Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2014-01-27
Untitled Document
33. OTIO


Végeredmény
I. forduló
32. OTIO


Végeredmény
I. forduló
31. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
30. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
29. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
28. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
27. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
26. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
25. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
24. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
23. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
22. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
21. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
20. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
19. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
18. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
17. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
16. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
15. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
14. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
13. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
12. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
  22. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2012/2013-as tanév)
végeredménye

1. A bírálóbizottság 2013. május 15-én megtartott ülésén 3 első, 4 második, 3 harmadik, illetve 4 különdíjat ítélt oda.

2. A bírálóbizottság 9 pályázatot kiemelt dicséretben, további 37 pályázatot pedig dicséretben részesített.

3. A zsűri döntése értelmében a 2013. szeptember 20-25. között Prágában megrendezésre kerülő "25. EU Contest for Young Scientists" európai döntőben a három első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
Hogyan segíthetnek a fehérjék hálózatai kis mellékhatású gyógyszerek kifejlesztésében?
(pályázó: Perez-Lopez Áron Ricardo)
Pókerező robot
(pályázó: Hegyesi Donát Sándor)
PictoVerb - A verbális kommunikációban korlátozottakat segítő programtermék
(pályázó: Zsombori Balázs)

4. A három első és a 4 második helyezett által megjelölt egy-egy tanár egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.

5. A Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját az eredményes fiatalok közül a legfiatalabb pályázó, Bordás Ádám, a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium és Szakközépiskola 15 éves tanulója kapta meg.

6. A Google, a nagy teljesítményű és felhasználóbarát számítástechnikai projektet kidolgozó legjobb pályázónak járó különdíjában Perez-Lopez Áron Ricardo és Hornák Bence részesült.

7. A Magyar Innovációs Szövetség 100 000 Ft-os különdíjában a legjobb határontúli pályázó, Juhász Kristóf részesült.

8. A díjazott és a kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkák 2013. június 10. és 11. között nyilvános bemutatásra kerülnek az Akvárium Klubban, illetve bemutatásra kerülnek majd szeptemberben a Kutatók éjszakáján is.Díjnyertes pályázatok

I. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. Hogyan segíthetnek a fehérjék hálózatai kis mellékhatású gyógyszerek kifejlesztésében?*
pályázó: Perez-Lopez Áron Ricardo** (1997)
Iskola: ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium, Budapest
Konzulens: Dr. Csermely Péter


A pályázó arra kereste a választ, hogyan lehet találni hálózatos módszerek segítségével olyan új gyógyszercélpontokat, amelyekre ható gyógyszerek várhatóan kevés mellékhatással rendelkeznek. A fiatal munkája során letöltött a STRING-adatbázisból 12439 fehérjét, majd kiépített egy 350528 kapcsolatot tartalmazó humán fehérje-fehérje kölcsönhatási hálózatot (interaktómot). A vastagbélrák és a cukorbetegség lehetséges hálózatos gyógyszercélpontjain végzett vizsgálatai alapján a pályázó megalkotott egy olyan új szűrőeljárást, amely hálózatos információ-terjesztő képességük alapján választja ki a kevés mellékhatással rendelkező gyógyszercélpontokat. A vastagbélrákban alkalmazott gyógyszerek ismert mellékhatásai a fiatal által kifejlesztett hálózatos szűrőeljárással jól jósolhatóak. Cukorbetegségben a mellékhatásokkal rendelkező gyógyszerek nagyobb része pedig megjósolható a kifejlesztett hálózatos eljárással.
*A díjat az EGIS Nyrt. ajánlotta fel. A vállalat a különdíjon túlmenően egy előadási lehetőséget is felajánlott a fiatal részére az egyik tudományos fórumán.
**Perez-Lopez Áron Ricardo elnyerte a Google különdíját is.


2. Pókerező robot*
pályázó: Hegyesi Donát Sándor (1995)
Iskola: Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen
Konzulens: Nyírcsák Miklós


A fiatal egy ún. egy az egy elleni pókerrobotot tervezett, amelynek célja a szórakoztatás, de e mellett a játékos még a saját taktikáján is csiszolhat. Ahhoz, hogy a robot pókerezni tudjon elengedhetetlenül fontos a lapok, illetve a zsetonok észlelése és felismerése. Mindezt 2 webkamera képének elemzésével oldotta meg a pályázó. A program futását a képelemzés és a pókerező algoritmus nagysága miatt kisméretű ipari számítógépre bízta. A robotkart egy Atmega 328-as mikroprocesszor vezérli. A játékhoz a fiatal egyedi színkóddal ellátott lapokat és zsetonokat készített. A robottal való játék élvezetes, sebessége jó. A pályázó távoli célja egy olyan póker algoritmus kifejlesztése, amely a lehető legnyereségesebb.
* A díjat a Puskás Tivadar Közalapítvány ajánlotta fel.

3. PictoVerb - A verbális kommunikációban korlátozottakat segítő programtermék*
pályázó: Zsombori Balázs (1995)
Iskola: Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola, Budapest
Konzulens: Czigléczky Gábor


A PictoVerb verbális kommunikációjukban akadályozott, ill. a nyelvi nehézségekkel küzdő embereknek segítséget nyújtó program. Technikai háttere megfizethető, általánosan elterjedt Android operációs rendszerű táblagép vagy okostelefon. A program kezelése egyszerű, könnyen elsajátítható, életkortól, iskolázottságtól független. A program "ápolási", "általános életviteli" és "külső kommunikációs" szintjei a felhasználók kézügyességéhez igazodik, ugyanakkor a legalapvetőbb szükségletek kifejezése a csak vizuális információkra támaszkodók számára is használható. Magyar és angol nyelven is mobilizálható a tematikus adatbázisok szókincse, tartalma jelenleg programozói szinten tetszőlegesen bővíthető. Az egyedülálló módon beépített segélykérő funkció használatával közvetlen riasztást lehet kezdeményezni, a releváns személyi adatok közlése automatikus történik.
* A díjat az Ericsson Magyarország Kft. ajánlotta fel.

II. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. Kézbenfekvő fizika*
pályázók: Szabó Lóránt (1994) és Antalicz Balázs (1995)
Iskola: Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, Kisvárda
Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, Hódmezővásárhely
Konzulens: Dr. Egri Sándor


A pályázat célja az android rendszert futtató okostelefonokon, tableteken használható, fizikai kísérletekben mérő-, és kiértékelő-program elkészítése, ill. az alkalmazási területek kiterjesztése, használatának egyszerűbbé tétele és jövőbeli bővíthetőségének biztosítása volt. Elkerülve az eszközspecifikusságot, a különböző kommunikációs protokollok és szenzorkezelések egyszerűek és más eszközökre is kivitelezhetőek. A minimális számú külső alkatrészek összeszerelése is egyszerű. A mérés kivitelezése az eszközben megtalálható, a mikrokontrollerrel csatolható és tetszőlegesen bővíthető érzékelők segítségével történik. Az eredmények hatékony elemzését a mért adatok ábrázolása, szűrése, függvénnyel történő illesztése és Fourier-transzformációja segíti. A program további előnye az egyszerű és gyors terjeszthetősége.
* A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlotta fel.

2. Fizikai kísérletek demonstrálása okostelefonnal és LEGO Mindstorms NXT-vel*
pályázó: Hornák Bence** (1997)
Iskola: Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest
Konzulens: Hornák Zoltán


A pályázat célja, hogy a fizikaórán a kísérletek bemutatására használt olyan mérőeszközöket, mint a rugós erőmérő vagy a mérleg stb., a diákok számár akár otthon is elérhető okostelefonnal helyettesítse. Mindezt lehetővé teszik azok az érzékelők, melyek ezekben a telefonokban találhatók. Az így létrehozott, az ún. Exphyrics nevű mobiltelefonos alkalmazás a LEGO-hoz hasonló építő játékokat felhasználva hozott létre többek között olyan kísérleti eszközt, mint az ütköztetésre is alkalmas kisautó. Az elkészített rendszerben a „központi” mobiltelefonon futó alkalmazás ismerteti az elméleti hátteret, majd instrukciókat ad a kísérlet végrehajtására. A kísérlet alatt kijelzi a telefonra ható erők irányát, ill. nagyságát, és folyamatosan eltárolja a szenzorok által mért eredményeket, majd kiértékeli azokat.
* A díjat az Innomed Medical Zrt. ajánlotta fel.
** Hornák Bence elnyerte a Google különdíját is.


3. RemSwitch
pályázó: Juhász Kristóf* (1994)
Iskola: Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta
Konzulens: Kőrösi Gábor


A pályázó egy hardware-es, ill. software-es infrastruktúra kialakítását tervezte meg, amely eszköz segítségével tudja vezérelni a háztartási eszközöket, akár távolról, esetleg előre beállítottan is. A projekt jelen állapotában létrehozott rendszer előnyei a piacon fellelhető hasonló eszközökhöz képest, hogy olcsóbb; központosított vezérlése révén akkumulátorról is üzemeltethető; könnyebben és gyorsabban előállítható; könnyen felszerelhető, kezelhető és bővíthető termékcsaláddal rendelkezik; megfelelő adatkapcsolat mellett a világ bármely pontjáról elérhető. A RemSwitch ilyen módon szenzoradatok leolvasására, mozgássérültek segítésére, központi zárak javítására, ill. energiatakarékosság időzítés vagy érzékelők általi ki- és bekapcsolásokra is alkalmas.
* Juhász Kristóf elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség különdíját is.

4. Neurális háló alapú helyesírás-ellenőrző rendszer*
pályázó: Mérő László (1994)
Iskola: NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely
Konzulens: Dobre Norbert


A pályázó célja egy olyan újfajta helyesírás ellenőrző program készítése volt, mely hatékonyabb, és intelligensebb a ma használtaknál, melyek viszonylag egyszerű, szótárakon alapuló programok, ezért ha egy szó nem szerepel a program szótárában azt mindenképpen hibásnak észleli. A pályázó neurális hálókat, egy hatékony gépi tanulási modellt használt. Az így létrehozott hálózat nagy biztonsággal meg tudja állapítani a szó helyességét. További fejlesztésekkel elérhető, hogy a hálózat felhasználja a szavak kontextusát, valamint a szöveg nyelvtani szerkezetét is elemezze és ellenőrizze. A jelenlegi hálózat bemutató programként elérhető: https://dl.dropboxusercontent.com/u/60158488/Spell-check.zip
* A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

III. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. A biolumineszcencia rejtelmei: a Lux gének nyújtotta lehetőségek *
pályázók: Bényei Éva Bernadett (1995)
Bódi Kata Antónia (1995)
Iskola: Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma, Debrecen
Konzulens: Dr. Bálint Bálint László


A Photobacterium nemzetség tagjai közül a Vibrio fischeri tengeri baktérium Lux génjeiben kifejeződő enzimek fénykibocsátását tanulmányozták a pályázók. Céljuk a világító baktériumok reprodukálása, majd erre alapozva egy teljesen új megoldás létrehozása volt. A projekt első részében a Lux géneket tartalmazó, valamint kloramfenikol rezisztenciát biztosító plazmidot juttattak be transzformálással E. coli baktériumba. 40 óra inkubálást követően a baktériumok zöldeskék fényt bocsátottak ki a sötétben. Ezt követően a pályázók készítettek baktérium kultúrákat, amelyek világítottak, de 22 óra elteltével elsötétültek. A projekt második részében, a rendszerhez mirisztinsavat adtak a pályázók, s így a bakteriális kultúrák már 48 órán át világítottak a sötétben. A pályázat harmadik részében felállított hipotézis pedig arra nyújtana megoldást, hogy rövidebb idő alatt több fotont tudjon előállítani a rendszer. Jelenleg ennek a hipotézisnak a tesztelése folyik.
* A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel.

2. Lineamenta iskolai keretrendszer*
pályázók: Mérő Bálint (1995), Bordás Ádám** (1997)
Iskola: Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola, Budapest és Madách Imre Gimnázium és Szakközépiskola, Salgótarján
Konzulens: Horváth Betti


A pályázók a modern technika nyújtotta lehetőségeket kihasználva, egymással összefüggő, tanulást és tanítást segítő szoftverek összességéből álló új iskolai keretrendszert dolgoztak ki. A fejlesztés során kiemelten törekedtek a hatékony, felhasználóbarát, könnyen kezelhető, mégis sok funkciós program létrehozására. Érintőképernyőre optimalizált kezelőfelületével tablet eszközön és asztali számítógépen egyaránt használható a szoftver. A tanári oldalról kizárólagosságot kérhető tancsoportok létrehozásával a diákok digitális tananyagot érhetnek el, valamint egyszerűen feltölthetik a beadandók közé a megoldásaikat. Az órarend feltöltését követően a program az aznapi feladatokra, ill. leckékre fordítandó időt optimális beosztással segíti. Továbbá egy interaktív hírfolyamon keresztül a kommunikációt és a hírek elérését is gyorsabbá teszi a szoftver.
* A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.
** Bordás Ádám elnyerte a SIEMENS Zrt. Junior ösztöndíját is.


3. MIDI vezérlő építése*
pályázó: Strinni Bence (1994)
Iskola: Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
Konzulens: Matusné Németh Eszter


A pályázat egy különböző - PC-n vagy MAC-en futó - zeneszerkesztő és DJ programok irányítását segítő vezérlő, amellyel egyaránt játszható le és szerkeszthető a zene, több ezer ember előtt vagy stúdióban. Ezeken a vezérlőkön gombok, potenciométerek szolgálnak a szoftver irányítására, a visszajelzést pedig LED-ek biztosítják. A pályázó "Traktor" dj programot használt, így egyszerre akár négy zene is lejátszható, így biztosítva a megállás kiküszöbölését. A vezérlőn összesen 56 gomb, 22 potenciométer (5 toló és 17 forgó), 10 enkóder (végállás nélküli potenciométer) és 95 LED található. A program segítségével lehet a zeneszámok listájában keresni, két zenét egy ütemre beállítani, ill. effekteket cserélni vagy a hangerejüket változtatni. Az eszköz a MIDI protokollt használja, így USB-n keresztül csatlakozik a számítógéphez.
* A díjat a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége ajánlotta fel.

22. Ifjúsági Tudo-
mányos és Innovációs Tehetségkutató Verseny


Végeredmény
(PDF, 610 KB)
A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap terhére "Egyedi döntések (ED_12) Program" keretében a Magyar Innovációs Szövetség 12 M Ft-ot nyert el a projektre.

A verseny főVÉDNÖKE:
Dr. Hoffmann Rózsa, államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A verseny Társ-főVÉDNÖKE:
Németh Lászlóné, miniszter, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

A verseny támogatói:
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége
Puskás Tivadar Közalapítvány
Magyar Telekom Nyrt.
B. Braun Medical Kft.
GE Hungary

Siemens Zrt.
Ericsson Magyarország Kft.
EGIS Gyógyszergyár Nyrt.
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.
77 Elektronika Kft.
Innomed Medical Rt.
Sanatmetal Kft.
3DHISTECH Kft.
Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szervíz Kft.
NI Hungária Software és Hardware Kft.
DBH Investment Zrt.
Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés
Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége

Médiatámogatók:
MTVA
Világgazdaság
Technika Műszaki Szemle
A zsűri elnöke:
Prof. Ormos Pál akadémikus, az MTA SZBK főigazgatója

A zsűri tagjai:
Dr. Ábrahám László, cégvezető, NI Hungária Software és Hardware Kft.
Dr. Bendzsel Miklós elnök, SZTNH
Bolyky János Antal vezérigazgató, COVENT Zrt.
Dr. Gordos Géza egyetemi tanár, BME
Ivánka Gábor szabadalmi ügyvivő, ARINOVA Szabadalmi és Védjegy Iroda, az 1997. évi EU Fiatal Tudósok Versenyének 3. helyezettje
Dr. Kasza Tamás fejlesztőmérnök, SAP Hungary Kft.
Dr. Kőhalmi Zsolt elnök, Puskás Tivadar Közalapítvány
Dr. Kroó Norbert akadémikus, MTA
Dr. Matolcsy Mátyás ny. főmérnök, IKARUS Rt.
Dr. Náray-Szabó Gábor akadémikus, MTA
Dr. Pakucs János ügyvezető igazgató, Olajterv Holding, a MISZ tiszteletbeli elnöke
Papp László osztályvezető, MEDISO Kft., a VIII. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje
Pomezanski György újságíró, a Felkínálom Alapítvány elnöke
Dr. Szabó Gábor rektor, SZTE, a MISZ elnöke
Várhegyi Csaba fejlesztőmérnök, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft., az I. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje
Dr. Veress Gábor a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a MTESZ elnöke
Dr. Volk Balázs igazgatóhelyettes, EGIS Gyógyszergyár Nyrt., a III. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. helyezettje
Dr. Závodszky Péter akadémikus, kutató professzor, MTA TTK Enzimológiai Intézet
Készítette: VISUALIA