XXXI. évf. | 2021. Február 23. | 4. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Köszöntjük új tagunkat

Pályázati felhívások
Várható események
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

29. Magyar Innovációs Nagydíj

A 2021. február 10-i határidőig 69 jelentkezés érkezett a 29. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatra. A bírálóbizottság elnöke Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter. Minden jelentkezést két-három zsűritag - indokolt esetben szakértők bevonásával - részletesen is tanulmányoz, és a következő szempontok szerint értékel:
 • 2020-ban elért többleteredmény vagy többlet-árbevétel és más műszaki, gazdasági előnyök,
 • eredetiség, újszerűség,
 • társadalmi hasznosság.
Ezt követően a zsűri, a formai és tartalmi szempontokat alaposan mérlegelve, a referáló zsűritagok javaslata alapján többségi döntéssel kiválasztja az adott évben innovációs eredményt elért jelentkezőket, továbbá javaslatot tesznek azokra, melyeket a legsikeresebbnek tartanak. A legjobb innovációkat a zsűri, további mérlegelés után, titkos szavazással (pontozás) rangsorolja a fent említett három értékelési szempont szerint.

Az Innovációs Nagydíjon kívül további innovációs díjakat adnak át az illetékes miniszterek, ill. intézményvezetők, áprilisban.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

2021. február 1-től tagszervezetünk, a Szent István Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) néven, közhasznú magán felsőoktatási intézményként működik tovább.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete és több gazdasági társasága, valamint a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézete is csatlakozott az egyetemhez, amely révén megvalósult az oktatás és a kutatás szorosabb integrációja.

A MATE fenntartója 2021. február 1. napjától a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. A közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a kuratórium tagjai Dr. Nagy István, agrárminiszter, Dr. Lázár János kormánybiztos, Dr. Horn Péter akadémikus, örökös rector emeritus és Dr. Bedő Zoltán akadémikus.
A Kuratórium felhatalmazása alapján a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektori feladatait Dr. Gyuricza Csaba professzor látja el.

Magyar Nemzeti Bank konjunktúra felmérése

2021. február 15-én, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felkérte Szövetségünket, hogy vegyen részt konjunktúra felmérésben azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról, és segítsenek pontosabb képet alkotni a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetéről.

Kérjük vállalati tagszervezeteinket, hogy 2021. február 25-ig töltsék ki a kérdőívet a következő linken.
Kérdés esetén az MNB illetékes munkatársai készséggel állnak rendelkezésre a vallalatifelmeres@mnb.hu e-mail címen.

BME-PBKIK együttműködés

Tagszervezetünk, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és szintén tagszervezetünk, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara együttműködési megállapodást kötött.

A két fél együttműködése a következő területeken valósul meg:
 • Ipar 4.0 ismeretanyag átadása, gyakorlati tanácsadás, fórumok szervezése, konzultációk tartása.
 • A kamarai tagvállalkozások informatikai fejlesztéseihez a BME VIK gyakorlati tanácsadást ad, valamint KFI szolgáltatást bocsát rendelkezésre.
 • Közös pályázati lehetőségek felmérése mentén új programok és projektek kidolgozása indul meg.
 • A karon tanuló baranyai hallgatók számára a Baranyában működő releváns kamarai tagvállalkozások közös bemutatása, tekintettel a szakmai gyakorlatokra és a kooperatív képzésre.
A Kamara és a BME VIK első projektként mesterséges intelligencia témakörben képzést indítanak közösen a baranyai vállalkozások fejlesztése érdekében.
További információ: PBKIK, +3672-507-133, Katona Petra, marketingvezető (katona.petra@pbkik.hu)

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Magyarország a világ 30 leginnovatívabb országa között

2021. február 3-án megjelent a Bloomberg Innovációs Index 2021 országrangsor. A 2019-es adatok szerint Dél-Korea lett a leginnovatívabb ország, a ragsorban a második Szingapúr, a harmadik Svájc, a negyedik Németország. A TOP10-ben 7 európai ország található.

A rangsor 7 kategóriában vizsgálja a mutatókat: K+F intenzitás, a feldolgozóipar hozzáadott értéke, a tőzsdén jegyzett high-tech vállalatok száma, az egyetemek hatékonysága, a termelékenység, a kutatók és szabadalmak száma.
Magyarország egy pozíciót javítva a TOP30-ban szerepel, a 27. helyen. Hazánk a legkevesebb pontot a feldolgozóipar hozzáadott értékére, a legtöbbet az egyetemi szféra hatékonyságára kapta.

A Bloomberg adatainak nagy része a vírus okozta gazdasági visszaesés előtti időszakból származik.
További információk a következő linken.

A magyar vállalkozások is kezdik felismeri a szellemi tulajdon védelmének fontosságát

Az idén 125 éves Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) legfőbb célja, hogy minél több vállalkozás megértse, az ötleteik, termékeik megvédése elengedhetetlen feltétele a versenyképesség növelésének. A nemzetközi trendeket látva egyértelmű, hogy aki nem védi a szellemi tulajdonát, az lemarad az élmezőnytől. Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) és az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) 2021-es kutatása alapján elmondható, hogy hazánkban is pozitív irányú folyamatok indultak el ezen a téren.

További információk az SZTNH honlapján érhetők el.

Elindult a WIPO eHague platformja

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) eHague név alatt elindította új online felületét, amely központosított hozzáférést biztosít a nemzetközi mintaoltalmi bejelentésekhez és a nemzetközi lajstromozások megújításához használt, már meglévő online WIPO szolgáltatásokhoz.

A WIPO folyamatosan bővíteni kívánja az eHague platform szolgáltatásainak körét, lehetővé téve a nemzetközi mintaoltalmi lajstromozások megtekintését és ügyintézését. Ez magában foglalja majd a Hágai Rendszer valamennyi hivatalos nyomtatványának integrálását is.

Bővebb információ a következő linken érhető el.

A WIPO ingyenes webináriumot biztosít a nemzetközi design bejelentésekről bárki számára

A WIPO (Szellemi Tulajdon Világszervezete) ingyenes, interaktív webináriumokat tart a Hágai Rendszerről az érdeklődők számára, amelyek értékes gyakorlati információkat tartalmaznak mind a nemzetközi ipariminta-oltalmi bejelentések megtételéről, mind pedig a regisztrációs ügyintézésről. Ez a lehetőség mindenki számára hasznos támogatást jelent, aki valamely design-ját nemzetközi védelemben szeretné részesíteni.

Annak, aki részt kíván venni az egyik vagy akár az összes webináriumon, nem kell mást tennie, mint a honlapon kiválasztani a megfelelő esemény linkjét és kitölteni a regisztrációs adatlapot.

Korábbi webináriumok megtekinthetők erre a linkre kattintva.

HÍREK | Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Új ipari anyagvizsgálati szabványt dolgoznak ki az EK kutatói

A hazai innováció elősegítése szempontjából példaértékű EU H2020 pályázatot nyertek el az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) kutatói. A három évre szóló, közel 150 millió forintos pályázati támogatást az EK Neutronspektroszkópiai Laboratóriumának munkatársai kapták egy új roncsolásmentes ipari anyagvizsgálati (elfogadott) szabvány továbbfejlesztésére és magyarországi bevezetésére. Az új eljárással csökkenthetővé válhat az anyagfelhasználás, megbízhatóbbak lehetnek a termékek, mindez pedig jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

Az EASI-STRESS nevű projektben négy kiemelkedő európai kutatási infrastruktúra (KI), egy egyetem, két kutatásközvetítő cég és hét csúcsvállalat vesz részt partnerként. Ez utóbbiak közül négynek jelentős hazai iparági kapcsolódásai is vannak.

További részletek a következő linken.

HÍREK | Köszöntjük új tagunkat

Név | MVM Energetika Zrt.
Tagsorszám
| 782.
Cím | 1031 Budapest, Szentendrei út 207-209.
Vezető | Kóbor György, elnök-vezérigazgató

Tevékenység:
Az MVM Csoport Magyarország harmadik, Közép-Európa tizenegyedik legnagyobb vállalatcsoportja. A 100%-ban állami tulajdonban lévő dinamikus, innovatív energetikai vállalatcsoport - kiegészülve az NKM vállalataival - a legnagyobb hazai energetikai tudásközpont is egyben, amely szakmai felkészültségével nagymértékben hozzájárul Magyarország ellátásbiztonságához. Az MVM Csoport célja, hogy megfizethető és tiszta energiát biztosítson ügyfelei részére, fenntartható és a 21. század követelményének megfelelő módon. A társaságcsoport piacvezető szerepre törekszik a megújuló energiatermelésben, kiemelten kezeli az átvieli hálózat irányítását és folyamatos fejlesztését, a földgáz-kereskedelem és a földgáztárolás szakszerű biztosítását, és e-mobilitást, illetve az okosváros-technológiák és a korszerű kormányzati távközlési megoldások fejlesztését.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSok


Richter Témapályázat 2021

Tagvállalatunk, a Richter Gedeon Nyrt. idén is pályázatot indít a Richterben folyó kutatási tevékenységhez kapcsolható gyógyszeripari tárgyú, nemzetközi színvonalú innovációk felkarolása, és a kutatási eredmények gyakorlati megvalósításának elősegítése céljából.

A pályázat kétfordulós, az első fordulóra, csak egy rövid (max. 4 oldal terjedelmű) témajavaslatot várnak, egy már futó, kezdeti eredményeket felmutatni tudó projektről. Az első fordulóban benyújtott pályaművek közül kerülnek kiválasztásra azok a témajavaslatok, melynek részletes kidolgozására a pályázókkal megbízási szerződést kötnek. A részletes megvalósítási tervek értékelése után születik döntés a maximum 4 db támogatandó pályázatról.

Az előpályázat beadási határideje 2021. március 16., kedd.

A pályázati kiírás teljes anyagát a honlapjukon lehet olvasni.

Meghirdették a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat

A Magyar Formatervezési Tanács nevében eljáró Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala meghirdeti a 2021. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. társfinanszírozásában, a Vasúti Műszaki Vizsgálóközpont Zrt. szervezési lebonyolítói és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság pénzügyi lebonyolítói közreműködésével.

Az ösztöndíj célja elősegíteni a pályakezdő tervezők szakmai fejlődését, önálló vagy gyártói együttműködésre épülő termékfejlesztését, saját márkájuk megalapozását. Az ösztöndíj hozzájárul a hazai design társadalmi beágyazódásához, egyben az innovációs folyamatokba, nemzetgazdaságba való integrációjához.

Az ösztöndíj időtartama 6 hónap. A tervezett ösztöndíjas időszak: 2021. május-október. Beszámoló kiállítás: várhatóan a tárgyévet követő évben.

Az ösztöndíjak keretösszege bruttó 9.000.000 forint, mely a pályázatok függvényében kerül megítélésre, az ösztöndíj minimumösszege bruttó 900.000 forint.

Az ösztöndíjra pályázhat a pályázat benyújtására nyitva álló határidő utolsó napját figyelembe véve minden 35. életévét be nem töltött természetes személy, aki Magyarország területén folytat alkotói tevékenységet, és szakirányú (BA, BSc, MA, MSc) művészeti, illetve designer egyetemi diplomával rendelkezik.

A pályázat beérkezésének határideje: 2021. április 1., csütörtök éjfél

A pályázati anyagot egy példányban, 10 MB-nál kisebb méretű PDF-fájl formájában, e-mailen kell benyújtani a következő címre: moholyosztondij@hipo.gov.hu A pályázatokat a Magyar Formatervezési Tanács Irodája kezeli.

További információ: mfti@hipo.gov.hu
Pályázati felhívás
Pályázati szabályzat

Várható események


EIT Health Innostars

A Magyar Innovációs Szövetség 2021. március 5-én, reggel 9 órától 11-ig rendezi meg online, Teams segítségével, az EIT Health Innostars c. programot.

A rendezvényen az EIT Health Innostars programjait és lehetőségeit mutatjuk be, melyek a magyar innovációs ökoszisztéma fejlesztésében jelentős szerepet játszanak és gyakorlati jelentősége van. A programok bemutatása után kötetlen beszélgetés formájában az együttműködési lehetőségeket és elvárásokat fogják részletesen, a résztvevőkre szabva megbeszélni és ismertetni.

A rendezvény programja a következő:
 1. Bemutatkozás, nyitóbeszédek - 10 perc
 2. EIT Health Innostars bemutatása - 20 perc
 3. EIT Health Innostars programok bemutatása (koncentrálva az egyetemeknek, kutatóknak és startupoknak szóló programokra) - 30 perc
 4. Nyitott beszélgetés, kérdések és válaszok
Az rendezvényre való csatlakozáshoz kattintson a következő linkre.
További információk az EIT Health-ről itt megtekinthető.

EIT Food Seedbed

Magyarországról is várják a jelentkezőket az ingyenes EIT Food Seedbed programjára, amely innovatív agrár- és élelmiszeripari startupokat támogat.

Az EIT Food Seedbed támogatja a pályakezdő vállalkozókat, a vállalkozó tudósokat és az újonnan alapított startupokat, amelyek az EIT Food valamelyik fókuszterületével foglalkoznak:
 • fenntartható mezőgazdaság
 • fenntartható akvakultúra
 • alternatív fehérjék
 • digitális nyomon követhetőség
 • körforgásos élelmiszer rendszer
 • célzott táplálkozás.
A kiválasztott kedvezményezettek szakértői támogatást (képzés, mentorálás), illetve legfeljebb 8000 euró pénzügyi támogatást kapnak (projekteseményekre, mentor- és ügyfél-találkozókra szóló utazási költségtérítés), emellett a legjobbnak ítélt startupokat az EIT Food pénzdíjakkal is motiválja.

A program angol nyelven zajlik, jelenleg öt európai helyszínen (Lengyelország, Észak-Írország, Németország, Spanyolország és Dánia).

Regisztrálni február 14-től a következő linken lehet, legkésőbb április 10-ig.
További információk elérhetők a következő linken és a Seedbed Hub Warsaw honlapján.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Amaël Cattaruzza: A digitális adatok geopolitikája - Hatalom és konfliktusok a big data korában - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Kiindulás a könyvhöz: Felhasználási lehetőségeivel a digitális adat a már belátható 21. század legfontosabb erőforrása és hatalmi tényezője. Ez a könyv elméleti alapvetés-vázlat az erre támaszkodó geopolitikához.

Kulcstételek a könyvből: "Nemzetközi színtéren az adatok az államok és a politikai szereplők számára a hatalom és az erődemonstráció eszközei." (Idézetek a könyvből, kiemelések tőlem)

"Az adatok egy társadalmi konstrukció gyümölcsei, s az, hogy milyen értelmet tulajdonítunk nekik, attól függ, hogy hogyan dolgozzuk fel és interpretáljuk őket. (Így lesz az adatból információ, s ez a műveletsor határozza meg annak használhatóságát. - OP)

Helyzetkép: Gazdaságban, társadalomban, geopolitikában kritikus jelentősége van az erőviszonyok alakításában felhasználható információk birtoklásának. Minden szereplő gyűjti, védi másoktól a magáét, és igyekszik megszerezni a másokét, ahogy csak tudja. Az adat és az információ különleges erőforrás: ha egyszer kikerült az ellenőrzésünk alól, semmiképp sem vehető vissza! Szintúgy, ha elszabadult, lehetetlen korlátokat, határokat állítani az útjába. "Az elmúlt két évtized folyamán digitálisadat-termelésünk sosem látott növekedésnek indult. Adatfeldolgozási és -tárolási kapacitásaink folyamatos bővülése alig elegendő ahhoz, hogy lépést tartson az adatrobbanással. Minderre tekintettel az emberi megértés határait súroló új eszközöket alkottak, hogy kezeljék és feldolgozzák e felfoghatatlan adatmennyiséget." S gondoljunk bele: az exponenciálisan fejlődő Dolgok Internete újabb adatáradatokat generál, az adatok tárolása és feldolgozása mindinkább felhőkbe kerül - micsoda hatalmat ad ez azoknak, akik képesek ezekhez hozzáférni! Cattaruzza is tárgyalja ezt.

A könyvet a Covid előtt írta, mielőtt az élet szinte minden területének (gazdasági-, társadalmi-, intézményi-, politikai-, köz- és magánélet, munkavégzés, oktatás) nagy része átkerült az internetre, ott folyik tovább az ezzel járó adat- és információforgalom, beleértve a különféle titkolni igyekezett adatokat és információkat is. Ez akár nagyságrenddel is megnövelheti a "digitálisadat-termelést".

Erről szól: A digitális adatok geopolitikájának (természetesen ez az ilyen adatokra támaszkodó geopolitikát jelent) megvalósítása operatív szinten a kibertérben zajlik. Cattaruzza vázolja "egy operatív megközelítésként" a kibertér rétegeinek elméletét, és "a kibertér ilyen elméleti fogalommeghatározásának érdeme, hogy lehetővé teszi az internet konkrétabb geopolitikai elemzését." "Ami az adatok geopolitikáját illeti, ebben az esszében igyekszünk felkutatni a politikai és stratégiai választásokat. Azon keresztül kívánjuk tanulmányozni az adatokat, amit az érintett szereplők tesznek velük. Miért termelik az adatokat? Mire használják őket? És e különféle felhasználási módok mennyiben hoznak létre hatalmi és befolyási viszonyokat az érintett felek között, mennyiben erősítik meg vagy gyengítik őket. Ugyancsak figyelmesen meg kell vizsgálnunk a hatalom architektúráját, amelyet a fizikai és a digitális terek szervezése és hierarchiába rendezése, ill. az ehhez alkalmazott elemzési fogalmak hoztak létre. Ha pedig társadalmi-térbeli termékként gondolunk az adatra, az több megfontolásra érdemes adathoz vezet, s ezekből épül fel ez az esszé.

"társadalmi-térbeli" - a tér itt nyilvánvalóan a földrajzi teret és a geopolitikai szereplők hatóköreit jelenti: kinek a hatókörében keletkezik, ki fér hozzá, mire és hol tudja felhasználni. A második rész épp erről szól. Címe: Az adatok territorializációja felé. És: "Az elmúlt évtizedek során az államok fokozatosan technikai, politikai és jogi eszközöket fejlesztettek a kibertér és a benne közlekedő adatok ellenőrzésének fokozására. Nem meglepő, hogy az államok vagy a magánszféra egyes szereplői elkezdték birtokba venni a kiberteret és az adatokat."

Cattarruzza új törekvést idéz: "Megfelelő mennyiségű adattal a számok magukért beszélnek. Az adatok közötti széles és valós idejű korreláció lehetővé teszi számunkra, hogy jelezzünk és előre lássunk korábban láthatatlan vagy épphogy érzékelhető eseményeket és tényeket anélkül, hogy a társadalomtudományokat segítségül kellene hívnunk." Könyve széles körképet kínál e tekintetben is a big data korának új jellemzőiről, lehetőségeiről és technológiáiról, s ebben változatlanul érvényesnek érezzük, hogy a válaszokat - információkat - továbbra is a szerint kapjuk, hogy mit és miként kérdeznek tőlük. A "korrelációt" is így kapjuk, annak megfelelően, hogy mit állítunk párba.

A harmadik rész különösen izgalmas: "Kiállja-e a geopolitika az adatok próbáját?"

Igor Ribakov: Kiéhezve - Innováció az oligarchák árnyékában - Alexandra Kiadó, 2020.
Dr. Osman Péter ismertetése

Eredeti címe Szomjúság, orosz ismertetőiben "A siker szomja", angolszászokban az alcíme "Egy önerőből lett orosz milliárdos története". Innováció ottani címekben nem említtetik.

Ribakov nettó vagyonát a Forbes 2021.02.09-i állapot szerint kétmilliárd dollárra becsüli. Onnan idézve: "50%-os tulajdonosa egy globális nagyvállalatnak, amelyet 1993-ban alapítottak egy egyetemista társával, s amely mára 53 céget és gyárat birtokol Európa és Ázsia hét országában. 2017-ben 150 millió dollárral társalapítója lett egy kockázati tőke alapnak, amely világszerte IT-platformokba fektet be."

Sikerükről dióhéjban: "2016-ban a TechnoNICOL nevű cégünk 1,8 millárd dollárt ért. A vállalkozást Szergej Koljesznyikov nevű osztálytársammal, barátommal és üzlettársammal indítottuk 1992-ben, mindössze 200 000 dollár kezdőtőkével, ami akkoriban óriási összegnek számított. A növekedés üteme óriási, mára az érték az eredetileg befektetett összeg kilencezerszeresére rúg. Kevés példa akad a világon arra, hogy egy vállalat ilyen hosszú ideig, ekkora ütemben, töretlenül növekedjen. Sőt, az orosz gazdaság sajátosságait figyelembe véve még inkább figyelemre méltó, hogy a semmiből hoztunk létre egy piacvezető építőanyaggyártó céget." (A könyvből, kiemelések tőlem).

Könyvében részletesen bemutatott sikertörténetüknek két meghatározó jellemzője:
 • Ellentétben az utóbbi évtizedek nagy cégsikereivel, az övék nem valamilyen új korszakot alkotó innováció szárnyán emelkedett magasra, hanem szívós, következetes, szerves építkezéssel, a szovjet gazdaság összeomlásából maradt, ill. abból felemelkedett lehetőségek merész és ügyes kiaknázásával.
 • Ellentétben a közhittel, sikerük azt mutatja, hogy nem mindegyik újkeletű orosz milliárdos maffiózó e fogalom valamilyen - akár politikai - értelmében.
Ribakov és üzlettársa a Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet hallgatói voltak. Talán ennek is köszönhető, hogy könyve jelentős hányadát a tevékenységük gazdasági és menedzsment tartalmának, valamint az üzleti környezetének elemzése és a tanulságok bemutatása teszi ki. Nem állítanánk, hogy különösebb új felismerésekkel gazdagítaná a menedzsment-tudományt, viszont sok hasznos tételt, igazságot mond ki, s mindezt az teszi figyelemre méltóvá, hogy amit mond, az a történet tanúsága szerint valóban működik, tehát ezek olyantól jönnek, aki előzőleg képes volt e tudással és vele egy óriás vállalatcsoport nulláról történő felépítésével kétmilliárd dollárt keresni, hagyományos iparágak gyilkos versennyel nehezített terepein.

A világelsők közé tartozó Goodreads a könyvről szóló ismertetőjében Ribakovék cégét az egyik legsikeresebb orosz vállalatnak nevezi. Onnan idézve:
"Egy ember, a szomja és csak az igazság: ez a könyv a változás szomjáról szól, a merész álomról, a kockázatvállalásról, s hogy az ember tör előre, ameddig csak bír, hogy kielégítse a siker iránti vágyát. Bemutatja a kihívásokat, a próbatételeket, és egy olyan élet örömét, amely állandóan változik. Ribakov felidézi a döntéseit, amelyek oda juttatták, ahová mára elérkezett; őszintén szól az érzéseiről és az átélt megpróbáltatásairól; elmondja, mi hajtotta előre, anélkül, hogy zavaros pszichologizálásba bocsátkozna. Könyve arról is szól, miként igyekezett ösztönözni és bátorítani a körötte lévőket, hogy kövessék saját álmaikat. Nincsenek benne sorsváltoztató tanácsok, a siker titkos receptjei - ez egy olyan ember története, aki nekilátott, hogy csillapítsa sikerszomját minden cukorbevonat nélkül."

Az Alexandra ajánlójából: "Ribakov önéletrajza egyedülálló betekintést kínál a mai Oroszország kialakulásába." - s valóban, itt egy kiemelkedően sikeres cégvezető beszél erről.

Ribakov az indulásról: "Úgy fogtunk neki, mint akkoriban sokan mások: nem volt tervünk. Az első néhány évben a vállalat voltaképpen spontán fejlődött, mi csupán az üzleti környezetre reagáltunk, és a napi ügyekre összpontosítottunk: a piacszerzésre, a technológia kiválasztására, a gyárak építésére, valamint a megfelelő nyersanyagok felkutatására. Ahogy ma visszatekintek erre az időszakra, szembetűnik, hogy mégis volt valami, ami a fejlődést fenntarthatóvá tette, és mi sem vesztünk el a napi teendőkben. Persze ezt már idősebb, számos élettapasztalattal gazdagabb emberként látom így. De ha azokra a beszélgetésekre gondolok, amelyeket [egyetemistaként] folytattunk a kollégiumban, képtelen vagyok nem észrevenni, hogy a vállalat alapelveit már akkor lefektettük, amikor jövőbeli életünket terveztük, és arról elmélkedtünk, mit is akarunk kezdeni magunkkal." S ez minden bizonnyal sikerük egyik fő összetevője.

Lente Gábor: Ezeregynél is több molekula meséi - Akadémiai Kiadó - MERSZ
Dr. Osman Péter ismertetése

A Hírlevél 2021/1 számában szóltunk az Akadémiai Kiadó "Szerethető Tudomány - BETEKINTÉS" új tudományos sorozatáról a MeRSZ online okoskönyvtárban (www.mersz.hu ). Amint idéztük, "A sorozat betekintést nyújt különböző tudományokba, szakterületekbe röviden, tömören, élvezetesen. Célja, hogy a témát kevéssé vagy alig ismerő olvasó megértse, mi ennek a területnek a lényege, illetve miért fontos a közös emberi tudás szempontjából. A szerzők a téma szakértői, kiváló szakemberek, akik szeretik a tárgyukat, elkötelezettek, meggyőzően tudnak írni a kiválasztott címben foglaltakról."

E sorozat már megjelent kötete Lente professzor e műve is. Boóóórzasztóan nem igazán tudományos ez a könyv - már ha az anekdota szerint mérjük, amit Lente professzor idéz: "Nagyon kedves emlékem, amikor a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott első előadásom után az egyik professzor huncut mosollyal az arcán azt mondta: »Tudod, Gábor, az Akadémián nem illik olyan előadást tartani, amelynek én minden egyes szavát megértem.«" Ennek a könyvnek minden szavát tökéletesen megérti minden gondolkodó ember. Előadásmódja is remek: gördülékeny, világos, és gyakran az igazán jó szépirodalom módján szól az olvasóhoz.

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának ajánlójából: "Dr. Lente Gábor, a PTE TTK Kémiai Intézet, Általános és Fizikai Kémia Tanszék intézetigazgató professzorának "Ezeregynél is több molekula meséi" c. műve egyéni, kivételesen személyes stílusban, képletek és ábrák használata nélkül, pusztán a szavak erejére támaszkodva vezeti be az olvasót a molekulák tudományába. A magyar versidézetek köré szervezett fejezetek azokat az alapvető összefüggéseket és fogalmakat tekintik át, amelyek a vegyészmérnökök, bányászok, kohászok, gyógyszerészek, anyagtudósok és bűnügyi helyszínelők szakmai gondolkodását az utóbbi két évszázadban meghatározták. Eközben e kötet rávilágít arra is, hogy hogyan lehet mozifilmekből származó emlékeinket a természet jelenségeinek megértése során hasznosítani." S bár itt szakmákat sorolnak, a könyv mindenkihez szól és mindenkinek sokat ad, akit érdekel a kémia.

Már a szellemes címből is nyilvánvaló: a könyvnek nem célja, hogy átfogó képet adjon a kémia tudásanyagáról, viszont - az olvasó hamar rájön - magával ragadó kedvet csinál annak tanulmányozásához. Ha pedig kémiát tanuló, vagy ilyen tanulmányok előtt álló diákok kezébe jut, olvasása segíti, hogy értsék, és ezzel kedveljék is a tárgyat.

Lente professzor már a legelején rácáfol, hogy itt 'pusztán' a kémia világáról beszélne nekünk. Kicsi ízelítő ebből, mert jól jellemzi a könyv egészének vonzó és izgalmas nyitottságát: "Gondolatok a könyvtárban" c. fejezete igencsak találó, s vele megkapóan érdekes betekintést ad a tömegkommunikáció világának abba a szegmensébe, amely nélkül igazából nem is lehetne modern tudomány, nekünk pedig sokkal kevésbé lenne honnan tanulnunk: az ismeretek és a publikációk világába. Mert: "A tudományra lehet úgy is tekinteni, mint az emberiség közös bölcsességének gyűjteményére. Egyvalaki lehet ugyan nagyon okos, de senki nem lehet egymagában bölcs. A tudomány nagyon-nagyon sok okos ember nagyon-nagyon hosszú idő alatt összegyűlt felismeréseinek a gyűjteménye. Akkor vajon hogyan tudja egyetlen ember bármennyire is megismerni? Pont ugyanúgy, mint ahogy az emberek bármilyen más gondolatát meg lehet ismerni: hallgatni kell társainkat. Ha nem élőszóban, hát írásban - olvasni kell." (Idézetek innentől a könyvből)

A Minek nevezzelek c. fejezet elejéről: "Az Amerikai Kémiai Társaság nem kis erőfeszítéssel működtet egy szervezetet, amelynek többek között az a lehetetlen küldetése, hogy a megismert összes anyagfajtát számontartsa. A nyilvántartási számok száma 2020. júliusában meghaladta a 163 milliót, és ez az ismert tiszta anyagok száma, és nem az ismert anyagoké. Tiszta anyag általában az, amelyik csak egyféle molekulát vagy egyféle rácsot tartalmaz. Az olyan tiszta anyagot, amely nem elem (tehát többféle atom is van benne), vegyületnek szoktuk nevezni." Névvel illetni mindüket képtelenség, hiszen "Petőfinek (tőle a fejezetcím - OP) elég könnyű dolga volt: ő csak egyetlen dolognak keresett nevet, saját feleségére akart valami kivételesen szépségeset mondani. A kémiában viszont legalább 163 millió dolognak kell nevet találni, illetve mostanság még napi tízezer újabbnak is."

A varázsosan rejtélyes-vonzó fejezetcímek gyöngysora:
• Elöljáró beszéd • Gondolatok a könyvtárban • Minek nevezzelek? • Ásványok beszéde • Levegőt! • Tűz, te gyönyörű! • A Nap nem emlékszik a csillagokra • Ha meggyógyul... • Epilógus.
Érdemes megtudni, mi minden bontakozik ki ezek mögött!

Szvetelszky Zsuzsanna - Bodor-Eranus Eliza: A pletyka természete - Typotex, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Ha azt nézzük, milyen rugókon ketyeg az emberek és közösségeik élete, köztük igen fontos a pletyka. Különösen így volt korábban, amikor közösségeikben egymásra figyeltek. Mára, az információ-technológiák szárnyán, a pletyka is sokban átalakult. Bőven és igen érdekesen tárgyalja ezt a könyv.

A pletykáknak esetenként komoly hatásuk lehet a piaci árak alakulására - spontán vagy nagyon is célzott felhajtó vagy romboló erőként egyaránt. S vajon a piacokon, a közéletben és a politikában hányan képesek különbséget tenni pletyka és mesteri vírusmarketing között?

A Typotex ajánlójából idézve: "A pletyka, amely mindig is jelen volt a társadalmi életben, ősi szükségletünk, és messze több mint szórakozás, unaloműzés, netán áskálódás. Már a Neander-völgyiek számára is nélkülözhetetlen közlési módot jelentett, akik az információcsere segítségével a kooperáció egyre szorosabb és elvontabb formáit tudták kialakítani. Régen a szóbeszéd szintjén érvényesült, később az újságok hasábjain is megjelent, mára pedig megtöbbszöröződött a láthatósága: a digitális világban minden korábbinál gyorsabban termelődik és terjed a pletykatartalom.

A könyv feltárja a pletyka kulturális és evolúciós gyökereit, összehasonlítja az egyes tudományterületek elméleteit, emellett válogatást kínál az irodalom pletykakincséből, és gyakorlati tippekkel is segíti az olvasót, hogyan kerülheti el a kompromittáló, kellemetlen, visszás kommunikációs helyzeteket." (Kiemelések tőlem.)

A pletyka sunyi hatalmát jól ismerjük, de már csak önvédelemből is érdemes minél jobban ismerni a természetét, hatásmechanizmusát is. Még inkább, ha eszközként használni akarjuk... E könyv az e téren járatlanoknak nagy meglepetést okozhat azzal, hogy milyen mélyenszántó és széleskörű kutatása és szakirodalma van e témának. Ízelítőül, íme az itt bemutatott szakmai nézőpontok és megközelítések fejezetcímekkel:
 • Az evolúciós pszichológiai megközelítés
 • Az etnográfiai megközelítés
 • Az antropológiai megközelítés
 • A kulturális epidemiológiai megközelítés
 • A szociológiai és szociálpszichológiai megközelítések
 • A narratív pszichológiai megközelítés
 • Szervezetpszichológiai megközelítések
 • Kommunikációelméleti megközelítés
A szerzők igen alaposan és érzékletesen elmagyarázzák, hogy a pletyka informális és rejtett módokon, hálózatokban terjed, s így hat. Felötlik bennünk, hogy a természete ebben a modern kvantummechanika egyik alaptételére hasonlít: "a dolgok csak a kölcsönhatásokban nyilvánulnak meg" (Carlo Rovelli: A valóság nem olyan, amilyennek látjuk - Park Könyvkiadó, 2019, Hírlevél 2020/3. sz.) - a pletykával is akkor találkozunk, amikor épp valahol hangot kap.

Mi is a pletyka (idézetek innentől a könyvből):
"A pletyka ismerhető szereplőről szóló, lokálisan értelmezett, nem publikus információ. Legfőbb ismertetőjele a terjedés, amelynek minden lépése során átalakul." Az átalakulás a továbbadáskor következik, részben a pontatlan ismétlésből, s gyakran még inkább abból, hogy a továbbadó a maga módján vagy épp céljai szerint alakítja azt.

Megkockáztathatjuk: a pletyka meghatározó jellemzője, hogy átadása az elmondóját bizalmas információk tudójának színében mutatja, és épp ez ösztönöz a továbbadására is. Amint olvashatjuk: tudatos kötődésképzés eszköze is - s ebben a kurkászás egyik emberi megfelelője.

"Az emberi informális kommunikáció jelentős részét jelen nem lévő, más személyekről folytatott értékelő tartalmú beszélgetés teszi ki. Az ilyen beszélgetéseket, amelyekben legalább egy értékelő és egy hallgató vesz részt, tekintjük pletykának. Igazán jó pletykát hallani és pletykálni a legtöbb ember szeret."

"A pletyka olyannyira szerves része a közösségnek, hogy önmagában nem megfigyelhető - vagyis a pletykakutatás paradoxona abban áll, hogy ennek során nem a pletykát, hanem magát a közösséget, annak informális kommunikációs hálózatait tárjuk fel." A részletes kifejtésekből kitűnik, hogy - a kvantummechanika párhuzammal összhangban - a hálózatot is annak nyomán, hogy hol bukkan fel.

Érdeklődés mentén terjed: "Ha az adott információ nem kötődik a helyi kapcsolathálózathoz, az adott közösség viszonyrendszeréhez, akkor lassabban terjed, és kevésbé alakul át. Ennek oka az érintettség csekély mértéke vagy hiánya. Az a pletyka, amelyik senkit sem érdekel, nem terjed."
Hasznos védelmező, visszatartó erő: amint a szerzők meggyőzően bemutatják, bölcs ember igyekszik elkerülni, hogy olyat tegyen, amiért a pletyka a szájára veszi és megrongálja a jóhírét, kikezdi a becsületét.

SAJTÓSZEMLE

kamaraonline.hu, 2021. 02. 05.
Küszöbön a Horizont Európa

szekesfehervar.hu, 2021. 02. 05.
Székesfehérvár Városportál - Egyedüli egyetemi képviselőként lett PIT tag az Óbudai Egyetem rektora

delmagyar.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

kemma.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

duol.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

sonline.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

feol.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

vaol.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

heol.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

kisalfold.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

boon.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

haon.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

szon.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

zaol.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

szoljon.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

bama.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

veol.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

teol.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

beol.hu, 2021. 02. 05.
Magyar startup nyerte Európa egyik legjelentősebb innovációs díját

startuponline.hu, 2021. 02. 05.
A magyar egészségügyi startup Európa egyik legjelentősebb innovációs díját nyerte el

azuzlet.hu, 2021. 02. 05.
Magyar rákkutató lett idén Európa legígéretesebb techcége

infotatabanya.hu, 2021. 02. 05.
Magyar rákkutató cég lett idén Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása

infopapa.hu, 2021. 02. 05.
Magyar rákkutató cég lett idén Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása

infoesztergom.hu, 2021. 02. 05.
Magyar rákkutató cég lett idén Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása

infonyiregyhaza.hu, 2021. 02. 05.
Magyar rákkutató cég lett idén Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása

tozsdeforum.hu, 2021. 02. 05.
Magyar rákkutató cég lett idén a legígéretesebb Európában

forbes.hu, 2021. 02. 05.
Nemzetközi szakmai díjat kapott a daganatos betegeken segítő magyar startup fejlesztése

blikk.hu, 2021. 02. 05.
Az egyik legjelentősebb innovációs díjat nyerte el egy magyar startup: a jövőben emberi életek ezreit mentheti meg

hazipatika.com, 2021. 02. 05.
Óriási elismerést kapott egy magyar rákkutató cég

mmonline.hu, 2021. 02. 05.
Magyar cég lett Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása

infodebrecen.hu, 2021. 02. 05.
Magyar rákkutató cég lett idén Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása

kamaraonline.hu, 2021. 02. 05.
Magyar rákkutató cég lett Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása

femcafe.hu, 2021. 02. 05.
Rák világnapja - Magyar kutatócég lett Európa legígéretesebb tech vállalkozása

hirtv.hu, 2021. 02. 05.
Újabb rangos nemzetközi díjat nyert a Liget Budapest Projekt

hetek.hu, 2021. 02. 05.
Hetek Közéleti Hetilap - Magyar rákkutató cég lett idén Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása

mandiner.hu, 2021. 02. 05.
Magyar rákkutató cég lett idén Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása -

ma.hu, 2021. 02. 06.
ITM - Küszöbön a Horizont Európa: online rendezvénysorozat készíti fel a hazai pályázókat

palyazatihirek.eu, 2021. 02. 06.
Pályázati Hírek - Széchenyi 2020 pályázatok - Hamarosan indul az európai innovációkat támogató új Horizont Európa program!

szoljon.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

kemma.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

boon.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

beol.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

feol.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

veol.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

delmagyar.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

vaol.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

szon.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

heol.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

sonline.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

teol.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

duol.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

zaol.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

baon.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

haon.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

bama.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

ma.hu, 2021. 02. 07.
Schanda: új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2021. 02. 07.
Ismét meghirdették a V4-Japán közös kutatási programot

origo.hu, 2021. 02. 08.
A tízmillió forintos kamatmentes gyorskölcsön nagyon kedvező lehetőséget biztosít

szellemitulajdon.hu, 2021. 02. 08.
Hamarosan lejár a 29. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

kuruc.info, 2021. 02. 09.
Páli Jenő: a Mi Hazánk konkrét intézkedéseket tervez az innováció területén

Kertészet és szőlészet, 2021. 02. 10., 3. oldal
Röviden
"…Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH)…"

webradio.hu, 2021. 02. 10.
Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatot hirdetett a Magyar Tudományos Akadémia

mta.hu, 2021. 02. 10.
Pályázat a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának elnyerésére 2021-ben

Kossuth Rádió, 2021. 02. 10.
Segíti a magyar gazdaság dimenzióváltását a Balluff-Elektronika legújabb veszprémi kutatás-fejlesztési beruházása is, mondta Szijjártó Péter

Katolikus Rádió, 2021. 02. 10.
A Balluff-Elektronika Kft. több mint kétmilliárd forintos kutatás-fejlesztési beruházása is segíti a magyar gazdaság dimenzióváltását, mondta a külgazdasági és külügyminiszter

Trend FM, 2021. 02. 10.
2,1 milliárd forintot költ kutatás-fejlesztési beruházásra a Balluff-Elektronika Kft.

InfoRádió, 2021. 02. 10.
Több mint félmilliárd forintra támogatja a Balluff-Elektronika Kft. fejlesztési beruházását a kormány

m1, Híradó M1 18:00, 2021. 02. 10.
Újabb, több mint kétmilliárd forintos kutatás-fejlesztési beruházás segíti a magyar gazdaság dimenzióváltását, jelentette be Szijjártó Péter

tv2, 2021. 02. 10.
Kétmilliárd forintos beruházással segíti a magyar gazdaság dimenzióváltását a Balluff-Elektronika Kft. veszprémi fejlesztése

hírTV, 2021. 02. 10.
2,1 milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési beruházást hajt végre a Balluff-Elektronika Kft. Veszprémben

Techmonitor Magazin, 2021. 02. 11., 8-9. oldal
Meghirdették a 2021-2027-es ciklus első pályázatainak társadalmi egyeztetését!

Blikk, 2021. 02. 11., 6. oldal
Pályázat a kutatóknak

Bors, 2021. 02. 11., 2. oldal
Tudományos ösztöndíj

weborvos.hu, 2021. 02. 11.
Meghirdették az idei Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatot

medicalonline.hu, 2021. 02. 11.
Meghirdette az idei Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

novekedes.hu, 2021. 02. 12.
Kutatásaink, fejlesztéseink jelentősen pörgetik a gazdaságot

szeged.hu, 2021. 02. 12.
Nincs már olyan messze, hogy az SZTE Mérnöki Karán kifejlesztett művégtagokat használni lehessen

kamaraonline.hu, 2021. 02. 12.
Magyar tulajdonú vállalat fejleszt szoftvert a kkv-k támogatására

hirek.prim.hu, 2021. 02. 13.
Cégvezetők a covid utáni gazdaságról

demokrata.hu, 2021. 02. 13.
MODELLVÁLTÁS A FELSŐOKTATÁSBAN

newtechnology.hu, 2021. 02. 14.
Lépéselőnyben az egyetemi innovációs műhelyek

szekelyhon.ro, 2021. 02. 14.
Hogyan teljesít Románia az innováció terén?

mandiner.hu, 2021. 02. 14.
Mire jó az egyetemi modellváltás?

teol.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

szoljon.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

feol.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

haon.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

vaol.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

kisalfold.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

duol.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

zaol.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

heol.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

beol.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

veol.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

boon.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

szon.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

bama.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

baon.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

delmagyar.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

sonline.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

kemma.hu, 2021. 02. 14.
Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát az MTA

palyazatihirek.eu, 2021. 02. 15.
Pályázati Hírek - Széchenyi 2020 pályázatok - Online konferencia az új Horizont Európa programról

vg.hu, 2021. 02. 15.
A hazai startup ökoszisztémát fejlesztik

webradio.hu, 2021. 02. 15.
Közel négyszáz millió forintból fejleszthetik a digitális termékek körét Magyarországon

trademagazin.hu, 2021. 02. 15.
Közel négyszáz millió forintból fejleszthetik a digitális termékek körét Magyarországon

hir.ma, 2021. 02. 15.
Közel négyszáz millió forintból fejleszthetik a digitális termékek körét Magyarországon

itbusiness.hu, 2021. 02. 15.
Támogatás digitális termékek fejlesztésére

index.hu, 2021. 02. 15.
Közel 400 millió forintot kapnak a digitális startupok

hirado.hu, 2021. 02. 15.
Befektetési program digitális tartalmakra

minuszos.hu, 2021. 02. 15.
Ömlik a pénz a digitális termékek fejlesztésére

Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!, 2021. 02. 15.
Áprilistól érhető el az Európai Unió minden eddiginél nagyobb, 95,5 milliárd eurós keretösszegű Horizont Európa programja

Magyar Hírlap, 2021. 02. 16., 9. oldal
A Virgo Ventures Technológiai Inkubátor Kft.

Zalaegerszeg, 2021. 02. 16., 9. oldal
Pályázati felhívás

kisalfold.hu, 2021. 02. 16.
A hallgatói innovációt segíti a Széchenyi Duó pályázat

mandiner.hu, 2021. 02. 16.
A magyar vállalkozások is kezdik felismerni a szellemi tulajdon védelmének fontosságát

hir.ma, 2021. 02. 16.
SZTNH: a magyar vállalkozások is kezdik felismeri a szellemi tulajdon védelmének fontosságát

webradio.hu, 2021. 02. 16.
SZTNH: a magyar vállalkozások is kezdik felismeri a szellemi tulajdon védelmének fontosságát

trendfm.hu, 2021. 02. 16.
A magyar vállalkozások is kezdik felismeri a szellemi tulajdon védelmének fontosságát

piacesprofit.hu, 2021. 02. 16.
Egyre fontosabbá válik a szellemi tulajdon védelmének a magyar cégeknek

tv2, Mokka, 2021. 02. 16.
Áprilistól érhető el az Európai Unió minden eddiginél nagyobb, 95,5 milliárd eurós keretösszegű Horizont Európa programja

gyorplusz.hu, 2021. 02. 17.
A hallgatói innovációt segíti a Széchenyi Duó pályázat

portfolio.hu, 2021. 02. 18.
Nagyon felpörgött a Hiventures a járvány ideje alatt

magyarnemzet.hu, 2021. 02. 18.
Válság idején kell igazán a segítség

computerworld.hu, 2021. 02. 19.
Csúcstechnológiás kiberbiztonsági eszközök az Óbudai Egyetemen

ma.hu, 2021. 02. 19.
Felületvizsgáló központot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetemen

origo.hu, 2021. 02. 21.
Magyar-izraeli közös kutatási program indul az önvezető autók fejlesztéséért

napi.hu, 2021. 02. 21.
Magyar-izraeli innovációs program indul

vg.hu, 2021. 02. 21.
A kutatói mobilitást támogatják

novekedes.hu, 2021. 02. 21.
Magyar-izraeli közös kutatási program indul az önvezető autók fejlesztéséért

neokohn.hu, 2021. 02. 21.
Magyar-izraeli program támogathatja a kutatói mobilitást

hirtv.hu, 2021. 02. 21.
Magyar-izraeli program támogathatja a kutatói mobilitást

hir6.hu, 2021. 02. 21.
ITM: magyar-izraeli program támogathatja a kutatói mobilitást

portfolio.hu, 2021. 02. 21.
Magyar-izraeli program támogathatja a kutatói mobilitást

webradio.hu, 2021. 02. 21.
ITM: magyar-izraeli program támogathatja a kutatói mobilitást

mandiner.hu, 2021. 02. 21.
Együtt kutatják a jövő technológiáját izraeli és magyar tudósok

InfoRádió, 2021. 02. 21.
Még az idén kutatói mobilitást támogató közös programot indíthat Magyarország és Izrael

Magyar Nemzet, 2021. 02. 22., 13. oldal
Magyar-izraeli program a kutatói mobilitásért

hrportal.hu, 2021. 02. 22.
Magyar-izraeli kutatói mobilitási program indulhat hamarosan

profitline.hu, 2021. 02. 22.
Magyar-izraeli program támogathatja a kutatói mobilitást

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021/2
Horizont Európa: A polgárok biztonságáért - Kutatás és innováció a kontinens biztonságának szolgálatában

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021/2
Horizont Európa: Digitális technológiák, ipar és űrkutatás

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021/2
Horizon Európa: Kutatási eredményből üzleti siker - az Európai Innovációs Tanács

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021/2
Küszöbön a Horizont Európa: online rendezvénysorozat készíti fel a hazai pályázókat

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021/2
Horizont Európa: A kutatói karrierépítés lehetőségei

MAGYAR GYÁRIPAR LXI. évfolyam 2021. 1. szám, 14. oldal
MGYOSZ CAFE

MAGYAR GYÁRIPAR LXI. évfolyam 2021. 1. szám, 19. oldal
PÁLYÁZATI KIÍRÁS tudásbarát szervezeteknek
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Pazsák Zsófia,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.