Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
utolsó frissítés: 2024-05-21
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 200 0731
mobil: +3630 955 0420
www.innovacio.hu

Pályázati felhívások

Pályázati felhívás a Pécsi Eszter Tanári Díj elnyerésére

A BME mellett működő Pro Progressio Alapítvány a B.Braun Medical Kft., a 77 Elektronika Kft. és a Morgan Stanley Magyarország Kft. támogatásával Pécsi Eszterről, az első magyar mérnöknőről elnevezett, 1-1 millió Ft-os pénzjutalommal járó tanári díj pályázatot hirdetett meg a 2024. évre.A díj alapításával és a díj elnevezésével az alapítvány elismerésben szeretné részesíteni azokat a kiemelkedő, 55 év alatti középiskolai pedagógusokat, akiknek meghatározó szerepük van tanítványaik pályaválasztásában és egyetemi tanulmányokra történő felkészítésében, valamint ösztönözni és bátorítani kívánja a középiskolás lányokat a műszaki és természettudományi pályák választására, példaképül állítva számukra Pécsi Eszter, az első magyar mérnöknő életútját - foglalta össze Pakucs János, a kuratórium elnöke a Díj céljait.

A 2024. évi Pécsi Eszter Tanári Díj elnyerésére gimnáziumok és szakgimnáziumok természettudományokat oktató tanárai pályázhatnak.

Az alapítvány azoknak a matematika-, fizika-, biológia-, kémia-, informatika szakos tanároknak a pályázatát várja, akik közreműködnek a diákok motivációjának erősítését szolgáló rendezvények szervezésében, akiknek tanítványai közül többen tettek emelt szintű érettségit, és/vagy sikerrel szerepeltek hazai és nemzetközi középiskolai tanulmányi versenyeken, valamint az Országos Tudományos és Innovációs Olimpián. 2019-2023 között több diákjuk is volt, akik érettségi után műszaki vagy természettudományi szakon folytatták felsőfokú tanulmányaikat.

A pályázatok beadási határideje 2024. május 31., a díjazásban részesülő pedagógusok száma legfeljebb 10 fő.

A pályázati felhívás elérhető itt: https://proprogressio.hu/pecsi-eszter-tanari-dij-2/

További információ: ppai@proprogressio.hu

Mentorokat keresünk a Global Talent Mentoring Programba!

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) évek óta együttműködik a World Giftedness Center (Világ Tehetségközpont) ún. Global Talent Mentoring online mentor programjával. A program vezetői Prof. Dr. Heidrun Stoeger a Regensburgi Egyetemről és Prof. Drs. Albert Ziegler a Friedrich-Alexander Egyetemről (Erlangen-Nürnberg), a tehetségkutatás és fejlesztés terén kiemelkedő szakemberek.

Mi is az a Global Talent Mentoring?
A 2021-ben indult Global Talent MentoringTM földrészeken átívelő, izgalmas, egyedi, hosszútávú, online tehetséggondozó program. A világ bármely tájáról érkező, kiemelkedően tehetséges, erős motivációval rendelkező fiataloknak nyújt ingyenes lehetőséget a világ legkiválóbb mentorai által személyes, szakmai támogatásra, hálózatépítésre a STEMM tudományterületeken belül. A diákokat a gimnáziumi évektől akár a PhD fokozat eléréséig kíséri végig.

A program legfontosabb tevékenysége a mentornak a mentoráltja felé nyújtott személyes szakmai támogatása, e mellett azonban a mentorok segítségével a diákok interdiszciplináris projektek keretén belül dolgozhatnak, "találkozhatnak" egymással is.

Milyen mentorokat keres a Global Talent Mentoring?
Olyan tudósokat, mérnököket, fizikusokat, orvosokat vagy más gyakorló, szakterületükön aktív szakembereket a természettudományok, a technológia, a mérnöki, a matematika vagy az orvosi tudományok (STEMM) területén, akik szívesen segítenének kiemelkedő tudású diákoknak, hallgatóknak, támogatnák szakmai fejlődésüket, tehetségük kibontakoztatását.
Akik mindennapi kutató, vagy más típusú gyakorlati munkájuk mellett önkéntes munka keretében, legalább egy éven keresztül vállani tudják a fiatalokkal való rendszeres kapcsolattartást angol nyelven.

Miért érdemes mentornak jelentkezni?
A mentorálás folyamata során a mentorok számára a program kutatásalapú, mentorálást segítő tréningekkel, esetmegbeszélésekkel támogatja a folyamatot, ezt hosszútávon, a mentorok a saját munkájukban is hasznosítani tudják.

A mentoráltak mellett a mentoroknak is lehetőségük van mind a hálózatépítő, mind az interdiszciplináris együttműködésekben részt venni, a világ legígéretesebb STEMM tehetségeivel és kiváló mentoraikkal kapcsolatokat kiépíteni, egy különleges közösség tagjaivá válni.
Az elkötelezett, fiatal tehetségekkel kapcsolatot létesíteni mindig inspiráló, energizáló, ugyanakkor a mentorok hozzájárulnak ahhoz, hogy ígéretes diákok valódi tudományos kihívásokkal találkozzanak, hogy olyan szakmai segítséget kapjanak, amelyre az iskolájukban, vagy éppen egy adott országban nincs lehetőségük.

A program fenntarthatóságága szempontjából fontos, hogy mindegyik diákokat delegáló szervezet mentorokat is keressen. Bár a mentoráltak mindig más országokból érkező mentorokat kapnak a programban, a Matehetsz nevében jelentkező mentor saját önkéntes munkájával közvetetten segíti a fiatal magyar tehetségek bekerülését a programba.

Amit a mentorálás folyamatáról még tudni érdemes:
A mentoráltnak jelentkező fiatalok egy többlépcsős beválogatási eljáráson, először a saját országukban - Magyarországon a Matehetsz pályázati rendszerén -, majd a Regensburgban található nemzetközi csapat rendszerén keresztül kerülhetnek be a programba.
A mentor-mentorált párosítás nagyon körültekintően történik, a mentorok elkötelezett, STEMM területek iránt érdeklődő, azokon már eredményeket elérő fiatalokkal találkozhatnak.
A mentorálás biztonságos, zárt online platformon történik.

Hogy jelentkezhet mentornak?
A jelentkezés egész évben, bármikor lehetséges a www.globaltalentmentoring.org/mentor linken megtalálható kérdőív kitöltésével.

További információk a következő linken.

Észak-Magyarországi Innovációs Díj

Az MTA Miskolci Területi Bizottsága és az észak-magyarországi kereskedelmi és iparkamarák - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara - Észak-magyarországi Innovációs Díj pályázatot hirdetnek az innovatív technológiában és/vagy termékfejlesztésben kiemelkedő vállalkozások számára. Az Észak-Magyarországi Innovációs Díj célja a nemzetgazdasági szinten vagy Észak-Magyarországon kiemelkedő eredménnyel járó
  • termékfejlesztést,
  • technológiafejlesztést,
  • informatikai rendszerfejlesztést,
  • szolgáltatásfejlesztést
célzó tevékenység, valamint kimagasló gazdasági teljesítmény elismerése.

További információ az alábbi linken érhető el.

Milyen jövő vár a munkahelyekre?

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében nyolc szakmai műhely működik, amelyek a tudáscentrum stratégiai jelentőségű szervezetei. A "Munka jövője, jövő gazdaságtana Tematikus Fórum" várja új csatlakozók jelentkezését.

A tematikus fórumok a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) innovációs és együttműködési potenciáljának alapját jelentik, valamint kapcsolatokat, együttműködéseket építenek a quadruple helix (akadémia, gazdaság, közszféra, civil szféra) szereplői között. A fórumokat hibrid formában rendezik meg, a fórumhoz személyesen Miskolcon lehet csatlakozni.

A "Munka jövője, jövő gazdaságtana" tematikus fórum célja és feladata a munkát érintő társadalmi változások és a munka jövőjével foglalkozó kutatások követése, támogatása és kapcsolódó kutatási eredmények bemutatása. A munkát, mint tevékenységet, a munkahelyet, mint a munka végzésének helyét rengeteg technológiai és társadalmi-gazdasági hatás éri, melyek a jövőben várhatóan erősödni fognak. Kapcsolódó példa a COVID-19 járvány hatása az otthoni munkavégzésre, napirenden van a platformmunkavállalók jogi helyzetének szabályozása, valamint fontos kérdés a robotok és a mesterséges intelligencia munkaerőpiaci hatása is. A tematikus fórumon a fenti témákkal és tendenciákkal foglalkoznak.

A tematikus fórum célcsoportját elsősorban a munkaerőpiac szereplői, civil szervezetek, társadalmi szervezetek/szövetségek és különböző intézmények, egyetemek, önkormányzatok, közigazgatási szervezetek, valamint a társadalmi vállalkozók jelentik. A fórum nyitott további szereplők bevonására, a csatlakozási szándékot a fórum szakmai vezetőjénél, Mélypataki Gábornál (gabor.melypataki@uni-miskolc.hu) szükséges jelezni.

További információ: a TINLAB honlapján

Pályázati felhívás a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14 és 30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését, akik:
  • kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek,
  • országos, illetve nemzetközi tanulmányi, művészeti és sportversenyeken dobogós helyezést értek el,
  • kutatási eredményeiket publikálták,
  • motiváltak, szorgalmasak, kitartóak, elkötelezettek céljaik megvalósításában,
  • bár nem vettek részt, illetve nem szereztek dobogós helyet tanulmányi versenyeken, de úgy érzik, kiemelkedően tehetségesek.
Az Alapítvány által kiválasztott fiatal tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek. Ennek során minden diák azt kapja, amire leginkább szüksége van a tehetsége kibontakoztatásához, mely minden esetben tartalmaz mentori támogatást. (Ezen túl esetlegesen részesülhet ösztöndíjban, támogatjuk képzéseit és konferenciamegjelenéseit, részvételét kulturális és sportprogramokon.)

Jelentkezni a https://kmta.hu/ oldalon, a regisztráció menüpontban lehet.
További információ az erdeklodes@kmta.hu e-mail címen.

Megjelentek az EIT Culture & Creativity első pályázatai

Az EIT Culture & Creativity közzétette első nyílt pályázati felhívásait. A közösség olyan javaslatokat vár, amelyek erősítik a vállalkozói kedvet és innovációs kapacitást, valamint hozzájárulnak az európai kulturális és kreatív ipar versenyképességének növeléséhez.

A közösség stratégiai céljait támogató felhívások hozzájárulhatnak Európa zöld, digitális és társadalmi átalakulásához. A globális kihívásokat célzó kiírásokra 10,45 millió eurónyi támogatás áll rendelkezésre 2024-ben. A nemrégiben megjelent pályázati felhívások a felsőoktatás, a vállalkozásalapítás és a társadalmi innováció területén is tartalmaznak projektlehetőségeket, valamint olyan innovációs projekteket támogatnak, amelyek kereskedelmi-hasznosítási tervvel rendelkeznek.

Az EIT Culture & Creativity első felhívásai:

Talent Scaler
Cél: az EIT védjegyét viselő új, a CCSI-szektort (Cultural and Creative Sectors and Industries) támogató transzdiszciplináris mesterképzési programok és modulok kidolgozása / átdolgozása

Skills Fitter
Cél: life-long learning kurzusok kidolgozása a CCSI-szektor (Cultural and Creative Sectors and Industries) szakembereinek öt kulcsterületen (digitális eszközök használata, adatalapú megoldások, üzleti és pénzügyi készségek, fenntartható fejlődés, design thinking)

Breakthrough Lab
Cél: olyan innovációs tevékenységek támogatása, amelyek globális kihívások megoldását célozzák több területen (audiovizuális és média szektor, építészet, divat és textil, formatervezés, kulturális örökség vagy egyéb, nem megnevezett fókuszterület)

Venture Factory
Cél: inkubátor- és üzletfejlesztési programok támogatása (fókuszban a RIS-országok, köztük Magyarország)

Community Catalyser
Cél: kultúraalapú társadalmi innovációs projektek (helyi közösségek társadalmi és kulturális kohéziójának megerősítése) támogatása, amelyek hozzájárulnak Európa zöld, digitális és társadalmi átalakulásához

A pályázati rendszert április 17-én nyitották meg, a pályázatok benyújtási határideje: május 31.
Az EIT Culture & Creativity a European Institute of Innovation and Technology (EIT) legújabb, kilencedik innovációs közössége, célja Európa kulturális és kreatív ágazatainak (CCSI) megerősítése. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetlen hazai alapítóként vesz részt a közösség munkájában.

További információk: Pályázati felhívás, pályázati dokumentáció, részletek

Új élettudományi fókuszú akcelerátor program indul dél-alföldi központtal

A Creative Accelerator Kft. 2017-ben a dél-alföldi régió tudásbázisának központjában, a Szegedi Tudományegyetemmel, a Bay Zoltán Nonprofit Kft.-vel, az INPUT Programmal és az MTA Szegedi Biológiai Központjával szakmailag együttműködve kezdte meg működését.
Az elmúlt három év eredményei alapján az inkubátor, mint a 2020-1.1.4-STARTUP-2020-00006 pályázat kedvezményezettje az NKFIH támogatása révén újabb 299.810.800 Ft támogatás, továbbá magántőke felhasználásával, 10 új start-up cégbe történő befektetésre kapott lehetőséget.

Magyarország egyetlen élettudományi fókuszú, piaci alapon működő inkubátora olyan projektgazdák jelentkezését várja, akik életképes projektjeik megvalósításához forrást és befektető partnert keresnek. A többlépcsős egyeztetések és szakmai szűrések eredményeként kiválasztott jelentkezők akár 50-80 millió Ft-ot tudnak fejlesztéseik megvalósítására fordítani.
Az inkubátor tulajdonosi köre az elmúlt években számos sikeres befektetést és azt lezáró ún. exit-et valósított meg.

További információ: dr. Mogyorósi Péter ügyvezető (mogyorosi@creativeaccelerator.hu)

Az ELKH Titkárság harmadik alkalommal hirdette meg a fiatal kutatók elismerésére 2021-ben alapított Bárány Róbert Díj pályázatát

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága 2021 óta immár harmadik alkalommal hirdette meg a Bárány Róbert Díj pályázatát az ELKH nemzetközi szinten kimagasló teljesítményt nyújtó fiatal kutatói tudományos eredményeinek elismerése céljával. A díj elnyerésére a 40. életévüket 2023. december 31-éig be nem töltő kutatók pályázhatnak.

További információk: Az ELKH Titkárság harmadik alkalommal hirdette meg a fiatal kutatók elismerésére 2021-ben alapított Bárány Róbert Díj pályázatát

KIC InnoEnergy Accelerator HUB - új vállalkozások felkészítő programja

KIC InnoEnergy - Bay Zoltán Nonprofit Kft közti 5 éve tartó együttműködés bővítése a szóban forgó program meghirdetése. Az egyes iparágakban keletkező, az energiaköltségek csökkentését és/vagy a CO2 kibocsátást csökkentő és/vagy az energiaellátó rendszerek biztonságát növelő technológiák, ilyen terméket fejleszteni kívánó újonnan induló vállalkozások üzleti élet-képességét kívánják növelni.

Az ideális résztvevő alapvető érdeke összhangban a célokkal, hogy bekapcsolódhasson a KIC InnoEnergy Highway® programba, felkészüljön a nemzetközi piacra lépésre, szükség esetén a befektető meggyőzésére.
Várják azon vállalkozók jelentkezését, akik
- fel kívánnak készülni a nemzetközi piacra lépésre mind technológiai, mind üzleti, mind a csapat, mind nyelvtudás tekintetében,
- rendelkeznek már legalább egy prototípussal, deszkamodellel, ami bizonyítja a technológia működőképességét,
- rendelkeznek világos üzleti elképzeléssel, hogyan kívánnak a technológiájukkal pénzt keresni,
- igénylik a Highway® program szolgáltatásait,
- hajlandók a cégbe befektető társakat fogadni.

A jelentkezők kiválasztása kiválósági alapon történik, az üzleti elképzelések bemutatására személyes meggyőzés keretében kínálnak lehetőséget. Jelentkezni határidő nélkül, bármikor lehet. Az első kiválasztáson átesett vállalkozók üzleti és prezentációs tréningen vesznek részt. Az ezt elvégző vállalkozók bemutatkoznak a KIC InnoEnergy üzletfejlesztési csapata előtt. Azok a vállalkozók, akik képesek meggyőzni a befektető szemléletű döntéshozókat, szerződéses ajánlatot kapnak, és tárgyalásokat követő megállapodás után részt vesznek a KIC InnoEnergy Highway® programban. Itt a cél az első nemzetközi vevő elérése, az üzleti modell nemzetközi validálása. A bizonyított üzleti modell birtokában a nemzetközi terjeszkedéshez további források bevonására lesz lehetőség a program keretében.

Jelentkezni rövid összefoglaló megküldésével lehet, mely tartalmazza, a prototípus és a leendő innovatív termék bemutatását, továbbá azt, hogy mi a megcélzott üzleti probléma, mely célcsoport rendelkezik ezzel az üzleti problémával és miért oly fontos ezt a problémát megoldani. Kapcsolat: akos.dervalics@bayzoltan.hu

Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap

A Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap (Hungarian-American Enterprise Scholarship Fund - HAESF) USA-beli szakmai gyakorlatokat, mester- vagy posztgraduális képzéseket támogat gazdasági és tudományos területen.

A HAESF által nyújtott ösztöndíjprogramok:
- Szakmai Gyakornoki Program,
- Graduális Ösztöndíj,
- Senior Vezető és Tudós Ösztöndíj,
- Vezetői Oktatási Program.

A Szakmai Gyakornoki Program a felsőoktatási hallgatókat és a friss diplomásokat célozza meg, melynek keretében 6-12 hónapos szakmai gyakorlaton vehetnek részt neves amerikai cégeknél.

A Graduális Ösztöndíj lehetőséget nyújt, hogy az ösztöndíjas amerikai egyetemen vagy főiskolán legfeljebb három évig tanuljon mesterképzésen vagy posztgraduális művészeti képzésben vegyen részt maximum egy évig.

A Senior Ösztöndíj minimum ötéves szakmai tapasztalattal rendelkező közép- és felső vezetőknek szól. Az ösztöndíjprogram (3-12 hónap) fő célja a tudás- és tapasztalatcsere az üzleti életben, a közigazgatásban, a kutatásban, a nonprofit szervezetek működésében.
A Vezetői Oktatási Program kiváló közép- és felsővezetők számára meghirdetett program, melynek keretében oktatási programokon vehetnek részt a Harvard Business School-on, illetve a John F. Kennedy Állami Egyetemen.

A jelentkezésnél felsőfokú angol nyelvtudás szükséges. Az ösztöndíjak feltétele továbbá, hogy lejárta után az ösztöndíjas 3 évig itthon vállaljon munkát.
Jelentkezési határidő évente kétszer van, minden év októberében és áprilisában.
Bővebb információ a programról: http://www.haesf.org.
Készítette: VISUALIA