Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2023-01-16
Untitled Document
33. OTIO


I. forduló
32. OTIO


Végeredmény
I. forduló
31. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
30. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
29. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
28. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
27. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
26. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
25. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
24. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
23. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
22. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
21. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
20. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
19. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
18. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
17. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
16. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
15. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
14. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
13. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
12. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
  15. ORSZÁGOS IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS VERSENY (2005/2006-os tanév)
végeredménye

1. A bírálóbizottság 2006. május 22-én megtartott ülésén 4 első, továbbá 3 második, 3 harmadik díjat ítélt oda.
Külön elismerést kapott az egyik első díjazott pályázat, mint a „legjobb határontúli pályázó”.

2. A bírálóbizottság 14 pályázat készítőit kiemelt dicséretben, míg 22 pályázatot dicséretben részesített.

3. A zsűri döntése értelmében a 2006. szeptember 23-28. között, Stockholmban megrendezésre került „18. EU Contest for Young Scientists” európai döntőben az alábbi, első helyezett pályázatok képviselhették Magyarországot:
Diagnosztikai módszer kidolgozása az apoptózis működési hibáinak analizálására
(pályázók: Tarjányi Zoltán és Vass Csaba; felkészítő tanár: Prof. Dr. Szondy Zsuzsanna)
A vírusokkal történő neuronpálya-kutatás számítógépes támogatása és modellezése
(pályázók: Pajkos Mátyás és Rácz Bálint; felkészítő tanár: Gerendai Ida, Rácz András, Tóth Ida )
Mobilos iránytű
(pályázó: Gilyén András; felkészítő tanár: Dr. Gambár Katalin)

4. A négy első helyezett fiatal által megjelölt egy-egy tanár vagy konzulens (Prof. Dr. Szondy Zsuzsanna, Tóth Ida, Dr. Gambár Katalin, Némedi Imre) egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.

5. A 10 díjazott és 15 dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkák 2006. június 13. és 14. között nyilvános bemutatásra kerültek a Jövő Háza (Millenáris) Fogadó Épületében az Innoforum 2006 XIV. Hazai Szellemi Termék Börze keretén belül.

6. A díjazott pályamunkákat a verseny társszervezője, a Duna TV "Heuréka, megtaláltam" c. műsor szerkesztősége mutatta be.

Díjnyertes pályázatok

I. Díjban Részesített Pályamunkák

1. Diagnosztikai módszer kidolgozása az apoptózis működési hibáinak analizálására
pályázók: Tarjányi Zoltán (1988), Vass Csaba (1987)
iskola: Szinyei Merse Pál Gimnázium, Budapest
konzulens: Prof. Dr. Szondy Zsuzsanna


Számos olyan ember él, akinél a sejtek elhalásának folyamata nem működik tökéletesen. A pályázók az ún. Fas-ligand indukálta programozott sejthalál (apoptózis) működési hibájának diagnosztizálására dolgoztak ki sikerrel egy olyan új diagnosztikai módszert, mely kutatást korábban még senki sem végzett el. A kidolgozott új módszer igen jól alkalmazható a gyakorlatban is. Segítségével kimutatható a Fas-ligand termelődésének hiánya, mely ligandum nélkülözhetetlen alkotója a sejthalál programnak, amit eddig még szintén nem mutatott ki senki.
Mindezen túlmenően a fiatal tudósjelölteknek sikerült a kidolgozott eljárást úgy felgyorsítaniuk, hogy a jelölőanyagok nagyobb koncentrációban való alkalmazásával a vizsgálat gyorsabban elvégezhetővé vált. A fiatalok további kutatásai már az eljárás gyorsítására irányulnak.

2. A vírusokkal történő neuronpályakutatás számítógépes támogatása és modellezése
pályázók: Pajkos Mátyás (1986), Rácz Bálint (1986)
iskola: Óbudai Gimnázium, Budapest
Árpád Gimnázium, Budapest
konzulensek: Gerendai Ida, Rácz András, Tóth Ida


A díjnyertes pályázat, korábbi kísérleti eredmények, mikroszkópos felvételei alapján, 3D rekonstrukcióval, LightWave 3D (NewTek) szoftver segítségével, a különböző szervek beidegzésében résztvevő, vírusfertőzéssel feltérképezett agyi idegsejtcsoportok számítógépes modellezését mutatja be.
A korábbi, általánosan alkalmazott 2D agyi térképekhez képest, egyszerre több kísérleti adategyüttes, áttekinthető, pontos ábrázolása valósítható meg, ún. üvegagy formájában. A pályázók a fültőmirigy központi idegrendszeri magcsoportjait ábrázolták 3D-ban. A kutatómunkát kiegészítették a víruskutatás, és a munkacsoport számos tudományos közleményének pdf alakban, on-line internetes táblázatban való konstrukciójával. A kifejlesztett adatbázis-szoftver a http://www.fw.hu/remekm/neuro/neuroanatomy.php című honlapon is elérhető.

3. Mobilos iránytű*
www.mobilosiranytu.fw.hu
pályázó: Gilyén András (1988)
iskola: Szent Margit Gimnázium, Budapest
konzulens: Dr. Gambár Katalin


Kirándulni ment, de nincs iránytűje? Szeretné tudni mikor kel a Nap, vagy milyen a holdfázis? Szeretné tudni, merre van az otthona, vagy akár Mekka? Eltévedt és nem tudja, hol van? Mindez többé nem probléma, csak töltse le a "Mobilos iránytű" szoftvert a telefonjára. Ez a szellemes és teljesen új, eddig még nem ismert kis program kisebb, mint 150 kB, és az utóbbi években forgalmazott színes kijelzős mobiltelefonok szinte bármelyikére letölthető.
Az alkalmazás többek között ki tud rajzolni egy iránytűt, amelyen három nyíl van: egy narancssárga, amely a Nap, egy kék, amely a Hold, és egy fekete, amely pl. Mekka irányába mutat. Forgassa be az adott nyilat a Nap, illetve a Hold irányába, és máris tudja merre van Észak és merre pl. Mekka. Ki tudja rajzolni a Holdfázist is és kiírja a Nap/Hold kelte/nyugta idejét is bárhol, bármely napra. Ha megméri a Nap/Holdsugarak beesési szögét a beépített szögmérővel, akkor még a pontos helyzetét is meg tudja határozni.
* A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

4. Hatcsapágyas csillagászati távcsőmechanika*
pályázó: Varga Dávid (1988)
iskola: Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka
konzulens: Némedi Imre


A csillagászati távcső egyik legfontosabb része a távcsőmechanika az állvánnyal együtt.
A távcsőmechanika segítségével tudjuk mozgatni a távcsőtubust, de nem mindegy, hogy ez milyen módon történik, illetve milyen terhet mozgat. A távcsöveknél tízszeres nagyítás fölött már az emberi kéz nem tudja elég stabilan tartani a távcsövet, hiszen a kép kisebb mozdulatoknál is métereket ugrik. A csillagászati távcsöveknél ugyanez a helyzet, csak 100-200-szoros nagyítással. Ha a mechanika nem elég stabil és merev, a távcsövet egy kis szellő is annyira rezgésbe hozza, hogy a csillagok csak mozgó csíkokká válnak.
A pályázó egy olyan új paralaktikus távcsőmechanikai eljárást dolgozott ki, amellyel - többek között - a távcsövek nagyfokú masszívitása, kényelmes kezelhetősége, a kuplung súrlódási erősségének finomítása és nem utolsó sorban nagyobb teherbíró-képessége érhető el.
* A díjazott a legjobb határontúli pályázatért járó, a Magyar Innovációs Szövetség elismerését is megkapta.

II. Díjban Részesített Pályamunkák

1. Milyen színeket ajánlott használni virtuális világokban?*
pályázó: Sik Gergely (1990)
iskola: Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gimnázium, Veszprém
konzulensek: Dr. Schanda János, Dr. Lányi Cecília, Sik András


A pályázat arra a kérdésre kereste a választ, hogy a ma divatos számítógépes, virtuális játékokban milyen színeket használnak a készítők, illetve milyeneket lenne ajánlott használni, ezen virtuális világok tervezésénél.
A pályázó osztályozta a virtuális játékokat, a stílust, tartalmat és a grafikát figyelembe véve. A mért adatokat összehasonlította a szakirodalomban lévő képregény-színekkel és a memóriaszínekkel. Az összehasonlítás eredményeként megállapíthatóvá vált, hogy a virtuális valóság játékok készítői egyáltalán nem figyelnek arra, hogy valósághű színekkel készítsék el a játékokat, sőt ezek a színek nagyon eltérnek a memóriaszínektől is!
A pályázat a számítógépes játékok tervezőinek figyelmét kívánja felhívni a reálisabb, valósághűbb, a természetben megszokotthoz és a memóriaszíneinkhez közelebb álló megvalósításra.
*A díjat a Puskás Tivadar Közalapítvány ajánlotta fel.

2. Lézerek teljesítményének fokozása és átlátszó közegek homogenitásának vizsgálata*
pályázók: Kollek Bálint (1987), Csanády István (1988)
iskola: Szent Margit Gimnázium, Budapest
konzulens: Dr. Gambár Katalin


A lézerekben található mágnessor a lézerek teljesítményét növeli. A pályázók a saját maguk által épített lézer hatásfokát tanulmányozták, a mágneses tér változtatásával. A munka során sikerült összeállítaniuk és beállítaniuk egy He-Ne gázlézert, amelyen a fényteljesítményre irányuló kísérleteket végeztek el, továbbá a lézerek hatásfokának növelésére is javaslatot adtak.
A lézert mint eszközt alkalmazva kitaláltak egy olyan új eljárást, és összeállítottak egy elrendezést, amely átlátszó közegek vizsgálatára alkalmas. Az innovatív elgondolás alkalmazható bármilyen átlátszó anyag, például húrok, damilok, átlátszó műanyagok és üveg vizsgálatára. Az eljárás hasznosítható az optikai vezetőszálak ellenőrzésekor is, amely a mai modern technika egyik legjelentősebb kulcskérdése .
*A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

3. A látó bot*
pályázó: Varga Róbert (1987)
iskola: Csepel-Sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Budapest
konzulensek: Nagy László, Molnár Valéria


A kereskedelemben kapható tolatóradar segítségével elkészített, ultrahangos elven működő "látó" bottal, a vakok képesek érzékelni a közeledő akadályt, akár nagyobb távolságról is. A pályázó, a botot kipróbálásra és véleményezésre elvitte a Vakok Szövetségéhez, és az ott gyűjtött javaslatokat felhasználva készítette el az eszközt. A látó bot, az alul elhelyezett érzékelővel, a járdaszegélyeket, lépcsőket, a falon elhelyezett bankautomatát vagy akár egy nyitott ablakot is képes érzékelni. A bot eredetileg füttyjeleket adott ki, melyek azonban az utcai zajban rosszul hallhatók. A probléma kiküszöbölésére a bot markolatába rezgőmotor került, ami a füttyjelekkel szinkronban működik, az elektronika és az akkumulátor egy kisméretű, derékra köthető övtáskában kapott helyet. A táska vezetékkel kapcsolódik a bothoz, amin a két érzékelő radar, valamint a markolatba beépített rezgőmotor található.
*A díjat a MÁV Zrt. Személyszállítási Üzletága ajánlotta fel.

III. Díjban Részesített Pályamunkák

1. Mikromeghajtás excimer lézeres ablációval*
pályázó: Csizmadia Tamás (1987)
iskola: Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged
konzulensek: Dr. Hopp Béla, Bán Sándor


A mikromeghajtást elsősorban űrbéli felhasználások során lehet alkalmazni úgy, hogy mind a meghajtó forrásnak, mind a meghajtandó tárgynak az űrben kell tartózkodnia. Az ezzel a módszerrel meghajtott tárgy már nem térhet vissza, mivel pályája a meghajtó forrástól való eltávolodás után nagy mértékben már nem változtatható. A folyamat leginkább olyan apró, másik űrhajóról indított, műszerekkel felszerelt szondák meghajtására alkalmas, amelyek a mérést követően elvesznek, mert nem képesek hosszabb ideig elviselni a körülményeket, vagy visszahozásuk túlságosan bonyolult és költséges lenne.
Az elvégzett kísérletek bebizonyították, hogy a lézeres mikromeghajtás hatalmas előnye, hogy a meghajtó forrást nem kell a meghajtandó mintával együtt gyorsítani. Ez jelentős anyagi megtakarítást jelent, hiszen a költséges hajtómű nem veszik el és többszöri használatra is alkalmas.
*A díjat a Magyar Telekom Nyrt. ajánlotta fel.

3. A kémiai golyóstoll-tintaölő szinte minden anilinfesték esetében alkalmazható formában*
pályázó: Benke Tamás (1988)
iskola: Bp. Kőbányai Önkormányzat Szent László Gimnázium
konzulens: Kóczán György


A pályázó elméleti és kísérleti munkájának összefoglalásaképpen kifejti, milyen megfontolásokból tartja lehetségesnek a legtöbb golyóstoll tintájának színét adó triaril-metán-színezékek elszíntelenítését. Munkájában kitért arra is, hogy ezeknek az elképzeléseknek a mentén értelmezhető némelyik, ilyen színezékek felhasználásával végzett, analitikában alkalmazott reakció menete.
A megfogalmazott egyszerű összefüggések stabil alapul szolgálhatnak golyóstoll-tintákat elszínteleníteni képes kémiai anyagkeverékek kifejlesztéséhez. Habár eddig nem készített az általa megállapított kritériumrendszernek maradéktalanul megfelelő keverékeket, leszögezi, hogy ilyenek, és azok felhasználásával piacképes "tintaölő" írószerek készíthetők.
*A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel.
A zsűri elnöke:
Dr. Ormos Pál akadémikus, az MTA SZBK Biofizikai Intézet igazgatója

A zsűri tagjai:
Bolyky János Antal vezérigazgató, COVENT Tőke Befektető Zrt.
Dr. Bendzsel Miklós elnök, Magyar Szabadalmi Hivatal
Dr. Gordos Géza egyetemi tanár, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Dr. Havass Miklós elnök, SZÁMALK Rt.
Dr. Kemény Tamás ügyvezető igazgató, Ipar Műszaki Fejlesztéséért Alapítvány
Dr. Kőhalmi Zsolt igazgató, Nemzetközi Technológiai Intézet
Dr. Kroó Norbert akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára
Dr. Matolcsy Mátyás ny. főmérnök, IKARUS Rt.
Dr. Náray-Szabó Gábor akadémikus, ELTE
Dr. Pakucs János az Olajterv Rt. ügyvezető igazgatója, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke
Pomezanski György főszerkesztő, Felkínálom Alapítvány
Dr. Sallai Gyula rektorhelyettes, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Sipos János helyettes államtitkár, Oktatási Minisztérium
Dr. Veress Gábor egyetemi tanár, Debreceni Egyetem
Dr. Závodszky Péter akadémikus, MTA SZBK Enzimológiai Intézet
A verseny fő támogatói:
Iparfejlesztési Közalapítvány
Oktatási Minisztérium

A verseny támogatói:
Jövő Háza Központ Kht.
Magyar Szabadalmi Hivatal
Puskás Tivadar Közalapítvány
Magyar Telekom Nyrt.
BorsodChem Nyrt.
EGIS Gyógyszergyár Nyrt.
Siemens Nemzeti Vállalat
77 Elektronika Kft.
Infopark Zrt.
British Council
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt.
Innomed Medical Rt.
MÁV Zrt. Személyszállítási Üzletág
COVENT Tőke Befektető Zrt.
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

Médiatámogatók:
Főtámogató:
Duna TV
Támogatók:
Világgazdaság
Élet és Tudomány
hírTV
EchoTV
Készítette: VISUALIA