív mikro- vagy kisvállalkozás a Magyar Innovációs Szövetség Innovációs Különdíját kapja. A díjazottak egyike megkapja az Iparfejlesztési Közalapítvány Szervezési  Innovációs Díját is.
A díjak ünnepélyes átadására 2010. március végén kerül sor az Országházban.

Kik vehetnek részt?
Azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, amelyek a 2009. évben kiemelkedő innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja kutatás-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet. Az elbírálás során a 2009-ben elért többleteredmény/többletárbevétel-, egyéb műszaki, gazdasági előnyök szempontjai mellett az innováció eredetiségét, újszerűségét és társadalmi hasznosságát is értékeljük.
Előző Nagydíj Pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:
1. 1 oldalas összefoglaló, amely a www.innovacio.hu/nagydij oldalról tölthető le.
2. Részletes leírás a megvalósításról, az elért piaci, illetve gazdasági eredményről (többleteredmény, többlet éves árbevétel, piaci részesedés növekedés stb.), maximum 10 A/4-es oldalon.
3. Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, foto, videofilm, szakcikk stb.).
4. Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.

Beadási határidő: 2010. február 10, 12 óra

A pályázatokat pdf-ben, az egyoldalas összefoglalót doc formátumban kell eljuttatni adathordozón vagy e-mail-ben, a Magyar Innovációs Alapítvány titkárságára:
1036 Budapest, Lajos u. 103., innovacio@innovacio.hu

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, gazdasági szakemberekből áll, elnöke a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Bővebb információ: www.innovacio.hu

A Hírlevél megjelenése a
Nemzeti Kutatási és Technolgiai Hivatal (NKTH)
támogatásával valósul meg.
 
Felelős szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Kincses Anna
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél elektronikus változata minden páros hét keddi nap-
ján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.,
tel.: 453-6572, fax: 240-5625, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.