Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2023-09-12
Untitled Document Hírlevél 16. szám
2023. szeptember 12.


Magyar Innovációs Szövetség
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Magyar Kutatási Hálózat
Horizont Európa
Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Hírlevél archivum

Untitled Document 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005


Hírlevél 2023/16
Hírlevél 2023/15
Hírlevél 2023/14
Hírlevél 2023/13
Hírlevél 2023/12
Hírlevél 2023/11
Hírlevél 2023/10
Hírlevél 2023/9
Hírlevél 2023/8
Hírlevél 2023/7
Hírlevél 2023/6
Hírlevél 2023/5
Hírlevél 2023/4
Hírlevél 2023/3
Hírlevél 2023/2
Hírlevél 2023/1
Hírlevél 16. szám

HÍREK | Magyar Innovációs Szövetség

MISZ elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség következő elnökségi ülését 2023. szeptember 20-án, 15:00-kor tartja a MISZ székhelyén (1116 Budapest, Fehérvári út 108-112., földszinti tárgyaló)

Napirendi pontok:
 1. Tájékoztató az ügyvezetői igazgatói változásról
 2. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról
 3. Korábbi elnökségi tagok esetleges további feladatainak meghatározása
 4. Az új elnökségen belüli munkamegosztás megbeszélése
 5. Alakuló választmányi ülés programja
 6. Egyebek

MISZ ügyvezető igazgató

2023. szeptember 1-én Mátrai Gábor váltotta Dr. Jakab Lászlót a MISZ ügyvezető igazgató posztjában, határozott időre 2023. december 31-ig.
Mátrai Gábor szakmai önéletrajza megtekinthető a következő linken.

MISZ alakuló választmányi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség alakuló választmányi ülését 2023. szeptember 27-én, 15 órakor, a a MOL Campuson (1117 Budapest, Dombóvári út 28.) tartja.

Napirendi pontok:
 1. Dr. Szabó Gábor elnök beszámolója a közgyűlés óta eltelt időszak tevékenységéről
 2. Tájékoztató az ügyvezetői igazgatói változásról
 3. Dr. Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója, házigazda: A MOL Nyrt. magyar gazdaságban betöltött innovatív szerepe
 4. Kun Zsuzsanna, vezérigazgató: A Nemzeti Innovációs Ügynökség céljai és szolgáltatásai
 5. A megválasztott tagok bemutatása
 6. A választmány feladatai, célkitűzések a következő 4 évre
 7. Kérdések, válaszok
 8. Egyebek
A rendezvény fővédnöke a MOL Nyrt.

Világsiker lett a 2020. évi MISZ Startup Innovációs Díjas találmány

A Magyar Innovációs Szövetség 2020. évi Startup Innovációs Díjában részesült cég terméke, a this is Redy márka már Európa-szerte hódít. Németországban, Svájcban, Ausztriában, Hollandiában és Franciaországban is nagy népszerűségnek örvend, de érkeztek már megkeresések Kanadából, az Egyesült Államokból, sőt még Afrikából is.

A különleges magyar fejlesztést, a menstruációs bugyit 2017 telén álmodta meg Molnár Dóra. A gondolatot tettek követték, elkezdődött a termék felépítése, amelyet másfél évig teszteltek, mielőtt 2019 májusában piacra dobták Tasnádi Ádámmal együtt.

A páros kétmillió forinttal indította útjára a magyar startupot, amely három év alatt már 400 millió forintot hozott, s több mint 55 ezer terméket adtak el. Szövetségünk már az alapítás utáni második évben megítélte részükre a 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton a Startup Innovációs Díjat, bízva a jövőbeli sikereikben.

A termék nemcsak azért korszakalkotó, mert egészen alapvető szokásokat változtat meg, hanem azért is, mert környezettudatos, hulladékmentes megoldást kínál.

"High performance center" a felsőoktatásban és az élsportban

2023. szeptember 6-án került sor tagszervezetünk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány (KMTA), valamint a Rátgéber Kosárlabda Akadémia Alapítvány közös konferenciájára "High performance center" a felsőoktatásban és az élsportban címmel, amelyet dr. Kristóf Péter alelnök, régiós igazgató, a KMTA felügyelőbizottságának tagja nyitott meg.

A konferencián előadást tartott többek között Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke és dr. Rátgéber László, a Kosárlabad Specifikus Módszertani Központ igazgatója.

Alelnökünk kiemelte, hogy a technológia gyorsuló fejlődése a sport világát is átalakítja, és ahogyan a vállalatvezetőknek, úgy a sportvezetőknek is készen kell állniuk ezekre a változásokra. A rendkívül sikeres atlétika világbajnokságot követően hazánk most jó formában van, amit fel kell használnunk a sportdiplomácia terén, hogy újabb rangos nemzetközi sporteseményeket hozzunk Magyarországra. Fontos továbbá a sportinnováció ösztönzése, továbbá a sporttudománnyal és az eredmények alkalmazásával foglalkozó műhelyek összekapcsolása. A konferencia folytatására várhatóan 2023 első negyedévében kerül sor.

Innováció - Startup Nation

2023. július 20-án Dr. Kovács Levente elnökségi tag, az Óbudai Egyetem rektora és Dr. Kristóf Péter alelnök, dél-dunántúli régiós igazgató "Innováció, startup nation" címmel a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen kerekasztal beszélgetésen vett részt. A beszélgetés további résztvevői dr. Torda Eszter, nemzetközi jogász, korábbi kuvaiti nagykövet és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke voltak.

A beszélgetés megtekinthető a következő linken: https://www.youtube.com/watch?v=jWxVvKyJcv0

Élményalapú tanulással készülünk a holnap kihívásaira

A világ megfejtéséhez, megértéséhez nélkülözhetetlen természettudományokkal, és az iparban befutott matematikusokkal, fizikusokkal ismerkedhettek meg a Science Camp táborozói.

Gazdag és feszes programmal várták a Műegyetemre a még pályaválasztás előtt álló 10-11. évfolyamos középiskolás diákokat. A július 16. és 21. között megrendezett Science Camp bentlakásos, ingyenes ismeretterjesztő nyári egyetemi tábort tagintézményünk, a BME TTK hívta életre, az esemény fővédnökei Czigány Tibor rektor, és Verseghi-Nagy Miklós kancellár voltak.

További információk a következő linken.

Itt a digitális ikrek felemelkedésének korszaka

Európa egyik legnagyobb és legtöbb tudományos szereplőt összefogó digitalizációs projektjében vehetnek részt a BME VIK Villamos Energetika Tanszék kutatói.

"Új technológiák terjesztését, a biztonságos tervezést és a digitalizációra alapozott hatékonyabb működést segíti elő az a nagyszabású európai konzorcium, amely 77 akadémiai és ipari partner összefogásával hamarosan elkezdi működését. A projekt célja, hogy a 'digitális ikert' (Digital Twin, DT), mint technológiai eszközt az európai energiaszektor szolgálatába állítsa, elősegítve a hatékony megoldások megtalálását az egyre akutabb energiaellátási kockázatok kezelésére" - foglalta össze a legújabb műegyetemi részvételű Horizon Europe projekt lényegét Németh Bálint, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Villamos Energetika Tanszék egyetemi docense, a tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoportjának vezetője.

További információk a következő linken.

MAFITUD

34. EU Fiatal Tudósok Versenye

2023. szeptember 12-17. között, Brüsszelben megrendezésre kerülő "34. EU Contest for Young Scientists" európai döntőjében az alábbi három, első helyezett képviselheti Magyarországot:
 • A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, Laskai Szilveszter "Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel" c. pályázatával.
 • A békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanulója, Vida Ákos "Gaming Accessibility" c. munkájával.
 • A tatabányai Bánki Donát Pech Antal Technikum frissen végzett diákjai, Óvári Ákos és Szőnyi Balázs "Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer" c. munkájukkal.
A versenyzők szakmai felkészítését Ivánka Gábor, MAFITUD elnök, a hazai verseny zsűrijének tagja és a delegáció vezetője tartotta, 2023. szeptember 6-án a MISZ székhelyén.

Magyar részvétel a 34 EU Fiatal Tudósok Versenyén

Brüsszelben fogják összemérni a tudásukat 37 ország tehetségei a 34 EU Fiatal Tudósok Versenyén (https://eucys2023.eu/), melyre a Magyarországot képviselő diákokat a Magyar Innovációs Szövetség delegálja.

Mindenhol helyi országos versenyeken dől el, ki juthat az Európa Bajnokság döntőjébe, idén 65000 fiatal közül több lépcsőben választották ki azt a 84 projektet, akik szeptember 12-17. között Brüsszelben fog versenyezni több ezer eurós díjakért.

A versenyen természetesen - mint minden évben, több mint három évtizede - Magyarország is ott lesz, a magyar válogatott, a hazai Országos Tudományos és Innovációs Olimpia első helyezettjei:
 • A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, Laskai Szilveszter "Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel" c. pályázatával.
 • A békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanulója, Vida Ákos "Gaming Accessibility" c. munkájával.
 • A tatabányai Bánki Donát Pech Antal Technikum frissen végzett diákjai, Óvári Ákos és Szőnyi Balázs "Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer" c. munkájukkal.
A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag, a MAFITUD elnöke vezeti.

Szurkoljunk együtt a magyar csapatnak!

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Magyar mászófalé Európa egyik legjobb design-ja

ZigZag nevű mászófalával egy magyar vállalkozást, a HardBodyHanget (HBH) is beválogatták az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) formatervezési elismerése, a DesignEuropa Díj döntősei közé kis- és feltörekvő vállalkozások kategóriában. A 2023. szeptember 5-én lezajlott berlini díjátadó jól megmutatta, miért fontos egyszerre a jó design és a tudatosan védett szellemi tulajdon a vállalkozások számára.

Az EUIPO által alapított DesignEuropa Díj a nemzetközi ipari formatervezés egyik fontos elismerése: idén immáron negyedik alkalommal díjazták az ipari formatervezés terén kiemelkedő termékeket és formatervezőket. 2023-ban a díjra összesen 43 országból közel 700 pályázat és jelölés érkezett a kis- és feltörekvő vállalatok, valamint az ipari kategóriákban. Végül 7 országból (Magyarország, Ausztria, Horvátország, Észtország, Olaszország, Lengyelország, Szlovénia és Horvátország) válogatták be a 4-4 döntőst. A finalista termékek az ágazatok széles skáláját képviselték, mint például a kávé, a háztartási gépek, az irodabútorok, a mobilitás és a sport. Valamennyi termék a fenntarthatóságot és a társadalmi hatást helyezte előtérbe, és új szabványokat állított fel a formatervezési iparban.

A kis- és feltörekvő vállalatok kategóriában a kisvállalkozások, valamint a közelmúltban alapított vállalatok kiemelkedő formaterveit ismerik el, méretüktől függetlenül. 2016-ban már volt magyar döntőse ennek a kategóriának, Szőnyi Anna padja akkor azonban nem kapta meg az elismerést. Ez idén a HardBodyHangnek sem sikerült: mászófaluk, egy olasz főzőrendszer, egy osztrák kávészűrő, illetve egy szlovén elektromos, hajózáshoz használható motor közül végül a szlovén cég RemigoOne nevű termékét díjazták.

Az EUIPO számára nemcsak a design, hanem annak oltalmazása is kiemelten fontos. Díjazott ugyanis csak olyan termék lehet, amely lajstromozott közösségi formatervezésiminta-oltalommal rendelkezik. A közösségi formatervezési mintaoltalom az EUIPO-nál bejegyzett, népszerű szellemitulajdon-jogi forma, amely mind a 27 uniós tagállamban érvényes. Idén ünnepli a közösségi formatervezési mintaoltalom a 20. évfordulóját. Az elmúlt két évtizedben az EUIPO-hoz több mint 1,8 millió közösségi formatervezésiminta-oltalmi bejelentés érkezett, és jelenleg évente több mint 100 ezer formatervezési mintát jegyeznek be.

Az ipari kategóriában a nagy- és középvállalkozások pályázatait ismerték el. 2023-ban ebben a kategóriában az észt automatizált önkiszolgáló, az olasz automata kávéfőző, a horvát távmunkaállomás, illetve a lengyel irodai szék közül az olasz SMEG terméke nyert. Emellett kiosztották az életműdíjat is, amelyet idén Maria Benkzton svéd formatervező kapott meg.

További információ a díjazottakról és a döntősökről a következő linken.

NKFIH Közlemény - Szeptembertől új rendszerben kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások

Változnak a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenység minősítésének eljárási szabályai: az eddigi hatósági eljárás helyett 2023. szeptember 1-jétől szakértői eljárás keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnál (NKFIH) kérhető a tevékenységek K+F minősítése. Ennek megszerzésével a vállalkozások ezután is adókedvezményhez juthatnak. A változás - a tudásalapú gazdaság megerősítését célzó Neumann János Program újabb konkrét lépéseként - a párhuzamosságok elkerülésével javítja a kutatás-fejlesztés és innováció ösztönzésének hatékonyságát.

A tudástermelő egyetemek és a tudásfelhasználó gazdaság összekapcsolását segíti a Kulturális és Innovációs Minisztérium kiemelt stratégiai intézkedéscsomagja, a Neumann János Program. A program - a meglévő intézményi struktúrák továbbfejlesztésével és új, célzott programok indításával - a tudásalapú gazdaság megerősítésére fókuszál. Célkitűzése, hogy Magyarország 2030-kerüljön az innováció területén Európa legjobb 10, a világ legjobb 25 országa közé.
A kormány döntésének értelmében 2023. szeptember 1-jétől a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, mint kijelölt szerv felel a K+F minősítés folyamataiért. A hatékonyságot szem előtt tartva és a párhuzamosságok felszámolása érdekében így egy kézben összpontosulhatnak a KFI területtel kapcsolatos legfontosabb eljárások, továbbá az eddigi hatósági eljárás helyett a szakértői eljárás lesz általános.

A K+F minősítési eljárásról és az igénylésről további információ az NKFIH honlapján található.

Magyar Kutatási Hálózat

Magyar Kutatási Hálózat

2023. szeptember 1-jével az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) neve Magyar Kutatási Hálózatra, angolul Hungarian Research Networkra, rövid néven HUN-REN-re változott.

A névváltoztatás célja, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztéma tagjai körében a név alapján könnyen és egyértelműen beazonosítható legyen a független magyarországi kutatási hálózat. Az új név támogatja a magyar kutatási eredmények hatékony kommunikációját, és ezáltal hozzájárul a kutatási hálózat és egyben Magyarország ismertségének és elismertségének növeléséhez a nemzetközi színtéren.

Horizont Európa

Horizon Europe hírlevél

A Horizont Európa keretprogram WIDERA nemzeti kapcsolattartói az NCP_WIDERA.NET projekt keretében rendszeres hírlevelet jelentetnek meg, melyben a Horizon Europe keretprogram friss híreiről, nyitva álló pályázatairól, érdeklődésre számot tartó, kiemelt rendezvényeiről és partnerkereső platformokról lehet tájékozódni.

A hírlevélre az alábbi linken lehet feliratkozni.

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK


Szakmai konzultációs nap a zöldátállás jegyében

"A zöld energetikai átállás aktuális kihívásai - A hazai kompetenciák erősítését támogató hazai és közvetlen EU-s pályázatok, jó gyakorlatok" címmel szervez konferenciát a Magyar Akkumulátor Szövetség a BME FIEK Zéró Karbon Központtal partnerségben. Az esemény a Rekontir Cégcsoport szakmai támogatásával valósul meg.

A konferencia tematikája napjaink legaktuálisabb energetikai kérdéseivel foglalkozik majd, ahol a hazai kutatás-fejlesztési, műszaki és innovációs szervezetek vezetőitől hallhatunk naprakész információkat. A rendezvény elsősorban olyan érdeklődőknek szól, akik az akkumulátorok, szolárpanelek, szélturbinák, hőszivattyúk, elektrolizátorok, valamint szén- dioxid-leválasztást és -tárolást szolgáló berendezések, az előbbiekhez közvetlen inputként használt kulcsfontosságú alkatrészek és kritikus fontosságú nyersanyagok gyártásával kívánnak foglalkozni a jövőben.

Előadást tart majd többek között Dr. Joó Attila egyetemi docens, a BME FIEK igazgatója, Dr. Kaderják Péter volt energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, a Zéró Karbon Központ és a Magyar Akkumulátor Szövetség vezetője, Kovács Zoltán MBA, a Rekontir Cégcsoport alapító ügyvezetője, az NKFIH és a HIPA felkért vezető kollégái.

Időpont: 2023. szeptember 13. 13.00-17.00, Állófogadás 17:00-19:00

Helyszín: BME K épület díszterem (1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.)
A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. További információ és regisztráció: https://innovacio.bme.hu/

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának (MAFITUD) 19. országos találkozója

A Magyar Fiatal Tudósok Társaságának zártkörű, 19. országos találkozóját 2023. október 6-án, 15 órai kezdettel rendezzük meg az EGIS Tudományos és Technológiai Központban (1106 Budapest, Keresztúri út 11-13.).

Fő előadónk Dr. Volk Balázs, az EGIS Gyógyszergyár Zrt. hatóanyagfejlesztési igazgatója lesz, aki 1992-ben, 1994-ben és 1995-ben is díjazott versenyzőnk volt az OTIO elődjén, az Országos Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, továbbá a hagyományoknak megfelelően idén is bemutatkoznak további MAFITUD-tagok.

A világszínvonalú helyszín interaktív, vizuális elemekben bővelkedő, helyenként játékos eszközökkel mutatják be a gyógyszergyártás érdekességeit, fontos mozzanatait, melyet az előadások előtt vezetett túra keretében, valamint az előadások után fakultatív meg is lehet tekinteni.

Levezető elnök: Ivánka Gábor, MAFITUD elnök


Időpont

Esemény

14:45

Érkezés

15:00-15:30

Egis Tudományos és Technológiai Központ vezetett látogatás

15:30-15:40

Ivánka Gábor, MAFITUD elnök és egyben levezető elnök köszöntője

Szakmai előadás

15:40-16:10

Dr. Volk Balázs, hatóanyagfejlesztési igazgató, Egis Gyógyszergyár Nyrt.

16:10-16:15

Kérdések, hozzászólások

MAFITUD-tagok bemutatkozása

16:15-16:20

Kovács Nóra Anna, a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. díjasa

16:20-16:25

Balázs Gábor Gergő, a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. díjasa

16:25-16:30

Hegyesi Donát, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. díjasa

16:30-16:35

Lám István, a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 3. díjasa

16:35-17:00

Kérdések, hozzászólások

17:00-18:00

Büfé, networking

18:00

Találkozó vége


Miként profitálhat egy KKV az automatizálás és AI technológiák használatából a mindennapokban?

A folyamatok automatizálása az AI (artifical intelligence - mesterséges intelligencia) a digitális kor egyik kulcsfontosságú eszköze, amely lehetővé teszi, hogy a monoton, ismétlődő, ugyanakkor rendkívül figyelemigényes folyamatokat gépekkel végeztessük. Ezzel csapatunknak több ideje és energia marad a stratégiai tervezésre és a kreatív munkára.

Tagszervezetünk, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. szervezésében 2023. október 2-án AI Workshop, míg 2023.október 9-én RPA (robotizált folyamat automatizálás) témakörében tart rendezvényeket Debrecenben.

További információk:
https://digitalisregio.hu/ai-rpa-konferencia-2023/

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK


MISZ ügyvezető igazgató pályázat

A Magyar Innovációs Szövetség (www.innovacio.hu), mint szakmai és munkaadói szervezet, tevékenységének középpontjában az innováció gazdaságélénkítő szerepe áll. A Szövetség célja a kutatás, a műszaki fejlesztés és a tervezés során az állandó megújulásra való törekvés a magyar gazdaság növekedését elősegítse. A szervezet pályázatot hirdet az alábbi pozícióra

---------ügyvezető igazgató--------

Főbb feladatok:
 • Az Innovációs Szövetség napi működésének irányítása és fejlesztése.
 • Az innovációs kezdeményezések előmozdítása, a partnerkapcsolatok építése és fenntartása.
 • Kapcsolattartás az iparág vezetőivel, kormányzati szervekkel.
 • A szervezet hosszú távú stratégiája kidolgozásának és végrehajtásának koordinációja.
 • Képviselni a MISZ-t a tagvállalatok, társszervezetek és külső partnerek felé.
 • Koordinálni és támogatni a MISZ elnökség tevékenységét.
 • Kapcsolattartás a média és nyilvánosság felé a szervezet tevékenységeiről.
 • Felelős a MISZ hírlevelének és kiadványainak szerkesztéséért.
 • Szervezi és irányítja a titkárság munkáját.
 • Felelős a Szövetség rendezvényeinek megszervezéséért és lebonyolításáért.
 • Intézi a szervezet működésével kapcsolatos pénzügyi feladatokat, pénzügyi tervezési feladat.
 • Figyelemmel követi a hazai és nemzetközi innovációs folyamatokat és ezekről tájékoztatja az Elnökséget.
 • Javaslataival segíti a MISZ tevékenységének fejlődését.
Az álláshoz tartozó elvárások:
 • Felsőfokú végzettség
 • Pénzügyi és gazdaságiismeretek, és gyakorlat
 • Társadalmi, szakmai szervezetek működésének ismerete
 • Vezetői gyakorlat
 • Versenyszférában szerzett minimum 2 év tapasztalat
 • Tárgyalóképes angol nyelvtudás szóban és írásban
 • Tapasztalat innovációval összefüggő projektek menedzselésében
 • Kiváló kommunikációs és meggyőző képesség
 • Kiváló előadó készség
 • Jó problémamegoldó és döntési képesség
 • Jó szervezőkészség
 • Érdeklődés az új technológiák iránt
 • Előny a kiterjedt kapcsolati háló megléte
Amit kínálunk:
 • Vezetői kompetenciák fejlesztése
 • Összetett, felelősségteljes vezetői munkakör
 • Kapcsolat építés a teljes innovációs ökoszisztémában
 • Rugalmas munkaidő beosztás
A munkakör betöltésének kezdő időpontja: 2024. január 1.

Munkavégzés helye: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.

Jelentkezés módja:
Kérjük, küldje el szakmai önéletrajzát, motivációs levelét fizetési igényével együtt 2023.09.30-ig az palyazat@innovacio.hu e-mail címre.

7th Zhongguancun International Advanced Technology Competition

7. alkalommal kerül megrendezésre a kínai "7th Zhongguancun International Advanced Technology Competition" start-up-ok számára. A verseny nyitott a magyar start-up-ok számára is. A fődíj 1.000.000 CNY, de többszázezer jüan-os további díjakat is kiosztanak több kategóriában. A versenyre az alábbi technológiai területekről várnak jelentkezőket:
 • AI
 • Big Data & Cloud Computing
 • Integrated Circuits
 • Communications & IoT
 • Web 3.0 (incl. VR and metauniverse)
 • Medical Devices (incl. health services)
 • Biomedicine
 • Green & Low Carbon
 • Smart Vehicles
 • Smart Manufacturing & New Materials
 • New Energy
 • Fintech
A jelentkezési határidő szeptember 24. További részletes információt és jelentkezési lapot a mogyorosi.balazs@lcinnoconsult.com email címen lehet kérni.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Mostanában mind több szó esik és félreértés forog a mesterséges intelligenciáról. Emlékeztetnénk néhány könyvre, amelyekről a közelmúltban itt szóltunk:
 • AI Book Artificial Intelligence Handbook - Wiley Hírlevél 2022/20.
 • Artificial intelligence for business - Pearson, Hírlevél 2023/3.
 • Deep Learning Illustrated - Pearson, Hírlevél 2023/9.
 • Making sense of AI - Polity Press, Hírlevél 2022/16.
A következő számban jön: Handbook of Research on Artificial Intelligence, Innovation and Entrepreneurship - Edward Elgar


Mikko Hypponen: If It's Smart, It's Vulnerable - Wiley 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"Ha okos, akkor sérülékeny, támadható" - áll a címben Hypponen Törvénye, az internetre utalva. Régi bölcs szabály: minél összetettebb a rendszer, annál nehezebb átlátni, biztonsággal kezelni, uralni, megvédeni külső behatásoktól, támadásoktól, megbirkózni a bonyolultság problémáival. Az internet ezt meghatványozta!

"Az okos eszközöknél is jobban aggódom az internetre kapcsolt 'buta' eszközök miatt, amelyek használói nem is tudják, hogy azok online működnek" mondja Hypponen a CyberWire interjúban (link az írás végén), és ki is fejti, milyen sanda szándékok okozzák e helyzetet. (Kiemelések tőlem.)

A Wiley ajánlójából: "Képzeld újra az internet jövőjét! Minden eszközünk és szerkentyűnk - a hűtőgéptől, porszívótól az otthoni biztonsági rendszerig - online lesz, ahogy a számítógépünk is azzá vált. Ám ha egyszer sikeresen rákapcsoltuk az internetre, van-e bármi reményünk biztonságban tartani azokat és magunkat a veszélyektől, amelyek a digitális vízfelszín alatt leselkednek? Ebben a könyvben a veterén kiberbiztonsági szakember nyújt kijózanító betekintést a legjobb és a legrosszabb dolgokba, amelyeket az internet hozott nekünk. A bolygó bármely két pontja közti azonnali kapcsolattól a szervezett zsarolóvírus-bandákig, az internet igazán nem csupán áldást hozott. A szerző itt vizsgálja az internet jövőjének átalakító erejét, szintúgy azokat a dolgokat, amelyek fenyegetik létezésének fennmaradását: kormányzati felügyelet, cenzúrázás, szervezett bűnözés, más egyebek.

Az olvasó itt szintúgy kap:
 • Éleselméjű fejtegetéseket arról, miként működnek a jogérvényesítő- valamint a hírszerző ügynökségek az interneten;
 • Alapos tárgyalást arról, miként válik a pénz adattá;
 • Szintúgy a mobil szuperkomputer technológia széleskörű használatának kihatásairól;
 • Vizsgálódást, miként változtatta az internet a világot jobbra vagy rosszabbra;
 • Lebilincselő történeteket Mikko 30 éves pályafutásából a kiberbiztonságban.
 • A könyv tökéletes mindenki számára, aki gondolatébresztő prezentációt keres a kiberbiztonság és a technológia legégetőbb kérdéseire. Kiérdemli a helyét mindenki könyvtárában, akit érdekel az internet jövője."
Wiley a szerzőről: "Globális kiberbiztonsági szakértő 30+ év gyakorlattal kutatóként és vizsgálóként. Keresett szakelőadó, a TED előadását két milliónál is többen nézték meg."
A Goodreads ajánlóból: "Az internet hihetetlen új lehetőségeket hozott nekünk, s dermesztő új kockázatokat. Hypponen 30 évet töltött a net sötét oldalainak vizsgálatával. Példákkal és esettanulmányokkal az tárja elénk, miként jutottunk ide, s hová legközelebb, miközben az internet az életünk olyan mindenütt jelenlévő, magától értetődő, észre sem vett részévé válik, mint az elektromos hálózat." S idézi a szerzőtől: "Az információbiztonság területén dolgozni olykor olyan, mint Tetrist játszani: a sikereid eltűnnek, de a kudarcaid összeadódnak. Ha az információbiztonság hibátlanul működik, láthatatlan marad. S ritkán köszöni meg bárki is, hogy kivédtél egy katasztrófát, amely ezért nem történt meg."

A fejezetcímek:
 • A Jó és a Rossz az internetben "Az internet tartósan átalakítja a világot, eltüntet sok földrajzi korlátot, nagyon sok jót hoz nekünk, de a kockázatok teljesen új fajtáit is."
 • Malware (kártevő szoftver) - akkor, most és a közeljövőben "A legnagyobb egyedi fenyegetés az információbiztonságra"
 • Az emberi tényező "A technikai problémák megoldása nehéz, lassú és bonyolult lehet, de az emberieké akár lehetetlen is."
 • Mi van, ha az internet lerobban? "Az üzembiztonság mind fontosabb lesz, ahogy az internet részévé válik a kritikus infrastruktúránknak."
 • Online magánszféra "Az internetet egy maroknyi cég uralja, amelyek a legkevésbé sem törődnek az egyéni felhasználók aggályaival. Mi lettünk az árucikk.
 • Kriptovaluták "A pénz adattá válik és forradalmasítja a kereskedelmet (ez mindenfajta online pénzügyi műveletre igaz! - OP) A bitcoin és az egyéb kriptovaluták megjelenése egyszerre csodálatos (vajh miért is? - OP) és problematikus, mint maga az internet."
 • Technológia, kémkedés és online hadviselés "A technológia megváltoztatja a viszonyokat a szuperhatalmak között, eközben módosítja a konfliktusok természetét és a hadviselés módját. (E hatása mindenféle ellentétre és hadviselésre szintúgy igaz. - OP) A kiberfegyverek hatékonyak, megfizethetők, letagadhatók, s mindez azt jelenti, hogy biztosan használni fogják őket minden jövendő háborúban." (Már ma is! - OP)
 • A jövő "A következő technológia forradalom közeledik, hajtja a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia. A technológia forradalom a pénzügyekben szintúgy a láthatáron. Ám a forradalmak, amelyek majd ezeket követik, hozzájuk képest [ma még] SciFi-nek hangzanak."
A Zárszóból: "Az internet egyszerre a legjobb és a legrosszabb dolog, ami velünk történik, de tesz-e több jót, mint rosszat? Úgy vélem, az egyenleg pozitív. Optimista vagyok annak ellenére, hogy életem legnagyobb részét az internet negatív vonatkozásaival való munkával töltöttem. Egy sarkkutató mondta egyszer a klímaváltozás hatásait illető tapasztalatairól, hogy optimista a jövőt illetően. Miért? Már túl késő pesszimista lenni. Így vagyok én az internettel. Szeretem, és alig várom, hogy tanúja legyek a következő forradalmának."

The CyberWire interjú: https://thecyberwire.com/podcasts/8th-layer-insights/23/transcript

Gerald Chan: China's Digital Silk Road - Setting Standards, Powering Growth - Edward Elgar, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"Kína Digitális Selyemútja - Mértékadás, a növekedés megerősítése" Chan a University of Auckland (Új-Zéland) Politika és a Nemzetközi Kapcsolatok professzora. Előző könyve, szintén az Elgarnál: Kína tengeri Selyemútja.

Az Elgar ajánlójából: "Az utóbbi években Kína világelsővé vált e-kereskedelem, e-pénz, 5G és mesterséges intelligencia terén, megszilárdítva magát a hatalmak egyik fő versenytársaként. Miként sikerült ez neki? Érvelve, hogy a válasz az ország Digitális Selyemútjában rejlik, a sokoldalú programban a világ digitális eszközökkel történő összekapcsolására, a könyv azt vizsgálja, miként alakítja Kína a digitális rend fejlődését, biztosított magának létfontosságú szerepet az internet kormányzásában, és borította meg a status quo hatalmait." (Kiemelések tőlem)

"Soha az emberiség történelmében nem törekedtek olyan nagy infrastruktúra program megvalósítására, mint Kína Övezet és Út Kezdeményezése. (nemhivatalos nevén Új Selyemút - OP) És soha nem létezett még a digitális kapcsolatok olyan óriási kiépítése földön, tengereken és az egeken át, mint e Digitális Selyemútja." (Az első fejezet nyitánya. Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből.)

Az Övezet és Út Kezdeményezésről a brit Chatham House, azaz The Royal Institute of International Affairs: "Nagyratörő terv, két új kereskedelmi útvonalat teremteni, amelyek összekötik Kínát a világ többi részével. Sokkal több, mint infrastruktúra: rendeltetése létrehozni kiterjesztett, kölcsönös függést megvalósító piacot Kína számára, növelni Kína gazdasági és politikai erejét, és kialakítani a Kínának legjobb feltételeket a csúcstechnológiás gazdasága felépítéséhez. Három fő célja van. Az első Kína rivalizálása az USA-val. A kezdeményezés alapvető része Kína törekvésének, megteremteni a saját, a jelenlegieknél biztonságosabb kereskedelmi útvonalait, és a kölcsönös függést kiépíteni a résztvevő országokkal. A második, piacot teremteni a határain túl az óriási állami vállalatainak. Végül, a Kezdeményezés rendkívül fontos része a kínai kormány törekvésének, ösztönözni a belső tartományok gazdaságát, amelyek történelmi elmaradásban vannak a parti régióktól. A kormány ezzel, és bőkezű költségvetési támogatással bátorítja és segíti az ottani vállalatokat, hogy versenyezzenek a Kezdeményezésben való részvételért."

A nyitó fejezetből: "A 21. század a digitalizációé. Szintúgy gyorsan a csúcshatalomért való versengés századává válik az USA és Kína között. Kínának erős víziója van: a digitális Selyemút (DSR), az Övezet és Út Kezdeményezése (BRI) részeként. Nagyon összetett és ellentmondásos - a könyv mindkettőt igyekszik meg- és kifejteni.

A DSR-re nincs világos definíció. Különféle dolgokat jelenthet különféle embereknek. Folyamatosan fejlődik, s természetének megítélése nagyban függ a megfigyelő ideológiai beállítottságától. Itt úgy hivatkozunk rá, mint Kína politikájára és gyakorlatára, olyan infrastruktúra építésében, amely összeköti a világ különböző részeit kereskedelem, pénzügyek és fejlesztések révén, s mindezt a digitalizáció támasztja alá. A DSR növekvő jelentőségű a BRI átfogó szerkezete felépítésének eszközeként, s hogy előmozdítsa annak növekedését és fejlődését.

Megvalósítása eddigi 8 évében a BRI a globális növekedés és fejlődés egyik fő hajtóerejévé vált, különösen a fejlődő világban. Kína külügyi kapcsolatainak modern történelmében kevés kezdeményezés okozott olyan felindulást, mint a BRI: csaknem minden országból - kicsi, nagy, fejlett, fejlődő - reagálást vagy választ váltott ki, ilyen vagy olyan módon és okból. Kétségkívül Kína diplomáciájának központi elemét adja. A 17. sz. óta Kína külkapcsolatai abban álltak, hogy reagált a nyugati hatalmak nyomására, amelyek ágyúnaszád-diplomáciájukkal a kapuit feszegették a kereskedelmi céljaikra. Most a korábban nagyban egyirányú ráhatásban valamelyest megfordulás mutatkozik. Kína "a Nagy Ösztönzést" (Chan kifejezése) hozza létre a BRI előmozdításával, de nem törekszik egyenlőtlen kereskedelmi feltételek kikényszerítésére. Egyes országok üdvözölték Ösztönzését, és együttműködtek Kínával különféle infrastrukturális projekteken, hogy növeljék nemzeti jólétüket. (Kissinger írja a Kínáról c. remek könyvében, hogy külügyeiben a Nyugat sakkot játszik - nagyjából frontális támadás -, míg Kína go-t, ami messzetekintő stratégiai bekerítést és területfoglalást jelent. S hogy a kulturális forradalom csúcsán is Mao megkövetelte felsővezetőitől az ősi go felsőfokú ismeretét. Aligha kétséges, hogy Kína most is ezt teszi. - OP) Vannak országok, amelyek félnek Kína befolyásától, és lépéseket tesznek kezdeményezése keretek közé szorítására vagy elnyomására. S vannak, amelyek várják a jó alkalmat, hogy reagáljanak. Mindezzel a nemzetközi kapcsolatok a fejlődésük új szakaszába léptek.

Kína álma, hogy visszanyerje korábbi dicsőségét - hatalom, gazdagság, tisztelet -, amelyet Európa felemelkedése előtt élvezett. Ennek megvalósulása nagyban függ attól, milyen sikeresen teljesít a BRI, ami viszont mind nagyobb mértékben függ a digitális technológia nyújtotta támogatástól. Kína arra törekszik, hogy 2035-re digitális szuperhatalommá váljék, ahogyan azt a terveiben kifejti (itt fejezet szól erről.)"

Legizgalmasabb fejezetcímek:
 • Digitális Selyemút: a negyedik ipari forradalom hajtóereje?
 • Mobil Selyemút: digitális gazdaság és az e-yuan
 • Kábel Selyemút: földön és tenger alatt
 • Űrbéli Selyemút: a csillagok felé?

Graham Meikle: Deepfakes - Polity Press, 2023
Dr. Osman Péter ismertetése

"Deepfakes: emberek arcát és hangját utánozzák úgy, hogy elhisszük, őket látjuk és halljuk." "Ez egyike az első könyveknek a szintetikus média tanulmányozására emberiességi, bölcsészeti és társadalomtudományi nézőpontból." a könyvből.

Deepfakes: mesterséges intelligenciával (MI) létrehozott, legfeljebb csak hasonlóan fejlett csúcstechnológiával leleplezhető hamisítvány (továbbiakban DF).

Igazából, ma már bármit is látunk a médiában, többé nem tudhatjuk biztosan, az élet produkálta, vagy a csúcstechnológia, s ez egyre inkább így lesz. Ezékiel 12.2 új tartalmat kapott: 'Szemeik vannak a látásra, de nem tudhatják, mit/kit látnak, füleik a hallásra, de nem tudhatják, mit/kit hallanak.' Többé senki, akiről elegendő felvétel létezik, nincs biztonságban. Gyorsan növekvő súlyú gazdasági és jogi probléma lesz - talán már az is -, ha megjelennek a DF hamisítványok magasan jegyzett művészek alkotásaiként, vagy történelmi, régészeti és hasonló értékekként. E könyvben fejezetek mutatják a DF pornó jelentőségét is, szintúgy a DF alkalmazását politikai karaktergyilkolásban. Üdv a deep fakes korában!

Wiley ajánlójából: "Mi történik, ha többé nem hihetünk a szemünknek? Mutass a DF-t alkotó MI-knek elegendő számú képet egy celebről vagy politikusról, és azok meggyőző videót alkotnak, amelyen a kérdéses személy olyat látszik mondani vagy tenni, amit valójában sohasem. Az eredmény egy média-környezet, amelyben bárkinek az arca és képe felhasználható és manipulálható. Meikle elmagyarázza, hogyan készítik és használják e DF hamisítványokat. A celeb-pornótól és a politikai szatírától filmjelenetek összevegyítéséig és dezinformációs kampányokig, ez a könyv feltárja a bizalom és a beleegyezés témáit, ahogy az arccserélő szoftver mind köznapibbá válik. Meikle állítja, hogy a DF videók új távlatokat nyitnak korunk médiájának természetében, ahol a tartalmak megkeverését és megosztását illető képességeink mindinkább növekvő ütközésbe kerülnek képességünkkel a bizalomra. Könyve elemzi, hogy az ilyen videók miként mélyítik el a közösségi média környezetet, amelyben a közösségi és a személyes összefolyik, s amelyben minden emberi tapasztalat megosztható adattá válik. (Kiemelések tőlem. Rémisztő: a közösségi média folyamatos információ-cunamijában a legtöbbek eleve csak a maguk meggyőződése/kötődése alapján tehetik fel, hogy amit látnak, olvasnak, hallanak, az megbízható. A DF tökéletesen képes ennek megfelelő álruhába öltöztetni mondandóját, s így vezetni meg a célközönségét. - OP)

Időszerű, világos, és tökéletesen érthetően megírt, ez alapvető olvasmány a médiával, kommunikációval, kulturális tanulmányokkal és szociológiával foglalkozó diákoknak és tudósoknak, szintúgy minden e témák iránt érdeklődőnek."

University of Westminster a szerzőről: Meikle a kommunikáció és a digitális média professzora az egyetemen, és Média- és Kommunikáció Kutató Intézetének igazgatója. A bemutatás hosszan sorolja elismeréseit és magas pozícióit a brit felsőoktatás előmozdításában, és az Egyetem életében - utóbbiban egyebek közt választott egyetemi kormányzó, igazgató, és az Egyetem legmagasabb akadémiai bizottságának tagja.

A Könyv Bevezetőjéből: "A DF-ek rendeltetése valami újat létrehozni meglévő anyagból: szerkeszteni, manipulálni, összerendezni, összekapcsolni, ellenpontozni vagy felforgatni képeket, hang- és videofelvételeket. Korábban sosem volt konvergenciái a MI-nek, közösségi médiának, politikai kommunikációnak, pornográfiának, média manipulációnak. Használatuk óriási kreatív potenciált kínál, de a károkozás sok különféle fajtájával is fenyeget. (Akár még új filmet is forgatni legendás, rég halott szereplőkkel, azok teljesen hiteles/nek tűnő/ megjelenítésével. A könyv számos tényleges példát hoz elhunytak különféle DF megjelenítésére. - OP) Keringethetők a közösségi média révén úgy, hogy soha ne lehessünk biztosak egy klip eredeti forrásában vagy hogy miért került az hozzánk. Céljuk lehet megzavarni, kihasználni, eltorzítani a magatartásunkat, érzékeléseinket, észleléseinket. Gyakran károsak lehetnek az így felhasznált személyekre, akiknek arcát új összefüggésekbe manipulálják, és ezzel jóvátehetetlen kár érheti a jó hírüket és a magánéletüket is. (Szól pl. DF kemény pornóról ismert színészek vagy mások arcával. - OP)

Kártékonyak lehetnek a társadalom egészére is, tovább gyengítve a bizalmat a közösségi komunikációban és -intézményekben, s lehetővé téve a cinizmus és a bizalmatlanság új szintekre emelését. Mi történik, ha többé nem hihetünk a saját szemünknek sem? (Igazából már rég nem hihetünk, de ezt a DF valóban meghatványozza. - OP)

Felhasználásai, alkalmazásai hozhatnak jót is embereknek és a társadalomnak. Növekvő érdeklődés irányul felé a művészetben, várostervezésben, környezet-tudományban és egészségügyben." (pl. megmutatni az érdekelt/ek/nek, milyenné javítható valami, akár egy sérült emberi arc is, a jelenlegi állapotából - OP).

"E könyv megmagyarázza, mik a DF-ek, és feltárja a fő módokat, ahogyan azokat eddig használták. A bemutatott eseteket úgy választottam, hogy azok világítják meg a legjobban, mik a DF-ek, s hogyan találnak meg az emberek módokat a használatukra és a visszaélésre velük" - az Olvasók pedig szédületes körképet kapnak benne minderről.

Kopátsy Sándor: Beszélgetések Adyval - Válogatott értekezések a magyar polgárosodásról - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

"Kopátsy Sándor 1980-ban, 1992-ben és 2002-ben vette kezébe Ady Endre közéleti prózai cikkeit és fűzte hozzá a maga egyedi gondolatait. A nagy magyar sorskérdésekről szóló 'beszélgetésekből' két könyv született, 1992-ben a Beszélgetések Adyval, majd a Beszélgetések Adyval Nagyváradon (2002). A kötetek óriási sikert arattak, ezért most a két mű legérdekesebb gondolataiból született meg ez a könyv. Két lángelme örökérvényű értekezései Magyarországról. »Ady mindig aktuális, mert mi alig változunk.«" (A Pallas ajánlójából, idézet benne a könyvből. Kiemelések tőlem.)

Kopátsy igen sarkos állításokkal indít, amelyek vonatkoztatási alapként szolgálnak véleménye fogadásához. Néhány részlet: "Legnagyobb költőink: Balassa, Csokonai és Petőfi, Ady és József Attila, mind önpusztítók voltak. Az Arany Jánosok és Illyés Gyulák csak azok számára maradnak költők, akiknek fogalmuk sincs, mi a különbség a versírás és a költészet között (Arany Jánost illetően ezzel kevesen érthetnek egyet! - OP). A tartós zsarnokság idején nem szabad költői pályára lépni. Aki mindenáron irodalmár akar lenni, legyen regényíró, mint Móricz Zsigmond."

"Adynak is tartozom annyival, hogy elmondjam, miért kell ma a legnagyobbaknak is berendezkedniük a tartós zsarnokság tudomásulvételére. A zsarnokság ellen csak akkor szabad nyílt harcot hirdetni, ha a megdöntése nem teljesen reménytelen. Nem szeretem a Dózsa, Kossuth, Kun Béla-féle politikai kalandorokat (érdekes összeállítás! - OP), akik vagy túlságosan szűk látókörűek voltak ahhoz, hogy felmérjék mozgalmuk céljainak realitását, vagy túlságosan karrieristák, és csak a saját szerepük volt fontos. Még azokat sem becsülöm, akik maguk vállalják a mártírságot a reménytelen harcban, azokat még kevésbé, akik éppen a saját népüket vezetik a vesztükbe."

"Ady nem vette észre, hogy a vallás csak másodlagos fontosságú a társadalmak fejlődésében. Azt sem, hogy a tételes vallások kora lejárt, legalábbis a politikailag haladó, gazdaságilag erős rétegek számára." (Ez Ady vallásosságának szól. Neki ez sokszor kapaszkodóul szolgált a nem épp ritka mélypontokon, de általánosságban is megkérdőjelezhető. - OP)

Kopátsy a könyvéről és a politikai kiállásról részlet: "A továbbiakban Ady Endrével beszélgetek. Teljes terjedelmükben közölt publicisztikai írásaihoz fűzök aktuális megjegyzéseket. Teszem ezt azért, mert az utókornak sem árt majd látni, hogy a gondolkodó emberek ebben a korban sem voltak olyan vakok, mint vezetőik, illetve cenzoraik. Ma még nincs itt az ideje annak, hogy publikáljuk az igazságot. Ez nemcsak az igazmondók öngyilkossága volna, hanem orvtámadás az ostoba politikusok kevésbé ostoba részével szemben a legostobábbak örömére. Aki nem tudja, hogy Kádár az adott körülmények között a lehetséges legjobb megoldás, éppen olyan ostoba, mint az, aki azt hiszi, hogy Kádár azt is tudja, mit kellene akkor csinálnia, ha nem volna gúzsbakötve. Én úgy szólok, mint aki nincs gúzsbakötve, de aki tudja, hogy a ma igazságait csak a következő nemzedéknek szabad elmondani. Ady újságíróként a korának írt, de a mának is szól, én csak az utókornak írok. Mennyivel szomorúbb sors az enyém." (Az írás kelte 1980! - OP)

Az Ady írásokhoz háromféle Kopátsy megjegyzések csatlakoznak: 1980-ból, 1992-ből, 2002-ből, azaz a Kádár-kor már enyhülő szakaszából, majd a "szép új világból". Itt mindebből csak két karakteres részletet idézhetünk, Ady cikkéhez Kopátsytól.

"Jóslások Magyarországról - "Nagyon kedvetlenül néz mostanában a Duna felé Európa minden gondolkodója. Már tudják Európa-szerte, hogy Kossuth Lajos nagyon-nagyon meghalt, s a Kossuth-lobogót fekete kalózhajók viselik ma otthon. Bennünk azonban Európa a maga HALADÁSÁNAK EGYIK JÖVENDŐ VESZEDELMÉT LÁTJA." (Budapesti Napló 1906)

Kopátsy: "Ady Endre ebben a cikkben valóban jósolt, s jóslata - sajnos - túlságosan is bevált. Ő volt talán az egyetlen, aki ki merte mondani, hogy nem Európához tartozunk. Ő tudta, hogy ez a Nyugat véleménye is, ami azután Jaltában sorsmeghatározóan meg is fogalmazódott: a Nyugat írásba adta, hogy nem tart ránk igényt, sőt örül, hogy megszabadulhat a kolonctól. (...) 1906-ban még volt esélyünk, hogy Európához tartozzunk. Most már kitagadott bennünket Európa, Ázsia pedig bekebelezte kis országunkat. Lehet, hogy az európaiságunkat éppen a kényszerűen Kelethez való csatolásunk fogja felébreszteni bennünk?" (1980.)

"Ady nevezett bennünket kompországnak. Ebben is látnok volt. Bennünket át kellett lökni az ázsiai partra, hogy végre az európai partra vágyjunk. Ma már ősszittyáink is elismerik, hogy a Nyugat fejlettebb, boldogabb, nem mondják olyan meggyőzően, hogy »beteg«, hogy »nekünk egészen mást kell építenünk.«" (1992.)
Jegyzetek a Szajna mellől Civilizáció és kultúra - Le Dieu est l'ennemi (az Isten az ellenség (OP) - A polgári igazság (Szocializmus, 1908.) Kopátsy: "Ez a jegyzet is világosan mutatja, hogy Ady reálpolitikus volt. felismerte azt az igazságot, hogy relatíve minél elmaradottabb egy társadalom, az értelmisége annál irreálisabb politikai célokat tűz ki. A közép-európai értelmiség legnagyobb bűne, hogy kétszáz év óta olyan társadalomról álmodozik, amelyik sokkal jobb a nyugati polgári társadalmaknál. Pedig arra sem képesek, hogy a nyugatiak színvonalára emelkedjenek." (1980.)
Sajtószemle

uzletem.hu, 2023. 08. 28.
IVSZ: enyhülhet az informatikushiány, ha a hallgatók valóban piacképes tudást szereznek - Üzletem

Kisalföld, 2023. 08. 29., 3. oldal
1,9 milliárd forint kutatás-fejlesztésre
A fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány támogatja a Széchenyi István Egyetem projektjeit

bankmonitor.hu, 2023. 08. 29.
Napokon belül startol az innovációs pályázat - 400-800 milliós támogatás KFI-projektekre

kisalfold.hu, 2023. 08. 29.
1,9 milliárd forint kutatás-fejlesztésre

webradio.hu, 2023. 08. 31.
Az IVSZ kísérletet tesz a digitális gazdaság következő 30 évének előrejelzésére

vg.hu, 2023. 08. 31.
Akár 800 millió forintra is pályázhatnak az innovációs projekteket tervező vállalkozások

computerworld.hu, 2023. 08. 31.
Milyen lesz a digitális gazdaság következő 30 éve?

gazmag.hu, 2023. 08. 31.
Ismét nevet váltanak a hazai kutatóintézetek

ictglobal.hu, 2023. 08. 31.
Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

Forbes magazin, 2023. 09. 01., 80-82. oldal
Marad a házi módszer

Forbes magazin, 2023. 09. 01., 54-64. oldal
A legértékesebb családi cégek 2023

webradio.hu, 2023. 09. 01.
Szeptembertől új rendszerben kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások

piacesprofit.hu, 2023. 09. 01.
Fontos céges változás lépett életbe szeptembertől

magyarhirlap.hu, 2023. 09. 01.
Szeptembertől új rendszerben kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások

azuzlet.hu, 2023. 09. 01.
Elkerüljük el a párhuzamosságot - egy kézben a KFI területtel kapcsolatos eljárások

tozsdeforum.hu, 2023. 09. 01.
Szeptembertől új rendszerben kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások

computerworld.hu, 2023. 09. 01.
Szeptembertől új rendszerben kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások

kaposvarmost.hu, 2023. 09. 01.
Szeptembertől új rendszerben kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások

uzletem.hu, 2023. 09. 01.
Szeptembertől új rendszerben kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások - Üzletem

profitline.hu, 2023. 09. 01.
Változnak a kutatás-fejlesztési tevékenység minősítésének eljárási szabályai

hrportal.hu, 2023. 09. 01.
Szeptembertől új rendszerben kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások

webradio.hu, 2023. 09. 01.
Bódis László: a magyar felsőoktatásban jó helyen vannak a hallgatók

hirado.hu, 2023. 09. 01.
Államtitkár: A magyar felsőoktatásban jó helyen vannak a hallgatók

magyarhirlap.hu, 2023. 09. 01.
Bódis László: A magyar felsőoktatásban jó helyen vannak a hallgatók

magyarnemzet.hu, 2023. 09. 01.
A legjobbak közé törhet fel a magyar felsőoktatás

demokrata.hu, 2023. 09. 01.
A Műegyetemen is megnyitották az új tanévet

webradio.hu, 2023. 09. 01.
Hankó Balázs: egyre versenyképesebbek a magyar egyetemek

hirado.hu, 2023. 09. 01.
Hankó Balázs: Egyre versenyképesebbek a magyar egyetemek

demokrata.hu, 2023. 09. 01.
Hankó Balázs: Egyre versenyképesebbek a magyar egyetemek

magyarhirlap.hu, 2023. 09. 01.
Hankó Balázs: Egyre versenyképesebbek a magyar egyetemek

hir6.hu, 2023. 09. 01.
Egyre versenyképesebbek a magyar egyetemek

profitline.hu, 2023. 09. 01.
Egyre versenyképesebbek a magyar egyetemek

sikerado.hu, 2023. 09. 01.
Mostantól így kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások - Sikeradó

Kossuth Rádió, Felfedező - a gazdaságról, 2023. 09. 01.
Összeállítás: Ötletből érték a címe a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kiadványának

Trend FM, Reggeli monitor, 2023. 09. 01.
A digitális transzformáció elindult a gazdaság szinte minden szegmensében

Duna TV, 2023. 09. 02.
A megújult magyar felsőoktatás a jövőképességünk záloga, mondta Hankó Balázs

m1, 2023. 09. 02.
A megújult magyar felsőoktatás a jövőképességünk záloga, mondta Hankó Balázs

hirlevel.egov.hu, 2023. 09. 03.
Magyarországi technológiai startupok adatbázisa - Bevezető az adatbázis használatához

minuszos.hu, 2023. 09. 03.
IVSZ: eljött a jósok kora

Népszava, 2023. 09. 04., 6. oldal
Versenyképesség: tükör az irányítóknak

radio88.hu, 2023. 09. 04.
Új rendszerben kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások

Kossuth Rádió, Krónika 15:00, 2023. 09. 04.
Versenyképességi fordulat zajlik a felsőoktatásban, mondta Hankó Balázs

Vas Népe, 2023. 09. 05., 9. oldal
Az innovációt kívánják ösztönözni ezzel is

kamaraonline.hu, 2023. 09. 05.
Szeptembertől új rendszerben kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások

ictglobal.hu, 2023. 09. 05.
IVSZ: 30 év a múltból, 30 év a jövőből

demokrata.hu, 2023. 09. 05.
Csák János: a kormány a felsőoktatást stratégiai befektetésnek tekinti

hir.ma, 2023. 09. 05.
KIM: havi 200 ezer forint támogatásban is részesülhet kétezer fiatal kutató

webradio.hu, 2023. 09. 05.
KIM: havi 200 ezer forint támogatásban is részesülhet kétezer fiatal kutató

magyarhirlap.hu, 2023. 09. 05.
Havi 200 ezer forint támogatásban is részesülhet kétezer fiatal kutató

profitline.hu, 2023. 09. 05.
Kétezer fiatal kutató kaphat támogatást

weborvos.hu, 2023. 09. 05.
Kétezer fiatal kutató részesülhet támogatásban az idei tanévben

magyarnemzet.hu, 2023. 09. 05.
Az Új nemzeti kiválóság program támogatására több mint kétezren jelentkeztek

kultura.hu, 2023. 09. 05.
Kétezernél több kutató kaphat havi 200 ezer forintos támogatást - kultúra.hu

medicalonline.hu, 2023. 09. 05.
Havi 200 ezer forint támogatásban is részesülhet 2000 fiatal kutató

computerworld.hu, 2023. 09. 05.
Havi 200 ezer forint támogatásban is részesülhet kétezer fiatal kutató

radio88.hu, 2023. 09. 05.
Havi 200 ezer forint támogatásban is részesülhet kétezer fiatal kutató

novekedes.hu, 2023. 09. 05.
Havi 200 ezer forint támogatásban is részesülhet kétezer fiatal kutató

uzletem.hu, 2023. 09. 05.
Új Nemzeti Kiválóság Program: 2249-en kaphatnak akár havi 200 ezer forint támogatást - Üzletem

webradio.hu , 2023. 09. 05.
Három kutatónő kapott idén A Nőkért és a Tudományért díjat

index.hu, 2023. 09. 05.
Három kutatónő kapott idén A Nőkért és a Tudományért díjat

168.hu, 2023. 09. 05.
Három magyar kutatónő is elnyerte a rangos szakmai díjat

Spirit FM, Hírek 12:00, 2023. 09. 05.
Minden eddiginél több egyetemista és fiatal oktató nyert támogatást az idei tanévre az Új Nemzeti Kiválóság Programból

Bors, 2023. 09. 06.,6. oldal
Támogatták a fiatalokat

Hajdú-Bihari Napló, 2023. 09. 06.,1-2. oldal
Az eredményes kutatást segítik

Computerworld, 2023. 09. 06.,8. oldal
Tíz éve jutott be ilyen sok diák az informatikai karokra

sarvarradio.hu, 2023. 09. 06.
Havi 200 ezer forint támogatásban is részesülhet kétezer fiatal kutató

uzletem.hu, 2023. 09. 06.
I3 pályázatok: letölthető az NKFIH tájékoztatója, és lesz "matchmaking" is

Kossuth Rádió, Hírek 7:30, 2023. 09. 06.
Havonta akár kétszázezer forint támogatást is kaphat több mint kétezer fiatal hazai kutató
Retro Rádió, 2023. 09. 06.
Minden eddiginél több egyetemista és fiatal oktató jut támogatáshoz a mostani tanévben

hírTV, Híradó 7:00, 2023. 09. 06.
Ma tartották az első meghallgatását az Európai Parlamentben az Európai Bizottság új kulturális, oktatási, kutatási és ifjúsági biztosának

M5, Agenda, 2023. 09. 06.
Minden eddiginél több, 2249 egyetemista és fiatal oktató kap támogatást az új Nemzeti Kiválóság Programból

ictglobal.hu, 2023. 09. 07.
A generatív mesterséges intelligencia jogi és etikai szempontjai

figyelo.hu, 2023. 09. 07.
Nagy Márton a CATL vezetőivel egyeztetett

insiderblog.hu, 2023. 09. 07.
Akár havi 200 forint támogatásban is részesülhet egy kutató -

hvg.hu, 2023. 09. 07.
Brit tudósok vehetik át a magyar kutatók helyét az uniós programokban

uzletem.hu, 2023. 09. 07.
Kihirdették a magyar-marokkói K+F-pályázat nyerteseit - Üzletem

kkvmagazin.com, 2023. 09. 08.
Havi 200 ezer forint támogatásban is részesülhet kétezer fiatal kutató

zaol.hu, 2023. 09. 08.
Kamarai díjakat is átadtak a rendezvényen
Retro Rádió, Hírek 18:00, 2023. 09. 08.
Akár havi kétszázezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak a sikeres pályázók az Új Nemzeti Kiválóság Programban

Rádió1, 2023. 09. 08.
Akár havi kétszázezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak a sikeres pályázók az Új Nemzeti Kiválóság Programban

Trend FM, Reggeli monitor, 2023. 09. 08.
Összeállítás: Akár havi kétszázezer forinthoz is juthatnak a fiatal kutatók

Zalai Hírlap, 2023. 09. 09., 3. oldal
Gazdasági fórum
Kamarai díjakat is átadtak a rendezvényen
"...Dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke pedig a Nagykanizsára tervezett, körforgásos gazdaságon alapuló tudományos központ terveiről adott tájékoztatást..."

magyarnemzet.hu, 2023. 09. 09.
Tízmilliárd forint támogatást kap a szegedi Science Park további fejlesztésekre

promenad24.hu, 2023. 09. 09.
Tízmilliárd forint támogatást kap a szegedi Science Park további fejlesztésekre

magyarhirlap.hu, 2023. 09. 09.
Jelentős kormányzati támogatást kap a szegedi Science Park

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2023. 09. 09
Csaknem tízmilliárd forinttal támogatja a Szegedi Tudománypark további fejlesztését az Energiaügyi Minisztérium, jelentette be Lantos Csaba

Jazzy Rádió, 2023. 09. 09.
Csaknem tízmilliárd forinttal támogatja a Szegedi Tudománypark további fejlesztését az Energiaügyi Minisztérium

Jazzy Rádió, Reggeli híradó, 2023. 09. 10.
A szegedi Science Park további fejlesztését támogatja a kormány

Duna TV, Híradó M1 12:00, 2023. 09. 09
Csaknem tízmilliárd forinttal támogatja a kormány a Szegedi Tudományegyetem egyik kutatóparkjának további fejlesztését

m1, 2023. 09. 09.
Csaknem tízmilliárd forinttal támogatja a kormány a Szegedi Tudományegyetem egyik kutatóparkjának további fejlesztését

Petőfi Rádió, 2023. 09. 10.
Csaknem tízmilliárd forinttal támogatja a Science Park Szeged fejlesztését az Energiaügyi Minisztérium

vaskarika.hu, 2023. 09. 11.
Ilyen volt az idei Ars Electronica Fesztivál Linzben

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2023/8
Magyarország versenyképessége a tét: íme a kormány innovációs mesterterve

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2023/8
Szeptembertől új rendszerben kérhetnek K+F minősítést a vállalkozások

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2023/8
35 milliárd forintos innovációs támogatási program indul

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2023/8
Hungarian Startup University Program 2023

TéT Hírlevél - Brazília, 2023. 2. szám
TUDOMÁNY, TECHNOLÓGIA ÉS INNOVÁCIÓ BRAZÍLIÁBAN
 
Készítette: VISUALIA