XXXI. évf. | 2021. MÁJUS 4. |9. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Köszöntjük új tagjainkat
Várható események
Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

MISZ elnökségi ülés

2021. április 28-án a MISZ elnöksége online ülést tartott.

1. Dr. Szabó Gábor, elnök jóváhagyásra előterjesztette a már előzetesen kiküldött írásos beszámolót a legutóbbi ülés óta elvégzett munkáról. Dr. Antos László, ügyvezető igazgató azzal egészítette ki a beszámolót, hogy az idén már 9 tag lépett be a MISZ-be. Az elnökség egyhangúlag jóváhagyta az elvégzett tevékenységet.

2. Antos László, elmondta, hogy megkapta a MISZ a könyvvizsgálói jelentést, mely szerint az egyszerűsített éves beszámoló megbízható és valós képet ad a MISZ 2020. dec. 31-én fennálló vagyoni helyzetéről. Az éves beszámolót az elnökség egyhangúlag elfogadta.

3. Antos László azt javasolta, hogy a járvány helyzetre tekintettel, a 2020. évi közgyűlést a tavalyi évhez hasonlóan, írásos szavazással tartsa meg a MISZ. Szabó Gábor támogatólag terjesztette a javaslatot az elnökség elé, mely egyhangúlag úgy döntött, hogy a 2020. évi közgyűlést írásos szavazással tartsa meg a MISZ. A közgyűlési meghívót, határozat-tervezeteket stb. legkorábban máj. 12-én lehet kiküldeni, tekintettel arra, hogy a Felügyelő Bizottság máj. 12-re ígérte jelentését.
Szabó Gábor, elnök egyúttal elmondta, hogy - Antos László felvetésére - 2021 őszére egy informális közgyűlést, rendezvényt javasol, megfelelő szakmai programmal. Ennek három indoka is van: a tagság 2019 óta nem találkozott egymással, 30 éves lett a MISZ, a rendezvény anyagi fedezete rendelkezésre áll.

4. Tekintettel arra, hogy az észak-alföldi regionális képviselet két éve nem mutat aktivitást, dr. Mogyorósi Péter, dél-alföldi regionális igazgató Vámosi Gábort, az Innova ügyvezetőjét javasolta új regionális igazgatónak. Jó csapat áll mögött, és az Innnova bírja Debrecen városának és egyetemének támogatását. Az elnökség egyhangúlag úgy döntött, hogy a MISZ Észak-alföldi Regionális Képviselet új igazgatójának Vámosi Gábort kéri fel.

5. Dr. Darázs Lénárd, elnökségi tag tájékoztatta az elnökséget, hogy a H2020 Operatív Testülete kidolgozta a "Javaslatok a hazai pályázati ökoszisztéma megerősítéséhez a hazai szereplők sikeres szereplésének elősegítése érdekében a Horizont Európa Keretprogram pályázatain˝ c. tervezetet, melyet ápr. 28-án kiküldtek a H2020 munkacsoport tagjainak. Néhány dolgot, melyre kitér a szakanyag, kiemelt a tervezetből: az ökoszisztéma szereplői együttműködésének hatékonyabbá tétele, a felhívások megjelenése előtt, a hazai szempontrendszer érvényesítése, az egyes szereplők feladatainak meghatározása, vállalati szereplők bevonása. Javaslatokat is tartalmaz a terv, úgymint: rásegítő pályázatok struktúrája, NKFIH-MISZ együttműködés.
Szabó Gábor, az elnökség nevében megköszönte az Operatív Testület munkáját, melynek tagjai: Dr. Darázs Lénárd, Dr. Dinnyés András, Dr. Mogyorósi Péter, Pongrácz Ferenc és Schenk Borbála.

6. Garay-Tóth János, kommunikációs igazgató a Magyar Innovációs Szövetség 2020. évi Média Díjára két személyt javasolt, melyet az elnökség egyhangúlag elfogadott. A díjazottakat később jelentjük be.

7. Dr. Goldfárth József, elnökségi tag javasolta, hogy kérjen a MISZ tájékoztatást a felsőoktatás átalakításáról, a Helyreállítási Alapról, a science parkokról. Szabó Gábor egyetértett a javaslattal, a nyár előtti választmányi ülésre gondolja a tájékoztatás kérését, és vállalta a szervezést.

8. Farkas József, elnökségi tag érdeklődött, hogy a megalakult innovációs centrumokat illetően van-e, lehet-e a MISZ-nek szerepe. Szabó Gábor, elnök a felvetéssel kapcsolatban felkérte Mogyorósi Pétert, hogy a regionális igazgatókat kérje meg egy helyzetértékelés összeállítására, a régiós innovációs centrumokat illetően. A fő kérdés, hogy milyen a regionális ipari szereplők és a centrum viszonya.

29. Magyar Innovációs Nagydíj

A Magyar Innovációs Szövetség megjelentette a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázat végeredményét tartalmazó kiadványt, melyet tagszervezeteinknek is postáztunk. A színes, képekkel illusztrált kötet mintegy 120 oldalon mutatja be a 2020-ban megvalósított innovációkat, tartalmaz grafikonos összesítést is.

A kiadvány természetesen digitális formában is rendelkezésre áll honlapunkon: (http://www.innovacio.hu/3b_hu_2020_dijazottak.php).

30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Az ifjúsági versenyre beküldött 68 pályázat értékelését, Jakab László, zsűrielnök, a BME professzora vezetésével, megkezdte a 28 fős bírálóbizottság. Április 26-ig minden zsűritag pontozta a pályázatokat szekciók szerint. Az eredmények alapján a legjobb 27 pályázatot május 10-ig pedig sorrendbe állítják a zsűritagok.

SZJA 1%

Az adó (első) 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható. A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár közel 30 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt.

Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.

Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák a
Magyar Innovációs Alapítvány támogatására, adószám: 18047929-1-41.

TALÁLD KI, VALÓSÍTSD MEG, LÉGY SIKERES!

2021. áprilisában megjelent Somogyi Miklós: TALÁLD KI, VALÓSÍTSD MEG, LÉGY SIKERES! című könyve. Somogyi Miklós a MISZ elnökségének alapító tagja, 1990-1998 között elnökségi tag volt.

Műve nem tankönyv és nem is tudományos mű, hanem az innovációmenedzsment területén szerzett negyvenéves tapasztalatok összefoglalása.
A könyv tartalmának rövid bemutatása megtalálható a www.somogyim.hu honlapon, ahol meg is rendelhető. A könyv megvásárolható a Libri, Líra, Anima bolthálózataiban, valamint a Könyvtárellátóban. E-könyvként is megvásárolható: www.ekonyv.hu, www.dibook.hu, valamint az említett hálózatok honlapjain.

A könyvismertető Hírlevelünk Szakirodalom-figyelő rovatában olvasható.

Innovációtörténet, technikatörténet

A Miskolci Egyetem kutatócsoportot hozott létre "Innovációtörténeti, technikatörténeti, tudománytörténeti és kultúratörténeti" céllal. A közel három évszázados múltra visszatekintő egyetem gazdag anyaggal rendelkezik, melyet egy új, erre a célra kialakítandó épületben kívánja a nagyközönség számára bemutatni.

A kutatócsoport alakuló ülését 2021. április 22-én, online tartották, melyen részt vett a csoport tagjaként dr. Siposs István c. egyetemi tanár, Szövetségünk regionális igazgatója.

Innovázió 1.0

Innovázió 1.0 elnevezésű hallgatói innovációs ötletverseny döntőjére került sor 2021. április 23-án, tagszervezetünknél, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, melynek keretében hallgatók vagy hallgatókból álló csapatok mutathatták be egyedülálló projektjeiket a szakmai zsűri előtt.

Az első helyezést Gyuris Rita Plantprotecting elnevezésű, Instagram felületen működtetett növényvédelmi szaktanácsadói rendszere nyerte el. Az ezüstérmet Miskolczi Dániel precíziós öntözésre és tápoldatozásra kifejlesztett mobil automata öntözőrendszere kapta, míg a bronzérmet Fodor Szabina, Coach Pro névre hallgató, személyre szabott mozgástanácsadói alkalmazása érdemelte ki. A legjobb hallgatói ötleteket nagyértékű pénznyereménnyel jutalmazták, továbbá a projektek iránt a vállalati szféra szereplői is aktív érdeklődést mutatnak.

További információk elérhetők az egyetem oldalán.

EU-India IPR Helpdesk

Az Európai Bizottság (DG GROW/EASME) elindította az Indiához kapcsolódó, szellemi tulajdonjogok védelmével kapcsolatos indiai vonatkozású Heldpdesk-jét. Az új Helpdesk ingyenes támogatást kíván nyújtani a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos kérdésekben az EU-ban (és a COSME-országokban) működő olyan kkv-knak, amelyek üzleti tevékenységet kívánnak folytatni Indiában. A program keretében további nemzetközi IP kkv-ügyfélszolgálatok is elérhetők Kínára, Délkelet-Ázsiára és Latin-Amerikára.

A honlap elérhetősége megtekinthető itt.

HÍREK | MAFITUD

ISEF 2021

Az idei Intel International Science and Engineering Fair-t (ISEF) 2021. május 3. és 6. között rendezik meg virtuálisan. Az Intel ISEF az egyes országokban rendezett tudományos versenyek világbajnoksága. A döntőbe bejutott diákok abból a körülbelül egymilliós mezőnyből kerülnek ki, akik az Intel ISEF-hez kapcsolódó helyi és nemzetközi tudományos versenyeken - Magyarországon az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen - szereznek győzelmet világszerte.

Hazánkat a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjai, Ecsedi Boglárka, Hargitai Sára és Rózsavölgyi Mátyás fogják képviselni. A versenyzők a tavalyi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny helyezettjei.

A diákok szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja tartotta 2021. április 30-án, online.

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Szellemi Tulajdon Világnapja

2021. április 26. a Szellemi Tulajdon Világnapja. A jeles alkalomhoz a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is csatlakozott egy online konferencia keretében.
Az idei világnap mottója: Piacra visszük az ötleteit. Számos ötletből olyan termék és szolgáltatás lesz, amit mindenképpen meg akarunk vásárolni. Sok ötlet azonban elhal. A piacra vezető út kockázatos, de a veszélyek csökkenthetők, ha a szellemi tulajdon kellő figyelmet kap. A szellemi tulajdon tudatos használatával az üzlet világának váratlan helyzetei könnyebben kezelhetők.

A konferencián köszöntőt mondott Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke, majd beszédet tartott György László, az ITM gazdaság-stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Előadást tartott többek között Kereszty Marcell, az AIPPI Magyar Csoportjának elnöke, Molnár István, a Danubia IP Kft. ügyvezető igazgatója, a LES HUNGARY elnöke, Gonda Imre, a Magyar Védjegy Egyesület alelnöke, a Richter Gedeon Nyrt. főosztályvezetője, Lukácsi Péter ügyvéd, a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület védjegyjogi alelnöke.

További információk elérhetők a következő linken.
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának ünnepi műsora a szervezet Youtube-csatornáján visszanézhető.

HÍREK | Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

A KRTK EdEN projektje a "Success Stories" között

Az EU "Horizon 2020 - Spreading Excellence and Widening Participation (a kiválóság terjesztését és a részvétel kiszélesítését célzó) Twinning programjai közül az ELKH KRTK Közgazdaságtudományi Intézete által koordinált Education Economics Network (EdEN - Oktatásgazdasági Hálózat) projekt került be sikertörténetként az NCP WIDE.NET (az úgynevezett nemzeti kapcsolattartó pontokat összefogó uniós hálózat) által kiadott 2021-es, "Success Stories" című kiadványba.

További részletek elérhetők a következő linken.

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGJaiNKAT!


Név | Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Tagsorszám | 786
Cím | 1085 Budapest, Gyulai Pál utca 13.
Vezető | Monszpart Zsolt, főigazgató

Tevékenység: Elsősorban az EMMI portfóliójában pályázatok kezelése, így a kultúra, sport, köznevelés, egészségügy, tehetséggondozás, családügy területein pályázatok kiírása, értékelése, szerződések kötése, pénzügyi elszámoltatás. 3 EFOP pályázatban határon innen és túl hátrányos helyzetűek támogatása, határon túli fiatalok segítése. A 2021. március 24-én hatályba lépett SZMSZ-ben megalakult az intézmény Innovációs Igazgatósága, amely új projekt javaslatok, EU-s és hazai finanszírozású pályázatok kidolgozásával foglalkozik.

Név | EcoSolifer Heterojunction Kft.
Tagsorszám | 787
Cím | 9300 Csorna, Hrsz 0219/31.
Vezető | Dr. Haidegger Ákos István, ügyvezető igazgató

Tevékenység:
A cég napelem cellagyártással foglalkozik.

Várható események


ENRICH in LAC

Az ENRICH in Brazil Innovációs Központ 2021 áprilisától ENRICH in LAC (Latin America and Caribbean) néven működik tovább, Brazília mellett Argentína, Chile, Kolumbia és Uruguay innovációs ökoszisztémáinak legmeghatározóbb szereplőit összekapcsolva. A tudásmegosztó és hálózatépítő szolgáltatásai keretében a tagok számára a dedikált b2match platformon keresztül lehetőséget biztosít a KFI szereplők kapcsolatépítésére, tevékenységeik hirdetésére, valamint online események megvalósítására.

További információk a következő linken.

Knowledge To Money Klubnap

2021. május 11-én lesz a soron következő K2M Klub nap, online.

Program:

14.00-14:05
Megnyitó - Dervalics Ákos, K2M Club alapító
14:05-14:10
Köszöntő - Mülek Andrea, NKFIH
14:10-14:20
Bemutatkozik a magyar üzleti angyalokat tömörítő egyesület, a HUNBAN - Károlyi Antal
14:20-14:35
EIC Accelerator program aktualitásai Divinyi Ágnes, NKFIH
14:35-14:50
Kérdések-válaszok
14:50-15:00
Szünet
15:00-15:30
A Creative Accelerator Kft. szerepe az élettudományi és informatikai projektek inkubációjában - Dr. Mogyorósi Péter, Creative Accelerator Kft.
15.30-16.00
Testreszabott finanszírozási modellek innovatív cégek számára - Hajdú Szabolcs, Creative Accelerator Kft.
16.00-16.30
A pénz nem minden - tanácsok egy üzleti angyaltól - Török József

Az esemény nyelve: magyar
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Nemzetközi egészségügyi startup pitching délután

2021. május 19-én, 17 órától kerül megrendezésre a "Nemzetközi egészségügyi startup pitching délután" c. esemény, online.

Program:

17:00-17:05
Köszöntő - Dervalics Ákos, K2M Club alapító
17:05-17:25
Megnyitó:
CE-Connector program
HUNBAN
Kreatív Accelerator
A zsűri tagjainak bemutatása
17:25-19:15
Startup előadások: 4 hazai és nemzetközi startup előadás 15-15 perc alatt. 10-10 perc kérdésekre és válaszokra)
19:15-
Zárszó

Az esemény nyelve: angol
Startupoknak a jelentkezés a következő linken. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Pályázati felhívás


Design Management Díj

A 2009-ben alapított Design Management Díjat a Magyar Formatervezési Tanács azzal a céllal hívta életre, hogy elismerje azokat a szervezeteket, melyek példaértékű eredményeket és sikeres működési modelleket mutatnak fel a designmenedzsment hatékony projekt és szervezeti integrációja révén, hazai és nemzetközi szinten is felhívták magukra a figyelmet.

Évente bruttó 1 millió forintban részesül a legkiválóbbnak ítélt vállalat, intézmény, valamint elismerő oklevélben részesülnek a bírálóbizottság által szintén kimagaslóan eredményesnek ítélt gazdálkodó szervezetek.

A Design Management Díjon a nevezés, egyidejűleg a dokumentáció beküldésének határideje: 2021. június 1.
A Díjra emellett magánszemély is jelölheti a látókörébe eső, a fenti célokat megvalósító, elismerésre méltó teljesítményt nyújtó gazdálkodó szervezeteket, intézményeket. A jelölés határideje: 2021. május 10.

A díjra jelölhető, illetve nevezhet minden olyan jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, cég, szervezet, intézmény (a továbbiakban együtt: szervezet), amelynek székhelye Magyarország területén van. A díjat elnyerheti bármilyen termelő vagy szolgáltatásokat nyújtó szervezet, amely a jelen felhívást megelőző 3 évben végzett tevékenysége során a designmenedzsment stratégiai alkalmazásával példamutató eredményt ért el.

A körülmények okán mind a magánszemélyi jelöléseket, mind a szervezetek elegendő elektronikusan beküldeni az mfti@hipo.gov.hu e-mai címre.
A pályázati felhívás és a kérdőív, valamint a pályázattal kapcsolatos további részletek, itt érhetők el.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Somogyi Miklós: Találd ki, valósítsd meg, légy sikeres! - Innovációmenedzsment ismeretek és tapasztalatok - CHC Közép-Magyarországi Innovációs Központ, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Innovációmenedzsmentről szóló könyv rengeteg van. Elolvasni elsősorban azokat érdemes, amelyek szerzője a frontvonalban gyakorolta e szakmát, hosszan és sikeresen, majd még hosszabban, hogy elég tudása és tapasztalata gyűljék össze tanulni mások és a saját sikereiből és hibáiból. Somogyi ilyen.

Bemutatkozásából idézve: "Több mint negyven éve foglalkozom innovációval, gépészmérnök vagyok, voltam kutató, kutató intézeti igazgató, sikeres, illetve tönkrement vállalkozó, innovációs központ stratégiai igazgatója, befektetési tanácsadó, befektetési társaság igazgatója, részese lehettem másokkal közösen kidolgozott szabadalmaknak, készítettünk és értékesítettünk know-how-kat, licenceket, segítettem számos ötlet és kutatási eredmény piaci bevezetését, azaz tapasztalatokat szereztem az innovációmenedzsment gyakorlatilag összes területén. Az elmúlt negyven évben több száz innovatív ötletet és kutatási eredményt volt alkalmam megismerni és különböző szinten segíteni ezeknek a projekteknek a piacra kerülését. Széleskörűnek gondolt, az innovációmenedzsment szinte összes területére kiterjedő személyes tapasztalataim alapján határoztam el, hogy az ismereteimet, gondolataimat megpróbálom összefoglalni, közreadni." (Minden idézet a könyvből, kiemelések tőlem.)

A szerző a könyvéről: "Ez a könyv elsősorban a jelenlegi magyarországi társadalmi és gazdasági környezetben próbál hasznos ismereteket összegyűjteni az innovációmenedzsment gyakorlatából elsősorban sokéves gyakorlati tapasztalatok összefoglalásával. Írása közben jöttem rá, hogy mennyire hiányosak az ismereteim, így sok részletkérdéssel kapcsolatban gyűjtöttem különböző információkat, beszélgettem más szakértőkkel.
Az innováció jelentőségének és a hazai helyzetének, jelenlegi problémáinak vázlatos áttekintése után a különböző innovatív ötletek, kutatási eredmények, valamint az innovációs folyamatok szereplői kerülnek bemutatásra, majd az ötlettől az üzleti sikerig folyamat legfontosabb lépéseivel ismerkedhetünk meg.

Külön fejezetek szólnak az innovációmenedzsment folyamat kritikus elemeiről, a tervezésről, a vállalkozás alapításról, a projektek finanszírozásáról, illetve a licenc és know-how értékesítésről. Az üzleti siker szintjei és lehetőségei talán a könyv legfontosabb fejezete". (Ahogy Somogyi is szól róla, számtalan definíciója van az innovációnak. Bátran kimondható viszont, hogy piaci környezetben az innováció csak és kizárólag a gazdasági sikerrel születik meg, azaz akkor, midőn kifizetődővé és ezzel életképessé válik a fejlesztés eredményeinek hasznosítása. Így az üzleti siker fejezete valóban kulcsfejezet. - OP)

"A hazai innováció menedzsment intézményrendszer bemutatása után a tizedik fejezetben az innovációmenedzsment jövőjével kapcsolatban számos olyan megválaszolatlan kérdés került megfogalmazásra, aminek megválaszolása lehetővé tenné a hazai innováció helyzetének pontosítását. Több innovációs problémára, hiányosságra bemutatásra kerültek megoldási javaslatok, ezek közül a legfontosabb a működő, információkat gyűjtő és szolgáltató, valamint kapcsolatokat építő innovációs ügynökségek kérdése."

A könyv egyik kulcsfontosságú megállapítása épp olyan problémára reagál, amely velünk van és árt majd 47 éve, lényegében azóta, hogy 1974 decemberében először hangzott el itt egy nyilvános rendezvényen az innováció fogalma és gazdasági jelentősége: Magyarországon létfontosságú, hogy legyenek jól működő innovációs ügynökségek, amelyek széleskörű K+F és vállalati kapcsolatrendszerrel rendelkeznének és alkalmasak lennének az innovációs folyamatok gyorsítására. Somogyi tétele: "Az innovációs ügynökségi szolgáltatások nélkül elképzelhetetlen a hazai innováció dinamikus fejlődése!" és ebben feltétlenül igaza van.

Könyve olyanoknak való, akik hajlandóak nagyon sok gondolkodással, tervezéssel és a tervek folyamatos optimalizálásával fizetni a sikerért. Az innovációs munkára fokozottan igaz, hogy "Minden haditerv csak addig érvényes, amíg az első ágyúlövés el nem dördül. Utána javítani, fejleszteni, szükség szerint változtatni kell." Somogyi könyve sem kész megoldásokkal szolgál - aki olyat ígér, nem érdemel figyelmet! -, hanem tudást, tapasztalatokat és módszereket a siker esélyét hozó megoldások kimunkálására.

Mindent, amit leír, érdemes alaposan tanulmányozni, mérlegelni, és a mindenkori konkrét helyzethez kapcsoló megfontolásokkal felhasználni. Könyve nem műveleti utasításokat ad, hanem hasznos támpontok, tanácsok hosszú sorát az optimális döntések kimunkálásához.

Harriet Minter: Inspiráló TED-előadások: Vezetés - Nem hivatalos válogatás 100 előadó legfontosabb gondolataiból - HVG Könyvek, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

"Jó közelítéssel, a vezetés az a képesség, hogy rávegyünk mást, úgy tegye, amit akarunk, hogy ő akarja azt." Dwight D. Eisenhower
"A valódi vezető nem keresi a konszenzust, hanem alakítja azt." Martin Luther King Jr.
Keleti bölcsességgel: "A vezető úgy a legjobb, ha létéről alig tudnak. Nem annyira jó, ha engedelmeskednek és tapsolnak neki. Rosszabb, ha megvetik. A jó vezető pedig keveset beszél, ha a munkáját elvégezte és a célját elérte, a népe pedig azt mondja: »A mi eredményünk!«" Lao-ce

"Ez az összeállítás a 100 legjobb vezetésről szóló TED-beszédből szemezget. Szellemes grafikáival és frappáns idézeteivel nem csupán új utak felfedezésére és önmagunk fejlesztésére sarkall, de nyitott gondolkodásra is ösztönöz a hatékonyabb és emberközpontúbb vezetési stílus érdekében. Olyan mesterektől tanulhatunk, mint a vezetési és marketing-tanácsadó Simon Sinek, a filmrendező James Cameron, Sierra Leone államfője: Julius Maada Bio, és az üzleti világ kihívásait behatóan ismerő neves pszichológusok, mint Carol S. Dweck (Szemléletváltás, Hírlevél 2016/6. - OP) és Barry Schwartz. (Miért dolgozunk? Hírlevél 2017/7. - O)" - a Kiadó ajánlójából (kiemelések tőlem.)

Ezzel teljes a HVG Könyvek e sorozatának bemutatása. A Hírlevél 2020/22. számában szóltunk Neil C. Hughes: Inspiráló TED-előadások: Innováció c. könyvéről (itt felidéztük a TED intézményében megtestesülő remek innovációt), a 2021/7. számban pedig Tom May: Inspiráló TED-előadások: Kreativitás c. válogatásáról.

"Mit értünk vezetés alatt? A legjobb vezetők a legkülönbözőbb készségeket és értékeket testesítik meg. Ebben a könyvben olyan fontos tulajdonságaikat vesszük sorra, mint a reziliencia, az önazonosság, a bátorság vagy az empátia. Ez nem azt jelenti, hogy a felsorolt vonások nélkül ne létezne vezetés - mindnyájan ismerünk olyan hatalmi pozícióban lévő embereket, akikből hiányoznak ezek a tulajdonságok-, a számbavételükkel azonban reméljük, hogy alakítani tudjuk a jövő kívánatosnak tartott vezetői stílusát." (Idézetek innentől a könyvből.)

"Ebben a könyvben 100 olyan előadás szerepel, amely reményeink szerint valamilyen változást hozhat a vezetők életébe. Igyekezzünk az elolvasott részekből kicsipegetni a bölcs gondolatokat, mert csak így kaphatunk képet arról, mit jelent manapság vezetőnek lenni."

A tartalomról: "Nem minden előadás szól közvetlenül a vezetésről, sőt a legtöbb nem arról szól. A könyvben fellelhető szerteágazó tudásanyagra támaszkodva azonban jobb és alkalmazkodóbb vezetőkké válhatunk." Bár létezik - és jól el is adható - a Vezetéstudománynak nevezett tudományág, valójában vezetők az élet gyakorlatilag minden területén dolgoznak, küzdve felmérhetetlenül széles körben és összetételben változó feladatokkal, feltételekkel, problémákkal és akadályokkal. Munkájuk ellátásához épp ezért a tudás hasonlóképp széles köre kell, s így a társadalmak, közösségek és emberek viselkedését illető tudás körében kevés olyan lehet, amely alkalmanként ne kellene a vezetőknek. Ezért "Ha olyan résszel találkozunk, amelyet kicsit elvontnak érzünk, szánjunk időt rá, hogy kiderüljön, hogyan hat ránk valójában - [az itt sorakozó] TED-előadások mindenkinek más-más tanulsággal szolgálhatnak." Száz előadás 192 oldalon, ábrákkal, mindegyik mottóval, idézettel, "további információ" szövegdobozzal: voltaképp az egész könyv egy hatalmas, sokszínű mozaik arról, mit jelent, mit igényel az embertől vezetőnek lenni.

Használati útmutató: "Ez a tippeket felvonultató könyv könnyű olvasmány, gyorsan a végére érhetünk. Elolvashatjuk az elejétől a végéig vagy visszafelé; felüthetjük bárhol, ha inspirációra vágyunk - a döntés csak rajtunk áll. Ha később visszaolvasnánk egy tippet, de nem emlékszünk, hol is volt, semmi probléma: a könyv végén találunk egy tárgymutatót a témákról és egy névmutatót az idézett előadókról, hogy mindig könnyen megtaláljuk, amit keresünk. Egyetlen TED-előadást sem kell látnunk ahhoz, hogy élvezhető legyen a könyv. Ha olvasás közben azonban rájönnénk, hogy szeretnénk elmélyíteni az ismereteinket és megnézni valamelyik előadást, bármelyiket ingyen utolérhetjük a neten. A könyvben szereplő beszédek linkjét az előadók névmutatójában feltüntetjük."

A fejezetekből: • Legyünk rugalmasak, történjék bármi is! • Legyünk empatikusak másokkal - és önmagunkkal! • Legyen víziónk, és ennek megvalósításába vonjunk be másokat is! • Legyünk bátrak, és kérjünk segítséget! (Utóbbi az igazi bátorság! - OP) • Működjünk együtt a csapatunkkal, az ügyfeleinkkel, sőt még a versenytársainkkal is! (Nehéz, de megéri win-win-re törekedni. - OP)

Susan Schneider: A mesterséges ember - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Susan Schneider a honlapja bemutatkozása szerint a magát oktatásközpontú kutatóegyetemként bemutató Florida Atlantic University legmagasabb besorolású professzora, a Kongresszusi Könyvtár és a NASA ún. "NASA-Baruch Blumberg" elnöke, valamint a Kongresszusi Könyvtár John W. Kluge Center egyik vezető tudósa. A Center rendeltetése "összehozni a világ legjobb gondolkodóit, hogy hozzájáruljanak a 21. században a demokráciák előtt álló kihívásokról folyó eszmecseréhez."

"Ez a könyv az elme jövőjével foglalkozik. Arról szól, hogy az önmagunkról, az elméről és az emberi természetről szerzett tudásunk mennyire drasztikusan meg tudja változtatni a jövőt, akár a jó, akár a rossz irányban. (Igazából a jövő a jelen történéseinek eredője, így azt - ebben az összefüggésben - a tudásunk eredményeinek, az így létrehozott új fejlesztési eredményeinek a hasznosítása határozza meg. E témakörben a legfőképpen bizonyára az, hogy ha létrehozzuk - és minden bizonnyal létrehozzuk - a mesterséges intelligencia mind fejlettebb változatait, mit kezdünk azokkal, és vajon verseny vagy együttműködés lesz-e az ember és az MI között, maguk az emberek pedig segítőknek vagy fegyvereknek használják majd az MI-t. - OP) Az emberi agy meghatározott környezetekhez alkalmazkodott (a törzsfejlődés során - OP), az anatómia és az evolúció által szabott szűk keretek között. A mesterséges intelligencia azonban hatalmas tervezési teret nyitott, amely új anyagokat és új működési módokat kínál, továbbá új utakat e tér lehetőségeinek felfedezésére, sokkal gyorsabb ütemben, mint a biológiai evolúció. (A szöveg kissé javítva, az angol eredetinek megfelelően. - OP) Ezt az izgalmas új vállalkozást én elmetervezésnek hívom. Az elmetervezés az intelligens tervezés egy formája, de mi, emberek vagyunk az alkotók, és nem Isten." (Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem.)

Schneider ezzel beláthatatlan filozófiai és teológia mélységek felé nyit. A Pallas Athéné ajánlójának nagyon is helytálló megjegyzése: "A szerző a mesterséges intelligencia és a gépek autonóm rendszerekként való működését és ennek morális kérdéseit feszegeti, úgy kezelve ezeket, mint a filozófia és a tudomány között folytatott, lebilincselő párbeszéd."

A Washington Post e könyvet úgy üdvözli, hogy az "biztos lábakon álló, szellemes útmutató a sikamlós etikai terephez".

A könyv két fő szála: Schneider az elmetervezéshez felveti, teljes joggal, hogy "filozófusként elárulhatom, hogy az emberi elme természetéről vajmi keveset tudunk." Ezért, folytatja, "A filozófiai problémák meg nem értésének is ára van, ahogy az a könyv két központi szálából is kiderül." (Az olvasó bőven megtapasztalhatja: ezek a filozófiai problémák is feneketlen mélységekre visznek, különösen a tudatunk mibenléte és az MI esetlegesen lehetséges tudata vonatkozásában. - OP) "Az első szál valószínűleg ismerős lesz, hiszen születésünktől fogva áthatja az egész életünket: ez az öntudat. Az öntudat az érzelmi minőség a mentális életünkben. Nem kell elmélyülnünk egy idegtudományi könyvben ahhoz, hogy megértsük, milyen érzés belülről az, hogy van öntudatunk. Úgy vélem, éppen ez a mag - a tudatos tapasztalat -, ami leginkább jellemzi az elme létezését.

A másik központi szál azt fejtegeti, hogy ha nem gondoljuk végig a MI filozófiai következményeit, akkor a tudatos lények könnyen hanyatlásnak indulhatnak. (Ahogy már a következőkben is megmutatkozik, valójában ez nem csak filozófiai, hanem létfontosságú stratégiai kérdés az emberiség számára. - OP) Ha ugyanis nem vagyunk óvatosak, megtapasztalhatjuk az MI-technológia elferdülését: olyan helyzeteket, amelyekben az MI nemhogy könnyítene az életünkön, hanem a saját szenvedésünkhöz vagy pusztulásunkhoz, avagy más tudattal rendelkező lények kihasználásához vezet."

Itt Schneider érdekesen lépteti be az etikát is: a tudattal rendelkező MI, azaz a mesterséges ember kihasználását a rabszolgatartáshoz hasonlítja.

A lebilincselően és sokszor szó szerint félelmetesen izgalmas kérdések sorából már csak két kört emelünk ki: "Ha a szuperintelligens gépek nem fognak rendelkezni tudattal, akár azért, mert ez lehetetlen, akár mert nem úgy tervezzük őket, akkor elég nagy bajban leszünk." Hogy miért, azt tessék elolvasni. DE: Lehetséges-e, hogy szuperintelligens entitás ne rendelkezzék tudattal? Lehet-e úgy alkotni szuperintelligenst, hogy ne tudja fejleszteni magát? S mert ez aligha valószínű, nem bizonyos-e, hogy megteremti magának a tudatát? Ha pedig úgy lesz, és körülnéz az élő- és az emberi világban, mi mást tanulhatna el, mint a kíméletlen versengést?

És: Alkotható-e teljes megfelelés az elme és annak informatikai leképezése között?S ha igen, ennek következményei?

David Hockney - Martin Gayford: A képek története - A barlangtól a monitorig - 315 illusztrációval - Scolar, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

"Számtalan nagyszerű művészettörténetünk született, most már a képek történetére van szükségünk." - a könyvből.

Egészen különleges könyv: alig van benne mondat, amely ne késztetne arra, hogy álljunk meg és gondolkodjunk el rajta, és mindazon, amit felidéz. S nagyon aktuális: az utóbbi évek nagy témája a történetmesélés roppant ereje és szinte mindenhol jelenlévő szerepe - s ehhez csorbítatlan természetességgel kötődik, hogy a legtöbb kép maga is történetmesélés!

A Scolar ajánlójából: "Képek vesznek körül minket: laptopon, telefonon, magazinokban, újságokban, olyan könyvekben, mint ez, és - még mindig - ott lógnak a falakon is. Legalább annyit gondolkodunk képekben, mint szavakkal, képekkel álmodunk, és rajtuk keresztül próbáljuk megérteni az embereket és a környezetünket. (Kiemelések tőlem. S valójában az ember szellemi fejlődésében a vizuális információk feldolgozása és felhasználása szükségképpen megelőzte a verbálist, hiszen a beszéd képessége viszonylag új fejlemény [erre Hockney is utal]. Emlékezetünk jelentős hányadban vizuális, nem pedig verbális módon rögzít információkat, s való igaz az is, hogy gyakran "egy kép többet mond ezer szónál". A tömegkommunikáció és befolyásolás első hatásos eszközei is képek voltak. - OP.) David Hockney, a ma élő egyik legkeresettebb festő, akinek képei milliárdokért kelnek el, és Martin Gayford műkritikus, életrajzíró izgalmas beszélgetést folytatnak: feltérképezik, hogyan és miért készítenek több ezer éve képeket az emberek. A két szerző a magasművészetből és a popkultúrából egyaránt hoz példákat, és a különböző korok és médiumok meghökkentő egymásra hatásaira, kapcsolataira mutat rá. Unásig ismert képekre olyan friss szemmel nézhetünk most, mintha először látnánk őket."

Erről szól a könyv: "A képeket eddig ritkán tekintették önálló kategóriának. Különböző fajtáiknak, mint a festészet, a fotográfia vagy a film, sokszor megírták már a történetét, a képek történetét viszont még nem. Kép alatt a háromdimenziós világ ábrázolásait értjük olyan sík felületeken, mint a vászon, a papír, a mozivászon és az okostelefonok. Ennek a könyvnek a témáját a különböző típusú ábrázolásmódok közötti folytonosságok és kölcsönhatások adják. David Hockney úttörő könyve, a Titkos tudás rámutatott ezek közül az egyik legfontosabbra. (A hírlevél 2004/1 számában szóltunk róla. - OP) Amellett érvelt, hogy az európai festők ismerték a lencsékkel és tükrökkel kivetített képeket - amelyeket mi a fotográfiához kötünk - évszázadokkal a fényképezés hivatalos megszületése, 1839 előtt. A képek története továbbfűzi, újabb bizonyítékokkal támasztja alá és tágabb kontextusba helyezi ezt a gondolatmenetet. Ez globális történet, de a gondolatmenet két hagyományra koncentrál, amelyek két dimenzióban igyekeztek megragadni a körülöttünk lévő világot, kitágítva teret és időt: Egyiptom, Európa és az USA nyugati tradíciója, illetve Kína és Japán egészen eltérő közelítésmódja. Ez a történet a kőkorszaki barlangokban kezdődött, és még mindig nem ért véget."

"Picasso baglya arról tudósít, hogy egy ember néz egy baglyot, ami sokkal érdekesebb, mint egy tartósított példány. Minden kép beszámoló arról, hogy valaki néz valamit. Az első embert, aki rajzolt egy kis állatot, figyelte valaki, és amikor ez a másik személy újra találkozott azzal a bizonyos állattal, egy kicsit tisztábban láthatta. Ez áll a 17 000 évvel ezelőtt egy délnyugat-franciaországi barlangfalra festett bikára. A kép nem maga a bika, hanem a művész tanúságtétele egy sík felületen, hogy látta ezt a teremtményt. (Továbbá tanúságtétel, milyennek látta, vagy hogy misztikus erőt akart felette. - OP) Egy kép csak ennyire lehet képes." A kép valójában egy 'interaktív létező': azt mondja nekünk, amit belelátunk. S viszonylagos is: mi ezt mondjuk róla - vagy épp amit belemagyarázunk, amire sokféle okunk lehet. A képek már nagyon régóta a nézőikre is igyekeznek misztikus erővel hatni.

A különleges mondandó: "Minden kép egy személyes nézőpontot mutat be a valóságról. Ez vonatkozik erre a könyvre is. Egyedi bepillantás a képek történetébe két szerző nézőpontjából: egyikük festő, a másik kritikus és művészéletrajzok szerzője. Egy képeket létrehozó ember és egy másik, akit ámulatba ejt a képek készítése, elmondja és elmagyarázza a képkészítés történetét, ahogy ők látják. Két szempáron keresztül tekintünk a témára. Reméljük, így írhatunk valami újat: beszámolót arról, évezredeken át hogyan képezték le az emberek vizuálisan az őket körülvevő világot - és itt és most mi hogyan látjuk ezeket."

SAJTÓSZEMLE

katolikusradio.hu, 2021. 04. 13.
A Tungsram és a horizontális farmok - avagy út a lámpagyártástól az élelmiszeriparig.
"...A Tungsram és a horizontális farmok - avagy út a lámpagyártástól az élelmiszeriparig.
Vendégünk az Informatikai Innovációs Díjban részesült Tungsram csoport innovációért felelős ügyvezető igazgatója, Pongrácz Ferenc..."


hirek.prim.hu, 2021. 04. 16.
Jövő héten jön a Budapest Startup Safari

startuponline.hu, 2021. 04. 16.
Jövő héten jön a Budapest Startup Safari, Magyarország legnagyobb online innovációs fesztiválja!

Trend FM, Hírek 13:00, 2021. 04. 16.
Egy úgynevezett fehér könyvvel segíti a kutatás-fejlesztési minősítés megszervezését a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

szoljon.hu, 2021. 04. 17.
A legígéretesebb ötleteken dolgoznak az egyetemi startupok

feol.hu, kisalfold.hu, nool.hu, zaol.hu, vaol.hu, boon.hu, beol.hu, sonline.hu, bama.hu, baon.hu, veol.hu, duol.hu, szon.hu, kemma.hu, delmagyar.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, 2021. 04. 17.
A legígéretesebb ötleteken dolgoznak az egyetemi startupok

novekedes.hu, 2021. 04. 18.
3 tulajdonság, ami minden sikeres startup alapítóra jellemző

technokrata.hu, 2021. 04. 18.
Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét az SZTNH - technokrata

Magyar Hírlap, 2021.04.19., 4. oldal
Újra megnyílnak a Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjpályázatai

vg.hu, 2021.04.19.
Egyre több fiatal számára lehetőség a kutatói életpálya

vg.hu, 2021.04.19.
Már a legígéretesebb ötletek megvalósításán dolgoznak az egyetemi projektcsapatok

hrportal.hu, 2021.04.19.
Indul az ÚNKP! Négymilliárd az idei keret

computerworld.hu, 2021. 04. 19.
ITM: még több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai

portfolio.hu, 2021. 04. 19.
Ismét megnyílnak Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatai, havi nettó 100-200 ezres támogatást lehet elnyerni

somogyivar.hu, 2021. 04. 19.
Még több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai

uzletem.hu, 2021. 04. 19.
Újra megnyílnak az ÚNKP ösztöndíjpályázatai

somogyivar.hu, 2021. 04. 19.
Fiatal tehetségek pályázhatnak az ITM ösztöndíjpályázataira

teol.hu, heol.hu, kisalfold.hu kemma.hu, haon.hu, boon.hu, nool.hu, szoljon.hu, feol.hu, vaol.hu, veol.hu, baon.hu, zaol.hu, beol.hu, delmagyar.hu,
bama.hu, duol.hu, szon.hu, sonline.hu, hiros.hu, 2021. 04. 19.
Még több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai

unilife.hu, 2021. 04. 19.
Új ösztöndíj pályázati lehetőségek a doktori szekcióban

unilife.hu, 2021. 04. 19.
Van egy jó ötleted digitális pénzügyi megoldásokkal kapcsolatban? Ez a lehetőség neked szól!

insiderblog.hu, 2021. 04. 19.
Több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai

kamaraonline.hu, 2021. 04. 19.
Fehér könyvvel segíti a kutatás-fejlesztési projektek sikerét az SZTNH

InfoRádió, 2021.04.19.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmai támogatásával újra megnyílnak az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjpályázatai

InfoRádió, Déli hírek, 2021.04.19.
Ismét lehet pályázni az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjaira

Kossuth Rádió, Hírek 7:30, 2021.04.19.
Ismét lehet pályázni ösztöndíjra az Új Nemzeti Kiválóság Programban

KarcFM, 2021.04.19.
Ismét megnyílnak az új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjpályázatai

InfoRádió, Mérleg 17:45, 2021.04.19.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmai támogatásával újra megnyílnak az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjpályázatai

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2021.04.19.
Fehér könyvvel segíti a kutatás-fejlesztési projektek sikerét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2021.04.19.
Fehér könyv néven módszertani útmutatót készített a kutatás-fejlesztési ágazat szereplőinek és a pályázatok elbírálóinak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

itbusiness.hu, 2021. 04. 20.
Még több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai

bdpst24.hu, 2021. 04. 20.
Start Up Guide LIVE - fókuszban az online értékesítés

szegedma.hu, 2021. 04. 20.
Rengeteg pénzt, több mint 100 milliárdot kap a szegedi egyetem!

Katolikus Rádió, 2021. 04. 20.
Interjú Pap-Kovács Viktorral, az Additive Manufacturing Technologies Hungary Kft. főmérnökével az Innovációs Díjról.

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2021. 04. 20.
Összeállítás: Idén is lehet pályázni az Új Nemzeti Kiválóság Programban

Kossuth Rádió, Krónika 10:00, 2021. 04. 20.
Hatodik alkalommal hirdetik meg az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjpályázatait

Trend FM, Reggeli monitor, 2021. 04. 20.
Mit lehet tudni a kutatás-fejlesztési minősítésről és az újonnan megjelent Fehér Könyvről?

m1, 2021. 04. 20.
Megnyílnak az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjpályázatai

octogon.hu, 2021. 04. 21.
Start Up Guide LIVE - fókuszban az online értékesítés

startuponline.hu, 2021. 04. 21.
Hungarian Startup University Program: már a legígéretesebb ötletek megvalósításán dolgoznak az egyetemi projektcsapatok

demedia.hu hu, 2021. 04. 21.
ÚNKP: új lehetőség a tehetségeknek

heol.hu, 2021. 04. 21.
Az egri egyetem hallgatóinak legjobb ötletei is megvalósulnak a Hungarian Startup University Programban

infostart.hu, 2021. 04. 21.
Pomázi Gyula: a nyártól jogdíjat kell fizetniük a közösségimédia-cégeknek

millasreggeli.hu, 2021. 04. 21.
Ásványvízpiac, k+f fehér könyv, Netflix • Millásreggeli - a gazdasági muppet show

mmonline.hu, 2021. 04. 21.
Különleges startup-verseny indult

mmonline.hu, 2021. 04. 21.
Online előadások segítik a vállalkozókat

hirek.prim.hu, 2021. 04. 21.
Start Up Guide LIVE - fókuszban az online értékesítés

nkfih.gov.hu, 2021. 04. 21.
Az egri egyetem hallgatóinak legjobb ötletei is megvalósulnak a Hungarian Startup University Programban

Kossuth Rádió, Hírek 8:30, 2021. 04. 21.
Hatodik alkalommal hirdetik meg az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjpályázatait

Trend FM, Reggeli monitor, 2021. 04. 21.
Már az ötödik alkalommal indul el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjpályázata

Mandiner, 2021.04. 22., 43. oldal
HUNGARIAN STARTUP UNIVERSITY PROGRAM: Már a legígéretesebb ötletek megvalósításán dolgoznak az egyetemi projektcsapatok

Világgazdaság, 2021.04. 22., 15. oldal
Tudásalapú gazdaság és a válságkezelés

civilhetes.net, 2021.04. 22.
Nyártól jogdíjat kell fizetniük a közösségimédia-cégeknek

bdpst24.hu, 2021.04. 22.
A Get in the Ring! nemzetközi versenyt nyerte meg a rákkutató cég

femina.hu, 2021.04. 22.
Világelső lett a magyar rákkutatók fejlesztése: a személyre szabott terápiát segít kiválasztani az orvosi szoftverük - Egészség

trendfm.hu, 2021.04. 22.
Világelső lett a magyar Oncompass Medicine innovációs startup

forbes.hu, 2021.04. 22.
Simó György: a startup ökosztisztéma legfontosabb eleme a közösség, aminek a közepén van

startuponline.hu, 2021.04. 22.
Saját webshop elindításában segítik a vállalkozókat

vg.hu, 2021.04. 22.
Ötmillió dollárt fektettek egy magyar agrártechnológiai startupba

vg.hu, 2021.04. 22.
Számos területre több forrás jut a költségvetés módosításával

gazdasagportal.hu, 2021.04. 22.
A PortfoLion is részt vesz az egyik legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági startup 5 millió dolláros befektetésében

Heves Megyei Hírlap, 2021.04. 23., 3. oldal
Tízmillió forint a jó startupötletekhez

profitline.hu, 2021. 04. 23.
5 millió dolláros befektetés egy agrártechnológiai startupban

technokrata.hu, 2021. 04. 23.
5 millió dolláros befektetést kapott a PortfoLion - technokrata

nkfih.gov.hu, 2021. 04. 23.
Tízmillió forint a jó startupötletekhez

magyarmezogazdasag.hu, 2021. 04. 23.
Innováció földön-égen

magyarhirlap.hu, 2021. 04. 23.
Palkovics: Újabb területekre terjesztik ki a magyar-német kutatási kapcsolatokat

webradio.hu, 2021. 04. 23.
Palkovics: Újabb területekre terjesztik ki a magyar-német kutatási kapcsolatokat

demokrata.hu, 2021. 04. 23.
Újabb területekre terjesztik ki a magyar-német kutatási kapcsolatokat

haon.hu, 2021. 04. 23.
Legalább 5 petaflopsot tud majd a debreceni szuperszámítógép-központ

dehir.hu, 2021. 04. 23.
Palkovics László: 2022 elejére létrejöhet egy szuperszámítógép-központ Debrecenben

civishir.hu , 2021. 04. 23.
Szuperszámítógép-központ jöhet létre Debrecenben

demedia.hu, 2021. 04. 23.
Újabb területekre terjesztik ki a magyar-német kutatási kapcsolatokat

magyarhirlap.hu, 2021. 04. 23.
Még egy hónapig kérhető a KFI bértámogatás

index.hu, 2021. 04. 23.
Még egy hónapig lehet kérni a kutatói bértámogatást

Magyar Hírlapl, 2021.04.24., 9. oldal
A védelmi iparban...

zetapress.hu, 2021.04.24.
Innovációk a MATE-n

elteonline.hu, 2021. 04. 25.
Kutass és keress! ÚNKP ösztöndíjpályázatok kutatói babérokra törő egyetemistáknak és doktoranduszoknak

raketa.hu, 2021. 04. 25.
Világelső lett a magyar rákkutatók fejlesztése egy nemzetközi innovációs versenyen - Rakéta

itbusiness.hu, 2021. 04. 25.
Nemzetközi terjeszkedésre költik a külföldi tőkét a magyar startupok

SUPER TV2, 2021. 04. 25.
Interjú dr. Pakucs Jánossal, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökével az idei Innovációs Nagydíjról

Novum TV, 2021. 04. 25.
Átadták az idei Innovációs Nagydíjat

Nógrád Megyei Hírlap, 2021. 04. 26., 7. oldal
Kutatási kapcsolat újabb területeken

Új Néplap, 2021. 04. 26., 7. oldal
Kutatási kapcsolat újabb területeken

Heves Megyei Hírlap, 2021. 04. 26., 7. oldal
Kutatási kapcsolat újabb területeken

Tolnai Népújság, 2021. 04. 26., 7. oldal
Kutatási kapcsolat újabb területeken

Somogyi Hírlap, 2021. 04. 26., 7. oldal
Kutatási kapcsolat újabb területeken

Petőfi Népe, 2021. 04. 26., 7. oldal
Kutatási kapcsolat újabb területeken

Dunaújvárosi Hírlap, 2021. 04. 26., 7. oldal
Kutatási kapcsolat újabb területeken

Dunántúli Napló, 2021. 04. 26., 7. oldal
Kutatási kapcsolat újabb területeken

24 óra, 2021. 04. 26., 7. oldal
Kutatási kapcsolat újabb területeken

Világgazdaság, 2021. 04. 26., 2. oldal
Palkovics: kiterjesztik a magyar-német kutatási kapcsolatokat

Magyar Hírlap, 2021. 04. 26., 9. oldal
Megújult a vállalkozási információs portál

Vas Népe, 2021. 04. 26., 4. oldal
Versenyképes BME-fejlesztés

magyarhirlap.hu, 2021.04.26.
Megújult a vállalkozási információs portál

trendfm.hu, 2021.04.26.
Kína már előzi az Egyesült Államokat szabadalmak terén

belfoldihirek.com, 2021.04.26.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

origo.hu, 2021. 04. 26.
A szellemi tulajdon védelme a vállalkozások szempontjából is fontos

elteonline.hu, 2021. 04. 26.
Előadnál történet- vagy természettudományi témában?

portfolio.hu, 2021. 04. 26.
Rengeteg jó magyar ötlet van, de sokszor külföldieket teszünk milliárdossá ezekkel

agrarunio.hu, 2021. 04. 26.
Innovációs hallgatói ötleteket jutalmaztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

agrotrend.hu, 2021. 04. 26.
Innovációs hallgatói ötleteket jutalmaztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

vg.hu, 2021. 04. 26.
A járvány alatt is nőtt a szellemi tulajdonjogi bejelentések száma

gyartasmonitor.hu, 2021. 04. 26.
Az új kihívásokkal kapcsolatos kísérletezés a legjobb módszer az innováció felé vezető úton

techmonitor.hu, 2021. 04. 26.
Az új kihívásokkal kapcsolatos kísérletezés a legjobb módszer az innováció felé vezető úton

ma.hu, 2021. 04. 26.
Áttörést árt el a rákgyógyításban egy 17 éves magyar fiú - videó

index.hu, 2021. 04. 26.
Áttörést hozhat a rákkutatásban a magyar gimnazista felfedez

eduline.hu, 2021. 04. 26.
Áttörést hozhat a rákkutatásban egy magyar gimnazista kutatása

kamaraonline.hu, 2021. 04. 26.
Még egy hónapig kérhető a KFI bértámogatás

klubradio.hu
Április 26.: Ma van a Szellemi Tulajdon Világnapja

orientpress.hu, 2021. 04. 26.
Április 26. a Szellemi Tulajdon Világnapja

magyarnemzet.hu
Szellemi tulajdon világnapja: piacra visszük az ötleteit

trendfm.hu, 2021. 04. 26.
Szellemi Tulajdon Világnapja: Piacra visszük az ötleteit

scmonitor.hu, 2021. 04. 26.
Újabb területekre terjesztik ki a magyar-német kutatási kapcsolatokat

u-szeged.hu, 2021. 04. 26.
Kit illet a szabadalmi jog? - A szellemi tulajdon világnapján utánajártunk

webradio.hu, 2021. 04. 26.
ITM: a szellemi tulajdon védelme a vállalkozások szempontjából is fontos

hir.ma, 2021. 04. 26.
ITM: a szellemi tulajdon védelme a vállalkozások szempontjából is fontos

pestisracok.hu, 2021. 04. 26.
György László: a szellemi tulajdon védelme a vállalkozások szempontjából is fontos

hrportal.hu, 2021. 04. 26.
ITM: a szellemi tulajdon védelme a vállalkozások szempontjából is fontos

magyarhirlap.hu, 2021. 04. 26.
A szellemi tulajdon védelme a vállalkozások szempontjából is fontos

webradio.hu, 2021. 04. 26.
Péntekig várják a jelentkezéseket a FameLab tudománykommunikációs versenyre

origo.hu, 2021. 04. 26.
Péntekig lehet jelentkezni a FameLab tudománykommunikációs versenyre

magyarnemzet.hu, 2021. 04. 26.
Még lehet jelentkezni a FameLab tudománykommunikációs versenyre

storeinsider.hu, 2021. 04. 26.
Továbbra is együttműködik a Vitafort és a Tej Terméktanács
"...Az egészségtudatos, környezetvédő, állategészségügyi prevencióra kidolgozott komplex takarmányprogramok és az innovatív megoldások a jövőben még nagyobb szerepet kapnak. Ezt mutatja a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíj keretein belül "Kiemelt elismerésben" részesült új takarmányozási programunk is..."

agronaplo.hu, 2021. 04. 27.
Megújította együttműködésését a Vitafort Zrt. és Tej Terméktanács

Világgazdaság, 2021 .04. 27., 3. oldal
Gyűlik a szellemi tulajdon
A szabadalmi bejelentések száma 14 százalékkal nőtt

Magyar Hírlap, 2021. 04. 27., 9. oldal
Fontos a szellemi tulajdon védelme

Vas Népe, 2021. 04. 27., 9. oldal
Május végéig lehet igényelni a támogatást

Zalai napló, 2021 .04. 27., 3. oldal
Versenyképes képzés és kutatás-fejlesztés

magyarhirlap.hu, 2021. 04. 27.
Fontos a szellemi tulajdon védelme

haon.hu, kisalfold.hu, heol.hu, kemma.hu, teol.hu, boon.hu, beol.hu, delmagyar.hu, zaol.hu, sonline.hu, vaol.hu, szoljon.hu, baon.hu, bama.hu, szon.hu, duol.hu, nool.hu, veol.hu, feol.hu, 2021. 04. 27.
A vállalkozások szempontjából is fontos a szellemi tulajdon védelme

europaprl.europa.eu, 2021. 04. 27.
A képviselők elfogadták a "Horizont Európa" kutatási programot

agronaplo.hu, 2021. 04. 27.
Innovációs hallgatói ötleteket jutalmaztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

agroinform.hu, 2021. 04. 27.
Kreatív magyar fiatalok, akik találmányait lehet, hogy Te is használni fogod

insiderblog.hu, 2021. 04. 27.
A Get in the Ring! nemzetközi versenyt nyerte meg a rákkutató cég

insiderblog.hu, 2021. 04. 27.
$5M befektetés egy agrártechnológiai startupban

origo.hu, 2021. 04. 27.
Szellemi Tulajdon Világnapja: piacra visszük az ötleteit

u-szeged.hu, 2021. 04. 27.
Tudományos pályázat fiatal kutatók, hallgatók és középiskolai diákok számára

webradio.hu, 2021. 04. 27.
Az EP elfogadta a Horizont Európa nevű kutatási programot és 2021-2027-es költségvetését

portfolio.hu, 2021. 04. 27.
95,5 milliárd eurós költségvetéssel indul a Horizont Európa kutatási program

vilag.transindex.ro, 2021. 04. 27.
Horizont Európa: 95 milliárd eurót fordít az EU a kutatási és innovációs programokra

168.hu, 2021. 04. 27.
Svédországban alakul az új Szilícium-völgy

femcafe.hu, 2021. 04. 27.
Jelentős felfedezést tett a rákkutatás területén egy 17 éves magyar fiú

muszaki-magazin.hu, 2021. 04. 27.
Piacra visszük az ötleteit - Műszaki Magazin

mfor.hu, 2021. 04. 27.
Minden kockázatitőke-befektető a következő unikornist keresi

InfoRádió, Mérleg 09:45, 2021. 04. 27.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint sokkal fontosabb a szellemi termékek oltalom alá vonása és a védjegyek szerepe most, mint a koronavírus-járvány előtt

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország, 2021. 04. 27.
Miért fontos a szellemi tulajdon védelme a vállalkozások szempontjából?

Retro Rádió, Hírek 8:00, 2021. 04.27.
Május 23-ig lehet kérni a kutatás-fejlesztési bértámogatást

Magyar Mezőgazdaság, 2021. 04. 28. 4. oldal
Innováció földön-égen

Computerworld, 2021. 04. 28., 6. oldal
ÚNKP-ösztöndíjak

Műszaki Magazin, 2021. 04. 28., 16-17. oldal
Miért éri meg foglalkozni a design védelmével?

Műszaki Magazin, 2021. 04. 28., 22. oldal
Innovációs Nagydíj

Műszaki Magazin, 2021. 04. 28., 54. oldal
5G kutatás-fejlesztési központ

Magyar Hírlap, 2021. 04. 28., 10. oldal
Munkahelyteremtés kutatás-fejlesztési központ bővítésével

magyarhirlap.hu, 2021. 04. 28.
Munkahelyteremtés kutatás-fejlesztési központ bővítésével

privatbankar.hu, 2021. 04. 28.
Csaknem 100 milliárd eurós kutatási program indul az EU-ban

novekedes.hu, 2021. 04. 28.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmai támogatásával újra megnyílnak az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjpályázatai

bdpst24.hu, 2021. 04. 28.
Világszinten eredményesek a magyar kutatónők, de nincsenek elegen

gazdasagportal.hu, 2021. 04. 28.
Világszinten eredményesek a magyar kutatónők, de nincsenek elegen

storeinsider.hu, 2021. 04. 28.
Világszinten eredményesek a magyar kutatónők, de nincsenek elegen

gyartastrend.hu, 2021. 04. 28.
Eredményesek a magyar kutatónők, de kevesen vannak

fecsego.eu, 2021. 04. 28.
A képviselők elfogadták a "Horizont Európa" kutatási programot

kamaraonline.hu, 2021. 04. 28.
A szellemi tulajdon védelme a vállalkozások szempontjából is fontos

magyarkurir.hu, 2021. 04. 28.
Középiskolásként a rákot kutatja Seitz Erik pannonhalmi bencés diák

mandiner.hu, 2021. 04. 28.
Az EP elfogadta a Horizont Európa nevű kutatási programot és 2021-2027-es költségvetését

mfor.hu, 2021. 04. 28.
Nagyszabású kutatási programot indít az EU

vg.hu, 2021. 04. 28.
Hozzáértő szemeket kapnak segítségül a sporttechnológiai startupok

digitalhungary.hu, 2021. 04. 28.
Sportkiválóságok mentorálnak feltörekvő magyar startupokat

profitline.hu, 2021. 04. 28.
Sportkiválóságok mentorálnak feltörekvő magyar startupokat

webradio.hu, 2021. 04. 28.
Sporttechnológiai cégek indulását támogatja a Startup Campus

trademagazin.hu, 2021. 04. 28.
A szellemi tulajdon védelme a versenyképesség egyik kulcsa

hirek.prim.hu, 2021. 04. 28.
A szellemi tulajdon védelme a versenyképesség egyik kulcsa

Magyar Nemzet, 2021. 04. 29., 15. oldal
Piacképes tudás az ötletverseny fókuszában

Metropol, 2021. 04. 29., 8. oldal
4 milliárdot osztanak szét a tehetségek között

Mandiner, 2021. 04. 29., 5+54-55. oldal
Magyar innovációval a csontritkulás ellen
"...Egy csontritkulás kezelésére szolgáló, világviszonylatban is újdonságnak számító készítményéért a Richter Gedeon Nyrt. kapta idén az Innovációs Nagydíjat. A Terrosa egy új eljárással készülő, úgynevezett biohasonló, más néven bioszimiláris gyógyszer..."

Pesti Hírlap, 2021. 04. 29., 8. oldal
Svédországban alakul az új Szilícium-völgy

Veszprémi 7 nap, 2021. 04. 29., 20. oldal
Segíti az innovációt

pestihirlap.hu, 2021. 04. 29.
Svédországban alakul az új Szilícium-völgy

kreativ.hu, 2021. 04. 29.
Meghirdették az idei Design Menedzsment Díjat

pannonnovum.hu, 2021. 04. 29.
Rengeteg jó magyar ötlet van, de sokszor külföldieket teszünk milliárdossá ezekkel

pannonnovum.hu, 2021. 04. 29.
Világszinten eredményesek a magyar kutatónők, de nincsenek elegen

digitalhungary.hu, 2021. 04. 29.
Visszanézheted a Budapest Startup Safari előadásait!

haon.hu, 2021. 04. 29.
Karikó Katalin volt a tudományban sikeres nőkről szóló workshop díszvendége

hirek.prim.hu, 2021. 04. 29.
Világszinten eredményesek a magyar kutatónők, de nincsenek elegen

mmonline.hu, 2021. 04. 29.
Kevesen vannak a magyar kutatónők

elitemagazin.hu, 2021. 04. 29.
Nők a tudományban

kamaraonline.hu, 2021. 04. 29.
Sporttechnológiai cégek indulását támogatja a Startup Campus

Világgazdaság, 2021. 04. 30. 1+5. oldal
Átalakul a régiós támogatási rendszer

Élet és Irodalom, 2021. 04. 30., 3. oldal
MTA - szélcsendben

vmkik.hu, 2021. 04. 30.
29. Innovációs Nagydíj digitális kiadványa

nkik.hu, 2021. 04. 30.
Tájékoztatás a 29. Innovációs Nagydíj kiadványról

zmkik.hu, 2021. 04. 30.
Tájékoztatás a 29. Innovációs Nagydíj kiadványról

octogon.hu, 2021. 04. 30.
IDÉN IS LEHET NEVEZNI A DESIGN MENEDZSMENT DÍJRA

startuponline.hu, 2021. 04. 30.
Közös kutatásba kezd a Corvinus Egyetem egy magyar startuppal

klubradio.hu, 2021. 04. 30.
Klubdélelőtt május elsején

semmelweis.hu, 2021. 04. 30.
A nők orvostudományban betöltött szerepét mutatta be a DOSZ online rendezvénye - Semmelweis Hírek

vg.hu, 2021. 04. 30.
Átalakul jövőre a támogatási rendszer

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021/4
Keressük Magyarország legkiválóbb kutatási infrastruktúráit

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021/4
Palkovics: Az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021/4
Hazai innovációk nemzetközi pályán

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021/4
ITM: még több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai

hirek.prim.hu, 2021. 05. 01.
Elérhetővé tette előadásait a Startup Safari

muszaki-magazin.hu, 2021. 05. 01.
Új Automatizációs Tudásközpont Budapesten

muszaki-magazin.hu, 2021. 05. 01.
Világszinten eredményesek a magyar kutatónők, de nincsenek elegen

vg.hu, 2021. 05. 01.
Elkapkodták a cégek a 23 milliárdos pályázat forrásait

vg.hu, 2021. 05. 01.
Megkezdődik a gazdaság újraindítása

Trend FM, Hírek 20:00, 2021. 05. 01.
Május 23-áig kérhető a kutatás-fejlesztési bértámogatás

duol.hu, 2021. 05. 02.
Területi Innovációs Platformot alapítanak a Dunaújvárosi Egyetemen

jarmuipar.hu, 2021. 05. 02.
Lengyel vállalattal működik együtt a BME

Világgazdaság, 2021. 05. 03., 15. oldal
Sportkiválóságok segítenek be
Startup Campus
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Pazsák Zsófia,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.