Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2021-07-14
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.
A következő megjelenés időpontja 2021. augusztus 10.

Átadták a 2020. évi Innovációs Nagydíjat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Erdész Termében, július 7-én, mintegy 40 fő részvételével tartott sajtónyilvános ünnepségen került átadásra a 2020. évi Innovációs Nagydíj, valamint az ITM, az NKFIH és a MISZ innovációs díja. (A díjakat az eredeti tervek szerint idén is az Országházban adtuk volna át, ezt azonban a koronavírus-járvány megakadályozta.)

Az ünnepséget Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a MISZ Innovációs Nagydíj pályázata az innovációs kultúra terjesztésének egyik legjobb eszköze.
Závodszky Péter, a pályázatot kiíró Magyar Innovációs Alapítvány elnöke, köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az innováció hozzájárul az ország versenyképességéhez, és megjegyezte, hogy Magyarország 5 helyet lépett előre a versenyképességi listán.
Schanda Tamás, miniszter-helyettes az ünnepségen beszédében hangsúlyozta: a kihívásokra a megfelelő válasz a folyamatos innovációban, a patrióta gazdaság politikában rejlik.

A 29. Magyar Innovációs Nagydíjat Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt vezérigazgatója
vette át Schanda Tamástól és Gulyás Tibor h. államtitkártól, a bírálóbizottság társelnökétől, a Terrosa®, egy új bioszimiláris magyar gyógyszer létrehozásáért.
Az ITM 2020. évi Ipari Innovációs Díját Bódis József, államtitkár és Gulyás Tibor h. államtitkár, a bírálóbizottság társelnöke adta át Pap-Kovács Viktornak, az Additive Manufacturing Technologies Hungary Kft. cégvezetőjének, automatikus felületkezelő berendezés fejlesztéséért és gyártásáért, 3D nyomtatott alkatrészekhez.
A NKFIH Ipari Innovációs Díját a TEQBALL Kft. kapta a TEQ LITE, a tömeggyártható, összecsukható Teqball asztal létrehozásáért. A díjat Birkner Zoltán, NKFIH-elnök és Gulyás Tibor adta át Huszár Viktor Dénes, ügyvezetőnek.
A Magyar Innovációs Szövetség 2020. évi Startup Innovációs Díját a Femmetex Hungary Kft. kapta a this is Redy intim női alsóneműért. A díjat Pakucs János, tiszteletbeli elnök és Gulyás Tibor adta át Molnár Dóra, Tasnádi Ádám cégvezetőknek.
Befjezésül a 2019. évi innovációs nagydíjas 3DHistech Kft ügyvezetője, Molnár Béla köszöntötte a díjazottakat.

Magyar Multi Program

Az ITM felkérésére a Magyar Innovációs Szövetség véleményezte a „Magyar Multi Program - A kiemelkedő teljesítményű, valamint jelentős növekedési potenciállal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása” című pályázat tervezetet.

A részletes észrevételeinket és javaslatainkat, melyek ide kattintva megtekinthetők, 2021. július 9-én küldtük el.

Design Management Díj 2021

A Magyar Formatervezési Tanács által kiírt Design Management Díj felhívásra olyan szervezetek pályázhattak, melyek a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősség-vállalás és a fenntarthatóság szempontjait.

A bírálóbizottság ülését - dr. Simon Attila (Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója) elnökletével - július 1-én, online módon tartották. Az értékelésben részt vett dr. Antos László, a MISZ ügyvezető igazgatója is.

A fődíjra kiválasztott szervezet az őszi Desig Hét Budapest keretében veheti át az egymillió forintos pénzjutalommal is járó elismerést.

Az MVM csatlakozott a Hungarian Startup University Programhoz (HSUP).

A HSUP hosszú távú célja, hogy a középiskolákban és az egyetemeken is meghonosítsák a vállalkozásra ösztönző szemléletformálást. A program legfőbb feladata, hogy Magyarországon egyre több fiatal tudjon életképes céget alapítani, működtetni, ezzel is hozzájárulva a fenntartható gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez.

Ehhez a programhoz csatlakozott tagvállalatunk, a magyar energetikai szektor zászlóshajója, az MVM Zrt. is. A cégcsoport az inkubátorán, az MVM Smart Future Labon keresztül üzleti és szakterületi mentorokkal, online meetupokkal, hackathonokkal és ideathonokkal, valamint inkubációs programban való részvétellel segíti a HSUP hallgatóit, akik élhetnek az MVM EDISON startup-versenyének lehetőségeivel is, a dedikáltan a HSUP hallgatói csapatnak fenntartott helynek köszönhetően. Ezen felül az MVM Zrt. szakdolgozathoz konzulenst, konzultációs lehetőséget, valamint szakmai gyakorlatot és gyakornoki programban való részvételi lehetőséget is biztosít.

További információ a programról: hsup.nkfih.gov.hu oldalon található.

ELTE Innovációs Nap 2021

Tagintézményünk, az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2021. június 30-án online tartotta Innovációs Napját, amelynek célja az egyetemen keletkezett tudás ipari és társadalmi hasznosításának ösztönzése volt.

A korábbi évektől eltérően nem egy vagy két kutató, hanem egy egész csapat kapta 2021-ben az ELTE Innovatív Kutatója elismerést. A díjazottak az ELTE TTK Biológiai Fizika Tanszékhez kötődő kutatók, akik az élőlények csoportos döntéshozatali mechanizmusait vizsgálták, majd ez alapján önszerveződő, egymással kommunikáló drónokat építettek.
Az ELTE Innovációs Központ Innovatív Hallgatói Ötletpályázatán az ELTE-re jellemző sokszínűség jegyében a GTI, az IK, a PPK és a TTK kiemelkedő hallgatóit is díjazták, idén 19 pályázó közül 7 kapott elismerést.

A díjátadókat követően a szűk egy éve működő Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) került a középpontba. A 2020 őszén alakult tudáscentrum az ELTE kezdeményezésére és koordinálásával kezdte meg munkáját, konzorciumi partnerségben a Miskolci Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, valamint egy civil kutató-tudásközvetítő szervezettel, a Hárfa Alapítvánnyal.

A teljes esemény visszanézhető a Vimeo-n (a 15. perctől).
Készítette: VISUALIA