Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
utolsó frissítés: 2024-05-07
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 200 0731
mobil: +3630 955 0420
www.innovacio.hu

Várható események

MISZ Felsőoktatási Tagozat ülés

A Felsőoktatási Tagozat következő ülésére a Pécsi Tudományegyetem által szervezett Innovációs Napok keretében, május 15-én 11:30-13:00 között kerül sor, az alábbi napirendnek megfelelően:
 • Kockázati tőketársaságok bemutatkozása, beszélgetés az egyetemek képviselőivel
 • A Magyar Innovációs Szövetség felsőoktatási tagjai és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közötti együttműködési lehetőségek - beszélgetés Farkas Szabolcs SZTNH elnökkel
 • MISZ FT aktuális ügyei
A Pécsi Tudományegyetem szervezésében megvalósuló Innovációs Napok Baranya vármegye üzleti és tudományos közéletében már évek óta kiemelt fontossággal bír. A kétnapos program idén a Deutsche Telekom IT Solutions és a PTE koprodukciójában valósul meg. Az esemény célja az egyetemi innovációs ökoszisztémában keletkező kutatási eredmények bemutatása, üzleti és társadalmi hasznosítása, valamint az akadémia-ipar partnerség építése és a résztvevő vállalatok, kutatók, munkatársak számára a kapcsolatépítés lehetőségének megteremtése. A program tematikus fókuszában idén a Mesterséges Intelligencia (AI) áll. Az AI szerepét, kihívásait több aspektusból vizsgáljuk, többek között társadalmi hatását, jogi, információtechnológiai, orvostudományi vonatkozásait és oktatásban betöltött szerepét.

A program során több kísérőrendezvényen is részt vehetnek az érdeklődők. A gépi tanulás és mesterséges intelligencia gyakorlati felhasználásába vezet be a DT Mini workshop. A MedTech Minds műhelyen a vállakozásfejlesztés, a termékek piacosítása és az egészségtudományi kutatás-fejlesztési eredmények hasznosíthatósága lesz az elsődleges téma. Az Adat EDIH programon pedig a vállalkozások digitalizációs lehetőségeivel ismerkedhetnek a résztvevők.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az Innovációs Napon és a Tagozat ülésén való részvételi szándékukat a https://pteinnovacio2024.ticketninja.io/ regisztrációs felületen tudják majd megtenni május 12-ig.

Konferencia az innovációs bajnokká válásról

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) újraszervezett régiós működése keretében először tart innovációs pop-up konferenciát a Dél-Dunántúlon.

A rendezvény célja az egymástól történő tanulás, az innovációs kihívások és lehetőségek megismerése, valamint az innovációs együttműködések és az innovációs kultúra fejlesztése. Szakmai programunk keretében az innovációs bajnokká válás útját járjuk végig az innovációs támogatásoktól kezdve, a hazai és nemzetközi hálózatosodáson át egészen a tőzsdére lépésig.

A 2024. május 27-én 13:30-kor kezdődő rendezvényünk helyszíne a Magnus Aircraft inspiratív gyára lesz, aminek megtekintésére is lehetőségünk adódik majd. (Pécs-Pogány, Repülőtér u. 1.)

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScThilV-q4f8FtO552TasaKj-iRnMjyXyCaeWpHLEteWK3wyg/viewform

A konferencia programja:
13:30-14:00:
Érkezés, regisztráció

14:00-14:10:
Köszöntő: Boros László (vezérigazgató, Magnus Aircraft)
Megnyitó: Kristóf Péter (régiós igazgató, Magyar Innovációs Szövetség)

14:15-14:35:
Bódis László (innovációért felelős helyettes államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium; vezérigazgató, Nemzeti Innovációs Ügynökség Zrt.): Innováció: a magyar gazdaság versenyképességének kulcsa

14:35-14:55:
Greinstetter Balázs (gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium): Az innovációs források és a klaszterek szerepe a gazdaságfejlesztés eszköztárában

14:55-15:15:
Végh Richárd (vezérigazgató, Budapesti Értéktőzsde): Innováció = Egyenes út a tőzsdére

15:15-15:45:
Kávészünet

15:45-16:45:
Dél-dunántúli innovációs bajnokok kerekasztala:
Egyed Linda (ügyvezető, Fino-Food Kft.), dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia (ügyvezető, Prophyl Kft.), Móricz László (ügyvezető, HC Linear Kft.), Szekeres Viktor (az igazgatóság elnöke, Gloster Nyrt.)

Moderátor: Kristóf Péter (régiós igazgató, Magyar Innovációs Szövetség)

17:00-18:00:
Magnus Aircraft gyár megtekintése, kötetlen networking

További információ: Kristóf Péter, MISZ régiós igazgató, kristof.peter@frazir.com

GINOP Plusz Regionális Roadshow

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság, mint GINOP Plusz Irányító Hatóság regionális vállalkozásfejlesztési információs napot szervez.

A GINOP Plusz Regionális Roadshow nyilvános, bármely érdeklődő számára elérhető szakmai esemény. Az előadása a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz aktualitásairól, a rendelkezésre álló uniós versenyképességi forrásokról, elérhető és közeljövőben tervezett felhívásairól, pályázati lehetőségekről, a pénzügyi eszközök szerepéről, a vállalati üzleti innovációs és kutatásfejlesztési, valamint zöld stratégiai célkitűzésekről szólnak.

A programhoz kapcsolódóan konzultációs lehetőséget is biztosítanak a GFP Információszolgáltató és
Partnerkapcsolati Főosztály munkatársai közreműködésével. A szakmai program mellett az érdeklődők tájékoztatást kapnak a 2014-2020 közötti GINOP támogatások regionális eredményeiről, sikeres projektekről is.

Időpontok és helyszínek:

05.07. Debrecen Mercure Debrecen (Bajcsy-Zsilinszky u. 11.)
05.08. Miskolc, City Hotel Miskolc (Csabai kapu 8.)
05.15. Budapest, BKIK Székház (1016 Krisztina körút 99.)

PROGRAM:

10.00 Regisztráció
10.30 "A GINOP a régióban" - projektbemutató kiállítás és beszélgetés
11.00 Gazdaságfejlesztési EU-s források a Széchenyi Terv Pluszban
- Mire készülhetünk? - elérhető és várható felhívások a GINOP Pluszban
Előadó: GFP Helyettes Államtitkárság - GINOP Plusz Irányító Hatóság
- Hitelek piaci ár alatt - gyors és olcsó kölcsönnel fokozható a versenyképesség
Előadó: Magyar Fejlesztési Bank (MFB)
- Vállalati üzleti innováció és kutatás-fejlesztés, zöld stratégia - lehetőségek, teendők
Előadó: Joint Venture Szövetség (JVSZ)
- Bemutatkozik az SZPI - a sikeres projektmegvalósítás gyakorlata
Előadó: Széchenyi Programiroda NKft. (SZPI)
- Kommunikációs kötelezettségek - EU támogatási elvárások
Előadó: GINOP IH
12.30 Szendvicsebéd, közben konzultációs lehetőség, networking, személyes
tanácsadás
15.00 "A GINOP a régióban" projektbemutató kiállítás zárása

A részvétel regisztrációhoz kötött.
Az esemény támogatói: BCE, BME, BKIK, BOLT

INNOVÁCIÓRA MAGYAR! konferencia

A Joint Venture Szövetség 2024. május 9-én, a MOL Campuson megrendezi az "INNOVÁCIÓRA MAGYAR" interaktív konferenciát. Az eseményen a nagyvállalatok első számú vezetői, kormányzati szakpolitikai előadók és startup vállalkozások alapítói konkrét, gyakorlati példákon és esettanulmányokon keresztül mutatják be a legnagyobb magyar innovációkat, a támogatott programokat, valamint olyan aktuális hazai és nemzetközi innovációs trendeket, melyek a hazai KKV-k és nagyvállalatok számára is inspirálóak lehetnek, és építik a hazai innovációs ökoszisztémát.

Idén összesen 4 fókusztémával jelentkeznek, melyeket tartalmas előadásokon és esettanulmányokon keresztül fognak bemutatni.
 • Nagyvállalati Innovációk
 • Kis- és középvállalatokat támogató innovációk
 • Innovációk az egészségügyben
 • Mesterséges intelligencia alapú innovációk
A rendezvény részletes programja megtekinthető az alábbi linken.

Jegyek a jegyáruházunkon keresztül vásárolhatók:

Normál jegy / Az ár kávészünetet és ebédet is tartalmaz / Partnerszervezet tagoknak: 39.000 Ft
Kiemelt jegy / Kiemelt ülőhelyen és VIP Lounge belépéssel - az ár kávészünetet és ebédet is tartalmaz / Partnerszervezet tagoknak: 59.000 Ft

Előzetes program: https://tinyurl.com/yvwwy4yh
FB esemény: https://tinyurl.com/262nr9j2
LinkedIn esemény: https://tinyurl.com/bdctz2hm

Mik a trendek a hazai projektek körében? Indul a Projektmenedzsment Körkép 2024 kutatás

2024-ben már negyedszer méri fel a Magyar Projektmenedzsment Szövetség a Budapesti Corvinus Egyetemmel együttműködésben a hazai szervezetek projektmenedzsment kultúráját.

A PM Körkép kutatás célja, hogy átfogó képet adjon a hazai projektkultúráról, a szervezetek projektmenedzsment érettségéről, a projektmenedzserekkel szemben támasztott elvárásokról és a PMO-k működéséről, a nemzetközi trendekkel összevetve.

A felmérés fókuszában az állami és piaci szektor projekteket megvalósító vagy projektalapon működő képviselői egyaránt szerepelnek. A kutatási eredmények rávilágítanak a szükséges hazai fejlesztési irányokra és iránymutatást adnak a társadalom és a gazdaság szereplői számára.

Két évvel ezelőtt 50 szervezet több mint 2000 projektjének tapasztalatait összesítve tisztán látszott, hogy a változás volt a legmeghatározóbb kihívás a szervezetek életében. Idén - remélhetőleg még több szervezet bevonásával - azt kutatják, hogyan változott a helyzet azóta.
 • Milyen tényezők határozzák meg a projektek sikerét? És mi a sikertelenség oka?
 • Mennyire érett a hazai projektmenedzsment kultúra? Vannak-e jelentős eltérések, helyi sajátosságok a nemzetközi trendekhez képest?
 • Hogyan szerzik meg a projektmenedzsment tudást a projektekben dolgozó szakemberek? Megfigyelhetők-e új tendenciák az elmúlt években?
 • Milyen támogató eszközök a legelterjedtebbek?
A PMSZ honlapján elérhető a kutatási felhívás és a kérdőív.

Az érintett szervezetek 2024. május 31-ig tölthetik ki a közzétett kérdőívet. Az eredményekről 2024 őszén széles körben, több szakmai fórumon is beszámolnak.

A kutatásban közreműködő partnerek: PMI Budapest, Magyar Innovációs Szövetség, Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége, Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, Neumann János Számítógéptudományi Társaság, Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetsége.

Médiatámogató: ITBusiness

Deep Tech Atelier 2024

Megnyílt a Deep Tech Atelier 2024-re történő regisztráció. A Baltikum legnagyobb ipari mélytechnológiai eseménye, mely immáron hatodik éve hozza össze a kutatószervezeteket, ipari szakembereket, tudományalapú startupokat, kormányzati képviselőket és technológiai rajongókat Rigában, május 16-17-én.

A kétnapos konferencia a következőket kínálja:
- Nemzetközi előadók
- Startup pitch szekciók
- Gyakorlati workshopok
- Kapcsolatépítési lehetőségek a B2B szekciókban

A Deep Tech Atelier 2024 a biotechnológia és az űrtechnológia mellett más fontos témákat is célba vesz az innovátorok számára. Harmadik éve rendezi meg az Európai Űrügynökség (ESA) Napját, amely az vállalkozói szellemet és a kereskedelmi tevékenységeket helyezi előtérbe.

A kétnapos konferencia kiváló kapcsolatépítési lehetőségeket kínál B2B szekciókban az új partnerségek létrehozásához, valamint a vállalkozásfejlesztéshez és a tudomány kereskedelmessé tételéhez szükséges gyakorlati ismeretek és készségek biztosításához.

Esemény nyelve - angol.

A részvétel ingyenes.

További információ és regisztráció: https://deeptechatelier.com/

Fókuszban Humán rendszerek Tematikus Fórum

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében nyolc szakmai műhely működik, amelyek a tudáscentrum stratégiai jelentőségű szervezetei. A "Humán rendszerek Tematikus Fórum" várja új csatlakozók jelentkezését.

A tematikus fórumok a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium innovációs és együttműködési potenciáljának alapját jelentik, valamint kapcsolatokat, együttműködéseket építenek a quadruple helix (akadémia, gazdaság, közszféra, civil szféra) szereplői között. A fórumokat hibrid formában rendezik meg, a fórumhoz személyesen Miskolcon lehet csatlakozni.

A humán rendszerek egyes elemeit érzékenyen érintik a demográfiai, egészségügyi, szociális, oktatási és össztársadalmi változások, ami miatt különös hangsúlyt kell fektetni a közszolgáltatások minőségét és hatékonyságát javító társadalmi innovációs megoldásokra. A fent említett változások az egészségügyet, a foglalkozáspolitikát, a szociális ellátórendszert, az oktatásügyet is kihívás elé állítják, amelyek szükségessé teszik például a korspecifikus igényeket kielégítő innovatív megoldások kidolgozását. E tekintetben fontos a rendszerszintű megközelítés, hiszen az egyes problémákat és kihívásokat nem lehet kizárólag a humán rendszerek egyes elemeire fókuszáltan megoldani.

A fórum célcsoportját elsősorban az oktatás, egészségügy és helyi közösségek szereplői civil szervezetek, társadalmi szervezetek/szövetségek és különböző intézmények, egyetemek, önkormányzatok, közigazgatási szervezetek, valamint a társadalmi vállalkozók jelentik. A fórum nyitott további szereplők bevonására, a csatlakozási szándékot a fórum vezetőjénél szükséges jelezni (Czékmann Zsolt, zsolt.czekmann@uni-miskolc.hu)

További információk a TINLAB honlapján

Fókuszban a társadalmi innováció menedzsmentje

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében nyolc szakmai műhely működik, amelyek a tudáscentrum stratégiai jelentőségű szervezetei. A "Társadalmi Innováció Menedzsmentje Tematikus Fórum" várja új csatlakozók jelentkezését.

A tematikus fórumok a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) innovációs és együttműködési potenciáljának alapját jelentik, valamint kapcsolatokat, együttműködéseket építenek a quadruple helix (akadémia, gazdaság, közszféra, civil szféra) szereplői között. A fórumokat hibrid formában rendezik meg, a TIM-hez személyesen Budapesten lehet csatlakozni.
"A Társadalmi Innováció Menedzsmentje (TIM) fogalomrendszere magában foglalja a társadalmi innovációs folyamatok és projektek tervezését, szervezését, vezetését, ellenőrzését, hatásmérését, kutatását, valamint a teljes innovációs folyamat menedzsment keretrendszerének fejlesztését is. Ehhez kapcsolódóan a TIM tematikus fórum véleményezi a társadalmi jóllét erősítésére irányuló TINLAB-os kutatási programokat, figyelemmel kíséri, a mentorhálózat segítségével monitorozza a projekt keretében indult kísérleti fejlesztéseket. Műhelyünk lehetőséget teremt a különböző szektorokból érkező szakemberek együttműködésére, közös problémafelvetésekre, a folyamatos tudásbővítésre és a feltárt innovatív megoldások megismertetésére az érintettekkel" - foglalta össze a fórum céljait Farsang Zoltán, a fórum szakmai vezetője.

A fórum korábbi alkalmain szó volt a smart technológiák társadalmi elfogadottságáról, a települési tervezés és vezetés adatvezért módszertanáról, a társadalmi innováció mérőszámairól, valamint számos jó gyakorlatot is megosztottak a résztvevőkkel.
A célcsoportot elsősorban civil szervezetek, társadalmi szervezetek/szövetségek és különböző intézmények, egyetemek, önkormányzatok, közigazgatási szervezetek, valamint a társadalmi vállalkozók jelentik. A fórum nyitott további szereplők bevonására, a csatlakozási szándékot a fórum vezetőjénél szükséges jelezni vagy tinlab@harfaalapitvany.hu e-mail címen.

További információ a TINLAB honlapján.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nagyvállalati-startup program

Idén ősszel ötödik alkalommal indul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nagyvállalati-startup programja, a NAK TechLab inkubációs program. A program fő célja, hogy elősegítse a startupok és a kkv-k, valamint az agrár nagyvállalatok közötti együttműködést, ezzel növelve a szektor digitalizációs szintjét.

Az inkubációs programban szakmai és üzleti mentorálásokkal és piaci validálással segítik a startupokat és a kkv-kat abban, hogy tökéletesíthessék terméküket, ezáltal közelebb jutva a nagyvállalati együttműködéshez. A NAK TechLab inkubációs programja által a cég új piaci szegmensre és kapcsolatokra tehet szert, vagy akár az eddigi tevékenységtől eltérő, új irányokkal is megismerkedhet.

A 3 hónapos inkubációs programmal kapcsolatos részletek az alábbi linken érhetők el.

Innovációs túra Latin-Amerikába

A két ENRICH projekt (ENRICH in LAC & ENRICH in the USA) célja, hogy európai kutatókat, intézeteket és egyetemeket, start-upokat és innovatív kis- és középvállalkozásokat támogasson az amerikai piacokra történő kijutásban. (Az ENRICH in LAC a brazil projekt folytatása, csak most már kiterjed egész Latin-Amerikára, az USA projekt pedig Kanadára).

A LAC projekt innovációs túrát szervez Brazíliába (Sao-Paolo és környéke).
10 résztvevő megfelelő számla ellenében max 2000 euró értékig utófinanszírozott támogatást kaphat.

Modern Mintaüzem Program

Útjára indult a Modern Mintaüzemek Program, amelynek célja, hogy a vállalkozások működés közben tekinthessék meg a legmodernebb technológiákat. A Modern Mintaüzem Programban a vállalkozások céglátogatásokon vehetnek részt, a program egyedi vállalati konzultációt, tanácsadást, workshopokat biztosít annak érdekében, hogy az érdeklődők megismerhessék a legújabb eljárásokat.

Várják a látogatók, valamint az újonnan csatlakozó mintaüzemek jelentkezését.
Regisztrálni a modem4.hu oldalon lehet.

Forrásteremtés távoktatási tanfolyam az interneten

A Pályázatfigyelő (Pafi) internetes tanfolyamot indít, amelyen megtanulhat forrásokat szerezni tervei megvalósításához. Aki tud interneten keresztül levelezni és weboldalakat böngészni, annak a tanfolyamon való részvétel nem jelent problémát. A tanfolyam során elektronikus kapcsolatot tarthat a tanfolyam tanárával.

A tanfolyamra többféle szinten lehet jelentkezni.
Kategóriák és költségek:
- Egyéni tanulóként követheti a heti élő adásokat, bármikor megnézheti azok felvételeit, tanulmányozhatja a különböző szakmai anyagokat.
Ára: 14 000 Ft, amely tartalmazza az áfát
- Ha házi feladatai javítását is kéri, akkor azokat beküldheti, és a Pafi rendszeresen értékeli.
Ára: 26 000 Ft, amely tartalmazza az áfát
- Konzultációkat is kérhet mindezeken felül témánként egyszer, azaz összesen kilenc alkalommal.
Ára: 48 000 Ft, amely tartalmazza az áfát

A képzés tanárai:
- Kovács Edit, közösségfejlesztő,
- Huszerl József, a Pafi főszerkesztője

Jelentkezni ide kattintva lehet.

További információ: Pafi Szerkesztőség (mobil: 30/659-6388, cím: 1011 Budapest, Corvin tér 8.), ill. Huszerl József tanfolyamvezető (mobil: 30/94-99158, skype: huszerl.jozsef), web: http://forrasteremtes-tanfolyam.pafi.hu

Projekt-tervezés és pályázatírás távoktatási tanfolyam az interneten

A Pályázatfigyelő (Pafi) internetes tanfolyamot indít, amelyen megtanulhat projektet tervezni és pályázatot írni: az ötlet megfogalmazásától a pályázati űrlapok kitöltéséig az aktuális (pályázati vagy projekt-) ötletét fejlesztve, lépésről lépésre, saját ritmusában haladhat végig a projekt kidolgozásának folyamatán.

Kinek ajánlják?
Ez a tanfolyam azoknak szól, akik nem gyakorlott pályázatírók, de most saját maguk akarnak megtervezni egy projektet, megírni és beadni egy pályázatot. Aki tud interneten keresztül levelezni és weboldalakat böngészni, annak a tanfolyamon való részvétel nem jelent problémát. A tanfolyam során elektronikus kapcsolatot tarthat a tanfolyam tanárával.

A tanfolyamra többféle szinten lehet jelentkezni. Kategóriák és költségek:
- Egyéni tanulóként egy korábbi tanfolyam felvételeit láthatja és tanulmányozhatja a különböző szakmai anyagokat, három hónapig. A tanulást bármikor elkezdheti.
Ára 6 000 Ft+áfa
- Ha házi feladatai javítását is kéri, akkor azokat beküldheti és a Pafi rendszeresen értékeli.
Ára 16 000 Ft+áfa
- Konzultációkat is kérhet mindezeken felül témánként egyszer, azaz összesen kilenc alkalommal.
Ára 38 000 Ft +áfa

A képzés tanárai:
- Kovács Edit, közösségfejlesztő
- Halpern Péter, a Budapesti Gazdasági Főiskola projektvezetés-tanára,
- Huszerl József, a PAfi főszerkesztője

A jelentkezés folyamatos, s az alábbi linken lehetséges.

További információ: Pafi Szerkesztőség (mobil: 30/659-6388, cím: 1011 Budapest, Corvin tér 8.), ill. Huszerl József tanfolyamvezető (mobil: 30/94-99158, skype: huszerl.jozsef), web: http://tanfolyam.pafi.hu/
Készítette: VISUALIA