Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2013-09-02
Untitled Document
33. OTIO


I. forduló
32. OTIO


Végeredmény
I. forduló
31. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
30. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
29. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
28. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
27. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
26. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
25. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
24. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
23. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
22. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
21. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
20. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
19. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
18. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
17. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
16. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
15. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
14. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
13. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
12. Ifjúsági Verseny


Végeredmény
I. forduló
  13. ORSZÁGOS IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS VERSENY (2003/2004-es tanév)
Végeredménye

1. A bírálóbizottság 2004. május 20-án megtartott ülésén 3 első, 3 második, 3 harmadik díjat és a Magyar Innovációs Szövetség díját ítélte oda.

2. A bírálóbizottság 27 pályázat készítőit kiemelt dicséretben részesítette.

3. A zsűri döntése értelmében a 2004. szeptember 25-29. között, Dublin-ban (Írország) megrendezésre került "16. EU Contest for Young Scientists" európai döntőben az alábbi pályázatok képviselhették Magyarországot:
A nátrium-kalcium cseremechanizmus specifikus blokkolása szívizomsejtekben (pályázó: Berek Krisztina)
Elektromos teheroller-bevásárlókocsi-bicikliutánfutó (pályázó: Dőry Zsófia)
Személyre szabott orvosi protézis előállítás Rapid Prototyping berendezéssel CT és MR vizsgálatokból származó adatokból (pályázó: Bártfai Bálint)

4. A díjazott, illetve kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkák 2004. június 10. és 11. között, az IHM támogatásával, nyilvános bemutatásra kerültek a Millenáris Park Fogadó Épületében az Innoforum 2004 XII. Hazai Szellemi Termék Börzén.

5. A díjazott pályamunkákat a verseny társszervezője, a Duna TV "Heuréka, megtaláltam" c. műsor szerkesztősége mutatta be.

Díjnyertes pályázatok

1. Díjban Részesített Pályamunkák

1. A nátrium-kalcium cseremechanizmus specifikus blokkolása szívizomsejtekben*
pályázó: Berek Krisztina (1986)
iskola: Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely
konzulensek: Baranyai József, Dr. Varró András, Acsai Károly


Az egyik leggyakoribb halálozási ok napjainkban a szívbetegségekhez társuló hirtelen szívhalál, amely különböző szívritmus-zavarok következtében léphet fel. Ezek a szív sejtjeiben folyó ionáramokkal, illetve azok megváltozásával kapcsolatosak.
Mind az ioncsatornák, mind az azok működését befolyásoló tényezők (pl. kémiai jelátvivők, módosítók) rendkívül sokfélék lehetnek, a szívizomsejtek esetében is. Az izomsejtek összehúzódásához kalcium szükséges. A Ca2+ túltelítődés azonban káros, a sejteket el is pusztíthatja.
A pályázó egy olyan specifikus blokkolórendszert dolgozott ki, ami a nátrium-kalcium cseremechanizmusra specifikusan hat. A kapott eredmények alapján a cseremechanizmus által játszott szerepet mind az egészséges, mind a kóros állapotú szívben jobban megérthetjük, és ez gyógyászati szempontból is fontos eredménynek bizonyul.
*A díjat az Matáv Rt. ajánlotta fel.

2. Személyre szabott orvosi protézis előállítás Rapid Prototyping berendezéssel CT és MR vizsgálatokból származó adatokból*
pályázó: Bártfai Bálint (1985)
iskola: Szent István Gimnázium
konzulens: Erő Zsolt


Bár a modern, háromdimenziós orvosi képalkotó berendezések (CT, MR, 3D ultrahang) képesek a test teljes háromdimenziós leképezésére, az egészségügy mindeddig röntgenfelvételekhez hasonló kétdimenziós szelet-képeket alkalmazott a vizsgálatok eredményeinek kiértékelésére. A pályázó olyan eljárást fejlesztett ki, amely nem csupán a megjelenítésre korlátozódik, hanem a rekonstruált háromdimenziós adatokból egy valósághelyes (mérhető, véges elem analízisnek alávethető) geometriai modellt ír le, amely a gyors prototípusgyártó gépekkel való kommunikációt teszi lehetővé. Így lehetőséget teremt az anatómiai struktúrák valóságbeli másolatának gyors és egyszerű létrehozásához. Az eljárással egy egyéni protézis kb. 100 ezer Ft-os előállítási költségével olcsóbb, az eddig alkalmazott munkaigényes megoldásoknál, ráadásul megoldást nyújt olyan esetekben is, amelyek eddig egyáltalán nem, vagy csak körülményesen lettek volna megoldhatóak. (pl. koponya-, állkapocs-, gerincsérülés esetén).
*A díjat az MSZH ajánlotta fel.

3. Elektromos teheroller-bevásárlókocsi-bicikliutánfutó (eScart)*
pályázó: Dőry Zsófia(1986)
iskola: Ferencses Gimnázium, Szentendre
konzulens: Borbély Venczel, Kékesi Márton


Az eScart egyszerre elektromos roller és teherszállító eszköz, három másodperccel később, pedig már hátulról tolja a biciklit. A pályázó olyan járművet alkotott, mely a legfőbb környezetbarát szállítási és közlekedési funkciókat egyesíti. Olcsó, energiatakarékos, modern és ráadásul kényelmes is. Egy elfordítható, kétállású kormánnyal a roller kézikocsivá, a kézikocsi pedig gömbcsuklóval csatlakozó bicikli-utánfutóvá alakítható. Az eScart kézikocsiként alkalmazkodik "gazdája" sebességéhez: lassításnál automatikusan fékez és megáll. A kormány alatt kesztyűtartó található, amelyben térképet, mobiltelefont, GPS-t, papírzsebkendőt, szendvicset stb. lehet tárolni. Az eScart megfelel az ergonómiai és közlekedésbiztonsági alapelveknek; vonaton, HÉV-en, mozgólépcsőn egyaránt szállítható.
* A díjat a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Rt. ajánlotta fel.

II. Díjban Részesített Pályamunkák

1. 3D formatervező és aerodinamikai tesztelő rendszer személyi számítógépre*
pályázó: Rátai Dániel (1985)
iskola: Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola
konzulens: Bálint György


Lehetséges-e a kétdimenziós érintős képernyőjű monitorok mintájára háromdimenziós rendszert létrehozni, miközben nyilvánvaló, hogy a tér pontjait nem tehetjük szenzorossá? Elérhetjük-e mindezt a legközönségesebb, olcsó kereskedelmi cikkek felhasználásával? Ha megfelelő módon hasznosítjuk a sztereóképek háromdimenziós rekonstrukciójának alapelvét, olyan olcsón kivitelezhető és könnyen kezelhető rendszert kapunk, amely mindazokon a területeken alkalmazható, ahol a virtuális térbeli tevékenység előnyökkel jár: térben rajzolunk és az eredmény térben jelenik meg. Lehetséges-e a numerikus áramlás-szimulációban legsikeresebben alkalmazott cellabeosztásos rendszereket más, lényegesen hatékonyabb eljárással kiváltani? A pályázó által ismertetett pontmozgatásos eljárás alapjaiban szakít a numerikus áramlás-szimuláció hagyományaival, a korábbiaknál tágabb lehetőségeket keresve.
*A díjat az MSZH ajánlotta fel.

2. A száj pH-jának vizsgálata, a fogszuvasodás megelőzésének céljából*
pályázók: Angyal Béla (1985)
iskola: Szent Margit Gimnázium
konzulensek: Dr. Igaz Sarolta, Somogyi Mihály, Dr. Gambár Katalin


A fejlett országokban - és Magyarországon is - népbetegségnek számít a fogszuvasodás. Számos kísérleti tény bizonyítja, hogy a száj pH-ja a fogszuvasodás között egyértelmű összefüggés tapasztalható, sőt a szájban található savas fog mintegy katalizálja a többi fog szuvasodását a pH csökkentésén keresztül. A vizsgálat tárgyát a nyál pH-változásának mérése képezte, különböző élelmiszerek (pl. szendvics, üdítőital, gyümölcs, csokoládé) elfogyasztását, ill. rágógumizás és fogmosást követően. A pályázó mérései során megállapította, hogy a száj pH-értékét tekintve nincs jelentős különbség a nemek között. Megállapítható, hogy étkezés után a száj pH-értéke először a lúgos tartomány felé mozdul el és csak néhány perc elteltével következik be csökkenés. A vizsgálat arra is rávilágított, hogy a reklámokban bemutatott 1-2-es pH-val ellentétben csak néhány tizednyi ez az eltérés.
*A díjat az MSZH ajánlotta fel.

3. Lorenz modellje és a kaotikus vízikerék*
pályázó: Sótér Anna (1986)
iskola: Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár
konzulens: Dr. Tél Tamás


A társadalom szinte elvárja a tudományoktól a pontosságot és az előrejelezhetőséget, de egyes esetekben közbelép ez ellen valami, amiről a tudomány "nem tehet". Ez az ún. káosz. Bár a jelenségeket leíró egyenleteket pontosan ismerjük, és ezek determinisztikusak, mégis, a rendszer hosszútávú viselkedése valós helyzetekben megjósolhatatlannak bizonyul kaotikus mozgások esetén. A pályázó egy egyszerű, szimmetrikus elhelyezkedésű rendszert alakított ki. Két vízikereket épített, annak érdekében, hogy bebizonyítsa, hogy a kaotikus viselkedés, a káosz, nem zűrzavart jelent, hanem bonyolult, időbeli viselkedést, amit egyszerű rendszerek mutatnak. A pályázó a vízikerék kaotikus viselkedését számítógépes modellel is ábrázolta, ezzel is bizonyítva, hogy a tudományban nincsenek véletlenek.
*A díjat a Puskás Tivadar Alapítvány ajánlotta fel.

III. Díjban Részesített Pályamunkák

1. Dihidroxibenzaldehidek regioszelektív alkilezése alkilhalogenidekkel*
pályázó: Siklós Márton (1985)
iskola: Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorlógimnázium
konzulensek: dr. Novák Lajos, Szabó Szabolcs, dr. Kolonits Pál


Sokféle gyógyszer és fiziológiailag aktív anyag tartalmaz alkoxiszubsztituenst egy vagy több benzolgyűrűjén. Ezek a csoportok a legelterjedtebb gyógyszerekben és a természetben is előforduló izokinolinvázas alkaloidokban gyűrűnként azonos típusúak. Az ismert gyógyszerekben található benzolgyűrűk szubsztituenseinek, és ezzel a vegyület fiziológiai tulajdonságainak megváltoztatása, értékes kutatási eredményekhez vezet. A regioszelektív alkilezéssel létrejött vegyületek alkalmasak sokféle gyógyszerben, pl. az izokinolinvázas vegyületekben (No-Spa, papaverin) megtalálható, kedvező in vivo tulajdonságokkal bíró polialkoxifenil-csoportok új analógjainak bevitelére, ezért értékes gyógyászati közbülső termékek. A módosított szintézis új, esetleg hasznos tulajdonságú gyógyszeranalógok kifejlesztését és tesztelését teszi lehetővé.
*A díjat a MATÁV Rt. ajánlotta fel.

2. Génelemző program*
pályázók: Kedves Dávid Zoltán (1986), Szili Károly (1985)
iskola: Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola, Pécs
konzulensek: Bognár Adrienn, Várnagy Csaba


Napjainkban a legjobban fejlődő tudományágak közé tartozik a genetika. Ma már lassan lehetőségünk van arra, hogy génjeink között úgy lapozgassunk, mint egy könyvben, ahol az érdekességek mellett "nyomtatási hibák" is lehetnek; ezek az öröklődő betegségek.
A pályázók egy olyan programot dolgoztak ki, ami az eddig felismert gének, és a bennük rejlő tulajdonságok felismerésével, majd öröklődésüknek valószínűségének kiszámításával foglalkozik. A program által lehetőség nyílik nemcsak a külső tulajdonságok meghatározására, hanem az esetleges rejtőző betegségek és hajlamok felismerésére, ill. az ezekre való figyelmeztetésre is.
A génelemző program használatával módunkban áll az esetleges új tulajdonságok vagy örökletes betegségek bevitelére, és annak egyszerű módon történő számolására is.
*A díjat a MATÁV Rt. ajánlotta fel.

3. Energia ésszerűbben*
pályázó: Farkas Éva (1986)
iskola: Széchenyi Ferenc Gimnázium, Barcs


A környezetvédelmi témakörben készült pályázat szemléletesen ábrázolja, hogy miként lehet hasznosítani értéktelennek hitt anyagokat, ill. hogyan sikerülhet olcsón, táp- és vegyszermentesen megoldani a háziállatok takarmány-kiegészítését.
A szőlőfőzések mellékterméke a seprő, melyből borkősav nyerhető, míg a lehullott gyümölcsmaradványokból, a vinaszból, takarmány. A borkősav, illetve sói és vegyületei leginkább a gyógyszeriparban hasznosulnak. Ezen kívül az édesség- és élelmiszeripar, a bőr-, a textil-, az üveg-, a fényképész, valamint a kelmefestőipar is felhasználja a sokak által értéktelennek tartott anyagot. A pályázó a vinaszt összegyűjtve, szeszfőzdei moslékból ízletes, egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő táplálék-kiegészítő szert alakított ki a háziállatok számára, melyek ezáltal sokkal egészségesebbé váltak.
*A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel.

4. Gyógyít a víz*
pályázó: Molnár Katalin (1985)
iskola: Baróti Szabó Dávid Középiskola, Barót
konzulens: Velencei András


Napjainkban világszerte mind nagyobb érdeklődés figyelhető meg a különböző természetes gyógytényezők és gyógymódok széles körű alkalmazásával kapcsolatban. A pályázó ezen igények kielégítésére is végezte el az erdélyi Bárót környéki ásványvízforrások és azok felhasználhatóságának balneológiai vizsgálatát.
A környezetvédelmi szempontból kiemelkedő jelentőséggel bíró pályamunka, a pályázó által gyűjtött mintavétellel és az elemzésekkel átfogó képet ad a Székelyföld gyógyforrásairól, ásványvízforrási lelőhelyeiről. Mindezen kívül a tudományos szintű elemzések hasznos segítséget nyújthatnak a természetes gyógytényezők orvosi alkalmazásával foglalkozó szakemberek számára is.
*A Magyar Innovációs Szövetség díjában részesült pályamunka
A zsűri elnöke:
Dr. Keviczky László akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke

A zsűri tagjai:
Bolyky János Antal vezérigazgató, COVENT Tőke Befektető Zrt.
Dr. Bendzsel Miklós elnök, Magyar Szabadalmi Hivatal
Dr. Csermely Péter egyetemi tanár, Semmelweis Egyetem
Dr. Gordos Géza egyetemi tanár, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Dr. Havass Miklós elnök, SZÁMALK Rt.
Dr. Kemény Tamás ügyvezető igazgató, Ipar Műszaki Fejlesztéséért Alapítvány
Dr. Kőhalmi Zsolt igazgató, Nemzetközi Technológiai Intézet
Dr. Kroó Norbert akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára
Dr. Matolcsy Mátyás ny. főmérnök, IKARUS Rt.
Dr. Náray-Szabó Gábor akadémikus, ELTE
Dr. Orbán István vezérigazgató, EGIS Gyógyszergyár Rt.
Dr. Pakucs János az Olajterv Rt. ügyvezető igazgatója, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke
Pomezanski György főszerkesztő, Felkínálom Alapítvány
Sipos János helyettes államtitkár, Oktatási Minisztérium
Dr. Veress Gábor egyetemi tanár, Debreceni Egyetem
Dr. Závodszky Péter akadémikus, MTA SZBK Enzimológiai Intézet
A verseny fő támogatói:
Ipar Műszaki Fejlesztéséért Alapítvány
Oktatási Minisztérium

A verseny támogatói:
Informatikai és Hírközlési Minisztérium
Magyar Szabadalmi Hivatal
Puskás Tivadar Alapítvány
MOL Magyar Olaj- és Gázipar Rt.
MATÁV Rt.
Westel Mobil Rt.
EGIS Gyógyszergyár Rt.
Siemens Nemzeti Vállalat
Intel Co.
Covent Ipari Tőke Befektető Zrt.
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt.
SBG&K Nemzetközi Szabadalmi Iroda

Médiatámogatók:
Főtámogató:
Duna TV
Támogatók:
Világgazdaság
Figyelő
Készítette: VISUALIA