Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
utolsó frissítés: 2023-11-21
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 200 0731
mobil: +3630 955 0420
www.innovacio.hu

Várható események

Horizon Europe Nap a Műegyetemen

A Rektori Kabinet és a FIEK közös szervezésű rendezvényén a Műegyetem oktatói, hallgatói és hazai partnerei megismerhetik a Horizon Europe keretprogramhoz kapcsolódó sikeres műegyetemi kutatási programokat, fókusztémákat, valamint partnerintézményeinket. Az eseményen bemutatkozik a BME sikeres Horizon Europe projektjei mellett az EELISA program is. A rendezvény célja az EU felsőoktatást, kutatást és innovációt támogató programjainak széles körű megismertetése és a műegyetemi sikerek bemutatása.

Időpont: 2023. november 22. 15:00-17:00 óra
Helyszín: BME K épület I. em. Díszterem - 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.
Részletek és regisztráció: https://horizon.bme.hu/horizon-nap-a-muegyetemen/

BME Kompetencia Központ projektzáró

A 2021-2023 között megvalósuló Kompetencia Központ projektben a Műegyetem és a nagyvállalatok (MOL, BOSCH, Thyssenkrupp, ZÁÉV) eredményes kooperációja a FIEK közreműködésével valósult meg. A projektzáró eseményen többek között a BME-ipar együttműködés tapasztalatairól és azokról a jövőbe mutató, innovatív eredményekről is beszámolnak a szakemberek, amelyek a mindennapi életben is hasznosítható kutatási eredményekhez vezettek.

Időpont: 2023. november 23. 09:30 - 14:00
Helyszín: BME Z épület 10. emelet (1111 Bp., Bertalan Lajos utca 2.)

Részletek és regisztráció: https://kompetenciakozpont.bme.hu/projektzaro-2023/

ELTE Innovációs Nap 2023

2023. november 29-én, tagintézményünk, az ELTE TTK Harmónia termében (1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/A) kerül megrendezésre az "ELTE Innovációs Nap 2023" c. esemény.

Az ELTE Innovációs Központ rendezvényének idei témája: Egészség testben és lélekben - társadalmi és környezeti szempontból. A hosszú évekre visszatekintő rendezvénysorozat célja az egyetemen keletkezett tudás és alapkutatások gyakorlati életben való hasznosításának ösztönzése; az egyetem és a vállalati szféra kapcsolatainak elősegítése, erősítése. Hagyományosan a rendezvényen kerül sor az ELTE innovatív kutatói és hallgatói díjainak ünnepélyes átadására is.

Az újabb fejlesztéseket bemutató novemberi rendezvény fókuszában az egészséggel kapcsolatos egyetemi innovációk állnak: az egészségipari, gyógyászati kutatások mellett szó lesz mentális egészségről, társadalmi inkluzivitásról és felelősségről, fenntartható fejlődésről és környezetünk védelméről egyaránt.

Ez alkalommal együttműködő partnereink között köszöntjük az EIT Health Innostars, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és az iLex Innovációs Piactér képviselőit is, akik a rendezvényen megosztják a résztvevőkkel a náluk érzékelhető technológiai réseket, innovációs kihívásokat. Ehhez kapcsolódóan az Egyetem a rendezvényen is szeretne mindenkit arra biztatni, hogy fontolja meg a jelentkezést az új partnerek által útjára indított nemzetközi tematikus innovációs versenyen.

TERVEZETT PROGRAM
12:00-13:00 Érkezés, regisztráció
13:00 Darázs Lénárd általános rektorhelyettes köszöntője
13:10 Bevezető
 • Magyar Dániel, az ELTE Innovációs Központ igazgatója
 • Szombathelyi Zsolt, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójának tudományos és innovációs tanácsadója
 • Ritter Marianna, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara innovációs kollégiumának igazgatója
 • Pongrácz Ferenc, az EIT Health Innostars Magyarország régiós igazgatója
 • Nagy Eszter, a CEBINA elnökhelyettese
Az ELTE innovációs díjainak átadása, a díjazottak bemutatása

14:45-15:10 Kávészünet

15:10 Előadások
 • Szabó István, az ELTE TTK Központi Kutató és Ipari Kapcsolatok Centrum igazgatója
 • Málnási-Csizmadia András: Miozingátló hatóanyagok hasznosítása
 • Csámpai Antal: Imipridon származékok rákellenes terápiában
 • Mező Gábor: Liposzómás csomagolású rákellenes készítmény
 • Kardos József: Fehérjék térszerkezetének előrejelzése
 • Domaházy Farkas: Innovatív fluorescens festékanyagok
 • Pálvölgyi Zoltán: Tűmentes oltások techkihívás
16:20-16:40 Kávészünet

16:40 Előadások
 • Kékesi Katalin: Vaszkuláris demencia biomarker
 • Kovács Gábor: Természetes metabolitok antivirális hatásai
 • Vizin Gabriella: Pszichoszociális onkológiai terápia (KLOÉ)
 • Győriné Stefanik Krisztina: Autizmussal élők digitális autonómiája
 • Perlusz Andrea: Fogyatékossággal élők társadalmi integrációja
 • Láng Győző: Vezető polimer kompozitok
 • Mádlné Szőnyi Judit: Felszínalatti vízpótlás (NB-MAR)
 • Fekete Csaba Bátya község polgármestere: NB-MAR hasznosítási tapasztalatok
18:10-19:00 Networking szendvicsekkel

A rendezvény mindenki számára nyitott és ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.
Regisztráció (2023. november 27., 16:00 óráig)
További információk a következő linken.

Fókuszban a digitalizáció társadalmi hatásai

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében nyolc szakmai műhely működik, amelyek a tudáscentrum stratégiai jelentőségű szervezetei. A "Digitalizáció Társadalmi Hatásai Tematikus Fórum" várja új csatlakozók jelentkezését.

A tematikus fórumok a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) innovációs és együttműködési potenciáljának alapját jelentik, valamint kapcsolatokat, együttműködéseket építenek a quadruple helix (akadémia, gazdaság, közszféra, civil szféra) szereplői között. A fórumokat hibrid formában rendezik meg.

"A digitális technológiák nélkülözhetetlenné váltak az egyéni, a társadalmi és a gazdasági tevékenységhez egyaránt. A társadalmi csoportok között azonban digitális szakadék van, életkor alapján (idősebb generáció lemaradása), földrajzi viszonylatban (leszakadó régiók) vagy társadalmi szempontból (periférián élők). A tematikus fórum lehetőséget teremt az együttműködésre, a közös gondolkodásra, a tudásátadásra, amelynek során innovatív megoldások születhetnek akár a digitális szakadék felszámolására vagy egyéb, a digitalizációval összefüggésben jelentkező társadalmi kihívás megoldására" - foglalta össze a fórum céljait Obermayer Nóra, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának habilitált egyetemi tanára, a fórum vezetője.

A fórum korábbi alkalmain szó volt az oktatási intézmények digitális átállásáról, a hátrányos helyzetűek hozzáféréséről a digitalizáció egyes eszközeihez, valamint foglalkoztak a Digitális Gyermekvédelmi Divízióval, az okos óvodákkal és a szülők digitális médiaműveltségével is. A következő találkozókon továbbra is a digitalizációval összefüggésben jelentkező társadalmi problémákra, kihívásokra keresnek megoldási javaslatokat, és érintik a digitális intelligencia mérési módszertanát is.

A fórum célcsoportját elsősorban az állam, a gazdaság, az akadémia és civil társadalom képviselői jelentik. A fórum nyitott további szereplők bevonására, a csatlakozási szándékot a fórum vezetőjénél szükséges jelezni ezen az e-mail címen.

További információ a TINLAB honlapján

European Conference on Innovation Management (ECIM) 2023

Tagszervezeteink, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Budapesti Corvinus Egyetem "European Conference on Innovation Management (ECIM) 2023" című nemzetközi konferenciát szervez, melyet 2023. november 23-24. között rendeznek Veszprémben. A konferencia mottója: "Cultural innovation - Culture of innovation".

A konferencia célja olyan megoldások, lehetőségek és legjobb gyakorlatok feltárása, amelyek összefonják a kultúrát, a gazdaságot, a közösséget és az innovációt. A szervezők várják a kormányzati, ipari és egyetemi szektorok szakembereit, valamint a PhD-hallgatókat, hogy mutassák be kutatásaikat a technológiai és marketing innováció, a társadalmi és kulturális innováció, az üzleti modellek és egyéb területről. Fókuszban a "Kulturális innováció - Az innováció kultúrája" témaköre áll.
Absztrakt leadásának határideje: 2023. szeptember 22.

További információk a konferencia weboldalán

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nagyvállalati-startup program

Idén ősszel ötödik alkalommal indul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nagyvállalati-startup programja, a NAK TechLab inkubációs program. A program fő célja, hogy elősegítse a startupok és a kkv-k, valamint az agrár nagyvállalatok közötti együttműködést, ezzel növelve a szektor digitalizációs szintjét.

Az inkubációs programban szakmai és üzleti mentorálásokkal és piaci validálással segítik a startupokat és a kkv-kat abban, hogy tökéletesíthessék terméküket, ezáltal közelebb jutva a nagyvállalati együttműködéshez. A NAK TechLab inkubációs programja által a cég új piaci szegmensre és kapcsolatokra tehet szert, vagy akár az eddigi tevékenységtől eltérő, új irányokkal is megismerkedhet.

A 3 hónapos inkubációs programmal kapcsolatos részletek az alábbi linken érhetők el.

Miként profitálhat egy KKV az automatizálás és AI technológiák használatából a mindennapokban?

A folyamatok automatizálása az AI (artifical intelligence - mesterséges intelligencia) a digitális kor egyik kulcsfontosságú eszköze, amely lehetővé teszi, hogy a monoton, ismétlődő, ugyanakkor rendkívül figyelemigényes folyamatokat gépekkel végeztessük. Ezzel csapatunknak több ideje és energia marad a stratégiai tervezésre és a kreatív munkára.

Tagszervezetünk, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. szervezésében 2023. október 2-án AI Workshop, míg 2023.október 9-én RPA (robotizált folyamat automatizálás) témakörében tart rendezvényeket Debrecenben.

További információk:
https://digitalisregio.hu/ai-rpa-konferencia-2023/

Innovációs túra Latin-Amerikába

A két ENRICH projekt (ENRICH in LAC & ENRICH in the USA) célja, hogy európai kutatókat, intézeteket és egyetemeket, start-upokat és innovatív kis- és középvállalkozásokat támogasson az amerikai piacokra történő kijutásban. (Az ENRICH in LAC a brazil projekt folytatása, csak most már kiterjed egész Latin-Amerikára, az USA projekt pedig Kanadára).

A LAC projekt innovációs túrát szervez Brazíliába (Sao-Paolo és környéke).
10 résztvevő megfelelő számla ellenében max 2000 euró értékig utófinanszírozott támogatást kaphat.

Modern Mintaüzem Program

Útjára indult a Modern Mintaüzemek Program, amelynek célja, hogy a vállalkozások működés közben tekinthessék meg a legmodernebb technológiákat. A Modern Mintaüzem Programban a vállalkozások céglátogatásokon vehetnek részt, a program egyedi vállalati konzultációt, tanácsadást, workshopokat biztosít annak érdekében, hogy az érdeklődők megismerhessék a legújabb eljárásokat.

Várják a látogatók, valamint az újonnan csatlakozó mintaüzemek jelentkezését.
Regisztrálni a modem4.hu oldalon lehet.

Forrásteremtés távoktatási tanfolyam az interneten

A Pályázatfigyelő (Pafi) internetes tanfolyamot indít, amelyen megtanulhat forrásokat szerezni tervei megvalósításához. Aki tud interneten keresztül levelezni és weboldalakat böngészni, annak a tanfolyamon való részvétel nem jelent problémát. A tanfolyam során elektronikus kapcsolatot tarthat a tanfolyam tanárával.

A tanfolyamra többféle szinten lehet jelentkezni.
Kategóriák és költségek:
- Egyéni tanulóként követheti a heti élő adásokat, bármikor megnézheti azok felvételeit, tanulmányozhatja a különböző szakmai anyagokat.
Ára: 14 000 Ft, amely tartalmazza az áfát
- Ha házi feladatai javítását is kéri, akkor azokat beküldheti, és a Pafi rendszeresen értékeli.
Ára: 26 000 Ft, amely tartalmazza az áfát
- Konzultációkat is kérhet mindezeken felül témánként egyszer, azaz összesen kilenc alkalommal.
Ára: 48 000 Ft, amely tartalmazza az áfát

A képzés tanárai:
- Kovács Edit, közösségfejlesztő,
- Huszerl József, a Pafi főszerkesztője

Jelentkezni ide kattintva lehet.

További információ: Pafi Szerkesztőség (mobil: 30/659-6388, cím: 1011 Budapest, Corvin tér 8.), ill. Huszerl József tanfolyamvezető (mobil: 30/94-99158, skype: huszerl.jozsef), web: http://forrasteremtes-tanfolyam.pafi.hu

Projekt-tervezés és pályázatírás távoktatási tanfolyam az interneten

A Pályázatfigyelő (Pafi) internetes tanfolyamot indít, amelyen megtanulhat projektet tervezni és pályázatot írni: az ötlet megfogalmazásától a pályázati űrlapok kitöltéséig az aktuális (pályázati vagy projekt-) ötletét fejlesztve, lépésről lépésre, saját ritmusában haladhat végig a projekt kidolgozásának folyamatán.

Kinek ajánlják?
Ez a tanfolyam azoknak szól, akik nem gyakorlott pályázatírók, de most saját maguk akarnak megtervezni egy projektet, megírni és beadni egy pályázatot. Aki tud interneten keresztül levelezni és weboldalakat böngészni, annak a tanfolyamon való részvétel nem jelent problémát. A tanfolyam során elektronikus kapcsolatot tarthat a tanfolyam tanárával.

A tanfolyamra többféle szinten lehet jelentkezni. Kategóriák és költségek:
- Egyéni tanulóként egy korábbi tanfolyam felvételeit láthatja és tanulmányozhatja a különböző szakmai anyagokat, három hónapig. A tanulást bármikor elkezdheti.
Ára 6 000 Ft+áfa
- Ha házi feladatai javítását is kéri, akkor azokat beküldheti és a Pafi rendszeresen értékeli.
Ára 16 000 Ft+áfa
- Konzultációkat is kérhet mindezeken felül témánként egyszer, azaz összesen kilenc alkalommal.
Ára 38 000 Ft +áfa

A képzés tanárai:
- Kovács Edit, közösségfejlesztő
- Halpern Péter, a Budapesti Gazdasági Főiskola projektvezetés-tanára,
- Huszerl József, a PAfi főszerkesztője

A jelentkezés folyamatos, s az alábbi linken lehetséges.

További információ: Pafi Szerkesztőség (mobil: 30/659-6388, cím: 1011 Budapest, Corvin tér 8.), ill. Huszerl József tanfolyamvezető (mobil: 30/94-99158, skype: huszerl.jozsef), web: http://tanfolyam.pafi.hu/
Készítette: VISUALIA