Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
utolsó frissítés: 2024-04-09
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 200 0731
mobil: +3630 955 0420
www.innovacio.hu

Pályázati felhívások

DANUBE CUP HUNGARIAN FINAL 2024

Pitch verseny - magyarországi középdöntő 2024. április 17-én a BME-n! A 2016-ban a BCE-BME oktatói által életre hívott eseménysorozat mára hagyománnyá vált, és 8 Duna menti egyetem közreműködésével Közép-Kelet-Európa legnagyobb egyetemi szervezésű pitch versenyévé & konferenciává nőtte ki magát. A magyar döntő célja azon csapatok kiválasztása, akik a 8 tagegyetem 16 csapata között versenyeznek majd a nemzetközi Duna Kupa 2024 döntőjében, Linzben 2024. májusában.

Időpont: 2024. április 17., 18:00-20:30

Helyszín: BME U[S]3 tér - Műegyetem Z épület 10. emelet (1111 Budapest, Bertalan Lajos u. 2.)
Vendégelőadó: Megyeri Mirtill, Employer Branding & Talent Acquisition Expert
Az esemény nyelve: angol

Jelentkezés és határidők:
Regisztráció: https://danubecup.eu/hu/
Jelentkezési határidő a közönség számára: 2024. április 16.

Jelentkezési határidő startup csapatok számára: 2024. április 12.

A 2024-es magyarországi döntőt a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nevében a BME U[S]3 szervezi. A Danube Cup versenyről további információ: https://danubecup.eu/hu/

Felhívás társadalmi vállalkozások számára

A GRESODI (GREen (zöld), SOcial (társadalmi) és DIgital (digitális)) projekt célja olyan társadalmi vállalkozások ösztönzése, felkutatása és mentorálása különböző célterületeken Magyarországon, Ausztriában és Spanyolországban, amelyek zöld és digitális innovációval járulnak hozzá a vidéki gazdaság felélénkítéséhez, biztosítva a fenntartható növekedést és a társadalmi befogadást.

A felhívás keretében 15 projektet (5 projekt/ország) választanak ki, amelyek részt vesznek egy 12 hónapos inkubációs programban. A projekt négy projektpartner (Hárfa Alapítvány, Ex Ante Kft., Social Business Hub Styria és FACTO) közreműködésével valósul meg.
Kik jelentkezhetnek?
 • vállalkozó szellemű személyek, akik társadalmi vállalkozást terveznek indítani,
 • társadalmi vállalkozások,
 • kezdeményezések, amelyek a fenntartható és digitális innovációkra összpontosítanak a társadalmi vállalkozások területén.
A felhívás különösen várja mikro-vállalkozások, női vállalkozók, és kifejezetten vidéki területeken működő magánszemélyek és szervezetek jelentkezését. A program területi hatálya: Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye), Ausztria (Stájerország), Spanyolország (Katalónia).
A projekt kezdetén április 11-én ötletgeneráló műhelyt (Impact Lab) rendeznek, amelyre az alábbi űrlap beküldésével lehet jelentkezni az info@harfaalapitvany.hu címen. A második szakaszban társadalmi innovációs műhelyre (Bootcamp) várják a résztvevőket, amelyet az inkubációs programba való jelentkezés követ (határidő: június 10.). Az inkubációs program a magyarországi résztvevőknek augusztus elején indul.

Az inkubációs program elemei:
 • Képzési program: Részvétel legalább 6 darab, a társadalmi vállalkozási témákat
  érintő tréningen,
 • Egyéni coaching ülések: Részvétel legalább 3 coaching foglalkozáson
 • Digitális/zöld utalványok: A kiválasztott csapatok egy-egy 1000 eurós utalványt kapnak, amelyet projektjük megvalósítása során digitális vagy zöld szolgáltatás igénybevételére használhatnak fel.
 • Nemzetközi tapasztalatcsere és együttműködési lehetőségek: Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén), Spanyolország (Katalónia) és Ausztria (Stájerország).
 • Nemzetközi videó pitch verseny és nyereményutazás: A programban résztvevő 15 csapat videóversenyen vesz részt, majd egy kiválaszott nyertes közülük részt vehet egy, a partnerrégiók egyikében megvalósuló tanulmányúton.
További részletek, pályázati információk

Mentorokat keresünk a Global Talent Mentoring Programba!

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) évek óta együttműködik a World Giftedness Center (Világ Tehetségközpont) ún. Global Talent Mentoring online mentor programjával. A program vezetői Prof. Dr. Heidrun Stoeger a Regensburgi Egyetemről és Prof. Drs. Albert Ziegler a Friedrich-Alexander Egyetemről (Erlangen-Nürnberg), a tehetségkutatás és fejlesztés terén kiemelkedő szakemberek.

Mi is az a Global Talent Mentoring?
A 2021-ben indult Global Talent MentoringTM földrészeken átívelő, izgalmas, egyedi, hosszútávú, online tehetséggondozó program. A világ bármely tájáról érkező, kiemelkedően tehetséges, erős motivációval rendelkező fiataloknak nyújt ingyenes lehetőséget a világ legkiválóbb mentorai által személyes, szakmai támogatásra, hálózatépítésre a STEMM tudományterületeken belül. A diákokat a gimnáziumi évektől akár a PhD fokozat eléréséig kíséri végig.

A program legfontosabb tevékenysége a mentornak a mentoráltja felé nyújtott személyes szakmai támogatása, e mellett azonban a mentorok segítségével a diákok interdiszciplináris projektek keretén belül dolgozhatnak, "találkozhatnak" egymással is.

Milyen mentorokat keres a Global Talent Mentoring?
Olyan tudósokat, mérnököket, fizikusokat, orvosokat vagy más gyakorló, szakterületükön aktív szakembereket a természettudományok, a technológia, a mérnöki, a matematika vagy az orvosi tudományok (STEMM) területén, akik szívesen segítenének kiemelkedő tudású diákoknak, hallgatóknak, támogatnák szakmai fejlődésüket, tehetségük kibontakoztatását.
Akik mindennapi kutató, vagy más típusú gyakorlati munkájuk mellett önkéntes munka keretében, legalább egy éven keresztül vállani tudják a fiatalokkal való rendszeres kapcsolattartást angol nyelven.

Miért érdemes mentornak jelentkezni?
A mentorálás folyamata során a mentorok számára a program kutatásalapú, mentorálást segítő tréningekkel, esetmegbeszélésekkel támogatja a folyamatot, ezt hosszútávon, a mentorok a saját munkájukban is hasznosítani tudják.

A mentoráltak mellett a mentoroknak is lehetőségük van mind a hálózatépítő, mind az interdiszciplináris együttműködésekben részt venni, a világ legígéretesebb STEMM tehetségeivel és kiváló mentoraikkal kapcsolatokat kiépíteni, egy különleges közösség tagjaivá válni.
Az elkötelezett, fiatal tehetségekkel kapcsolatot létesíteni mindig inspiráló, energizáló, ugyanakkor a mentorok hozzájárulnak ahhoz, hogy ígéretes diákok valódi tudományos kihívásokkal találkozzanak, hogy olyan szakmai segítséget kapjanak, amelyre az iskolájukban, vagy éppen egy adott országban nincs lehetőségük.

A program fenntarthatóságága szempontjából fontos, hogy mindegyik diákokat delegáló szervezet mentorokat is keressen. Bár a mentoráltak mindig más országokból érkező mentorokat kapnak a programban, a Matehetsz nevében jelentkező mentor saját önkéntes munkájával közvetetten segíti a fiatal magyar tehetségek bekerülését a programba.

Amit a mentorálás folyamatáról még tudni érdemes:
A mentoráltnak jelentkező fiatalok egy többlépcsős beválogatási eljáráson, először a saját országukban - Magyarországon a Matehetsz pályázati rendszerén -, majd a Regensburgban található nemzetközi csapat rendszerén keresztül kerülhetnek be a programba.
A mentor-mentorált párosítás nagyon körültekintően történik, a mentorok elkötelezett, STEMM területek iránt érdeklődő, azokon már eredményeket elérő fiatalokkal találkozhatnak.
A mentorálás biztonságos, zárt online platformon történik.

Hogy jelentkezhet mentornak?
A jelentkezés egész évben, bármikor lehetséges a www.globaltalentmentoring.org/mentor linken megtalálható kérdőív kitöltésével.

További információk a következő linken.

ESA BIC Hungary program

A Design Terminal az Európai Űrügynökséggel közösen vezeti az ESA BIC Hungary programját, melyen keresztül céljuk, hogy támogassák és útnak indítsák Magyarország legsikeresebb űripari vállalkozásait.

Kinek szól az inkubációs program?
Jelentkezni lehet startupként vagy természetes személyként, űripari kapcsolódással rendelkező termékkel vagy szolgáltatással. Vállalkozásuk Magyarországon van bejegyezve és nem idősebb 5 évnél, amennyiben természetes személy jelentkezik, vállalja, hogy sikeres beválasztást követően bejegyezi cégét a program indulásáig.

Mit ajánlanak a program során?
Támogatási csomagjuk technikai támogatást, üzleti mentorálást és jogi/szellemi tulajdonjogi tanácsadást és 50?000 euró ösztöndíjat tartalmaz.

Az aktuális jelentkezési határidő: 2024. április 25. nap vége

Az érdeklődőknek 2024. április 4-én tartanak egy hibrid információs alkalmat (ESA BIC Open Day) és eligazítást a jelentkezés folyamatáról, amelyre itt lehet regisztrálni.

További információk a következő linken, valamint a space@designterminal.org-n.

Észak-Magyarországi Innovációs Díj

Az MTA Miskolci Területi Bizottsága és az észak-magyarországi kereskedelmi és iparkamarák - a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara - Észak-magyarországi Innovációs Díj pályázatot hirdetnek az innovatív technológiában és/vagy termékfejlesztésben kiemelkedő vállalkozások számára. Az Észak-Magyarországi Innovációs Díj célja a nemzetgazdasági szinten vagy Észak-Magyarországon kiemelkedő eredménnyel járó
 • termékfejlesztést,
 • technológiafejlesztést,
 • informatikai rendszerfejlesztést,
 • szolgáltatásfejlesztést
célzó tevékenység, valamint kimagasló gazdasági teljesítmény elismerése.

További információ az alábbi linken érhető el.

Európai Űrügynökség Spark Funding programja

A kezdeményezés célja, hogy űripari megoldások segítségével fejlessze a magyar kkv-szektor szereplőit, amelynek keretében a vállalatok 60 000 Euró vissza nem térítendő, részesedésmentes támogatásra pályázhatnak, hogy űripari megoldások segítségével fejlesszék vállalkozásukat, új terméket hozzanak létre, növeljék hatékonyságuk és termelékenységük vagy felülkerekedjenek műszaki kihívásaikon.

Az Európai Űrügynökség (ESA) az űripari megoldások más szektorban történő hasznosításának támogatására hozta létre a Spark Funding programot, amely most Magyarországon is várja azokat a pályázókat, akik nyitottak az innovációra és az új technológiák átvételére az űriparból.

A Technology Broker weboldalán minden szükséges pályázati anyag elérhető, a projekthez kapcsolódó további információkkal együtt.

A jelentkezési határidő 2024. március 18. 23:59 (CET).

A Technology Broker programban rejlő lehetőségekről Páva Lőrinc Technology Broker szívesen tart előadást, vagy egyeztet személyesen az érdeklődőkkel (lorinc.pava@designterminal.org).

Milyen jövő vár a munkahelyekre?

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében nyolc szakmai műhely működik, amelyek a tudáscentrum stratégiai jelentőségű szervezetei. A "Munka jövője, jövő gazdaságtana Tematikus Fórum" várja új csatlakozók jelentkezését.

A tematikus fórumok a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) innovációs és együttműködési potenciáljának alapját jelentik, valamint kapcsolatokat, együttműködéseket építenek a quadruple helix (akadémia, gazdaság, közszféra, civil szféra) szereplői között. A fórumokat hibrid formában rendezik meg, a fórumhoz személyesen Miskolcon lehet csatlakozni.

A "Munka jövője, jövő gazdaságtana" tematikus fórum célja és feladata a munkát érintő társadalmi változások és a munka jövőjével foglalkozó kutatások követése, támogatása és kapcsolódó kutatási eredmények bemutatása. A munkát, mint tevékenységet, a munkahelyet, mint a munka végzésének helyét rengeteg technológiai és társadalmi-gazdasági hatás éri, melyek a jövőben várhatóan erősödni fognak. Kapcsolódó példa a COVID-19 járvány hatása az otthoni munkavégzésre, napirenden van a platformmunkavállalók jogi helyzetének szabályozása, valamint fontos kérdés a robotok és a mesterséges intelligencia munkaerőpiaci hatása is. A tematikus fórumon a fenti témákkal és tendenciákkal foglalkoznak.

A tematikus fórum célcsoportját elsősorban a munkaerőpiac szereplői, civil szervezetek, társadalmi szervezetek/szövetségek és különböző intézmények, egyetemek, önkormányzatok, közigazgatási szervezetek, valamint a társadalmi vállalkozók jelentik. A fórum nyitott további szereplők bevonására, a csatlakozási szándékot a fórum szakmai vezetőjénél, Mélypataki Gábornál (gabor.melypataki@uni-miskolc.hu) szükséges jelezni.

További információ: a TINLAB honlapján

Közelgő uniós pályázati felhívások - 4,8 milliárd euró nulla nettó kibocsátási célt szolgáló és az innovatív technológiákra az Innovációs Alapból

2023. november 23-án a Bizottság két pályázati felhívást tesz közzé az innovatív technológiák európai bevezetésének felgyorsítása érdekében. A felhívások együttesen 4,8 milliárd eurót tesznek elérhetővé az ipar és a tiszta technológia európai szereplői számára az európai zöld megállapodás és a nulla nettó iparról szóló törvény célkitűzéseinek támogatására.

Az IF23 felhívás 4 milliárd eurót kínál különböző ágazatok projektjeihez, beleértve a szén-dioxid-mentesítést, a tiszta technológiai gyártást, a tengeri és az energiaintenzív iparágakat. További információért regisztráljon most a 2023. december 7-én megrendezésre kerülő, dedikált információs napra.

Az IF23 aukció az első ilyen jellegű aukció Európában. Célja a megújuló hidrogéntermelés támogatása. Az aukciók az Innovációs Alap új finanszírozási mechanizmusa és az EU Hidrogénbankjának kulcsfontosságú eleme. 800 millió eurós költségvetés áll majd az ajánlattevők (projektfejlesztők) rendelkezésére. További információért regisztráljon most a 2023. november 30-án megrendezésre kerülő, dedikált információs napra.

Az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszeréből 2020 és 2030 között 40 milliárd eurós bevétellel rendelkező Innovációs Alap célja, hogy pénzügyi ösztönzőket teremtsen a vállalatok és a hatóságok számára, hogy a legmodernebb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákba fektessenek be, és támogassák Európa klímasemlegességre való átállását.

Az Innovációs Alap a korábbi pályázati felhívásaival már mintegy 6,5 milliárd eurót biztosított tiszta technológiai projektekre. Az aukciók (más néven versenyképes ajánlattétel) egy új támogatási mechanizmus az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák bevezetésének gyorsabb és költséghatékonyabb támogatására.

Újra lehet pályázni az akár negyedmillió forintos diplomadíjra

A 2023/24. tanév őszi félévében végző hallgatók számára elérhetővé vált a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által kiírt Ujvári János diplomadíj-pályázat. A pályázat keretében a végzős hallgatók a választott diplomadolgozati témájukhoz kapcsolódva mutathatják be szellemitulajdon-védelem szerepét és jelentőségét a mindennapi életben. A komoly díjazás mellett a hallgatók ezzel olyan tudáshoz jutnak, amelyet a későbbiekben munkavállalóként, kutatóként vagy mérnökként is hasznosítani tudnak - legyen szó saját cégről, vagy a munkahelyük által fejlesztett megoldások piaci oltalmazásáról és menedzseléséről.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kiemelt fontossággal kezeli, hogy a (leendő) piaci szereplők mielőbb tisztában legyenek a szellemitulajdon-védelem fontosságával. Az egyetemistáknak szóló pályázat felhívja a fiatalok figyelmét a szellemitulajdon-védelmi kérdések fontosságára a mindennapi életben, illetve a gazdasági folyamatokban, ráadásul jól csatlakozik Magyarország új innovációs stratégiájához, a Neumann János Programhoz (NJP) is. Az NJP egyik kiemelt eleme a magyar gazdaság szellemitulajdon-védelmi tudatosságának segítése és erősítése.

Az Ujvári János diplomadíj-pályázaton a végzős hallgatók diplomamunkájukkal vagy szakdolgozattal nevezhetnek, amelyben a választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait tárják fel legalább 10 oldalon, illetve jelentkezhetnek olyan diplomamunkával vagy szakdolgozattal, amelyet teljesen a szellemitulajdon-védelem valamely kiválasztott kérdésének szentelnek. A pályázatok értékelésnél a két megközelítési mód egyforma elbírálás alá esik, a dolgozatok rangsorolásánál egyik megoldás választása sem jelent hátrányt. A pályázat megírását az SZTNH szellemitulajdon-védelmi képzéssel és egyéni szakmai konzulens biztosításával támogatja.

A pályázat során négy kategóriában (a szabadalom- és használatiminta-oltalom; a védjegyoltalom és formatervezésiminta-oltalom; a szerzői jog vagy a szellemitulajdon-védelem gazdasági szerepét vizsgálva) van lehetőség nevezni. A dolgozatokat az SZTNH által kijelölt bizottság értékeli. A négy meghirdetett kategória mindegyikében az első három helyezettet díjazzák (első díj 250 ezer, második díj 200 ezer, harmadik díj 150 ezer forint).

A pályázatot évente kétszer, az őszi és a tavaszi félévben végzős hallgatók részére írja ki az SZTNH. A díjátadó a két félév pályázóinak összevontan évente egyszer történik. A hivatal az őszi félében 2023. december 4-ig várja a jelentkezéseket, és 2024. március 22-ig az elkészült pályamunkákat.

A pályázatról további információ itt érhető el.

Pályázati felhívás a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14 és 30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését, akik:
 • kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek,
 • országos, illetve nemzetközi tanulmányi, művészeti és sportversenyeken dobogós helyezést értek el,
 • kutatási eredményeiket publikálták,
 • motiváltak, szorgalmasak, kitartóak, elkötelezettek céljaik megvalósításában,
 • bár nem vettek részt, illetve nem szereztek dobogós helyet tanulmányi versenyeken, de úgy érzik, kiemelkedően tehetségesek.
Az Alapítvány által kiválasztott fiatal tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek. Ennek során minden diák azt kapja, amire leginkább szüksége van a tehetsége kibontakoztatásához, mely minden esetben tartalmaz mentori támogatást. (Ezen túl esetlegesen részesülhet ösztöndíjban, támogatjuk képzéseit és konferenciamegjelenéseit, részvételét kulturális és sportprogramokon.)

Jelentkezni a https://kmta.hu/ oldalon, a regisztráció menüpontban lehet.
További információ az erdeklodes@kmta.hu e-mail címen.

Megjelentek az EIT Culture & Creativity első pályázatai

Az EIT Culture & Creativity közzétette első nyílt pályázati felhívásait. A közösség olyan javaslatokat vár, amelyek erősítik a vállalkozói kedvet és innovációs kapacitást, valamint hozzájárulnak az európai kulturális és kreatív ipar versenyképességének növeléséhez.

A közösség stratégiai céljait támogató felhívások hozzájárulhatnak Európa zöld, digitális és társadalmi átalakulásához. A globális kihívásokat célzó kiírásokra 10,45 millió eurónyi támogatás áll rendelkezésre 2024-ben. A nemrégiben megjelent pályázati felhívások a felsőoktatás, a vállalkozásalapítás és a társadalmi innováció területén is tartalmaznak projektlehetőségeket, valamint olyan innovációs projekteket támogatnak, amelyek kereskedelmi-hasznosítási tervvel rendelkeznek.

Az EIT Culture & Creativity első felhívásai:

Talent Scaler
Cél: az EIT védjegyét viselő új, a CCSI-szektort (Cultural and Creative Sectors and Industries) támogató transzdiszciplináris mesterképzési programok és modulok kidolgozása / átdolgozása

Skills Fitter
Cél: life-long learning kurzusok kidolgozása a CCSI-szektor (Cultural and Creative Sectors and Industries) szakembereinek öt kulcsterületen (digitális eszközök használata, adatalapú megoldások, üzleti és pénzügyi készségek, fenntartható fejlődés, design thinking)

Breakthrough Lab
Cél: olyan innovációs tevékenységek támogatása, amelyek globális kihívások megoldását célozzák több területen (audiovizuális és média szektor, építészet, divat és textil, formatervezés, kulturális örökség vagy egyéb, nem megnevezett fókuszterület)

Venture Factory
Cél: inkubátor- és üzletfejlesztési programok támogatása (fókuszban a RIS-országok, köztük Magyarország)

Community Catalyser
Cél: kultúraalapú társadalmi innovációs projektek (helyi közösségek társadalmi és kulturális kohéziójának megerősítése) támogatása, amelyek hozzájárulnak Európa zöld, digitális és társadalmi átalakulásához

A pályázati rendszert április 17-én nyitották meg, a pályázatok benyújtási határideje: május 31.
Az EIT Culture & Creativity a European Institute of Innovation and Technology (EIT) legújabb, kilencedik innovációs közössége, célja Európa kulturális és kreatív ágazatainak (CCSI) megerősítése. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetlen hazai alapítóként vesz részt a közösség munkájában.

További információk: Pályázati felhívás, pályázati dokumentáció, részletek

Új élettudományi fókuszú akcelerátor program indul dél-alföldi központtal

A Creative Accelerator Kft. 2017-ben a dél-alföldi régió tudásbázisának központjában, a Szegedi Tudományegyetemmel, a Bay Zoltán Nonprofit Kft.-vel, az INPUT Programmal és az MTA Szegedi Biológiai Központjával szakmailag együttműködve kezdte meg működését.
Az elmúlt három év eredményei alapján az inkubátor, mint a 2020-1.1.4-STARTUP-2020-00006 pályázat kedvezményezettje az NKFIH támogatása révén újabb 299.810.800 Ft támogatás, továbbá magántőke felhasználásával, 10 új start-up cégbe történő befektetésre kapott lehetőséget.

Magyarország egyetlen élettudományi fókuszú, piaci alapon működő inkubátora olyan projektgazdák jelentkezését várja, akik életképes projektjeik megvalósításához forrást és befektető partnert keresnek. A többlépcsős egyeztetések és szakmai szűrések eredményeként kiválasztott jelentkezők akár 50-80 millió Ft-ot tudnak fejlesztéseik megvalósítására fordítani.
Az inkubátor tulajdonosi köre az elmúlt években számos sikeres befektetést és azt lezáró ún. exit-et valósított meg.

További információ: dr. Mogyorósi Péter ügyvezető (mogyorosi@creativeaccelerator.hu)

Az ELKH Titkárság harmadik alkalommal hirdette meg a fiatal kutatók elismerésére 2021-ben alapított Bárány Róbert Díj pályázatát

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága 2021 óta immár harmadik alkalommal hirdette meg a Bárány Róbert Díj pályázatát az ELKH nemzetközi szinten kimagasló teljesítményt nyújtó fiatal kutatói tudományos eredményeinek elismerése céljával. A díj elnyerésére a 40. életévüket 2023. december 31-éig be nem töltő kutatók pályázhatnak.

További információk: Az ELKH Titkárság harmadik alkalommal hirdette meg a fiatal kutatók elismerésére 2021-ben alapított Bárány Róbert Díj pályázatát

KIC InnoEnergy Accelerator HUB - új vállalkozások felkészítő programja

KIC InnoEnergy - Bay Zoltán Nonprofit Kft közti 5 éve tartó együttműködés bővítése a szóban forgó program meghirdetése. Az egyes iparágakban keletkező, az energiaköltségek csökkentését és/vagy a CO2 kibocsátást csökkentő és/vagy az energiaellátó rendszerek biztonságát növelő technológiák, ilyen terméket fejleszteni kívánó újonnan induló vállalkozások üzleti élet-képességét kívánják növelni.

Az ideális résztvevő alapvető érdeke összhangban a célokkal, hogy bekapcsolódhasson a KIC InnoEnergy Highway® programba, felkészüljön a nemzetközi piacra lépésre, szükség esetén a befektető meggyőzésére.
Várják azon vállalkozók jelentkezését, akik
- fel kívánnak készülni a nemzetközi piacra lépésre mind technológiai, mind üzleti, mind a csapat, mind nyelvtudás tekintetében,
- rendelkeznek már legalább egy prototípussal, deszkamodellel, ami bizonyítja a technológia működőképességét,
- rendelkeznek világos üzleti elképzeléssel, hogyan kívánnak a technológiájukkal pénzt keresni,
- igénylik a Highway® program szolgáltatásait,
- hajlandók a cégbe befektető társakat fogadni.

A jelentkezők kiválasztása kiválósági alapon történik, az üzleti elképzelések bemutatására személyes meggyőzés keretében kínálnak lehetőséget. Jelentkezni határidő nélkül, bármikor lehet. Az első kiválasztáson átesett vállalkozók üzleti és prezentációs tréningen vesznek részt. Az ezt elvégző vállalkozók bemutatkoznak a KIC InnoEnergy üzletfejlesztési csapata előtt. Azok a vállalkozók, akik képesek meggyőzni a befektető szemléletű döntéshozókat, szerződéses ajánlatot kapnak, és tárgyalásokat követő megállapodás után részt vesznek a KIC InnoEnergy Highway® programban. Itt a cél az első nemzetközi vevő elérése, az üzleti modell nemzetközi validálása. A bizonyított üzleti modell birtokában a nemzetközi terjeszkedéshez további források bevonására lesz lehetőség a program keretében.

Jelentkezni rövid összefoglaló megküldésével lehet, mely tartalmazza, a prototípus és a leendő innovatív termék bemutatását, továbbá azt, hogy mi a megcélzott üzleti probléma, mely célcsoport rendelkezik ezzel az üzleti problémával és miért oly fontos ezt a problémát megoldani. Kapcsolat: akos.dervalics@bayzoltan.hu

Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap

A Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Alap (Hungarian-American Enterprise Scholarship Fund - HAESF) USA-beli szakmai gyakorlatokat, mester- vagy posztgraduális képzéseket támogat gazdasági és tudományos területen.

A HAESF által nyújtott ösztöndíjprogramok:
- Szakmai Gyakornoki Program,
- Graduális Ösztöndíj,
- Senior Vezető és Tudós Ösztöndíj,
- Vezetői Oktatási Program.

A Szakmai Gyakornoki Program a felsőoktatási hallgatókat és a friss diplomásokat célozza meg, melynek keretében 6-12 hónapos szakmai gyakorlaton vehetnek részt neves amerikai cégeknél.

A Graduális Ösztöndíj lehetőséget nyújt, hogy az ösztöndíjas amerikai egyetemen vagy főiskolán legfeljebb három évig tanuljon mesterképzésen vagy posztgraduális művészeti képzésben vegyen részt maximum egy évig.

A Senior Ösztöndíj minimum ötéves szakmai tapasztalattal rendelkező közép- és felső vezetőknek szól. Az ösztöndíjprogram (3-12 hónap) fő célja a tudás- és tapasztalatcsere az üzleti életben, a közigazgatásban, a kutatásban, a nonprofit szervezetek működésében.
A Vezetői Oktatási Program kiváló közép- és felsővezetők számára meghirdetett program, melynek keretében oktatási programokon vehetnek részt a Harvard Business School-on, illetve a John F. Kennedy Állami Egyetemen.

A jelentkezésnél felsőfokú angol nyelvtudás szükséges. Az ösztöndíjak feltétele továbbá, hogy lejárta után az ösztöndíjas 3 évig itthon vállaljon munkát.
Jelentkezési határidő évente kétszer van, minden év októberében és áprilisában.
Bővebb információ a programról: http://www.haesf.org.
Készítette: VISUALIA