Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2023-06-04
Untitled Document
32. OTIO


Végeredmény
I. forduló
31. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
30. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
29. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
28. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
27. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
26. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
25. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
24. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
23. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
22. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
21. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
20. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
19. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
18. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
17. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
16. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
15. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
14. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
13. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
12. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
  24. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2014/2015-ös tanév)
végeredménye

1. A bírálóbizottság 2015. április 28-án megtartott, a helyezésekről döntő ülésén 4 első, 3 második, 4 harmadik, illetve 2 különdíjat ítélt oda

2. A bírálóbizottság 12 pályázatot kiemelt dicséretben, további 23 pályázatot pedig dicséretben részesített

3. A zsűri döntése értelmében a 2015. szeptember 17-22. között Milánóban megrendezésre kerülő "27. EU Contest for Young Scientists" európai döntőben a négy első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
Részecskék mérése TPC detektor segítségével
(pályázó: Pázmándi Zsolt Péter)
Új energiatakarékos eljárás az üvegházi kultúrnövények szabályozott környezetének optimalizálására (pályázó: Terék Viktor)
GyroMouse
(pályázók: Tóth Bence, Kecskés Dániel)
Építsünk ereket őssejtekből
(pályázó: Király Szilvia)

4. A négy első és a három második helyezett által megjelölt egy-egy tanár egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.

5. A Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját az eredményes fiatalok közül a legfiatalabb pályázó, Réthelyi Bálint, a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Diákotthon 17 éves tanulója kapta meg.

6. A Magyar Innovációs Szövetség 100 000 Ft-os különdíjában a legjobb határontúli pályázó, Krecht Rudolf részesült.

7. A díjazott és a kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkák 2015. május 12. és 13. között nyilvános bemutatásra kerülnek a Design Terminálban, illetve bemutatásra kerülnek majd szeptemberben a Kutatók éjszakáján is.

Díjnyertes pályázatok

I. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. Részecskék mérése TPC detektor segítségével*
pályázó: Pázmándi Zsolt Péter (1995)
Iskola: Mechatronika Szakközépiskola, Budapest
Tanár: Varga László


A projekt célja egy professzionális, egyben költséghatékony, nyomkövető TPC detektor építése, illetve az ehhez szükséges kiolvasórendszer, és minden egyéb elektronika megtervezése, legyártása, beüzemelése volt. A detektor építéséhez először egy MWPC (multi-wire proportional chamber) alapját kellett elkészíteni, melynek első lépése a rézfóliás üvegszál erősítésű epoxi lemezek (standard nyomtatott áramkörök anyaga) és plexi rudak méretre vágása, illetve az előre legyártott plexi száltartók felragasztása volt. A legérdekesebb lépés a szálak megfeszítése és elhelyezése: ez egy tekerésre alkalmas szerszámmal történt. A TPC-ben biztosítandó homogén elektromos teret azonos távolságra elhelyezett réz szalagokkal érte el a fiatal, amit a plexi doboz belső oldalára ragasztott rá. A réz csíkok között konstans feszültségkülönbséget biztosított egy ellenálláslánccal. Számos különböző méréssel vizsgálta a pályázó a detektor működését: a jelenlegi gázminőséggel (ezer molekulából maximum egy oxigén) 10 cm magasságig lehet detektálni a részecskéket 2 dimenzióban.
*A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlotta fel.

2. Új energiatakarékos eljárás az üvegházi kultúrnövények szabályozott környezetének optimalizálására**
pályázó: Terék Viktor (1998)
Iskola: Lippai János Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Nyíregyháza
Tanár: Pótor Ferenc


Az egyre növekvő vásárlói igények, valamint a biztonságosabb termelési feltételek miatt növekszik a mesterséges környezetben termelt zöldségfélék aránya. Az üvegházakban az ember túlnyomórészt mesterséges környezeti feltételek mellett végez termelést. A fiatal munkája során a fény, növekedésre, fejlődésre gyakorolt direkt hatásával foglalkozott. Munkája alatt tapasztalatot szerzett az üvegházakban nevelt növények fényhiányos időszakában jelentkező morfológiai és fiziológiai jegyekben egyaránt megnyilvánuló tünetkomplexum megismerésében. A kísérletek során szerzett tapasztalatokat szeretné alkalmazni, ezzel szeretné olcsóbbá, energiatakarékosabbá, nagyobb beltartalmi értékűvé tenni a hajtatóházi zöldségtermesztést. A növények növekedését, fejlődését, fenotípusos változásait két részre osztotta. Egyrészt fiziológiai és biokémiai, másrészt morfológiai vizsgálatokra. Megfelelő spektrumtartománnyal bíró fénycsővel besugározva a növényeket drasztikusan csökkentette a besugárzás időtartamát és a felhasznált energiát.
**A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

3. GyroMouse*
pályázók: Tóth Bence (1995), Kecskés Dániel (1996)
Iskola: Neumann János Számítástechnikai Szakközép Iskola, Budapest
Tanár: Pintér Imréné

A GyroMouse egy olyan okostelefonos-alkalmazás, amelynek segítségével akár több tíz méterről irányíthatjuk a kurzort. Különféle előadások alatt kényelmesen tudjuk bemutatni a prezentációt, és interaktívan irányítani azt. Otthon, a laptopon való zenehallgatásnál, filmnézésnél akár az ágyból is tudjuk egy telefonnal irányítani a lejátszást, megállítani, hangosítani vagy akár kikapcsolni a zenét, filmet. Különféle 3D-s modelleket látványosan tudunk bemutatni, megtekinteni a három-dimenzióban érzékelő szenzorok segítségével. Az alkalmazásban a felhasználók egyedi profilokat hozhatnak létre, így még jobban kihasználhatják a szenzorok adta lehetőségeket. Alapvetően az alkalmazás néhány alap-profilt tartalmaz. Az egyik a mindennapi egér-profil, melyben a számítógépes egerek funkciói találhatók meg, de elérhető egy prezentációs-profil is, mellyel könnyedén irányíthatja a felhasználó az előadását, miközben láthatja a stopperét is.
*A díjat az Ericsson Magyarország Kft. ajánlotta fel.

4. Építsünk ereket őssejtekből**
pályázó: Király Szilvia (1998)
Iskola: Városmajori Gimnázium, Budapest
Tanár: Dr. Jánossyné Dr. Solt Anna


A fiatal kutatásainak fő célkitűzése az volt, hogy az embrionális és indukált pluripotens őssejt eredetű endothelsejtek életképességét megvizsgálja 3D extracelluláris kötőszöveti mátrixon, továbbá a 3D vázat benépesítse endothelsejtekkel. Az őssejt eredetű endothelsejtek Matrigélen a legkisebb artériákhoz (kapillárisok) hasonló tubuláris képleteket formáltak, így ezek a sejtek képesek lehetnek a szervezetben is erek képzésére. A visszaprogramozott, az embrionális őssejtből differenciáltatott és a humán umbilikális véna endothelsejtek között nincs különbség. Immuncitokémiával az endothelsejtekre specifikus CD31, vWF és Angiotenzin II markerek festésével igazolta a pályázó a sejtek endothel jellegét. Polimeráz láncreakció segítségével a sejteken genetikai vizsgálatot végzett. Az eredmények mind azt bizonyítják, hogy nincs különbség egyik sejt között sem működésében, sem felépítésében.
**A díjat az EGIS Gyógyszergyár Zrt.

II. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. Akvapóniával az egészségért
pályázó: Rácz Gréta (1998)
Iskola: Ady Endre Gimnázium, Debrecen
Tanár: dr. Tóthné Kosztin Beáta, Jánosi János


A kutatás célja az volt, hogy a növénytermesztés és a haltenyésztés hatásfokát növeljék egy innovatív mini akvapóniás rendszeren belül, amely darabokra szedhető, a szerkezete könnyen összeszerelhető és szállítható. A pályázó célul tűzte ki, hogy a rendszer háztartási méretben is működhessen, de elmaradt térségekben vagy nehéz környezeti feltételek esetén, akár lakossági méretekben is vitamin- és élelmiszer-ellátásban megoldást nyújthasson. A hatásfoknöveléshez felhasználta a már létező különböző kutatások eredményeit, ami alapján elmondható, hogy a szervesanyag-termelést a növényi fotoszintézis szempontjából három tényező képes befolyásolni. Egyrészt a víz megfelelő mennyiségű jelenléte, másrészt a légkörben lévő szén-dioxid mennyisége és végül, de nem utolsó sorban a fény spektrálisan behatárolt mennyisége. A rendszer felépítése az első két tényezőt teljes mértékben biztosítja. A harmadik tényező 5x1 méter, összesen 72 W teljesítményű speciális 4:1 arányú piros (650 nm) és kék (450 nm) színű vízmentes LED szalaggal lett kialakítva, a fényforrás azon előnyét kihasználva, hogy kis spektrumlefedés mellett nagy hatékonysággal működtethető.

2. LifeBot-Robot sebesültek felderítésére*
pályázó: Krecht Rudolf (1996)
Iskola: Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy
Tanár: Pető Mária


A robot egy kerekeken gördülő, szenzorokkal felszerelt jármű, amely képes haladni veszélyes, nehéz terepen, szükség esetén maximum 10 cm magas vízben. Automata, részben infravörös világítórendszerének köszönhetően fényviszonyoktól függetlenül használható. Távvezérelt, így a mentés során felmerülő fontos döntéseket (pl. injekció beadása) egy szakemberekből felállított vezérlő csapat hozhatja meg. Az irányító csapat élőkép mellett számos környezeti paramétert is kap a robot által feltérképezett környezetről (pl. hőmérséklet, veszélyes gázok jelenléte). A robot irányítását, kezelését is szenzorok segítik, a vezető csapat értesítve van a robot karosszériájában fellépő esetleges vibrációról, a karosszéria oldal irányú dőlési szögéről, a robot előtt lévő legközelebbi tárgy és a robot között mért távolságról, illetve vízben való haladáskor a biztonságos vízszint túllépéséről. A felsorolt szenzoradatok és az élőkép megjeleníthető a robothoz készült számítógépes alkalmazás segítségével. Az alkalmazás a begyűjtött adatok tárolását is biztosítja.
*Krecht Rudolf elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség különdíját is.

3. Automata gyógyszeradagoló háttér-infrastruktúrával*
pályázók: Réthelyi Bálint (1998)**, Salyámosy András (1996), Márta Boldizsár (1998)
Iskola: Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Gödöllő
Tanár: dr. Seres István


A kifejlesztett eszköz az idős emberek gyógyszerszedési nehézségein hivatott segíteni. Az eszköznek a MedFeed fantázianevet adták. Az eszköz a gyógyszerek adagolását végzi, és figyelmezteti a felhasználót arra, hogy vegye be a gyógyszereit. Mivel egy Raspberry Pi 1 típusú számítógépet használtak az eszköz vezérlésére, interneten keresztül az adagoló egyszerűen vezérelhető, így mind a felhasználó hozzátartozói, mind az orvosa változtathat a gyógyszerek adagolásának időpontján. Az eszköz emellett érzékeli, ha a felhasználó kivette a gyógyszereit, és erről jelzést küld a szervernek, amely ezeket az időpontokat naplózza és megjeleníti. A létrehozott eszköz a megadott időpontokban automatikusan kiadja az előre beletöltött gyógyszereket, amelyet fény- és hangjelzéssel lehet összekötni, és képes figyelni, hogy a felhasználó kivette-e a gyógyszereket.
*A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.
**Réthelyi Bálint elnyerte a SIEMENS Zrt. Junior ösztöndíját is.


III. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin*
pályázó: Bálint Karola (1996)
Iskola: Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium, Csongrád
Tanár: Giliczéné László Kókai Mária, Gilicze Tamás

A mai világban a legtöbb embernek van okos telefonja, tabletje, amelyet az élet számos területén használ. A ShopMap alkalmazás számos olyan kellemetlenségre nyújt megoldást, melyet vásárlás közben kell átélnünk. Elkészíthetjük benne a saját bevásárló listánkat, melyet folyamatosan szerkeszthetünk. Ha valami elfogyott otthon, azonnal felvehetjük a listába, és amikor úgy döntünk, hogy eljött az idő a vásárlásra, mindössze annyi a dolgunk, hogy magunkkal vigyük a táblagépünket vagy a mobiltelefonunkat, melyet egyébként sem hagynánk otthon. Miután elérkeztünk a boltba, egy gombnyomással terveztethetünk az alkalmazással egy olyan útvonalat, amelyen végighaladva a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban meg tudjuk venni a listánkon szereplő termékeket. Ha pedig nem írtunk előre bevásárló listát, de egy terméket nem találunk, annak helyét is könnyedén megkereshetjük a ShopMap alkalmazással.
* A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

2. Meglátni a láthatatlant avagy sokszálas kamra építése*
pályázó: Molnár Janka Sára (1997)
Iskola: Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium
Tanár: Sűdy Péter, Lévayné Egyházi Piroska


Egy olyan eszközt tervezett és épített a pályázó, amely segítségével a középiskolai tanárok könnyen, egyszerűen be tudják mutatni diákjaik számára a sokszálas kamrák működési elvét, látványossá, élvezetesebbé téve ezzel a fizikaoktatást. Az eszköz segítségével a kamrán áthaladó részecskék pályája vizualizálhatóvá válik. A sokszálas kamra működési elve, a többi gáztöltésű detektorhoz hasonlóan, a töltőgáz ionizációján alapszik. Az áthaladó kozmikus részecske nagyságrendileg 100 darab gázatomot ionizál centiméterenként. A jel felerősítéséhez a kamrában hajszálvékony fémszálakat helyeznek el, egymástól 12 mm távolságban. Ezekre nagyfeszültséget kapcsolva, a leszakított elektronokat a szálak felé gyorsító tér alakul ki. E folyamat eredményeképpen több száz, ill. ezer elektronból álló lavina keletkezik a szál közelében, ami már mérhető jelet ad a kiolvasó elektronikán.
*A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel.

3. Exoskeleton kesztyű
pályázó: Póka Károly (1997)
Iskola: Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma, Debrecen
Tanár: Dr. Szabó István, Debreceni Egyetem


A pályázó által kifejlesztett szerkezet egy olyan mesterséges külső váz, amely képes felerősíteni gyenge vagy sérülést szenvedett emberek markolásának, valamint ujjainak erejét. A viselhető protézis egy, az ujjakat, tenyeret és alkart körülvevő páncélzatra épül, amelyhez tartozó energiaforrás és vezérlőegység egy hátizsákban kapott helyet. A már létező exoskele-tonokhoz képest az benne az újdonság, hogy kifejezetten az ujjakat és a markolást erősíti, valamint könnyen hordozható, pneumatikus testvéreivel szemben. A szerkezet egy, az ujjakat, tenyeret, és alkart körülvevő páncélzatra épül. Minden egyes ujjperc csapágyazott, a kényelmes viselet és a könnyed mozdulatok céljából. A páncélzat rozsdamentes acélból, saját kezűleg kialakított, testre szabott szerkezet. Az ujjak nagy erővel történő mozgatását öt darab saját készítésű lineáris aktuátor végzi. A rendszer képes követni a viselője ujjainak mozgását a nyomásszenzorok segítségével. A nyomásszenzorok egy mikrokontrollerrel vannak kapcsolatban, amely a rendszer szerves részét képezi.

4. A Hadwiger - Finsler egyenlőtlenség erősítése
pályázó: Gotha Güntter István (1996)
Iskola: "Németh László" Elméleti Líceum, Nagybánya
Tanár: Longáver Lajos

A pályázat témája a matematika terén (kevésbé) ismert Hadwiger-Finsler egyenlőtlenség továbbfejlesztése, erősítése. Igazából a Hadwiger-Finsler egyenlőtlenség már alapból egy erősített (továbbfejlesztett) egyenlőtlenség, méghozzá a nevezetes Weitzenböck, Dragoslav S. Mitrinovi és G. Pólya-G. Szegö egyenlőtlenségek finomítása. Egy erősített egyenlőtlenségnek az erősítéséről van szó, mellyel még nem találkozhattunk, nevezetesen:

ahol T a háromszög területe, r a háromszög belsejébe írt kör sugara, R a háromszög köré írt kör sugara. A pályázó az új egyenlőtlenség több alkalmazását is bemutatta.
24. Ifjúsági Tudo-
mányos és Innovációs Tehetségkutató Verseny


Végeredmény
(PDF, 16 MB)
A Magyar Innovációs Szövetség 12 M Ft támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre. Az ED_14-1-2014-0005 sz. projekt, mely 2015. szeptember 30-án fejeződött be, támogatás tartalma 63,16% volt.
A projekt célja a tehetségkutatás és tehetséggondozás előmozdítása, a 15-20 év közötti fiatal tudósjelöltek együttműködéséhez és az ígéretes hazai és határontúli fiatal tehetségek fejlődéséhez való hozzájárulás. A fiatalok, de talán a társadalom egy jelentős részének is a figyelmét az innováció, a technológia és a kutatás-fejlesztés területére irányítjuk.

A verseny támogatói:
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége
Magyar Telekom Nyrt.
B. Braun Medical Kft.
GE Hungary

Siemens Zrt.
Ericsson Magyarország Kft.
EGIS Gyógyszergyár Zrt.
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.
77 Elektronika Kft.
Innomed Medical Zrt.
Sanatmetal Kft.
Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szervíz Kft.
NI Hungary Kft.
DBH Investment Zrt.
Multisoft Számítástechnikai Kft.
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Médiatámogatók:
MTVA
Világgazdaság
Technika Műszaki Szemle
Zsiráf magazin
Innotéka Magazin
A zsűri elnöke:
Prof. Ormos Pál akadémikus, az MTA SZBK főigazgatója

A zsűri tagjai:
Dr. Ábrahám László, ügyvezető, NI Hungary Kft.
Dr. Bendzsel Miklós elnök, SZTNH
Bolyky János Antal ügyvezető igazgató, Triax International Üzletfejlesztési és Innovációs Kft.
Prof. Friedler Ferenc rektor, Pannon Egyetem
Ivánka Gábor szabadalmi ügyvivő, ARINOVA Szabadalmi és Védjegy Iroda, az 1997. évi EU Fiatal Tudósok Versenyének 3. helyezettje
Dr. Kasza Tamás fejlesztőmérnök, SAP Hungary Kft.
Dr. Kroó Norbert akadémikus, MTA
Dr. Matolcsy Mátyás ny. főmérnök, IKARUS Rt.
Dr. Náray-Szabó Gábor akadémikus, MTA
Dr. Pakucs János ügyvezető igazgató, Olajterv Holding, a MISZ tiszteletbeli elnöke
Papp László osztályvezető, MEDISO Kft., a VIII. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje
Pomezanski György újságíró, a Felkínálom Alapítvány elnöke
Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dr. Szabó Gábor rektor, SZTE, a MISZ elnöke
Vajta László dékán, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar
Várhegyi Csaba fejlesztőmérnök, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft., az I. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje
Dr. Veress Gábor a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a MTESZ elnöke
Dr. Závodszky Péter akadémikus, kutató professzor, MTA TTK Enzimológiai Intézet
Készítette: VISUALIA