Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2021-11-16
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

GINOP Plusz Monitoring Bizottság

Dr. Greinstetter Balázs helyettes államtitkár, IH vezető, GINOP Monitoring Bizottság helyettes elnök, tanácskozási jogú tagságra kérte fel a Magyar Innovációs Szövetség által delegált képviselőt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Monitoring Bizottságába. A GINOP Plusz MB, többek között, az alábbi feladatokat fogja ellátni:
  • jóváhagyja a finanszírozott projektek kiválasztásához használt módszereket, az operatív programokkal kapcsolatos terveket és stratégiákat, valamint az operatív program módosítására tett javaslatokat,
  • jóváhagyási hatáskörén túlmenően konzultációs jelleggel a megvizsgálja a célkitűzések előrehaladását, az operatív programok, nagyprojektek, közös cselekvési tervek és pénzügyi eszközök végrehajtását, az esélyegyenlőségi és a fenntartható fejlődést szolgáló szempontok érvényesítését, az ex-ante feltételek teljesítését, valamint a monitoring bizottság észrevételei eredményeképpen hozott intézkedések nyomon követését.
Szövetségünk a Monitoring Bizottságba Dr. Kristóf Péter, választmányi tagunkat delegálta.
A Magyar Tudomány Ünnepe

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága 2021. november 4-én tartotta a Magyar Tudomány Ünnepének nyitó rendezvényét "Tudomány: Iránytű az élhető jövőhöz" címmel.
Az elnöki megnyitót Krisztin Tibor, a SZAB elnöke tartotta, majd köszöntőt mondott Freund Tamás, az MTA elnöke, Dr. Róvó László, a SZTE rektora, Dr. Szabó Gábor, a SZTE kuratóriumának elnöke és Nagy Sándor, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere. Ezután a "A klímaváltozás hatása a hazai tájainkra és néhány gyakorlati következménye" címmel Rakonczai János, a SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet egyetemi tanára tartott előadást.

A rendezvény keretében adták át a Dél-alföldi Innovációs Díjakat.
Gazdasági társaság kategóriában a SolvElectric Technologies Kft. pályázata nyerte a díjat, amelyet Kaszás Anikó, ügyvezető igazgató vett át a SolvAir UNI fotokatalitikus levegőfertőtlenítő készülék kifejlesztéséért.
Természetes személy kategóriában Szabó Tamás programozó vehette át a díjat a BorderWatcher határfigyelő alkalmazás létrehozásáért.
A programon meghívottként vett részt Dr. Mogyorósi Péter, a Magyar Innovációs Szövetség Dél-alföldi Regionális Képviseletének igazgatója.

Géptervezők és Termékfejlesztők Szemináriuma

A Tudomány Hete alkalmából immár harminchetedszer rendezték meg a Miskolci Egyetemen a Géptervezők és Termékfejlesztők Szemináriumát november 4-én és 5-én. A plenáris ülésen köszöntő beszédet mondott Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci egyetem rektora, Dr. Varga Judit, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke, igazságügyi miniszter, Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, Prof. Dr. Takács János, a Gépipari Tudományos Egyesület elnöke, Vadászné Prof. Dr. Bognár Gabriella, a Miskolci Egyetem Gép- és Terméktervezési Intézet vezetője, Prof. Dr. Szendrő Péter, rektor emeritus, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Gödöllő, Dr. Horák Péter, tanszékvezető egyetemi docens, BME Gép és Terméktervezés Tanszék, Prof. Dr. Kátai László, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Gödöllő, Dr. habil Horváth Sándor, Óbudai Egyetem, Gépészeti és Biztonságtudományi Intézet, Prof. Dr. Döbröczöni Ádám, professzor emeritus, Miskolci Egyetem, Gép- és Terméktervezési Intézet.

A köszöntők után a 100 éve született Egyetem-, Kar-, és Tanszékalapító Terplán Zénó emlékkiállítást nyitotta meg Prof. Dr. Horváth Zita, rektor és Dr. Siménfalvi Zoltán, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának dékánja.
A kétnapon át tartó rendezvényen 3 szekcióban 35 előadás hangzott el magyar és angol nyelven a gépészeti kutatás, fejlesztés és tervezés különböző területéről.

S3 mint innovációs iránytű a 2021-2027 időszakban

2021. november 8-án "S3 mint innovációs iránytű a 2021-2027 időszakban" címmel online esemény került megrendezésre az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet közreműködésével, melyet a STEPP klaszter (Szeged) és a MIÉNK klaszter (Kecskemét) együttesen szervezett.

Az eseményt Gyarmati Zoltán, az ELI-HU Nonprofit Kft. projekt menedzsere nyitotta meg köszöntőjével.
Az előadások két fő témakört jártak körül:
  • Fenntartható jövő digitális innovációval
  • Innováció klaszterekkel
Az utóbbi szekcióban tartott előadást Dr. Mogyorósi Péter (a Magyar Innovációs Szövetség Dél-alföldi Regionális Képviseletének igazgatója) "Regionális és nemzetközi együttműködések innovációval" címmel.
Készítette: VISUALIA