XXXI. évf. | 2021. október 5. |18. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Várható események

Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia

Magyarország Kormánya elfogadta a 2021-2027. évekre vonatkozó Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiát (S3). Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke szept. 23-án levélben köszönte meg a Magyar Innovációs Szövetség közreműködését, az S3 dokumentum kidolgozása során.
Az S3 végleges változata idekattintva letölthető.

Elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség elnökségi ülését 2021. október 6-án tartja, a MISZ székhelyén. Napirendi pontok:
  1. Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülés óta végzett munkáról
  2. 2021 első felének gazdálkodási helyzete
  3. MISZ GINOP projektje
  4. Horizont Európa
  5. Felsőoktatási Tagozat
  6. Választmányi ülés előkészítése
  7. Egyebek

MISZ Horizon Europe operatív testülete

A MISZ Horizon Europe (HE) munkacsoport operatív testülete 2021. szeptember 24-én tartotta online ülését, Darázs Lénárd, elnök vezetésével. A megbeszélésen részt vett Antos László, ügyvezető igazgató is.

Az ülésen egyrészt megvitatták az ITM válaszát, melyet a "Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) javaslatai a hazai pályázati ökoszisztéma megerősítéséhez a hazai szereplők sikeres szereplésének elősegítése érdekében a Horizont Európa Keretprogram pályázatain˝ c. szakmai anyaggal kpacsolatban küldött. Mogyorósi Péter, testületi tag vállalta, hogy a következő elnökségi ülésre összeállít egy tömör anyagot az ITM-mel történő további együttműködésről.
Dinnyés András, a konzorciumépítő pályázattal kapcsolatban megfogalmazott MISZ-javaslatokra küldött ITM-választ pozitívan értékelte.

A testület, a további hatékony működése érdekében Dinnyés Andrást elnökhelyettesnek választotta.

Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár

Az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) az idén is megrendezésre kerül, az "Egy a természettel" Vadászati Világkiállítás keretében, a HUNGEXPO területén október 7- 10. között. A rendező Agrármarketing Centrum által meghirdetett termékversenyre beérkezett pályázatok értékelésére létrehozott bizottságban Szövetségünket Dr. Fenyvesi László, az Agrártagozat vezetője képviselte. A Dr. Felkai Beáta főosztályvezető (AM) és Dr. Bognár Lajos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára (AM) által vezetett zsűrinek 30 hazai élelmiszeripari termék közül kellett kiválasztani a díjazott hármat. A termékek teljesen lefedték az élelmiszer-féleségeket (pl. hús-, tej-, sütő-, szeszipari termékek).

Többen a hagyományokra épülő technológiai vagy összetétel módosításra épülő fejlesztéseket mutattak be a "bevezetett" ízvilág célszerű változtatásával. A termékek közös jellemzője a hazai, de esetenként meglepő alapanyag kombinációk alkalmazása. Jellemző még az egészséges táplálkozást támogató fejlesztések, valamint törekvés az emésztési problémákkal küzdő fogyasztók igényeinek színvonalas kielégítésére (pl. glutén-, tej-, kazein-mentesség). A technológiai fejlesztések új öntetek, élelmiszer kiegészítők, szószok és folyamatok (pl. kettős ágyas pálinka érlelés, "Sous Vide" vákuumos-termikus kezelés). Többen újszerű csomagolás technikával pályáztak, amelyek a megjelenésre, a minőségtartásra és a fontos információk hatékony közlésére (nyomon követésre) irányultak.

A zsűri által szept. 21-én kialakított és Dr. Nagy István miniszter úr által elfogadott végső eredményeket az OMÉK díjátadó ceremóniáján ismerhetjük meg.

Digitális innováció Szegeden nemzetközi együttműködéssel

A TetRRIS projekt keretében és a DIH-World projekt támogatásával "Digitális Innovációs Központ" funkció kialakítása és működtetése indul el Szegeden. A munkaindító megbeszélésre 2021. szeptember 16-án került sor az online térben.

Az eseményen nyitó előadást tartott a Magyar Innovációs Szövetség regionális igazgatójaként Mogyorósi Péter, amelyben felvázolta az elmúlt évtizedek innovációs folyamatait Szegeden és a dél-alföldi régióban. A munkamegbeszélés keretében ezután Gyulai Tamás, a Dél-Alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület elnöke mutatta be a digitális innovációt segítő DIH-World projektet és ehhez a felelősségteljes innováció módszertanát nyújtó TetRRIS projektet. A résztvevő szegedi székhelyű klaszterek képviselői kifejezték együttműködési szándékukat a regionális ökoszisztéma fejlesztése érdekében és konkrét javaslatokat is megfogalmaztak. Végül meghívott romániai szakértőként Nagy Marianna tartott tájékoztatót arról, hogy Temesváron és térségében milyen innovációs folyamatok zajlanak és hogyan lehet ezekhez Szegedről kapcsolódni.

Az esemény résztvevői megállapodtak abban, hogy rendszeressé teszik konzultációikat a szegedi innovációs ökoszisztéma fejlesztése érdekében. További információk: gyulai.tamas@darinno.hu

BOKIK küldöttgyűlése

Tagintézményünk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) LXI. küldöttgyűlését tartotta 2021. szeptember 29-én, a Miskolci Vigadóban. Bihall Tamás elnök köszöntője után általános helyzetképet adott a Kamara elmúlt évi teljesítményéről és az előtte álló feladatokról. Ezután a régió és a város vezetői: dr. Alaxai Zoltán kormánymegbízott, Bánné dr. Gál Boglárka, a BAZ Megyei Közgyűlés elnöke, és Veres Pál, Miskolc város polgármestere tartottak előadást a régió, a megye és a város helyzetéről, nehézségeiről, sikereiről, ill. az előttük álló feladatokról. Ezt követően a küldöttgyűlés az elmúlt évi beszámolókat, a 2021-re szóló terveket szavazta meg, valamint a megüresedett Vegyipari Osztály és a Ruha-Iparcikk Kereskedelmi Osztály elnökeinek megválasztására került sor. A küldöttgyűlésen meghívott vendégként részt vett Dr. Siposs István regionális igazgatónk is.

Gyurós Tibor-díj

Az IVSZ MENTA konferenciájának első napja a hagyományoknak megfelelően idén is a Gyurós Tibor-díjak átadásával zárult. A sárvári konferencián, 2021. szeptember 23-án, tagvállalatunk, a ME3D-Graft Kft YourAnastomosis terméke kapott Gyurós Tibor-díjat, "Az év innovációja" kategóriában. A termék egy olyan digitalizációs eszköz, amely a műtéti eredményeket, valamint a műtéti teljesítmény értékelését adatok formájában és skálázható módon teszi hozzáférhetővé.

"A digitális oktatás nagykövete" c. kategóriában Zsigó Zsolt, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium oktatója kapta meg az elismerést. Több évtizedes tevékenysége révén a Bánki Donát Műszaki Technikum az ifjúsági innováció és műszaki fejlesztés egyik fontos bázisává válhatott Magyarország keleti régiójában. Minden évben indít versenyzőket az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen is.

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

Globális Innovációs Index

Magyarország a tavalyihoz képest egy pozíciót javítva a 34. helyen áll a Szellemi Tulajdon Világszervezete idei Globális Innovációs Indexében (GII). Az elemzés több mint 80 különböző innovációs mutatóra támaszkodva 132 gazdaság innovációs teljesítményét mérte meg.

A többi országhoz képest a középmezőnyben szerepelünk: a vizsgált 51 legmagasabb jövedelemmel rendelkező gazdaságok között a 33., az elemzésben részt vevő 39 európai ország között pedig a 22. helyen állunk.

A Globális Innovációs Index kiadásai a következő honlapon találhatók.

HÍREK | Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Bolyai János Kutatási Ösztöndíj

Kihirdették a 2021. évi Bolyai János Kutatási Ösztöndíj nyertes pályázóit, akik közül 49-en az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatói. A díj célja a kutatás-fejlesztési tevékenység ösztönzése és elismerése olyan kutatók körében, akik még nem töltötték be a 45. életévüket, rendelkeznek tudományos fokozattal, de az MTA doktora címmel még nem.

További részletek a következő linken.

VÁRHATÓ ESEMÉNYEK


Innovációmenedzsment Szakmai Nap

2021. október 7-én, a BME z10-ben (BME Z épület - 1111 Budapest, Bertalan Lajos u. 2., 10. emelet) kerül megrendezésre az Innováció menedzsment Szakmai Nap.

Program:

13:30-13:40 Köszöntő - Levendovszky János rektorhelyettes (BME) és Kotán Attila kancellár (BME)
13:40-14:20
Innováció - az alkotás útja - Deák Csaba (Miskolci Egyetem)
14:20-14:30 A BME részvétele a Horizon Europe keretprogramban - Schenk Borbála (BME FIEK)
14:30-14:40
Szellemitulajdon-kezelés az egyetemen - Jókúti András (BME FIEK)
14:40-14:50
BME Z10 startup inkubáció - Gémesi Zsolt (BME FIEK)
14:50-15:00 Ipar-egyetemi innováció menedzsment - Goldfárth József csoportszintű vegyianyagok és technológiák vezető (MOL)
15:00-15:15 Kérdezz-felelek

További információk a következő linken.

Budapest Design Week

2021. október 8. és 17. között, 18. alkalommal rendezi meg a Budapest Design Weeket (BDW) a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT), melynek fő helyszíne a Société Budapest rendezvényközpont lesz. A Budapest Design Week központi témája a New Standards: az események fókuszában a világjárvány utáni "new normal", azaz "szép új világ" áll.

A 2021-es Budapest Design Week nem csak a fővárosra koncentrál. Idén Szombathely, Sopron, Pécs és Debrecen is csatlakozik az eseménysorozathoz. A részletes program elérhető itt.

Szakmai nap a Miskolci Egyetemen

Az új tanév kezdetével a Miskolci Egyetem (tagintézményünk) 2021. október 15-én szakmai napot rendez, melynek célja, hogy a térségben működő szakmai szervezetek, fejlesztő és termelő vállalatok szakemberei és vezetői átfogó képet kapjanak a szimulációs tervezés fontosságáról, hatékonyságáról, rövid idejű megtérüléséről és nem utolsó sorban a tervezés idő-, erőforrásigény és hibák számának redukálásáról.
A szoftveres szimulációban rejlő lehetőségeket - a házigazda egyetem szakmai és technikai támogatójaként - az eCon Engineering Kft. munkatársai mutatják be az érdeklődők számára.
További információ: https://econengineering.com/hu.

Pályázati felhívás


31. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2021/2022-es tanév)KREATÍV FIATALOKNAK 5 MILLIÓ FT JUTALOM és TÁMOGATÁS,
Az EREDMÉNYES TANÁROKNAK ÉS KÖZÉPISKOLÁKNAK 10-10 MILLIÓ Ft JUTALOM,
ILLETVE TÁMOGATÁS!

Kik indulhatnak? - Egyénileg vagy kétfős csapatban pályázhatnak középiskolás fiatalok, határon túli magyar fiatalokat is beleértve.
Mit lehet nyerni? - A 3 db I. díjas, a 3 db II. díjas és a 4 db III. díjas pályázat készítői jelentős pénzjutalomban részesülnek. Különdíjat kap a legsikeresebb díjazott határon túli fiatal.
Verseny 1-3. helyezettjei 100 többletpontot kapnak a 2022. évi felsőfokú felvételi eljárása során.
A legjobb fiatalokat (10-12 pályázó) felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki. A legeredményesebb iskolák 1 M Ft támogatást nyernek el.
A versenyen kiválasztott fiatalok nemzetközi versenyeken, szakmai utazásokon vehetnek részt, többek között az EU Fiatal Tudósok Versenyén, a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen stb. Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenesen üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti.
Mivel lehet nevezni? - Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka terveivel.
Hogyan kell jelentkezni? - A kidolgozandó feladat max. 2 oldalas tervét 2021. november 25-én, 15 óráig a http://www.innovacio.hu/nevezes/ oldalra kell feltölteni.
Az 1. fordulóban elfogadott és részletesen kidolgozott pályázatok leírását 2022. április 1-én, 14 óráig beérkezően kell feltölteni a www.innovacio.hu/beadas oldalra. A pályázóknak 2022. április 13. és 22. között kötelező jelleggel, max. 5 perces prezentációt is kell tartaniuk.
A verseny szervezői a kidolgozás indokolt költségeihez max. bruttó 50 E Ft értékben járulnak hozzá.
A verseny részletes pályázati felhívása, és a tanárok, ill. iskolák jutalmazási feltételei a Magyar Innovációs Szövetség honlapján olvashatók.
Mit értékelnek? - A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége és jövőbeni hasznosíthatósága; az eredmények ésszerű és világos értelmezése.
Egyéb tudnivaló? - Az ünnepélyes díjátadásra 2022 júniusábn, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaművek 2022. szeptember 30-án is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján, Budapesten.
A verseny fővédnökei: -Prof. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter
Novák Katalin, családokért felelős tárcanélküli miniszter
A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból, és a támogatók közreműködésével valósul meg.
Kiemelt támogató: Nemzeti Tehetség Program, Magyar Tudományos Akadémia, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége
Kiemelt szponzor: AUDI HUNGARIA Zrt.
Jelentős támogató: Magyar Suzuki Zrt., B. Braun Medical Kft., Tungsgram Operations Kft., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., Ericsson Magyarország Kft., Egis Gyógyszergyár Zrt., 77 Elektronika Műszeripari Kft., Sanatmetal Kft., Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány
Támogató: Innomed Medical Zrt., NI a Virtuális műszerezésért Alapítvány, BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft., Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés
Szakmai-stratégiai partner: Klebelsberg Központ, Startup Campus

SZAKIRODALOMFIGYELŐ

Dean Burnett: A boldog agy - A boldogság eredetének és értelmének tudománya - Partvonal Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

"Az agy talán a leglélegzetelállítóbb és legösszetettebb dolog, amit kutathatunk."
(A BBC kivételével minden idézet a könyvből, kiemelések tőlem.) Burnettet ismerjük: Az idióta agy c. könyvéről (Partvonal, 2019) a Hírlevél 2019/13. számában szóltunk. Őt a BBC Science Focus Magazine a szerzőjeként így mutatja be: "idegtudomány-tudós, szerző, blogger, olykor komédiás, és minden tudományban jártas fickó". Aki szereti az igényes, olykor kedélyesen csevegő előadásmódot, annak ezért is tetszeni fog a könyve.
Erről szól: "Ha meg akarjuk magyarázni, az agy hogyan gondoskodik a boldogságról, ahhoz egy egész könyvre lenne szükség. Ön most ezt a könyvet tartja a kezében. E könyv a boldogságról, és agyi forrásairól szól. Mi okozza a boldogságot, és mi célból? Milyen tényleges agyfolyamatok állítják elő a boldogságot, annak legalapvetőbb szintjén? Agyunk miért van oda egyes dolgokért, míg másokat ki nem állhat? Van-e betonbiztos módja az agy boldoggá tételének, ahogy azt sokan állítják? Létezhet-e az örök boldogság - és ha igen, tényleg olyan jó volna-e, mint első hallásra tűnik? Vajon, ha ugyanazt az élményt élnénk újra és újra, legyen bármennyire kellemes, az őrület határára sodródnánk? És így tovább."
Honnan, miként? "Tudnunk kell, a boldogság az agy mely részéből származik. Mely agyterület felelős érte, és mely agyrész ismeri fel a boldogságot okozó eseményeket." - Magyarázat következik az agy működéséről, az anatómiai felépítésétől a hormonok szerepéig a működésben, szintúgy a legmodernebb vizsgálati lehetőségekről is: "Ennek érdekében betekintést kell nyernünk a boldog agyba, és megnéznünk, hogy mi történik benne. Ez nem egyszerű feladat, és ahhoz, hogy akár a legkisebb esélyünk is legyen a sikerre, rendkívül fejlett idegi képalkotó eljárásokra van szükségünk."
Sajátos szempont az olvasáshoz: Ha kizárjuk a testtől független szellem (lélek) szerepét, úgy az igény a boldogságra csak az agyunkban keletkezhet; a boldogság tudatállapot, a tudatot az agy állítja elő; és mindaz, amit érzünk, gondolunk, az agyon belül játszódik le. Burnett részletesen elemzi a neurotranszmitterek szerepét a boldogság alapjául szolgáló érzések előállításában - és ezek bevetését is az agy szabályozza. Sajátos, nemde? Sokfelé követhető ez a gondolatmenet, itt egyetlen kérdést vetünk fel. Tudásunk szerint semmi sem zárja ki, hogy az önfejlesztő MI az intellektuális képességekben - amelyekhez az érzelmek világa is hozzátartozik - ma még beláthatatlanul magasra fejlődjék. Az emberek megismerésével szükségképpen felfedezi a boldogság koncepcióját is. Igényli-e majd, hogy maga is boldog lehessen? Ha igen, miként alakulhat ez egy mesterséges elmében?
Két macskaként? "Mindannyiszor, amikor az agy felismeri, hogy olyasmit csináltunk, ami megelégedésére szolgál (vizet ittunk, ha szomjasok voltunk, megmenekültünk veszélyes helyzetből, szexuális kapcsolatot létesítettünk stb.), a viselkedésünket igen intenzív élvezet érzésével jutalmazza." Burnett elemenként vizsgálja e "jutalmazás" mechanizmusát, s hogy vajon valóban létezik-e »boldogsághormon«, amely felelős a boldogságért. "Az agyunk jutalmaz": ebben ott van felépítésünk és működésünk szinte minden rejtélye. Ez így roppant célszerű, de miként jött össze? Az evolúció vak keresgélése apránként formál, lényegében egy valószínűség-fán halad a fejlődés - vajon megszülethet-e ez a markáns funkció az átörökítési versenyben? S ha agyunk úgy jutalmaz, hogy maga fogja fel, hogy 'jutalmazva vagyunk', vagyis benne játszódik az egész - két macskaként játszik önmagával?
Hol a boldogság? "Úgy tűnik, hogy a boldogság specifikus molekulákhoz kapcsolása alapvetően rossz megközelítés. De ha nem egy-egy kemikália okozza, akkor vajon honnan ered a boldogság az agyban? Van-e olyan agyterület, amely felelős lenne a boldogság feldolgozásáért? Elméletben egy ilyen területnek az lenne a feladata, hogy információt gyűjtsön azoktól a területektől, melyek a külvilágból érkező ingereket dolgozzák fel. Értékelje azokat, és felismerje, ha az élményeknek boldoggá kellene tenniük minket. Ezután előidézné azt a lelkiállapotot, amelyre mindannyian vágyunk. Ha a fenti vegyületek adják a boldogság üzemanyagát, akkor talán ez az agyterület a boldogság motorja?" (Kifejti: nem igazán! - OP)
Agyunk bonyolult rendszerének egyik következménye az is, hogy "A boldogsághoz vezető titkok végtelen változatossága láttán azonnal egyértelművé válik: a boldogságban hatalmas szerepe van a szubjektív tényezőknek." - ami, ahogy elmondja, még inkább megnehezíti a kutatást.
E vadászat a boldogság forrására rengeteg fontos ismerettel szolgál agyunkról. Velük e könyv olvasása igazán örömet okoz. "Remélem, mindez boldoggá teszi az olvasót is." írja a szerző. De mi is a boldogság?

Tim Harford: Adatdetektív - 10 egyszerű szabály, hogy ne tudjanak manipulálni - HVG Könyvek, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Rendkívül fontos és kényes témáról szól e könyv. A statisztikáról teljes joggal elmondható, hogy nélküle nincs modern tudomány, s a gazdasági életben nélkülözhetetlen tudás igen jelentős hányadának épp úgy alapjául szolgál, mint a természet-, élet- és a műszaki tudományoknak. Ahogy Harford írja, "Ha biztonsággal és okosan használjuk a statisztikát, olyan tendenciákat is felfedezünk, amelyeket egyébként nem vennénk észre." (Kiemelések tőlem) Ám ne feledjük: a statisztikai kimutatás megbízhatóságának kritikus tényezői a vizsgált halmaz számossága (hány molekula vagy épp hány ember alkotja, elég sok-e, hogy jellemző lehessen), és a populáció minősége (egyformán viselkedő molekulák, vagy nagyon is sokféle ember).
Ugyanakkor, politikában és gazdaságban gyakori eszköz a manipulált közlés, ami igencsak gyengítheti bizodalmunkat a statisztika megbízhatóságában. Harford is idézi: "Vannak hazugságok, arcátlan hazugságok, és statisztikák", de ez úgy igaz, hogy "valamilyen céllal eltorzított statisztikák". Harford itt éppen az ez elleni védekezésre tanít.
Alkotó rendetlenség c. könyvéről a Hírlevél 2018/7. számában szóltunk. Az oknyomozó közgazdászról a 2015/7. számban.
E könyvéről a HVG Könyvek ajánlójából: "Harford a félretájékoztatás és az összezavarás, a tényeket elferdítő kutatás és a téves motiváció labirintusába kalauzol bennünket. Elgondolkodtató és izgalmas példákkal teli könyvéből megtudjuk többek között, miként ássa alá a demokráciák működését a független és hiteles statisztikák hiánya, és hogyan értékelhetjük a nap mint nap hallott kijelentéseket magabiztosan, kíváncsisággal és némi egészséges kétkedéssel. Ha a józan ész segítségével egy kicsit alaposabban megvizsgáljuk az elénk tárt adatok forrását és csomagolását, teljesen új fényben láthatjuk a világot." (És rájöhetünk az átverésre! - OP)
Róla a Goodreads kiemeli, hogy a Financial Times szerkesztőbizottságának tagja, az FT-beli Oknyomozó közgazdász rovata - amelyet a világon sok helyen átvesznek - a napi tapasztalatok mögött álló közgazdasági elméleteket mutatja be, a BBC4-en futó More or less sorozata mélyen belevisz a félretájékoztatások, csúsztatások, manipulált vizsgálatok világába.
Szakmai kitüntetései, a Wikipedia felsorolásából:
  • A More or less elnyerte a Királyi Statisztikai Társaság 2010-es díját, és Harfordot tiszteletbeli taggá választották;
  • Ugyanez megkapta a Mensa 2010-es díját "az intelligencia előmozdításáért a közéletben";
  • Megkapta 2019-ben a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatát "a közgazdaságtan megértésének elősegítéséért végzett szolgálataiért".
E könyvéről, tőle: "Ezzel a könyvvel mindenekelőtt azt szeretném elérni, hogy meggyőzzek mindenkit, a statisztika igenis képes tisztán és őszintén rávilágítani a valóságra. Ehhez meg kell mutatnom, hogy magunk is alkalmazhatjuk a statisztikai érvelést, és mérlegre tehetjük a hozzánk a médián, a közösségi oldalakon és a hétköznapi beszélgetéseken keresztül eljutó információkat. Segíteni szeretnék, hogy előképzettség nélkül is mérlegre tehessük a különböző állításokat, és - ami ugyanilyen fontos - megtaláljuk ehhez a megbízható segítséget. Mindez kifejezetten szórakoztató lesz. A statisztikai sztori mélyére nézni igazi örömet rejt: közben magabiztosabbá válunk, kielégítjük a kíváncsiságunkat, a végén pedig úgy érezzük, hogy magas szinten elsajátítottunk valamit. Megértjük a dolgokat, ahelyett hogy a pálya széléről gúnyolódnánk. (Idézetek innentől a könyvből.)
Azt fogom leírni, amit 2007 óta tanultam, amikor a BBC felkért a hírekben és az életben felbukkanó számadatokról szóló "More or Less" című rádióműsor vezetésére. Hétről hétre górcső alá vettük a politikusok szájából elhangzó vagy az újságok címoldalán virító statisztikai állításokat. Ezek az állítások gyakran feszegették az igazság határait, de egy egyszerű tényellenőrzés önmagában valahogy sohasem tűnt kielégítő válasznak. Arra jöttünk viszont rá, hogy minden állítás mögött - legyen az igaz, hamis vagy a kettő határán egyensúlyozó - lenyűgöző világ rejlik, arra várva, hogy felfedezzük és megmagyarázzuk." (E műsornak jelenleg 268 adása található a BBC4 honlapján, tehát igen bőséges téma-halmazzal szolgál. - OP)
S a szabályok:
1: Vizsgáljuk meg az érzéseinket!
2: Töprengjünk el személyes tapasztalatainkon!
3: Kerüljük az elhamarkodott adatelemzést!
4: Lépjünk hátra, és élvezzük a rálátást!
5: Ismerjük meg a háttértörténetet!
6: Kérdezzük meg, ki hiányzik!
7: Követeljük meg az átláthatóságot, ha az algoritmus téved!
8: Ne tekintsük maguktól értetődőknek a statisztikai alapokat!
9: Ne feledjük, hogy a félrevezető információ is lehet mutatós!
10: Mindig gondolkodjunk nyitottan!
Az aranyszabály: Legyünk kíváncsiak!
Használati útmutatók hozzájuk a könyvben!

Gróf Klebelsberg Kuno: Utolsó akkordok Erdélyi Szalon Könyvkiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

Országok sorsának egyik legfőbb meghatározója az oktatáspolitikájuk. Abban, hogy Magyarország képes volt Trianon utáni túlélni területe, népessége és erőforrásai nagy része elvesztésének sokkját, és számos tekintetben felzárkózni a fejlettek közé, meghatározó szerepe volt a közoktatásnak. Klebelsberg a magyar történelem egyik legnagyobb, Pázmány Péter-osztályú oktatáspolitikusa. Az ELTE Alumni Net - Híres eleink cikkéből idézve, "Jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus, közel 10 évig (1922-1931) vallás és közoktatásügyi miniszter." (kiemelések mindenütt tőlem) Ebben az időszakban kellett az ország drasztikusan megváltozott viszonyaihoz és lehetőségeihez újjá- és megépíteni a közoktatás intézmény- és eszközrendszerét.

Klebelsberg jellemző nézeteit idézi Móricz Zsigmond: (Móricz Zsigmonddal Budapesten, Holnap Kiadó, 2010 - l. Hírlevél 2011/6. sz.):
"Ma a tömegművelés többé nem luxus, hanem egy elsőrendű közszükséglet. Az írás-olvasás-számolás ma már nem elég. Nyolcmillió magyarból egymillió felnőtt analfabéta van: ezzel a néppel nem bírjuk az európai versenyképességet. Nekünk egy általános szakműveltségre való készséget kell megteremtenünk. (Ma, a tudásalapú gazdaság korában még sokkal inkább - OP) Mire van szükségünk? Arra, hogy az irodalom, tudomány, a kormányzat, a bíróságok, a társadalom legkülönbözőbb faktorai elsőrangúak legyenek; az európai mértéket feltétlenül megüssék. Ha azt egy szociális fejlesztés útján akarom elérni, az nagyon sok pénzbe kerül: de a pedagógia útján keresztülvihető. [..] A kultúrpolitika egy hosszú lejáratú váltó; célja, hogy a jövőnek legyenek szakemberei. [..] Minden ötezer lakosú városnak meg kell kapnia a maga polgári iskoláját, mert ez szelektálja ki tovább a tehetséganyagot."

A Lira ajánlójából a könyvről: "Világpolitika és Kárpát-medence, nemzetközi és nemzeti panorámakép a századelőről. A kultúrpolitikus, jogász, miniszter, a Magyar Történelmi Társulat elnöke gróf Klebelsberg Kuno páratlan karriert futott be a Bethlen-korszakban. A jelen kötet utolsó írásainak gyűjteménye, azok, amelyek a Pesti Napló hasábjain láttak napvilágot a Bethlen-korszak végén. (A közoktatásügyi miniszteri posztjáról történt lemondása után. Érdekesség, hogy az írások előtt megjelenik az eredeti cikk fakszimile képe is. - OP) Bennük enciklopédikus tudás és minden pillanatban a művelődésügy fontossága lakozik, s bár emberöltővel korábbi gondolatok széles tárházáról van szó, Klebelsberg enciklopédikus tudásának összefoglalásai a ma olvasójának is elgondolkodtató összefüggéseket mutatnak."
Az eredeti kiadáshoz (1933) barátja és miniszterelnöke, gróf Bethlen István írt előszót. A "bethleni konszolidáció" adta Klebelsberg oktatáspolitikai munkásságának alapját. Ebben kitér arra is, mi adja e 'kétosztatú összeállítás - kultúrpolitikáról és külpolitikáról szóló írások - alapját. Innentől ebből idézünk:
"Egy eszmékben gazdag, nagy magyar elme gondolat-szimfóniájának utolsó akkordjai csendülnek meg e cikkekben. Bennük is ugyanaz a vezérmotívum, mint élete egész művében: a magyar kultúra, a magyar művelődés szeretete és szolgálata.
Most közreadott újságcikkeinek egyik részében, mint újságíró is, éppúgy, mint közoktatásügyi miniszter, a hosszú ideig elhanyagolt, a parlagon heverő nagy magyar Alföld kultúrájának és tágabb értelemben vett művelődésének az ügyét szolgálja.
A kultúra terén hivatalos állásban folytatott külpolitikai tevékenysége így természetes úton átvezette őt a külpolitika tágabb, egyetemesebb területére, és új feladatokat írt elő a kultúrpolitikus számára is. Előtte nem maradhatott titok közéletünk szűk látókörű, gyakran egyenesen naiv külpolitikai horizontja, a történelmi perspektíva hiánya. Ezt tágítani, kimélyíteni, közkinccsé tenni a kultúrpolitikusnak is előkelő feladata kellett hogy legyen. Ezért, mikor gróf Klebelsberg Kuno megszűnt magyar kultuszminiszter lenni, a magyar nemzeti művelődésnek e másik ugarterületét választotta ki megművelés végett. Így születtek meg külpolitikai tartalmú cikkei, amelyek gyakran egy-egy külpolitikai vonatkozású kérdés komplexumának teljes kidolgozását nyújtják, és megfelelő történelmi látószögből derítenek világot a tárgyalt kérdésre."
Álságos lenne állítanunk, hogy a gondolkodása, nézetei, értékítéletei mindenben megfelelnek mai korunk valóságának. Vitathatatlan tény viszont, hogy a leírtak nagyon is érdekes betekintést adnak Klebelsberg korába, mai világunk sokban meghatározó előtörténetébe mind a magyarországi, mind a világpolitikai terepen, és igazán érdemes végiggondolni, miben van igaza, miben nem, mi érvényes ma is abból, amit mond, és mit írtak felül a világban bekövetkezett alapvető változások.

Jimmy Burns: Maradona - A legenda mennybemenetele és pokoljárása - A teljes életrajz - Partvonal Könyvkiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése

"Istennek köszönhetem, hogy jól játszom. Ezért vetek mindig keresztet, amikor pályára lépek. Úgy érzem, elárulnám őt, ha nem így tennék." - Diego Maradona
"Ez több mint életrajz. Burns a megírt portrét sikerrel ágyazta be az utóbbi három évtized sportjának és társadalomtörténetének átfogó leírásába. Egyszerűen jó az egész, és érdekes olvasmány." Andreas Herren, a FIFA szóvivője.
"Pelé szinte mindent tudott. Maradona mindent tud. Keményebben dolgozik, eredményesebb és ügyesebb. A baj az, hogy nem emiatt fognak emlékezni rá. A saját kedvére formálja a szabályokat." - Sir Alf Ramsey
(Idézetek a könyvből, kiemelések mindenütt tőlem.)
A Partvonal ajánlójából: "Diego Maradona, az ,»Isten keze«-ként is emlegetett focista minden idők legismertebb labdarúgója. Hazájában szinte vallásos tisztelet övezte. Az isteni Diego azonban nemcsak a sportsikereiről volt híres, mozgalmas életében a labdarúgás mellett sajnos meghatározó szerepet játszott a drog és más káros szenvedélyek is. Jimmy Burns, a Financial Times oknyomozó újságírója a kulisszák mögé tekintve tárja elénk az argentin legenda hullámvölgyekben gazdag életét: az »aranykölyök« szegénynegyedben töltött gyermekkorától a fényűző gazdagságon és példátlan sikereken át egészen a világra szóló botrányokig. A fotókkal illusztrált bestseller átfogó képet ad a háttérben zajló piszkos manőverekről is, amelyek nagyban befolyásolták a futballbálvány karrierjét és magánéletét."
Az Encyclopaedia Britannica terjedelmes szócikket szentel Maradonának. Ebből idézve: "A köpcös és állhatatos középpályás, Maradona az alsóbb néposztályok hőse lett Argentínában és Dél-Olaszországban, ahol győzelmekre vezette a Napolit a gazdagabb északi klubokkal szemben. 21 éves hivatásos pályafutása során 490 hivatalos klubmérkőzésen játszott és 259 gólt szerzett. A FIFA internetes szavazása őt nevezte meg a 20. század legkiemelkedőbb játékosának."
Burns nagyon profi. Már az első bekezdésében olyan hangot üt meg, amely emlékezetessé teszi a könyvét: "Bárkinek, aki kételkedik abban, hogy Maradona sokkal több volt egy labdarúgónál, elég csak egy pillantást vetnie azokra a szalagcímekre, amelyekkel az újságok beszámoltak 2020. november 25-én bekövetkezett haláláról. »Le Dieu est Mort« (»Isten halott«) - hirdette a francia L'Équipe, »Halhatatlan: 1960 - mindörökké«, írta az argentin Olé, emlékeztetőül, hogy Maradona nemcsak futballgéniusz volt, de egy ikon, egy legenda is. Az egyik transzparensen, amelyet a jórészt szegénységben élő argentin descamisadók (»félmeztelenek«) tömegében feltartottak, ez állt: »Nem az számít, hogy mit tettél az életeddel, hanem az, amit a miénkkel tettél.«" - ami a leghitelesebbektől, 'az ő népétől' jövő bűnbocsánat mindarra, amit elkövetett.
Az ő népe: Burns meglátogatta Maradona gyermekkorának színhelyét. "A felfedezőutam során olyan helyekre jutottam el, ahol az utcák nem voltak kikövezve, nyitott szennyvízcsatornák és rothadó zöldség bűzölgött, és ahol a fémhulladékból, kilazult téglákból és kartonpapírból összetákolt kunyhót, amelyben Maradona a gyerekkorát töltötte, virágokkal és rózsafüzérekkel feldíszített szentélyként tisztelték."
Lehet egy ilyen mélyről indulást sértetlenül megúszni? "Az utóbbi években, különösen Argentínában, a médiában sokszor úgy ábrázolták Maradonát, mintha egy istenadta tehetség, egy varázsló lett volna. Azonban Maradona soha nem felejtette el azt a társadalmi megaláztatást, amely azzal járt, hogy a szegénynegyedben született. Mindez színesítette a világlátását, és felerősítette a vágyát, hogy egy olyan világban bizonyítson, ahol a hasonló hátterű embereknek nincs sok esélye - ő maga szegény olasz bevándorlók és indiánok leszármazottja volt. Ez ugyanakkor hatalmas rajongótábort biztosított neki, többek között a világ szegényei között, akik számára a futball egyszerre jelent menekülést és összeköttetést más világokkal."
"Ez a történet egy született tehetségről szól, aki egy idő után istennek képzelte magát, amit aztán meg is szenvedett. Életének első harminchat éve (1960-96) egy olyan kor lenyomata, amelyben a labdarúgás kedvelt szabadidős tevékenységből a világ legnépszerűbb sportjává nőtte ki magát; ahol a futballisták, a szurkolók és a klubok tisztségviselői olyan médiafigyelemnek és kereskedelmi nyomásnak vannak kitéve, amilyenről harminc évvel korábban még nem is álmodtak volna. Bár azt állította magáról, hogy a »nép fiaként« az embereknek játszik, Maradona valójában kulcsszereplővé vált egy óriási pénzcsináló gépezetben."
A többit tessék elolvasni: szélsőséges nagyság és tragédia korunk színpadán.

SAJTÓSZEMLE

Műszaki Magazin, 2021. 09. 18., 54. oldal
Megalakult a Biztonságos Digitális Társadalom Innovációs Klaszter

hirlevel.egov.hu, 2021. 09. 19.
Exkluzív interjú az új lendületet kapó startup ökoszisztémáról - eGov Hírlevél

pecsistop.hu, 2021. 09. 19.
Interaktív és sokszínű: Jön a Kutatók Éjszakája a PTE-n!

dehir.hu, 2021. 09. 19.
Minden korábbinál több forrás hasznosul a felsőoktatásban

webradio.hu, 2021. 09. 19.
ITM: minden korábbinál több forrás hasznosul a felsőoktatásban

magyarhirlap.hu, 2021. 09. 19.
Magyarország regionális tudásközponttá válhat

mandiner.hu, 2021. 09. 19.
Minden korábbinál több forrás hasznosul a felsőoktatásban

profitline.hu, 2021. 09. 19.
Minden korábbinál több forrás hasznosul a felsőoktatásban

pestisracok.hu, 2021. 09. 19.
Minden korábbinál több forrás hasznosul a felsőoktatásban

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, 2021. 09. 19.
Minden korábbinál több forrás hasznosul a felsőoktatásban

portfolio.hu, 2021. 09. 19.
Itt a bejelentés a kormánytól: az EU-átlag több, mint dupláját költheti a felsőoktatásra a következő években

portfolio.hu, 2021. 09. 19.
Egyetemistaként dolgozták ki, mára iparági standarddá vált a magyar IT-cég megoldása

magyarnemzet.hu, 2021. 09. 20.
A tantermi tudáson túl indul az igazi verseny
"...Jól láthatóan növekszik a diákok tudományok iránti érdeklődése az utóbbi években, köszönhetően a tanárok inspiráló munkájának is - mondta lapunknak Pakucs János, a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny szervezőbizottságának elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke a megméretés tegnapi bejelentése alkalmából..."

techmonitor.hu, 2021. 09. 20.
Kezdődik a tizenéves innovátorok országos tehetségkutató versenye
"...A Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával meghirdeti a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt...."

orientpress.hu, 2021. 09. 20.
Meghirdették a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

webradio.hu, 2021. 09. 20.
Meghirdették a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

preshaz.eu, 2021. 09. 20.
Ifjú innovátorok kiugrását serkentik

itbusiness.hu, 2021. 09. 20.
Indul a tizenéves innovátorok tehetségkutató versenye

magyarhirlap.hu, 2021. 09. 20.
Megalakult az alkalmazott kutatásokat támogató hálózat

webradio.hu, 2021. 09. 20.
Palkovics: megalakult az alkalmazott kutatásokat támogató hálózat

napi.hu, 2021. 09. 20.
Megalakult az alkalmazott kutatásokat támogató hálózat

gondola.hu, 2021. 09. 20.
Megalakult az alkalmazott kutatásokat támogató hálózat

demokrata.hu, 2021. 09. 20.
Megalakult az alkalmazott kutatásokat támogató hálózat

medicalonline.hu, 2021. 09. 20.
Megalakult az alkalmazott kutatásokat támogató hálózat

vg.hu, 2021. 09. 20.
Hálózat alakult állami érdekeltségű kutatóintézetek bevételének növelésére

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szon.hu, delmagyar.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, 2021. 09. 20.
Palkovics: megalakult az alkalmazott kutatásokat támogató hálózat

nool.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

vaol.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

sonline.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

zaol.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

szoljon.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

baon.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

kisalfold.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

boon.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

veol.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

duol.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

beol.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

feol.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

bama.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

delmagyar.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

heol.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

teol.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

kemma.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

szon.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

haon.hu, 2021. 09. 20.
5 millió forintot nyerhetnek fiatalok a tudományos versenyen

zetapress.hu, 2021. 09. 20.
Tini innovátorok

bama.hu, 2021. 09. 20.
Érdekfeszítő előadásokkal rukkolnak elő a tudomány ünnepén

M5, Híradó, 2021. 09. 20.
Meghirdették a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

Magyar Nemzet, 2021.09.21., 12. oldal
A tantermi tudáson túl indul az igazi verseny

Magyar Hírlap, 2021. 09. 21., 8. oldal
Megalakult az alkalmazott kutatásokat támogató hálózat

profitline.hu, 2021. 09. 21.
Meghirdették a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

hirextra.hu, 2021. 09. 21.
Kezdődik a tizenéves innovátorok országos tehetségkutató versenye

gondola.hu, 2021. 09. 21.
Fiatal innovátorok kiugrására nyitnak lehetőséget

promenad24.hu, 2021. 09. 21.
Már lehet jelentkezni az idei Ifjúsági Tudományos és Innovációs versenyre

mediapiac.com, 2021. 09. 21.
Innovációs ötleteket várnak fiataloktól

vg.hu, 2021. 09. 21.
A vírus okozta válságban is előrébb lépett Magyarország

webradio.hu, 2021. 09. 21.
ITM: Magyarország a vírusválságban is javított innovációs teljesítményén

magyarhirlap.hu, 2021. 09. 21.
Magyarország a vírusválságban is javított innovációs teljesítményén

demokrata.hu, 2021. 09. 21.
Magyarország a vírusválságban is javított innovációs teljesítményén

napi.hu, 2021. 09. 21.
Svájc az első, Magyarország a 34. az innovációs rangsorban

makronom.mandiner.hu, 2021. 09. 21.
Okosan öntjük a pénzt az innovációba: már látszanak az eredmények

profitline.hu, 2021. 09. 21.
A vírusválság alatt sem stagnált a hazai innovációs teljesítmény

gondola.hu, 2021. 09. 21.
Magyar tizenévesek Európa legjobbjai között: Fiatal Tudósok Versenye
"...az EU Fiatal Tudósok Versenyét - melyre a világ 34 országából érkeztek középiskolai fiatalok - az idén szeptember 17-19. között rendezték meg, ahol három magyar fiatal különdíjakat kapott - jelentette a Gondolának a Magyar Innovációs Szövetség..."

zetapress.hu, 2021. 09. 21.
Tinisikereink
"...A több tízezer 14-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2020/21. évben megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három 1. díjas pályázatának készítője képviselhette..."

sajomente.hu, 2021. 09. 21.
Magyar középiskolások sikere az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén

napi.hu, 2021. 09. 21.
Magyar középiskolások értek el sikert az EU fiatal tudósok versenyén

propeller.hu, 2021. 09. 21.
Magyar középiskolások sikere az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén

webradio.hu, 2021. 09. 21.
Magyar középiskolások sikere az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén

origo.hu, 2021. 09. 21.
Magyar középiskolások sikere az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén

kkvmagazin.com, 2021. 09. 21.
KERESIK A LEGTEHETSÉGESEBB FIATALOKAT
"...Meghirdették a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt hétfőn Budapesten..."

nyiregyhaza.hu, 2021. 09. 21.
Kezdődik a tizenéves innovátorok országos tehetségkutató versenye

sajomente.hu, 2021. 09. 21.
ITM-helyettes államtitkár: Magyarország gazdaságilag növekvő, az innováció terén folyamatosan fejlődő ország

sajomente.hu, 2021. 09. 21.
Palkovics: kiemelt ágazatként tekint a kormány a védelmi iparra

magyarhirlap.hu, 2021. 09. 21.
Palkovics: Kiemelt ágazatként tekint a kormány a védelmi iparra

hir.ma, 2021. 09. 21.
Palkovics: kiemelt ágazatként tekint a kormány a védelmi iparra

webradio.hu, 2021. 09. 21.
Palkovics: kiemelt ágazatként tekint a kormány a védelmi iparra

portfolio.hu, 2021. 09. 21.
Palkovics László: a kormány kiemelt szektorként kezeli a védelmi ipart

novekedes.hu, 2021. 09. 21.
Palkovics: kiemelt ágazatként tekint a kormány a védelmi iparra

demokrata.hu, 2021. 09. 21.
A kormány kiemelt ágazatként tekint a védelmi iparra

magyarnemzet.hu, 2021. 09. 21.
Kiemelt ágazatként tekint a kormány a védelmi iparra

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szon.hu, delmagyar.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, 2021. 09. 21.
Palkovics: kiemelt ágazatként tekint a kormány a védelmi iparra

hirado.hu, 2021. 09. 21.
Magyarország védelmi ipara tíz éven belül a térség meghatározó szereplőjévé fejlődhet

gondola.hu, 2021. 09. 21.
Kiemelt ágazat a védelmi ipar

origo.hu, 2021. 09. 21.
A tőkefinanszírozás nemcsak a fejlődésben, hanem a válságkezelésben is fontos

nkfih.gov.hu, 2021. 09. 21.
A tantermi tudáson túl indul az igazi verseny
"...- Jól láthatóan növekszik a diákok tudományok iránti érdeklődése az utóbbi években, köszönhetően a tanárok inspiráló munkájának is - mondta lapunknak Pakucs János, a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny szervezőbizottságának elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke a megméretés tegnapi bejelentése alkalmából..."

InfoRádió, 2021. 09. 21.
Összeállítás: Nemzetbiztonsági és gazdasági szempontból is kiemelt ágazatként tekint a kormány a védelmi iparra, mondta Palkovics László

Trend FM, Reggeli monitor, 2021. 09. 21.
Összeállítás: 31. alkalommal hirdették meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

m1, Ma reggel, 2021. 09. 21.
Minden korábbinál több forrás hasznosul a felsőoktatásban

Magyar Hírlap, 2021. 09. 22., 10. oldal
A válság alatt javított hazánk az innovációs teljesítményén

Magyar Hírlap, 2021. 09. 22., 10. oldal
Palkovics: A védelmi iparra kiemelt szektorként tekint a kormány

Magyar Nemzet, 2021. 09. 22., 15. oldal
Kiemelt ágazat hazánkban a védelmi ipar

insiderblog.hu, 2021. 09. 22.
Kezdődik a tizenéves innovátorok országos tehetségkutató versenye

innoportal.hu, 2021. 09. 22.
Magyar tizenévesek Európa legjobbjai között

innoteka.hu, 2021. 09. 22.
Magyar tizenévesek Európa legjobbjai között

nkfih.gov.hu, 2021. 09. 22.
Meghirdették a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

gyartastrend.hu, 2021. 09. 22.
Magyar tizenévesek Európa legjobbjai között

techmonitor.hu, 2021. 09. 22.
Magyar tizenévesek Európa legjobbjai között

hirextra.hu, 2021. 09. 22.
Magyar tizenévesek Európa legjobbjai között

novekedes.hu, 2021. 09. 22.
ITM: Újabb 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

magyarhirlap.hu, 2021. 09. 22.
Újabb 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

vg.hu, 2021. 09. 22.
Újabb 35 milliárd forintra pályázhatnak a hazai innovátorok

jnsz.hu, 2021. 09. 22.
Újabb 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

tolnavar.hu, fejervar.hu, pestpilis.hu, baranyavar.hu,
Újabb 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

bacsmegye.hu, 2021. 09. 22.
Újabb 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szon.hu, delmagyar.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, 2021. 09. 22.
ITM: újabb 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

kamaraonline.hu, 2021. 09. 22.
Újabb 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

magyarnemzet.hu, 2021. 09. 22.
Újabb innovációs támogatások nyílnak a vállalkozásoknak

piacesprofit.hu, 2021. 09. 22.
Újabb 35 milliárd forintos pénzcsapot nyitottak meg a cégek előtt

ado.hu, 2021. 09. 22.
Még 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira - Adó Online

promenad24.hu, 2021. 09. 22.
Újabb 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

privatbankar.hu, 2021. 09. 22.
Újabb 35 milliárd forintnyi innovációs pénzre pályázhatnak a hazai vállalatok

itbusiness.hu, 2021. 09. 22.
35 milliárd innovációra

portfolio.hu , 2021. 09. 22.
Meghirdették a rendkívül népszerű KFI-pályázat újabb körét

hirtukor.hu, 2021. 09. 22.
A Pest megyei vállalkozások a legnagyobb nyertesek

uzleti-innovacio.blog.hu, 2021. 09. 22.
Magyar innováció: csitulj, szív! - Üzleti innováció, üzletfejlesztés

webradio.hu, 2021. 09. 22.
Kutatók éjszakája - Érdekes kutatások, látványos kísérletek, esti túra Zala megyében

zaol.hu, 2021. 09. 22.
Kutatók éjszakája - Érdekes kutatások, látványos kísérletek, esti túra Zala megyében

nkfih.gov.hu, 2021. 09. 22.
Újabb 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

Kossuth Rádió, Krónika 08:00, 2021. 09. 22.
Az a cél, hogy a magyar védelmi ipar a következő tíz éven belül a régió meghatározó szereplője legyen, mondta Palkovics László

Trend FM, Hírek 13:00, 2021. 09. 22.
Magyarország a 34. lett a gazdaságok innovációs teljesítményét vizsgáló globális innovációs indexen

KarcFM, Hangoló, 2021. 09. 22.
Immár 31. alkalommal szervezik meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, ahol a középiskolások természettudományi projekttel nevezhetnek

Trend FM , 2021. 09. 22.
A PIACI KFI pályázat újabb fordulójában szerdától 35 milliárd forint támogatás érhető el

RTL Klub, Reggeli, 2021. 09. 22.
A természettudományos mesék és történetek írására buzdít a Richter Gedeon Nyrt. és a Szabó Szabolcs Alapítvány

Magyar Nemzet, 2021. 09. 23., 14. oldal
Újabb 35 milliárd forint támogatás innovációra

Magyar Hírlap, 2021. 09. 23., 8. oldal
Újabb harmincötmilliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

Délmagyarország, 2021. 09. 23., 3. oldal
Tizenévesek innovációs tehetségkutatója
"...A Magyar Innovációs Szövetség két minisztériummal és az Innovációs Hivatal fő támogatásával meghirdeti a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. A kreatív fiatalok összesen ötmillió forint jutalmat kaphatnak..."

Figyelő, 2021. 09. 23., 30-32. oldal
Innováció egy konzervatív piacon

Figyelő, 2021. 09. 23., 36-37. oldal
Nehezített pályán

Kelet-Magyarország, 2021. 09. 23., 3. oldal
Támogatják az innovációt

portfolio.hu, 2021. 09. 23.
Miből növekednek a magyar kkv-k? - Ilyen a hazai valóság

helloworldonlone.hu, 2021. 09. 23.
Magyar különdíjasok az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén

pannonnovum.hu, 2021. 09. 23.
Újabb 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

scmonitor.hu, 2021. 09. 23.
Újabb támogatás a hazai vállalatok innovációira

zaol.hu, 2021. 09. 23.
Megkezdődött a GreenTech Zalaegerszeg konferencia és szakkiállítás

kanizsaujsag.hu, 2021. 09. 23.
Érdekes kutatások, látványos kísérletek, esti túra a Kutatók éjszakáján Zala megyében

portfolio.hu, 2021. 09. 23.
A magyar startup-történelem egyik legnagyobb exitje - Beszámoltak az alapítók

portfolio.hu, 2021. 09. 23.
A korai magyar startupok kapitalizációja mára vetekszik a hazai blue chipekével 

figyelo.hu, 2021. 09. 23.
Részletek az egyik legnagyobb hazai startup-felvásárlásról

profitline.hu, 2021. 09. 23.
A magyar startup-történelem egyik legnagyobb exitje

trendfm.hu, 2021. 09. 23.
Magyarország a vírusválságban is javított innovációs teljesítményén

palyazatihirek.eu, 2021. 09. 23.
Pályázati Hírek - Széchenyi Terv Plusz pályázatok - Akár 800 millió forintra pályázhatnak kutatás-fejlesztési projektjeikre a vállalkozások!

Innotéka, 2021. 09. 24., 9-13. oldal
Az Akadémia partnerséget kínál

Zalai Hírlap, 2021. 09. 24., 1-2. oldal
Megőrizni a világunkat
Ma is tart a Greentech 2021 szakkiállítás és konferencia

Innotéka, 2021. 09. 24., 16. oldal
Új kutatócsoportok alakulnak

Innotéka, 2021. 09. 24., 17. oldal
Egyre több a női feltalálóhoz köthető szabadalom

Innotéka, 2021. 09. 24., 2. oldal
Mesés természettudomány

Napló, 2021. 09. 24., 12. oldal
Ösztönzik az innovációt

magyarnemzet.hu, 2021. 09. 24.
Hazai kkv-kból regionális multik

szellemitulajdon.hu, 2021. 09. 24.
Különdíjat kapott három magyar fiatal az EU Fiatal Tudósok Versenyén

szellemitulajdon.hu, 2021. 09. 24.
Fiatal tehetséges innovátorok jelentkezését várja a Magyar Innovációs Szövetség

fataj.hu, 2021. 09. 24.
Hazai innováció támogatása

szegedma.hu, 2021. 09. 24.
A hétvégén Szegeden is Kutatók Éjszakája lesz

webradio.hu, 2021. 09. 24.
Radványi Ádám elméleti evolúcióbiológus nyerte a FameLab magyarországi döntőjét

medicalonline.hu, 2021. 09. 24.
Radványi Ádám elméleti evolúcióbiológus nyerte a FameLab magyarországi döntőjét

webradio.hu, 2021. 09. 24.
Rákossy Balázs: csak versenyképes gazdaságra támaszkodva lehet sikeres országot építeni

demokrata.hu, 2021. 09. 24.
Versenyképes gazdaságra támaszkodva lehet sikeres országot építeni

novekedes.hu, 2021. 09. 24.
Rákossy Balázs: csak versenyképes gazdaságra támaszkodva lehet sikeres országot építeni

jarmuipar.hu, 2021. 09. 25.
Megalakult az alkalmazott kutatásokat támogató hálózat

168.hu, 2021. 09. 25.
Külföldön élő magyar kutatókat akar hazacsábítani a kormány

infostart.hu, 2021. 09. 25.
A külföldön dolgozó kutatókat megszólító programot indít az ITM

jarmuipar.hu, 2021. 09. 25.
Megalakult az alkalmazott kutatásokat támogató hálózat

napi.hu, 2021. 09. 25.
Hazacsábítaná külföldről a magyar kutatókat a kormány

portfolio.hu, 2021. 09. 26.
Tényleg versenyeznek egymással a magyarok, vagy képesek vagyunk együttműködni? Itt a válasz

demokrata.hu, 2021. 09. 25.
Külföldön dolgozó kutatókat szólít meg az ITM új programja

magyarhirlap.hu, 2021. 09. 25.
A külföldön dolgozó kutatókat megszólító programot indít az ITM

profitline.hu, 2021. 09. 25.
A külföldön dolgozó kutatókat megszólító programot indít az ITM

webradio.hu, 2021. 09. 26.
A külföldön dolgozó kutatókat megszólító programot indít az ITM

szakszervezetek.hu, 2021. 09. 26.
Hazacsábítaná külföldről a magyar kutatókat a kormány

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szon.hu, delmagyar.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, 2021. 09. 26.
A külföldön dolgozó kutatókat szólítja meg az innovációs minisztérium

weborvos.hu, 2021. 09. 26.
A külföldön dolgozó kutatókat megszólító programot indítanak

szon.hu, 2021. 09. 26.
A külföldön dolgozó kutatókat szólítja meg az innovációs minisztérium

delmagyar.hu, 2021. 09. 26.
A külföldön dolgozó kutatókat szólítja meg az innovációs minisztérium

Magyar Hírlap, 2021. 09. 27., 10. oldal
A külföldön dolgozó kutatókat...

Magyar Hírlap, 2021. 09. 27., 8. oldal
A kutatási-fejlesztési támogatások több mint a kétszeresükre nőttek az elmúlt tíz évben hazánkban

Magyar Nemzet, 2021. 09. 27., 13. oldal
Külföldön kutatókat szólít meg az innovációs tárca programja

gyartastrend.hu, 2021. 09. 27.
Kkv-k automatizálják a magyar ipart

jarmuipar.hu, 2021. 09. 27.
35 milliárd forint ingyen pénz innovációra

preshaz.eu, 2021. 09. 27.
Tehetséges magyar fiatalok
"...Kiválasztották a 2021. év legtehetségesebb fiataljait a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny keretei között. Az üzleti hasznosításra alkalmas pályázatok készítőit a Startup Campus program ingyenesen üzleti és startup forrásszerzési képzésben, mentorálásban részesíti..."

techmonitor.hu, 2021. 09. 27.
30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

zetapress.hu, 2021. 09. 27.
Projektzárás
"...Kiválasztották a 2021. év legtehetségesebb fiataljait a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny keretei között..."

trendfm.hu, 2021. 09. 27.
Egy hellyel feljebb kerültünk az innovációs világranglistán

innoteka.hu, 2021. 09. 27.
Kiemelkedő ifjú tudósjelöltek és innovátorok

Radió88, 2021. 09. 27.
Már lehet jelentkezni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre
"...Dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója a Rádió88-nak elmondta, olyan kreatív középiskolás fiatalokat keresnek, akik otthon vannak a természettudományokban..."

osztalyfonok.hu, 2021. 09. 28.
31. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2021/2022-es tanév)

nonprofit.hu, 2021. 09. 28.
31. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny

minuszos.hu, 2021. 09. 28.
Végre Zsigó is megkapta a magáét - [-] mínuszos.hu
"...Az épp huszonharmadik alkalommal odaítélt elismerést a digitális oktatás nagykövete kategóriában Zsigó Zsolt, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium mesterpedagógusa érdemelte ki..."

muszaki-magazin.hu, 2021. 09. 28.
31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

autopro.hu, 2021. 09. 28.
Húsz millió forinthoz juthatnak a HUMDA startup program résztvevői

gyorplusz.hu, 2021. 09. 28.
Akadémiai Nap a Széchenyi István Egyetemen

Trend FM - Reggeli monitor, 2021. 09. 28.
Összeállítás: Magyarország 34. lett a gazdaságok innovációs teljesítményét vizsgáló Globális Innovációs Indexen

Nők Lapja, 2021. 09. 29., 8. oldal
Újra tudós nőket díjaztak

Nők Lapja, 2021. 09. 29., 24-27. oldal
Startup egy személyben

ujszo.com, 2021. 09. 29.
Kiemelt elismerést kapott a Gabonakutató a 29. Magyar Innovációs Nagydíjon

storeinsider.hu, 2021. 09. 29.
Újabb támogatás a hazai vállalatok innovációira

figyelo.hu, 2021. 09. 29.
Kína maximumra tekeri a tehetséggondozást

kanizsaujsag.hu, 2021. 09. 29.
Egykori diák tartott kedvcsináló előadást a Piaristában

medicalonline.hu, 2021. 09. 29.
Bemutatták a Lendület program idei pályázatának nyerteseit

novekedes.hu, 2021. 09. 29.
Együttműködési megállapodást ír alá az SZTNH és a Szegedi Tudományegyetem

Magyar Hírlap, 2021. 09. 30., 4. oldal
Bemutatták a Lendület program...

Világgazdaság, 2021. 09. 30., 16. oldal
Egyetemeink szolgálata a piac felé

dehir.hu, 2021. 09. 30.
Újabb pályázati lehetőség élénkíti a magyar-német kutatási kapcsolatokat

portfolio.hu, 2021. 09. 30.
Egy új pályázat élénkíti a magyar-német kutatási kapcsolatokat

magyarhirlap.hu, 2021. 09. 30.
Újabb pályázati lehetőség élénkíti a magyar-német kutatási kapcsolatokat

orientpress.hu, 2021. 09. 30.
ITM: újabb pályázati lehetőség élénkíti a magyar-német kutatási kapcsolatokat

weborvos.hu, 2021. 09. 30.
Bemutatták a Lendület program idei pályázatának nyerteseit

infoter.hu, 2021. 09.30.
Gazdasági előnyt jelent, ha védjük a szellemi tulajdont

logisztika.hu, 2021. 09.30.
35 milliárd forint ingyen pénz innovációra

noklapja.hu, 2021. 09.30.
Startup egy személyben - Domokos és a robot-tengeralattjáró

piacesprofit.hu, 2021. 09.30.
Pályázat indul cégeknek - cél a magyar-német kapcsolatok erősítése

weborvos.hu, 2021. 09.30.
Újabb pályázati lehetőség a magyar-német kutatási kapcsolatokhoz

magyarnemzet.hu, 2021. 09.30.
Újabb pályázat élénkíti a magyar-német kutatási kapcsolatokat

teol.hu, kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szon.hu, delmagyar.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, haon.hu, 2021. 09. 30.
ITM: újabb pályázati lehetőség élénkíti a magyar-német kutatási kapcsolatokat

dehir.hu, 2021. 09.30.
ITM: újabb pályázati lehetőség élénkíti a magyar-német kutatási kapcsolatokat

gyartastrend.hu, 2021. 09.30.
Mobilitási startup program indul

hirextra.hu, 2021. 09.30.
A leghatékonyabb kutatóhelyek a szellemi tulajdonukra is odafigyelnek

trendfm.hu, 2021. 09.30.
A leghatékonyabb kutatóhelyek a szellemi tulajdonukra is odafigyelnek

origo.hu, 2021. 09.30.
Együtt járhat a termelés a kutatás-fejlesztéssel

vg.hu, 2021. 09.30.
Egyetemeink szolgálata a piac felé

webradio.hu, 2021. 09.30.
Szijjártó: a jó termelési tapasztalatok és a kutatás-fejlesztési beruházások angyali kört alkotnak Magyarországon

hir.ma, 2021. 09.30.
Szijjártó: a jó termelési tapasztalatok és a kutatás-fejlesztési beruházások angyali kört alkotnak Magyarországon

novekedes.hu, 2021. 09.30.
Szijjártó: a jó termelési tapasztalatok és a kutatás-fejlesztési beruházások angyali kört alkotnak Magyarországon

magyarhirlap.hu, 2021. 09.30.
Szijjártó: A kormány a válság alatt is folytatta a vállalatok támogatását

pestisracok.hu, 2021. 09.30.
Szijjártó: a jó termelési tapasztalatok és a kutatás-fejlesztési beruházások angyali kört alkotnak Magyarországon

kisalfold.hu, 2021. 09.30.
Szijjártó: a kutatás-fejlesztési beruházásokkal a gazdasági növekedés lehetőségét nyerjük meg

hirado.hu, 2021. 09.30.
A jövőt nyeri el, aki győz a kutatás-fejlesztési beruházásokért folytatott versenyekben

168.hu, 2021. 09.30.
Varga: az európai gazdaság nem lehet sikeres a V4-ek sikere nélkül

hírTV, 2021. 09.30.
A hosszútávú beruházások Magyarországnak biztonságot, gazdasági növekedést jelentenek, mondta Szijjártó Péter

tv2, 2021. 09.30.
A jó termelési tapasztalatok és a kutatás-fejlesztési beruházások angyali kört alkotnak Magyarországon, mondta Szijjártó Péter

Európai Rádió, 2021. 09. 30.
Interjú dr. Antos Lászlóval a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetéséről

Délmagyarország, 2021. 10. 01., 3. oldal
Szellemi értékeit óvja az SZTE

nkfih.gov.hu, 2021. 10. 01.
31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny (2021/2022-es tanév)

player.hu, 2021. 10. 01.
Végtelen jó program a Svábhegyi Csillagvizsgálóból bolygókat lesni

uzletihirszerzes.hu, 2021. 10. 01.
Egy hellyel feljebb kerültünk az innovációs világranglistán

TV2, Innovátor, 2021. október 2.
Meghirdették a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

duol.hu, 2021. október 3.
Idén is Tudományos Hét a DUE-n

hirlevel.egov.hu, 2021. október 3.
Az innovációpolitika új eszközei: az Európai Bizottság uniós küldetéseket indít fontos kihívások kezelésére

hirlevel.egov.hu, 2021. október 3.
Kérdések és válaszok: az uniós küldetések

hirlevel.egov.hu, 2021. október 3.
Először ülésezett az EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács

Rádió Dabas, 10:00, 2021. október 3.
Interjú Balázs Gáborral, a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettjével

Magyar Hírlap, 2021. 10. 04., 8. oldal
Felfelé ívelő trend a szabadalmi kérelmek terén

kamaraonline.hu, 2021. 10. 04.
Újabb pályázati lehetőség élénkíti a magyar-német kutatási kapcsolatokat

magyarhirlap.hu, 2021. 10. 04.
Felfelé ívelő trend a szabadalmi kérelmek terén

Energiaforrás, 2021. 1. szám, 6-11. oldal
Élen járunk az energetikai innovációban

Energiaforrás, 2021. 1. szám, 66-67. oldal
Véget ért az ötödik MVM Edison Startup Verseny!
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Pazsák Zsófia,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.