Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2022-07-26
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.

A következő megjelenés időpontja 2022. augusztus 30.

Vállalkozásfejlesztési Tanács ülés

A Vállalkozásfejlesztési Tanács 2022. július 11-én tartotta legutóbbi ülését a Kulturális és Innovációs Minisztériumban. Az eseményt Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter nyitotta meg az EEPA nemzeti fordulójában nyertes pályázóinak köszöntésével, valamint az elismerő oklevelek átadásával

Ezt Csák János előadása követte, aki beszélt a jó élet feltételeiről és annak eszközeiről. Kiemelte, hogy az élet megkönnyítéséhez innovációra, szakképzett embereket alkalmazó vállalkozásokra van szükség, a közös emberi jók átörökítéséhez pedig elengedhetetlenek az egyetemek és a tudományok. Szólt még a piaci várakozásokról, miszerint az energiaárak további kiszámíthatatlanságára, élelmiszerár-növekedésre, tartós inflációra, globális recesszióra is számíthatunk. Hangsúlyozta, hogy rugalmasan alkalmazkodó, innovatív vállalkozókra és munkavállalókra van szükség, okosan és szervezetten működő vállalkozásokra.

Elhangzott, szükséges az innováció- és tudománypolitikában a cégek és az egyetemek, kutatóintézetek együttműködése. Fő célkitűzés az EU TOP 10 innovátora között lenni, amelyhez a KFI 1,6 %-ról 3 %-ra fog növekedni a GDP arányában. A felsőoktatás területén megfogalmazott célkitűzés három EU TOP 100 és egy globális TOP 100 egyetemi listára való felkerülés. Vállalkozásfejlesztési célkitűzés a KKV-k hozzáadott értékének 53 %-ról 75 %-ra növelése, az exportálók arányának 6%-ról 9,5 %-ra növelése, valamint a bruttó hozzáadott értéket 21 000 €-ról 30 000 € / foglalkoztatottra kell növelni.

Ezután Dr. György László, innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és vállalkozásfejlesztésért felelős államtitkár "A megújult vállalkozásfejlesztési intézményrendszer" címmel adott elő. A program a VfT tagjainak kérdéseivel, hozzászólásival zárult.

A Magyar Innovációs Szövetséget az eseményen Farkas József, elnökségi tag képviselte.

XXVI. Országos Diákkonferencia és kutatótábor támogatói nap

A Kutató Diákok Mozgalma 2022. július 8-án rendezte meg a XXIII. Országos Diákkonferencia és Kutatótábor támogatói napját, Káptalanfüreden. A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Jakab László, a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrielnöke, választmányi tagunk, tartott bemutatkozó előadást.

Előadásában röviden összefoglalta a korábbi versenyek tapasztalatait, különös tekintettel az elmúlt évek szigorú, mind a hazai, mind a nemzetközi online lebonyolítás nehézségeire. Ezek a szabályok a nemzetközi versenyek eredményeire is erősen hatottak, a zsűrik munkáját megnehezítették, a versenyzőket pedig hátrányosan érintették. Az idei évben az online és a jelenléti bemutatkozás előnyeit összesítve születtek a hazai eredmények. A lebonyolítás rendjének tovább fejlesztésén a Szövetség dolgozik.

Ezen felül szó volt a hazai és nemzetközi továbbtanulás előnyeiről és hátrányairól, a fiatalok előtti jövőkép lehetőségeiről. Dr. Jakab László kiemelte, hogy motivált, szorgalmas és kreatív diákokat mindenhol örömmel fogadnak.

HÍREK | MAFITUD

Swiss Talent Forum 2022

2022. július 5. és 9. között, Nottwil városában, Svájcban, immár 11. alkalommal került megrendezésre a Swiss Talent Forum, melynek témája idén a "Új, rugalmas társadalom építése" volt.

A Swiss Talent Forumnak, amelyet a Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány szervez, az a célja, hogy a 18-23 éves korosztály tehetséges fiataljai megoszthassák egymással és szakemberekkel a gondolataikat, és emellett magas rangú tudományos, üzleti és politikai szakemberektől tanulhassanak. Az idei esemény 70 résztvevője 25 országból érkezett, Magyarországot Seitz Erik, a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa képviselhette.
Erik csapatával egy önálló projekten dolgozott. Csoportja a globális éhezés krízisére összpontosította munkáját és a szabadalmi rendszerben léptek fel törvénymódosítási javaslattal, mellyel könnyebb hozzáférést biztosíthatnának a fejlődő országokban az új génmódosítási technikákkal megalkotott növényekhez, ezzel elősegítve a helyi termelést a szélsőséges éghajlati viszonyok ellenére is. Emellett előadások és workshop-ok keretében tanultak start-up és csapat management-et, ko-kreációt, marketinget, prototipizálást és ideációt. Számos meghívott szakértő osztott meg velük haladó előadói és írói ismereteket, melyeket gyakorlatokkal iktattak be. Eredményeiket Erik és egy csapattársa prezentálta egy 8 perces előadás keretében az alapítvány munkatársai, résztvevők és meghívott vendégek előtt.

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség, mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségre és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

Az idei kiválasztásra 2022. július 125-én került sor, Szövetségünk székhelyén. 11 fiatal meghallgatása után a MISZ által felkért háromfős zsűri döntött a részvételről. A zsűri tagjai voltak:
  • dr. Kroó Norbert, akadémikus, MTA
  • dr. Madarász Emília, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatócsoport-vezetője;
  • dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke;
  • Vámosi Flórián, a 2019. évi SIYSS magyar résztvevője.
A döntés értelmében a 2022 decemberében megrendezésre kerülő 41. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Mészáros Botond, az Eötvös Loránd Tudományegyetem diákja, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díjasa.
Készítette: VISUALIA