Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2013-09-24
Untitled Document
33. OTIO


Végeredmény
I. forduló
32. OTIO


Végeredmény
I. forduló
31. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
30. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
29. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
28. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
27. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
26. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
25. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
24. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
23. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
22. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
21. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
20. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
19. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
18. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
17. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
16. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
15. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
14. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
13. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
12. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
  21. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2011/2012-es tanév)
végeredménye

1. A bírálóbizottság 2012. május 21-én megtartott ülésén 1 fődíjat, 3 első, 3 második, 2 harmadik, illetve 3 különdíjat ítélt oda.

2. A bírálóbizottság 10 pályázatot kiemelt dicséretben, további 24 pályázatot pedig dicséretben részesített.

3. A zsűri döntése értelmében a 2012. szeptember 21-26. között, Pozsonyban megrendezésre kerülő "24. EU Contest for Young Scientists" európai döntőben a fődíjas és két első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró
(pályázó: Papp Gergely)
A hibaüzenetek mélylélektanat
(pályázó: Ludmány Balázs)
Optikai szeizmográf
(pályázó: Hollós Ádám)

4. A fődíjas, a három első és a 3 második helyezett által megjelölt egy-egy tanár egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.

5. A Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját az eredményes fiatalok közül a legfiatalabb pályázó, Szanyi Kálmán, az ukrajnai Nagydobronyi Középiskola 15 éves tanulója kapta meg.

6. A Google, a nagy teljesítményű és felhasználóbarát számítástechnikai projektet kidolgozó legjobb pályázónak járó különdíjában Kuti Lívia és Szabó Lóránt Zsolt részesült. A fiatalok a Google zürichi központjába látogathatnak 2012. szeptemberében.

7. A Magyar Innovációs Szövetség 100 000 Ft-os megosztott különdíjában a legjobb határontúli pályázók, Kopasz Tamás és Körmöczi Andor részesültek.

8. A díjazott és a kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkák 2012. június 11. és 12. között nyilvános bemutatásra kerülnek a Millenáris Park "D" épületében, a Csodák Palotájában.

Díjnyertes pályázatok

fŐDÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunka

Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró*
pályázó: Papp Gergely (1993)
iskola: Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézménye, Szeged
konzulens: Vermes János


A pályázó egy olyan hangszórót fejlesztett ki, amely nem a klasszikus hangszóró elv alapján működik. Egyedi kialakítású mágnes-kört épített, melyben két külön álló lengőtekercs foglal helyet és légréses indukciója jóval nagyobb, mint a hagyományos hangszóróké. Remanens indukciója minimális, ezáltal nagyobb érzékenységet, jobb hangminőséget, valamint jóval nagyobb hangnyomást sikerült elérnie. A hangszóró minden egyes alkatrésze (pille, membrán, perem, tekercs, kosár stb.) saját tervezésű, egyedi kialakítású. Frekvencia átvitele sokkal szélesebb a szokásosnál, 65Hz-től egészen 13 kHz-es tartományig képes a minőségi hangátvitelre és mindezt 115 decibel feletti hangnyomás mellett. A magas hangok sugárzására egyedi tervezésű ún. "rezonanciális-tölcsért" tervezett a pályázó. Túlterhelés esetén a tekercs - speciális kialakítása miatt - önmagát képes hűteni, ezzel meggátolva a tekercs leégését.
*A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

A BÍRÁLÓBIZOTTSÁG KÜLÖNDÍJÁBAN RÉSZESÍTETT PÁLYAMUNKA

Új lehetőség az áramlástechnikában
pályázó: Lipécz Ádám (1992)
Iskola: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest
Konzulens: Szeder László


A pályázó egy olyan speciális rotor kifejlesztésén dolgozott, melynek lapjai mindig "ideális" szögben állnak az áramlás irányához képest úgy, hogy mindig a maximális forgatónyomatékot hozzák létre. Kis módosításokkal sokféle módon, több területen is felhasználható az eszköz. A változatok lényege, hogy a rotorok egy, a szerkezet közepén álló fix ponttal 1:2 áttétellel vannak kapcsolva, így a rotorlapátok a tengely körüli körülfordulás során fél fordulatot tesznek. Mivel körmozgást végez a rendszer, ezért a fordulatszáma egyszerűen és biztonságosan növelhető, amivel a teljesítmény is nő. A rendszernek külön előnye, hogy ha a középső fix pontot elforgatjuk, akkor a rotor hatékony iránya nagyon gyorsan változtatható, így a szél irányának hatására, akár magától reagálhat a rendszer. A rotor-elvnek ezen kívül számtalan egyéb alkalmazása lehetséges, ami sok esetben jobb megoldást jelenthet, mint a széles körben elterjedt légcsavar.

I. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. A hibaüzenetek mélylélektana*
pályázó: Ludmány Balázs (1994)
Iskola: Munkácsy Mihály Gimnázium, Kaposvár


A pályázó, egyedülálló módon, egy olyan üzenetkezelő rendszer kidolgozását tűzte ki célul, amely figyeli a felhasználó szokásait, és ez alapján módosítja a visszatérő üzenetek kinézetét, újra felkeltve ezzel a figyelmet. Első lépésként egy online kérdőíven keresztül felmérte, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyek változtatása általában legjobban felkelti a figyelmet. A teszt eredménye alapján kidolgozott egy üzenetkezelő rendszert, ahol a módosítandó tulajdonságok szinteket képviselnek. Ha azt észleli a rendszer, hogy a felhasználó egy bizonyos limitnél előbb zárja be az üzenetet, akkor a következő megjelenítésnél már eggyel magasabb szintre lép, még több tulajdonságot módosítva. Hosszabb használat után a rendszer átrendezi a szinteket, a felhasználó egyéni szokásaihoz igazítva azt. Kevésbé fontos üzenetek esetén pedig a rendszer a figyelemfelkeltés helyett felajánlja, hogy legközelebb már nem jeleníti meg azt.
*A díjat az Ericsson Magyarország Kft. ajánlotta fel.

2. Optikai szeizmográf*
pályázó: Hollós Ádám (1995)
Iskola: Szent István Gimnázium, Budapest
Konzulens: Dr. Daróczi Csaba Sándor


A ma általánosan alkalmazott szeizmográfok a mágneses térben mozgatott tekercs hatására indukálódó feszültség elvén működnek. Azonban így csak kisebb érzékenységgel mérhetőek a lassú rezgések. Az optikai szeizmográf fő előnye, hogy az elektronikai részt tekintve a legalacsonyabb frekvenciákig egyformán érzékeny. Az optikai detektálást a 4-szegmenses lézeres pozíciómérők mintájára lett kialakítva. Az elmozdulások mérése az inga végére erősített fényforrás fényének a 4-szegmenses fotodetektorra vetülésével történik. A fény hatására az egyes szegmensek (kis napelem cellák) arányos nagyságú áramot adnak le. Ha megszaggatjuk a fényforrás jelét (pl. 1 kHz frekvenciával), akkor az eredményül kapott jel is 1 kHz-es lesz, mégpedig amplitúdóban modulálva a földrengések jelével. Hosszabb idejű mérésekhez további mechanikai és elektronikai fejlesztések kívánatosak, az egyik legfontosabb talán a mérhető frekvenciatartomány növelése az alacsonyabb frekvenciák felé.
*A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlotta fel.

3. Organokatalitikus reakció mechanizmusának kutatása elméleti kémiai módszerekkel*
pályázók: Kovács Ádám (1994) és Berta Dénes (1993)
Iskola: ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium, Budapest
Konzulens: Dr. Madarász Ádám


2005-ben Soós Tibor és kutatócsoportja kifejlesztett egy új katalizátortípust, amely egy szerves, de nem enzimtípusú, átmeneti fémiont nem tartalmazó, úgynevezett organokatalizátor. 2011-ben japán kutatók sikeresen alkalmazták ezt királis tetrahidrofurán-származékok előállítására. A pályázók céljai közt szerepelt - a mechanizmus megfejtésén túl - molekulaszerkezeti okokat találni a megfigyelt nagy enantioszelektivitásra. Pályázati munkájuk alapvetően egy elméleti kémiai mechanizmus-kutatás. Ennek lényege a reakció mechanizmusának felderítése, működésének megértése, és tulajdonságainak visszavezetése molekuláris térszerkezeti okokra, elméleti megfontolások és számítások alapján. A számítások során a mechanizmusban fontos szerkezetek energiáit próbálták megkapni a sűrűség-funkcionál elméleti módszerek (angol mozaikszóval DFT) segítségével. A mechanizmus felderítésével eredményeik hozzájárulhatnak a katalizátorok továbbfejlesztéséhez és új reakciók tervezéséhez.
*A díjat az EGIS Nyrt. ajánlotta fel. A vállalat a különdíjon túlmenően egy előadási lehetőséget is felajánlott a fiatalok részére az egyik tudományos fórumán.

II. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. Windows Phonera írt BingMaps-re épülő navigációs alkalmazás*
pályázó: Kuti Lívia (1994)
Iskola: Energetikai Szakközépiskola és Kollégium, Paks
Konzulens: Komjáthy Szabolcs


A projekt alapgondolata egy olyan alkalmazás létrehozása, amely felhasználja a telefonok alapfelszereltségébe tartozó térképprogramot. A kapott információ az alkalmazáson keresztül segélykérésre vagy ismerőseink helyzetének meghatározására használható. Az alkalmazás első részében ismerőseinket listára véve, fel tudjuk őket helyezni egy virtuális térképre és útvonalat tudunk hozzájuk tervezni, míg a másodikban a felhasználó egy gombnyomással segélykérést indíthat a környező felhasználók felé veszély esetén. Az alkalmazás - megnyitás nélkül is - félóránként elküldi egy szerverre a pozícióját ún. Background Task használatával, így rosszullét, támadás vagy kommunikálásra képtelen helyzet esetén a környező emberek riasztása gyorsabb segítséget jelenthet, mint az illetékes intézmény felhívása.
*Kuti Lívia elnyerte a Google különdíját is.

2. Pszicholingvisztika a gyakorlatban*
pályázó: Minda Judit (1992)
Iskola: Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium, Vác
Konzulens: Gergelyi Katalin


A pályázó a kutatás első részében az egy- és kétnyelvűek munkamemória-kapacitásai közötti különbséget mérte teszt segítségével. Eredményeiből kiderült, hogy egy tanult idegen nyelv magas szintű elsajátítása a kétnyelvűséghez hasonló előnyökkel jár, hiszen a munkamemória-teszten az erős nyelvi kompetenciájúak jobban teljesítettek kétnyelvű társaiknál. A második részben a munkamemória és a nyelvérzék összefüggéseit vizsgálta. A nyelvérzék két eleme közvetlenül köthető a munkamemóriához, így az volt a feltételezése, hogy a munkamemória fejlesztésével a nyelvérzék is javítható, melyet memóriafejlesztési teszttel bizonyított. Ennek alapján alkalmazni lehetne a nyelvtanulást is, mint memóriafejlesztő módszert. A diszlexiások számára egy olyan nyelvtanulási módszer, amely a nyelvérzék fejlesztését állítja középpontba, új lehetőségeket jelenthetne.
*A díjat a Puskás Tivadar Közalapítvány ajánlotta fel.

II. DÍJban ÉS a MISZ KÜLÖNDÍJáBAN RÉSzesÍTett PÁLyamunka

3. Játékkonzol hallássérülteknek
pályázók: Kopasz Tamás (1993) és Körmöczi Andor (1993)
Iskola: Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Szerbia
Konzulens: Kőrösi Gábor


A pályázók munkájuk során egy olyan izomstimulálást végző szerkezetet készítettek, amely egy izomstimulálóból és egy billentyűzet paneljéből áll. Az általuk megírt szoftver jelet küld a szerkezetnek, ehhez két fő demó szoftvert írtak: a Medical Programot, amely terápiás célokra használható, teljesen saját applikáció, ill. a háttérben futó Pocket Tanks játékhoz írt applikációt, amely a találatokat figyeli és sérülés esetén működésbe lépteti a szerkezetet. Sok pozitív visszajelzést kaptak, amikor munkájukat bemutatták hallássérülteknek, hogy kiderüljön, mennyire sikerült helyettesíteni a hanghatásokat izomstimulálással. A szerkezetet elsősorban hallássérülteknek szánják, de használható terápiás célokra is, pl. agyvérzés és izomsorvadás esetén.

III. DÍJban RÉSzesÍTett PÁLyamunkák

1. A CNC technológia gyakorlati alkalmazása*
pályázó: Kollár Richárd Dávid (1992)
Iskola: Vári Szabó István Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Kiskunhalas
Konzulens: Vigula Hajnalka Mária


A pályázat egy számítógép által vezérelt marógép építését mutatja be. Az első gép fa-, a második fémvázra épült. A felépítés és a működési elv mindkettőnél azonos, különbség a merevségben és a súlyban van csak. Mindkét géppel szövegeket lehet gravírozni telefonhátlapokra, medálokra, fa- és fémlapokra. Emellett készíthető kekszformázó, kitűző, valamint házszám tábla is. A fiatal leggyakrabban alumínium- és rézlapokat, illetve faanyagot használt alapnak. A pályázónak a gép megépítése során sikerült egy olyan, a piacon megtalálható számítógép vezérelt marógép árának töredékéért létrehozni egy működőképes gépet, amelyet kis műszaki érzékkel, akár saját maga is megépíthet az ember. Újításnak számít az általa alkalmazott technikai műanyagbetétes anya. A gép jellemzője a gyors és pontos munkavégzés, a költséghatékonyság és az időtakarékosság is.
*A díjat a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége ajánlotta fel.

2. Lapgát*
pályázó: Szalóki Csaba (1993)
Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Gépipari Tagintézmény, Szolnok
Konzulens: Lankus József


A pályázó olyan műszaki megoldást hozott létre, amely nagy segítséget nyújthat a gyorsan érkező és vonuló árvízzel szemben. A horganyzott lemezből készíthető, egyszerű kivitelezésű mobilgát, lapgát szerkezetéből adódóan viseli el a hidrosztatikai nyomás által kifejtett feszültséget. A védelmet egy vagy több különböző helyzetben, a bakra helyezett EURO raklapon nyugvó speciális anyagú és szerkezetű műanyag fólia látja el, amely a bakkal szemben rögzíthető. Maga a bak több állapotban szétnyitható így más-más nagyságú vízmagassággal szemben nyújthat biztos védelmet. A gát svéd szabadalmi változata, amely merevsége miatt eltér ettől, már bizonyította alkalmasságát. Ezzel szemben ez a gyorsan szétnyitható, könnyen szállítható szerkezet nemcsak egy magassággal szemben vethető be, és könnyen is mozgatható. Az eszköz összeszerelésének elve nem igényel speciális képesítést. Továbbá újrafelhasználható, nem termel veszélyes hulladékot, mint például a homokzsák.
* A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel.

A SIEMENS JUNIOR ÖSZTÖNDÍJÁBAN RÉSZESÍTETT PÁLYAMUNKA

Egy fejlődő nagyközség levegőminőség vizsgálata zuzmótérkép alapján
pályázó: Szanyi Kálmán (1997)
Iskola: Nagydobronyi Középiskola, Ukrajna
Konzulens: Szanyi Szabolcs


Nagydobrony község levegőminőségét a pályázó előtt még semmilyen formában nem vizsgálták. A fiatal ehhez zuzmótérképet készített, amely egyszerűsége ellenére, a valósághoz nagyon közeli értékeket adhat a község levegőminőségéről. A zuzmók előfordulásukkal vagy hiányukkal jelzik meghatározott faktorok minőségének változását. Egyes fajai különlegesen érzékenyek a légszennyeződésre, ezért az egyik legalkalmasabb szervezetek annak vizsgálatára. A felmérést követően megkapott, különböző szennyezettségű zónák elhelyezkedése alapján hármat lehet elkülöníteni: zuzmósivatag, belső küzdelmi zóna és külső küzdelmi zóna. Szinte az egész település a belső küzdelmi zónába esik, ami a levegőminőség szempontjából viszonylag kedvezőtlen. Több érdekes kérdés is felmerült a többi zóna kapcsán, így a pályázó a terület további kutatását javasolja.

21. Ifjúsági Tudo-
mányos és Innovációs Tehetségkutató Verseny


Végeredmény
(PDF, 1,1 MB)
A verseny főVÉDNÖKE:
Dr. Hoffmann Rózsa, államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A verseny Társ-főVÉDNÖKEI:
Dr. Matolcsy György, miniszter, Nemzetgazdasági Minisztérium
Németh Lászlóné, miniszter, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

A verseny támogatói:
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Iparfejlesztési Közalapítvány
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Puskás Tivadar Közalapítvány
Magyar Telekom Nyrt.
B. Braun Medical Kft.
GE Hungary

Siemens Zrt.
Ericsson Magyarország Kft.
EGIS Gyógyszergyár Nyrt.
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.
77 Elektronika Kft.
Innomed Medical Rt.
Sanatmetal Kft.
NI Hungária Software és Hardware Kft.
Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés
DBH Investment Zrt.
Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége

Médiatámogatók:
Duna Televízió
Világgazdaság
Csodák Palotája
A zsűri elnöke:
Prof. Ormos Pál akadémikus, az MTA SZBK főigazgatója

A zsűri tagjai:
Dr. Bendzsel Miklós elnök, SZTNH
Bolyky János Antal vezérigazgató, COVENT Zrt.
Dr. Gloviczki Zoltán, helyettes államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dr. Gordos Géza egyetemi tanár, BME
Ivánka Gábor, szabadalmi ügyvivő, ARINOVA Szabadalmi és Védjegy Iroda, az 1997. évi EU Fiatal Tudósok Versenyének 3. helyezettje
Dr. Kőhalmi Zsolt elnök, Puskás Tivadar Közalapítvány
Dr. Kroó Norbert akadémikus, MTA
Dr. Matolcsy Mátyás ny. főmérnök, IKARUS Rt.
Dr. Náray-Szabó Gábor akadémikus, MTA
Dr. Pakucs János ügyvezető igazgató, Olajterv Holding, a MISZ tiszteletbeli elnöke
Papp László osztályvezető, MEDISO Kft., a VIII. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje
Pomezanski György újságíró, a Felkínálom Alapítvány elnöke
Dr. Szabó Gábor rektor, SZTE, a MISZ elnöke
Várhegyi Csaba fejlesztőmérnök, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft., az I. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztese
Dr. Veress Gábor a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a MTESZ elnöke
Dr. Volk Balázs igazgatóhelyettes, EGIS Gyógyszergyár Nyrt., a IV. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. helyezettje
Dr. Závodszky Péter akadémikus, kutató professzor, MTA TTK Enzimológiai Intézet
Készítette: VISUALIA