Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2022-04-27
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Hírek

Elnökségi vita

2022. április 13-án tartott elnökségi ülés keretében Szabó Roland, a Corvinus Egyetem kutatója elmondta, hogy öt témát, nyitógondolatot szeretnének felvetni megvitatásra "A járműipari kihívások innovatív kezelésének lehetőségei, új technológiák alkalmazásával" c. MISZ GINOP-projekttel kapcsolatban. Szedmák Borbála (Corvinus Egyetem) ismertette az öt témát, úgymint:
1. munkaerőhiány; felvetett gondolatok: képzettségi problémák, ár/érték felborul, belső bérfeszültségek, nagy a fluktuáció, munkaerő könnyen távozik, vállalatvezetők nincsenek felkészülve a Z generációs munkavállalók vezetésére. Az interjúk során és szakirodalomban felmerült megoldási lehetőségek: feladják a korábbi standarjaikat; próbálják magukhoz kötni a munkavállalókat információ-megosztással, jóléti intézkedéssel, csapat szellem kialakításával; külföldi munkaerő keresése; robotizáció.
2. automatizáció, digitális transzformáció érettségi foka; felvetések: Magyarországon is magas a digitálisan kiváltható munkahelyek száma; a digitalizáció a magasan képzettek bérnövekedéséhez vezet; egyenlőtlenségek növekedhetnek, Ipar 4.0 csökkenti a munkavállalók autonómiáját, ellenőrizhetőbbek, ellátási láncon, de cég csoporton belül is különböző a digitális fejlettség; gátló tényezők: drága, meglévő rendszerekbe történő integrálás, vezetők akadályozzák a digitalizációt, képzettség hiánya.
3. ágazati válsághelyzet és a koronavírus hatása a munkaerő piacra; felvetés: a covid felgyorsította a digitális igényt és az elvárt készségekre is hatott és új munkahelyeket teremtett.
4. jövőbeli kilátások az automatizáció, digitalizáció és munkaerőigény összefüggésében; felvetések: újfajta készségek szükségesek, kreatív gondolkodás, csapatépítési kvalitások, ismeri az új technológiákat (pl. big data), nyitott a változásra stb., robotizáció és/vagy migráció (külföldi munkaerő).
5. beszállító fejlesztés; felvetések: jellemzően csak elvárások (pontosság, minőség, extra fuvarok) vannak, fejlesztés nincs; a digitális integráció alacsony fokú.

A felvetett témákhoz a következő elnökségi tagok szóltak hozzá: Szabó Gábor, Greiner István, Laufer Tamás, Urbán László, Farkas József, Balázs Gergely György, Monszpart Zsolt, Pakucs János.

Projekt megbeszélés

A Magyar Innovációs Szövetség (konzorciumvezető), valamint a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) konzorciumiában megvalósuló Ginop-projekttel kapcsolatban (A járműipari kihívások innovatív kezelésének lehetőségei, új technológiák alkalmazásáva) 2022. február 14-én online megbeszélést tartottak a projekt vezetői (Nagy Sándor Gyula PhD, BCE, dr. Antos László, MISZ), a kutatásban résztvevő kollégák bevonásával.

Szabó Roland PhD, kutatási vezető részletes előadásban ismertette az eddig elvégzett munkát (szakirodalom, statisztikák, mélyinterjúk, kérdőíves felmérés, ill. a pilot előkészületei stb.), ami után diszkusszióra került sor.

Elnökségi beszámoló

2021. okt. 6-án tartott MISZ elnökségi ülés keretében, Antos László, ügyvezető igazgató, Kiss Gábor, az Enrawell ügyvezetője és Held Imre, a BCE projektvezetője tájékoztatta az elnökséget a MISZ és a BCE GINOP-projektjéről. Ezt követően Balázs Gergely György, Farkas József, Laufer Tamás, elnökségi tagok tettek fel kérdéseket, melyekre Antos László, Kiss Gábor, Held Imre és Greiner István válaszoltak.

GINOP-projekt

A MISZ és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) konzorciumában megvalósuló "A járműipari kihívások innovatív kezelésének lehetőségei, új technológiák alkalmazásával" című GINOP-projekttel kapcsolatban folytatott megbeszélést szeptember 2-án, a BCE-n, dr. Antos László, ügyvezető igazgató, dr. Nagy Sándor Gyula, BCE főtanácsadó és Kiss Gábor Ferenc, az Enrawell Consulting Kft. ügyvezetője. Megállapították, hogy a projekt előrehaladása időarányos, és október elején be fogják nyújtani az első elszámolást a PM felé.

Szerződés

Aláírta a Pénzügyminisztérium és a Magyar Innovációs Szövetség "A járműipari kihívások innovatív kezelésének lehetőségei, új technológiák alkalmazásával" című GINOP-projekt végrehajtására vonatkozó támogatási szerződést. A projektet a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és a Corvinus Egyetem valósítja meg egy év alatt, konzorcium vezető a MISZ.

A projekt során a járműipari nagyvállalatok széles körének bevonásával kutatási tevékenységek, legalább egy nagyvállalat közremuködésével pedig pilot aktivitás valósul meg.
Készítette: VISUALIA