XXXI. évf. | 2021. ÁPRILIS 20. | 8. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Köszöntjük új tagunkat
Várható események
Pályázati felhívások
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

A Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az M5 csatorna által a 2020/2021-es tanévre, a 14 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második szakasza lezárult. A 2021. április 1-i határidőre a 82 továbbjutott pályázatból 68 kidolgozása fejeződött be.

A pályázók között van Ecsedi Boglárka, a tavalyi I. díjasunk is, aki megkapta az Ifjúsági Bolyai Pályázat középiskolai kategóriájának első díját idén.

A bírálóbizottság Dr. Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzorának vezetésével 2021 áprilisában hozza meg a végleges döntést a közel 2,5 millió forintos ösztöndíjakat illetően.

A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 16 M Ft-os támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg, ill. a Nemzeti Tehetség Programból.

SZJA 1%

Az adó (első) 1%-a valamely civil szervezet támogatására fordítható. A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány immár közel 30 éve ösztöndíjakkal folyamatosan támogatja a fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére, évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt.

Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ-ban részesíti.

Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák a

Magyar Innovációs Alapítvány támogatására, adószám: 18047929-1-41.

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz

Az ITM felkérésére a Magyar Innovációs Szövetség véleményezte a "Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz" című tervezetet.

A részletes észrevételeinket és javaslatainkat, melyek ide kattintva megtekinthetők, 2021. április 9-én küldtük el.

Webinárium TéT attaséknak

2021. április 7-én webináriumon tartott előadást Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke, a külképviseleteken szolgáló 14 tudományos és technológiai attasénak.

A webináriumon bemutatásra került a Magyar Innovációs Szövetsége mint a hazai KFI ökoszisztéma meghatározó szereplője. Az előadás utáni kérdésekre Dr. Szabó Gábor, elnök és dr. Antos László, ügyvezető igazgató válaszolt.

Elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség online elnökségi ülését 2021. április 28-án tartja.
Napirendi pontok:
 1. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról
 2. 2020. évi beszámoló
 3. 2020. évi közgyűlés
 4. Észak-alföldi regionális képviselet
 5. H2020 munkacsoport operatív testületének beszámolója
 6. MISZ 2020. évi Média Díja
 7. Egyebek

ENRICH in the USA

Az ENRICH in the USA (Network for European Research and Innovation acceleration in the US) H2020 projekt európai kutatókat, start-upokat és innovatív kis- és középvállalkozásokat támogat az amerikai piacra történő kijutásban. A konzorcium magyar tagja tagszervezetünk, az RCISD Regionális Tudásközpont.

A projekt egy kérdőív formájában kíváncsi azon potenciális partnerek véleményére, akik szívesen vállalnának aktív szerepet résztvevők toborzásában. Külön kedvezményeket ad a projekt ezekre az eseményekre azoknak az európai partnereknek, amelyek 3 vagy több vállalkozói/vállalati részvevővel kötik össze saját kapcsolati rendszerükből az amerikai felet.

A kitöltés 5 percet vesz igénybe, pár rövid kérdés: https://forms.gle/ScgVWPchswep15RB6
Az eredményekért és további lehetőségekért ITT lehet feliratkozni a projekt hírlevelére.

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét az SZTNH

A K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezményekkel akár minden tizedik munkavállaló bérét vagy 10 millió forintonként 1 millió forintot is megspórolhatnak a cégek. Az eljárás megkönnyítése érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egy Fehér Könyvet készített, ami a kutatás-fejlesztést végzőknek és a pályázatok elbírálóinak is útmutatást ad. Az elmúlt években jelentősen nőtt a K+F minősítést kérő vállalkozások száma, ezért is fontos, hogy a cégek olyan támogatást kapjanak, amivel a jövőben már a projekt megkezdése előtt pontosan látják a minősítéshez szükséges elvárásokat.

A fehér könyv a következő linken érhető el. A megkereséshez kapcsolódó űrlap az alábbi felületről letölthető.

További információk elérhetőek az SZTNH oldalán.

HÍREK | Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

A CNRS és az ELKH együttműködése

Együttműködési keretmegállapodást írt alá a franciaországi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárságának vezetősége 2021. március 29-én. A megállapodás célja a két intézmény közötti tudományos együttműködés megerősítése és továbbfejlesztése.
További részletek a következő linken.

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGUNKAT!


Név | Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Tagsorszám | 785
Cím | 3300 Eger, Faiskola út 15.
Vezető | dr. Bánhidy Péter, elnök

Tevékenység: A HKIK működésének alapjait a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény, illetve a Kamara Alapszabálya határozza meg. A kamara hivatása, hogy - a kamarai törvénynek, más jogszabályoknak és az alapszabálynak megfelelően - önkormányzaton alapuló működésével előmozdítsa a gazdaság fejlődését és szerveződését, az üzleti forgalom biztonságát és a piaci magatartás tisztességét, a gazdasági tevékenységet folytatók általános, együttes érdekeinek érvényesülését, valamint ellássa a gazdaság működésével összefüggő azon feladatokat, amelyeket törvény, s ennek alapján az alapszabály a feladatkörébe utal. A Kamara feladatának tekinti, hogy a piaci versenyben a vállalkozói környezet javításával, gazdasági elemzésekkel, előrejelzésekkel, a szakképzés feladatainak koordinálásával, javaslatokkal, megbízható üzleti kapcsolatok kiépítésével, üzleti tanácsadással segítse tagjait és a gazdasági élet szereplőit.

Várható események


EU-Srí Lanka Innovation Partnership

Az EU-Srí Lanka Innovation Partnership (EU-SLIP) keretében 2021. április 22-én 10:00 órai kezdettel az EU - Sri Lankan Network of Incubators c. találkozóra kerül sor online formában. A rendezvényen lehetőség van a részvételre megfigyelőként.

A rendezvény linkje és log-in információi a következők:
https://zoom.us/j/92743276223?pwd=NVMvS3plcXp2eTZqUXArMHplaHkzUT09.
Meeting ID: 927 4327 6223
Passcode: 809167
A részvételi szándékot előzetesen jelezni kell a következő e-mail címen:
eu-srilanka@servicefacility.eu.

A részletes program megtekinthető itt, illetve további információk a következő linken találhatók.

Szellemi Tulajdon világnapja: piacra visszük az ötleteit

2021. április 26. a Szellemi Tulajdon világnapja. Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2001 óta szervez ehhez kapcsolódóan programokat.

Az idei világnaphoz a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) online, bárki számára ingyenesen követhető konferenciával csatlakozik. Az eseményen többek között köszöntőt mond Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke, illetve előadások hangzanak el a szellemi alkotások számszerűsíthetőségéről, a kkv-k akvizíciós lehetőségeiről, a szellemitulajdon-védelem hasznosságáról, a startupok versenyjogairól, de többet megtudhatunk például a Nemzeti Filmintézet Filmio szolgáltatásáról is.

A részletes program az alábbi linken érhető majd el, ahol majd magát az eseményt is követni lehet.
További információk az SZTNH honlapján.

Brit üzletfejlesztési program

2021. április 30-án, 15:00-kor rendezi meg a Startup Campus az "Innovatív KKV-k és a 100 éves brit-magyar diplomácia lehetőségei az angol piacon: Üzlet- és kapcsolatépítés a London - Budapest hídon" című online eseményt.

A webinárium célja, hogy a hazai vállalkozásokkal megismertesse a brit vállalkozásfejlesztést, valamint a nemzetközi piacra lépés módszertanát. Továbbá, hogy bemutassa a brit piac lehetőségeit és az innovációs ökoszisztéma kulcsszereplőit. A program során Dr. Kumin Ferenc nagykövet nyitó beszéde után, a résztvevők átfogó képet kaphatnak a brit üzleti környezet és piacra lépés sajátosságairól.

A részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

EU Tudásértékesítési Hét


Az Európai Bizottság 2021. április 27-30. között a tudományos és innovációs eredmények hasznosításáról szóló online konferenciát szervez.

A webináriumon kiemelkedő szakemberek mutatják be tíz EU-tagállam bevált gyakorlatait, megosztják tapasztalataikat a kihívásokkal és sikerekkel kapcsolatban, és válaszolnak a kérdésekre. A hetet egy szakpolitikai panel zárja, amely megvitatja, mit tanulhatunk a jelenlegi válságból a kutatási eredmények és adatok szabad áramlásának az európai stratégiai és gazdasági érdekekkel való összekapcsolása szempontjából.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2021. április 30-ig lehet.
Részletes program és regisztrációs lehetőség az alábbi linken érhető el.

TekTite 2021 exhibition

2021. június 29-30. között kerül megrendezésre az első online TekTite kiállítás a DeltaTech Korea szervezésében. A rendezvény alkalmával lehetőség nyílik új technológiák bemutatására, a koreai ipar vezető szereplőivel, illetve nemzetközi partnerekkel való kapcsolatépítésre. Az esemény egyik meghívott főelőadója dr. Mogyorósi Péter, tagvállalatunk, az LC Innoconsult ügyvezetője.

További információ a rendezvényről az innovacio@lcinnoconsult.com email-címen kapható.

Pályázati felhívások


2021. évi Magyar Formatervezési Díj

Az Innovációs és Technológiai Miniszter - a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) közreműködésével - immár 42. alkalommal hirdeti meg a Magyar Formatervezési Díj pályázatot. A legrangosabb hazai design elismerésre tervezők, gyártók, kereskedők és megrendelők pályázatát egyaránt várja az MFT. Pályázni az elmúlt három évben létrehozott termékekkel, szolgáltatásokkal lehet termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka kategóriában.

A pályázat beérkezésének határideje: 2021. április 30. éjfél

A jelen helyzetben a pályázatokat elegendő elektronikusan beküldeni az alábbi e-mailcímre: mfd@hipo.gov.hu

A díjazott munkák alkotói oklevélben és pénzjutalomban részesülnek, amely a pályázat kiírója döntésének megfelelően hozzávetőleg bruttó 600.000 Ft / díj. A bírálóbizottság által legjobbnak ítélt további pályamunkák meghívást nyernek a kiállításra és elismerő oklevélben részesülnek.

A pályázati felhívás a következő linken, illetve további információk itt érhetők el.

Tropicalization Program


A Megújuló Energiaforrások Nemzetközi Központja (CIBiogás) nemzetközi pályázati felhívást indít, Tropicalization Program néven, melynek célja, hogy helyi és külföldi vállalatok együttműködése és technológiatranszfer révén előmozdítsa a brazil biogázpiacon jelentkező kihívások megoldását.

A programra olyan külföldi vállalatok pályázhatnak, melyek Brazíliában is működnek és rendelkeznek helyi cégazonosítóval, vagy létező/tervezett együttműködésük van brazil vállalati vagy ipari szereplőkkel. A program szervezői nyolc projektjavaslatot választanak ki, az ezeket megvalósító vállalatok a CIBiogás által technikai támogatásban részesülnek, pénzbeli juttatást azonban nem kapnak.

A projektjavaslatok benyújtási határideje: 2021. október 15.
Megfelelő számú és minőségű pályázat beérkezése esetén a felhívást ennél korábban zárhatják. A pályázati felhívás részletei az alábbi oldalon találhatók.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Tejvan Pettinger: Mit tenne Keynes? - Megoldások hétköznapi problémáinkra a legnagyobb közgazdászoktól - HVG Könyvek, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

"Hogyan vélekedne vajon Adam Smith a szerencsejátékról? És ugyan mit kapnánk Milton Friedmantól karácsonyra? Tejvan Pettinger e könyvben összeveti és ütközteti mindazt, amit a történelem legkiválóbb közgazdászai mindennapi életünk mintegy 40 kérdéséről mondtak vagy mondhattak volna, s mindenközben eredeti és gondolatébresztő stílusban ismerteti meg az Olvasót a közgazdaságtan legfontosabb elméleteivel. Számos eredeti és gondolatébresztő választ találunk mindennapi életünk nagy (vagy éppen triviális) kérdéseire." - a Kiadó ajánlójából.

Érdemes kiemelni: teszi ezt jól tagolt és hangsúlyozott rövid szövegekkel, minden kérdéshez frappáns bevezetővel, olykor mókás ábrákkal, sok idézettel a legnagyobbaktól.

Eretnek megjegyzés: azt azért ne tévesszük szem elől, hogy "a történelem legkiválóbb közgazdászai" között feltűnően kevés volt, aki a tudásával akárcsak nagyon gazdaggá is vált. Arra sincs igazán sok példa, hogy országokat az elméleteik gyakorlati alkalmazása tett volna tartósan sikeressé. Arra viszont felettébb hasznos a közgazdaságtan, hogy a tanulmányozásával és a végiggondolásával sokat megértsünk az anyagi viszonyok és mechanizmusok működéséből. Álljon itt erre egy markáns példa: a könyvben is szereplő, erkölcsfilozófusból a közgazdaságtan egyik atyjává vált Adam Smith roppant ígéretes felismerése volt "a láthatatlan kéz" feltételezett működése. Smith tétele szerint "Ha az egyén jól felfogott önérdekét igyekszik érvényesíteni, azzal a társadalom jólétéhez járul hozzá. Ha a legolcsóbb termékeket vásároljuk, a leghatékonyabb cégeket támogatjuk. A minél nagyobb nyereségre törekvő vállalkozó pedig egyszerre teremt munkahelyeket, és látja el a fogyasztókat termékekkel. Ebben rejlik a szabadpiac és ama láthatatlan kéz csodája, amely az önérdeket kölcsönösen előnyös ügyletekké változtatja." (Idézetek innentől a könyvből.) A kapitalizmus piacán mégsem ez mutatkozik főszabályként (Pettinger be is mutat bírálatokat). A magyarázat fájdalmasan egyszerű: Smith tételének alapvetése a valódi szabadpiac, amelyen nagyon sok egymástól független szereplő versenyez, s épp ebből születik a láthatatlan kéz jótékony hatása. A valóságban viszont épp ez a verseny hibádzik, lehetőséget adva a piacon túlerőben lévő szereplők érdek-érvényesítésének. Ezt előbb egyes országok igyekeztek korrigálni jogszabályokkal, majd az Európai Gazdasági Közösség és utóda, az EU, nem igazán nagy sikerrel.

Ugyanakkor, "A közgazdaság-tudomány úttörői, például a brit David Ricardo és William Stanley Jevons bevezették elméleteikbe a minimális ráfordítással maximális értékre törekvő racionális egyén fogalmát." Az egyén természetesen cégeket és cégcsoportokat is jelent, ez a törekvés pedig világosan - és olykor nagyon is kíméletlenül - megmutatkozik a gyakorlatban. Ezzel találkozunk, ha a hipermarket eladóterében nincs, akitől kérdezhetnénk, ha a pénztárnál hosszú a sor, mert kevés van nyitva, ha kevés ügyintéző fogad bankban, postán, patikában. S persze erről szól a modern outsourcing, gyártások, szolgáltatások kiszervezése oda, ahol kellőképp olcsó a munkaerő és az ő járulékos költségei, szintúgy ezért (is!!) kerülnek vacak anyagok, alkatrészek drága termékekbe.

A mindenben pénz-alapúvá és mind több területen nyereség érdekeltség által vezéreltté tett gazdaság megértése sem megy közgazdaságtan nélkül. Pettinger a mondandóját öt fejezetre osztotta, s az ezekbe tagolt kérdések 'talajszinten' az életünk szinte minden területéhez kötődnek. Az öt fejezet:
 • Hétköznapi döntések - A nyitó kérdés: Nem ciki, ha az ember önző? A záró: Hány gyermeket vállaljak?
 • Fogyasztás - Nyitó: Mennyit igyon az ember, ha szeret sörözni? Záró: Hogyan vásárolhatok igazán jutányos áron?
 • Munka - Érdemes-e továbbtanulnom? Vállalkozóként kizárólag a profitot tartsam szem előtt?
 • Pénzügyek - Hogyan győzhetem le a piacot? Mekkora adósságterhet vehetek a vállamra magánszemélyként?
 • Politika - A jövedelemadó csökkentését ígérő pártra szavazzak? Az állami vagy a magánegészségügyi rendszer a hatékonyabb?
Bevezetőjének valóságközeli nyitómondatai: "A közgazdászok egyes alaptételekben ugyan egyetértenek, de hatalmas véleménykülönbségek uralkodnak közöttük abban, hogy miként fordíthatnánk leginkább javunkra a gazdaságban működő erőket. Egyetlen dologban teljes az egyetértés: valamennyien elismerik, hogy mindig akad másik perspektíva." Amióta azonban a közgazdaságtan elméletei sorsdöntő gazdaságpolitikák alapjává/ürügyévé váltak, az ellenvélemények, "másik perspektívák" tiszteletben tartása már nem annyira általános.

Rovelli, Carlo: A tudomány születése - Anaximandrosz forradalma - Park Könyvkiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Tudománytörténeti és -filozófiai kalandozás e fogalmak igazi jelentéstartalmával, abszolút jól követhető, mindenki számára könnyen érthető, megkapóan érdekes előadásban.

Rovellit már jól ismerjük. Hét rövid fizikalecke (Park Könyvkiadó, 2016) c. kötetéről a hírlevél 2016/11. számában szóltunk, Az idő rendje (Park Könyvkiadó, 2018.) a hírlevél 2019/1. számában, A valóság nem olyan, amilyennek látjuk (Park Könyvkiadó, 2019.) a hírlevél 2020/3. számában. S mielőtt bárki elhamarkodná, ez a könyve teljesen más: egyetlen képlet, egyenlet sem nehezíti az olvasó dolgát!

Rovelli itt olyan kort tár elénk, amelyben a gondolkodók legjava pusztán elméje erejével megalkotta a tudományos gondolkodást, és hihetetlenül nagy felfedezéseket tett a világról. Ő a kiváló magyarázatok varázslója: még a kvantummechanikáról is képes úgy szólni, hogy az sokszor egész érthetőnek tűnik. E műve a tudomány európai születéséről ad széles, sokban meglepő áttekintést. Színtiszta tudománytörténet, ami persze egyben kultúrtörténet.

Legfőbb tanulsága így összegezhető: nagyon sok eszköz, erőforrás kellhet a tudományos kutatáshoz, de mindenekfelett három: kérdések feltevésére és következtetésekre, felismerésekre képes és kész elme; tudományos kíváncsiság és nyitottság a világra; és bátorság végig vinni a felismeréseket, ha akár mindenben is ellentmondanak uralkodó meggyőződéseknek, a fősodrat tételeinek.
Néhány gyöngyszem a könyvből: "A tudományban nagy előrelépést hozó zseniális ötletek legtöbbször nem jól ismert problémákra kigondolt új megoldásokból születnek, hanem abból a felismerésből, hogy rossz a kérdésfeltevés." (Minden idézet a könyvből)

"Szüntelenül kételkednünk kell a világról alkotott képünk alapjaiban, mert csak így tökéletesedhetünk tovább. Fel kell ismernünk hibáinkat, és lépésről lépésre meg kell tanulnunk egyre messzebbre látni." A könyvből azt is megtanuljuk, hogy olykor nem elég e fontolva haladás: be kell vállalni a halálugrást a vadonatúj túlpartra, a meglévő paradigma merész elhagyását - Anaximandrosz és szellemi utódai módján, eszével és bátorságával. Rovelli szavaival "Ha Anaximandroszról beszélünk, akkor arról is elgondolkodunk, hogy mi az Einstein által véghez vitt tudományos forradalom."

Anaximandrosz "ennek a könyvnek a főszereplője", a tudományos gondolkodásmód ősforrása. Ahogy Rovelli részletesen bemutatja, az ő döbbenetes felismerése, hogy a Föld bármilyen támasz nélkül lebeg a világban. "Ez a felfedezése már egymagában is a gondolat óriásává emelte volna." A felismerés igazi szellemi halálugrás, hiszen - ahogy Rovelli is rámutat - ez szembe megy minden tapasztalattal, hogy a dolgok támaszték nélkül leesnek. Miként volt képes Anaximandrosz ettől elszakadni?? Rovelli magyarázatot ad a felfedezésre: döbbenetesen egyszerűt és logikusat. Csak kíváncsiság, és merészség kellett hozzá: mern gondolkodni és következtetni! Párhuzamba állítja azzal, ahogy e görögök, szintúgy pusztán a logikájuk erejével felismerték a légköri jelenségek működését. "Anaximandrosz ennél jóval gazdagabb örökséget hagyott ránk: Elindította a világról kialakított kép újragondolásának folyamatát: a nyilvánvalónak látszó bizonyosságok elleni lázadás és a kutatással megszerzett tudás útjára lépett. Ebben a folyamatban ő a tudományos gondolkodás egyik legfontosabb elődje."

"E gondolkodásmód természete könyvünk másik témája. A tudományos gondolkodás mindenekelőtt azoknak az újabb és újabb módszereknek a szenvedélyes felkutatása, amelyek révén a világ elgondolható. Nem a megszerzett bizonyosságokban rejlik az ereje, épp ellenkezőleg, annak radikális tudatosulásában, hogy mekkora a tudatlanságunk. Ez a tudatosság késztet bennünket kétkedésre a tudni vélt dolgokban, és arra, hogy emiatt folytassuk a tanulást. Nem a bizonyosság kedvéért törekszünk a tudásra, épp ellenkezőleg: a bizonyosság mélységes hiánya miatt."

S még egy kis ízelítő a szó szerint alapvető gondolatok e kincsestárából:
"Mi a tudomány? Töprengés Anaximandroszról Einstein és Heisenberg után" (Ez fejezetcím) "Mi a tudományos gondolkodás? Mik a korlátai? Mi adja az erejét? Mik a jellemzői és ezek hogyan vethetők össze a tudás más formáival? A következőkben a tudományos gondolkodás értelméről és természetéről lesz szó. A tudományos kutatás kinyilvánított célja nem az, hogy helytálló mennyiségi előrejelzésekkel szolgáljon, hanem hogy 'megértse', hogyan működik a világ." Viszont mi is lehet a próbaköve annak, vajon helyesen tükrözik-e a valóságot a tudománynak vélt felismeréseink és következtetéseink? Rovelli torokszorítóan izgalmas választ ad erre.
S még egy fejezetcím: "Megérthető-e a világ istenek nélkül?"

Reed Hastings - Erin Meyer: Az a szabály, hogy nincs szabály - A Netflix-módszer és a megújulás kultúrája - barecz & conrad books a Forbes ajánlásával, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

"A világhódító siker titka egyenesen az alapítótól" - a Forbes ajánlása.
A sikert jól jellemzi, hogy az Encyclopaedia Britannica 2600 karakteres szócikkre tartja érdemesnek a céget.

Korunkban a technika fejlődése új Nagy Bummot teremtett: garázsokból multimilliárdosok jöttek, világhódító új iparágak, cégek, szolgáltatások, és ezek által életre hívott fogyasztói igények nőttek fel döbbenetes gyorsasággal a régebbiek romjaiból vagy a semmiből, s szinte mindent megváltoztattak a gazdaságokban, társadalmakban és az emberek életében. A Netflix is jelentős része ennek.

Sikeréről a Kiadó ajánlójából: "A Netflix mindent másképp csinált, mint a többiek. És nyert. Egy cég, amely lenyűgözően gyorsan forradalmasította piacát. Ma már a világ 190 országában jelent a neve egyet a szórakozással, bevétele több milliárd dollár." (Kiemelések tőlem)

Hastings a társalapítója és vezetője. Meyer a világhírű üzleti iskola, az INSEAD professzora - honlapján lévő bemutatkozása szerint "munkája arra összpontosul, hogy a világ legsikeresebb menedzserei miként birkóznak meg a globális környezet kulturális különbségeinek komplexitásával. 2019-ben a Thinkers50 másodszor is beválasztotta a világ 50 legnagyobb hatású üzleti szerzője közé, 2018-ban pedig a HR szakma egyik vezető folyóirata, a HR magazin az év 30 legbefolyásosabb HR gondolkodója közé. Ez a könyv - írja Meyer - annak a mélyreható kutatásnak eredményeit összegzi, amelyet Hastings-szel végeztünk azoknak az alapelveknek a feltárására, amelyek révén kreatív, gyorsan reagáló és hajlékony vállalati kultúrát lehet építeni."

A könyv szerkezete dinamikus. a szerzők külön-külön szólalnak meg, egymást kiegészítve.
A Netflix erejének forrásáról (Hastings a kezdetekről, s összevetve az akkori, hagyományos nagyvállalati kultúrával): "A kezünkben volt egy olyan kultúra, amelyben nagyobb értéke van az embernek, mint a folyamatnak, amelyben előbbre való az innováció, mint a hatékonyság (ez meghökkentőnek hangzik, de a könyv kifejti valódi jelentését - OP), és amelyben csak kevés szabályozás van érvényben. Kultúránk középpontjában az állt, hogy a maximális teljesítmény kulcsa a tehetség sűrűsége, a jó vezetés kulcsa pedig nem a szabályozás, hanem a kontextus. Ez tette lehetővé, hogy a világ és előfizetőink igényeinek alakulásával mi is folyamatosan növekedjünk és változzunk. A Netflix más. A mi kultúránkban az a szabály, hogy nincs szabály." (Idézetek a könyvből)
Hastings elmondja, miként tanulta meg az első cégén elkövetett vezetői hibáiból, hogy innovációra támaszkodó céget nem lehet szoros szabályokkal vezetni. "Ha az alkalmazottaknak több szabadságot adunk, nem pedig különféle folyamatokat találunk ki, hogy megakadályozzuk ítélőképességük használatát, akkor jobb döntéseket fognak hozni, és könnyebben vállalnak felelősséget a munkájukért. Ez pedig elégedettebb, motiváltabb munkaerőt és agilisabb céget eredményez" Milyen egyszerűnek és logikusnak is hangzik - ám egy egész vállalati kultúrát kell úgy felépíteni és folyamatosan csiszolni, fenntartani, hogy ez működjék - apró túlzással ez mondható Netflix-varázslatnak.

Meyer a bevezetőben meglehetősen sarkosan nyilatkozik a Netflix kultúráról a cég "127 diából álló kódexe" alapján. Ám "Mindennek ellenére egy tényt nem lehet letagadni: A NETFLIX KÜLÖNLEGESEN SIKERES. 2019-re, 17 évvel a tőzsdei bevezetése után részvényára 1 dollárról 350 dollárra emelkedett. Ugyanennyi idő alatt 1 dollárnyi befektetés az S&P500 vagy a NASDAQ indexbe nagyjából 3-4 dollárra nőtt volna." Ehhez pedig biztosra mondható, hogy ilyen hosszú és tartós növekedés nem adódik valamiféle külső felhajtó erőből, hanem a cég piaci értékelését tükrözi - a Netflix tartósan kiemelkedően jól teszi a dolgát, stratégiája valóban beválik.
A Netflix-varázslathoz: Hastings kifejti az építkezés alapelveit. Csak a címszavak:
 • Tehetségekkel kell körülvenned magad
 • Növelned kell az őszinteséget
 • Csökkentsd az ellenőrzést
"A kontrollok kiiktatása megteremti a »szabadság és felelősség« kultúráját, ami odavonzza a legtehetségesebb embereket, és még evesebb kontrollt tesz szükségessé. Mindez pedig a gyorsaság és az innováció olyan szintjére emel, amellyel a legtöbb cég nem tud versenyezni."
Miként érhető el mindez? Erről szól a könyv. "Hastings és Meyer feltárják a Netflix vállalati kultúrájának minden részét, és bemutatják, hogyan tette lehetővé az »az a szabály, hogy nincs szabály« hozzáállás, hogy a világ élvonalába kerüljenek pár év alatt." (a kiadói ajánlóból)

Aaron Knoll: GIN - A lepárlás művészete + Kóstolás + Koktélkészítés - 300 gin a világ legjobbjaiból - HVG Könyvek, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Megbocsáthatatlan hibája ennek a könyvnek, hogy nem mellékeltek hozzá termékmintákat. A tudományos módszer ugyebár a gyakorlati tapasztalatokat használja fel a megismerésre. Ezért a legjobb körültekintő kóstolással eldönteni, vajon a holland vagy az angol gin a jobb, és az alapkérdésen túl, további felettébb fontosakra is hasonlóképp térni ki. Programnak is szép ismerkedni a világ legjobb gineivel, az pedig már az alapvető gondosság minimuma, hogy lehetőleg ízpróbának is alá kell vetni őket. S persze az itt sorakozó, ginnel készülő italokat is - tehát van mit felfedezni. Knoll könyve szó szerint csábos útra visz ebben a világban.

Róla a Kiadó ajánlójából: "Aaron Knoll nemzetközileg elismert gin-szakértő, szakíró. Megalkotta a világ első, ízprofil alapján kereshető online gin katalógusát. Évente aktualizált jelentést készít a szakma legfontosabb szereplői, lepárlók, gin-készítők és mixerek számára a Ginek és gyógynövény párlatok fogyasztói ízpreferenciái címmel. Ez a második könyve." Knoll honlapjáról: első könyve A gin mestersége, - rendeltetése szerint bevezető a ginhez a kezdő gin ivóknak.

A Kiadó ajánlójából: "Miért tartották gyógyszernek a gint? Hogyan vált a köznép italából az elit kedvencévé? Mi a titka a tökéletes ginalapú koktélnak? Miről ismerhetjük fel a minőségi gint? Ismerjük meg a gin történetét a 17. századtól kezdődően! Nyerjünk betekintést a világ leghíresebb lepárlóinak kulisszatitkaiba, a ginkészítés rejtelmeibe, és fedezzük fel napjaink 300 legfontosabb márkáját. Több száz kóstolójegyzet segít a megfelelő ízjegyek beazonosításában. A gin az egyik legnépszerűbb koktélalapanyag, így nem maradhatunk koktélreceptek nélkül. Miután elkészítettük kedvencünket, tanulmányozzuk a borókaillatú párlat alapanyagait és fűszereit a lenyűgöző botanikai rajzokkal együtt.

Az egyedülálló, rendkívül gazdagon illusztrált albumot nemcsak a ginrajongók fogják élvezni, de azok is, akik csak most fedezik fel korunk egyik legnépszerűbb italát." - s belőle azt is megtudják, milyen régóta és milyen széles körben tart a gin jól megérdemelt diadalmenete. 300 csak a legjobbakból: a termékfejlesztés nem kis mutatványa ilyen változatosságot kihozni egyetlen alapízből.

Az Encyclopaedia Britannica testes szócikket szentel e nemes itókának. Onnan idézve: "Az általában gabona-zúzalékból készült finomított szeszt főként boróka bogyóval ízesítik, így állítják elő a színtelentől sápadt sárgáig terjedő küllemű szeszesitalt. Két fő fajtája a maláta-aromájú, testes holland-, valamint a szárazabb, karakteresen növényi ízvilágú brit és USA típusok. Eredetét a Leideni Egyetem 17. századi gyógyszerészeti professzorának tulajdonítják, aki boróka bogyókat alkohollal desztillált, olcsó vizelethajtó gyógyszer előállítására. Az ital népszerűvé vált, Angliába pedig a Németalföldről visszatérő katonák vitték be. A 18. században az olcsó ital mértéktelen fogyasztása társadalmi problémává vált.

A holland gineket, amelyek íze túlságosan karakteres más italokkal történő keveréshez, szokás szerint tisztán vagy vízzel fogyasztják. A London dry-nak is hívott szárazabb típusokat más alkotóelemekkel keverve is isszák koktélok, hosszú italok, jellegzetesen gin-tonik formájában."

A könyvből idézve (innentől minden idézet onnan): "Az általunk ginként ismert száraz szesz története a legjobban a kereskedelméből ismerhető meg, ahogyan az is, hogy bizonyos növények miért váltak jellegzetes ízesítőivé. Az általunk tanulmányozott ősginek mindegyike szorosan kötődik a készítéséhez felhasznált alkoholhoz." Knoll vázolja, miként kényszerítette az európai időjárás kedvezőtlen alakulása az ún. kis jégkorszakban, valamint a háborúk hatása az országok közti kereskedelemre a szeszfőzőket és -felhasználókat, hogy a gabona-alapanyagokhoz forduljanak. Amit a folytatásban, A gin története fejezetben elmond, több mint meglepő: milyen társadalmi és gazdasági problémák és ütközetek kísérték eme ital útját a gabonától a torkokig. S mindez még csak egy kis része a könyvben elénk táruló sokszínű és -rétegű körképnek.

Néhány fejezetcím, ízelítőül:
A gin története részből: • A gin mint gyógyszer • Gin és hatalom • Nők és a gin • Szesztilalom és koktélok • Ginreneszánsz • A kézműves gin felemelkedése
Ismerkedjünk meg a ginnel: • A gin botanikája • Hogyan kóstoljunk gint? • Ginfajták
A gin kóstolása: • Európa • Az amerikai kontinens • A világ többi része
A gin fogyasztása: • A gin-tonik rövid története • Ginkoktélok • Top 10 trendi gin Magyarországon

SAJTÓSZEMLE

computerworld.hu, 2021. 03. 29.
Komoly tehertől mentesült a teljes hazai kockázatitőke-iparág

innoportal.hu, 2021. 03. 29.
Páratlan teljesítmények a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

bme.hu, 2021. 04. 01.
KÖZÉPISKOLAI TANÁROKNAK HIRDETETT PÁLYÁZATOT A PRO PROGRESSIO ALAPÍTVÁNY

profitline.hu, 2021. 04. 01.
Egyetemi startupoknak ad 20 milliós befektetésta Startup Campus University

computerworld.hu, 2021. 04. 01.
Magyar Innovációs Nagydíj: kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítmények

magyosz.org, 2021. 04. 01.
VILÁGSZÍNVONALÚ TELJESÍTMÉNYEKET ISMERTEK EL A MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZATON

pannonnovum.hu, 2021. 04. 01.
Átadták a magyar innovációs díjakat

pannonnovum.hu, 2021. 04. 01.
Hogyan lehetnek sikeresek a Horizont Európa magyar pályázói?

digitalhungary.hu, 2021. 04. 01.
Átfogó jelentés készült a magyarországi startup világról

insiderblog.hu, 2021. 04. 01.
Nézd át! 120+ oldalas Startup elemzés a magyar startup-ökoszisztémáról

hir6.hu, 2021. 04. 01.
A magyar startupok 80 százaléka hisz saját nemzetközi sikereiben

penzcentrum.hu, 2021. 04. 01.
Ők a magyar vállalkozások csodafegyverei: így váltanák meg a világot

kreativ.hu, 2021. 04. 01.
Szellemitulajdon-piactér indult Magyarországon

digitalhungary.hu, 2021. 04. 01.
Szellemitulajdon-piactér indult Magyarországon

hirek.prim.hu, 2021. 04. 01.
Szellemitulajdon-piactér indult Magyarországon

storeinsider.hu, 2021. 04. 01.
Szellemitulajdon-piactér indult Magyarországon

uzletihirszerzes.hu, 2021. 04. 01.
Üzleti hírszerzés - Szellemitulajdon-piactér indult Magyarországon

napi.hu, 2021. 04. 01.
Új portálon lehet könnyen üzletet kötni a jó kereskedelmi ötletekkel

qubit.hu, 2021. 04. 01.
Biden 250 milliárd dollárt költene a tudományra

innoteka.hu, 2021. 04. 01.
Magyar Innovációs Nagydíj

gabonakutato.hu, 2021. 04. 01.
KIEMELT INNOVÁCIÓS ELISMERÉS Szegedi tritikálék: jövőbe mutató agrár-innovációk

uzletem.hu, 2021. 04. 01.
A magyar startupok 80 százaléka hisz saját nemzetközi sikereiben

Élet és Tudomány, 2021.04.02., 442-443. oldal
Abel-díjat kapott Lovász László

Szabadság, 2021.04.02., 9. oldal
Hét ország a fiatal műszakiak tudományos fórumán

player.hu, 2021.04.02.
Önbizalommal jól állnak a magyar startupok

Délmagyarország, 2021.04.03., 3. oldal
Rekordszámú dolgozat az OTDK-n

computerworld.hu, 2021.04.03.
Hogyan lehetnek sikeresek a Horizont Európa magyar pályázói?

insiderblog.hu, 2021.04.03.
Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

delmagyar.hu, 2021.04.03.
Rekordszámú dolgozat az OTDK-n

mandiner.hu, 2021.04.03.
Itt egy mutató, amiben Magyarország lehagyta az osztrákokat, Budapest pedig beelőzte Párizst

minuszos.hu, 2021.04.03.
Szellemitulajdon-piactér indult Magyarországon

technokrata.hu, 2021.04.03.
A Digitális Jólét Program és három modellváltó egyetem együttműködésében jön létre a Digitális Agrárakadémia

Trend FM, Hírek 13:00, 2021.04.03.
Megnyílt az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs programja a magyar vállalatoknak is

jarmuipar.hu, 2021.04.04.
Az innováció a fenntartható növekedés kulcsa

portfolio.hu, 2021.04.04.
Milyen kutatás-fejlesztési és innovációs finanszírozási lehetőségek vannak Magyarországon? - Íme, minden egy helyen

computerworld.hu, 2021.04.04.
Kelet-Közép Európa vezető egyetemi 5G K+F laborja a BME-n valósul meg

portfolio.hu, 2021.04.04.
Minél hamarabb piacra kell vinni a magyar startupokat: ez lehet az esélyük a sikerre

teol.hu, 2021.04.04.
A magyar startupok 80 százaléka hisz saját nemzetközi sikereiben

autopro.hu, 2021.04.04.
A magyar startupok 80 százaléka hisz saját nemzetközi sikereiben

szentendrehirado.hu, 2021.04.04.
A magyar startupok 80 százaléka hisz saját nemzetközi sikereiben

computerworld.hu, 2021. 04. 05.
Önálló beavatkozásra képes fékrendszert fejlesztenek a Pannon Egyetemen

portfolio.hu, 2021. 04. 05.
Világszínvonalú teljesítmények az Innovációs Nagydíj pályázatán

lafemme.hu, 2021. 04. 05.
Innovációs díjat kapott a Richter

portfolio.hu, 2021. 04. 05.
Legkésőbb nyáron meg kell nyomni a start gombot az új EU-s pályázatoknál

muszaki-magazin.hu, 2021. 04. 05.
Innovációs Nagydíj - világszínvonalú teljesítményeket ismertek el

Magyar Hírlap, 2021.04.06., 4. oldal
Heuréka pillanatok éjjeli ébredéskor vagy séta közben
"...Lovász László: Bő két éve az egyik kutatási altémának épp a járványok terjedésének hálózati modellezését jelöltük meg..."

24 óra, 2021.04.06., 5. oldal
Nagydíjat nyert a Richter terméke

IT- Business, 2021.04.06., 1+6-11. oldal
Az Ipar 4.0 lehetőségeit csak együttműködve tudják kiaknázni a szereplők

magyarhirlap.hu, 2021. 04. 06.
Heuréka pillanatok éjjeli ébredéskor vagy séta közben

itbusiness. hu, 2021. 04. 06.
Az Ipar 4.0 lehetőségeit csak együttműködve tudják kiaknázni a szereplők

profitline.hu, 2021. 04. 06.
A Magyar InnovációsNagydíj nyertesei

vosz.hu, 2021. 04. 06.
KIEMELKEDŐ HASZNOT HOZÓ, VILÁGSZÍNVONALÚ TELJESÍTMÉNYEKET ISMERTEK EL A MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZATON

gyorplusz.hu, 2021. 04. 06.
A kutatói pálya magányos és izgalmas

kisalfold.hu, 2021. 04. 06.
Sevillában is hasznosítja Széchenyi-egyetemen tanultakat a kutató

hirtv.hu, 2021. 04. 06.
Paletta: Hogyan lehetnek sikeresek a Horizont Európa magyar pályázói?

kamaraonline.hu, 2021. 04. 06.
Egyetemi startupoknak ad 20 milliós befektetést a Startup Campus University

startuponline.hu, 2021. 04. 06.
A this is Redy intim női alsónemű nyerte el a Startup Innovációs Díjat

innoportal.hu, 2021. 04. 06.
Szellemitulajdon-piactér indult Magyarországon

novekedes.hu, 2021. 04. 06.
Shenzhen: Kína Szilícium-völgye

Magyar Mezőgazdaság, 2021.04.07., 5. oldal
Agrár Innovációs Díjban részesült a KITE Zrt.

dehir.hu, 2021.04.07.
Innováció: 300 milliárd forintra pályázhatnak a cégek az uniós pénzügyi ciklusban

hirtv.hu, 2021.04.07.
300 milliárd forintra pályázhatnak az innovatív cégek a jelenlegi uniós pénzügyi ciklusban

piacesprofit.hu, 2021.04.07.
Pályázatok és elérhető pénzek: mire csaphatnak le a cégek?

newtechnology.hu, 2021.04.07.
Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

insiderblog.hu, 2021.04.07.
1.44 milliárd EUR-t vontak be a hazai startupok

webradio.hu, 2021.04.07.
Tanácsadó: 300 milliárd forintra pályázhatnak az innovatív cégek a jelenlegi uniós pénzügyi ciklusban

index.hu, 2021.04.07.
300 milliárdot szánnak innovációra hét év alatt

adozona.hu, 2021.04.07.
Ennyit költhetünk fejlesztésre a mostani uniós pénzügyi ciklusban

10perc.hu, 2021.04.07.
300 MILLIÁRD FORINTRA PÁLYÁZHATNAK AZ INNOVATÍV CÉGEK A JELENLEGI UNIÓS PÉNZÜGYI CIKLUSBAN

mgyk.hu, 2021.04.07.
VILÁGSZÍNVONALÚ TELJESÍTMÉNYEKET ISMERTEK EL A MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZATON

brandtrend.hu, 2021.04.07.
Egyetemi startupoknak ad 20 milliós befektetést a Startup Campus University

computerworld.hu, 2021.04.07.
Az ELTE-n találkoztak az informatikatudomány fiatal szakértői

hirek.prim.hu, 2021.04.07.
Az ELTE-n találkoztak az informatikatudomány fiatal szakértői

hirado.hu, 2021.04.07.
300 milliárdra pályázhatnak az innovatív cégek

pestisracok.hu, 2021.04.07.
Háromszáz milliárd forintra pályázhatnak az innovatív cégek a jelenlegi uniós pénzügyi ciklusban

bdpst24.hu, 2021.04.07.
EGY INFOKOMMUNIKÁCIÓS INNOVÁCIÓ IDÉN IS 1 MILLIÓ FORINTOT ÉR

computerworld.hu, 2021.04.07.
Egy infokommunikációs innováció idén is 1 millió forintot ér

hirek.prim.hu, 2021.04.07.
Egy infokommunikációs innováció idén is 1 millió forintot ér

profitline.hu, 2021.04.07.
Egy infokommunikációs innováció idén is 1 millió forintot ér

digitalhungary.hu, 2021.04.07.
Egy infokommunikációs innováció idén is 1 millió forintot ér

elteonline.hu, 2021.04.07.
3 perc hírnév: légy a tudomány arca, jelentkezz a FameLab versenyére!

kamaraonline.hu, 2021.04.07.
A magyar startupok 80 százaléka hisz saját nemzetközi sikereiben

muszaki-magazin.hu, 2021.04.07.
A Műegyetem a régió vezető egyetemi 5G kutatás-fejlesztési központja

mmonline.hu, 2021. 04. 07.
Ezek a legígéretesebb startupok és a legjobb scale-upok ma Magyarországon

nkfih.gov.hu, 2021.04.07.
300 milliárdra pályázhatnak az innovatív cégek

Magyar Nemzet, 2021.04.08., 13. oldal
Óriási lendületet kap a magyar tudásipar
A szakképzéstől a felsőoktatáson át a kutatás-fejlesztésig mindent lefednek az átfogó újítások

magyarnemzet.hu, 2021.04.08.
Óriási lendületet kap a magyar tudásipar

teol.hu, boon.hu, heol.hu, kemma.hu, haon.hu, kisalfold.hu, zaol.hu, feol.hu, nool.hu, duol.hu, delmagyar.hu, beol.hu, szon.hu, bama.hu, baon.hu, sonline.hu, vaol.hu, szoljon.hu, veol.hu, 2021. 04. 08.
Óriási lendületet kap a magyar tudásipar

jarmuipar.hu, 2021. 04. 08.
Vasúti járműdiagnosztikát fejlesztett az evopro

technokrata.hu, , 2021. 04. 08.
Egy infokommunikációs innováció idén is 1 millió forintot ér - technokrata

startuponline.hu, 2021. 04. 08.
Lantos Csaba: innovatív ötletekben szerencsére nincs hiány Magyarországon

webradio.hu, 2021. 04. 08.
ITM: idén is várják a Magyar Formatervezési Díj pályázatokat

hir.ma, 2021. 04. 08.
ITM: idén is várják a Magyar Formatervezési Díj pályázatokat

magyarhirlap.hu, 2021. 04. 08.
Idén is várják a Magyar Formatervezési Díj pályázatokat

gondola.hu, 2021. 04. 08.
ITM: idén is várják a Magyar Formatervezési Díj pályázatokat

kultura.hu, 2021. 04. 08.
Idén is várják a Magyar Formatervezési Díjra a pályázatokat - kultúra.hu

kemma.hu, heol.hu, kisalfold.hu, haon.hu, teol.hu, boon.hu, beol.hu, zaol.hu, bama.hu, veol.hu, nool.hu, szon.hu, delmagyar.hu, feol.hu, vaol.hu, szoljon.hu, baon.hu, duol.hu, sonline.hu, 2021. 04. 08.
ITM: idén is várják a Magyar Formatervezési Díj pályázatokat

octogon.hu, 2021. 04. 08.
A legrangosabb hazai designdíjra ismét lehet pályázni
Az idei lesz a 42.Magyar Formatervezési Díj.

Innotéka, 2021.04.09. 2. oldal
Abel-díj

Innotéka, 2021.04.09. 14. olda
Innováció a labordiagnosztikában

Innotéka, 2021.04.09. 16-19. oldal
Rekordköltségvetéssel indul a Horizont Európa

Magyar Hírlap, 2021.04.09., 11. oldal
Idén is várják a Magyar Formatervezési Díj pályázatokat, április vége a határidő

Heves Megyei Hírlap, 2021.04.09, 7. oldal
Lendületben a tudásipar

Új Néplap, 2021.04.09, 7. oldal
Lendületben a tudásipar

Dunaújvárosi Hírlap, 2021.04.09, 7. oldal
Lendületben a tudásipar

24 óra, 2021.04.09, 7. oldal
Lendületben a tudásipar

Dunántúli Napló, 2021.04.09, 7. oldal
Lendületben a tudásipar

Petőfi Népe, 2021.04.09, 7. oldal
Lendületben a tudásipar

Nógrád Megyei Hírlap, 2021.04.09, 7. oldal
Lendületben a tudásipar

Tolnai Népújság, 2021.04.09, 7. oldal
Lendületben a tudásipar

Somogyi Hírlap, 2021.04.09, 7. oldal
Lendületben a tudásipar

gyorplusz.hu, 2021. 04. 09.
Nemzetköziesítés a Széchenyi István Egyetemen

kreativ.hu, 2021. 04. 09.
Kreatív Online - Április végéig lehet jelentkezni a Magyar Formatervezési Díjra

mmonline.hu, 2021. 04. 09.
Egyre vonzóbb a befektetők számára a fenntartható működés

mmonline.hu, 2021. 04. 09.
Külföldön terjeszkednének a hazai startupok

montazsmagazin.hu, 2021. 04. 10.
Új innovációs projekt a Neumann János Egyetemen! - Montázsmagazin

duol.hu, vaol.hu, nool.hu, zaol.hu, boon.hu, szoljon.hu, baon.hu, sonline.hu, veol.hu, bama.hu, beol.hu, feol.hu, kisalfold.hu, delmagyar.hu, kemma.hu, teol.hu, haon.hu, heol.hu, szon.hu, 2021. 04. 11.
300 milliárdra pályázhatnak az innovatív cégek

Magyar Nemzet, 2021.04.12., 12. oldal
Nagykanizsán születik a jövő ipara
Első lépésként a Kárpát-medencei kutatók között erősítik az együttműködést

magyarnemzet.hu, 2021.04.12.
Nagykanizsán születik a jövő ipara

agronaplo.hu, 2021.04.12.
Két elismerést is kapott az ATK a 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton

kamaraonline.hu
Idén is várják a Magyar Formatervezési Díj pályázatokat

digitalhungary.hu, 2021. 04. 12.
Idén is várják a Magyar Formatervezési Díj pályázatokat

bdpst24.hu, 2021. 04. 12.
Idén is várják a Magyar Formatervezési Díj pályázatokat

artnews.hu, 2021. 04. 12.
Idén is várják a Magyar Formatervezési Díj pályázatokat

Észak-Magyarország, 2021.04.13., 2. oldal
A régiót segítik a kutatások

jarmuipar.hu, 2021. 04. 13.
300 milliárd forint ingyenpénz innovációra

epulettar.hu, 2021. 04. 13.
Magyar Formatervezési Díj: a pályamunkákat április végéig, elektronikus úton lehet beküldeni - épülettár

zetapress.hu, 2021. 04. 13.
Világszínvonalú kutatások

pecsistop.hu, 2021. 04. 13.
Világszínvonalú kutatások - egyre több a szabadalom a Pécsi Tudományegyetemen

karcfm.hu, 2021. 04. 13.
Interjú dr. Pakucs Jánossal, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökével az idei Innovációs Nagydíjról

Karc FM, Szabad jegyzés, 2021. 04. 13., 2021. 04. 17.
Interjú dr. Pakucs Jánossal, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökével az idei Innovációs Nagydíjról

Magyar Demokrata, 2021.04.14., 58-59. oldal
Magyar lelemény

Figyelő, 2021.04.15., 30-32. oldal
Hazai innovációk nemzetközi pályán

Elektro Installateur, 2021.04.15., 5. oldal
75 éve "érintette meg" Bay Zoltán a Holdat

NEW Technology, 2021.04.15., 7. oldal
Két városban is innovációs park létesül

uzletem.hu, 2021. 04. 15.
Így forradalmasították a beépített tűzjelzők üzemeltetését
"...AfiREG.hu Kft.közel 4 éve azon dolgozik, hogy a tűzvédelmi nyilvántartások átláthatóbbak, hatékonyabbak, papírmentesek legyenek..A vállalkozás nemrég elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség 2021-es elismerését is..."

origo.hu, 2021. 04. 15.
Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét az SZTNH

pannonnovum.hu, 2021. 04. 15.
Hazai kézből a világpiacra - Pillantson be a robotikai fejlesztések kulisszái mögé!

pannonnovum.hu, 2021. 04. 15.
Az SZTE jár élen az élelmiszeripari digitalizációban

hir.ma, 2021. 04. 15.
Hungarian Startup University Program: már a legígéretesebb ötletek megvalósításán dolgoznak az egyetemi projektcsapatok

magyarhirlap.hu, 2021. 04. 15.
Már a legígéretesebb ötletek megvalósításán dolgoznak az egyetemi projektcsapatok

weborvos.hu, 2021. 04. 15.
Új szakaszához érkezett a Hungarian Startup University Program

orientpress.hu, 2021. 04. 15.
Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét az SZTNH

trendfm.hu, 2021. 04. 15.
Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét az SZTNH

portfolio.hu, 2021. 04. 15.
Milliókhoz juthatnak a kutató-fejlesztő cégek és most új segítséget kapnak

ado.hu, 2021. 04. 15.
A K+F tevékenységek adókedvezményeihez mutat utat az SZTNH - Adó Online

itbusiness.hu, 2021. 04. 15.
Fehér könyv a kutatás-fejlesztési projektekhez

webradio.hu2021. 04. 15.
Fehér könyvvel segíti a kutatás-fejlesztési projektek sikerét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Magyar Hírlap, 2021. 04. 16., 8. oldal
A K+F minősítéssel...

Napló, 2021. 04. 16., 9. oldal
Innovációs díj a Pannon Egyetem és a Mol közös technológiájáért

Bihari Napló, 2021. 04. 16., 5. oldal
"A tehetséggondozás a magyar társadalom versenyképességének záloga"

bdpst24.hu, 2021. 04. 16.
Jövő héten jön a Budapest Startup Safari

newtechnology.hu, 2021. 04. 16.
Hungarian Startup University Program: már a legígéretesebb ötletek megvalósításán dolgoznak az egyetemi projektcsapatok

TV2, INNOVÁTOR, 2021.04. 17.
Interjú dr. Pakucs Jánossal, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökével az idei Innovációs Nagydíjról

magyarhirlap.hu, 2021. 04. 18.
Még több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai

webradio.hu, 2021. 04. 18.
ITM: még több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai

dehir.hu, 2021. 04. 18.
Még több ifjú tehetséget támogatnak az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjai

vg.hu, 2021. 04. 18.
Egyre több fiatal számára lehetőség a kutatói életpálya

hrportal.hu, 2021. 04. 18.
Indul az ÚNKP! Négymilliárd az idei keret

hiros.hu, 2021. 04. 18.
Még több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai

pestipilis.hu, 2021. 04. 19.
Még több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai

tolnavar.hu, 2021. 04. 19.
Még több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai

fejervar.hu, 2021. 04. 19.
Még több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai

MAGYAR GYÁRIPAR LXI. évfolyam 2021. 3. szám, 15. oldal
Innovációs szövetség: kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Pazsák Zsófia,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.