Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2022-01-12
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Kedves Tagszervezeti Képviselőnk! Kedves Olvasónk!
Ezúton is köszönjük a nagyszámú karácsonyi és újévi jókívánságokat!

A Magyar Innovációs Szövetség nevében ismételten kívánunk nyugodt és eredményekben gazdag 2022. évet!

Dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök,
Prof. Dr. Szabó Gábor, elnök,
Dr. Antos László, ügyvezető igazgató
31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első fordulója

Lezárult a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza, melyre 122 pályázattervet küldtek be a kreatív középiskolai diákok.

A 29 tagú szakmai zsűri - Dr. Jakab László BME-professzor vezetésével - a döntést részletes értékelést követően hozta meg. A 122 pályázat közül a zsűri 63 kiemelkedő, főként műszaki és informatikai problémák megoldását, ill. kidolgozását javasolta a második fordulóra, így összesen 96 fiatal dolgozhatja ki részletesen a pályázatát. Az első forduló kiadványa ide kattintva olvasható.

A végső döntést a zsűri 2022. április végén hozza meg, nemcsak a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselik Magyarországot 2022 szeptemberében az európai döntőn, Leidenben. A díjazottak további nemzetközi versenyeken, tanulmányutakon is részt vehetnek (pl. Nobel-héten Stockholmban, a londoni fiatal tudósok fórumán stb.)

A legjobb fiatalokat (10-12 pályázó) felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki. A legeredményesebb iskolák 1 M Ft támogatást nyerhetnek el.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg.

Gábor Dénes-díj

Tagszervezetünk, a NOVOFER Alapítvány által létrehozott Gábor Dénes-díj 2021. december 17-re tervezett átadását sajnos a járványhelyzetre való tekintettel az Alapítvány Kuratóriuma elhalasztani kényszerült, a díjazottak személyét azonban nyilvánosságra hozta.

Idén Gábor Dénes Életmű Díjat Dr. Petz Ernő gépészmérnök, a Paksi Atomerőmű Rt. nyugdíjas vezérigazgatója kapta.

Gábor Dénes-díjazottak:
  • Dr. Dunai László építőmérnök, a BME Hidak és Szerkezetek Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára,
  • Dr. Kiss Rita Mária építőmérnök, a BME Gépészmérnöki Kar, Mechatronikai, Optikai és Gépészeti Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára,
  • Dr. Maurovich Horvat Pál orvos, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója,
  • Dr. Váncza József villamosmérnök, az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutató-laboratórium vezetője,
  • Dr. Zsoldos Ibolya matematikus-mérnök, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.
In Memoriam Gábor Dénes elismerésben a Gödölle, Kékes, Mészáros & Szabó Szabadalmi és Védjegy Iroda, Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjban pedig Regős Krisztina építészmérnök hallgató és Schäffer Ádám vegyészmérnök hallgató részesült.
A következő linken bővebb információ kapható az új díjazottakról, ill. megtekinthető az idei kiadvány.

Megjelent a 100 Magyar Találmány és Fejlesztés 2021

Ismét száz hazai találmányt és fejlesztést bemutató kiadvánnyal bővült a TOP 100 Media sorozata, melyet tagszervezetünk a Sprinter Pusz Kft adott ki.
A gyűjteményben többek között olyan fejlesztésekkel találkozhatunk, mint a lélegző beton, a fénnyel történő levegőtisztítás, a tüzelőanyagcellás hajó, a természetes alapú kézfertőtlenítő gél, a mobil, összecsukható energiakonténer, az emlékező fémmel hajtott motor, vagy a mesterséges intelligencia által generált szintetikus színészek.

A kiadvány fővédnöke Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.
A kiadvány már megvásárolható a nagyobb hírlapárusoknál, illetve megrendelhető a kiadó honlapján. Bővebb információ a következő linken.
Készítette: VISUALIA