XXXII. évf. | 2022. június 28. |13. szám

Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
MAFITUD
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Várható esemény
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.

A következő megjelenés időpontja 2022. július 26.

Innovációs kihívások, egyetemi kutatói kompetenciák láthatósága

A Műegyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központja a több éves hagyománnyal rendelkező BME Innovációs Napot ezúttal 2022. június 16-án, a BME első Budapesten kívüli campusán, a Balatonfüredi Tudáscentrumban (BTC) kétnapos, hibrid rendezvényként szervezte meg, mely rendezvényhez kapcsolódott az I. BME Kompetenciavásár/Competence Fair 2022. június 17-én. Az angol nyelvű, szintén hibrid rendezvény célja az volt, hogy elősegítse a hasonló gondolkodó szakemberek találkozását Európa-szerte a jövőbeni kutatási együttműködések és európai pályázatok érdekében.

A rendezvényen szó volt a 6G technológia kihívásairól és üzleti lehetőségeiről, a világ első távközlési hálózatáról a Holdon, ipari metaverzumról és a nemzetközi kutatói együttműködések és hatékony pályázati partnerségek elősegítéséről is.

A BME Innovációs Napról készült videót itt tekinthetik meg, az I. BME Kompetenciavásárról készült videó itt található.

További információ az eseményről a következő linken olvasható.

HÍREK | MAFITUD

33. EU Fiatal Tudósok Versenye

2022. szeptember 13-18. között, a Leideni Egyetem által megrendezésre kerülő "33. EU Contest for Young Scientists" európai döntőjében az alábbi három, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
 • Újrahasznosítható reagensrendszer fejlesztése humán testfolyadékokban jelen lévő kisméretű RNS-ek azonosítására (pályázók: Kovács Viktória, Tóth Regina)
 • Rusty (pályázó: Kovács Nóra Anna)
 • UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz (pályázó: Barna Benedek László)
A versenyzők első szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja és a delegáció vezetője tartotta, 2022. június 23-án, online.

HÍREK | Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Wigner FK, ATOMKI és CSFK a nemzetközi Einstein Teleszkóp Kollaborációban

Az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) szervezésében 2022. június 7-8. között tartották meg a 12. Einstein Teleszkóp Szimpóziumot, amelyen megalakult a nemzetközi Einstein Teleszkóp Kollaboráció. Ez új mérföldkő a gravitációs kutatások egyik kiemelt infrastruktúrája, az Einstein Teleszkóp megépítésére irányuló projekt előkészítésében, amelyhez kapcsolódva magyar részről a Wigner FK mellett a debreceni ELKH Atommagkutató Intézetben (ATOMKI), az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontban (CSFK), továbbá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen alakultak kutatócsoportok.

További információ a következő linken olvasható.

Ünnepélyes keretek között átadták a SZTAKI Innovációs és Demonstrációs Terét

Az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) legújabb kutatásait és fejlesztéseit bemutató Innovációs és Demonstrációs Tér nyílt 2022. június 7-én. Az ünnepélyes átadón beszédet mondott Monostori László, a SZTAKI igazgatója, Bokor József, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat alelnöke, valamint Palkovics László technológiai és ipari miniszter. A több mint 400 négyzetméteres tér megnyitóján a kutatók csaknem 20 technológiát mutattak be, köztük mesterségesintelligencia-rendszereket, autonóm járműveket, drónos, illetve korszerű robotikához kapcsolódó fejlesztéseket.

További információ a következő linken olvasható.

Várható esemény

Magyar-Üzbég Startup és Kutatás-fejlesztési Programot bemutató előadás

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2022. május 6-án hirdette meg az 1 millió eurónak megfelelő forintösszegű Magyar-Üzbég Startup és Kutatás-fejlesztési Programot, amelynek célja a hazai és üzbég vállalatok együttműködésének elősegítse. Támogatást a hazai startup vállalatok és kutatás-fejlesztési projektet végrehajtó vállalkozások is igényelhetnek, többek között közös beruházás megvalósítására, kísérleti fejlesztésre vagy akár kereskedelmi vásárokon való részvételre.

2022. július 6-án 14:00-tól a Magyar-Üzbég Startup és Kutatás-fejlesztési Program kapcsán egy Üzbegisztánt, illetve az országban rejlő üzleti lehetőségeket bemutató online megbeszélést rendeznek, melynek célja, hogy a magyar cégek számára kevésbé ismert relációt jobban megismerve kedvet kapjanak a Startup és Kutatás-fejlesztési Programban való részvételre.

Az online esemény linkje.

A támogatási kérelmek benyújtási határideje: 2022. július 31.

További információért palyazat.exportkoord@mfa.gov.hu oldalon lehet érdeklődni.

Pályázati felhívások

ENRICH in LAC pályázat

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) is támogatta az RCISD Regionális Tudásközpont részvételét az ENRICH in LAC (European Network of Research and Innovation Centres and Hubs in Latin America and the Caribbean) H2020 projektben, amely európai kutatókat, startupokat és innovatív kis- és középvállalkozásokat támogat a latin amerikai piacra történő kijutásban.

A projekt új pályázatot hirdetett meg az európai kutatásorientált kkv-k támogatására, amely célja, hogy kapcsolatot teremtsenek a latin-amerikai piacokkal, és feltárják az együttműködés lehetőségeit az új technológiák felkutatására, vagy technológiai megoldásaiknak a latin-amerikai piacokra történő bevezetésére. A támogatás célja az európai és a kiválasztott latin-amerikai országok kkv-i közötti új üzleti partnerségek támogatása kétféle utazási támogatás segítségével.

A pályázatok benyújtásának két határideje:
- 2022. július 15. 17:00 (CET).
- 2022. november 18. 17:00 (CET)

További információk és részletek a kapcsolatépítési támogatásokkal, a követelményekkel és a kiválasztási kritériumokkal kapcsolatban itt található, valamint a pályázati útmutató a következő linken olvasható.

Tech Innovation Excellence díj

A tajpeji számítógép-szövetség (TCA) tájékoztatása alapján idén október 13-15-e között rendezik meg a Taiwan Innotech Expo-t (TIE), ahol innovatív külföldi vállalkozások is pályázhatnak a Tech Innovation Excellence díjra. A nyertesek pénzjutalomban és a tajvani techvállalatokkal való együttműködési lehetőségben részesülhetnek.

Kategóriák:
 • AI és AIoT,
 • érzékelők,
 • hatékony energiatakarékosság,
 • kommunikáció/műhold,
 • intelligens gyártás,
 • önvezető járművek,
 • új energia,
 • egyéb hasonló iparágak
A TIE Award versenyre való ingyenes, online jelentkezés határideje 2022. augusztus 7. A jelentkezési felület a következő linken érhető el, további információ pedig itt olvasható.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


A kreativitás kódja (Marcus Du Sautoy) - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni és gondolkodni - Park Könyvkiadó, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"A mesterséges intelligencia úttörője, Alan Turing sok éve tette fel akkor botrányos kérdését: »Tudnak a gépek gondolkodni?«. Ma az oxfordi matematikus Marcus du Sautoy hasonlóképp provokatív kérdése: »Tudnak a gépek alkotni?«."
- a Forbes bevezető mondata nagyinterjújához a szerzővel.

A szerzőt ismerjük: A prímszámok zenéje - Miért olyan fontos a matematika egyik megoldatlan problémája? c. remek könyvéről (Park Könyvkiadó, 2017) a Hírlevél 2019/12. számában szóltunk.
A University of Oxford róla szóló oldala hosszan sorolja eredményeit, kitüntetéseit, elismeréseit. Ezekből itt annyit, hogy az Egyetemen ő "Charles Simonyi Professor for the Public Understanding of Science", matematika professzor és Fellow a New College-ban, 2010-ben megkapta az Order of the British Empire rangot "A tudománynak tett szolgálataiért", 2016-tól Fellow of the Royal Society.

Az Egyetem oldalán az eredeti kiadó, a 4th Estate ajánlója - abból idézünk:
"Az emberi fajnak a rendkívüli adottsága, hogy műalkotásokat tud létrehozni, amelyek kiterjesztik és átformálják, mit jelent ember lenni. Az ilyen alkotások kifejeződései annak, amit du Sautoy »a kreativitás kódjának« nevez. Mégis, vannak, akik úgy tartják, hogy a fejlemények a mesterséges intelligenciában (MI) és a gépi tanulásban (ML) olyan kifinomultak, hogy azok megtanulhatják, mit jelent ember lenni - azaz képessé válnak feltörni e kódot. (Itt két választásunk van: vagy hiszünk az anyagtól független szellem létezésében, vagy el kell fogadnunk, hogy ha a technika képes az agy paramétereivel bíró, netán azokat túl is szárnyaló informatikai rendszert létrehozni, aligha áll valami is annak útjában, hogy az szintúgy birtokában legyen ennek a "rendkívüli adottságnak". - OP)

Vajon az MI új eszközei lehetővé teszik nekünk, hogy az idáig vezető technológiák adta képességeinktől eltérő módokon alkossunk? Új fejleményeik azt is elhozhatják, hogy többé nem csak az ember képes művészetet alkotni? (Ez már ma is megy, valószínűleg jobban is, mint véljük. - OP) Ebben a könyvben du Sautoy azt vizsgálja, mit jelenthetnek ezek az új fejlemények mind az alkotóművészetekben, mind pedig saját területén, a matematikában. A Turing teszttől az AlphaGo-ig (Wikipedia: "Az AlphaGo a Google DeepMind számítógépes go-programja, amely 2015 októberében elsőként vert meg profi go-játékost" - OP), vannak-e határok abban, hogy mire képesek az algoritmusok, vagy azok tökéletesen utánozni tudhatják az emberi kreativitást? Mi több, képesek lehetnek-e segíteni Marcust, hogy mélyebben belelásson a komplex matematikai problémákba, amelyekkel oly gyakran küzd?" Másoké mellett az ajánló idézi Jim Al-Khalili véleményét a könyvről: "Miért ne tudna egy nap a gép valóban eredeti műalkotást létrehozni? Ez a megragadó és gondolatébresztő könyv válaszokat ad, amelyek túllépnek azon, amit ma jelent kreatív lenni."

A Harvard University Press ajánlójából: "Képes-e egy gép megtenni bármit, amit az ember - csak jobban? Komplex algoritmusok választanak nekünk zenét, néznek ki számunkra partnert, irányítják a befektetéseinket. Több adattal képesek dolgozni, mint egy orvos vagy ügyvéd, és jóval pontosabban. Sok éve azzal a gondolattal vigasztaljuk magunkat, hogy legalább alkotni nem tudnak. Ám most, hogy az algoritmusok képesek tanulni és alkalmazkodni, vajon a gépek is részesei lesznek a kreativitás jövőjének? Nehéz elképzelni jobb idegenvezetőt az MI elképesztő világához, mint az ünnepelt oxfordi matematikus du Sautoy. Programok már készítenek műveket írók, festők, zeneszerzők alkotásainak hasonlatosságára, ám vajon csak utánoznak, vagy megvan bennük, ami az alkotáshoz kell? Du Sautoy úgy érvel, hogy e kérdés megválaszolásához meg kell értenünk, miként működnek az ezeket alkotó algoritmusok.

A legtöbb MI-ről szóló könyv a munka jövőbeni világára összpontosít. Ez viszont a kreatív technológiák élvonalába visz minket, és egy sokkal pozitívabb és váratlan víziót kínál jövőbeli együttélésünkről a gépekkel. Arra hív, hogy gondoljuk újra, mit jelent ember lenni, s hogy feltörjük a kreativitás kódját."

Zárókérdésül mindehhez: Ha el is tekintünk attól, vajon képes lesz-e az öntanuló és önfejlesztő MI fejleszteni a saját hardverét is, minden bizonnyal növelni tudja majd a kapacitásait azzal, hogy összekapcsolódik más MI-kkel. Ha létrejön a minden internete, azon át akár az összes MI is együttműködésben fejlesztheti tovább önmagát és ezt a 'közösségüket'. Az emberek együttműködéseit gyakran nehezítik vagy épp lehetetlenítik el pszichológiai tényezők - különösen irigységek, ellenszenvek, vagy épp a félelem, hogy az új eredmény túlhaladottá tesz -, s még sokkal inkább az érdekellentétek. Mi lesz, ha az MI úgy tudja elérni, netán meghaladni az ember szellemi képességeit, hogy benne nem alakulnak ki az említett gyarlóságok? Mennyire tudnak majd az ilyen gépek alkotni?

David Shambaugh: Ahol nagyhatalmak találkoznak - Amerika és Kína Délkelet-Ázsiában - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Korunk egyik legnagyobb kérdése a globális erőviszonyok alakulása a 21. században, különös tekintettel a Szovjetunió összeomlása után egyedüli világhatalommá vált (de meddig marad az, ha még az egyáltalán?) USA-ra, és a gyorsan felemelkedő, ugyanakkor a geopolitikában türelmes pozícióharcot folytató Kínára. Most rendkívül éles, új helyzet állt elő: vajon az Oroszország teljes elszigetelésére és legyőzésére irányuló nyugati törekvések nem arra indítják-e Kínát, hogy a maga oldalára állítsa?

"A könyv arra az előfeltevésre épül, hogy a mai nemzetközi ügyek - és a meghatározhatatlan jövő - elsődleges dinamikáját az USA és Kína közötti, mindenre kiterjedő rivalizálás adja. A kínai-amerikai versengés nagyon sok területen zajlik és az egész glóbuszra kiterjed. Ez számít az »új normalitásnak« a Kína és Amerika közötti kétoldalú viszonyban, valamint szélesebb körben, a nemzetközi kapcsolatokban is." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)

Az eredeti kiadó Oxford University Press ajánlójából: "A hidegháború végét követően úgy tűnt, hogy a belátható jövőben Délkelet-Ázsia az USA által vezetett világrend egyik geopolitikailag stabil régiója marad. Az utóbbi húsz évben azonban Kína újbóli felemelkedése nagyhatalommá megkérdőjelezte a régió geopolitikai jövőjét, és felidézte a nagyhatalmak közti versengés kiújulásának rémét. Ahogy Shambaugh - Kína kiváló tudósaként - kifejti e művében, az USA és Kína harcban állnak egy széles, globális hatalmi versengésben. Miközben versengésük a teljes világban folyik, legfőképp Ázsiára összpontosul. E művében Shambaugh a kritikus szubrégióra, Délkelet-Ázsiára összpontosít. A két ország folyamatosan verseng a pozíciókért és a befolyásért ebben az óriási jelentőségű térségben, és küzdelmük kimenetele nagyban meghatározza majd, vajon hét évtized után Ázsia elhagyja-e az amerikai pályát, és Kína befolyási övezetébe esik. Hasonlóképp fontos, hogy folyamatban van egy globális 'hatalom-eltolódás', és Délkelet-Ázsia sorsa ebben jó indikátor lehet. Jelenleg mindkét hatalom fontos eszközöket vet be a versengésükben. Az USA továbbra is ura széles és mély biztonsági kötelékeknek, 'soft' hatalomnak, és közvetlen befektetéseknek régió szerte, amelyek a tapasztalatok szerint túlsúlyban vannak Kínához képest. Utóbbinak viszont nagyobb a diplomáciai befolyása, sokkal nagyobb kereskedelmet folytat, és előnyére van a földrajzi közelsége. Egy regionális hatalom átrendeződés valószínűségét elemezve Shambaugh vizsgálja, miként manővereznek az ASEAN-országok, és annak mértékét, ahogy az egyik vagy a másik hatalom mellé állnak."

Google Scholar: "David Shambaugh a George Washington University ázsiai tanulmányok, politika tudomány és nemzetközi kapcsolatok professzora."

Shambaugh bevezetőjéből: "Mind az USA, mind Kína a mechanizmusok sokkal szélesebb skáláját alkalmazza, és sokkal mélyebben megvetette a lábát az egész régióban, mint ahogyan azt katonai és gazdasági jelenlétük sugallja. Bár mindkét hatalomnak megvannak a saját komparatív előnyei, mindkettő az eszközök egész sorát birtokolja sokféle szektorban - diplomáciai, kereskedelmi, kulturális, katonai, technológiai és más területeken -, és ezeket az átfogó képességeket alkalmazza is mind a régió országaival szemben, mind pedig az egymással folytatott versenyben.

Könyvemben megvizsgálom, milyen eszközök is rejtőznek Peking és Washington tarsolyában, milyen örökségeket hordoznak a régióval folytatott, történelmi múltra visszatekintő interakcióik; az ASEAN tíz országa hogyan viszonyul hozzájuk, és hogyan lavíroznak a két nagyhatalom között; valamint hogy a jövőt fürkészve mire számítok kettejük kibontakozófélben lévő rivalizálásában. Mivel ma az USA és Kína közötti átfogó rivalizálás a nemzetközi kapcsolatok legfontosabb meghatározó tényezője, és még nagyon sokáig az is marad, ennek a Délkelet-Ázsiában zajló stratégiai versenynek az alakulása globális jelentőségű, globális következményekkel jár. Ez a régió önmagában is rendkívül fontos, ugyanakkor ez az Amerika és Kína közötti, világviszonylatban zajló nagyhatalmi rivalizálás sok jellemzőjének is a mikrokozmosza."

Két markáns, a jelenben mértékadó vélemény a könyvből:
"Szerintem az lenne a legjobb a számunkra, ha nem kellene döntenünk valamelyik fél mellett, de jöhetnek olyan körülmények, amikor az ASEAN-nak ki kell állnia az egyik vagy a másik mellett. Remélem, hogy erre a közeljövőben nem fog sor kerülni". - Lee Hsien Loong, szingapúri miniszterelnök

"Az USA már bebizonyította, hogy nagyon szigorúan büntet, de nagyon szűkmarkúan jutalmaz. A kínaiaknál nem ezt látjuk. Ez nem az ő módszerük." - Mahathir Mohamad, malajziai miniszterelnök
Másrészt: "Soha nem kérjük az indiai- és a csendes-óceáni nemzetektől, hogy válasszanak országok között. A régióban való szerepvállalásunknak soha nem voltak és nem is lesznek vesztesei." - Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter

Jim Al-Khalili: A fizika evangéliuma - Libri, 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

Remek könyv a modern fizikáról mindenkinek, akit érdekel a téma. Előképzettség csupán annyi kell hozzá, ami minden intelligens emberben megvan: szellemi nyitottság, és készség, hogy akár igen alapos gondolkodással is igyekezzék megérteni az olvasottakat; továbbá szilárd hit a 'Nagy Hamlet sejtés' igazában: "Több dolgok vannak földön és egen, mintsem bölcselmünk álmodni képes".

Alaptétel: "Miközben egyfelől kijelenthetjük, hogy a fizika a tér és idő legkisebb és legnagyobb tartományaiban is lehetővé teszi a világegyetem megismerését is, ugyanilyen figyelemreméltónak tartom azoknak a fizikai törvényeknek a felfedezését, amelyek mindezekben a tartományokban egységesen érvényesek. Önök talán nem lepődnek meg ezen, mert természetesnek találják, hogy az emberi léptékben működő természettörvények a tér, idő, energia bármely tartományában érvényesek. Pedig ez a legkevésbé sem magától értetődő." és "A fizika feladata nem merül ki a világ alkotóelemeinek osztályozásában. Helyes magyarázatot kell találnunk a megfigyelt jelenségekre, akárcsak az azokat meghatározó alapelvekre és mechanizmusokra." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből - OP).

A könyv mondandóját megragadóan összegzi eredeti angol címe: "A világ a fizika szerint". Ha pedig az "evangélium" alapjelentését vesszük - örömhír -, Al-Khalili gondolatmeneteiből az az örömhír világlik ki, hogy a fizika a gondolkodó ember számára rengeteg érdekességgel szolgál világunkról, segít megismerni azt, és még meg is érteni valamennyit a bonyolult mélyszerkezetéből. Örömhír, hogy aki akarja, igyekezetének mértéke szerint sokat megérthet a természeti csodák eme végtelen tárából, amelyek ugyan elsődlegesen az élettelen természet sajátjai, de az élet alapjául is szolgálnak. Csak egy példa erre: sokat megtudunk arról, miként határozzák meg a kvantumfizika által leírt mechanizmusok az atomok létét és működését, ezen keresztül a molekulákét is, az élet alapja pedig ez utóbbiakon nyugszik.

A szerzőről a Libri ajánlójából: "Al-Khalili iraki születésű brit elméleti fizikus, a Surrey Egyetem professzora, itt tanít, és itt végzi kutatásait is. 1989-ben szerezte meg a PhD-fokozatát, s azóta több mint száz publikációja jelent meg. Tizenkét tudományos ismeretterjesztő könyvet írt, melyeket több mint huszonhat nyelvre fordítottak le." (Kiemelések tőlem - OP)

A Wikipedia róla szóló terjedelmes szócikke hosszan sorolja tudományos kitüntetéseit és elismeréseit. Elmondja, hogy a Surrey Egyetemen ő vezeti a tudomány valamint a társadalom és a gazdaság közötti kölcsönös kapcsolatokkal foglalkozó részleget. Továbbá, hogy 2014-ben a brit Engineering and Physical Sciences Research Council kinevezte egyik vezetőjévé a "Lelkesítő Tudósok és Mérnökök Elismerése" programnak.

A Princeton University Press ajánlójából: "A kvantumfizikus Al-Khalili, a New York Times bestseller szerzője és a BBC műsorának házigazdája e könyvében ámulatba ejtő és megvilágosító erejű bepillantást ad abba, hogy mit tár fel a fizika a világunkról. Rávilágít a modern fizika által feltárt legmélyebbre ható felismerésekre, s így ösztönöz mindannyiunkat, hogy értsük meg azt, amit ez az alapvető fontosságú tudomány mondhat az univerzumról és magának a valóságnak a természetéről."
A tartalom összegzéséből ugyanonnan: "Indításként bemutatja a tér, az idő, az energia és az anyag alapvető fogalmait, majd ismerteti a modern fizika három pillérét: a kvantumelméletet, a relativitáselméletet és a termodinamikát, megmutatva, hogy e háromnak ötvöződnie kell, ha valaha is teljesen meg akarjuk érteni a valóságot. Csodálatos példák és gondolatébresztő analógiák használatával megvilágítja az extrém kozmikus és kvantum léptékek fizikáját, a tér spekulatív határterületeit, valamint a fizikát, amely alátámasztja mindennapi tapasztalatainkat és technológiáinkat. 'Néhány ülésben' felhozza az olvasót, hogy együtt száguldjon a fizika legnagyobb eszméivel. A fizikát úgy tárja elénk, mint egy rettenthetetlen emberi törekvést a mind alapvetőbb elvek megismerésére, amelyek pontosan megmagyarázzák a természet világát, amelyet magunk körül látunk, s mint egy vállalkozást, amelyet olyan alapértékek vezetnek, mint a tisztesség és a kétely. A tudás, amelyet a fizika felfedez, egyszerre tesz bennünket képessé sorsunk irányítására, s tanít alázatra, a fizika pedig továbbra is bátran kutatja az ismeretlent.

Ez a mély tudással és bölcsességgel teli mű megismerhetővé és magával ragadóvá teszi a legrejtélyesebb tudományos eszméket is (laikusnak érthetővé tenni mindet, jaj, senki sem tudja - OP), és segít megérteni, miért fontos a fizika mindenkinek. Arra ösztönöz, hogy vegyünk részt a nagy kalandban, amelyet az igazság keresése jelent a környező világunkban."

Különösen fontos elmondanunk, mi nincs e könyvben: képletek, egyenletek, bármilyen matematikai apparátus. Al-Khalili csak szavakban említi olykor a matematika szerepét az épp elmondottakban.

Beate C. Kirchner: 111 különleges hely - Firenze és Toszkána - Kossuth Kiadó 2022
Dr. Osman Péter ismertetése

"Fedezzük fel Toszkána rejtett kincsit és helyszíneit!"
- a szerző bevezetőjéből, és itt a hangsúly a felfedezésen és a rejtett-en van!
Apró megjegyzésként: aki Firenzébe, Toszkánába készül, ne hagyja ki ezt az elegáns kis könyvet - jó útitársa, kalauza lesz. Aki nem készül oda, jól vigyázzon: ellenállhatatlan mehetnéket ébreszt!

"Ez a képekkel gazdagon illusztrált kötet elvezet a természet, a művészet és a meghökkentő legendákkal teli történelem 111 helyszínére. Arra inspirál minket, hogy a népszerű útvonalaktól távol is felfedezzünk páratlan műalkotásokat."- írja a Kossuth ajánlója (kiemelések tőlem.) Ez a kulturális ínyencek idegenvezetője - hiszen Kirchner kiemeli: e válogatás olyan helyekre visz, olyan alkotásokat és nevezetességeket mutat meg, amelyek kevésbé, olykor nagyon kevéssé közismertek. "Olyan különös részletekre is fény derül, amelyek mellett még a helyiek is elsétálnak." S ha már ínyenceknek, "Olyan helyeket is érint e könyv, ahol a helyiek konyhaművészetük specialitásait élvezik (Figyelem: alapigazság, hogy aki igazán élvezni akarja a helyi enni-inni valókat, ne a puccos helyeket keresse, hanem azokat, ahová a helyiek járnak! - OP) vagy éppen alig ismert specialitásokat készítenek."

Nézzük kicsit az itt sorakozó ékkövek foglalatát, magát Toszkánát és Firenzét.
Varázslatos Toscana, Európának kulturális értékekben egyik leggazdagabb régiója, a titokzatos etruszkok, Róma tanítómestereinek hajdani földje, 23 ezer négyzetkilométeres ékszerdoboz. Olasz mondás, hogy "a legszebb beszéd a toszkán nyelv római ajkon". Szerb Antal szavával (Utas és holdvilág) "Már a szó, Toscana is csodát és eksztázist jelent, Mert ennek a földnek nincs egy darabja sem, amit történelmi hadseregek, császárok és francia királyok nagyszerű kosztümös csapatai ne tapostak volna, itt minden ösvény valami nagyon fontos helyre vezet, és Firenze egy utcájára több történelem esik, mint odahaza hét vármegyére".

Toscana alapvetően emberformálta vidék, a tágan értelmezett kultúra földje, hiszen a kultúra szó latin gyökere is azt jelenti: művelni, gondozni, s szintúgy ápolni, őrizni, megbecsülni. A természet alkotta látványból itt kibontakozik egy másik, emberkéz teremtette táj finom szőttese. A hegyi tájak megőrizték természetes szépségüket, de Toscana többi része olyanná változott, amilyenné lakói akarták: széppé, nemessé, gazdaggá tették. Mondják, olvassunk a tájból, és megtudjuk az itteni emberek történetét.

Firenze: Kulturális felemelkedésben a reneszánsz Európa legfényesebb és a szó legjobb értelemében leghaladóbb korszaka, Firenze pedig annak szülőanyja, örökségének talán legszebb, kivételesen gazdag kincsestára. Az Encyclopaedia Britannica terjedelmes szócikkéből idézve: "A 14-16. századok során Firenze kiválóságra tett szert a kereskedelemben és pénzügyekben, a tanulásban és különösen a művészetekben. Mai dicsőségét is főként a múltja adja. Történelmi városközpontját már 1982-ben felvették a UNESCO Világörökség Listájára (mindössze 7 évvel annak létrehozása után - OP) Az épületei műalkotások, amelyek további műalkotásokban gazdagok, s a város látványos pompája magán viseli építőinek személyiségét. Firenze zsenijeit kimagaslóan gazdag emberek támogatták, s a város a mai napig tanúskodik az ő vallás, művészet, hatalom és pénz iránti szenvedélyükről. A tudósok máig is csodálkoznak, hogy a jelentősebb politikai vagy katonai hatalommal nem rendelkező pénzkölcsönzők és posztógyárosok kicsiny városa ilyen óriási befolyással bíró pozíciót ért el Itáliában, Európában és azon túl is. Nyelvjárásukból lett az olasz nyelv (amelynek azért jó sok eltérő tájszólása él ma is - OP), helyi érméjük, a florin a világ pénzügyi mértékadójává vált, művészei alkották meg a perspektivikus ábrázolás törvényeit (hatalmas innováció a festészetben és grafikában - OP), irodalmi alkotói, festői, építészei és kézművesei hozták létre a korszakot, amelyet reneszánszként ismerünk, s két kontinens viseli egy firenzei hajós, Amerigo Vespucci nevét."

A kötetben mindegyik hely két oldalt kap: az egyiken tömör ismertetés, a másikon jellemző fénykép és praktikus információk az odalátogatáshoz.

Kis válogatás, gyöngyfűzér az ajánlott különleges helyeket jellemző, ígéretes alcímekből:
• Freskómámor • Menedék a harmadik évezred zarándokainak • Sürgősségi ellátás a középkorban • Kőbe vésett rejtély • Történelmi erődítmény ólomkatonákkal • A művészet Don Quijotéja • A boldog tehén sajtja • A tésztaételek paradicsoma • Luxusillatok az Arno felett • Freskók teljes nyugalomban • A megtestesült ördög, a haragos ló • A geográfia lenyűgöző kincsei • Elegancia sarlóval és kalapáccsal • Dante szószéke • A bürokrácia furfangjai a Medici-korban • Az olasz nyelv megtisztításának helyszíne • A billentyűsök sebésznői • A kolbászok 'Brunellója'• Karnevál a Chianti borvidéken • Mohamed kardjának képe Isten házában • Öt évszázadnyi börtöngraffiti.

SAJTÓSZEMLE

zetapress.hu, 2022.06.13.
Újító zsenik
"...A 31. alkalommal meghirdetett, 2021-22. évi Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, a díjakkal járó több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a mai eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség, továbbá 8 kiemelkedő innovatív középiskolai tanár 500-800 ezer forintos, a 8 legeredményesebb innovatív középiskola 800 ezer - egymillió forintos díjban részesült..."

hirek.prim.hu, 2022.06.13.
Átadták az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait

trademagazin.hu, 2022.06.13.
Magyarország 1,6 százalékról 2030-ra 3 százalékra növeli a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat

webradio.hu, 2022.06.13.
Csák János: Magyarország 1,6 százalékról 2030-ra 3 százalékra növeli a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat

medicalonline.hu, 2022.06.13.
1,6 százalékról 2030-ra 3 százalékra növeljük a K+F+I-re szánt forrásokat

hirado.hu, 2022.06.13.
Csák János: Magyarország 1,6 százalékról 2030-ra 3 százalékra növeli a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat

hirtv.hu, 2022.06.13.
Csák János: Magyarország 1,6 százalékról 2030-ra 3 százalékra növeli a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat

demokrata.hu, 2022.06.13.
Átadták a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait

infostart.hu, 2022.06.13.
Rákdiagnosztikai eszközért és robotért is járt az innovációs díj

pestisracok.hu, 2022.06.13.
Csák János: 2030-ra megkétszereződnek a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt források

gondola.hu, 2022.06.13.
Csák János: Magyarország 1,6 százalékról 2030-ra 3 százalékra növeli a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat

magyarhirlap.hu, 2022.06.13.
Magyarország 1,6 százalékról 2030-ra 3 százalékra növeli a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat

vg.hu, 2022.06.13.
Megduplázzák a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat

magyarnemzet.hu, 2022.06.13.
Kreatív fiatalokat díjazott a Magyar Innovációs Szövetség

baon.hu, delmagyar.hu, nool.hu, veol.hu, szoljon.hu, heol.hu, feol.hu, bama.hu, kisalfold.hu, erdon.ro, haon.hu, kemma.hu, beol.hu, duol.hu, vaol.hu, sonline.hu, szon.hu, zaol.hu, teol.hu, 2022.06.13.
Magyarország jelentősen növeli a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat

ma.hu, 2022.06.13.
Csák János: Magyarország 1,6 százalékról 2030-ra 3 százalékra növeli a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt források

szegeder.hu, 2022.06.13.
Radnótisok nyerték az innovációs tehetségkutató versenyét új rákdiagnosztikai eszközfejlesztésükkel

marketingpirula.hu, 2022.06.13.
Felturbózná a kormány a k+f-re és innovációra szánt pénzeket

itcafe.hu, 2022.06.13.
Innovatív diáktehetségeket ismertek el

origo.hu, 2022.06.13.
Magyarország 1,6 százalékról 2030-ra 3 százalékra növeli a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat

uzletem.hu, 2022.06.13.
Magyarország 1,6 százalékról 3 százalékra növeli a kutatás- fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat

napi.hu, 2022.06.13.
A kormány a K+F-költések növelését ígéri

portfolio.hu, 2022.06.13.
Csák János szerint Magyarország a jövőben sokkal több pénzt költ majd kutatásra

vasarnap.hu, 2022.06.13.
Jelentősen emelkednek a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt források

beol.hu, 2022.06.13.
Magyar találmányok, melyek megrengették a világot

muszaki-magazin.hu, 2022.06.13.
Ünnepélyes keretek között átadták a SZTAKI innovációs és demonstrációs terét - Műszaki Magazin

napi.hu, 2022.06.13.
Így állnak most a magyar cégek az innnovációban

digitalhungary.hu, 2022.06.13.
A kisvállalkozások sikeres piacra lépését segítik

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2022.06.13.
Csák János szerint fontos jellemzője a tudományos szemléletnek a kíváncsiság képessége, hogy egy problémát mindig új szemszögből is vizsgáljunk

M5, 2022.06.13.
Magyarország a jelenlegi GDP arányos 1,6%-ról 2030-ra 3%-ra növeli a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat

m1, Híradó M1 14:00, 2022.06.13.
Átadták a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait

Magyar Hírlap, 2022.06.14., 9. oldal
Az ország jövőjének kulcsa az innovációs kultúra - Tehetségkutató verseny

Magyar Nemzet, 2022.06.14., 14. oldal
Kreatív fiatalok kaptak innovációs díjakat

okosipar.hu, 2022.06.14.
Átadták a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait

hirextra.hu, 2022.06.14.
2,5 millió Ft ösztöndíj a jövő feltalálóinak és tudósainak

magyarszo.rs, 2022.06.14.
Kétszer annyi kutatásfejlesztésre és innovációra

nkfih.gov.hu, 2022.06.14.
Újító zsenik

nkfih.gov.hu, 2022.06.14.
Csák János: Magyarország 1,6 százalékról 2030-ra 3 százalékra növeli a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat

szellemitulajdon.hu, 2022.06.14.
Fiatal innovátorokat ismertek el

bitport.hu, 2022.06.14.
Az orosz-ukrán háború nem hozott változást a céges innovációban

hirek.prim.hu, 2022.06.14.
A kisvállalkozások sikeres piacra lépését segítik

mmonline.hu, 2022.06.14.
Ingyenes kiadvány segíti a kisvállalkozások piacra lépését

Kossuth Rádió, Hírek 6:30, 2022.06.14.
A kormány csaknem a duplájára emeli nyolc éven belül a kutatásfejlesztésre és az innovációra szánt forrásokat

Kossuth Rádió, Krónika 08:00, 2022.06.14.
Csák János szerint fontos jellemzője a tudományos szemléletnek a kíváncsiság képessége

Világgazdaság, 2022.06.15., 2. oldal
Történelmi csúcs közelében a k+f-költések

Fejér Megyei Hírlap, 2022.06.15., 5. oldal
Innovatív és izgalmas bemutató - Vadonatúj, Magyarországon elsőként bemutatkozó eszközök is kipróbálhatók

innoteka.hu, 2022.06.15.
Díjazták legtehetségesebb fiatal feltalálóinkat

kisalfold.hu, 2022.06.15.
A világelső versenyautótól az űrjogig: színes kutatási paletta a Széchenyi-egyetem kiválóságaitól

gyorplusz.hu, 2022.06.15.
A világelső versenyautótól az űrjogig

nkfih.gov.hu, 2022.06.15.
A világelső versenyautótól az űrjogig: színes kutatási paletta a Széchenyi-egyetem kiválóságaitól

kisalfold.hu, 2022.06.15.
Startupok: az ötlettől a vállalkozásig segíti a hallgatók útját a győri Széchenyi egyetem

muszaki-magazin.hu, 2022.06.15.
Levédeted, vagy másé legyen a haszon?

mmonline.hu, 2022.06.15.
Digitális innovációkra költenek a magyar vállalatok

magyarnemzet.hu, 2022.06.15.
Magyarország növeli a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat

kamaraonline.hu, 2022.06.15.
Átadták az ifjúsági innovációs díjakat

oktatas.hu, 2022.06.16.
Díjazták a 31. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny nyerteseit

civishir.hu, 2022.06.16.
Fiatal kutatók prezentáltak Debrecenben

demedia.hu, 2022.06.16.
ÚNKP - lehetőség fiatal kutatóknak

hirek.prim.hu, 2022.06.16.
Az ötlettől a vállalkozásig segíti a hallgatók útját a Széchenyi István Egyetem

agroforum.hu, 2022.06.16.
Ismét agrár startup inkubációs programot indít a NAK

Trend FM, A nap vendége, 2022.06.16.
Interjú Pomázi Gyulával, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökével 1.

demedia.hu, 2022.06.17.
Egyetemi innováció az ökogazdálkodásért

agrarunio.hu, 2022.06.17.
Egyetemi innováció az ökogazdálkodásért

hirek.unideb.hu, 2022.06.17.
Egyetemi innováció az ökogazdálkodásért

civishir.hu, 2022.06.17.
Debreceni Egyetem: innováció az ökogazdálkodásért

jarmuipar.hu, 2022.06.17.
Magyarország 1,6 százalékról 3-ra növeli a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt forrásokat

atv.hu, 2022.06.17.
"Jövőügyi" minisztérium: mi az új Kuturális és Innovációs Minisztérium feladata?

magyarnemzet.hu, 2022.06.17.
Száz év zsebkönyvben
"...Új tudományos zsebkönyvtár címmel könyvsorozatot indít az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) a Typotex Kiadóval együttműködésben..."

makronom.mandiner.hu, 2022.06.18.
Kerülőúton nyúlják le a nyugati cégek a magyar találmányokat: erősebb védelem kellene

ng.24.hu, 2022.06.20.
Kárpátalja: örökség és társadalom címmel megjelent az ELKH Új tudományos zsebkönyvtár sorozatának első kötete

innoteka.hu, 2022.06.20.
Online startup képzés

dontwasteit.hu, 2022.06.20.
Egymilliárd forintos támogatással dolgoznak a körforgásos gazdaságért a MATE szakemberei

magyarkurir.hu, 2022.06.20.
Sikeresen szerepeltek a katolikus iskolák diákjai a tudományos tehetségkutató versenyen

innoteka.hu, 2022.06.20.
ELTE hallgatók a startup világban
"...Az NKFIH által életre hívott HSUP az ország első online egyetemi startup képzése, célja az egyetemisták megismertetése az innovációval, a modern vállalkozói ismeretekkel..."

Trend FM, Reggeli monitor, 2022.06.20.
Összeállítás: A hamisított termékek továbbra is vonzók az EU fiataljai számára

Kisalföld, 2022.06.21., 4. oldal
Fókuszban a zöldgazdaság - a Széchenyi István egyetem részvételével alakult meg a megújuló energiák nemzeti laboratórium

jogiforum.hu, 2022.06.22.
Az Eredeti az igazi! - HENT pályázat - Középiskolásokat és egyetemistákat vonnak be a hamisítás elleni fellépésbe

agronaplo.hu, 2022.06.22.
A magyar agrárkutatás egyik legmeghatározóbb összefogásában vesz részt a MATE

bama.hu, 2022.06.22.
A közös munka jelenti az egyetem jövőjét

qubit.hu, 2022.06.22.
Magyar kutatócsoportok is csatlakoztak az Einstein Teleszkópot fejlesztő nemzetközi együttműködéshez

preshaz.eu, 2022.06.22.
Az élet működtetői - innováció!

Magyar Hírlap, 2022.06.23., 13. oldal
A klebelsbergi kultúrkiválóság megvalósítása a cél - A tudományos élet szereplőinek együtt kell küzdeniük az innovációért
"...A most megalakult Kulturális és Innovációs Minisztérium hét területért: a kultúráért, az innovációért, a tudománypolitikáért, a felsőoktatásért, a szakképzésért, a vállalkozásfejlesztésért, valamint a családpolitikáért felelős - ismertette a tárcavezető..."

24 óra, 2022.06.23., 8. oldal
Kulturális innováció erősíti a nemzetet

Kelet-Magyarország, 2022.06.23., 6. oldal
Kulturális innováció erősítheti a nemzetet

Heves Megyei Hírlap, 2022.06.23., 8. oldal
Kulturális innováció erősíti a nemzetet

Délmagyarország, 2022.06.23., 6. oldal
Kiművelt emberfő erősíti a nemzetet

Dunántúli Napló, 2022.06.23., 8. oldal
Kulturális innováció erősíti a nemzetet

Új Néplap, 2022.06.23., 8. oldal
Kulturális innováció erősíti a nemzetet

Somogyi Hírlap, 2022.06.23., 8. oldal
Kulturális innováció erősíti a nemzetet

Hajdú-Bihari Napló, 2022.06.23., 6. oldal
Kulturális innováció erősítheti a nemzetet

Kisalföld, 2022.06.23., 6. oldal
Kiművelt emberfő erősíti a nemzetet

Fejér Megyei Hírlap, 2022.06.23., 6. oldal
Kulturális innováció erősíti a nemzetet

Vas Népe, 2022.06.23., 6. oldal
Kulturális innováció erősíti a nemzetet

Dunaújvárosi Hírlap, 2022.06.23., 8. oldal
Kulturális innováció erősíti a nemzetet

Észak-Magyarország, 2022.06.23., 6. oldal
Kulturális innováció erősítheti a nemzetet

magyarhirlap.hu, 2022.06.23.
A klebelsbergi kultúrkiválóság megvalósítása a cél

Pannon Novum heti hírlevele, 2022.06.24.
Nagy sikerrel folytatódnak a DigiUp 4.0 pályaorientációs roadshow rendezvények!

magro.hu, 2022.06.24.
A gyűjtőrendszer átszervezésére és a biohulladék-kezelés technológiák fejlesztésére költhet egymilliárd forintot a magyar egyetem
"...A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) az intézmény hulladékgyűjtési rendszerének teljes átszervezésével és új biohulladék-kezelési technológiák fejlesztésével tesz a fenntarthatóbb jövőért..."

gondola.hu, 2022.06.24.
Az élet működtetőinek jelölése - innovációs siker

Innotéka, XII. évfolyam, 2022. június, 8. oldal
Új programok az Akadémián

Innotéka, XII. évfolyam, 2022. június, 9., 13. oldal
A társadalmi innováció tudományos kutatása

Innotéka, XII. évfolyam, 2022. június, 16. oldal
Nanofúzió Csillabércen

Innotéka, XII. évfolyam, 2022. június, 20. oldal
Kezeljük szakszerűen a szellemi vagyonunkat!

Innotéka, XII. évfolyam, 2022. június, 21., 25. oldal
Az IP világa Magyarországon

Innotéka, XII. évfolyam, 2022. június, 27. oldal
Pezsgő innovációs élet az ELTE-n

Innotéka, XII. évfolyam, 2022. június, 28., 29. oldal
Innovációs nap a Miskolci Egyetemen

baon.hu, 2022.06.24.
Kandósok és bolyaisok értek el sikert az országos versenyen
"...Kecskeméti kandós és bolyais diákok példaértékű sikereket értek el a 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen..."

gyorplusz.hu, 2022.06.24.
Közel száz vállalkozás csatlakozott már a Területi Innovációs Platformhoz

kisalfold.hu, 2022.06.24.
Összekötő és katalizátor a győri Széchenyi-egyetem
"...Közel száz vállalkozás csatlakozott már a Széchenyi-egyetemen működő Területi Innovációs Platformhoz..."

index.hu, 2022.06.24.
Egyedülálló művészeti-tudományos pályázat a BME-n
"...A pályázó művészek a mérnöki és a természettudományos területek kutatóival együttműködve hoznak létre egyedi alkotásokat, hogy majd a nagyközönség elé tárják őket..."

webradio.hu, 2022.06.24.
Kihirdették az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj nyerteseit

hir.ma, 2022.06.24.
Kihirdették az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj nyerteseit

Kisalföld, 2022.06.25., 4. oldal
Segítik a vállalkozók fejlődését

innoportal.hu, 2022.06.25.
Magyarország növeli a kutatás-fejlesztésre szánt forrásokat

newtechnology.hu, 2022.06.25.
Közel száz vállalkozás csatlakozott már a Széchenyi-egyetemen működő Területi Innovációs Platformhoz

szon.hu, 2022.06.25.
Dobogósok lettek a BánkiRobot-fiak
"...Egyre sikeresebbek a diák feltalálóink a költséghatékonnyá tehető telemedicinás eszközükkel..."

computerworld.hu, 2022.06.25.
Kihirdették az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj nyerteseit

minuszos.hu, 2022.06.26.
MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj: 152-en nyertek
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Nagy-Herczeg Boglárka,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.