Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2023-11-21
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 200 0731
mobil: +3630 955 0420
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Ismét várják a legsikeresebb innovációkat a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) a mai nappal hivatalosan is meghirdette a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot, a Magyar Innovációs Alapítvánnyal közösen, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium, az Energiaügyi Minisztérium, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával. A legkiválóbb hazai innovációs teljesítményeket idén már 32. alkalommal ismerik el, de a 2023. évi innovációs díjak odaítélésénél újabb szempontokat is figyelembe vesznek. A 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíj mellett az Energiaügyi Minisztérium közreműködésével külön Energiaügyi és Környezetvédelmi díjak is kiosztásra kerülnek. A pályázatok elbírálása során továbbra is a legnagyobb gazdasági, ill. társadalmi haszon, eredmény a legfontosabb szempont, de a bírálók jelentős mértékben mérlegelik a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjait! Nevezési határidő: 2024. február 5.
A Magyar Innovációs Szövetség felkérésére a 30 tudósból, vállalatvezető szakemberből álló zsűri 1993 óta minden évben odaítéli az Innovációs Nagydíjat. A Szövetség idén 32. alkalommal hirdeti meg a pályázatot. Az elmúlt harmincegy pályázati felhívásra összesen beérkezett 1416 pályaműből 1239 volt megvalósult, sikeres innováció és a legjobbak közül 240 kapott különböző innovációs díjat, ők alkotják a hazai innováció "elitjét", a Magyar Innovációs Klubot.

Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke kifejtette, hogy az innováció egy gondolkodási mód, egy vezetői magatartás, amely lehetőséget ad a kreativitás kibontakozására. Az innováció a kreativitás és a tőke találkozása. A kreativitás a gondolat és a cselekvés találkozása. A Magyar Innovációs Szövetség missziója, hogy az innováció a gazdaság növekedésének legfontosabb alapfeltétele. A harmincegy éve indult Magyar Innovációs Nagydíj komplex értékelés alapján a legnagyobb, ill. legjelentősebb innovációs teljesítményt keresi. A pályázaton olyan Magyarországon bejegyzett vállalkozások, szervezetek vehetnek részt, amelyek új termékkel, eljárással vagy szolgáltatással értek el kiemelkedő innovációs teljesítményt és jelentős üzleti sikert.
Csák János, kulturális és innovációs miniszter a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásáról tartott előadást. A pályázat meghirdetése kapcsán kiemelte, hogy a jövő generációjának kinevelése nélkül nincs innováció, hiszen egy jó vállalatban van mester-tanítvány kapcsolat, és amikor a tanítvány felnő, abból partnerségi kapcsolat alakul, és végül mester lesz a tanítványból. A kulturális és innovációs miniszter fontosnak tartja az innovációs légkör létrehozását és a hazai hozzáadott érték növekedését. Hangsúlyozta, hogy robosztusnak kell lenni, így támogatni kell a gazdaságos méretnagyság kialakulását, vállalatok összeolvadását, egyesülését. Ha megszületik egy világszínvonalú magyar termék, akkor az állam támogassa és biztosítsa a piacra jutást is. Miniszter úr előadásában méltatta a Magyar Innovációs Szövetség elkötelezett munkáját, melyet a magyar innovációs ökoszisztémáért, a magyar vállalatokért a Szövetség már több mint 30 éve folytat.
A "2023. évi vállalati innovációs tevékenység" című mini konferencián a panelbeszélgetést Professzor Dr. Szabó Gábor, MISZ elnök vezette. A beszélgetésben részt vett Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója, valamint a Nagydíj pályázat bírálóbizottságának társelnöke, Bagaméry Gergő, a 2006. évi, a 2010. évi és 2022. évi Magyar Innovációs Nagydíjas Mediso Kft. igazgatója, Szilágyi Gábor, a 2022. évi Ipari és SZTNH Innovációs Díjas AGM Beton Zrt. vezérigazgatója és Dr. Lőrincz Zsolt, az NKFIH "Alapkutatástól a piacig" 2022. évi Innovációs Díjában részesült TargetEx Kft. ügyvezető igazgatója.

Dr. Raisz Anikó, környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár az Energiaügyi Minisztérium által felajánlott két díjról beszélt, majd Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke megosztotta gondolatait az innovációról, valamint az SZTNH szerepvállalásáról a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat megszervezésében. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium nevében Szolnoki Szabolcs technológiáért felelős helyettes államtitkár, az Agrárminisztérium képviselőjeként dr. Kapitány Gabriella főosztályvezető köszöntötte a résztvevőket.
Dr. Lengyel László, az NKFIH elnökhelyettese zárszavában kiemelte, hogy az Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeri és megismertet a közvéleménnyel a legjelentősebb innovációs teljesítményeket.

A 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjas vállalkozás az elismerést jelképező bronz kisplasztika mellé jelentős pénzjutalmat is kap. A további innovációs díjazottak szintén jutalomban részesülnek. A Magyar Innovációs Nagydíj mellett kiosztják az Gazdaságfejlesztési Minisztérium Ipari Innovációs, valamint Informatikai Innovációs Díját, az NKFIH "Alapkutatástól a piacig˝ Innovációs Díját, az Agrárminisztérium Agrár Innovációs Díját, az Energiaügyi Minisztérium Környezetvédelmi és Energiaügyi Innovációs Díját, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díját, illetve a MISZ Startup Innovációs Díját is.

A díjak ünnepélyes átadása, a hagyományoknak megfelelően az Országház Felsőházi Termében történik majd 2024. március végén egy sajtónyilvános rendezvény keretében.
A 2023. évi kiírás részletei megtalálhatók a Magyar Innovációs Szövetség honlapján: https://www.innovacio.hu/nagydij_felhivas.php

MISZ Elnökségi ülés

A MISZ soron következő elnökségi ülését 2023. november 21-én, 15:00-kor tartja a MISZ székhelyén (1116 Budapest, Fehérvári út 108-112., földszinti tárgyaló)

Napirendi pontok:
 1. Tájékoztató az ügyvezetői igazgatói kiválasztásról
 2. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról
 3. MISZ stratégia tervezetének véglegesítése
 4. 2023. év szeptemberi pénzügyi beszámoló, valamint a 2024. évi gazdasági működés, pénzügyi gazdálkodási terve
 5. SZMSZ módosítása
 6. Javaslat az elnökségi munkamegosztására és annak véglegesítése
 7. Egyebek

Új elnök a K+F tagozat élén

A Magyar Innovációs Szövetség K+F tagozata 2023. november 15-én tartotta soron következő ülését. Az ülésen egyhangú szavazással Dr. Babcsán Norbertet, az Innobay Hungary Kft. ügyvezető igazgatóját választották meg a tagozat elnökének. Dr. Babcsán Norbert Dr. Grasselli Norbert tagozati elnököt váltotta, aki 2016-tól volt a tagozat élén. Ezentúl a tagozat törzscsoportja munkáját havi rendszerességgel online formában folytatja. A megújuló közösség online vagy személyes tagozati eseményeire és a műhelymunkára örömmel várja a MISZ K+F tagozatának tagjait.

Magyar Tudomány Ünnepe

A Magyar Tudományos Akadémia 2023. november 3-án, Szegeden tartotta a Magyar Tudomány Ünnepének nyitó rendezvényét. A megnyitót Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese az MTÜ Programtanácsának elnöke tartotta.

A résztvevőket Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora; Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, valamint Kozma József, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának elnöke köszöntötte.
Balázs-Piri Soma, Junior Prima Primissima díjas zongoraművész előadása után "Bolyai János korszakalkotó felfedezése két évszázad tükrében" címmel Pálfy Péter Pál, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja tartott előadást.

A rendezvény keretében a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki:
 • Szajbély Mihályt, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar professor emeritusát
 • Pritz Pált, az MTA doktorát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar magántanárát
 • Márki Lászlót, a matematikai tudományok doktorát, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutató professor emeritusát
 • Ördög Vincét, az MTA doktorát, a Széchenyi István Egyetem professor emeritusát
 • Komoly Sámuelt, az MTA doktorát, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinika egyetemi tanárát
 • Hangos Katalint, a kémiai tudomány doktorát, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet tudományos tanácsadóját, kutatóprofesszorát, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar egyetemi tanárát
 • Bazsa Györgyöt, a kémiai tudomány doktorát, a Debreceni Egyetem Fizikai Kémiai Tanszék professor emeritusát
 • Máthé Imrét, a biológiai tudomány doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet professor emeritusát
 • Csepeli Györgyöt, a szociológiai tudomány doktorát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem professor emeritusát
 • Iglói Ferencet, a fizikai tudomány doktorát, a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutató professor emeritusát
Az ünnepségen átadták továbbá a Szily Kálmán-díjat, Wigner Jenő díjat, Bruckner Győző díjat, Pungor Ernő díjat, Hídvégi Gróf Mikó Imre díjat, Jermy Tibor díjat, valamint a Kovrig Ilona díjat.

Szintén átadásra kerültek a Dél-alföldi Innovációs Díjak.

Az ünnepség Kollár László Péter, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára zárszavával ért véget.

A programon meghívottként vett részt Dr. Mogyorósi Péter a Magyar Innovációs Szövetség Dél-alföldi Regionális Képviseletének igazgatója.

Országos Géptervezők és Termékfejlesztők Szemináriuma

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából kétnapos konferenciát tartottak 2023. november 16-án és 17-én a Miskolci Akadémiai Bizottság Székházában (Miskolc, Erzsébet tér 3). A 39-ik alkalommal rendezett Országos Géptervezők és Termékfejlesztők Szemináriumán közel 30 előadás hangzott el, melyek az innováció, a matematika, a mechanika, az anyagtudomány, a gyártástudomány, a géptervezés, a tervezéselmélet, az energiatárolás, napenergia és a mesterséges intelligencia eredményeit mutatták be. A plenáris ülés után három szekcióban, egy angol és két magyar nyelven folyt a tanácskozás. Az ipari szakemberek, egyetemi oktatók, kutatók, hallgatók előadásaiban megjelentek az informatika, az ergonómia, a biológia, az orvostudományok, az ipari formatervezés kutatásának legfrissebb eredményei is. A szemináriumot a Miskolci Egyetem Gép- és Terméktervező Intézete a Gépipari Tudományos Egyesülettel és az MTA Miskolci Akadémiai Bizottságával karöltve szervezte. Szervezetünket a rendezvényen Dr. Siposs István regionális igazgató képviselte.

Elkészült tagintézményünk, a BME első publikációs és idézettségi toplistája

A Tudományos Tanács kezdeményezésére a BME OMIKK az MTMT adatait felhasználva elkészítette a 2018-2022 közötti évek publikációs teljesítménylistáját. Az idei évtől az elmúlt öt év kiemelkedő publikációs teljesítményéért - a BME Monitoring adatai (pubinfo.omikk.bme.hu) illetve a dékánok javaslata alapján - egyetemi elismerésben részesül karonként egy-egy 45 évesnél fiatalabb kutató.

További információk a következő linken.

Átadták a BME és Pro Progressio Alapítvány Innovációs és Publikációs Díjait

Tagintézményünk, a Műegyetem legkiválóbb tudományos közleményei az atomfizikáról és a vegyészetről szóltak, az innovációs díjat a földrengésekre méretezett tervezési eljárás kapta 2023-ban. November 8-án a BME Pécsi Eszter termében ünnepélyes kertek között tartották meg a BME-Pro Porgressio Alapítvány Innovációs és Publikációs Díjainak átadását. Az eseményen a díjazottak mellett jelen volt Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány elnöke, a MISZ tiszteletbeli elnöke, Czigány Tibor, a BME rektora, Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint Zaránd Gergely, a BME Tudományos Tanácsának elnöke.

További információ a következő linken.

Műegyetemi Tudományos Diákköri Konferencia középiskolásoknak is

A BME 8 karán közel 700 TDK előadás lesz november 16-án, közülük az előzetes adatok szerint idén a tavalyinál több, 33 középiskolás mutatkozik be a BME TDK programjában. A tavaly első ízben megrendezett középiskolai TDK-ra idén már 33 dolgozattal jelentkeztek középiskolás diákok, számukra az egyetem mind a 8 kara is hirdetett versenyt. A tavalyi Zöld TDK témák is egyre népszerűbbek, idén több szekcióban 48 "zöld" dolgozat született.

További információ a következő linken.

Nyílt nap - nézd meg magad mit kínál a BME

Bár egyszerű az interneten információt gyűjteni, a jó döntések meghozatalában pótolhatatlanok a személyes tapasztaltok, erre kínál lehetőséget a BME Nyílt nap november 24-én. Látogass el a BME Nyílt Napra és érezd át, milyen a történelmi épületekben átszellemülni, a gyönyörű campus kertben sétálni, milyen érzés beülni egy több száz fős előadóterembe vagy valamelyik laborban egy látványos kísérletet elvégezni!

További információ a következő linken.
Készítette: VISUALIA