Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2017-10-11
Untitled Document
33. OTIO


Végeredmény
I. forduló
32. OTIO


Végeredmény
I. forduló
31. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
30. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
29. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
28. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
27. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
26. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
25. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
24. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
23. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
22. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
21. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
20. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
19. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
18. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
17. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
16. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
15. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
14. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
13. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
12. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
  26. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2016/2017-es tanév)
végeredménye

1. A bírálóbizottság 2017. április 27-én megtartott, a helyezésekről döntő ülésén 4 első, 3 második, 3 harmadik, illetve 2 különdíjat ítélt oda.

2. A bírálóbizottság 25 pályázatot kiemelt dicséretben, további 19 pályázatot pedig dicséret-ben részesített.

3. A zsűri döntése értelmében a 2017. szeptemberében Észtországban megrendezésre kerülő "29. EU Contest for Young Scientists" európai döntőben a négy első helyezett pályázat közül az alábbi három képviselheti Magyarországot:
Mennyire vagyunk tartósak? (Gerincgörbületek kirajzolása Tolival)
(pályázó: Kocsis Ábel és Bór Dorina)
Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor
(pályázó: Molnár Áron)
3D nyomtatott Holdbázis
(pályázó: Puskás Dávid)

4. A négy első és a három második helyezett pályázat egy-egy felkészítő tanára egyszeri, 100 000 Ft-os díjban részesült.

5. A Siemens Zrt. 100 000 Ft-osJunior Ösztöndíját a díjazott fiatalok közül a legfiatalabb pályázó, Laufer Tamás Jónás, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 15 éves tanulója kapta.

6. A Magyar Innovációs Szövetség 100 000 Ft-os különdíjában a legjobb határon túli pályázó, Puskás Dávid részesült.

7. A díjazott és a kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkák 2017. május 24-én és 25-én, nyilvános kiállításra kerülnek az Ericsson K+F Központjában, illetve bemutatásra kerülnek 2017.szeptemberében a Kutatók éjszakáján is.

Díjnyertes pályázatok

I. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. Okos kesztyű*
pályázó: Tóth Bence (2000)
Iskola: NYSZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma, Nyíregyháza
Konzulens: Zsigó Zsolt


Az eszköz kifejlesztésének egyik célja, hogy megkönnyítse a jelnyelv tanulás folyamatát. A siket felhasználók az eszköz segítségével már önállóan képesek olyan ügyeket is elintézni, amelyekhez eddig segítségre volt szükségük. Ilyen pl. a banki ügyintézés, a vásárlás, vagy a hibabejelentés az autószerelőnél. A kesztyű legfőbb feladata az adatok gyűjtése és digitalizálása. Egy központi feldolgozó egység a kapott adatokat megvizsgálja, és összeveti azokat egy look-up table minden sorával, amelyek egy-egy szó digitális értékeit tartalmazzák. Ha talál egyezést a program, akkor az adott sorhoz tartozó hangfájlt lejátssza. Ha nincs egyezés, akkor a program tovább lép, és kezdődik az egész művelet előröl. Ha az eszközt a későbbiekben sikerül olyan formában megvalósítani, hogy mérete, anyaga, stb. lehetővé tegye a hétköznapi viseletet, akkor egy ilyen termék megkönnyíti a halláskárosultak részvételét az oktatásban, és a munkavállalásban, előmozdítva a társadalmi integrációt is.
*A díjat az Ericsson Magyarország Kft. ajánlotta fel.

2. Mennyire vagyunk tartósak? (Gerincgörbületek kirajzolása Tolival)*
pályázók: Kocsis Ábel (1998)
Bór Dorina (1998)
Iskola: Soproni Széchenyi István Gimnázium, Sopron
Konzulens: Lang Ágota


Az eszköz feladata a gerinc testfelszíni kontúrjának meghatározása. A mérés úgy indul, hogy a kerekek segítségével végigvezetik az eszközt a vizsgált személy gerincén. Ezután a vizsgálatot a laptopon lévő program, vagy az eszközön található gomb segítségével indíthatjuk el, így a vizsgálatot egy személy is el tudja végezni. Mérés közben magán a RIO-n fut a számítógépen előzőleg megírt és áttöltött program. Miután végzett, az eredményeket a gép grafikonon ábrázolja. Az eszköz jelentős előnye, hogy sem a myRIO gyorsulásmérője, sem a fotoszenzoros távolságmérő rendszer nem igényel használat előtti kalibrálást. Így az emberi tényezőt e téren sikerült kiküszöbölni. Fontos hangsúlyozni, hogy a program teljes mértékben felhasználóbarát. Az egyértelmű feliratok és visszajelzések mellett szoftveresen biztosított, hogy a felhasználó ne tudjon a mérést megzavaró, befolyásoló lépéseket tenni. Az eszköz alkalmazható a védőnői szűrés segítésére illetve otthon, a gerincállapot rendszeres ellenőrzésére, hiszen a gerincferdülés akár egy hónap alatt is kialakulhat. A vizsgálat előnye, hogy sugárterhelés-mentes, az eredmény pedig gyorsan, közvetlenül a mérés elvégzése után látható, és maga a vizsgált személy is tudja értelmezni.
*A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

3. Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor*
pályázó: Molnár Áron (1998)
Iskola: Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma, Székesfehérvár
Konzulens: Medvegy Tibor


A kutatás célja egy ferrofluidummal működő dőlésérzékelő szenzor kifejlesztése és tesztelése volt. A kifejlesztett megoldásban a vasmagot egy üvegcellába töltött ferrofuid helyettesíti, ami nanoméretű ferromágneses részecskékből és egy hordozófolyadékból álló folyékony anyag. Az így kapott eszköz egy ferrofluidum maggal ellátott differenciál transzformátor lesz, továbbiakban FCDT (Ferrofuid Core Differential Transformer). Az előbbi elrendezésű szenzor kis szögek esetén kiváló linearitással és érzékenységgel rendelkezik, azonban nagyobb szögek esetén már kilép a lineáris tartományából. Ennek a hiányosságnak a megoldására újszerű elrendezést készített el a pályázó. Ennek során egy kör alakban hajlított cső köré toroidálisan tekercselték fel a három tekercset. A toroidálisan tekercselt, önmagába záródó cellával rendelkező eszköz kiváló linearitással és virtuálisan végtelen mérési tartománnyal bír. A jelenleg a piacon megtalálható MEMS (Mikro-elektromechanikai) dőlésszög szenzorok tipikus felbontása század-, illetve ezredfok körüli, tehát az elkészült szenzorpontosságban felül tudja múlni a piaci eszközök jelentős részét. Ebből adódóan felhasználási lehetőségei igen széleskörűek, leginkább az igen pontos szögmérésben segítheti a kutatók és mérnökök munkáját.
*A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlotta fel.

4. 3D nyomtatott Holdbázis*
pályázó: Puskás Dávid (1999)
Iskola: Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely
Konzulens: Szász Ágota


A Holdbázis terve az Európai Űrügynökség (ESA) ötletén alapul. Eszerint a Földről odaszállított modul magába foglalna egy automatikusan felfúvódó dóm-szerkezetet, amely tartalmazná az életfenntartó rendszereket, valamint a 3D nyomtató-rovereket. A távvezérlésű mobil-nyomtatók a dómot körbeépítenék megszilárdított holdporral így a bázis megfelelő biztonságot nyújtana. A dóm egy hermetikusan lezárt struktúra lenne, megfelelő nyomást biztosítva az emberi élet fenntartásának. A kutatás célja a 3D nyomtatással előállított bázis kivitelezhetőségének, az ötlet gyakorlatba ültetésének, valamint a követelményeknek (védelem, biztonság, gazdaságosság) való megfelelésnek a vizsgálata. A legjelentősebb környezeti tényezőknek kell ellenállnia, amelyek: a felszínbe csapódó mikrometeoritok, a nagy hőmérséklet-ingadozás (300 °C), valamint a kozmikus sugárzás, ami főként az emberi szervezetre ártalmas gamma-sugárzásból áll. Számításba véve a Földön való kísérletezés módjait, a lehetőségeket, a megfelelő módszer a Hold felszínén található holdport, más néven regolitot hasznosítja, amelyből egy cementszerű képződményt lehet létrehozni egy bizonyos só-oldattal reakcióba hozva. A kutatás kterjedt a holdi talaj megfelelő utánzására, az anyagi tulajdonságok mérésére, vizsgálatára, végül a megfelelő 3D nyomtató létrehozására és a bázis megtervezésére. Habár a kísérletek a Földön történtek, a megfelelő szimulációk, közelítések és elméleti számítások a bázis végleges, több kritériumnak megfelelő formájához vezettek.
*Puskás Dávid elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó különdíját is.

II. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. E-fásli: peltier-hatáson alapuló termoelektromos készülék*
pályázó: Szegedi Melinda (2001)
Iskola: Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest
Konzulens: Izsa Éva, Dr. Penyigei Erzsébet


A pályázó olyan eszköz létrehozását tűzte ki célul, amely flexibilis, mozgó aktív alkatrészt nem tartalmaz és 15-45oC intervallumban kis hőmérséklet-különbségeket képes létrehozni a bőrön. A kifejlesztett eszköz, az e-fásli alkalmas hűtésre és fűtésre egyaránt. A működési hőmérséklete könnyen szabályozható. Különböző testtájakra (végtagok, törzs, fej) is felhelyezhető. A lehetséges technikai megoldások közül a Peltier hatáson alapuló termo-elektromos hűtő használatával készült, a "lelkét" alkotó TEC-ben (thermoelectric cooler) kétféle fém szoros kontaktusban van egymással. Egyszerű, nem tartalmaz mechanikus alkatrészt (mint a klasszikus pumpás megoldások), és hűtőfolyadék hiányában környezetbarát is.
*A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

2. Hydra oligactis fejlődési rendellenességeinek vizsgálata*
pályázó: Vedres Péter (1998)
Iskola: Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, Kisvárda
Konzulens: Tóth Szilvia


A kutatás célja a Hydra oligactis mutációjának hátterében álló tényezők feltárása. Egy eddig még nem vizsgált, a Hydra oligactis magyarországi populációjában megfigyelhető mutáció eredményeként, az ezzel a rendellenességgel bíró állatoknál körülbelül egy hónap után semmiféle szaporodási folyamat nem figyelhető meg, a testükön tumorszerű kinövések jelennek meg. A "head organizer" rendszerben bekövetkező zavar oka lehet ennek a jelenségnek, így a kutatás is erre, illetve a hidrák sejt közötti kapcsolataira fókuszált. A jelenséget transzplantációs, sejtszintű és regenerációs kísérletekkel vizsgálta. A szövetátültetés után megfigyelte, hogy van-e különbség a két csoport esetében a szövet beépülését és az újonnan kinövő fej alakját illetően. Megállapítható, hogy a kontroll csoport esetében, ahol az átültetett szövet fiatal egyedektől származott, a szövet a megszokott módon épült be és a kinövések alakja is normális volt, a kontrollcsoport esetében azonban, ahol az átültetett szövet idősebb egyedektől származott a szövet kevésbé épült be és a kinövések alakja is abnormális volt. A sejtszintű vizsgálatok alapján elmondható, hogy a kisebb és nagyobb sejtcsoportok átlagának aránya a fiatalabb egyedekben jelentősen közelebb volt egymáshoz, mint az idősebb állatoknál, ahol ez az arány a kisebb sejtet tartalmazó csoportok felé tolódott el. A sejtek között kapcsolatokat regenerációs kísérletekkel is megvizsgálták. Mindent összegezve a pályázó úgy véli, hogy a mutáció hátterében nagy valószínűséggel a sejt közötti interakciók gyengülése áll.
*A díjat az EGIS Zrt. ajánlotta fel.

3. huuk.me*
pályázó: Balogh Ákos (1997)
Iskola: Lovassy László Gimnázium, Veszprém
Konzulens: Báder Anikó


A huuk.me egy publikus weboldal ingyenes regisztrációval. A projekt célja egy olyan web alapú közösségi projektplatform megvalósítása elsődlegesen az informatikában tevékenykedő fiatalok számára, melynek segítségével lehetőségük nyílik a szakmai fejlődésre, a közösségben végzett munka elsajátítására, az egyes szakterületekre való folyamatos rálátásra, s nem utolsósorban a munkaerő piacon való elhelyezkedéshez szükséges tudás megszerzésére. A fejlesztés 3 fő csoportot céloz meg: fiatalok, vállalkozások, illetve tanintézmények-egyetemek. Legfontosabb vonzerő a mai generáció számára, hogy egy szakmai közösségbe kerülhet, ahol bemutathatja saját projektjeit, megoldást kaphat felmerülő szakmai problémáira, becsatlakozhat az érdeklődési körébetartozó projektekbe. Így új embereket, csapatokat ismer meg, akikkel/amelyekkel később akár startupokat is kialakíthat(nak). A következő célcsoport a vállalkozásoké. Számukra a saját, illetve hosztolt projekteken keresztül biztosítható a szakemberutánpótlás, illetve teljesítőképes tudás. Nyitott számukra az oldal "projekt piac" része is, ahonnan konkrét szakmai megoldásokat igényelhetnek a közösségtől. A felsőoktatási intézmények az oldalon közzétett publikációikkal bevonzhatjáka fiatalokat az oktatási rendszerbe, az oldalra becsatornázhatják az egyetemi tudásanyagot. Oktatásokat, képzéseket szervezhetnek, esetenként a vállalkozásokkal, nagyobb ipari partnereikkel összefogva.
*A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

III. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. Baby étel alapanyagok és a batáta nitrátakkumuláció vizsgálata a blue baby szindróma kialakulásának összefüggésében*
pályázó: Szabó Gabriella (1998)
Iskola: Horváth Mihály Gimnázium, Szentes
Konzulens: Dr. Lantos Ferenc


A kutatás a blue baby szindróma kialakulásával foglalkozik és annak életmentő kezelésére keres megoldást. A cél egy olyan házi készítésű püré kifejlesztése volt, amely karotinban, vitaminokban és egyéb nyomelemekben gazdag zöldségből vagy gyümölcsből készül és alacsony nitrát tartalma miatt nem veszélyes a babák számára. A csecsemők karotin és A-vitamin igényét legtöbbször cékla és/vagy sárgarépa pürével elégítik ki az anyák. A cékla azonban nitrát akkumulációra hajlamos gyökérzöldség, melynek következtében akár életveszélyes állapotban kerülhetnek kórházba a 8-10 hónaposnál fiatalabb, túl sok céklát fogyasztó kisbabák. A kutatás ennek a problémának a megoldása érdekében arra irányult, hogy a céklát más növénnyel helyettesítse. Többszöri vizsgálatot követően, alacsony nitrát-nitrit tartalma és kellemes íze miatt a püré elkészítésére legalkalmasabb növénynek a batáta bizonyult.
*A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel.

2. Egyensúly befolyásolása zenével, és stresszel*
pályázó: Laufer Tamás Jónás
Iskola: Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola
Konzulens: Szarka Andrea, Lévayné Egyházi Piroska


A kutatás célja annak vizsgálata, hogy a zene és a stressz milyen hatással vannak az egyensúlyra. A mérési eszköz egy gumiszalag és egy okostelefon, melyhez még az "Accelerometer Analyzer" nevű alkalmazást használta fel a pályázó. A zenés méréseknél az alanyon fülhallgató volt, ennek segítségével három különböző műfajú zene hallgatása közben került sor a kísérletre. Az eredményekből egyértelműen látszik, hogy az egyensúlyt lehetséges zenével befolyásolni, továbbá az is kiderült, hogy ez a hatás döntő részben nem a zene műfajától, hanem az alanynak a zenéről alkotott véleményétől függ: ha tetszik a zene, az javítja, ha nem tetszik, az rontja az alany egyensúlyát. Az egyensúly stresszel való befolyásolásának mérésénél elő kellett idézni a stressz állapotot (ebben az értelmezésben a stressz átmeneti idegileg felhevült állapotot jelent). Ezt a pályázó egy hétköznapi megoldással,játékoknak egy úgynevezett "rage" csoportjával (Flappy Birds, Cat Mario) érte el, amelyek használata során az ember ideges, stresszes állapotba kerül. Az alanyok 72 %-ánál a stresszes mérés lényegesen rosszabb egyensúlyi értéket mutatott, mint az előtte elvégzett alapmérés, ami azt mutatja, hogy a stressz egyértelműen negatív hatással van az egyensúlyra. A pályázó tervezi egy saját telefonos alkalmazás létrehozását, mellyel vizsgálni tudja az egyéb külső tényezők hatását az egyensúlyra.
*Laufer Tamás Jónás elnyerte a Siemens Zrt. legfiatalabb díjazott pályázónak járó Junior Ösztöndíját is.

3. Allelopátiás anyagok vizsgálata növényi biotesztek segítségével
pályázók: Szalai Rita (1998)
Őri Laura (1988)
Iskola: Kossuth Lajos Gimnázium, Mosonmagyaróvár
Konzulens: Bacher József


A kutatás elsődleges célja a tarackbúza allelopátiás hatásának kimutatása volt, a másodlagos cél pedig hogy az allelopátia nagyobb figyelmet kapjon, hiszen ez a természetes jelenség nagyon sok eddig kihasználatlan lehetőséget rejt. Például megoldást jelenthetne a gyomnövények visszaszorítására a szintetikus gyomirtó vegyszerek helyett. A kutatással kapcsolatban felállított hipotézis szerint a tarackbúza az allelopátiás hatásának következtében a vizsgált kétszikű növények növekedését és fejlődését gátolja, az egyszikű növényekre azonban nem fejt ki gátló hatást. A vizsgálatok során míg a búza esetében nem, addig a mustár és a napraforgó magok tekintetében a tarackbúza erőteljes gátló hatást fejtett ki. A pályázók által vizsgált gyommagvak (ragadós muhar, nyúlparéj, vadmurok, mezei aszat, parlagfű) közül a nyúlparéj és a parlagfű mutatott értékelhető eredményt. A nyúlparéj növekedésére erős gátló hatással volt a tarackbúza. A kutatás azt is bizonyította, hogy - laboratóriumi körülmények között - a tarackbúza allelopátiás hatása révén képes meggátolni a parlagfű csírázását. A kutatás további célkitűzése a tarackbúza allelopátiás kivonatainak használata szabadföldi vizsgálatok keretében is, hogy a hipotézis még inkább alátámasztható legyen.
26. Ifjúsági Tudo-
mányos és Innovációs Tehetségkutató Verseny


Végeredmény (PDF)
A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

FŐVÉDNÖK:
Dr. Palkovics László, államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Társ-főVÉDNÖK:
Dr. Pálinkás József, elnök, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Főtámogató: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap

A verseny támogatói:
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács
Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége
B. Braun Medical Kft.
GE Hungary
Ericsson Magyarország Kft.
Magyar Telekom Nyrt.

Siemens Zrt.
EGIS Gyógyszergyár Nyrt.
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.
Sanatmetal Kft.
Innomed Medical Zrt.
Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szervíz Kft.
NI Hungary Kft.
evopro
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés
Magyar Tehetségsegíto Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ)

Médiatámogatók:
Főtámogató:
M5
Támogató:
Innotéka Magazin
A zsűri elnöke:
Dr. Jakab László dékán, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar

A zsűri tagjai:
Dr. Ábrahám László, ügyvezető, NI Hungary Kft.
Dr. Bendzsel Miklós elnök, SZTNH
Bodnár Balázs ügyvezető igazgató, evopro systems engineering Kft.
Bolyky János Antal ügyvezető igazgató, Triax International Kft.
Prof. Friedler Ferenc egyetemi tanár, Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Ivánka Gábor szabadalmi ügyvivő, ARINOVA Szabadalmi és Védjegy Iroda, az 1997. évi EU Fiatal Tudósok Versenyének 3. helyezettje
Jakab Roland ügyvezető igazgató, Ericsson Magyarország Kft.
Dr. Kasza Tamás fejlesztőmérnök, SAP Hungary Kft.
Dr. Kroó Norbert akadémikus, MTA
Dr. Ormos Pál akadémikus, az MTA SZBK főigazgatója
Dr. Pakucs János ügyvezető igazgató, OT Industries, a MISZ tiszteletbeli elnöke
Prof. Dr. Pap László akadémikus, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagja
Papp László osztályvezető, Allgemeines Krankenhaus, Wien, a 8. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje
Dr. Pokol György főigazgató, MTA Természettudományi Kutatóközpont
Pomezanski György újságíró, a Felkínálom Alapítvány elnöke
Sipos Imre, miniszteri biztos, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dr. Szabó Gábor rektor, SZTE, a MISZ elnöke
Dr. Szirmay-Kalos László egyetemi tanár, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar
Dr. Vajta László, docens, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar
Dr. Závodszky Péter akadémikus, kutató professzor, MTA TTK Enzimológiai Intézet
Készítette: VISUALIA