Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2023-06-04
Untitled Document
33. OTIO


Végeredmény
I. forduló
32. OTIO


Végeredmény
I. forduló
31. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
30. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
29. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
28. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
27. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
26. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
25. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
24. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
23. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
22. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
21. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
20. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
19. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
18. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
17. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
16. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
15. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
14. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
13. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
12. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
  23. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2013/2014-es tanév)
végeredménye

1. A bírálóbizottság 2014. május 19-én megtartott ülésén 3 első, 3 második, 4 harmadik, illetve 2 különdíjat ítélt oda.

2. A bírálóbizottság 11 pályázatot kiemelt dicséretben, további 24 pályázatot pedig dicséretben részesített.

3. A zsűri döntése értelmében a 2014. szeptember 19-24. között Varsóban megrendezésre kerülő "26. EU Contest for Young Scientists" európai döntőben a három első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
Elektromágneses vezérlésű, lebegő kisautó
(pályázó: Németh Péter)
Apa Board ARM mikroprocesszor kísérletező és tanulási eszköz (pályázó: B. Kiss Bálint)
Többfalú szén nanocső kompozitok fotokémiai tulajdonságainak vizsgálata
(pályázó: Rozsnyik Szabolcs)

4. A három első és a három második helyezett által megjelölt egy-egy tanár egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.

5. A Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját az eredményes fiatalok közül a legfiatalabb pályázó, B. Kiss Bálint, a Várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola 17 éves tanulója kapta meg.

6. A Magyar Innovációs Szövetség 100 000 Ft-os különdíjában a legjobb határontúli pályázó, Rozsnyik Szabolcs részesült.

7. A díjazott és a kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkák 2014. június 10. és 11. között nyilvános bemutatásra kerültek a Design Terminálban, illetve bemutatásra kerülnek majd szeptemberben a Kutatók éjszakáján is.

Díjnyertes pályázatok

I. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. Apa Board ARM mikroprocesszor kísérletező és tanulási eszköz*
pályázó: B. Kiss Bálint** (1997)
Iskola: Várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola
Konzulens: Kertész Krisztián, Molnárné Dr. László Andrea


A pályázó célkitűzése egy olyan általánosan használható eszköz készítése volt, amely lehetővé teszi a tudás szinte észrevétlen megszerzését, majd a tudással újabb eszközök létrehozásának élményét, az apaBoard nevű 0.5-ös verziószámú tanuló, oktató és kísérletezési eszköz által. Az apaBoard moduláris szerkezetű, sorozatgyártásra alkalmas, egyedileg vagy gyárilag is készíthető és továbbfejleszthető, korlátozás nélkül nyilvánosságra hozott, szabadon fel-használható eszköz. Egy 10x10 cm-es nyomtatott áramkörre épül, amely a 40 érintkezős TI szabvány BoosterPack tüskesorral csatlakoztatható a TivaC123 ARM Launchpadekhez.
*A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlotta fel.
**B. Kiss Bálint elnyerte a SIEMENS Zrt. Junior ösztöndíját is.


2. Elektromágneses vezérlésű, lebegő kisautó*
pályázó: Németh Péter (1996)
Iskola: Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium, Győr
Konzulens: Szutyányi Márk


A pályázó egy elektromágneses vezérlésű, lebegő kisautót mutatott be. A makett alapja a szupravezetés és a hozzá kapcsolódó jelenségek. A pálya két oldalán infra érzékelők és infra LEDek találhatóak. A mágnes pálya egy téglatest alakú átlátszó plexi dobozon helyezkedik el, amiben a vezérlő elektronika található. A makett össze van kötve egy számítógéppel egy soros kábelen keresztül, amin egy vezérlőprogram fut. Működés közben a cseppfolyós nitrogénnel lehűtött autó lebeg a mágnes pálya felett 5-12 mm-es magasságban (meg van töltve folyékony nitrogénnel), és a folytonos működés érdekében a lineáris pálya két végén elhelyezett elektromágnesek fordítják vissza a kisautót és a pálya közepén gyorsító mágnesek biztosítják a folyamatos működést.
*A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

3. Többfalú szénnanocső kompozitok fotokémiai tulajdonságainak vizsgálata*
pályázó: Rozsnyik Szabolcs** (1996)
Iskola: Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta
Konzulens: Szórád Endre, Hernádi Klára


A fiatal munkája során azt vizsgálta, hogy lehetséges-e egy szén nanocsövet úgy impregnálni különböző fém-oxidokkal, hogy a fémoxidok egyidejűleg fejtsék ki pozitív hatásukat a szén nanocső alapú kompozitra. A mért eredmények bebizonyították, hogy lehetséges. A szén nanocső mechanikai tulajdonságai igen ígéretesek, tehát a remények szerint ez az anyag fogja befolyásolni a jövő anyagkutatását. A szénnanocső szinte az összes mechanikai és fizikai tulajdonságában, mint például súly, szakítószilárdság, szívósság, vezetőképesség stb., felülmúlja a ma használt anyagok többségét. Példa: a szénnanocsövet impregnálják valamilyen fotokémiai szempontból aktív anyaggal, például TiO2-vel, és az így kapott kompozitot használják fel egy újabb kompozit gyártásában. Ezzel a módszerrel a kapott termék mechanikai tulajdonságai javulnak, valamint a szénnanocsőre felvitt fotokémiailag aktív anyag kihasználja a ráeső fény energiáját, így tisztítja valamilyen mértékben a felületét a baktériumoktól és egyéb szennyeződésektől.
*A díjat az EGIS Zrt. ajánlotta fel. A vállalat a különdíjon túlmenően egy előadási lehetőséget is felajánlott a fiatal részére, egyik tudományos fórumán.
** Rozsnyik Szabolcs elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség különdíját is.


II. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. Diabetes System - a cukorbetegek segítsége*
pályázók: Csipor János (1995) és Illés Apród (1995)
Iskola: Baár-Madas Ref. Gimnázium, Budapest
Konzulens: Horváth Norbert


A pályázók célja az volt, hogy megalkossanak egy olyan rendszert, amely megkönnyíti a cukorbetegség által felállított korlátok betartását, információkat szolgáltat a szülőknek és az orvosoknak a gyermek aktuális állapotáról, lehetőséget ad a betegséggel kapcsolatos ismeretek megszerzésére mind a diabéteszes fiatal, mind ismerősei, barátai számára. Ezért megtervezték a DiabetiCSystemet, melynek legfőbb funkciója a gyermek vércukorszint mérési adatainak tárolása és azok azonnali továbbítása a szülei és az orvosai számára. Erre megfelelő megoldásnak a fiatalok és szüleik számára az okostelefonokra fejlesztett alkalmazást, az orvosok számára pedig egy webes felületen létrehozott adatbázist látták. A mobil applikáció lényegében három különböző felület futtatására alkalmas, a felületet a regisztrálási folyamat alatt választjuk ki, utána minden indulásnál rögtön az ahhoz a felülethez tartozó kezdőlappal indul a program. A három választható felület: Beteg, Szülő és Barát.
*A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

2. Ökológiailag stabil tó, az algásodás természetes megakadályozása
pályázó: Tamás Bence (1996)
Iskola: Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium, Vác
Konzulens: Gálné Harangozó Mária


A pályázó kutatásának alapja a modern kertkultúra volt. Az egyre több helyen megjelenő hobbitavak fenntartása általában sok feladatot ad fenntartója számára. A két fő tevékenység: a tó vizének tisztántartása és az algásodás elleni küzdelem. A fiatal kísérletekkel előállított egy tavat, amely önfenntartó és ökológiai módszerekkel orvosolja mindezen problémákat. Kidolgozott egy olyan táplálkozási hálózatot, amely a tó vizét tisztán tartja és feldolgozza a tóba kerülő szerves anyagokat. Egyúttal megfigyelte a hazánkban leggyakrabban előforduló algafajok által okozott eutrofizációt, és kiküszöbölte azokat. Megvizsgálta akváriumi körülmények között, hogy bizonyos élőlényeknek milyen szerepük lehet az eutrofizáció megakadályozásában, majd e fajokat két eleutrofizálódott akváriumba tette, végül ezek megszüntették az algásodást.

3. Photorhabdus molekuláris biokontroll
pályázó: Kormányos Gergő (1996)
Iskola: Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta
Konzulens: Kormányos Róbert


A pályázat célja az volt, hogy egy állati kártevők eliminálására alkalmas és a gomba-termesztésben használható biokontroll eljárást fejlesszen ki a pályázó. A védekezés alapját egy már ismert baktériumfaj, a Photorhabdus luminescens képezte, amely fonalférgekben és rovarok belsejében élősködve azok pusztulását okozza. A közvetlen célkitűzését képezte, hogy felmérje az említett baktériumfaj biológiai védekezésben történő alkalmazhatóságát a nagygombák termesztése során. A kutatási eredmények által bizonyítást nyert, hogy a szabad-földi növénytermesztésben már alkalmazott Photorhabdus luminescens eredményesen alkalmazható lehet a nagygomba-termesztésben is, mint új biokontroll ágens, amely lehetővé teszi a környezetkímélő termesztést és a termesztett gombák egészséges élelmiszerként történő előállítását.

III. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. Mágnesek dinamikus mozgásának és mágneses mezejük erősségének és szerkezetének biológiai hatásai a növényekre (röviden: BioEff-DSM)*
pályázó: Rozgonyi Áron (1996)
Iskola: Belvárosi I. István Középiskola Jáky József Tagintézménye, Székesfehérvár
Konzulens: Tamás Ferenc


A pályázó azt vizsgálta, hogy a mágneses-erőtér hatással van-e a növényekre, valamint ez a hatás miként jelenik meg, és miként lehet hasznosítani. A kísérletben vizsgált alanyok típusa Phaseolus Vulgaris (bab) volt, melyek az EK Szabályoknak és Szabványoknak megfelelően voltak előtermesztve. Az alanyok azonos körülményeknek lettek kitéve (víz-, fény-, hőmennyi-ség, táptalaj, zajszint), kivéve a mágneses teret, mely csoportonként változott. A kísérletben használt mágnesek típusa neodímium mágnes volt. A mágneses mező alakja hatásainak vizsgálata során, az északi és déli pólus elhelyezkedése a mágnesen különbözött, mely megváltoztatta a mező alakját. Három féle kísérleti modellt tervezett a pályázó, melyekben a babokat különféle módon érte a mágneses mező. Az eddigi mérések azt a tényt mutatják, hogy a mágnesek pozitív hatással vannak a babokra.
* A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel.

2. Mikrokontrolleres fűtésvezérlés*
pályázó: Wesely Norbert (1995)
Iskola: Széchényi István Gimnázium, Sopron
Konzulens: Lang Ágota


A pályázó felkutatott egy lehetséges alternatívát, mely beállítási lehetőséget ad a felhasználónak, és képes leváltani a ma már elavult relés vezérléseket. Azt tűzte ki célul, hogy ötletével ne csak egy specifikus esetet oldjon meg, hanem egy olyan alternatívát nyújtson, amely mindenki igényeit kielégíti. A kísérlethez Arduino Duemilanove mikrokontrollereket használt fel. A hagyományos vezérlés fogyasztása (kb. 18W) körülbelül fele egy égve felejtett hagyományos izzónak, a kontroller még ennek is csak a töredékét (kb. 0,2W) fogyasztja, elfér egy körülbelül 2 kártyapakli méretű dobozban és megbízhatóbbak, mint a mechanikus elven működő relék, melyek behúzásakor egy elektromágnes rántja össze a belső érintkezőket. A számítógépen futtatható szoftvert úgy tervezte a pályázó, hogy bárki számára könnyen kezelhető legyen.
*A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

3. Konzervált, nem-kódoló DNS szakaszok evolúciójának vizsgálata új funkciók felderítése érdekében
pályázó: Tóth Réka (1996)
Iskola: Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest
Konzulens: Fazekas Dávid


Előkészületként a pályázó öt, meglévő, CNE (Conserved Noncoding Element)-ket tartalmazó adatbázist hasonlított össze. Elemezte, hogyan használhatók, melyek a kevésbé felderített területek, milyen lehetőségek vannak. A CNE-ket elsődlegesen számítógépes módszerekkel, páros vagy többszörös illesztésekkel azonosították. Mivel ezek a szekvenciák, mint általában a szabályozó régiók, akár több megabázisnyi távolságra is elhelyezkedhetnek az általuk szabályozott géntől, és ráadásul gyakran csoportosulnak, CNE-gén kapcsolatok felderítése számítógépes módszerekkel nem megoldott. A kutatás a CNE-k evolúcióját vizsgálja, mégpedig az emberétől különböző szemszögből. A kifejlesztett módszer alkalmas a CNE-k evolúciós vizsgálatára, és a gerinceseken belül kisebb csoportokra kizárólagosan jellemző CNE-csoportok azonosítására.

4. A Mandelbrot-halmaz tanulmányozása*
pályázó: Genda Attila (1994)
Iskola: Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Székesfehérvár


A pályázó először bemutatta a Mandelbrot-halmaz képzési szabályát, ennek megértéséhez ismertette a komplex számok halmazán értelmezett műveleteket, azoknak jellemzőit. A megalkotott programban felhasználta a Mandelbrot halmaz és a Julia-halmazok rendkívüli sokszínűségét, változatosságát és bonyolultságát. Rávilágított arra, hogy ezen halmazok segítségével való kódolás egyik hatalmas előnye, hogy nagyon minimális, rövid kulcs is elegendő lehet egy rendkívül változatos és végtelenül bonyolult alakzat kirajzolásához, mely kis változtatásokra is hevesen reagálhat és nagy mennyiségű információt tartalmaz a kulcs rövidsége ellenére is. Ezzel a titkosító programmal kihasználhatjuk a matematika történetében igen modernnek számító káoszelmélet alapvetéseit, és a gyakorlatba is átültethetjük őket. A program bárki számára ismert lehet, elérhető, azonban a felhasználó által választott kulcs ismeretének hiányában lényegében feltörhetetlen.
*A díjat az Ericsson Magyarország Kft. ajánlotta fel.
23. Ifjúsági Tudo-
mányos és Innovációs Tehetségkutató Verseny


Végeredmény
(PDF, 610 KB)
A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap terhére "Egyedi döntések (ED_12) Program" keretében a Magyar Innovációs Szövetség 12 M Ft-ot nyert el a projektre.

A verseny főVÉDNÖKE:
Dr. Hoffmann Rózsa, államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A verseny Társ-főVÉDNÖKE:
Németh Lászlóné, miniszter, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

A verseny támogatói:
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Magyar Telekom Nyrt.
B. Braun Medical Kft.
GE Hungary

Siemens Zrt.
Ericsson Magyarország Kft.
EGIS Gyógyszergyár Zrt.
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.
Sanatmetal Kft.
Innomed Medical Zrt.
Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szervíz Kft.
NI Hungary Kft.
DBH Investment Zrt.
77 Elektronika Kft.
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Médiatámogatók:
MTVA
Világgazdaság
Technika Műszaki Szemle
Innotéka Magazin
A zsűri elnöke:
Prof. Ormos Pál akadémikus, az MTA SZBK főigazgatója

A zsűri tagjai:
Dr. Ábrahám László, cégvezető, NI Hungary Kft.
Dr. Bendzsel Miklós elnök, SZTNH
Balogh Péter vezérigazgató, NNG Kft.
Bolyky János Antal ügyvezető igazgató, Triax International Üzletfejlesztési és Innovációs Kft.
Györkő Zoltán ügyvezető igazgató, Balabit IT Bizonságtechnikai Kft.
Dr. Gordos Géza egyetemi tanár, BME
Ivánka Gábor szabadalmi ügyvivő, ARINOVA Szabadalmi és Védjegy Iroda, az 1997. évi EU Fiatal Tudósok Versenyének 3. helyezettje
Dr. Kasza Tamás fejlesztőmérnök, SAP Hungary Kft.
Dr. Kroó Norbert akadémikus, MTA
Dr. Matolcsy Mátyás ny. főmérnök, IKARUS Rt.
Dr. Náray-Szabó Gábor akadémikus, MTA
Dr. Pakucs János ügyvezető igazgató, Olajterv Holding, a MISZ tiszteletbeli elnöke
Papp László osztályvezető, MEDISO Kft., a VIII. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje
Pomezanski György újságíró, a Felkínálom Alapítvány elnöke
Dr. Szabó Gábor rektor, SZTE, a MISZ elnöke
Vajta László, dékán, BME Villamosmérnöki és Informatikai kar
Várhegyi Csaba fejlesztőmérnök, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft., az I. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje
Dr. Veress Gábor a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a MTESZ elnöke
Dr. Volk Balázs igazgatóhelyettes, EGIS Gyógyszergyár Nyrt., a III. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. helyezettje
Dr. Závodszky Péter akadémikus, kutató professzor, MTA TTK Enzimológiai Intézet
Készítette: VISUALIA