Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2021-09-21
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Horizont Európa

Szept. 3-án elküldtük Gulyás Tibor, ITM h. államtitkárnak a "Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) javaslatai a hazai pályázati ökoszisztéma megerősítéséhez a hazai szereplők sikeres szereplésének elősegítése érdekében a Horizont Európa Keretprogram pályázatain˝ c. szakmai anyagot. A kísérő levélben a már futó konzorciumépítő pályázattal kapcsolatban is megfogalmaztuk javaslatainkat.

Az utóbbi javaslatokra Gulyás Tibor szept. 16-án küldött választ, mely idekattintva olvasható.
Szept. 17-én válaszolt az ITM a szakmai anyagra is, melyet az elnökség át fog tekinteni.
31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetése

A Magyar Innovációs Szövetség 2020. szeptember 20-án, az NKFIH-ban - sajtótájékoztató keretében - 31. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az M5 Csatorna közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az NKFI Alapból.

A 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny ünnepélyes megnyitójának résztvevőit Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, védnök is köszöntötte, aki többek között elmondta: "Bárkiből lehet innovátor, mindenkinek lehet olyan kidolgozásra érdemes ötlete, ami jobbá teheti a világot. Azt üzenem a fiataloknak: legyenek bátrak, ne féljenek megmutatni magukat, mert Magyarországon soha nem volt nagyobb kereslet a kreatív, elhivatott kutató-fejlesztő kollégák iránt, mint most. Mi továbbra is minden eszközzel támogatjuk a tehetség kibontakozását."

Dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős EMMI-államtitkár, védnök beszédében kiemelte: a mérlegelő gondolkodás, a kreativitás fejlesztése a Nemzeti Alaptanterv szerint is fontos célja az oktatási rendszernek.

Ezt követően Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy a pénzdíjakon kívül, a sikeres szereplés 100 többletpontot fog érni az egyetemeken. A legjobb fiatalokat felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki. A legeredményesebb iskolák 1 M Ft támogatást nyernek el.

Dr. Jakab László, a zsűri elnöke az Európai Unió 32. Fiatal Tudósok Versenyének döntőjét ismertette.
Bemutatkozott öt olyan tehetséges fiatal, akik korábbi díjazottként, 2021. szept. 17-19. között részt vettek az európai döntőn:
 • Balázs Gábor Gergő, Ócsai Bolyai János Gimnázium
 • Seitz Erik, Pannonhalmi Bencés Gimnázium
 • Radó János, Berzsenyi Dániel Gimnázium
 • Ecsedi Boglárka, Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium
 • Rózsavölgyi Mátyás, Perintparti Waldorf Általános Iskola és Gimnázium.
Az utóbbi két fiatal videó üzenetben szólt a résztvevőkhöz.
Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár fiatalokat bíztató beszéde zárta a meghirdetést.

A részletes versenyfelhívás a Magyar Innovációs Szövetség portálján olvasható.

Magyar tizenévesek Európa legjobbjai között

Az Európa Unió által évente szervezett, legjelentősebb és legrangosabb tehetség-kutató és -kiválasztó, négyfordulós verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét - melyre a világ 34 országából érkeztek középiskolai fiatalok - az idén szeptember 17-19. között rendezték meg,
A több tízezer, 14-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2020/2021. évben megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselhette:
 • Balázs Gábor Gergő, Ócsai Bolyai János Gimnázium
  (pályázata: Láthatatlan kísérő nyomában egy egzotikus csillagrendszerben)
 • Seitz Erik, Pannonhalmi Bencés Gimnázium
  (pályázata: Az epitheliális-mezenchimális átmenet (EMT) új, többsejtes hálózatos modelljének kifejlesztése és új, potenciális gyógyszercélpont megtalálása a hibrid-EMT-nek a modellbe építéséve)
 • Radó János, Berzsenyi Dániel Gimnázium
  (pályázata: PenAlone)
A 2019/20. évi hazai verseny győztes projektjei, a tavaly elmaradt európai döntő helyett, külön szekcióban, ugyancsak részt vehettek az idei európai döntőn, úgymint:
 • Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával - mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben
  (pályázó: Ecsedi Boglárka, Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium)
 • Távirányítható Marsjáró Készítése
  (pályázó: Rózsavölgyi Mátyás, Perintparti Waldorf Általános Iskola és Gimnázium)
A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-4 pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet. Az idén mind a kiállítást, mind a zsűrizést online rendezte meg a Salamancai Egyetem.

Az idei döntőn, a 32. EU Fiatal Tudósok Versenyén 34 országból, 114 projekt versenyzett egymással. Az Európai Bizottság Joint Research Centre különdíját Ecsedi Boglárka nyerte el projektjével. Az óceánok partján létezik egy gyorsan változó veszélyes természeti jelenség, a visszaáramlás, amely többnyire lapos partok mentén alakul ki. A felismerésük nehézségéből és kialakulásuk kiszámíthatatlanságából adódóan világszerte rengeteg halálesetet okoznak. A kutatás célja egy olyan alkalmazás fejlesztése volt, mely a visszaáramlások felismerését segíti. A végeredmény egy okos telefonon használható működő algoritmus lett, mely 11%-kal pontosabb detektálást tesz lehetővé az eddigieknél.
A Salamancai Egyetem Salamanca Rákkutató Központjának (CIC) különdíját Seitz Erik kapta meg. Kutatómunkája során, Erik az epitheliális-mezenchimális átmenet új, többsejtes hálózatos modelljének kifejlesztésében vett részt. A modellbe a saját munkájaként a hibrid EMT állapotot építette be. Ennek alkalmazásával egy új, potenciális gyógyszercélpontot, a konstitutív fotomorfogenezis 9 szignaloszóma (CSN) fehérjét tudta azonosítani. A modellt és a modellben alkalmazott szimulációkat igen széles körű és megbízható biológiai adatsorok alapján építették fel, így a kapott eredmény (CSN mint potenciális gyógyszercélpont) nagyon jó kiindulási pontja lehet célzott, proof-of-concept jellegű kísérleteknek.

Wolfram Kutatói Díjban részesült Balázs Gábor Gergő, aki sikeresen pontosította egy különleges, szubtörpe-vöröstörpe kettőscsillag periódusát. Ilyen csillagászati rendszerek vizsgálata az idő mérésében lehetnek segítségünkre, leginkább a Föld lassuló forgása miatti szökőmásodpercek beiktatásánál, továbbá űrtávcsövek fedélzeti óráinak pontoságát is lehet ellenőrizni földi távcsövek támogatásával.

32. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 2021. szeptember 17-19. között, online megrendezésre került "32. EU Contest for Young Scientists" döntőjében Magyarországot képviselő diákok szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja tartotta 2021. szeptember 8-án, online.
Hungarian Startup University Program nagykövetei

Az NKFIH által támogatott és elindított HSUP (Hungarian Startup University Program) ifjúsági nagykövete lett Novák Blanka, a 27. Ifjúsági Innovációs verseny I. díjazottja és Kántor Kristóf, a 29. Ifjúsági Innovációs verseny III. díjazottja.

A HSUP az első, online, egyetemi startup képzés, melynek célja a diákok megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és a startupok működésével. Blanka és Kristóf nagykövetként rendszeres digitális tartalomgyártással fogja a programot népszerűsíteni.
További információ a HSUP-ről az alábbi linken olvasható.
Készítette: VISUALIA