Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2011-07-05
Untitled Document
33. OTIO


I. forduló
32. OTIO


Végeredmény
I. forduló
31. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
30. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
29. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
28. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
27. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
26. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
25. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
24. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
23. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
22. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
21. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
20. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
19. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
18. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
17. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
16. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
15. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
14. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
13. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
12. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
  19. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS Tehetségkutató VERSENY (2009/2010-es tanév)
végeredménye

1. A bírálóbizottság 2010. május 20-án megtartott ülésén 3 első, 2 második, 4 harmadik, illetve 1 különdíjat ítélt oda.

2. A bírálóbizottság 11 pályázatot kiemelt dicséretben, 26 pályázatot pedig dicséretben részesített.

3. A zsűri döntése értelmében a 2010. szeptember 24-29. között, Lisszabonban megrendezésre kerülő "21. EU Contest for Young Scientists" európai döntőben az alábbi három, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
Informatikai modellezés és helyi hálózat az ökológia tanításának szolgálatában (pályázók: Balassi Márton és Horváth Dávid)
Vastagbéldaganatok perifériás vérben kimutatható mRNS markere (pályázó: Molnár Anna)
Izomhuzal motor (pályázó: Böröczki Zoltán István)

4. A három első és a 2 második helyezett által megjelölt egy-egy tanár egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.
5. A Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját a legfiatalabb díjazott, Hajdu Gergő, a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium 16 éves tanulója kapta meg.
6. A Magyar Innovációs Szövetség 100 000 Ft-os különdíjában a legjobb határontúli pályázó, Bartha Noémi Eszter részesült.
7. A 10 díjazott és a 11 kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunka 2010. június 10. és 11. között nyilvános bemutatásra kerül a Millenáris Park, Csodák Palotája Épületében.


Díjnyertes pályázatok

I. Díjban Részesített Pályamunkák

1. Vastagbéldaganatok perifériás vérben kimutatható mRNS markere*
pályázó: Molnár Anna (1993)
iskola: Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium


A rosszindulatú vastagbél daganatok eddigi szűrési módszerei nem voltak elég érzékenyek és pontosak, ezért merült fel az igény egy új módszer kifejlesztésére. A daganatos bélhámsejtek elváltozásainak információi bekerülhetnek a nyirokcsomóba, ahol az ott levő immunsejtek felfogják ezeket, majd a vénásáramba kerülve, mint fehérvérsejtek hordozzák az ezekre előkészített immunválaszt. A válasz mRNS-ként van jelen, amit diagnosztikus markerként használt a pályázó. Ezeket pedig teljes genom chipekkel azonosította be, illetve szűrte ki. A fiatal által elvégzett vizsgálatok alapján, a teljes genomszűrés alapján lehetséges a helyi betegségekre jellemző vérbeli molekuláris markerek azonosítása. Továbbá a kifejlesztett kvantitatív RT-PCR reakció olcsó, gyors és bárhol elérhető, továbbá kivitelezhető módszernek bizonyult a vastagbélrákos megbetegedések szűrésére.
*A díjat az EGIS Nyrt. ajánlotta fel. A vállalat a különdíjon túlmenően egy előadási lehetőséget is felajánlott a fiatal részére az egyik tudományos fórumán.

2. Informatikai modellezés és helyi hálózat az ökológia tanításának szolgálatában*
pályázók: Balassi Márton (1990), Horváth Dávid (1990)
iskola: ELTE, Informatikai Kar és BME
tanár: Réti Mónika


A fiatalok egy olyan számítógépes modellt dolgoztak ki, amely a Nemzeti Alaptanterv kiemelt fejlesztési feladatai és a kulcskompetenciák közül többet is érint, és amely gyakorlati tapasztalatok szerint számos iskolatípusban sikerrel használható. A program segítségével rekonstruálhatók konkrét esetek, amelyek mélyebb megértése közelebb visz a környezeti tudatosság megerősödéséhez és a fenntartható fejlődés megvalósításához - melyben az egyéni felelősségen túl a műszaki és természettudományoknak kulcsszerepe van. A program egyszerűbb felszereltség mellett egy gépen, de akár hálózatban, esetleg interaktív táblán vagy szavazógéppel kiegészítve is alkalmazható. A készítők biztosították a nemzetközi használhatóságot az angol nyelvi beállítással, továbbá lehetővé tették, hogy a felhasználó saját nyelvére fordíthassa a programot, átírva a már rendelkezésre álló, közzétett nyelvi fájlokat.
*A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

3. Izomhuzal motor*
pályázó: Böröczki Zoltán István (1991)
iskola: Puskás Tivadar Távközlési Technikum, Budapest
tanár: Dr. Daróczi Csaba Sándor


A pályázó egy új típusú elektromos motort készített, mely nem a hagyományos (elektromágneses) módon, hanem termodinamikai elven működik. A motor meghajtását izomhuzalok végzik, melyek hő hatására összehúzódni is képes memóriahuzalok. Az összehúzódás során a huzalok munkavégzésre is képesek, ezt használta fel a pályázó forgómozgás előállításához. A prototípus elsősorban demonstrációs célokat szolgál, az ilyen elven működő motorokat azonban fel lehet használni olyan helyeken, ahol szükség van az elektromágneses mező kiküszöbölésére (pl. MRI gépekben), illetve nehéz súlyok emelésében, mivel nagy nyomatékkal rendelkeznek.
* A díjat a Magyar Szabadalmi Hivatal ajánlotta fel.

II. Díjban Részesített Pályamunkák

1. A kerékpár újragondolása, egy új környezettudatos közlekedési eszköz, a Step'n'Roll*
pályázó: Lipécz Ádám (1992)
iskola: Árpád Vezér Gimnázium, Sárospatak


A pályázó a kerékpárban rejlő, eddig kihasználatlan lehetőségeket igyekezett megtalálni és alkalmazni, hogy egy hatékonyabb, szélesebb körben használható eszközt tervezzen. Kerekek helyett kis átmérőjű görgőket használt, a meghajtást taposómozgással érte el az egyenletesebb erőátvitel megvalósítása érdekében, a meghajtást pedig egy nagy szilárdságú műanyag szál segítségével biztosította, valamint új váltórendszert is kidolgozott. Az újításoknak köszönhetően a szerkezet lényegesen egyszerűbbé vált, miközben a kerékpár minden fontos tulajdonsága megmaradt. Lehetővé vált egy könnyű, kis helyet foglaló jármű gyártása, melyet bárhová magunkkal vihetünk, megkönnyítve ezzel a városi élet mindennapjait.
*A díjat a Puskás Tivadar Közalapítvány ajánlotta fel.

2. CapControl*
pályázó: Gyöngyösi Tamás (1990)
iskola: Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola, Debrecen
tanár: Vizi Tibor


A pályázó által kifejlesztett eszköz időlegesen, vagy véglegesen mozgásukban korlátozott emberek életét könnyíti meg első lépésként a számítógép, internet használatában. Az eszköz egy látszólag egyszerű, normál számítógéphez csatolható egér funkcióját tölti be, irányítása azonban nem kézzel, hanem fejjel történik. Az eszköz két áramköri modulból áll. Az egyik egy PC-hez csatlakoztatott USB eszköz, olyan virtuális egér, ahol a fő cél a kis méret és az, hogy külön tápellátást ne igényeljen. A másik egy mikrovezérlő és egy rádiós adóvevő modul, ami a szinkronizáláson túl vevőként funkcionál és a fejre szerelt egység adatait fogadja. Az adó része tehát az eszköznek a fej mozgásait követi. A gyorsulásérzékelő adatait egy PIC16F819 mikrovezérlő dolgozza fel és állítja elő a rádión küldendő adatcsomagot.
*A díjat az Ericsson Magyarország ajánlotta fel.

III. Díjban Részesített Pályamunkák

1. Méhszívó berendezés méhrajok befogására*
pályázó: Hajdu Gergő (1994)
iskola: Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium, Nyíregyháza
tanár: Zsigó Zsolt


A mindennapi élet számos területén okoz gondot a túlszaporodott méhcsaládok kirajzása. A probléma megoldására a pályázó egy szívóhatáson alapuló készüléket tervezett, melynek működési elve egy porszívóhoz hasonló, de a tárolót speciálisan a méhek begyűjtéséhez alakította ki. A befogás után a készülék segítségével biztonságosan szállítható a raj és a kaptárba való áthelyezése is egyszerű. A berendezés könnyen használható és a méhek számára is biztonságos. Használhatják a rajzási időszakban a méhészek, de akár a tűzoltók is, illetve egy nagyobb szívóerejű porszívóval a pergetéseken is jól alkalmazható.
*A díjat a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége ajánlotta fel.

2. HomeEKG rendszer*
pályázó: Orgován József (1993)
iskola: Energetikai Szakközépiskola és Kollégium, Elektronika-elektrotechnika szakmacsoport, Paks
tanár: Nagyné Lakos Mária


A fiatal egy olyan elektrokardiográfiai eszközt fejlesztett ki, amely a megfigyelt páciens EKG jeleit - meghatározott időközönként - rögzíti, alapvető számításokat végez rajta, illetve a számított értékek alapján a görbéket osztályozza, és azokat, amelyek az azt megelőzőtől eltérnek, feltölti egy szerverre, amelyekről akár egy ügyeletes kardiológus tájékozódhat a megfigyelt személy állapotáról. Így a megfigyelő időben értesülhet például egy esetleges szívrohamról, ezzel pedig javulhatnak a beteg túlélési esélyei. A pályázó által megépített HomeEKG rendszer tulajdonképpen egy PC köré épített, alacsony előállítási költségű műszer. A rendszer moduláris felépítésű, darabjaiban módosítható, fejleszthető és cserélhető.
*A díjat a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége ajánlotta fel.

3. HidRoBot*
pályázók: Erdélyi Soma (1992), Kovács Dániel (1991)
iskola: Széchenyi István Gimnázium, Sopron és Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola, Pécs
tanár: Lang Ágota


A pályázók célja egy úszó robot tervezése volt, mely a hidrológusok munkáját, az élővizek kutatását segíti. A hajó megépítése után műszerek kerültek rá. A megtervezett eszköz képes baktériumokat gyűjteni kis mennyiségű vízminta vételével (melyet később a laborban oltanak be), kémiai mérésekhez is képes vízmintát venni, illetve elektrokémiai mérések elvégzésére is alkalmas. Ezzel a három méréstípussal a víz jellemzőinek többsége vizsgálható. Ezután elkészítették a hajó és a vezérlő PC szoftverét, és megkezdték az eszköz kipróbálását.
*A díjat a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége ajánlotta fel.

4. Méregből gyógyszert*
pályázó: Juhász Dorottya (1991)
iskola: Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma
tanár: Dr. Futóné Monori Edit


A fiatal dolgozatában a skorpióméreg hatását vizsgálta, pontosabban azt, hogyan lesz az élő szervezet számára méregből, akár egy forradalmian új gyógyszertípus. A pályázó a kísérlet során egy peptid típusú toxint vizsgált és alkalmazta humán T-sejteken, blokkolta azok Kv1.3 csatornáit, mely módszer egy élő szervezetben az immunreakció elmaradását jelenti. A blokkolást feszültségzár üzemmódban, Patch-Clamp segítségével végezte. Az eredmények egy reverzibilis blokkolást tükröztek, amely a gyógyászatban igen fontos. A kísérlet azért jelentős, mert ezzel a módszerrel a világon lévő összes autoimmun-betegségben szenvedő embert lehetne kezelni. Az anuroctoxin hatása ismert, és alkalmazható a gyógyászatban - mivel nagy mennyiségben előállítható, ezért könnyen hozható kereskedelmi forgalomba.
*A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta
fel
.

A Magyar Innovációs Szövetség Különdíjában Részesített Pályamunka

Beltenyészet a XXI. században?
pályázó: Bartha Noémi Eszter (1992)
iskola: Bolyai Farkas Elméleti Líceum
konzulensek: József Éva, Kelemen Katalin


A pályázó a vérrokonházasság előfordulását vizsgálta, ill. hogy ez okozott-e tulajdonság halmozódást a megfigyelt populációkban, hangsúlyt fektetve a genetika és orvostudomány kapcsolatára. A poligénes öröklődésű tulajdonságok kialakulását és akár súlyosabbá válását a beltenyészet elősegítheti. Tény, hogy minden ember 1-6 olyan halálos gént hordoz, amelyek utódokban történő összetalálkozása végzetes lehet. A vérfertőzés néha észrevétlenül van jelen közvetlen környezetünkben, máskor pedig árulkodó jelek mutatják meglétét. Az eredményeket összegezve megállapítható, hogy a genetikai tanácsadó szolgálat hiánya Erdélyben jelentősen befolyásolja a rokonházasságokból származó utódok egészségi állapotát. Ezért széles körben elterjedt genetikai tanácsadó szolgálatra lenne szükség, akik szemléltetnék a rokonházasságok negatív vagy esetleges pozitív hatásait.
19. Ifjúsági Tudo-
mányos és Innovációs Tehetségkutató Verseny


Végeredmény
(PDF, 1,12 MB)
A zsűri elnöke:
Dr. Ormos Pál akadémikus, az MTA SZBK főigazgatója

A zsűri tagjai:
Dr. Bendzsel Miklós elnök, MSZH
Bolyky János Antal vezérigazgató, COVENT Tőke Befektető Zrt.
Dr. Gordos Géza a BME egyetemi tanára, az MTESZ elnöke
Dr. Havass Miklós elnök, SZÁMALK Zrt.
Ivánka Gábor MAFITUD vezetőségi tag, az 1997. évi EU Fiatal Tudósok Versenyének 3. helyezettje
Dr. Kőhalmi Zsolt elnök, Puskás Tivadar Közalapítvány
Kriston Ákos a NOVATech.com 1.0 Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny győztese
Dr. Kroó Norbert akadémikus, az MTA alelnöke
Dr. Matolcsy Mátyás ny. főmérnök, IKARUS Rt.
Dr. Náray-Szabó Gábor akadémikus, MTA
Dr. Pakucs János ügyvezető igazgató, Olajterv Holding, a MISZ tiszteletbeli elnöke
Pomezanski György újságíró, a Felkínálom Alapítvány elnöke
Dr. Sallai Gyula tanszékvezető egyetemi tanár, BME
Dr. Szabó Gábor egyetemi tanár, SZTE, a MISZ elnöke
Várhegyi Csaba fejlesztőmérnök, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft., az I. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztese
Dr. Veress Gábor egyetemi tanár, Debreceni Egyetem
Dr. Volk Balázs főosztályvezető-helyettes, EGIS Gyógyszergyár Nyrt., a IV. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 3. helyezettje
Dr. Závodszky Péter akadémikus, igazgató, MTA SZBK Enzimológiai Intézet
A verseny fő támogatója:
A projekt a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal főtámogatásával valósult meg.

A verseny támogatói:
Oktatási és Kulturális Minisztérium
Iparfejlesztési Közalapítvány
Puskás Tivadar Közalapítvány
Magyar Szabadalmi Hivatal
Magyar Telekom Nyrt.
GE Hungary
GRP Plasticorr Kft.

Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége
Siemens Zrt.
EGIS Gyógyszergyár Nyrt.
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.
77 Elektronika Kft.
Innomed Medical Rt.
Sanatmetal Kft.
Ericsson Magyarország
COVENT Tőke Befektető Zrt.
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Médiatámogatók:
Duna Televízió
Világgazdaság
Élet és Tudomány
Csodák Palotája
Készítette: VISUALIA