XXXI. évf. | 2021. Február 9. | 3. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Köszöntjük új tagjainkat

Pályázati felhívás
Várható események
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Sajtóközlemény
Hatékonyabb lehet az ELKH és a hazai innovációs szereplők közötti
tudás- és technológiatranszfer a MISZ és az ELKH együttműködésével


Budapest, 2021. január 27. - Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága 2021. január 27-én. Az együttműködő felek közös célja az ELKH kutatóhelyeinél keletkező tudományos eredmények gazdasági és társadalmi hasznosulásának elősegítése, az ELKH és az innovációban érdekelt többi szereplő közötti együttműködések erősítése. Az együttműködési szándék kinyilvánítása mellett a felek kialakították a 2021. évi közös munkatervet, amelyben rögzítették az együttműködés első évének tervezett tevékenységeit.

Szabó Gábor, a MISZ elnöke kijelentette: - "Az ELKH intézetei közül több közvetlenül is tagja a MISZ-nek, és például a K+F Tagozatunk működésében kiemelt szerepet játszanak. Az eddigi, intézeti együttműködést kívánjuk magasabb szintre emelni az ELKH-val megkötött szerződés, illetve a kidolgozott munkaterv révén. Meggyőződésünk, hogy tovább fokozható az alapkutatástól a piacig tartó folyamat. Az ilyen típusú tevékenységet külön is díjazzuk a MISZ által minden évben kiírt Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében.˝

A megállapodás aláírása kapcsán Maróth Miklós, az ELKH elnöke elmondta: - "Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat méreténél és minőségi kutatóállományánál fogva meghatározó eleme a magyar tudásalapú innovációs tevékenységnek. Az ELKH küldetésének tekinti a magyar kutatóhálózat megerősítését és kiválósági elveken alapuló fejlesztését, valamint a kutatói szféra kapcsolatainak élénkítését a gazdaság és a társadalom többi szereplőjével. A MISZ mint az innováció ügyének elismert és felelős hazai képviselője hatékonyan tudja támogatni az ELKH-t ezen tevékenységeiben, többek között a tudományos kutatás, a fejlesztés és az innováció gazdasági és társadalmi hatásának fokozásában".

A felek együttműködésének középpontjában a hazai innovációs szereplők közötti tudás- és technológiatranszfer-folyamatok katalizálása áll. A két szervezet közös célja, hogy az ELKH kutatóhelyeinél keletkező tudományos eredmények nemzetgazdasági hasznosítása mellett hozzájáruljanak a kutatói utánpótlás és tehetséggondozás biztosításához, az egyetemek és a kutatóhálózat közötti együttműködéseken alapuló regionális tudásbázisok megerősítéséhez, valamint a magyar ipar, mezőgazdaság és szolgáltatási szektor innovációs és jövedelemtermelő képességének növeléséhez.

Összefoglaló Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervéről

A Magyar Innovációs Szövetség véleményezte az "Összefoglaló Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervéről" című dokumentumot, melyre Szövetségünket Ágostházy Szabolcs, az ITM európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára kérte fel.

A részletes észrevételeinket és javaslatainkat, melyek ide kattintva megtekinthetők, 2021. január 29-én küldtük el.

Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program

A Magyar Innovációs Szövetség véleményezte a "Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program" című dokumentumot, melyre Szövetségünket Ágostházy Szabolcs, az ITM európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára kérte fel.
A részletes észrevételeinket és javaslatainkat, melyek ide kattintva megtekinthetők, 2021. január 29-én küldtük el.

Partnerségi Megállapodás

A Magyar Innovációs Szövetség véleményezte a "Partnerségi Megállapodás" című dokumentumot, melyre Szövetségünket Ágostházy Szabolcs, az ITM európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára kérte fel.

A részletes észrevételeinket és javaslatainkat, melyek ide kattintva megtekinthetők, 2021. január 29-én küldtük el.

Horizon Europe munkacsoport operatív testülete

A 2020 decemberében megalakult MISZ Horizon Europe munkacsoporton belül egy operatív testület jött létre. Az operatív testület - melynek tagjai Darázs Lénárd, Dinnyés András, Mogyorósi Péter, Schenk Borbála és Pongrácz Ferenc - 2021. február 5-én online ülést tartott. A testület feladata egy írásos előterjesztés megalkotása arról, hogy milyen eszközök szükségesek a Horizon Europe felhívásokra pályázó hazai szereplők sikerességének növeléséhez, valamint a pályázók számának növeléséhez. Az ülésen részt vett Antos László, ügyvezető igazgató is.

A tagok az előterjesztés megalkotásának elemeit egyeztették, és megállapodtak az ütemtervben úgy, hogy a javaslat február végére elkészüljön. Az előterjesztést, miután a MISZ Horizon Europe munkacsoport véleményezi, eljuttatjuk az ITM, illetve az NKFIH részére.

30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny: zsűri-diák találkozók

2020. február 5-én befejeződtek a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny szakmai interjúi. A találkozókon a 82 továbbjutott pályázat készítője, összesen 114 pályázó vehetett részt. A 28 fős zsűri tagjai már munka közben is betekintést nyertek a pályázatokba, és megismerkedtek a pályázatok készítőivel.

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

EUIPO-támogatás

20 millió eurós alapból támogatja az EU Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) a kis- és közép-vállalkozásokat, hogy levédethessék a szellemi tulajdonukat, és ezzel növelhessék cégük értékét.

A támogatási alap (Ideas Powered for Business SME Fund) 2021 január közepétől indult. Az EU területén működő, KKV-k hivatalos meghatározásának megfelelő, valamennyi vállalkozás előtt nyitva áll a támogatási rendszer, és visszatérítés formájában nyújt pénzügyi támogatást a védjegyek és formatervezési minták bejelentéséhez, vállalkozásonként 1500 eurós összeghatárig.

A pályázati követelmények, az ütemezés és a rendszerre vonatkozó egyéb információk már megtekinthetők az Ideas Powered for Business felületen.

SZTNH-NKFIH együttműködés

Február 2-án jelentették be, hogy együttműködési megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), hogy közösen támogassák az innovatív vállalkozások piacra jutását.

Felvilágosító, szemléletformáló programokkal hívja fel a figyelmet a két hivatal arra, mit érdemes jogi oltalom alá helyezni, és ez milyen előnyöket eredményezhet - közölte Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke az együttműködést azzal indokolta, hogy az utóbbi évek ösztönző, támogató intézkedéseinek köszönhetően a magyar innovációs közösség kibővült, ezzel új szakaszba lépett a belföldi KFI tevékenység.

HÍREK | Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Együttműködési megállapodás az EK és a marokkói CNESTEN között

Együttműködési megállapodást írt alá az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) és a marokkói Centre National de l'Energie, des Sciences et des Techniques Nucléaires (CNESTEN) 2021 januárjában. A pandémiára való tekintettel az aláírás online ceremónia keretében történt.

A felek megállapodtak a Budapesti Kutatóreaktor közös használatáról, a különböző kutatási témákban való együttműködésről, illetve a marokkói kutatóreaktor jobb kihasználásának elősegítéséről. Az együttműködés kiterjed a radioizotópok felhasználásának ipari, mezőgazdasági, orvosi, és egyéb területeire, valamint oktatási és képzési lehetőségekre is.

Az EK részéről Dr. Horváth Ákos főigazgató, Dr. Dudás Zoltán, a Neutronspektroszkópia Laboratórium vezetője és Dr. Szentmiklósi László, a Nukleáris Analitikai és Radiográfiai Laboratórium vezetője vett részt az eseményen. A marokkói intézet delegációja Khalid El Mediouri főigazgató vezetésével a rabati magyar nagykövetségen csatlakozott a videókonferenciához, amelyen a két fél főigazgatója egy időben írta alá a megállapodást. Az együttműködés a következő három évre szól.

HÍREK | Köszöntjük új tagjainkat

Név | Rolls-Royce Hungary Kft.
Tagsorszám
| 780.
Cím | 1143 Budapest, Gizella út 51-57.
Vezető | Dr. Balázs Gergely György, területi vezető

Tevékenység:
A Rolls-Royce Hungary Kft-nél közel száz mérnök dolgozik a jövő hibrid-elektromos hajtás- és energia-átalakító rendszereinek fejlesztésén elsősorban a légiipar számára.

Név | Magyar Daru Kft.
Tagsorszám
| 781.
Cím | 2225 Üllő, Mező utca 81.
Vezető | Szadlonné Kerekes Enikő, ügyvezető

Tevékenység:
A Magyar Daru Kft. az 1982 óta működő, autódaruzással és emelőgép javítással foglalkozó DEET Kft. prototípus fejlesztési osztályának jogutódja. Olyan autódaru tervezésébe és gyártásába kezdtek, amely műszaki paramétereit és flexibilitását tekintve kiemelkedik a versenytársai közül, kialakítása időtálló, karbantartása egyszerű. Az autódaruk gyártása a gyártócsarnokaikban történik, Üllőn. A vállalat EN 1090 minősítéssel rendelkezik, és a szabványban megfogalmazottak alapján folyamatos minőségellenőrzést végez.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS


FELHÍVÁS a 2020. év legjelentősebb innovációs teljesítményének elismerésére

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen -- a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, 29. alkalommal hirdeti meg a
MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

A 2020. év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő
Magyar Innovációs Nagydíj mellett
a kiemelkedő innovációs teljesítmények további, összesen nyolc kategóriában kaphatnak díjat:
 • a 2020. évi Ipari Innovációs Díj,
 • a 2020. évi Informatikai Innovációs Díj,
 • a 2020. évi Agrár Innovációs Díj,
 • a 2020. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj,
 • a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díja,
 • a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díja,
 • "Alapkutatástól a piacig" 2020. évi Innovációs Díj (NKFIH).
A legeredményesebb, 2018. január 1. után alapított innovatív startup vállalkozás pedig a Magyar Innovációs Szövetség
 • "2020. év legjobb startup vállalkozása" Díját nyeri el.
A díjak ünnepélyes átadására 2021. áprilisában kerül sor.

A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások, ill. szervezetek vehetnek részt, amelyek a 2020. évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése stb.) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja tudományos kutatás, műszaki-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Alapítvány Kuratóriuma által felkért tudósokból, vezető gazdasági szakemberekből áll, elnöke Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.
A bírálóbizottság az innovációból 2020-ban elért eredmény/árbevétel, és egyéb műszaki, gazdasági előnyök mellett, az innováció eredetiségét, újszerűségét, és társadalmi hasznosságát, valamint a pályázat kidolgozottságának színvonalát is értékeli.

A bírálóbizottság által meghozott döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs.
Előző Innovációs Nagydíj pályázatokon díjazott innovációval újból pályázni nem lehet.

Beadási határidő: 2021. február 10., 15 óra

A nevezéshez szükséges dokumentumok:
 1. 1 oldalas összefoglaló, amely a www.innovacio.hu/innonagydij c. oldalon tölthető ki,
 2. Részletes leírás a megvalósításról, az innovációból elért piaci, illetve gazdasági eredményről (árbevétel/eredmény, piaci részesedés növekedése stb.), valamint arról, hogy külső (pályázati) forrás mennyiben segítette az innovációs teljesítmény elérését, összesen maximum 10 A/4-es oldalon,
 3. Referenciák igazolása (szakvélemény, vevők véleménye, fotó, videofilm, szakcikk stb.),
 4. Nyilatkozat a közölt adatok, információk, valamint a szellemi tulajdonvédelmi jogok hitelességéről.
A részletes leírást és a nyilatkozatot pdf formátumban kell feltölteni a www.innovacio.hu/innonagydij c. oldalra. További információ: www.innovacio.hu, e-mail: innovacio@innovacio.hu, tel.: 061-430-3330.

Várható események


Horizont Európa

Áprilistól érhető el az EU minden eddiginél nagyobb, 95,5 milliárd eurós keretösszegű Horizont Európa programja, amely már idén is jelentős forrásokkal támogatja majd a hazai kutatásokat és innovációt.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a keretprogram támogatási rendszer magyarországi koordinátoraként, komplex szolgáltatási csomagja keretében gyakorlatorientált online rendezvénysorozatot indít 2021. február 11-től, a magyar vállalkozások, tudásközpontok, egyetemek és kutatóintézetek sikeres pályázati részvétele érdekében.

A webináriumokon résztvevők elsőként ismerhetik meg a legfrissebb információkat a program újdonságairól, a részvételi szabályokról, a tervezett pályázati felhívások tartalmáról, és a keretprogram tematikus alprogramjairól. Az online rendezvénysorozattal kapcsolatos bővebb információ és regisztrációs lehetőség az NKFIH honlapján érhető el.

MGYOSZ CAFE

2021. február 17-én, 10 és 12 óra között rendezik meg online a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) új rendezvénysorozata, a "MGYOSZ CAFE" első eseményét.

A nyitó találkozón a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum - WEF) versenyképességi felméréséről és annak hazai vonatkozásairól indítanak vitafórumot. A témáról a felmérés eredményeinek ismertetése után Vakhal Péter (KOPINT-TÁRKI), a hazai kutatás vezetője és Lakatos Péter, az MGYOSZ társelnöke beszélget a hallgatóság bevonásával.

Az esemény online, Zoom platformon kerül megrendezésre. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a csatlakozáshoz szükséges linket a regisztrációt követően e-mailben küldik.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Steven O'Hanlon, Susanne Chishti: FinTech For Dummies - Wiley, for dummies brand, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Pár kattintás a bejövő emaillel, mobil villantás a POS terminálon, és már fizettünk - Fintech. Legszegényebbek százmilliói juthatnak pénzügyi szolgáltatásokhoz a mobiljukkal - FinTech. Az otthoni mesterséges intelligencia tőzsdei adásvételekkel folyamatosan optimalizálja gazdája befektetési portfolióját - FinTech. Az informatika exponenciálisan gyorsuló térfoglalása és jelentősége a pénzügyi szektorban és vele az életben - Fintech.

A Wiley ajánló mottója e kötethez: "Vizsgáljuk a pénzügyi technológiát mélységében és teljes szélességében!" (Kiemelések tőlem)

Az ajánlóból: "Ez az átfogó, gyakorlati megközelítésű útmutató kiváló forrása mindannak, amit tudni kell, hogy magabiztosan navigáljunk ennek a gyorsan növekvő iparágnak a folyamatosan változó világában. A könyv megvilágítja ezt a gyorsan változó tájat, s ez rendkívül értékes információforrássá teszi mindenkinek, aki ezen a területen dolgozik, vagy érdeklődik iránta.

Steven O'Hanlon: 2016-ban ő volt a »FinTech Person of the Year«. A Numerix cég elnöke és CEO-ja. (A Numerix honlapjáról: 1996-ban alapították, 26 országban összesen 19 irodája, 700 ügyfele és 90 partnere van). Susanne Chishti: a FINTECH Circle CEO-ja. Ez a vezető globális fintech közösség, amely a fintech befektetésekre, céges innováció-stratégiákra és az ezekhez kapcsolódó oktatásra összpontosít."

Chishtit és a FinTech-et már ismerjük: A Hírlevél 2016/11. számában volt Susanne Chishti, Janos Barberis (szerk.): The FINTECH Book: The Financial Technology Handbook for Investors, Entrepreneurs and Visionaries [Wiley, 2016]

Innentől a könyvből: "FinTech minden, ami átalakító és felforgatva megújító innovációkat hoz a pénzügyi szolgáltatásokba olymódon, hogy új technológiákat alkalmaz, valamint automatizálással elégíti ki a fogyasztók és az üzleti szereplők igényeit."

E könyv célja: "A pénzügyi iparág alapvető és drasztikus változásokon ment keresztül az utóbbi években. Sok hagyományos pénzügyi intézményt éri készületlenül a digitális jövő, s az fenyegeti őket, hogy kiszorítják az újabb és tettrekészebb versenytársaik. Reméljük, hogy könyvünk segíti ezek vezetőit az élvonalbeli technológiák átvételében. Szintúgy útmutatóként kívánunk szolgálni azoknak is, akik a FinTech innováció részei akarnak lenni." Szintúgy kitűnő betekintés mindenkinek, akit érdekel a Fintech.

Amiben ez újat ad: "Nem találtunk hasonló mondanivalójú könyvet, mint amit ebben mi kínálunk. Célunk vele, hogy gyakorlatias nézőpontból megmutassuk a FinTech legfontosabb vonásait, különösen a business-to-business (B2B) területen. A B2B azért kiemelkedően érdekes, mert sokkal inkább a FinTech együttműködést generáló szerepéhez kapcsolódik, mint a felforgatóhoz - együttműködés megállapodott intézményekkel, hogy együtt valósítsák meg a szükséges átalakításokat."

"A könyv minden fejezete önálló, tetszés szerint lehet válogatni belőlük. Ezt segíti a részletes tartalomjegyzék és a névmutató."

Az elsődleges célközönség: "Könyvünk eléggé alapfokú ahhoz, hogy szinte mindenki könnyen megérthesse. Elsődlegesen viszont a következő olvasók számára írtuk:
 • Pénzügyi szolgáltatások hivatásos szakemberei, akik ki akarják tanulni a FinTech-et, s nem csak átblöffölni magukat rajta;
 • FinTech cégek, amelyek együttműködést keresnek pénzügyi intézményekkel;
 • Kockázati tőkések és más tőkebefektetők, akik szélesebb áttekintést akarnak a piacról, mint a következő versenytárs, bank vagy fizetési szolgáltató;
 • Vállalati ügyfelek, amelyek B2B FinTech szolgáltatásokat vesznek igénybe;
 • Professzionális szolgáltatók, pl. könyvelők, konzultánsok, ügyvédek, akik igyekeznek meghatározni a helyüket a FinTech ökoszisztémában.
"Hogyan tovább innen? Aki többet akar megtudni a FinTech-ről, ingyenesen csatlakozhat online a FINTECH Circle-hez, (https://fintechcircle.com/become-a-member), és automatikusan megkapja a napi frissítéseket a globális FinTech trendekről." A könyv további FinTech webhelyeket is kínál.
"A Wiley kiadta a »The FinTech Books« sorozatot, amelynek kötetei mélyebb ismeretszerzést kínálnak az olvasóknak." A bevezetőben már említett köteten túl a könyv további hat kötetet sorakoztat fel, köztük mesterséges intelligencia alkalmazásáról szólót is.
A négy részre osztott húsz fejezet tartalomból itt két témakört emelünk ki:
 • 4. rész tartalma: Határozza meg, hogy az örökölt pénzügyi rendszere igényel-e javítást vagy lecserélést. Döntse el, jobban jár-e, ha felépíti a FinTech rendszerét, vagy vásárol egyet;
 • Függelék: Hogyan építsünk fel FinTech céget a nulláról indulva.

Pintér Gergő: Új világok teremtése - Geometriai képzetek és képződmények - Typotex, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Remek könyv a kutató szellem és tudás erejének felfedezéséhez. A matematika ebben egészen különleges és egyedülálló: kellő kíváncsisággal és tudással merőben új világokat fedezhetünk fel benne. Pintér "teremtést" mond, s ez valójában ősidők óta kísértő filozófiai alapkérdés: teremti vagy felfedezi-e az ember a matematikát. A gyakorlatban mindegy is - a lényeg, hogy annak univerzuma nagy valószínűséggel végtelen, a kutató sohasem fogy ki az új lehetőségekből, a kreatív elme pedig előbb-utóbb szinte mindenhez talál gyakorlati alkalmazást, hasznosítást. Olyan lehet, mint a fejlesztés varázsa: az ember létrehoz egy megoldást, egy rendszert, és látja, hogy az jó - akkor jön a talán még izgalmasabb rész: keresni kezdi, milyen új távlatok nyílnak belőle, s azok mi mindenre lehetnek még jók.

Pintér ajánlójából: "Könyvem célja az ismeretterjesztés, a matematikához fűződő viszonyt tekintve laikus olvasókhoz szól. A fejezetek egy-egy jelenséget járnak körül, a hétköznapi szemléletből kiindulva és a fantáziánkra építve. Nincsenek benne képletek, hacsak nem kifejezetten a matematikai nyelvezet erejét szeretném éreztetni. Ahol lehet, kerülöm a szakkifejezések használatát." (Kiemelések tőlem. S innentől idézetek a könyvből.)

"A közös szál a geometria szemléletének és szerepének elmúlt 200 évben bekövezett átalakulása. »A semmiből egy új, más világot teremtettem« - írta Bolyai János édesapjának az új, nemeuklideszi geometria megalkotásakor."

"Az új világok teremtése a matematikában a 19. század óta bevett gyakorlattá vált, ennek megfelelően a geometriai rendszerek is átláthatatlanul elszaporodtak. Eszem ágában sincs megpróbálni rendet rakni köztük, hiszen a sokféleségük, át- és egymásba alakíthatóságuk a szabad teremtés lényege. Inkább csak néhány geometriai rendszeren keresztül be szeretném mutatni ezt az elképesztő szabadságot. Hogyan teremtünk? Miért teremtünk? (Alapkérdés! Az ember bizonnyal egyik legfontosabb jellemzője, hogy nemcsak tud, akar is teremteni, a legjobbak magáért a teremtésért. Gondoljunk az ókori görögökre, akik matematikai világokat teremtettek (vagy tártak fel) pusztán ennek öröméért. - OP) Mit teremtünk, és aztán mire használjuk? Milyen viszonyban lesz az új világ a már meglévőkkel? (És milyen viszonyban lesz a 'teremtő' a már meglévőkben érdekelt pályatársaival: minden tudomány-, és az innováció egyik örök alapproblémája. - OP) Hogyan alakulnak ki egy általunk kitalált fantáziavilág saját törvényei? Ki irányít, az alkotó/kitaláló, vagy a mű, amit létrehozott? (Kiváló kérdés: bőven megtörténik, hogy a létrehozott műben olyan lehetőségek - vagy azok ígérete - csillannak fel az alkotónak, amelyek magukkal ragadják, váratlan új utakra, új keresésekre és alkotásokra. - OP) Meddig tart a létrehozás, és honnan kezdődik egy ismeretlen világ felfedezése? (Az elméleti kutatás irigylésre méltó előnye: nyomasztó teljesítménykényszer és határidők nyomása nélkül lehet keresni, követni az újat - OP) És mi köze mindennek a valósághoz, az életünkhöz? (Beláthatatlanul sok! A fejlődés olyan új kapcsolódási, alkalmazási, hasznosítási lehetőségeket kínál fel, amelyekről a korábbi »bölcselem álmodni sem képes«. - OP)

"A könyvben bemutatott geometriák a 3-nál több dimenziós terek alakzatai, a topológia csavaros formái, a véges geometriák, a projektív geometria, a tér szimmetriáinak tere és a speciális relativitáselmélet téridőmodellje. Az utolsót leszámítva egyik sem kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy leírja a körülöttünk lévő fizikai világot. Funkciójuk a felhasználón múlik, adaptálható geometriai rendszerek." (De hiszen a legforradalmibb innovációk is korábbi eredményeken építkeznek, azoknak adnak új rendeltetést, "adaptációt!" - OP)

Péter Rózsa Játék a végtelennel című könyvében (l. Hírlevél 2005/5. sz. - OP) találkoztam először azzal a ténnyel, hogy a matematika új világokat teremt. Benne a teremtésnek egy lehetséges módja van kiemelve: a fiktív elem megjelenik, segít a létező világban felmerült problémát megoldani, majd eltűnik. A teremtésnek ilyen jellegű felhasználására is akad bőven példa e könyvben, de itt a legtöbb esetben a teremtmények új, önálló entitásként kezdenek működni. Nagyon fontosnak találom a létrehozásuk bemutatását is: rendszerint a megszokott fogalomrendszerünk szerint feloldhatatlan ellentmondás áll a háttérben, és általunk már rég ismertnek vélt, rutinszerűvé vált jelenségek újraértelmezése vezet el a megoldáshoz." (Ismerős: a sokszor úttörő találmányok létrehozásának gyakori kiindulópontjai a téves szakmai előítéletek elvetésével megnyíló új utak és megoldások. - OP)

Popper Péter: Hogyan választunk magunknak sorsot? - Válogatás Popper Péter előadásaiból - Kulcslyuk Kiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

"Popper Péter pszichológus, egyetemi tanár, író. Évtizedekig hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusa, könyveivel, előadásaival, tanácsaival az újságokban, a rádióadásokban, a televízióban segített az embereknek a mindennapok lelki gondjainak megoldásában. Kutatási területei a pszichoterápia, társadalmi beilleszkedési zavarok, valláspszichológia és a fiatalkori bűnözés voltak." - a Wikipediából.

A Kiadó ajánlójából: "Legendás előadásain egy gombostűt sem lehetett leejteni. Hatalmas műveltsége, karizmatikus előadásmódja, eredeti gondolkodása, fanyar, szarkasztikus humora felejthetetlenné tette ezeket az alkalmakat - nem csoda, hogy hosszú évtizedeken át zsúfolásig megtelt minden terem, ahol meg lehetett hallgatni a neves pszichológust. Ő pedig szívesen mesélt a lélek dolgairól, előadást még betegen is csak ritkán mondott le, mert amíg a színpadon vagy a katedrán ült, a fizikai kényelmetlenségekről és fájdalmakról is megfeledkezett.

E könyv lapjain az élet nagy témáiról gondolkodik a maga összetéveszthetetlenül egyedi és izgalmas módján: sorsról és végzetről, önismeretről, kapcsolatokról, érzésekről és értékekről. Gyakran kételkedve, de örök kíváncsisággal és újra meg újra feltámadó reménnyel kutatja az élet rendjét és törvényét, olykor válaszokat, megoldásokat, máskor pedig csak némi gyógyírt és vigasztalást kínálva azoknak, akik vele tartanak ebben a szellemi kalandban."

Innentől szóljon magáért e kimagaslóan jó gyűjtemény:
»Jöjj el, szabadság!« - mi is fontosabb ennél? "Óriási pszichológiai tévedésbe esik, aki összetéveszti a külsőleg megvalósíthatót a belsőleg lehetségessel. Az egész szabadságproblematika ugyanis arra vonatkozik, hogy mire van egy embernek belső lehetősége." S valóban, józan gondolkodással akkor érződik csorbulni a szabadságunk, ha a külsőleg megvalósítható nem engedi azt, amire a belsőleg lehetséges ösztönöz. És: "A cselekvésnek vannak gátjai, korlátai, nem az akaratnak." - ám ha köztünk lenne Popper, megkérdezhetnénk: mennyire korlátozhatja akaratunkat a tudat, hogy mi lehetséges és mi nem, s meddig megy az ember a lehetetlennek tűnő felé?

Remek csűrcsavar a felelősségről: "Vallásetikai kérdés a mai napig: Hogyan is van ez? Az ember egyrészt Istennek a kreatúrája, [ám] amikor valami disznóságot csinál, mégis felelősségre vonatik általa, aki őt ilyennek teremtette?" A gondolatmenet folytatásában pedig: "A Kabbalában van egy szó: önmagába húzódás. A Kabbala tanítása szerint kezdetben minden tele volt Istennel, az egész kozmoszban nem volt egy talpalatnyi hely, ahol Isten ne lett volna jelen. Csakhogy amikor felmerült benne a teremtés gondolata, nem volt hová teremteni, mert mindenhol ő volt. Ekkor következett be Isten visszahúzódása önmagába: tehát a világnak, a kozmosznak a jelentős részét elhagyta, és oda teremtette az anyagi világot. Ezzel próbálja megmagyarázni a Kabbala az isteni mindenhatóság és az ember önmagáért való felelősségének kettősségét. Vagyis olyan területeken garázdálkodik az ember, ahonnan az Isten visszahúzódott, ezért már az ember felelős azért, hogy ezeken a területeken mit tesz."

A tudósok legjobb, s mindenképp legszerencsésebb fajtája: Vonnegut könyvéből idézi a tudós szavait a Nobel-díj-bizottság előtt: "Hölgyeim és uraim, azért állok most itt önök előtt, mert egész életemben úgy éltem, mint egy iskolakerülő gyerek egy szép tavaszi délelőttön. Minden érdekelt, ami a szemem elé került, minden kirakatot megbámultam és mindennel játszani kezdtem. Most már hosszú ideje atomokkal játszom, és nagyon boldog ember vagyok."

Különbéke a világgal: "A világgal akkor lehet különbékét kötni, ha az ember kibékül önmagával, és fölvállalja, hogy ő ilyen. Amíg ez meg nem történik, addig azt sem fogjuk elhinni, hogy más ember szerethet minket, mert mi sem szeretjük önmagunkat. Azt hiszem ez a kulcsa, hogy kitágítsuk a mozgásterünket."

Remek tanmese a dolgok értelméről: (rövidítve) "Tibeti lámakolostorba érkezett egy vándorló indiai jógi. A lámák kedvesen fogadták, kapott lakhelyet, vacsorát. Hálája jeléül a jógi megmutatta nekik a levitációt, amelyet ő negyven éven át tanult, gyakorolt. (A levitáció feltételezett képessége a keleti okkult tudományok egyik csúcsa - OP) Leült előttük lótuszülésben, s ők látták, ahogy felemelkedett a földről, és lebegett, majd lassan visszaereszkedett. A lámák »teljesen odavoltak és nagyon meggratulálták« - s csak távozása után »kezdtek fetrengeni, a térdüket csapkodták a röhögéstől.« »Ezt a barmot! Negyven évet pocsékolt ebből az inkarnációból arra, hogy most képes harminc centire lebegni a föld felett. Erre használta fel az idejét! Nagy az Isten állatkertje!«"

SAJTÓSZEMLE

haon.hu, 2021. 01. 25.
Eddigi eredményeikről számoltak be a fiatal debreceni kutatók

radio7.hu, 2021. 01. 25.
2,5 MILLIÓ FORINTNYI ÖSZTÖNDÍJAT ÍTÉLNEK ODA AZ INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY LEGJOBBJAINAK
"...Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója a Rádió7-nek elmondta, hogy ekkor választják majd ki azt a három pályázatot is, amelyek az európai döntőn képviselhetik Magyarországot..."

Radio7, Velünk történik!, 2021. 01. 25.
Interjú dr. Antos Lászlóval, a MISZ ügyvezető igazgatójával a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről

M5, 2021. 01. 25.
Interjú dr. Pakucs Jánossal, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökével

Hajdú-Bihari Napló, 11. oldal
Eddigi eredményeikről számoltak be a kutatók

mandiner.hu, 2021. 01. 26.
"Nem sztár-, hanem lízingelt miniszter vagyok" - Palkovics László a Mandinernek

hirado.hu, 2021. 01. 26.
Egyre több cég telepít kutatási és fejlesztési tevékenységet az országba

hirpress.hu, 2021. 01. 26.
Palkovics: fenntartható gazdasági növekedést alapoznak meg az átalakítások

webradio.hu, 2021. 01. 26.
Palkovics: fenntartható gazdasági növekedést alapoznak meg az átalakítások

origo.hu, 2021. 01. 26.
Fenntartható gazdasági növekedést alapoznak meg a 2022-ig tervezett átalakítások

demokrata.hu, 2021. 01. 26.
Hosszú távú növekedést alapoznak meg az átalakítások

infostart.hu, 2021. 01. 26.
Palkovics László: a politikai stabilitás versenyelőny

vg.hu, 2021. 01. 26.
Palkovics: az átalakítások célja a fenntartható gazdasági növekedés

mernokkocsma.hu, 2021. 01. 26.
Kiírták a 2021-2027-es ciklus első pályázatát!

techmonitor.hu, 2021. 01. 26.
Kiírták a 2021-2027-es ciklus első pályázatát!

Computerworld, 2021. 01. 27., 1+5. oldal
Tudomány az Amfiteátrumnál

techmonitor.hu, 2021. 01. 27.
Hatékonyabb lehet az ELKH és a hazai innovációs szereplők közötti tudás- és technológiatranszfer a MISZ és az ELKH együttműködésével
"...Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága 2021. január 27-én... ... Az együttműködési szándék kinyilvánítása mellett a felek kialakították a 2021. évi közös munkatervet, amelyben rögzítették az együttműködés első évének tervezett tevékenységeit..."

innoteka.hu, 2021. 01. 27.
MISZ és ELKH együttműködés

hir.ma, 2021. 01. 27.
Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Innovációs Szövetség és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

webradio.hu, 2021. 01. 27.
Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Innovációs Szövetség és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

mandiner.hu, 2021. 01. 27.
Épül a magyar innovációtermelő rendszer: együttműködik a Magyar Innovációs Szövetség és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

orientpress.hu, 2021. 01. 27.
Együttműködik a Magyar Innovációs Szövetség és az ELKH

magyarnemzet.hu, 2021. 01. 27.
Együttműködés az innováció és a kutatás eredményességéért

radio88.hu, 2021. 01. 27.
Száz többletpont jár az innovációs verseny dobogósainak a felsőoktatási felvételin

medicalonline.hu, 2021. 01. 27.
Hatékonyabb lehet a tudás- és technológiatranszfer

zetapress.hu, 2021. 01. 27.
MISZ-ELKH együttműködés

hirek.prim.hu, 2021. 01. 27.
Megtörtént az eddigi legsikeresebb exit a Hiventuresnél

portfolio.hu, 2021. 01. 27.
Startupok és fenntartható megoldások: mutatjuk a legizgalmasabb új technológiákat

Radio88, 2021. 01. 27.
Száz többletpont jár az innovációs verseny dobogósainak a felsőoktatási felvételin

Pesti TV, Bögre Klub, 2021. 01. 27.
Mit lehet tudni a Magyar Innovációs Nagydíjról?

radio88.hu, 2021. 01. 28.
Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Innovációs Szövetség és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

hirextra.hu, 2021. 01. 28.
Nagy lépés az innováció terén

pannonnovum.hu, 2021. 01. 28.
Európa legjobb digitális innovációs központjának választották a szombathelyi központú am-LAB-ot

pannonnovum.hu, 2021. 01. 28.
Startupok és fenntartható megoldások: mutatjuk a legizgalmasabb új technológiákat

pannonnovum.hu, 2021. 01. 28.
Épül a magyar innovációtermelő rendszer: együttműködik a Magyar Innovációs Szövetség és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

demokrata.hu, 2021. 01. 28.
Pilot kutatólaboratórium épül a Debreceni Egyetemen

webradio.hu, 2021. 01. 28.
Pilot kutatólaboratórium épül a Debreceni Egyetemen

marketingpirula.hu, 2021. 01. 28.
Kutatólaboratórium épül a Debreceni Egyetemen

hajdupress.hu, 2021. 01. 28.
Pilot kutatólaboratóriumot hoznak létre az egyetemen

haon.hu, 2021. 01. 28.
Világszínvonalú biológiai labor épül Debrecenben

civishir.hu, 2021. 01. 28.
2023 szeptemberében készül el a debreceni kutatólaboratórium

dehir.hu, 2021. 01. 28.
A Nemzeti Oltóanyaggyár munkájához is hozzájárul majd a Debreceni Egyetem Pilot kutatólaboratóriuma

u-szeged.hu, 2021. 01. 28.
Innovatív ötleteket megvalósító kutatókat és hallgatókat támogat az SZTE és az NKFI Hivatal közös programja


marketingpirula.hu, 2021. 01. 28.
Kutatólaboratórium épül a Debreceni Egyetemen

millasreggeli.hu, 2021. 01. 28.
Gyerekek! Dobjuk össze! - Minden a közösségi finanszírozásról

euronews.hu, 2021. 01. 28.
A vidéki egyetemek és a kormány visszautasíthatatlan ajánlata

Hajdú-Bihari Napló, 2021. 01. 29., 1-2. oldal
Világszínvonalú laboratórium

Pesti Hírlap, 2021. 01. 29., 4. oldal
Kutatólaboratórium Debrecenben

weborvos.hu, 2021. 01. 29.
Pilot kutatólaboratórium épül a Debreceni Egyetemen

medicalonline.hu, 2021. 01. 29.
Pilot kutatólaboratórium épül a Debreceni Egyetemen

weborvos.hu, 2021. 01. 29.
Már véleményezhető a 23 milliárdos pályázat felhívása

piacesprofit.hu, 2021. 01. 29.
Pályázat egészségipari vállalkozásoknak - még lehet véleményezni

startuponline.hu, 2021. 01. 29.
Három napos programmal jön a hatodik Startup Safari Budapest

gondola.hu, 2021. 01. 29.
Hatékonyabb lesz a kutatók és az innovációs szereplők közötti tudásáramlás

news.sk, 2021. 01. 29.
Hatékonyabb lesz az egyetem és az innovációs szereplők közötti tudásáramlás

u-szeged.hu, 2021. 01. 29.
Ötlettől a megvalósításig - Hackathont szervez az SZTE Virtus Program

Trend FM, A nap vendége, 2021. 01. 29.
Hogyan értékeli a tavalyi évet Birkner Zoltán?

hirado.hu, 2021. 01. 30.
Példa nélkül álló egyetemi fejlesztési program indul el

dehir.hu, 2021. 02. 01.
A felsőoktatás komplex fejlesztése valósulhat meg a helyreállítási alapból

hir.ma, 2021. 02. 01.
Bódis: a felsőoktatás komplex fejlesztése valósulhat meg a helyreállítási alapból

sajomente.hu, 2021. 02. 01.
Bódis: a felsőoktatás komplex fejlesztése valósulhat meg a helyreállítási alapból

webradio.hu, 2021. 02. 01.
Koronavírus - Bódis: a felsőoktatás komplex fejlesztése valósulhat meg a helyreállítási alapból

weborvos.hu, 2021. 02. 01.
A felsőoktatást is fejlesztik az uniós alapból

keruletiujsag.hu, 2021. 02. 01.
Bódis: a felsőoktatás komplex fejlesztése valósulhat meg a helyreállítási alapból

koronavirus.gov.hu, 2021. 02. 01.
Bódis: a felsőoktatás komplex fejlesztése valósulhat meg a helyreállítási alapból

nyiregyhaza.hu, 2021. 02. 01.
Bódis: a felsőoktatás komplex fejlesztésevalósulhat meg a helyreállítási alapból

Pesti Hírlap, 2021. 02. 02., 1+5. oldal
Dübörög a modellváltás

Tolnai Népújság, 2021. 02. 02., 2. oldal
A modellváltás mellett szavaztak a PTE-n

innoteka.hu, 2021. 02. 02.
Közeleg a 29. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

innoteka.hu, 2021. 02. 02.
Jó úton járunk
"...Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár, aki szerint a folyamatot tovább erősítheti az innovációt támogató intézményrendszer jelenleg is zajló átalakítása. Véleménye szerint reális esélyünk van arra, hogy hazánk 2030-ra a mérsékelt innovátorok csoportjából átkerüljön a jelentős innovátor országok közé..."

preshaz.eu, 2021. 02. 02.
Innováció: pályázat
"...A Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje hamarosan, 2021. február 10-én, 15 órakor lejár..."

news.sk, 2021. 02. 02.
Közeleg a 29. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

pannonnovum.hu, 2021. 02. 02.
Közeleg a 29. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

hir.ma, 2021. 02. 02.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

magyarmezogazdasag.hu, 2021. 02. 02.
Közeleg a 29. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

orientpress.hu, 2021. 02. 02.
Hamarosan lejár a 29. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

techmonitor.hu, 2021. 02. 02.
Közeleg a 29. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

hirextra.hu, 2021. 02. 02.
Közeleg az innovációs pályázat határideje

zipmagazin.hu, 2021. 02. 02.
FEBRUÁR 10-IG MÉG LEHET JELENTKEZNI AZ IDEI INNOVÁCIÓS NAGYDÍJRA

businessonline.hu, 2021. 02. 02.
Közeleg a 29. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

magyarnemzet.hu, 2021. 02. 02.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

index.hu, 2021. 02. 02.
Az iparkamara engedélye nélkül nem lehet új egyetemi szakot indítani

portfolio.hu, 2021. 02. 02.
Új intézményi együttműködés segíti itthon a szellemi tulajdon belföldi hasznosítását
"...Február 10-éig lehet pályázni az 29. Magyar Innovációs Nagydíjra - hívta fel a figyelmet a közelgő határidőre a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) kedden az MTI-nek küldött közleményében..."

profitline.hu, 2021. 02. 02.
Közeleg a 29. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

hirado.hu, 2021. 02. 02.
A tavalyi év bebizonyította, hogy az innovatív cégek teljesítenek legjobban a nehéz időkben

boon.hu, 2021. 02. 02.
Nyolc "nagykövet" kap támogatást

gondola.hu, 2021. 02. 02.
Schanda: új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

magyarnemzet.hu, 2021. 02. 02.
Erőteljesebben támogatnák az innovatív magyar cégeket

teol.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

szon.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

szoljon.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

vaol.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

zaol.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

bama.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

haon.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

feol.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

veol.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

boon.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

kisalfold.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

baon.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

beol.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

kemma.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

duol.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

sonline.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

delmagyar.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

heol.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

hirtv.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

magyarhirlap.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

demokrata.hu, 2021. 02. 02.
Új együttműködés segíti az innovatív vállalkozások piacra jutását

piacesprofit.hu, 2021. 02. 02.
Újabb ösztönző a vállalkozások piacra jutásához

pestisracok.hu, 2021. 02. 02.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

webradio.hu, 2021. 02. 02.
Schanda: új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

hirek.prim.hu, 2021. 02. 02.
Közeleg a 29. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

jarmuipar.hu, 2021. 02. 02.
Fontos határidő közeledik

webradio.hu, 2021. 02. 02.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

infovilag.hu, 2021. 02. 02.
Innovációs nagydíj: még egy hétig lehet pályázni - Infovilág

medicalonline.hu, 2021. 02. 02.
Közeleg az Innovációs Nagydíj pályázat beadási határidejeKossuth

Rádió, 2021. 02. 02.
Azok a cégek tudnak a legnehezebb körülmények között is jól teljesíteni, amelyekben van erő, képesség és tudás az innovációra, mondta Schanda Tamás

InfoRádió, Déli Hírek, 2021. 02. 02.
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával

KarcFm, 2021. 02. 02.
Interjú Dr. Szabó Gáborral, a Magyar Innovációs Szövetség elnökével

KarcFM, Reggeli hírek, 2021. 02. 02.
Megújul a magyarországi felsőoktatás a következő években

Trend FM, 2021. 02. 02.
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával

Retro Rádió, 2021. 02. 02.
Meghosszabbítják két héttel a kutatási, fejlesztési és innovációs bértámogatás igénylését

Kossuth Rádió, 2021. 02. 02.
Meghosszabbították a kutatási, fejlesztési és innovációs bértámogatás igénylését

Kossuth Rádió, Krónika 12:00, 2021. 02. 02.
Magyarország a járványhelyzet alatt is támogatja az előre mutató kezdeményezéseket és a vállalkozókedvet, közölte Schanda Tamás

Kossuth Rádió, 2021. 02. 02.
Megújul a magyarországi felsőoktatás a következő években, mondta Bódis József

InfoRádió, 2021. 02. 02.
Február 22-ig meghosszabbítja a koronavírus miatt elindított kutatási, fejlesztési és innovációs bértámogatás igénylését az Innovációs és Technológiai Minisztérium

Kossuth Rádió, 2021. 02. 02.
A kormány 2021. február 22-ig meghosszabbítja a koronavírus miatt elindított kutatási, fejlesztési és innovációs bértámogatás igénylését

hírTV, 2021. 02. 02.
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával

m1, 2021. 02. 032.
Azok a cégek tudnak a legnehezebb körülmények között is jól teljesíteni, amelyekben van erő, képesség és tudás az innovációra, mondta Schanda Tamás

Kertészet és szőlészet, 2021. 02. 03., 26. oldal
Innovációs Nagydíj

Magyar Hírlap, 2021. 02. 03., 10. oldal
Együttműködés a vállalkozások piacra jutásáért

Magyar Nemzet, 2021. 02. 03., 14. oldal
Erősítenék az innovatív cégeket

szentendrehirado.hu, 2021. 02. 03.
A tavalyi év bebizonyította, hogy az innovatív cégek teljesítenek legjobban a nehéz időkben

innoteka.hu, 2021. 02. 03.
Új tudásközpont

magyarnemzet.hu, 2021. 02. 03.
Kivételes összeg áramolhat a magyar tudásba

muszaki-magazin.hu, 2021. 02. 03.
Iparjogvédelem - a kiaknázatlan erőforrás - Műszaki Magazin

tatabanyahirado.hu, 2021. 02. 03.
A tavalyi év bebizonyította, hogy az innovatív cégek teljesítenek legjobban a nehéz időkben

jaszberenyhirado.hu, 2021. 02. 03.
A tavalyi év bebizonyította, hogy az innovatív cégek teljesítenek legjobban a nehéz időkben

budakeszihirado.hu, 2021. 02. 03.
A tavalyi év bebizonyította, hogy az innovatív cégek teljesítenek legjobban a nehéz időkben

webradio.hu, 2021. 02. 03.
ITM - Küszöbön a Horizont Európa: online rendezvénysorozat készíti fel a hazai pályázókat

trendfm.hu, 2021. 02. 03.
Az ötlettől az üzleti haszonig

napi.hu, 2021. 02. 03.
Rengeteg pénzt ad kutatásra az EU

bdpst24.hu, 2021. 02. 03.
Lépéselőnyben az egyetemi innovációs műhelyek

storeinsider.hu, 2021. 02. 03.
Lépéselőnyben az egyetemi innovációs műhelyek

penzugyguru.co.hu, 2021. 02. 03.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

kamaraonline.hu, 2021. 02. 03.
Két héttel tovább igényelhető a kfi bértámogatás

Kossuth Rádió, Krónika 06:00 , 2021. 02. 03.
Azok a cégek tudnak a legnehezebb körülmények között is jól teljesíteni, amelyekben van erő, képesség és tudás az innovációra, mondta Schanda Tamás

Trend FM, Hírek 13:00 , 2021. 02. 03.
Nemcsak az ötlet megvalósítása, hanem a későbbi üzleti hasznosulás is, mondta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Tulajdonának elnöke

KarcFM - Reggeli hírek, 2021. 02. 03.
Meghosszabbították a kutatási-, fejlesztési- és innovációs bértámogatás igénylését

Rádió1, 2021. 02. 03.
Két héttel további igényelhető a kutatásfejlesztési bértámogatás

tv2, Mokka , 2021. 02. 03.
A koronavírus-járványban felértékelődött a kutatásfejlesztés és az innováció szerepe

Magyar Hírlap, 2021. 02. 04., 8. oldal
Online felkészítés a Horizont Európára

Magyar Nemzet, 2021. 02. 04., 10. oldal
Európai horizont: a világ legambiciózusabb kutatási és innovációs programja

Figyelő, 2021. 02. 04., 22-23. oldal
Norvég alap feszültség nélkül

Innotéka, 2021. 02. 04., 8. oldal
Három intézet önállósodik

Innotéka, 2021. 02. 04., 8. oldal
Új tudásközpont

kamaraonline.hu, 2021. 02. 04.
Új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

magyarhirlap.hu, 2021. 02. 04.
Online felkészítés a Horizont Európára

technokrata.hu, 2021. 02. 04.
Lépéselőnyben az egyetemi innovációs műhelyek - technokrata

gyartastrend.hu, 2021. 02. 04.
Utolsó pillanat: Innovációs Nagydíj

napi.hu, 2021. 02. 04.
Újra értékelték Magyarországot, egy helyet javítottunk a globális listán (frissítve)

24.hu, 2021. 02. 04.
Magyar rákkutató cég lett Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása

hvg.hu, 2021. 02. 04.
Magyar rákdiagnosztikai program lett Európa legígéretesebb techonológiai fejlesztése

origo.hu, 2021. 02. 04.
Egy magyar egészségügyi startup rangos innovációs díjat nyert el

pannonnovum.hu, 2021. 02. 04.
Küszöbön a Horizont Európa: online rendezvénysorozat készíti fel a hazai pályázókat

millasreggeli.hu, 2021. 02. 04.
Startup tőkebevonás a gyakorlatban és digitalizálódó autóipar

hirek.prim.hu, 2021. 02. 04.
Lépéselőnyben az egyetemi innovációs műhelyek

femina.hu, 2021. 02. 05.
Nívós díjat kapott egy magyar rákkutató cég: egész Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása lett

u-szeged.hu, 2021. 02. 05.
Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

profitline.hu, 2021. 02. 05.
Tizenöt startup került be a BME inkubációs programjába

webbeteg.hu, 2021. 02. 05.
Magyar rákkutató cég lett Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása

mandiner.hu, 2021. 02. 05.
"Továbbra is várom miniszter urat" - Freund Tamás MTA-elnök a Mandinernek

autopro.hu, 2021. 02. 05.
Komoly lépéselőnyben az egyetemi innovációs műhelyek

novekedes.hu, 2021. 02. 06.
Kiderült, hol állunk az innovációs ranglistán

baon.hu, 2021. 02. 06.
Február 10-ig lehet pályázni a 29. Magyar Innovációs Nagydíjra

haon.hu, 2021. 02. 06.
Fiatal vállalkozó kapta meg a Fenntartható Debrecen címet
"...Rácz Gréta Ildikó elmondta: olyan növénytermelési technológiát fejlesztettek ki saját hidropóniás tornyot készítve, mellyel testközelben nevelhetők növények...˝

kisalfold.hu, 2021. 02. 06.
A cégeket is segíti a matematika járványhelyzet idején

ma.hu, 2021. 02. 07.
Schanda: új hivatali együttműködés segíti a vállalkozások piacra jutását

bama.hu, 2021. 02. 07.
Kormánytámogatással épül a pécsi biotechnológiai csúcslabor
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Pazsák Zsófia,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.