Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2023-09-14
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 200 0731
mobil: +3630 955 0420
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

MISZ elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség következő elnökségi ülését 2023. szeptember 20-án, 15:00-kor tartja a MISZ székhelyén (1116 Budapest, Fehérvári út 108-112., földszinti tárgyaló)

Napirendi pontok:
 1. Tájékoztató az ügyvezetői igazgatói változásról
 2. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról
 3. Korábbi elnökségi tagok esetleges további feladatainak meghatározása
 4. Az új elnökségen belüli munkamegosztás megbeszélése
 5. Alakuló választmányi ülés programja
 6. Egyebek

MISZ ügyvezető igazgató

2023. szeptember 1-én Mátrai Gábor váltotta Dr. Jakab Lászlót a MISZ ügyvezető igazgató posztjában, határozott időre 2023. december 31-ig.
Mátrai Gábor szakmai önéletrajza megtekinthető a következő linken.

MISZ alakuló választmányi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség alakuló választmányi ülését 2023. szeptember 27-én, 15 órakor, a a MOL Campuson (1117 Budapest, Dombóvári út 28.) tartja.

Napirendi pontok:
 1. Dr. Szabó Gábor elnök beszámolója a közgyűlés óta eltelt időszak tevékenységéről
 2. Tájékoztató az ügyvezetői igazgatói változásról
 3. Dr. Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója, házigazda: A MOL Nyrt. magyar gazdaságban betöltött innovatív szerepe
 4. Kun Zsuzsanna, vezérigazgató: A Nemzeti Innovációs Ügynökség céljai és szolgáltatásai
 5. A megválasztott tagok bemutatása
 6. A választmány feladatai, célkitűzések a következő 4 évre
 7. Kérdések, válaszok
 8. Egyebek
A rendezvény fővédnöke a MOL Nyrt.

Világsiker lett a 2020. évi MISZ Startup Innovációs Díjas találmány

A Magyar Innovációs Szövetség 2020. évi Startup Innovációs Díjában részesült cég terméke, a this is Redy márka már Európa-szerte hódít. Németországban, Svájcban, Ausztriában, Hollandiában és Franciaországban is nagy népszerűségnek örvend, de érkeztek már megkeresések Kanadából, az Egyesült Államokból, sőt még Afrikából is.

A különleges magyar fejlesztést, a menstruációs bugyit 2017 telén álmodta meg Molnár Dóra. A gondolatot tettek követték, elkezdődött a termék felépítése, amelyet másfél évig teszteltek, mielőtt 2019 májusában piacra dobták Tasnádi Ádámmal együtt.

A páros kétmillió forinttal indította útjára a magyar startupot, amely három év alatt már 400 millió forintot hozott, s több mint 55 ezer terméket adtak el. Szövetségünk már az alapítás utáni második évben megítélte részükre a 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton a Startup Innovációs Díjat, bízva a jövőbeli sikereikben.

A termék nemcsak azért korszakalkotó, mert egészen alapvető szokásokat változtat meg, hanem azért is, mert környezettudatos, hulladékmentes megoldást kínál.

"High performance center" a felsőoktatásban és az élsportban

2023. szeptember 6-án került sor tagszervezetünk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány (KMTA), valamint a Rátgéber Kosárlabda Akadémia Alapítvány közös konferenciájára "High performance center" a felsőoktatásban és az élsportban címmel, amelyet dr. Kristóf Péter alelnök, régiós igazgató, a KMTA felügyelőbizottságának tagja nyitott meg.

A konferencián előadást tartott többek között Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke és dr. Rátgéber László, a Kosárlabad Specifikus Módszertani Központ igazgatója.

Alelnökünk kiemelte, hogy a technológia gyorsuló fejlődése a sport világát is átalakítja, és ahogyan a vállalatvezetőknek, úgy a sportvezetőknek is készen kell állniuk ezekre a változásokra. A rendkívül sikeres atlétika világbajnokságot követően hazánk most jó formában van, amit fel kell használnunk a sportdiplomácia terén, hogy újabb rangos nemzetközi sporteseményeket hozzunk Magyarországra. Fontos továbbá a sportinnováció ösztönzése, továbbá a sporttudománnyal és az eredmények alkalmazásával foglalkozó műhelyek összekapcsolása. A konferencia folytatására várhatóan 2023 első negyedévében kerül sor.

Innováció - Startup Nation

2023. július 20-án Dr. Kovács Levente elnökségi tag, az Óbudai Egyetem rektora és Dr. Kristóf Péter alelnök, dél-dunántúli régiós igazgató "Innováció, startup nation" címmel a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen kerekasztal beszélgetésen vett részt. A beszélgetés további résztvevői dr. Torda Eszter, nemzetközi jogász, korábbi kuvaiti nagykövet és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke voltak.

A beszélgetés megtekinthető a következő linken: https://www.youtube.com/watch?v=jWxVvKyJcv0

Élményalapú tanulással készülünk a holnap kihívásaira

A világ megfejtéséhez, megértéséhez nélkülözhetetlen természettudományokkal, és az iparban befutott matematikusokkal, fizikusokkal ismerkedhettek meg a Science Camp táborozói.

Gazdag és feszes programmal várták a Műegyetemre a még pályaválasztás előtt álló 10-11. évfolyamos középiskolás diákokat. A július 16. és 21. között megrendezett Science Camp bentlakásos, ingyenes ismeretterjesztő nyári egyetemi tábort tagintézményünk, a BME TTK hívta életre, az esemény fővédnökei Czigány Tibor rektor, és Verseghi-Nagy Miklós kancellár voltak.

További információk a következő linken.

Itt a digitális ikrek felemelkedésének korszaka

Európa egyik legnagyobb és legtöbb tudományos szereplőt összefogó digitalizációs projektjében vehetnek részt a BME VIK Villamos Energetika Tanszék kutatói.

"Új technológiák terjesztését, a biztonságos tervezést és a digitalizációra alapozott hatékonyabb működést segíti elő az a nagyszabású európai konzorcium, amely 77 akadémiai és ipari partner összefogásával hamarosan elkezdi működését. A projekt célja, hogy a 'digitális ikert' (Digital Twin, DT), mint technológiai eszközt az európai energiaszektor szolgálatába állítsa, elősegítve a hatékony megoldások megtalálását az egyre akutabb energiaellátási kockázatok kezelésére" - foglalta össze a legújabb műegyetemi részvételű Horizon Europe projekt lényegét Németh Bálint, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Villamos Energetika Tanszék egyetemi docense, a tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoportjának vezetője.

További információk a következő linken.
Készítette: VISUALIA