Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
utolsó frissítés: 2022-11-24
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 200 0731
mobil: +3630 955 0420
www.innovacio.hu

Pályázati felhívások

32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia
Találd fel magad!

A MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG A KULTURÁLIS ÉS INNOVÁCIÓS MINISZTÉRIUMMAL, A BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZNEVELÉSI ÁLLAMTITKÁRSÁGGAL és az M5 csatornával közösen, a 2022/2023-es tanév időszakára, 32. alkalommal hirdeti meg az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát.

Ifjú feltalálók és tudósjelöltek figyelem!
Mindig is Elon Musk vagy Mark Zuckerberg nyomdokaiba szerettél volna lépni? Vagy esetleg Karikó Katalin munkája nyűgöz le?
Már az ötleted is megvan, hogy hogyan tehetnéd jobbá Te is a világot?
Akkor itt a helyed a megújult Országos Tudományos és Innovációs Olimpián (OTIO)!
A versenybe egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve jelentkezhettek, ha 2002. szeptember 1. és 2009. augusztus 31. között születtetek, és még nem kezdtétek meg felsőoktatási tanulmányaitokat.

Pályázzatok műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével, akár a határon túlról is. Nem kell más, csak egy szuper terv és az elszántságotok, hiszen minden nagy dolog egy ötlettel kezdődik!
Ráadásul a kidolgozott ötletetek díjazásban is részesülnek, az első 3 helyezett (összesen 10 pályázó) 200.000 - 500.000 Ft, míg a további 10-15 kiemelt dicséretes pályázó 100.000 Ft jutalomra lesz jogosult!
Sőt, azok a diákok, akik a verseny során megcsillogtatják tudásukat, számos nemzetközi versenyen és szakmai utazáson vehetnek részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (Regeneron ISEF) és még a Nobel-díj átadási ünnepségén is! Így amikor Te mész majd átvenni a kitüntetést, nem először jársz ott.

HOGYAN NEVEZZETEK?
A kidolgozandó vagy megoldandó feladat, ötlet max. 2 oldalas tervét a www.otio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni 2022. november 28-án, éjfélig. A tervetek tartalmazza a kiválasztott tudományos kutatási vagy fejlesztési témát, a való életben nagyon is létező problémát, a megoldásra irányuló javaslataitokat, az elérendő célt és annak a konkrét megvalósítási módját. Továbbá adjátok meg az adataitokat, és a konzulens vagy felkészítő tanár nevét, e-mail címét és telefonszámát.

MIT FOGADNAK EL?
A pályázat tervének elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden esetben 2023. december 9-ig értesítést kapsz.

HOGYAN TOVÁBB?
Az 1. fordulóban elfogadott és részletesen kidolgozott pályázatok leírását egyrészt 2023. április 3-án, éjfélig kell feltöltenetek a www.otio.hu/beadas oldalra. A pályamunkák leírásait szakirodalommal ellátva max. 7 A4-es, gépelt oldal terjedelemben (12 pontos betű, normál sorköz) kell elkészítsétek. Az ábrákat, grafikonokat külön, mellékletként (+max 10 oldal) kell a dolgozatotokba illeszteni. Végső lépésként egy maximálisan 3 perces videót kell feltöltenetek, melyben összefoglaljátok a projekteteket.

A 2. forduló során, 2022 első negyed évében a felkért mentorokkal többször egyeztethetsz, márciusában pedig lehetőségetek nyílik kommunikációs tudományos és üzleti tréningeken részt venni.

Ha benyújtottad a pályázatodat, a kidolgozás indokolt költségeihez, számlák alapján max. bruttó 50 E Ft értékben utólagosan megtérítjük.

MIT ÉRTÉKELNEK?
A Verseny 2. fordulójában kidolgozott pályaműveket a zsűri az alábbi szempontok alapján értékeli:
 • a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása;
 • a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke;
 • az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága;
 • az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala; az elkészített eszköz működőképessége;
 • a projekt befejezettsége és jövőbeni hasznosíthatósága;
 • az eredmények ésszerű és világos értelmezése.
A verseny döntőjére 2023 májusában kerül sor, a bírálók, illetve a bírálóbizottság által kiválasztott legjobb 20-30 pályázó részvételével, egy kétnapos kiállítás keretében, ahol prezentálnotok kell a munkátokat a zsűrinek, valamint a látogatóknak. A bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket a kiállításra el kell hoznotok. Szállást és étkezést biztosítunk nektek és a felkészítő tanáraitoknak. A kiállítás megkoronázásaként a díjátadó ünnepségre a második nap végén sor kerül.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:
MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG (cím: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.)
e-mail: innovacio@innovacio.hu;
tel.: 06-1-200-0731, portál: www.otio.hu, www.innovacio.hu
Facebook: https://www.facebook.com/innovaciosolimpia/

32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia

A MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG A KULTURÁLIS ÉS INNOVÁCIÓS MINISZTÉRIUMMAL, A BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖZNEVELÉSI ÁLLAMTITKÁRSÁGGAL és az M5 csatornával közösen, a 2022/2023-es tanév időszakára, 32. alkalommal meghirdetett Országos Tudományos és Innovációs Olimpián a kreatív tehetségeket támogató középiskolákat és tanárokat is keresi!

Kik indulhatnak?
A 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián résztvevő középiskolák, valamint a közreműködő középiskolai tanárok kaphatnak díjat, ill. támogatást.

Mit lehet nyerni?
Egy-egy középiskola 800000-1000000 forintot nyerhet a 2022/23-as tanévre.
Egy-egy középiskolai tanár egyszeri, egyösszegű 500-800 ezer forintos díjban részesül.

A díjak átadására 2023. május végén, a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia ünnepélyes eredményhirdetésekor kerül sor.

Milyen feltételekkel lehet nyerni?
A 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára legalább 3 vagy több nevezést beadó középiskola kaphat díjat, amennyiben a beadott nevezések közül legalább kettő a 2. fordulóba jut. Továbbá vállalja, hogy a 2022-2023-as tanévben kreatív műhelyt vagy szakkört vagy klubot működtet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területen. A műhelymunka során önálló projektet kell a középiskolás fiataloknak megvalósítani.

A középiskoláknak az OTIO eredményhirdetését megelőzően, legkésőbb 2023. május 10-ig 2-3 oldalas jelentkezést, ill. pályázatot kell beadni. A pályázatban ismertetni kell az iskolában (vagy több iskolával közösen) működtetett természettudományos szakkör, vagy klub bármilyen kreatív munkát segítő tevékenységét és eredményeit.

Díjat az a középiskolai tanár kap, aki a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára legalább két projektet felkészít (vagy konzultálja), és valamelyik pályázat díjat vagy kiemelt dicséretet kap (a legjobb 20 közé kerül). Az első, második helyezett pályázatokat konzultáló középiskolai tanárok egy nevezett projekt esetén is kapnak díjat.

Mit értékelnek?
A pályázatot kiírók, illetve az OTIO bírálóbizottsága a középiskolák esetében a benevezett pályázatok és a továbbjutott pályázatok száma, valamint a szakköri, ill. a műhelymunka minősége alapján dönt.
A középiskolai tanárok esetében a díj feltételeit felülteljesítő tanár előrébb kerül az értékelésben. A döntés ellen fellebbezni nem lehet.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:
MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG (cím: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.)
e-mail: innovacio@innovacio.hu;
tel.: 06-1-200-0731, portál: www.otio.hu, www.innovacio.hu
Facebook

Ujvári János diplomadíj-pályázat

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a 2022/2023 tanév tavaszi félévében is meghirdeti a végzős hallgatók részére az Ujvári János diplomadíj-pályázatot.

A pályázaton a végzős hallgatók diplomamunkával/szakdolgozattal tudnak nevezni, amelyben a választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait tárja fel legalább 10 oldal terjedelemben, illetve olyan diplomamunkával/szakdolgozattal, amit teljesen a szellemitulajdon-védelem valamely kiválasztott kérdésének szentelnek.

A pályázatokat az SZTNH által kijelölt szakértőkből álló bizottság értékeli. Az öt meghirdetett kategória mindegyikében az első három helyezett kerül díjazásra az alábbiak szerint:
 • első díj 250 000 Ft,
 • második díj 200 000 Ft,
 • harmadik díj 150 000 Ft.
A pályázati szándék regisztrálásának határideje: 2022. december 5. A diplomadíj-pályázat elkészítésének határideje: 2023. március 24, éjfél.

Bővebb információ a következő linken.

IPAR 4.0 SZAKMAI ÉREM 2022

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter a szakterületen végzett kimagasló színvonalú tevékenység elismerése céljából a 7/2020. (II. 17.) ITM rendeletével alapította meg az Ipar 4.0 szakmai érmet, amelyet először 2020-ban ítéltek oda, másodszor pedig 2021-ben (az átadásra 2021-ben, illetve 2022-ben került sor). Ez alkalommal harmadszor kerül sor a szakmai érem odaítélésére.

Az Ipar 4.0 szakmai érem szervezetek részére adományozható, az Ipar 4.0 átállás során elért jelentős teljesítmények, sikerek - elismeréseként, az alábbi kategóriákban:
 • Ipar 4.0 digitalizációs technológiát sikeresen bevezető, illetve egyéb jelentős, kapcsolódó innovatív tevékenységet megvalósító kis- vagy középvállalkozás;
 • Ipar 4.0 digitalizációs technológiát sikeresen bevezető, illetve egyéb jelentős, kapcsolódó innovatív tevékenységet megvalósító nagyvállalat;
 • Ipar 4.0-hoz kapcsolódó, átfogó, az Ipar 4.0 digitális átállást nagyban segítő oktatási, képzési programot megvalósító szervezet (egyetem vagy vállalat);
 • Ipar 4.0 eredetű jelentős kutatást, fejlesztést vagy innovációt megvalósító szervezet (egyetem vagy vállalat).
Az elismerés adományozását az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (Ipar 4.0 NTPSz) elnöke kezdeményezi. Évente legfeljebb 4 érem adományozható, kategóriánként 1-1 érem. A 2022. évi elismerés átadása várhatóan 2023 tavaszán ünnepélyes keretek között történik meg.

A pályázatot az Ipar 4.0 Szakmai Érem Adatlap kitöltésével lehet benyújtani. Az Adatlap letölthető az NTPSz honlapjáról. Az Adatlap kitöltésén felül szükséges feltétel továbbá a mellékelt kiegészítő Nyilatkozat csatolása is cégszerűen aláírva.

További információk: Várgedő Tamás (vargedo.tamas@sztaki.hu)

A kitöltött Adatlapot (szerkeszthető word formátumban és cégszerűen aláírt, szkennelt pdf formátumban), továbbá a szükség esetén egyéb csatolni kívánt szakmai anyagokat (pl. videók, csatolmányok) elektronikus adathordozón, postai vagy személyes úton a Szövetség titkárságára kérjük eljuttatni: 1111 Bp. Kende utca 13-17. Várgedő Tamás nevére.

A beérkezési határidő: 2022. december 16. 12:00

További információk a következő linken.

Pályázati felhívás a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre

Tagszervezetünk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14 és 30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését, akik:
 • kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek,
 • országos, illetve nemzetközi tanulmányi, művészeti és sportversenyeken dobogós
 • helyezést értek el,
 • kutatási eredményeiket publikálták,
 • motiváltak, szorgalmasak, kitartóak, elkötelezettek céljaik megvalósításában,
 • bár nem vettek részt, illetve nem szereztek dobogós helyet tanulmányi versenyeken, de úgy érzik, kiemelkedően tehetségesek.
Az Alapítvány által kiválasztott fiatal tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek. Ennek során minden diák azt kapja, amire leginkább szüksége van a tehetsége kibontakoztatásához, mely minden esetben tartalmaz mentori támogatást. (Ezen túl esetlegesen részesülhet ösztöndíjban, támogatjuk képzéseit és konferenciamegjelenéseit, részvételét kulturális és sportprogramokon.)

Jelentkezni a https://kmta.hu oldalon, a regisztráció menüpontban lehet.

További információ az erdeklodes@kmta.hu e-mail címen.

Támogatás a kkv-k szellemitulajdon-jogainak érvényesítésére

Az Európai Bizottság és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) által támogatott Ideas Powered for Business KKV-alap olyan, az unió területén működő kis- és középvállalkozásoknak szól, amelyek szellemitulajdon-jogi stratégiájukat kívánják fejleszteni, és szeretnék megvédeni szellemitulajdon-jogaikat nemzeti, regionális vagy EU-szinten.

A 2022. január 10-én megnyílt pályázat során egy-egy vállalkozás legfeljebb 2250 eurónyi visszatérítést nyerhet el - ez a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tevékenység típusától függően 50-90 százalékos visszatérítést is jelenthet.

További információk a következő oldalon érhetők el.

Új élettudományi fókuszú akcelerátor program indul dél-alföldi központtal

A Creative Accelerator Kft. 2017-ben a dél-alföldi régió tudásbázisának központjában, a Szegedi Tudományegyetemmel, a Bay Zoltán Nonprofit Kft.-vel, az INPUT Programmal és az MTA Szegedi Biológiai Központjával szakmailag együttműködve kezdte meg működését.
Az elmúlt három év eredményei alapján az inkubátor, mint a 2020-1.1.4-STARTUP-2020-00006 pályázat kedvezményezettje az NKFIH támogatása révén újabb 299.810.800 Ft támogatás, továbbá magántőke felhasználásával, 10 új start-up cégbe történő befektetésre kapott lehetőséget.

Magyarország egyetlen élettudományi fókuszú, piaci alapon működő inkubátora olyan projektgazdák jelentkezését várja, akik életképes projektjeik megvalósításához forrást és befektető partnert keresnek. A többlépcsős egyeztetések és szakmai szűrések eredményeként kiválasztott jelentkezők akár 50-80 millió Ft-ot tudnak fejlesztéseik megvalósítására fordítani.
Az inkubátor tulajdonosi köre az elmúlt években számos sikeres befektetést és azt lezáró ún. exit-et valósított meg.

További információ: dr. Mogyorósi Péter ügyvezető (mogyorosi@creativeaccelerator.hu)

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány felhívása

Tagszervezetünk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14-30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését, akik:
 • kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek,
 • országos, ill. nemzetközi tanulmányi, művészeti és sportversenyeken dobogós helyezést értek el,
 • kutatási eredményeiket publikálták,
 • motiváltak, szorgalmasak, kitartóak, elkötelezettek céljaik megvalósításában,
 • bár nem vettek részt, ill. nem szereztek dobogós helyet tanulmányi versenyeken, de úgy érzik, kiemelkedően tehetségesek.
Az Alapítvány által kiválasztott fiatal tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek. Ennek során minden diák azt kapja, amire leginkább szüksége van a tehetsége kibontakoztatásához, mely minden esetben tartalmaz mentori támogatást.

Regisztráció az alábbi linken.
További információk: weblap, e-mail: erdeklodes@kmta.hu, tel.:+36 1 781 2814.

KIC InnoEnergy Accelerator HUB - új vállalkozások felkészítő programja

KIC InnoEnergy - Bay Zoltán Nonprofit Kft közti 5 éve tartó együttműködés bővítése a szóban forgó program meghirdetése. Az egyes iparágakban keletkező, az energiaköltségek csökkentését és/vagy a CO2 kibocsátást csökkentő és/vagy az energiaellátó rendszerek biztonságát növelő technológiák, ilyen terméket fejleszteni kívánó újonnan induló vállalkozások üzleti élet-képességét kívánják növelni.

Az ideális résztvevő alapvető érdeke összhangban a célokkal, hogy bekapcsolódhasson a KIC InnoEnergy Highway® programba, felkészüljön a nemzetközi piacra lépésre, szükség esetén a befektető meggyőzésére.
Várják azon vállalkozók jelentkezését, akik
- fel kívánnak készülni a nemzetközi piacra lépésre mind technológiai, mind üzleti, mind a csapat, mind nyelvtudás tekintetében,
- rendelkeznek már legalább egy prototípussal, deszkamodellel, ami bizonyítja a technológia működőképességét,
- rendelkeznek világos üzleti elképzeléssel, hogyan kívánnak a technológiájukkal pénzt keresni,
- igénylik a Highway® program szolgáltatásait,
- hajlandók a cégbe befektető társakat fogadni.

A jelentkezők kiválasztása kiválósági alapon történik, az üzleti elképzelések bemutatására személyes meggyőzés keretében kínálnak lehetőséget. Jelentkezni határidő nélkül, bármikor lehet. Az első kiválasztáson átesett vállalkozók üzleti és prezentációs tréningen vesznek részt. Az ezt elvégző vállalkozók bemutatkoznak a KIC InnoEnergy üzletfejlesztési csapata előtt. Azok a vállalkozók, akik képesek meggyőzni a befektető szemléletű döntéshozókat, szerződéses ajánlatot kapnak, és tárgyalásokat követő megállapodás után részt vesznek a KIC InnoEnergy Highway® programban. Itt a cél az első nemzetközi vevő elérése, az üzleti modell nemzetközi validálása. A bizonyított üzleti modell birtokában a nemzetközi terjeszkedéshez további források bevonására lesz lehetőség a program keretében.

Jelentkezni rövid összefoglaló megküldésével lehet, mely tartalmazza, a prototípus és a leendő innovatív termék bemutatását, továbbá azt, hogy mi a megcélzott üzleti probléma, mely célcsoport rendelkezik ezzel az üzleti problémával és miért oly fontos ezt a problémát megoldani. Kapcsolat: akos.dervalics@bayzoltan.hu

Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap

A Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap (Hungarian-American Enterprise Scholarship Fund - HAESF) USA-beli szakmai gyakorlatokat, mester- vagy posztgraduális képzéseket támogat gazdasági és tudományos területen.

A HAESF által nyújtott ösztöndíjprogramok:
- Szakmai Gyakornoki Program,
- Graduális Ösztöndíj,
- Senior Vezető és Tudós Ösztöndíj,
- Vezetői Oktatási Program.

A Szakmai Gyakornoki Program a felsőoktatási hallgatókat és a friss diplomásokat célozza meg, melynek keretében 6-12 hónapos szakmai gyakorlaton vehetnek részt neves amerikai cégeknél.

A Graduális Ösztöndíj lehetőséget nyújt, hogy az ösztöndíjas amerikai egyetemen vagy főiskolán legfeljebb három évig tanuljon mesterképzésen vagy posztgraduális művészeti képzésben vegyen részt maximum egy évig.

A Senior Ösztöndíj minimum ötéves szakmai tapasztalattal rendelkező közép- és felső vezetőknek szól. Az ösztöndíjprogram (3-12 hónap) fő célja a tudás- és tapasztalatcsere az üzleti életben, a közigazgatásban, a kutatásban, a nonprofit szervezetek működésében.
A Vezetői Oktatási Program kiváló közép- és felsővezetők számára meghirdetett program, melynek keretében oktatási programokon vehetnek részt a Harvard Business School-on, illetve a John F. Kennedy Állami Egyetemen.

A jelentkezésnél felsőfokú angol nyelvtudás szükséges. Az ösztöndíjak feltétele továbbá, hogy lejárta után az ösztöndíjas 3 évig itthon vállaljon munkát.
Jelentkezési határidő évente kétszer van, minden év októberében és áprilisában.
Bővebb információ a programról: http://www.haesf.org.
Készítette: VISUALIA