XXXI. évf. | 2021. augusztus 10. |15. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
MAFITUD
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Köszöntjük új tagunkat

Pályázati felhívás
Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.
A következő megjelenés időpontja 2021. szeptember 7.

Átadták az MKIK által támogatott 2020. évi Innovációs Díjat

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban, július 20-án tartott sajtónyilvános ünnepségen került átadásra az a 2020. évi Innovációs Díj, melyet az MKIK ajánlott fel. (A díjat az eredeti tervek szerint idén is az Országházban adtuk volna át, ezt azonban a koronavírus-járvány megakadályozta.)

Az ünnepséget Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, és hangsúlyozta, hogy a gazdaság növekedését biztosító vállalati innovációs tevékenység az elmúlt évben közel 50%-kal, növekedett, mely döntően a hazai innovációs irányítórendszer kormányzati szintre emelésének és az állami K+F források jelentős növekedésének eredménye.
Sebők Katalin, az NKFI Hivatal elnökhelyettese ünnepi beszédében többek között elmondta: Magyarország innovációs teljesítménye folyamatosan javul, az idei évben 182 milliárd forintos pályázati keretösszeg áll rendelkezésre az innovációs szereplők számára.

A 2020. évi Innovációs Díjat Jancsó Péter, a Graboplast Padlógyártó Zrt. elnök-vezérigazgatója vette át Sebők Katalintól és Dunai Pétertől, az MKIK főtitkárától, különleges tulajdonságú padlóburkolat-fejlesztésekért:
  • a Grabo Silver Knight kifejlesztésével fő cél a kórházi eredetű fertőzések számának és következményeinek visszaszorítása volt. A Covid világjárvány következményei különösen időszerűvé tették ennek az innovációnak a fontosságát.
  • a sportolókat érő ízületi terhelést csökkenteni kell, és meg kell akadályozni az elcsúszást, valamint a talp letapadását. A Graboplastnak sikerült a műszaki és esztétikai szempontokat úgy ötvözni, hogy a versenysport padló megjelenése a piaci trendekbe illeszkedik.
A padlóburkolat-fejlesztéseket Dunai Péter méltatta, melyre Jancsó Péter válaszolt.
A 29. Innovációs Nagydíj Pályázaton kiemelt, többi díjazottról és további 52, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg.

NKFIH Innovációs Testülete

A Vegyes Bizottság/Szakértői Csoport javaslata alapján Dr. Pakucs János, elnök és Dr. Gaál Zoltán, társelnök az NKFIH Innovációs Testülete nevében az elmúlt időszakban az alábbi kiírások vonatkozásában terjesztett fel döntési javaslatot az NKFI Hivatal elnöke felé:
  • a „Horizont 2020 KKV Fejlesztési eszköz rásegítő pályázat” elnevezésű kiírásra 2020. szeptember 9. naptól 2020. november 24. napig beérkezett támogatási kérelmek (2019-2.1.4-KKV újranyitott)
  • az „EUREKA programban való magyar részvétel támogatása” elnevezésű kiírásra 2020. május 22. naptól 2020. június 30. napig beérkezett támogatási kérelem (nemzetközi partner értékelése után) (2019-2.1.1-EUREKA újranyitott 3. kör)
  • a „Magyar-vietnámi alkalmazott kutatás-fejlesztési együttműködési pályázat” elnevezésű kiírásra 2020. január 24. naptól 2020. február 21. napig beérkezett támogatási kérelmek (2019-2.1.12-TÉT_VN)
  • a „Szellemi alkotások hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelmét szolgáló tevékenységek támogatása az alkotások hasznosulásának előmozdítása érdekében” elnevezésű pályázati kiírásra 2021. január 1. naptól 2021. február 26. napig beérkezett támogatási kérelmek (2020-1.1.3-IPARJOG 3. kör)
  • a "Kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködés támogatása az általános relációban" elnevezésű pályázati kiírásra 2020. július 22. naptól 2020. szeptember 24. napig beérkezett támogatási kérelmek (2019-2.1.11-TÉT általános 2020 újranyitott).

XXV. Országos Diákkonferencia együttműködői nap

A Kutató Diákok Mozgalma 2021. augusztus 6-án rendezte az „Ahol megtalálod a helyed!” elnevezésű XXV. Országos Diákkonferencia Együttműködői Napját, Káptalanfüreden. A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Jakab László, a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrielnöke, választmányi tagunk, tartott bemutatkozó előadást.

Előadásában összefoglalta az elmúlt évek nemzetközi versenyeinek tapasztalatait. Kiemelte, hogy az Innovációs Szövetség partner szervezetein, ipari kapcsolatain keresztül segítséget tud nyújtani a sikeres nemzetközi szerepléshez.
Beszélt a STEM szakok meghatározó, az innovációt elősegítő és támogató szerepéről. Az ilyen képzések Európában, globális összehasonlításban, kritikus helyzetben vannak, ezért fontos ezek kiemelt kezelése. Ebben a tehetségkutató versenyek szerepe meghatározó lehet.

HÍREK | MAFITUD

Drop the STEM

Novák Blanka, a 27. Ifjúsági Innovációs Verseny I. díjazottja által elindított Drop the STEM podcast júniusban a top 10 magyar tudományos podcast között szerepelt az Apple Podcasts-on. Olyan csatornák kerültek be a leghallgatottabbak közé, mint az MTA vagy a NASA online beszélgetőműsora.

A Drop the STEM első évadja júniusban zárult 50 epizóddal, több mint 20000 hallgatottsággal.
Nemzetközileg elismert fiatal kutatókat ismerhettek meg a hallgatók az egyes epizódokban. A vendégek az ISEF, SIYSS, EUCYS, RSI, iGEM, InspoScience Canada versenyzői voltak.
Az adások elérhetők az alábbi linken keresztül. 

Innogen „Év Felfedezettje”

A StartUp Campus által indított és az NKFIH által támogatott InnoGEN Év felfedezettje felhívására középiskolás korú, hazai és határon túli magyar fiatalok jelentkezhettek, akik a digitalizáció, fenntarthatóság, vállalkozás, tudomány vagy művészet területén valami újszerűt hoztak létre, de még nem kaptak széles körben elismertséget érte.

Novák Blanka, MAFITUD-tag az Év Felfedezettje hatfős szakmai zsűri tagjaként segített kiválasztani - társadalmi munkában - a legérdemesebbnek tartott fiatalokat. Az Év felfedezettje Kertész Domokos lett, akinek robot tengeralattjárója képes a víz minőségének monitorozását valós időben, változtatható helyről elvégezni, és a díjat július 15-én vette át. 

HÍREK | SZELLEMI TULAJDON NEMZETI HIVATALA

SZTNH-SZE együttműködés

Ősztől szemléletformáló együttműködésbe kezd a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), valamint tagszervezetünk, a győri Széchenyi István Egyetem (SZE). A megállapodás célja, hogy a hallgatók is felelősen gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját karrierlehetőségeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek alkotásaikra, újításaikra.

A megállapodás részeként az SZTNH közreműködik a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában, a szakmai módszertani fejlesztésekben; az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és egyéb munkatársai szellemi tulajdoni tudatosságának növelésében. Emellett a felek a hazai innovációs potenciál erősítése, a kutatás-fejlesztés és a technológiamenedzsment színvonalának fejlesztése érdekében közös kiadvány- és konferenciaprojektek, inkubációs és akcelerációs programok megvalósításában is részt vesznek.

További információk a következő linken.

HÍREK | Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Fejlődik az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Több mint a duplájára, közel 50 milliárd forintra emelkedett a kutatóhálózat költségvetési támogatása, átlagosan 30 százalékkal növekedtek a kutatói bérek, átláthatóbbá vált a forráselosztás, amelyet az intézmények kutatási teljesítménye is befolyásol, ezzel ösztönözve a kutatás eredményességét - többek között ezt érte el az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, működésének két éve alatt. A nemzetközi kapcsolatok szélesítése és erősítése mellett a kutatók teljes körű innovációmenedzsment-támogatására irányuló új rendszer kialakítása is folyamatban van.
További részletek az alábbi linken érhetőek el.

Vízügyi igazgatóságokkal kötött együttműködési megállapodás

A vízminőség változásának hatékonyabb nyomon követése érdekében, ötéves együttműködési megállapodást kötött az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI), az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a három dunántúli vízügyi hivatal: a Közép-dunántúli (KDTVIZIG), a Dél-dunántúli (DDVIZIG) és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (NYUDUVIZIG).

Az együttműködésben részt vevő intézmények vezetői július 13-án, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Kis-Balaton Házában írták alá a megállapodást, amellyel céljuk a balatoni mérési adatok egységes kezelése, az információáramlás biztosítása, valamint az alap- és alkalmazott kutatások eredményeinek felhasználása a vízgazdálkodási és vízkezelési eljárások kidolgozásában.
További részletek az alábbi linken érhetőek el.

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGUNKAT!


Név | Additive Manufacturing Technologies Hungary Kft.
Tagsorszám | 792
Cím | 8200 Veszprém, Gépraktár u. 1.
Vezető | Joseph Crabtree

Tevékenység:
3D nyomtatott termékeket, alkatrészeket felületkezelő gép(ek) gyártása.

Pályázati felhívás


Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívás

Tagszervezetünk, a NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természet-tudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, ill. szövetségek vezetőit, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakembereket, hogy jelöljék (terjesszék fel) GÁBOR DÉNES-díjra azokat az általuk szakmailag ismert, kreatív, innovatív, jelenleg is tevékeny, az innovációt aktívan művelő magyar szakembereket, - akik itthon vagy határainkon túl - a természettudományos szakterületek valamelyikén:
kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
  • jelentős, a gyakorlatban az elmúlt 5 évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre,
  • megvalósult tudományos, kutatási-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez,
  • személyes közreműködésükkel megalapozták és fenntartották intézményük innovációs készségét és képességét.
A felterjesztés határideje 2021. október 11.

A részletes tudnivalók (tájékoztató, felhívás, adatlap) a http://www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok/ címről letölthetők.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Bill Gates: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát? - Lehetőségeink a megoldást jelentő áttöréshez - Libri Kiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése
„Azért írtam ezt a könyvet, mert nemcsak a problémát látom, hanem a probléma megoldásának lehetőségét is.” - Bill Gates
Bill Gates Microsoftja sokat adott ahhoz, hogy a világunk ilyen legyen - Gates ezért sokkal tartozik nekünk. Most arra a problémára igyekszik megoldást hozni, amelyet a mértékadók a legnagyobbnak ítélnek. (Érdemes ugyanakkor elgondolkodnunk: vajon a klímaváltozás nem inkább része, következménye a valódi - és talán érinthetetlen - legnagyobbnak: annak, hogy a modern termelési mód paradigmája fenntarthatatlan, mert az állandó növekedésre támaszkodik, ami önmagában is fenntarthatatlan, s ennek érdekében féktelenül pazarlóan fosztja ki a Föld erőforrásait, beleértve a bolygó és légköre szennyezéstűrő képességét is.)

Gates ebben különleges megszólaló, messze más, mint a legtöbbek, és mint a népesség csaknem egésze. Mindenekelőtt, semmilyen egzisztenciális elkötelezettség sem torzítja a mondandóját. Továbbá, amint írja, módszeresen tanulja a bajok forrásának és a lehetséges megoldásoknak a felismerését - s mert ő az egyik leggazdagabb ember, kétségkívül a legjobb szakértőket tudja ehhez csatarendbe állítani. Ez a könyvének alapja, s ezért hihetjük, hogy érdemes hallgatni rá.
A Libri ajánlójából: „Gates egy évtizedet töltött azzal, hogy a fizika, a kémia, a biológia, a mérnöki tudományok, a politikatudomány, valamint a közgazdaságtan területén tevékenykedő kutatók és szakértők bevonásával feltárja a klímaváltozás okait és vázolja a lehetséges következményeket. A könyv tárgyilagosan és közérthetően szembesíti az olvasót a velünk szemben álló társadalmi, környezeti és tudományos kihívásokkal. Kiderül, milyen forradalmi innovációk szükségesek ahhoz, hogy megújítsuk azokat az ágazatokat, amelyek leginkább felelősek a jelenlegi helyzetért. Gates az egyén szintjén érvényes cselekvést és a karbonsemlegességet érintő, kormányokon átívelő javaslatokat egyaránt fontos szempontnak tekinti, ebben a szellemiségben elemzi a jelenleg tomboló világjárvány, valamint a 2020-as amerikai elnökválasztás lehetséges hatásait is.” - (kiemelések mindenütt tőlem).

Az első oldalon kitűzi a célt, amely minden bizonnyal csak a világot uraló erők és az emberiség összefogásával érhető el, forradalminál is hatásosabb innovációk létrehozása révén: „Ahhoz, hogy megfékezzük a felmelegedést, elkerüljük a klímaváltozás legrosszabb következményeit - nagyon súlyosak lesznek - az embereknek le kell állítaniuk az üvegházhatású gázok kibocsátását.” (Idézetek innentől a könyvből.) Vajon nem nehezebb feladat-e ez, mint a Tízparancsolat teljeskörű betartatása? Hiszen ő maga írja: „Lényegében a mai élet összes tevékenysége üvegházhatású gázok kibocsátásával jár.” Az exponenciálisan növekvő létszámú emberiség is széndioxidot lehel ki, szintúgy az állatok, amelyeket léte fenntartásához tenyészt, s még nem említettük a különböző iparokat. Gates így igazat szól, mondván: „Ilyen nagy dolgot még sohasem vitt véghez a világ. Minden országnak változtatnia kell.” Miként, és hogyan vehetőek rá erre? Erre ajánl kiindulásokat e könyvében.
Gates krédója: Hiszem, hogy lehetséges a változás. A szükséges eszközök egy része már a kezünkben van. Annak alapján pedig, amit a klímáról és a technológiáról tudok, optimista vagyok, hogy ami még nincs, azt képesek vagyunk kitalálni és bevetni. Ha pedig elég gyorsan lépünk, elkerülhetjük a klímakatasztrófát. Ez a könyv arról szól, hogy mi kell ehhez, és miért gondolom, hogy képesek leszünk rá.”

„A klímáról és a technológiáról” - az igazi csatatér kétségkívül a gazdaság lesz. Amit Gates javasol, az nem fér össze a gazdaságot uraló erők működésének mai paradigmájával (erőltetett növekedés erőltetett fogyasztással), szintúgy nem a jólét mai - nem kis mértékben torzított - ismérveivel.
Optimizmus vagy reális remény? „Én magam inkább mérnökként, mint politikatudósként gondolkodom, a klímaváltozás politikai vetületeire nincs megoldásom. (Nagy kérdés ebben, hogy a politika mennyiben a legnagyobb gazdasági erők szolgálólánya - OP). Reményeim szerint viszont rá tudom irányítani a dialógust arra, ami a nulla kibocsátás eléréséhez feltétlenül szükséges: hogy a világban meglévő szenvedélyt (ez ma nagyon divatos fogalom! - OP) és tudományos IQ-t a meglévő tiszta energiaforrások kihasználása és újak kitalálása felé tereljük, és ne juttassunk több üvegházhatású gázt a légkörbe. Hiszem, hogy a véleményem megalapozott, és mindig próbálok még többet tanulni.”
Utolsó fejezete - „Mit tehetünk egyenként... „ különösen sok okot ad a töprengésre: akkor is így látná e az emberek beleszólási lehetőségeit, ha nem az egyik leggazdagabb lenne?

Marcus Rosenlund: Az időjárás és a történelem - Cser Kiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése
„Ha létezett valaha Édenkert, ahonnan kihajítottak bennünket, az a holocén korban volt. De nem egy szeszélyes isten űz ki minket a Paradicsomból. A körülmények nem hagynak más választást. És körülményeken az éghajlatot kell érteni.”
„Kissé leegyszerűsítve, az éghajlat romlásának és az abból következő népvándorlásnak tudható be a Nyugatrómai Birodalom bukása, ami pedig a középkor startlövésének számít.” - a könyvből (kiemelések tőlem).
„* Hogyan lett Amszterdam a világ egyik legfontosabb kikötővárosa egy cunami miatt?
  *Miért nem tudta elfoglalni Julius Caesar Britanniát, és a mongolok Japánt?
  *Hogyan tűnt el Észak-Európa Atlantisza, a Dogger-föld?
  *Mi köze az indonéz Krakatau vulkán kitörésének Munch: A sikoly c. festményhez?
A könyv számtalan példát sorol a szélsőséges időjárás okozta drámai eseményekre egészen napjainkig.” - a Kiadó ajánlójából.

Sokféle megközelítésben, világnézetben sok dolgot tanítanak a történelemről, ám igencsak keveset arról, mekkora hatása volt Földünk időjárásának annak alakulására. Rosenlund itt ez utóbbiról ad érdekes áttekintést. És nagyon tanulságosat. Az utóbbi 70-100 év exponenciálisan gyorsuló tudományos és technológiai fejlődésével óriási szellemi magasságban érezzük magunkat - aztán az időjárás összevonja a szemöldökét, s mi rájövünk, még mindig mennyire tehetetlenek vagyunk vele szemben. Minden tudományunk egyelőre annyiban segít, hogy tudjuk: itt akkora erők és energiák működnek, amelyeket valószínűleg még sokáig nem tudunk uralmunk alá vonni. Előnyünk a 'primitívekkel' szemben csak abban van, hogy igyekezhetünk ellenállóbban építkezni, előrejelzések segítségével menekülhetünk a kivédhetetlen elől, és hogy mi tudjuk: itt ima, áldozat nem segít.
Rosenlund credoja: „Az időjárás megváltoztatta a világot - és bennünket. Cserébe mi is megváltoztattuk a világot - és az időjárást. De nem az interglaciális időszak meleg napsütése ösztönzött bennünket a kerék feltalálására, sem arra, hogy űrhajózó fajjá váljunk. Éppen ellenkezőleg: a napsütés és a hátszél lustává tesz. Amint látni fogjuk, civilizációnk fejlődésében a nagy előrelépések nehézségek és a szembeszél közepette történnek. A hirtelen és drámai éghajlatváltozások kényszerítenek bennünket arra, hogy egymáshoz forduljunk, és összedugjuk a fejünket.” Könyvében bőven sorolja az ezt alátámasztó példákat. (Igaz, párszor kibukik: van, amit rosszul tud.)
Néhány kiragadott példa arra, mennyi meglepetést rejt könyve az e témában kevésbé járatosaknak:
Vihardagályoknak köszönheti: „A 17. századra Amszterdam a nyugati világ leggazdagabb és legfontosabb kereskedővárosa. Itt működik a világ legrégebbi részvénytőzsdéje, amelyet 1602-ben alapítottak, amikor a Holland Kelet-indiai Társaság saját részvényeivel kezdett kereskedni. Mindebből semmi sem valósult volna meg, ha a 13. és 14. században nem lett volna néhány vihar, amely vízi utat alakított ki a tengertől Amszterdamig.” (Innentől idézetek a könyvből.) Rosenlund részletesen leírja ennek mikéntjét.

A lehűlés teremtett versenyelőnyt a Homo sapiens számára: „A neandervölgyiek mintegy 40 ezer éve tűntek el Európából. Kihalásuk egybeesett ősünk, a cro-magnoni ember színre lépésével. Még hidegebbre és szárazabbra fordult az idő. Az Európa jégmentes részeit borító erdőségek - a neandervölgyiek hazája - zsugorodni kezdtek, és nyílt füves területekkel körbevett erdőszigetekké váltak. Éppen ez a fajta terep volt az újonnan érkezett elődeink kedvence. Itt ki tudták használni erősségüket, ruganyosságukat és gyorsaságukat, ami az egyre szűkösebb táplálékért folytatott versenyben előnyt jelentett számukra.” Rosenlund több példával is alátámasztja tételét, amely szerint az időjárás kedvezőtlenebbre fordulása hajtja az embert új terepekre, ahol azután fejlődni tud.
Az Özönvíz igaz (?) története (ezt más források is elmondják): „Egyesek szerint a nagy áradás mítosza valós eseten alapul, amely nagyjából 12 500 éve, a legutóbbi jégkorszak végén történt. A Fekete-tenger beltenger volt, a mai Boszporusz területén keskeny földnyelv választotta el a Földközi- tengertől. A jégkorszak végének közeledtével a tenger szintje a jégpajzs olvadásával párhuzamosan emelkedett, s végül áttört a földnyelven. Rövid idő alatt hatalmas mennyiségű víz áradt ki, elborítva mindent és mindenkit, aki a tó partján élt. A vízszint állítólag 80 méterrel emelkedett, és a víz nagyjából 155 ezer négyzetkilométert borított el.”
S már csak röviden összegezve szavait. A bronzkori gazdag európai kultúrát szegénység és rombolás követte. Ezt a vaskor beköszöntének is tulajdonítják: a bronzfegyver a gazdagok kiváltsága volt, ám a mindenütt megtalálható, olcsó vasnak köszönhetően köznép is fegyverhez jutott.

Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története - Mit ettek az őseink, és miért fontos ez ma? - Typotex, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése
Bármilyen meghökkentőnek is hangzik ez elsőre, az ember az evolúció rendszertehnikai anomáliája. Ez mutatkozik meg a Homo sapiens történelmében: olyan szerveződési (társadalmi-gazdasági) és technológiai fejlődésre képes, amelyet a biológiai rendszerei nem tudnak befogadni, nem tudnak hozzá illeszkedni. Utóbbi törvényszerű: a biológiai illeszkedés csak sok generációt átívelve , a kisebb-nagyobb módosulások továbbadása és ílymódon történő elterjedése útján működik, ezzel ellentétben a modern ember életmódjának és feltételeinek változása nagyságrendekkel is gyorsabb lehet. Ez tökéletesen érthetően kiviláglik Le könyvéből is. Arra is rádöbbenünk, hogy a biológiai adottságainknak megfelelő élet- és táplálkozásmódunk a mezőgazdaság forradalmával végleg megszakadt. Teljesen összecseng ez a híres történész Yuval Noah Harari tételével, amely szerint a mezőgazdasági forradalom a történelem legnagyobb csalása volt. (SAPIENS - Az emberiség rövid története - Animus Kiadó, 2015)

A Typotex ajánlójából: „Életünknek manapság kevés olyan területe van, amelyet annyi ellentmondásos információ terhel, mint az étrendünk. (Ennek két döntő oka van. Az egyik, hogy a fejlett világban óriási túlkínálat van élelmiszerből, így az emberek válogathatnak, mit egyenek. A vevőkért öldöklő verseny folyik, minőségi és étrendi tanácsokkal is igyekeznek termékeknek megnyerni, másoktól elfordítani őket. Továbbá, a különféle módokon előadott gasztronómiai és táplálkozásélettani tanácsadás maga is aktív üzletággá vált, s minden eladni akaró a maga vonzónak beállított ’lovát’ állítja elénk. Le könyve viszont teljesen más: pártatlan, becsületes, nagy hozzáértéssel előadott tájékoztatás. - OP) A különböző kultúrák évszázados konyhái a bonyolult biológiai igények és a környezet által finomhangolt evolúció eredményei. (Vigyázat: ez a hagyományos konyhákra vonatkozik! - OP) Mit tehetünk az egészségünkért a tömegélelmiszerek korában? Stephen Le kanadai biológiai antropológus könyve elődeink táplálkozási stratégiáit feltáró nagy ívű történeti áttekintés, a világ különböző földrészein élő embereket és az ottani ételfogyasztási szokásokat bemutató szórakoztató útirajz, aktuális tudományos kutatás és meggyőző életmód-tanácsadó egyszerre.” (Kiemelések tőlem)

Le elbeszélő stílusa kellemesen laza, gördülékeny, nem kevés öniróniával. Könyve első felét gazdagon megtűzdeli remek gasztronómiai - olykor nekünk kissé extrém - kalandozásokkal. (Nem állítanánk, hogy minden arra is csábít, hogy kipróbáljuk.) A továbbiak inkább válogatott - igen érdekes és a problémákban érintett olvasóknak hasznos - fejezetek a táplálkozásélettanból.
Fontos jellemző, hogy Le nagyon nem szobatudós. Gasztronómiai kutatásait úgy végzi, hogy odautazik, roppant mozgékonyan jár be vidékeket, és keresi fel egzotikus táplálékok lelőhelyeit, specialistáit, előállítóit. Mindenütt könnyen barátkozik, és ezzel már betekintést is ad országok, vidékek sajátos világába. Második generációs vietnami-kanadai, s a kettős gyökerei is nyitottabbá teszik.

A táplálkozás százmillió évéről szóló könyvemnek az a legfőbb állítása, hogy napjainkban azért áraszt el bennünket a különféle betegségek valóságos özöne, mert az étrendünk, az életmódunk és a környezetünk az őseinkéhez képest jelentősen megváltozott. (S mert, amint kifejti, étrendünk változásai nagyon nincsenek összhangban életmódunk változásaival. - OP) A könyvből kiderül majd, hogyan táplálkoztak és éltek őseink, továbbá gyakorlati javaslatok is találhatók benne arra vonatkozólag, hogy kisebb módosításokkal hogyan illeszthetjük be őseink szokásait a mai mindennapi életünkbe, hogy elkerüljük vagy legalább késleltessük a főbb krónikus betegségek kialakulását.” (Idézetek innentől a könyvből)
„A megfigyeléseim és a táplálkozással foglalkozó tudományos kutatások újraértelmezésének eredményeképpen felfedeztem néhány eljárást, amelyeket az egészségünk megőrzése érdekében alkalmazhatunk. Ezeket a lépéseket a könyvben több helyen is taglalom, és összefoglalom az utószóban is.”
„Ebben a könyvben bejárjuk a táplálkozás történetének legfontosabb állomásait, a gyümölcsöktől, hústól, keményítőktől, alkoholtól és tejtermékektől egészen a vízi élőlényekig és a genetikailag módosított terményekig, és megnézzük, miért ettük a különböző ételeket, illetve hogy ezek milyen hatással vannak az egészségünkre.”
Kalandra fel? „Legelőször is visszamegyünk százmillió évet az időben, és szemügyre veszünk egy olyan ételfajtát, amelyet néhány nagyon távoli ősünk nyilvánvalóan nagy élvezettel fogyasztott: a rovarokat és egyéb csúszómászókat. Az őseinknek megfelelt - vajon megfelelne nekünk is?”

Christian Wolmar: A vasút története - Kossuth Kiadó, 2021
Dr. Osman Péter ismertetése
„A nagyvilág nem más, mint a Liverpool-Manchester-vasútvonal mellékvonala.” „Amint a világ első fővonalát, a Liverpool-Manchester-vasútvonalat 1930-ban átadták, többé semmi sem szabhatott gátat a vasparipa hódításának.” „A mai vasút több évezred találmányainak összessége, kezdve a kerékkel és kiteljesedve a gőzgép XVIII. század végi feltalálásával.”
- a könyvből. (Kiemelések mindenütt tőlem.)
E kitűnő kötetből is kiviláglik: a vasúti közlekedés létrejötte ama világformáló innovációk egyike, amelyek megszületése törvényszerű volt. Az iparosodás gyors erősödésével, és az általa hajtott gazdasági és társadalmi fejlődéssel Európának, majd más kontinenseknek is égető szükségük lett olyan közlekedési és áruszállítási technológiára, amely képes gyorsabban, nagyobb hatékonysággal és kapacitással kielégíteni az ilyen szükségleteket. Ez minden akadályt áttörő hajtóerőt teremtett a fejlesztésekhez.
Érdemes elgondolkodni, mennyire volt szükségszerű, hogy a gőzmozdony váljék ennek erőforrásává. Még ha meg is született volna a belsőégésű motor valamilyen megoldása, s fel tudott volna nőni az ipar e motorok nagyüzemi előállításához - bár ez erősen kétséges -, semmiképpen sem lehetett volna megteremteni a szükséges üzemanyag nagyüzemi gyártását, sem pedig a szállítóeszközök üzemanyagellátását biztosító ellátó hálózatot. Hasonlóképp zárható ki, hogy elektromotoros meghajtás születhetett volna meg a gőzgép helyén. A vasút születésekor mindenképen a gőzgép jelentette az optimális technológiát: azt a fejlett új megoldás-rendszert, amely a hatékonyan megvalósítható legnagyobb előrelépést biztosította.

A Kossuth ajánlójából: „A könyv érdekfeszítő módon tárja fel a vasúti közlekedés történetét a legelső gőzmozdonyoktól egészen a legmodernebb nagy sebességű gyorsvasutakig. Bemutatja a vérrel és verejtékkel épített vasútvonalak történetét, a forradalmi újításokat, valamint az azok hátterében álló tragédiákat és diadalokat - mindazt, ami világszerte meghatározta a vasút történetét. Megismerhetjük belőle többek között a transzszibériai vasútvonal, az Orient Expressz, vagy a mágneses lebegő vasutak történetét, valamint azt, miként befolyásolta a vasút, a mozdonyok és vonatok fejlődése a világ folyását. A fotókkal, térképekkel és diagramokkal gazdagon illusztrált kötet bemutatja a kontinenseket, hegyeket-völgyeket átszelő vonalakat, a különböző korszakok fontosabb, olykor korszakalkotó vonatait és mozdonyait, valamint a mögöttük rejlő mérnöki munkát. Nem korlátozódik pusztán a vonatokra - szélesebb társadalmi kontextusba ágyazott fejlődéstörténet bemutatására vállalkozik.”

„Az ipari forradalom összes nagy találmánya közül a vasút gyakorolta a legnagyobb hatást.” (Idézetek innentől a könyvből.) - Így igaz. Wolmar is bemutatja: a vasút a történelemformáló technológiák egyik legnagyobb csodája. A vasút teremtett embernek és szállítmánynak olyan mobilitást, amely lehetővé tette az addig szűk korlátok közé szorított társadalmi, gazdasági és politikai élet erőteljes terjeszkedését, az egyre nagyobb léptékű tömbösítések létrehozását és hálózatok kialakulását, ennek minden építő és felforgató következményével és eredményével. A vasút hozta el az első technikai globalizációt is: ahol szolgált, a menetrendek összekapcsolásához szükségessé tette az órák összehangolását.

Ez a nagyrészt ipar-, gazdaság- és kultúrtörténeti jelentőségű képekkel gazdagon illusztrált kötet messze több is mint a vasút történetének átfogó, érdekes narratívája. Ötvözi azt egy valóságos kisenciklopédiával: rengeteg különféle, idevágó ismeretanyaggal, a műszaki megoldásoktól a nagy vasúti rendszerekig. Pl. külön szócikk szól a vonat lefékezéséről, ami -ha belegondolunk - óriási, s tökéletes biztonságot követelő feladat.
Felépítése a legjobban követhető, modern előadásmód: a teljes, rengeteg információval szolgáló, a vasút műszaki-, gazdasági- és társadalmi hátterének alakulását is bemutató áttekintés rövid fejezetekből épül fel. Ezek a teljes kép egy-egy fontos vagy érdekes elemét mutatják be, önálló olvasmányokként. Sok részletet keretes írások magyaráznak - pl. „Mi hajtja a gőzgépet” • „Az amerikai gőzösök korai évei” • „Korai indiai vasútvonalak” • „Tehervontatás” • „Hídépítés”. Akkori fényképek, reklámok, idézetek segítenek megérezni valamit e korok hangulatából.
Apró szövegrész ízelítőül: Vasúti 'human resources' 19. század: „A vasútépítésen dolgozó férfiak kemény legények voltak. Ismerniük kellett a legmodernebb technológiákat, mivel olyan iparágban dolgoztak, amely velük egy időben fejlesztette ki munkagépeit és munkamódszereit. Ez azt is jelentette, hogy minden érintettnek részt kellett vennie a tanulási folyamatban, a vállalkozóktól a mérnökökön át a töltéseken dolgozó és alagutat ásó munkásokig.”

SAJTÓSZEMLE

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 06. 29.
Szellemi alkotások hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelmét szolgáló tevékenységek támogatása az alkotások hasznosulásának előmozdítása érdekében

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07.
Innovációs készültséget és érdeklődést feltáró kérdőív


A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 01.
Rövidesen jönnek a népszerű céges innovációs pályázatok, íme a részletek

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 05.
Két új nemzetközi kutatási infrastruktúra projekt kerül föl az NKFI Hivatal támogatásával az ESFRI 2021 Útitervre

origo.hu, 2021. 07. 06.
Vespucci Partners: Ezek egy startup kudarcának korai jelei

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 06.
Mentorprogram indul innovatív KKV-k számára a Horizont Európa programban való pályázás támogatására


A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 07.
Átadták a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat


novekedes.hu, 2021. 07. 08.
A Svájci Posta többségi tulajdont szerzett a Tresoritban


vanessia.hu, 2021. 07. 09.
Hamarosan jönnek a népszerű céges innovációs pályázatok


zetapress.hu, 2021. 07. 12.
A 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat


piacesprofit.hu, 2021. 07. 12.
Lecsaptak a cégek az ingyenpénzre - kifogyott a keret


fataj.hu, 2021. 07. 12.
GINOP PLUSZ-1.2.1-21 felfüggesztve


origo.hu, 2021. 07. 12.
Óriási érdeklődés a Technológiaváltó támogatási program iránt, ősszel nyílik a következő pályázat


webradio.hu, 2021. 07. 12.
ITM: soha nem látott érdeklődés a Technológiaváltó támogatási program iránt


magyarhirlap.hu, 2021. 07. 12.
Soha nem látott érdeklődés a Technológiaváltó támogatási program iránt


hirpress.hu, 2021. 07. 12.
hirpress.hu - ITM: soha nem látott érdeklődés a Technológiaváltó támogatási program iránt


koronavirus.gov.hu, 2021. 07. 12.
ITM: soha nem látott érdeklődés a Technológiaváltó támogatási program iránt


behir.hu, 2021. 07. 12.
Kimerült a keret, a beadás napján felfüggesztették a GINOP Plusz első felhívását


kamaraonline.hu, 2021. 07. 12.
Jelentős érdeklődés a technológiaváltó támogatási program iránt


itbusiness.hu, 2021. 07. 12.
Népszerű a Technológiaváltó támogatási program


kaposvarhirado.hu, kecskemethirado.hu monorhirado.hu, satoraljaujhelyhirado.hu, tatabanyahirado.hu, keszthelyhirado.hu, nyirbatorhirado.hu, kalocsahirado.hu, sajoszentpeterhirado.hu, pecshirado.hu, sikloshirado.hu, vecseshirado.hu, miskolchirado.hu, torokszentmikloshirado.hu, movarhirado.hu, kisvardahirado.hu, szegedhirado.hu, nagykanizsahirado.hu, szentendrehirado.hu, nyiregyhirado.hu, marcalihirado.hu, ozdhirado.hu, mezokovesdhirado.hu, oroshazahirado.hu, salgotarjanhirado.hu, szigetszentmikloshirado.hu, tapolcahirado.hu, vasarosnamenyhirado.hu, vachirado.hu, veszpremhirado.hu, zalaegerszeghirado.hu, sarbogardhirado.hu, szigetvarhirado.hu, szekszardhirado.hu, siofokhirado.hu, barcshirado.hu, budakeszihirado.hu, kiskunhalashirado.hu, bajahirado.hu, vasarhelyhirado.hu, balatonhirado.hu, nagykatahirado.hu, mateszalkahirado.hu sopronhirado.hu, karcaghirado.hu, jaszberenyhirado.hu, komaromhirado.hu, kormendhirado.hu, papahirado.hu, szenteshirado.hu, sarvarhirado.hu, szolnokhirado.hu, tiszaujvaroshirado.hu, berettyoujfaluhirado.hu, cegledhirado.hu, csabahirado.hu, hatvanhirado.hu, csornahirado.hu, egerhirado.hu, dabashirado.hu, erzsebetvaroshirado.hu, gyulahirado.hu, gyorhirado.hu, hajduszoboszlohirado.hu, dombovarhirado.hu, dunaujvaroshirado.hu, bekeshirado.hu, gyongyoshirado.hu, hajduboszormenyhirado.hu, balassagyarmathirado.hu, erdhirado.hu, bicskehirado.hu, budaorshirado.hu, budapesthirado.hu, esztergomhirado.hu, godollohirado.hu, balatonfuredhirado.hu, 2021. 07. 12.
Soha nem látott érdeklődés a Technológiaváltó támogatási program iránt


vg.hu, 2021. 07. 12.
Percek alatt elment a 130 milliárd, a keret többszörösére lenne igény


adozona.hu, 2021. 07. 12.
Rástartoltak a pályázók 130 milliárd forint technológiaváltási támogatásra

agroinform.hu, 2021. 07. 12.
Lecsaptak a lehetőségre a pályázók: percek alatt kimerült a keret

palyazatihirek.eu, 2021. 07. 12.
Pályázati Hírek - Széchenyi Terv Plusz pályázatok - Felfüggesztésre került a GINOP Plusz - 1.2.1-21 pályázat!

gazdasagportal.hu, 2021. 07. 12.
Kétszázmilliárd forintból fejleszthetik a vállalkozásokat - Gazdasagportal.hu

vg.hu, 2021. 07. 12.
Kétszázmilliárd forintból fejleszthetik a vállalkozásokat

scmonitor.hu, 2021. 07. 12.
Pályázat indul a vállalkozások termelékenységének javítására

behaviour.hu, 2021. 07. 12.
200 milliárd forintos pályázat indul a vállalkozások termelékenységének javítására - Behaviour

telex.hu, 2021. 07. 12.
Előbb lefagyott a rendszer, majd 14 perc alatt elfogyott a kisvállalkozóknak szóló, 100 milliárdos pályázat

portfolio.hu, 2021. 07. 12.
Egy pillanat alatt fogyott el a 100 milliárdos pályázat, sok vállalkozó hoppon maradt

hvg.hu, 2021. 07. 12.
Előbb lefagyott a rendszer, majd 14 perc alatt elfogyott a 100 milliárdos pályázati keret

24.hu, 2021. 07. 12.
Uniós pályázat magyar módra: percekkel a kezdés után lehalt a rendszer, mert elfogyott a pénz

hirklikk.hu, 2021. 07. 12.
Tíz perc alatt fogyott el minden pénz a vállalkozóknak szánt pályázatból

innoportal.hu, 2021. 07. 12.
Befejeződött a 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

nkfih.gov.hu, 2021. 07. 12.
A 29. pályázat lezárása

penzcentrum.hu, 2021. 07. 12.
Óriási tévhitben él rengeteg magyar: igazán nagy pénzt csak így lehet szakítani

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 12.
Megnyílt a Kooperatív Doktori Program pályázói felülete

Népszava, 2021. 07. 13., 6. oldal
Percek alatt elfogyott a pályázati pénz

Magyar Hírlap, 2021. 07. 13., 10. oldal
Rendkívül népszerű technológiaváltó program

Világgazdaság, 2021. 07. 13., 1+4. oldal
Negyedóra alatt elkapkodták a cégek a 130 milliárd forintot

Székely Hírmondó, 2021. 07. 13., 1-2. oldal
A feltaláló diák

Krónika, 2021. 07. 13., 1+12. oldal
Kovásznai diákot díjazott az MTA

„...Ravasz András megkeresésünkre kifejtette, felfedezésével elnyerte nemrég a budapesti 30. országos ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny második díját, valamint a legjobb határon túli pályázatért járó ösztöndíjat, amit a Magyar Tudományos Akadémia szervezte ünnepségen vett át...”

kronikaonline.ro, 2021. 07. 13.
Kovásznai ifjú feltalálót díjazott az Akadémia - látássérültek számára tenné élménnyé az olvasást Ravasz András találmánya

techmonitor.hu, 2021. 07. 13.
Lezárult a 29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat

gondola.hu, 2021. 07. 13.
Magyar innovációs sikerek

fataj.hu, 2021. 07. 13.
Gábor Dénes-díj 2021 - pályázati felhívás

orientpress.hu, 2021. 07. 13.
A győri Széchenyi István Egyetemmel is együttműködik a SZTNH

szekesfehervarhirado.hu, 2021. 07. 13.
Soha nem látott érdeklődés a Technológiaváltó támogatási program iránt -

scmonitor.hu, 2021. 07. 13.
Soha nem látott érdeklődés a Technológiaváltó támogatási program iránt

444.hu, 2021. 07. 13.
Nem is 14, hanem már 5 perc után sem lehetett sikeresen pályázatot benyújtani a kisebb vállalkozások fejlesztési támogatására

portfolio.hu, 2021. 07. 13.
Rémálomszerűen indult az új EU-ciklus - Fontos a bizalom helyreállítása, különben sorsolhatnánk is

portfolio.hu, 2021. 07. 13.
Rengeteg cég kaphatott kellemetlen levelet az első új EU-pályázat sokkja után

telex.hu, 2021. 07. 13.
Hajnalban jött a hidegzuhany: az eddig ismertnél is súlyosabb fiaskó lett a 14 perc alatt kifogyó pályázat

trendfm.hu, 2021. 07. 13.
Bevételi forrás a Széchenyi-egyetemnek, versenyképes tudás a hallgatóknak

webradio.hu, 2021. 07. 13.
Az EU programot indított a nők által vezetett start-up vállalkozások támogatására

index.hu, 2021. 07. 13.
Nők által irányított start-up-ok juthatnak milliókhoz

alon.hu, 2021. 07. 13.
Női startup vállalkozásokat támogat az EU

portfolio.hu, 2021. 07. 13.
Nők által vezetett startupoknak kínál finanszírozást egy új uniós program

propeller.hu, 2021. 07. 13.
Az EU programot indított a nők által vezetett start-up vállalkozások támogatására

startuponline.hu, 2021. 07. 13.
Nők által vezetett startupoknak támogat az EU

infoesztergom.hu, 2021. 07. 13.
Támogatja az EU a nők által vezetett start-up vállalkozásokat

444.hu, 2021. 07. 13.
Az EU programot indított olyan start-upok támogatására, amiket nők vezetnek

Magyar Hírlap, 2021. 07. 14., 4. oldal
Méltányos juttatás a kutatóknak

Népszava, 2021. 07. 14., 6. oldal
Siker helyett kudarc a kkv-pályázat

Világgazdaság, 2021. 07. 14., 16. oldal
A globalizáció árt az innovációnak?

Kisalföld, 2021. 07. 14., 3. oldal
Az egyetem védi az ötleteket

magyarhirlap.hu, 2021. 07. 14.
Méltányos juttatás a kutatóknak

gyorplusz.hu, 2021. 07. 14.
Fiatal tehetségeket támogat az ösztöndíjprogram

novekedes.hu, 2021. 07. 14.
Öt területen kell fejleszteni a versenyképességünket a kanyarban előzéshez

hiros.hu, 2021. 07. 14.
KINCS Smart Family - Verseny új, innovatív vállalkozásoknak

pannonnovum.hu, 2021. 07. 14.
Uniós program indult a nők által vezetett start-up vállalkozások támogatására

pannonnovum.hu, 2021. 07. 14.
A globalizáció árt az innovációnak?

muszaki-magazin.hu, 2021. 07. 14.
Világszínvonalú teljesítményért adták át a Magyar Innovációs Nagydíjat

millasreggeli.hu, 2021. 07. 14.
Sztorizás, önkormányzatok, GINOP • Millásreggeli - a gazdasági muppet show

mmonline.hu, 2021. 07. 14.
Uniós program indult nők által vezetett startupok támogatására

vg.hu, 2021. 07. 14.
Több nők által vezetett startupot látna az EU

ado.hu, 2021. 07. 14.
Női startupoknak indított programot az EU - Adó Online

kitekinto.hu, 2021. 07. 14.
Női vállalkozóknak szóló technológiai pályázatot indít az EU - Kitekintő.hu


behaviour.hu, 2021. 07. 14.
Az EU programot indított a nők által vezetett start-up vállalkozások támogatására - Behaviour

bumm.sk, 2021. 07. 14.
Az EU programot indított a nők által vezetett start-up vállalkozások támogatására

figyelo.hu, 2021. 07. 14.
Több női vezetőt látna az EU

penzugyguru.co.hu, 2021. 07. 14.
Az EU programot indított a nők által vezetett start-up vállalkozások támogatására

makronom.mandiner.hu, 2021. 07. 14.
Uniós program indult a nők által vezetett start-up vállalkozások támogatására

femina.hu, 2021. 07. 14.
26,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatsz, ha ilyen vállalkozást indítasz - Terasz

vg.hu, 2021. 07. 14.
Svéd unikornisokra vadásznak a kockázati tőkések

vg.hu, 2021. 07. 14.
A globalizáció árt az innovációnak?

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2021. 07. 14.
Sokan hozzá sem fértek a KKV-k pályázati felületéhez

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2021. 07. 14.
Pomázi Gyula úgy véli, a szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos adataink nagyon pozitívak

Világgazdaság, 2021. 07. 15., 13. oldal
Csak nőknek ír ki pályázatot az EU

Szabadság, 2021. 07. 15., 1+4. oldal
Vincze: az uniós pályázatok az EU gazdaságát erősítik

pannonnovum.hu, 2021. 07. 15.
Nagy bejelentést tett a kormány, minden Ginop-pénzre pályázó cég anyagát befogadja

napi.hu, 2021. 07. 15.
Örülhetnek a forrásigényes kkv-k, újraindul a szétkapkodott támogatási program

portfolio.hu, 2021. 07. 15.
Nagy bejelentést tett a kormány, minden Ginop-pénzre pályázó cég anyagát befogadja

telex.hu, 2021. 07. 15.
A kormány minden Ginop-pályázatot befogad, keretet emel és mindenkit kiértékel

hirtv.hu, 2021. 07. 15.
Tehetséges fiatalokat jutalmaztak az InnoGen Program keretében

vg.hu, 2021. 07. 15.
Robot tengeralattjárót fejleszt az év fiatalja

vg.hu, 2021. 07. 15.
Tizenöt évesen robot tengeralattjárót fejleszt az év fiatalja

webradio.hu, 2021. 07. 15.
Év felfedezettje díj - Robot tengeralattjáró fejlesztéséért ítélték oda az első díjat

hellovidek.hu, 2021. 07. 15.
Jó hír a vállalkozóknak: mutatjuk, hogyan módosul a Technológiaváltó támogatási program

igenyesferfi.hu, 2021. 07. 15.
Döntött a kormány: minden Ginop Plusz 1.2.1. pályázatot befogadnak

index.hu, 2021. 07. 15.
Vajon kárpótolja-e a kormány „nagylelkű cselekedete” a csalódott vállalkozókat?

kamaraonline.hu, 2021. 07. 15.
Az EU programot indított a nők által vezetett start-up vállalkozások támogatására

168.hu, 2021. 07. 15.
Mégis kapnak pénzt a hoppon maradt Ginop-pályázók

24.hu, 2021. 07. 15.
Mégis befogadják a botrányos hétfői beadási szakasz után a GINOP pályázatait

hang.hu, 2021. 07. 15.
Pályázati fiaskó után: A kormány minden kérelmet befogad és keretet emel

radio88.hu, 2021. 07. 15.
A kormány minden Ginop-pályázatot befogad, keretet emel, és mindenkit kiértékel

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 15.
Élvonal – Kutatási Kiválósági Program (KKP_21), támogatott projektek


Spirit FM, 2021. 07. 15.
Soha nem látott mennyiségű beruházás-támogatási igény érkezett a vállalkozásoktól

hírTV, Híradó 22:00, 2021. 07. 15.
Tehetséges fiatalokat jutalmaztak az InnoGEN Program keretében

Jazzy Rádió, Millásreggeli, 2021. 07. 15.
A kormány minden Ginop-pályázatot befogad, keretet emel és mindenkit kiértékel

Népszava, 2021. 07. 16., 6. oldal
Innovációs kármentés

Világgazdaság, 2021. 07. 16., 1+3. oldal
Közel egymilliárd eurót utalt Magyarországnak az unió

Turizmus.com, 2021. 07. 16., 64-65. oldal
Technológiai megújulás uniós forrásból

bdpst24.hu, 2021. 07. 16.
15 évesen robot tengeralattjárót fejleszt az év fiatalja  

digitalhungary.hu, 2021. 07. 16.
15 évesen robot tengeralattjárót fejleszt az év fiatalja!

kamaraonline.hu, 2021. 07. 16.
Robot tengeralattjáró fejlesztéséért ítélték oda az Év felfedezettje díjat

hrportal.hu, 2021. 07. 16.
Ők lettek az év felfedezettjei

webradio.hu, 2021. 07. 16.
Online is nagy számú fiatal kutató vett részt a 35. OTDK-n

webradio.hu, 2021. 07. 16.
Új támogatott kutatócsoportok létrehozására hirdet pályázatot az ELKH és a TKI


medicalonline.hu, 2021. 07. 16.
Kutatócsoportok létrehozására hirdetnek pályázatot

ma.hu, 2021. 07. 16.
Új támogatott kutatócsoportok létrehozására hirdet pályázatot az ELKH és a TKI

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 16.
Meghosszabbodik a 2021-1.2.5-TÉT-IPARI-RU pályázati felhívás benyújtási határideje

InfoRádió, Mérleg 09:45, 2021. 07. 16.
Összeállítás: Duplájára emelte a kormány a Technológiaváltó támogatási program keretösszegét

Trend FM, Reggeli monitor, 2021. 07. 16.
Összeállítás: A hallgatók tudatos szellemi tulajdon kezelését erősítő és szemléletformáló együttműködésbe kezd a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Magyar Hírlap, 2021. 07. 17., 8. oldal
Robot-tengeralattjáróval...

raketa.hu, 2021. 07. 17.
Új magyar fejlesztésű innovatív vízanalitikai mérőműszer

ekozben.hu, 2021. 07. 19.
Külhoni magyar tehetségeket segít a Hunyadi János ösztöndíj

startuponline.hu, 2021. 07. 19.
15 évesen robot tengeralattjárót fejleszt az év fiatalja  

mandiner.hu, 2021. 07. 19.
Fontolva halad a magyar innováció, előrébb léptünk az uniós rangsorban

pak.elte.hu, 2021. 07. 19.
PÁLYÁZZON, HA PÁLYÁZOTT!

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 19.
Az Európai Unió Horizont Európa programjában, valamint egyéb közös EU-s programokban való magyar részvétel ösztönzése

Vas Népe, 2021. 07. 20., 9. oldal
Ők lettek az év felfedezettjei

webradio.hu, 2021. 07. 20.
ITM: külhoni magyar tehetségeket segít a Hunyadi János ösztöndíj

sajomente.hu, 2021. 07. 20.
ITM: külhoni magyar tehetségeket segít a Hunyadi János ösztöndíj

magyarhirlap.hu, 2021. 07. 20.
Külhoni magyar tehetségeket segít a Hunyadi János ösztöndíj

hrportal.hu, 2021. 07. 20.
Külhoni magyar tehetségeket segít a Hunyadi János ösztöndíj

hirado.hu, 2021. 07. 20.
Külhoni magyar tehetségeket segít a Hunyadi János ösztöndíj

pharmaonline.hu, 2021. 07. 20.
Gábor Dénes-díj 2021

vg.hu, 2021. 07. 20.
Erős fél évet zárhatott a magyar gazdaság

figyelo.hu, 2021. 07. 20.
Felívelőben a magyar gazdaság

orientpress.hu, 2021. 07. 20.
Már lehet pályázni a Hunyadi János ösztöndíjra

csalad.hu, 2021. 07. 20.
Külhoni magyar tehetségeket segít a Hunyadi János ösztöndíj

magyarszo.rs, 2021. 07. 20.
Külhoni fiatalokat támogatnak

magyarnemzet.hu, 2021. 07. 20.
Világszabadalom, önfertőtlenítő padló az év magyar innovációja

„...Különleges tulajdonságú padlóburkolat-fejlesztéseiért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Innovációs Díját nyerte el a Graboplast Padlógyártó Zrt. a 29. Innovációs Nagydíj Pályázaton...”

gondola.hu, 2021. 07. 20.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte az Iparkamara innovációs díját

infovilag.hu, 2021. 07. 20.
Kitüntetett újdonság Győrből: önfertőtlenítő padlóburkolat

preshaz.eu, 2021. 07. 20.
A Graboplast innovációs sikere

nkfih.gov.hu, 2021. 07. 20.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által felajánlott innovációs díjat

zetapress.hu, 2021. 07. 20.
Egészségvédő padlóburkolatok

vg.hu, 2021. 07. 20.
Önfertőtlenítő padlóburkolat vitte el az MKIK innovációs díját

businessonline.hu, 2021. 07. 20.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara díját

mkik.hu, 2021. 07. 20.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által felajánlott innovációs díjat

insiderblog.hu, 2021. 07. 20.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által felajánlott innovációs díjat

gyorplusz.hu, 2021. 07. 20.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte az iparkamara Innovációs Díját

webradio.hu, 2021. 07. 20.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte az MKIK által felajánlott innovációs díjat

demokrata.hu, 2021. 07. 20.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte az MKIK által felajánlott innovációs díjat

ma.hu, 2021. 07. 20.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte az MKIK által felajánlott innovációs díjat

itbusiness.hu, 2021. 07. 20.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által felajánlott innovációs díjat

gondola.hu, 2021. 07. 20.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte az Iparkamara innovációs díját

kisalfold.hu, 2021. 07. 20.
A győri fejlesztésű önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs díját

hirek.prim.hu, 2021. 07. 20.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara díját

webradio.hu, 2021. 07. 20.
ITM: külhoni magyar tehetségeket segít a Hunyadi János ösztöndíj

kamaraonline.hu, 2021. 07. 20.
Ipari demonstrációs mintarendszert alakítottak ki a Széchenyi István Egyetemen

demedia.hu, 2021. 07. 20.
Külhoni magyar tehetségeket segít a Hunyadi János ösztöndíj

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, delmagyar.hu, 2021. 07. 20.
Külhoni magyar tehetségeket segít a Hunyadi János ösztöndíj


szekesfehervarhirado.hu, kecskemethirado.hu monorhirado.hu, satoraljaujhelyhirado.hu, tatabanyahirado.hu, keszthelyhirado.hu, nyirbatorhirado.hu, kalocsahirado.hu, sajoszentpeterhirado.hu, pecshirado.hu, sikloshirado.hu, vecseshirado.hu, miskolchirado.hu, torokszentmikloshirado.hu, movarhirado.hu, kisvardahirado.hu, szegedhirado.hu, nagykanizsahirado.hu, szentendrehirado.hu, nyiregyhirado.hu, marcalihirado.hu, ozdhirado.hu, mezokovesdhirado.hu, oroshazahirado.hu, salgotarjanhirado.hu, szigetszentmikloshirado.hu, tapolcahirado.hu, vasarosnamenyhirado.hu, vachirado.hu, veszpremhirado.hu, zalaegerszeghirado.hu, sarbogardhirado.hu, szigetvarhirado.hu, szekszardhirado.hu, siofokhirado.hu, barcshirado.hu, budakeszihirado.hu, kiskunhalashirado.hu, bajahirado.hu, vasarhelyhirado.hu, balatonhirado.hu, nagykatahirado.hu, mateszalkahirado.hu kaposvarhirado.hu, sopronhirado.hu, karcaghirado.hu, jaszberenyhirado.hu, komaromhirado.hu, kormendhirado.hu, papahirado.hu, szenteshirado.hu, sarvarhirado.hu, szolnokhirado.hu, tiszaujvaroshirado.hu , 2021. 06. 16.
berettyoujfaluhirado.hu, cegledhirado.hu, csabahirado.hu, hatvanhirado.hu, csornahirado.hu, egerhirado.hu, dabashirado.hu, erzsebetvaroshirado.hu, gyulahirado.hu, gyorhirado.hu, hajduszoboszlohirado.hu, dombovarhirado.hu, dunaujvaroshirado.hu, bekeshirado.hu, gyongyoshirado.hu, hajduboszormenyhirado.hu, balassagyarmathirado.hu, erdhirado.hu, bicskehirado.hu, budaorshirado.hu, budapesthirado.hu, esztergomhirado.hu, godollohirado.hu, balatonfuredhirado.hu, , 2021. 07. 20.
Külhoni magyar tehetségeket segít a Hunyadi János ösztöndíj

karpathir.com, 2021. 07. 20.
ITM: külhoni magyar tehetségeket segít a Hunyadi János ösztöndíj

gondola.hu, 2021. 07. 20.
Külhoni magyar tehetségeket segít a Hunyadi János ösztöndíj

nyugat.hu, 2021. 07. 20.
Szombathelyé lehet az EU egészségipari kutatás-fejlesztési központja

orientpress.hu, 2021. 07. 20.
Már lehet pályázni a Hunyadi János ösztöndíjra

balatonhirado.hu, 2021. 07. 20.
Külhoni magyar tehetségeket segít a Hunyadi János ösztöndíj

itbusiness.hu, 2021. 07. 20.
Ösztöndíj külhoni magyar tehetségeknek

dehir.hu, 2021. 07. 20.
Új csontpótló anyag kifejlesztésén dolgoztak a debreceni gimnazisták

„...Sikerrel vették az akadályt a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum tanulói: a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen harmadik helyezést értek el és így 100 felsőoktatási felvételi ponttal gazdagodtak...”

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 20.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által felajánlott innovációs díjat

KarcFM, Déli News, 2021. 07. 20.
Exportképes az európai tudás

Magyar Nemzet, 2021. 07. 21., 6. oldal
Külhoni tehetségeket segít az ösztöndíj

Magyar Hírlap, 2021. 07. 21., 2. oldal
Külhoni magyarokat segít a Hunyadi János Ösztöndíj

Pesti Hírlap, 2021. 07. 21., 2. oldal
Egyre több a női feltaláló

pestihirlap.hu, 2021. 07. 21.
Egyre több a női feltaláló

hirextra.hu, 2021. 07. 21.
Kiosztották az Iparkamara innovációs díjait

Magyar Nemzet, 2021. 07. 21., 5. oldal
Önfertőtlenítő padló az év magyar innovációja

innoportal.hu, 2021. 07. 21.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyert innovációs díjat

gyartastrend.hu, 2021. 07. 21.
Hazai fejlesztés: Önfertőtlenítő padlóburkolat

pannonnovum.hu, 2021. 07. 21.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által felajánlott innovációs díjat

behir.hu, 2021. 07. 21.
Nem szeret felmosni? Íme a magyar öntisztító padlóburkolat!

demokrata.hu, 2021. 07. 21.
Elfogadta a kormány a Nemzeti intelligens szakosodási stratégiát

magyarhirlap.hu, 2021. 07. 21.
Elfogadta a kormány a Nemzeti intelligens szakosodási stratégiát

hrportal.hu, 2021. 07. 21.
Elfogadta a kormány a Nemzeti intelligens szakosodási stratégiát

hirado.hu, 2021. 07. 21.
Elfogadta a kormány a Nemzeti intelligens szakosodási stratégiát

vg.hu, 2021. 07. 21.
Elfogadta a kormány a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiát

24.hu, 2021. 07. 21.
Új stratégiát fogadott el a kormány, a Nemzeti Intelligens Szakosodásét

szekesfehervarhirado.hu, kecskemethirado.hu monorhirado.hu, satoraljaujhelyhirado.hu, tatabanyahirado.hu, keszthelyhirado.hu, nyirbatorhirado.hu, kalocsahirado.hu, sajoszentpeterhirado.hu, pecshirado.hu, sikloshirado.hu, vecseshirado.hu, miskolchirado.hu, torokszentmikloshirado.hu, movarhirado.hu, kisvardahirado.hu, szegedhirado.hu, nagykanizsahirado.hu, szentendrehirado.hu, nyiregyhirado.hu, marcalihirado.hu, ozdhirado.hu, mezokovesdhirado.hu, oroshazahirado.hu, salgotarjanhirado.hu, szigetszentmikloshirado.hu, tapolcahirado.hu, vasarosnamenyhirado.hu, vachirado.hu, veszpremhirado.hu, zalaegerszeghirado.hu, sarbogardhirado.hu, szigetvarhirado.hu, szekszardhirado.hu, siofokhirado.hu, barcshirado.hu, budakeszihirado.hu, kiskunhalashirado.hu, bajahirado.hu, vasarhelyhirado.hu, balatonhirado.hu, nagykatahirado.hu, mateszalkahirado.hu kaposvarhirado.hu, sopronhirado.hu, karcaghirado.hu, jaszberenyhirado.hu, komaromhirado.hu, kormendhirado.hu, papahirado.hu, szenteshirado.hu, sarvarhirado.hu, szolnokhirado.hu, tiszaujvaroshirado.hu , 2021. 06. 16.
berettyoujfaluhirado.hu, cegledhirado.hu, csabahirado.hu, hatvanhirado.hu, csornahirado.hu, egerhirado.hu, dabashirado.hu, erzsebetvaroshirado.hu, gyulahirado.hu, gyorhirado.hu, hajduszoboszlohirado.hu, dombovarhirado.hu, dunaujvaroshirado.hu, bekeshirado.hu, gyongyoshirado.hu, hajduboszormenyhirado.hu, balassagyarmathirado.hu, erdhirado.hu, bicskehirado.hu, budaorshirado.hu, budapesthirado.hu, esztergomhirado.hu, godollohirado.hu, balatonfuredhirado.hu, 2021. 07. 21.
Elfogadta a kormány a Nemzeti intelligens szakosodási stratégiát


forbes.hu, 2021. 07. 21.
Egyre több a női feltalálóhoz köthető szabadalom, de Európa nincs az elsők között

gyartastrend.hu, 2021. 07. 21.
Nők a szabadalmi piacon

pannonrtv.com, 2021. 07. 21.
Nemzetközileg csökken a nemek közötti szakadék a szabadalmi bejelentések arányában

24.hu, 2021. 07. 21.
Beindultak a női feltalálók

portfolio.hu, 2021. 07. 21.
Mérföldkő a magyar kkv-k életében: elfogadta a kormány az új intelligens szakosodási stratégiát

trendfm.hu, 2021. 07. 21.
Konferencia a Visegrádi Szabadalmi Intézet öt éves működése

webradio.hu, 2021. 07. 21.
SZNTH: Egyre több a női feltalálóhoz köthető szabadalom

novekedes.hu, 2021. 07. 21.
Egyre több a női feltalálóhoz köthető szabadalom

vg.hu, 2021. 07. 21.
Egyre nagyobbat mennek a női feltalálók

infostart.hu, 2021. 07. 21.
Nagyon jönnek fel a női feltalálók

vilag.transindex.ro, 2021. 07. 21.
Egyre több a női feltalálóhoz köthető szabadalom

gondola.hu, 2021. 07. 21.
SZNTH: Egyre több a női feltalálóhoz köthető szabadalom

trendfm.hu, 2021. 07. 21.
Egyre több a női feltalálóhoz köthető szabadalom

orientpress.hu, 2021. 07. 21.
Egyre több a női feltalálóhoz köthető szabadalom

penzcentrum.hu, 2021. 07. 21.
Tarolnak a magyar nők: újabb szektor meghódítására készülnek

alon.hu, 2021. 07. 21.
Egyre több a női feltalálóhoz köthető szabadalom

hamisitasellen.hu, 2021. 07. 21.
Egyre több a női feltalálóhoz köthető szabadalom - Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, delmagyar.hu, 2021. 07. 21.
Egyre több a női feltalálóhoz köthető szabadalom

nkfih.gov.hu, 2021. 07. 21.
Hazai fejlesztés: Önfertőtlenítő padlóburkolat

nkfih.gov.hu, 2021. 07. 21.
Kiosztották az Iparkamara innovációs díjait

nkfih.gov.hu, 2021. 07. 21.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyert innovációs díjat

behir.hu, 2021. 07. 21.
Nem szeret felmosni? Íme a magyar öntisztító padlóburkolat!

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 21.
Bódis József: elfogadta a kormány a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiát

Magyar Hírlap, 2021. 07. 22., 9. oldal
Elfogadta a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiát a kormány

Magyar Nemzet, 2021. 07. 22., 13. oldal
Új Nemzeti intelligens szakosodási stratégiánk van

Világgazdaság, 2021. 07. 22., 3. oldal
A kkv-k erősítését szolgálja a stratégia

felulet.hu, 2021. 07. 22.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által felajánlott innovációs díjat

techmonitor.hu, 2021. 07. 22.
Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által felajánlott innovációs díjat

portfolio.hu, 2021. 07. 22.
Itt a bejelentés: további beadási kör jöhet a rendkívül népszerű új EU-pályázathoz

technokrata.hu, 2021. 07. 22.
Az ELTE InnoChange nyerte a 400.000 eurós támogatást

fataj.hu, 2021. 07. 22.
Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3)

innoportal.hu, 2021. 07. 22.
Év felfedezettje díj: Robot tengeralattjáró fejlesztéséért ítélték oda az első díjat

kamaraonline.hu, 2021. 07. 22.
Elfogadta a kormány a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiát

scmonitor.hu, 2021. 07. 22.
Elfogadta a kormány a Nemzeti intelligens szakosodási stratégiát

infoter.hu, 2021. 07. 22.
Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiát fogadott el a kormány

magyarnemzet.hu, 2021. 07. 22.
Kiderült, hányszoros volt a túljelentkezés a technológiaváltó pályázatra

origo.hu, 2021. 07. 22.
Rengeteg kérelem érkezett a technológiaváltó pályázatra

azuzlet.hu, 2021. 07. 22.
Ginop Plusz. Percek alatt elfogyott a 130 milliárd - újabb kör jön? - AzÜzlet

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, delmagyar.hu, 2021. 07. 22.
A technológiaváltó támogatási programra 4793 kérelem érkezett

portfolio.hu, 2021. 07. 22.
Őrült tempóban hozzák be lemaradásukat a női feltalálók öt területen

profitline.hu, 2021. 07. 22.
Az ELTE InnoChange projektje nyerte az Európai Innovációs és Technológiai Intézet 400 ezer eurós támogatását

hazipatika.com, 2021. 07. 22.
Önfertőtlenítő padlóburkolatot fejlesztettek

Trend FM, Reggeli monitor, 2021. 07. 22.
Összeállítás: Önfertőtlenítő padlóburkolat vitte el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díját

Népszava, 2021. 07. 23., 6. oldal
Újabb körben juthatnak támogatáshoz a kkv-k

24.hu, 2021. 07. 23.
Magyar világújdonság az önfertőtlenítő padlóburkolat

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, delmagyar.hu, 2021. 07. 23.
Egyre több a női feltaláló

novekedes.hu, 2021. 07. 23.
Újabb 52 milliárd forint támogatás a hazai vállalkozások piacra kerülő innovációinak

vg.hu, 2021. 07. 23.
Újabb 52 milliárd jutott a magyar vállalkozásoknak

webradio.hu, 2021. 07. 23.
ITM: újabb 52 milliárd forint támogatás a hazai vállalkozások piacra kerülő innovációinak

piacesprofit.hu, 2021. 07. 23.
52 milliárd forint támogatás jutott a hazai vállalkozásoknak - ők nyertek

adozona.hu, 2021. 07. 23.
Újabb 52 milliárd forint támogatás a hazai vállalkozások piacra kerülő innovációinak

storeinsider.hu, 2021. 07. 23.
52 milliárd forint támogatás a hazai innovációknak

profitline.hu, 2021. 07. 23.
Nagy összegű támogatás a hazai vállalkozások piacra kerülő innovációinak

portfolio.hu, 2021. 07. 23.
Bejelentették a piacvezérelt KFI-pályázat újabb nyerteseit: 153 cég kapott 52 milliárd forintot

origo.hu, 2021. 07. 23.
Egyre több a női feltalálóhoz köthető szabadalom

trademagazin.hu, 2021. 07. 23.
Egyre több a női feltalálóhoz köthető szabadalom


pannonnovum.hu, 2021. 07. 23.
Az ELTE InnoChange projektje nyerte az Európai Innovációs és Technológiai Intézet 400 ezer eurós támogatását

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 23.
GINOP PLUSZ-2.1.1-21 Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése

Magyar Hírlap, 2021. 07. 24., 10. oldal
Újabb innovációs pályázat a vállalkozásoknak

Magyar Nemzet, 2021. 07. 24., 14. oldal
Újabb tízmilliárdok innovatív cégeknek

technokrata.hu, 2021. 07. 24.
Önfertőtlenítő padlóburkolat tarolt az innovációs díjátadón - technokrata

magyarhirlap.hu, 2021. 07. 24.
Újabb innovációs pályázat a vállalkozásoknak

jarmuipar.hu, 2021. 07. 25.
Önfertőtlenítő padló nyert innovációs díjat

greendex.hu, 2021. 07. 25.
Megvalósult álom mindenkinek, aki nem szeret felmosni - Greendex

pannonnovum.hu, 2021. 07. 25.
Bejelentették a piacvezérelt KFI-pályázat újabb nyerteseit: 153 cég kapott 52 milliárd forintot

Magyar Hírlap, 2021. 07. 26., 9. oldal
Schanda Tamás: Sikeres karrierutakat kínál a megújult szakképzés

Magyar Nemzet, 2021. 07. 26., 13. oldal
Sikeres karrierút megújult szakképzéssel

behaviour.hu, 2021. 07. 26.
Újabb 52 milliárd forint támogatás a hazai vállalkozások piacra kerülő innovációinak - Behaviour

scmonitor.hu, 2021. 07. 26.
Újabb támogatás a hazai vállalkozások piacra kerülő innovációinak

uzleti-innovacio.blog.hu, 2021. 07. 26.
Új innovációs pályázatok jönnek ősszel - Üzleti innováció, üzletfejlesztés

novekedes.hu, 2021. 07. 26.
Tízmilliárdos startup programot indít a Széchenyi Alapok (novekedes.hu)

hrportal.hu, 2021. 07. 26.
Tízmilliárd forintot önt a kormány a startupokra

napi.hu, 2021. 07. 26.
Tízmilliárd forintos program indul startupok támogatására

privatbankar.hu, 2021. 07. 26.
10 milliárdot ad a kormány a startupoknak

magyarhirlap.hu, 2021. 07. 26.
Tízmilliárd forintos program indul startupok támogatására

adozona.hu, 2021. 07. 26.
Tízmilliárd forintos program indul startupok támogatására

Trend FM, Katolikus Rádió, hirado.hu, hirpress.hu, gazdasagportal.hu, azuzlet.hu, koronavirus.gov.hu, szegedma.hu, storeinsider.hu, ado.hu, behaviour.hu, mediapiac.com, mmonline.hu, gondola.hu, vg.hu, telex.hu, 2021. 07. 26.
Tízmilliárd forintos program indul startupok támogatására

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 26.
Újabb 52 milliárd forint támogatás a hazai vállalkozások piacra kerülő innovációinak

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 26.
Magyar-vietnámi alkalmazott kutatás-fejlesztési együttműködési pályázat, támogatott projektek

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 26.
Szellemi alkotások hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelmét szolgáló tevékenységek támogatása az alkotások hasznosulásának előmozdítása érdekében (2020-1.1.3-IPARJOG), 3. forduló

Rádió1, Hírek 6:30, 2021. 07. 26.
Komoly támogatást kapnak a budapesti innovatív kezdeményezések is

Magyar Hírlap, 2021. 07. 27., 10. oldal
Magyar startupprogramot indít a Széchenyi Alapok

Magyar Nemzet, 2021. 07. 27., 13. oldal
Tízmilliárd forint magyar startupok támogatására


Világgazdaság, 2021. 07. 27., 5. oldal
Tízmilliárd forint jut a startupok

webradio.hu, 2021. 07. 27
ITM - Gyorsítósáv: közel hárommilliárd forint támogatás újabb egészségipari fejlesztésekhez

magyarhirlap.hu, 2021. 07. 27
Közel hárommilliárd forint támogatás újabb egészségipari fejlesztésekhez

hir.ma, 2021. 07. 27
Gyorsítósáv: közel hárommilliárd forint támogatás újabb egészségipari fejlesztésekhez 

fataj.hu, 2021. 07. 27.
Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Stratégia

pannonnovum.hu, 2021. 07. 27.
Szakképzéssel is szép karriert lehet befutni az innovációs minisztérium szerint


g7.hu, 2021. 07. 27.
Magyarországon ötödébe kerül egy startupba fektetni, mint a Szilícium-völgyben


A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 27.
Gyorsítósáv: közel hárommilliárd forint támogatás újabb egészségipari fejlesztésekhez

Magyar Hírlap, 2021. 07. 28., 10. oldal
Újabb egészségipari fejlesztéseket támogatnak

Világgazdaság, 2021. 07. 28., 1,4. oldal
Tovább erősödhetnek az ígéretes cégek
„...Szeptemberben rajtol a Ginop Plusz égisze alatt a Magyar multi program és a Zöld nemzeti bajnok konstrukció, amely a legfejlettebb technológiák adaptálását és az energiahatékonysági beruházásokat teszi lehetővé...”

Világgazdaság, 2021. 07. 28., 2. oldal
Egészségipari fejlesztések kapnak hárommilliárdot


webradio.hu, 2021. 07. 28.
ITM - Gyorsítósáv: közel hárommilliárd forint támogatás újabb egészségipari fejlesztésekhez

magyarhirlap.hu, 2021. 07. 28.
Közel hárommilliárd forint támogatás újabb egészségipari fejlesztésekhez

hir.ma, 2021. 07. 28.
Gyorsítósáv: közel hárommilliárd forint támogatás újabb egészségipari fejlesztésekhez

demedia.hu, 2021. 07. 28.
Közel hárommilliárd forint támogatás újabb egészségipari fejlesztésekhez

24.hu, 2021. 07. 28.
Gyorsítósáv: 3 milliárd forintos támogatás az egészségiparban

medicalonline.hu, 2021. 07. 28.
Újabb egészségipari fejlesztéseket támogatnak


hirpress.hu, 2021. 07. 28.
ITM: közel hárommilliárd forint támogatás újabb egészségipari fejlesztésekhez

vg.hu, 2021. 07. 28.
Tovább erősödhetnek a legígéretesebb vállalkozások, futószalagon jöhetnek a felhívások


pannonnovum.hu, 2021. 07. 28.
3 ok, amiért a magyar innovációt felhúzza a gyógyszeripar


Figyelő, 2021. 07. 29., 4. oldal
Tízmilliárdos támogatás a startupoknak

Figyelő, 2021. 07. 29., 49. oldal
Robot-tengeralattjárót talált fel az év felfedezettje

Magyar Nemzet, 2021. 07. 29., 1,13. oldal
Egyre több szabadalmat fogadnak be Magyarországon

Figyelő, 2021. 07. 29., 20,21. oldal
Egészségipar: kkv-k a fókuszban

24 óra, 2021. 07. 29., 5. oldal
Öt megyei nyertes cég
Népszerűek a piacvezérelt KFI-s pályázatok


Magyar Nemzet, 2021. 07. 29., 1,13. oldal
Egyre több szabadalmat fogadnak be Magyarországon

eduline.hu, 2021. 07. 29.
Friss rangsor: Budapest is felkerült a világ legjobb egyetemvárosainak listájára

magyarnemzet.hu, 2021. 07. 29.
Kijutott a magyar szabadalmi élet a gödörből

weborvos.hu, 2021. 07. 29.
Támogatás egészségipari fejlesztésekhez - emelt keretből


weborvos.hu, 2021. 07. 29.
Támogatás egészségipari fejlesztésekhez - emelt keretből

portfolio.hu, 2021. 07. 30.
Ősszel megszülethet a megállapodás az EU-pénzekről, de Brüsszel belátásán múlik a menetrend

portfolio.hu, 2021. 07.30.
Uniós fejlesztésekért felelős államtitkár: idén 450 milliárd forintot terveznek felhasználni a helyreállítási terv keretösszegéből

webradio.hu, 2021. 07. 30.
NKFIH: több mint 330 kutató és kutatócsoport nyert 12 milliárd forint támogatást alapkutatásra

napiujsag.hu, 2021. 07. 30.
NKFIH: több mint 330 kutató és kutatócsoport nyert 12 milliárd forint támogatást alapkutatásra

napi.hu, 2021. 07. 30.
Kutatási programok között osztottak el milliárdokat

webradio.hu, 2021. 07. 30.
ELKH: bővül és fejlődik a kutatóhálózat

hir.ma, 2021. 07. 30.
ELKH: bővül és fejlődik a kutatóhálózat

hellovidek.hu, 2021. 07. 30.
ELKH: bővül és fejlődik a kutatóhálózat

behaviour.hu, 2021. 07. 30.
137 milliárd forintos pályázatot hirdettek meg a cégek kutatásainak erősítésére - Behaviour

hrportal.hu, 2021. 07. 30.
Kutatáshoz, iparjogvédelmi lépésekhez elnyerhető pályázat indul

hvg.hu, 2021. 07. 30.
137 milliárd forintos pályázatot hirdettek kutatás-fejlesztésre

makronom.mandiner.hu, 2021. 07. 30.
Miért csökkent a női vezetésű startupok kockázati tőkefinanszírozása a járvány idején?

webradio.hu, 2021. 07. 30.
ELKH: bővül és fejlődik a kutatóhálózat

hir.ma, 2021. 07. 30.
ELKH: bővül és fejlődik a kutatóhálózat

uzletem.hu, 2021. 07. 30.
Bővül és fejlődik a kutatóhálózat

atombusiness.hu, 2021. 07. 30.
Bővül és fejlődik a kutatóhálózat

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 07. 30.
OTKA eredményhirdetés: 12 milliárd forint támogatás alapkutatási projektekre

pannonnovum.hu, 2021. 07. 30.
Gyorsítósáv: közel hárommilliárd forint támogatás újabb egészségipari fejlesztésekhez


Kossuth Rádió - Krónika, 2021. 07. 30.
137 milliárd forintos pályázatot hirdet a cégek kutatásainak és fejlesztésének erősítésére a kormány, közölte Varga Mihály

m1, Duna TV, 2021. 07. 30.
137 milliárd forintos pályázatot hirdet a cégek kutatásainak és fejlesztésének erősítésére a kormány, közölte Varga Mihály

Magyar Hírlap, 2021. 07. 31., 11. oldal
Újabb nagy összegű támogatás a hazai vállalkozások erősítésére

Magyar Nemzet, 2021. 07.31., 14. oldal
Új pályázat az innovatív cégeknek

Magyar Nemzet, 2021. 07. 31., 4. oldal
Tovább bővül és fejlődik a kutatóhálózat

sarvarradio.hu, 2021. 07. 31.
12 milliárd forint támogatás az alapkutatásra

hirpress.hu, 2021. 07. 31.
Varga Mihály: 137 milliárd forintos pályázatot hirdet a cégek kutatásainak erősítésére a kormány

webradio.hu, 2021. 07. 31.
Varga Mihály: 137 milliárd forintos pályázatot hirdet a cégek kutatásainak erősítésére a kormány


Retro Rádió, Kossuth Rádió, magyarhirlap.hu, novekedes.hu, magyarnemzet.hu, boon.hu, kemma.hu, kisalfold.hu, haon.hu, heol.hu, teol.hu, nool.hu, portfolio.hu, gondola.hu, demedia.hu, beol.hu, baon.hu, delmagyar.hu, vaol.hu, duol.hu, 888.hu, sonline.hu, feol.hu, zaol.hu, szon.hu, ado.hu, veol.hu, piacesprofit.hu, azuzlet.hu, szoljon.hu, mfor.hu, origo.hu, bama.hu, behir.hu, promenad24.hu, napi.hu, makronom.mandiner.hu, hirado.hu, infostart.hu, propeller.hu, profitline.hu, kamaraonline.hu, 2021. 07. 30.
137 milliárd forintos pályázatot a cégek kutatásainak erősítésére

forbes.hu, 2021. 08. 01.
Balogh Petya: Összességében startupba fektetni nem jó üzlet

jarmuipar.hu, 2021. 08. 01.
52 milliárd forint innovációs pályázatokra

innoteka.hu, 2021. 08. 02.
Aktivizálták az innovációs ökoszisztéma szereplőit figyelo.hu, 2021. 08. 02.
Csúcson a tudomány finanszírozása

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 08. 02.
Megjelent a Horizont Európa keretprogram jogi és pénzügyi segéddokumentuma (Horizon Europe Annotated Model Grant Agreement)


InfoRádió, 2021. 08. 02.
Összeállítás: Felfelé ívelő trendet mutatnak a magyarországi összesített szabadalmi adatok 2021 első félévében

Világgazdaság, 2021. 08. 03., 2. oldal
Csúcson a hazai K+F-ráfordítások

Vas Népe, 2021. 08. 03., 9. oldal
Kutatásokra és fejlesztésekre

IT- Business, 2021. 08. 03., 20,21,22,23. oldal
Idén fél év alatt több unikornis született, mint 2020-ban

IT- Business, 2021. 08. 03., 1,6,7,8,9,10,11. oldal
Százmilliókba kerülhet a külpiaci megjelenés

IT- Business, 2021. 08. 03., 36. oldal
Gazdasági prés helyett fokozatos talpra állás: támogatások a vállalkozói szegmensre szabva

vg.hu, 2021. 08. 03.
Történelmi csúcson a tudományos ráfordítások

portfolio.hu, 2021. 08. 03.
Megismételhető-e a gazdasági csoda, ahogy a szegény ázsiai országokból gazdag és fejlett államok lettek?

vg.hu, 2021. 08. 03.
Tarolt a piacon a This is Redy

elobolygonk.hu, 2021. 08. 03.
Az EU 122 millió eurót fordít a gazdaság dekarbonizált célzó innovatív projektekre

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021. 08. 03.
Aktivizálták az innovációs ökoszisztéma szereplőit

Technotor Magazin, 2021. 08. 04., 50., 51. oldal
Kiválasztották az év célgépeit

Világgazdaság, 2021. 08. 04., 2. oldal
Megszűnnek a kancellári pozíciók

makronom.mandiner.hu, 2021. 08. 04.
„Agyba és vasba is fektessünk!” - így reagált Palkovics Matolcsy kritikájára a Makronómnak


magyarhirlap.hu, 2021. 08. 04.
Együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a V4 Smart Platform hazai iparági partnerei

fataj.hu, 2021. 08. 04.
Aktivizálták az innovációs ökoszisztéma szereplőit

fataj.hu, 2021. 08. 04.
GINOP PLUSZ-2.1.1-21

itbusiness.hu, 2021. 08. 04.
12 milliárd forint támogatás alapkutatási projektekre
OTKA eredményhirdetés

novekedes.hu, 2021. 08. 04.
NKFIH: több mint 330 kutató és kutatócsoport nyert 12 milliárd forint támogatást


Magyar Nemzet, 2021. 08. 05., 14. oldal
Eljött a beruházások ideje
Példátlan hitellehetőségek segítik a vállalkozások hosszú távú céljait

Kelet-Magyarország, 2021. 08. 05., 1,2. oldal
Családokat segítő, okos megoldásokat várnak
Az érdeklődő startupok hat témakörben nyújthatják be munkáikat


computerworld.hu, 2021. 08. 05.
12 milliárd forint támogatás alapkutatási projektekre

insiderblog.hu, 2021. 08. 05.
OTKA eredményhirdetés: 12 milliárd forint támogatás alapkutatási projektekre

insiderblog.hu, 2021. 08. 05.
Állatorvosi hackaton: VETATHON - egyetemi hallgatók fogtak össze a pandémia ellen

startuponline.hu, 2021. 08. 05.
Egyetemi hallgatók fogtak össze a pandémia ellen

startuponline.hu, 2021. 08. 05.
Egy kutatás szerint tovább nőtt a vállalatok optimizmusa a második negyedévben

startuponline.hu, 2021. 08. 05.
Négy startup program indul a Design Terminal háza táján

portfoliu.hu, 2021. 08. 05.
A Mol elindította a magyar innováció, a gumibitumen technológiájának exportját

blikk.hu, 2021. 08. 05.
Tudta? Hiányoznak az újdongások a kkv-k életéből: kevesen vágtak bele az innovációba


InfoRádió - Paragrafus, 2021. 08. 05.
Felfelé ívelő trendet mutatnak a magyarországi összesített szabadalmi adatok 2021 első félévében

Innotéka, 2021. július-augusztus
Ifjú feltalálokat díjaztak
„...A 2020/21 évi Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak...˝

Innotéka, 2021. július-augusztus
Átadták a Jedlik Ányos-díjakat

Magyar Nemzet, 2021. 08. 06., 16. oldal
A Kárpát-medencei tudással más nemzeteket is segíthetünk
A Mol elindította a magyar innováció, a gumibitumen technológiájának exportját

Élet és Irodalom, 2021. 08. 06., 8. oldal
Viharos pályázati siker
„... hír az Innovációs és Technológiai Minisztérium Ginop Plusz 1. 2. 1. uniós pályázatának első köréről szól. A magyar kormány támogatáspolitikai gyakorlata nem nélkülözi a váratlan megoldásokat...”

makronom.mandiner.hu, 2021. 08. 06.
A kutatónők élete lemondásokkal jár: egyre távolabb került a második gyerek vállalásától

computerworld.hu, 2021. 08. 07.
Siemens - Magyar újítók ötleteit is várja az innovációs verseny
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Novák Blanka,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.