XXXI. évf. | 2021. június 29. |13. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
MAFITUD
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
Köszöntjük új tagjainkat!

Várható események

Szakirodalomfigyelő
SajtószemleHÍREK | MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG

30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepsége

Novák Katalin, miniszter, Dr. Freund Tamás, MTA-elnök, Dr. Bódis József, az ITM államtitkára, Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke, főtámogató, ill. a díjátadók, díjátvevők, valamint a sajtó képviselőinek jelenlétében került sor a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségére 2021. június 22-én, a Magyar Tudományos Akadémia székházában, Budapesten.
A rendezvényt Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg, majd házigazdaként Freund Tamás, utána Novák Katalin köszöntötte a résztvevőket.
Ezt követően Dr. Jakab László, a BME professzora mint a bírálóbizottság elnöke értékelte az idei versenyt és a bírálóbizottság munkáját.
Az eredményhirdetés előtt Prof. Dr. Szendrő Péter, az OTDT elnöke a tehetségútlevelek átadásának jelentőségét ismertette és méltatta.

A kiemelt dicséretben, valamint a díjakban részesült fiatalok neveit, iskoláit és tanárait Pomezanski György, a Felkínálom Alapítvány elnöke, a zsűri tagja ismertette.
Nabilek Zsófia és Lakatos Attila István 1-2 mondatban ismertették pályamunkájukat, majd Pakucs Jánostól és Jakab Lászlótól vették át az elismerő okleveleiket.
A folytatásban Pomenzanski György a díjnyertes pályázókat szólította. A fiatalok 1-2 mondatban ismertették pályamunkájukat, majd Bódis Józseftől és Jakab Lászlótól átvették díjaikat.

III. díjban részesült:
Gerencir Leon (Játékos program az olvasás megszerettetésére a 7-10 éves korosztállyal) A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel, ezért Dr. Kuti László elnök is gratulált a díjazottnak.
Erdélyi Zsuzsanna, Kun Vanda (Új csontpótló anyag kifejlesztése és hatékonyságának ellenőrzése)
Sáska Gábor, Vankó Dániel (Bikee - a kerékpáros közlekedés új dimenziója)

II. díjban részesült:
Fiák Ádám (Fejlett háromdimenziós feltérképezés)
Ravasz András Zoltán (Braille Comfort Pack)
Ravasz András Zoltán elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját is, melyet Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke nyújtott át.
Szőnyi Balázs (3D szkenner telefonnal)
Bornemissza Ádám, Pirint Levente Ákos (SERIDRÓ - Seregély Riasztó Drón)
A díjat az SZTNH ajánlotta fel, ezért Pomázi Gyula elnök is gratulált a díjazottnak.

I. díjban részesült:
Radó János (PenAlone)
Seitz Erik (Az epitheliális-mezenchimális átmenet (EMT) új, többsejtes hálózatos modelljének kifejlesztése és új, potenciális gyógyszercélpont megtalálása a hibrid-EMT-nek a modellbe építésével)
A díjat az Egis Gyógyszergyár Zrt. ajánlotta fel, ezért Menthy Mariann kommunikációs igazgató is gratulált a díjazottnak.
Balázs Gábor Gergő (Láthatatlan kísérő nyomában egy egzotikus csillagrendszerben)
Ecsedi Boglárka (A mesterséges neurális hálózatok strukturális optimalizálása)
Az első díjakat Bódis József államtitkár, Rácz Zsófia helyettes államtitkár és Dr. Jakab László, a bírálóbizottság elnöke nyújtották át. Az első díjas versenyzők részt vesznek a 2020. szeptember 17-19. között, a Salamancai Egyetem által online megrendezésre kerülő "32. EU Contest for Young Scientists" európai döntőn.

A szervezőbizottság döntése értelmében azon középiskolák, melyek műszaki, természettudományos szakkört, klubot működtettek, és legalább 3 vagy több nevezést adtak be, a nevezések közül pedig legalább kettő a 2. fordulóba jutott, 800-1000 E Ft-os díjban részesültek. 11 középiskolai igazgató vehetett át díjat Birkner Zoltántól, Pakucs Jánostól és Kisfaludy László h. államtitkártól (EMMI).
12 kiemelkedő középiskolai, természettudományt oktató tanár ugyancsak díjban részesült (500-800 E Ft értékben).
A díjátadási ünnepséget Birkner Zoltán, az NKFIH elnökének beszéde zárta. Utána büféebéd következett.

A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny végeredményét ismertető kiadvány letölthető innovációs portálunkról.

GINOP-projekt

Aláírta a Pénzügyminisztérium és a Magyar Innovációs Szövetség „A járműipari kihívások innovatív kezelésének lehetőségei, új technológiák alkalmazásával" című GINOP-projekt végrehajtására vonatkozó támogatási szerződést. A projektet a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és a Corvinus Egyetem valósítja meg egy év alatt, konzorcium vezető a MISZ.
A projekt célja a járműiparban működő nagyvállalatok körében az automatizáció munkaerőpiaci vonatkozásainak vizsgálata, az ezzel kapcsolatos helyzetkép, szükségletek feltárása, valamint konkrét megoldási javaslatok kidolgozása. A projekt során a járműipari nagyvállalatok széles körének bevonásával kutatási tevékenységek, legalább egy nagyvállalat közreműködésével pedig pilot aktivitás valósul meg.

Vállalkozásfejlesztési Tanács ülése

A Vállalkozásfejlesztési Tanács 2021. június 22-én tartotta ülését, amelyen a Magyar Innovációs Szövetséget Farkas József, elnökségi tag képviselte.

Az ülésen Dr. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára bemutatta a GINOP Plusz programok indítását, a Vali.hu információs portált, valamint a vállalkozások megerősítését segítő Modern Mintaüzem programot. Mint elmondta, kiemelkedő eredmény, hogy Magyarországnak sikerült a munkahelyek többségét megőrizni, így a 4,4 %-os munkanélküliségi rátát tartani, amellyel az EU-ban a legjobb öt ország között vagyunk. A Gazdaság-újraindítási Akcióterv három szakaszra épül. Az első szakasz április 1-én befejeződött, többek között bértámogatást, jövedelemadó mentességet, kamatmentes kölcsönt, a lakásépítés áfájának csökkentését, az orvosok bértámogatását, lakásfelújítási programot és a hitelmoratórium témákat tartalmazta. A második fázis július 1-ig tart, ennek keretében mintegy 1500 milliárd forintos fejlesztés lép életbe a felsőoktatásban. A harmadik fázis július 1. és október 31. között a nagy fejlesztések időszaka, a zöld energiára, a körforgásos gazdaság felépítésére és a gazdaság teljes digitalizálására építve.

A vállalkozások az újraindításhoz egyszerű tájékozódást, gyorsaságot, likviditást és ütemezettséget kértek az országos konzultációk során. Mindezeket tartalmazza a bemutatásra került Vali.hu kormányzati portál, amely személyre szabott vállalkozói információkat ad bármely magyar vállalkozásnak. Valódi innovációnak tekinthető ennek a weblapnak a megtervezése és életbe léptetése, nagy segítség a vállalkozások pályázati helyzetbe hozásához, javasoljuk minden tagvállalatnak, hogy tanulmányozza és kérjen személyes javaslatot a www.vali.hu portálon keresztül! Ez a portál nemcsak a támogatott hiteleket, a támogatási formákat, a hitel garanciákat és a képzéseket tartalmazza, de minősített szakértők elérhetőségeit és a Modern Mintaüzemek programhoz való csatlakozási lehetőséget és tájékoztatást is biztosít.

Steiner Attila, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a zöld gazdaság fejlesztése és a körforgásos gazdaságra való átállásról szóló kormányzati programot és akciótervet mutatta be. Természetvédelmi akcióterv készült, amelyben helyet kapott az illegális hulladéklerakók felszámolása, az egyszerhasználatos műanyagok korlátozása, a vízvédelem, a környezetkímélő technológiai elvárások, évi 1 millió fa ültetése, a napenergia meghatszorozása, az olcsó elektromos járművek támogatása és a Zöld Államkötvény is.

MISZ K+F Tagozat ülés

A MISZ K+F Tagozat 2021. június 16-n tartotta meg az idei első rendezvényét online formában. Grasselli Norbert tagozati elnök bevezető szavai után Pomázi Gyula az SZTNH elnöke tartott egy érdekes előadást a KFI minősítésekről, az innovációs ötletek hazai és nemzetközi szabadalmaztatási gyakorlatáról, valamint a hivatal szolgáltatásairól.

Az előadást követő kérdésekre reagálva Pomázi Gyula elmondta, hogy az utóbbi években a hazai szabadalmi bejelentések száma talán már túljutott a mélyponton (450 db, aminek kb. a fele egyéni bejelentő), mert várhatóan növekedni fog a felsőoktatási és iparági bejelentések száma. Az innovációs szempontból legfontosabb szabadalmi bejelentések mellett például a védjegy bejelentések volumenében jelentős az elmaradásunk, mert például a szomszédos Ausztriában több, mint hússzoros ezen a területen az aktivitás.

Az SZTNH a hazai vállalkozások IP tudatosságának növelése érdekében számos programot indít már a középiskolai tájékoztatástól kezdve az egyetemeken, kamarákon át a vállalkozások különböző szegmenséig.

MISZ Startup Tagozata ülése

2021 június 24-én, a FutureProof Consulting coworking irodájában, a MISZ Startup Tagozata megtartotta idei első, 'post-COVID' ülését. Az ülésen a résztvevők döntöttek 2 fő irány támogatásáról. Egyrészt a testület támogatja az NKFIH által útnak indított, 12 egyetemmel karöltve lebonyolított 'HSUP' startup fejlesztési program kezdeményezését. A program hatékonyabb lebonyolítása érdekében a Tagozat ajánlásokat fogalmaz meg, melyben módszertani javaslatokat tesz, valamint felajánlja segítséget a programban résztvevő csapatok mentorálására, támogatására.

Hild Imre, a MISZ Startup Tagozat vezetője tájékoztatta a jelenlévőket, hogy ősztől több alkalommal megrendezésre kerül egy új rendezvény forma az ún. 'Ökoszisztéma-estek'. Ez több magánszervezet (WBA, Global Traction) összefogásában jön létre, melyet a MISZ Startup Tagozat is támogatni kíván a hír megosztásával és propagálásával. Az estek lényege, hogy tárgyilagosan, hitelesen mutassa be az ökoszisztémában kevéssé járatos emberek számára az ökoszisztéma lényegét, azok szereplőit és a lehetséges együttműködési formákat.
A Tagozat következő ülése szeptemberben lesz egy később kihirdetett időpontban.

REL Expo és konferencia

A táj jellegű élelemiszer előállítás és kereskedelem, valamint a vidéki szolgáltatások, a falusi turizmus fejlesztésével foglalkozó „Kislépték Egyesület" pályázatot hirdetett a MISZ 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. fordulójába bejutott, a rövid ellátási lánc (REL) témában is ötletadó fiataloknak. A színvonalas pályázatok közül Lajtos János és Lajtos Enikő munkája nyerte el az Egyesület „Innovációs pályázati különdíját", amelyet a „REL Expo’21" rendezvény keretében Dr. Fenyvesi László, a MISZ Agrártagozatának vezetője adott át június 25-én, Gödöllőn.

A testvérpár, a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumának tanulói, a „Környezetbarát talajtakarási módszer kidolgozása és megvalósítása" című pályamunkájukkal nyerték el az elismerést. „A díjjal tehetséges fiatalok termelésben jól használható, piacképes fejlesztését ismerték el, ezzel növelve a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági versenyének színvonalát is" emelte ki Fenyvesi László a rendezvényen, amely egyben a „Smartchain" EU2020 program záróeseménye is volt.

Tudástól az Üzletig - Tudásvagyon hasznosítása a Miskolci Egyetemen

A Miskolci Egyetem Technológia- és Tudástranszfer Igazgatósága (TTI) offline és online módon tartotta a „Tudástól az Üzletig - Tudásvagyon hasznosítása a Miskolci Egyetemen" című projektjének hatodik rendezvényét a Miskolci Egyetem Innovációs Napja alkalmából 2021. június 24-én. Prof. Dr. Horváth Zita rektor és Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universizas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke, köszöntői után Hornyák Loránd, a Tudományos és Innovációs Park vezetője előadásában bemutatta a Tudományos és Innovációs Park projektet, majd István Zsolt projektvezető ismertette az Egyetemi Innovációs projekt eddigi eredményeit.

Ezután két projekt részletes ismertetése következett: Váradiné Dr. Szarka Angéla, Elektronikai és Informatikai Kutatóintézet, intézetigazgató - Elektromágneses összeférhetőség (EMC) laboratórium bemutatása, szolgáltatási lehetőségek, és Prof. Dr. Mertinger Valéria, Fémtani Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézet, intézetigazgató - Új dimenzió az anyagvizsgálatban: a 3D Labor bemutatása. Végezetül a Miskolci Egyetem Hallgatói Innovációs Versenyek eredményeinek (StartMEup, PoC) ismertetése után Prof. Dr. Horváth Zita rektor emléklapokat nyújtott át a díjazottaknak. A rendezvényen részt vett Dr. Siposs István regionális igazgatónk is.

Partnerség a BKV és a MATE között

A BKV Zrt. és tagintézményünk, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) 2021. június 14-én aláírta azt a dokumentumot, amely új, az eddiginél is magasabb szintre emeli a közös munkát. A felek közötti partnerség egyszerre nyújt támogatást és segítséget a fejlődő felsőoktatási képzéshez, a diákok versenyképes szaktudásának megszerzéséhez, valamint a munkaerőpiaci sajátságokhoz való alkalmazkodáshoz.

További információk a következő linken.

BME Balatonfüredi Tudáscentrum

Június 24-én, Balatonfüreden, "BME Balatonfüredi Tudáscentrum létrehozása" címmel szakmai napot rendeztek, melyen részt vett Pakucs János, tiszteletbeli elnök is. A Balatonfüredi Tudáscentrum a BME oktatási és K+F fókusszal létrehozandó telephelye. Célja, hogy híd szerepet töltsön be az egyetemi szféra és az ipari szereplők között.

HÍREK | MAFITUD

A jelen fiatal problémamegoldói

Novák Blanka, a 27. Ifjúsági Innovációs Verseny első díjazottja meglepetésvendégként szerepelt a Duna TV Ridikül műsorában, "A jelen fiatal problémamegoldói" témájú adásban, 2021. június 16-án. A kutatói létről, kreatív gondolkodásmódról és legújabb projektjéről is beszámolt: saját fejlesztésű, a világon és hazánkban elsőként megjelenő fito-dermatológiai anti-aging készítményeket fejleszt és internetes webáruházában forgalmaz: www.lybskin.com

Az innovatív szemléletű fiatalokról készített műsort a következő linken lehet megtekinteni

HÍREK | EÖTVÖS LORAND KUTATÁSI HÁLÓZAT

Élvonal - Kutatási Kiválósági Program

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közzétette az idei Élvonal - Kutatási Kiválósági Program pályázati felhívásának nyolc nyertesét. Közülük hat az ELKH kutatójának projektje, az összesen odaítélt támogatás értéke meghaladja az 1,6 milliárd forintot. 
További részletek a következő linken.

Mesterséges Intelligencia Koalíció

Június 15-én szakmai napot tartott, 16-án pedig nyilvános kiállítást rendezett a Mesterséges Intelligencia Koalíció. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épületében megrendezett kiállításon az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) más tagjainak fejlesztései is megtekinthetők voltak.
További részletek a következő linken.

KÖSZÖNTJÜK ÚJ TAGJAINKAT!


Név | Future-Now Consulting Kft.
Tagsorszám | 790
Cím | 2081 Gödöllő, Hajnal u. 2.
Vezető | Személyi László, ügyvezető

Tevékenység:
A Future-Now 2018-ban alakult, célja, hogy a technológiai változások, illetve az új trendek, felhasználói és ügyféligények kihívásaiban támogassa a vállalatokat. Ügyfeleik képbe kerülnek a digitalizáció területeivel, a következő 1-3 évben releváns végfelhasználói trendekkel és technológiákkal. Elősegítik az innovációs kultúra megteremtését és stabilizálását. Bevezetnek új dobozos technológiákat az „I do - we do - you do" módszertan mentén. A digitális transzformáció nem cél, hanem eszköz - a jövőbiztos vállalathoz rugalmas, alkalmazkodó, változásokra/fejlesztésekre/együttműködésre nyitott csapat kialakítását tartják fontosnak.
Főbb szolgáltatásaik:
 • előadások, eszközbemutatók, inspirációs napok
 • digitális megoldások bevezetése, oktatása
 • online tréningek, konferenciák támogatása
 • innovációs potenciál felmérés.

Név | Cudy Future Kft.
Tagsorszám | 791
Cím | 4400 Nyíregyháza, Kéz utca 8.
Vezető | Kulcsár Ildikó, ügyvezető tulajdonos

Tevékenység:
A Cudy Future Kft. 2010-ben alakult Nyíregyházán. Naturcleaning márkanévvel állatkísérlet mentes környezet- és bőrbarát tisztítószereket és kozmetikai termékeket gyártanak. Céljuk, hogy minél kevesebb mérgező anyag kerüljön be a háztartásokba és onnan vissz a természetbe. Ezért az általuk kifejlesztett termékek foszfát-, klór- és parabénmentes, továbbá biológiailag gyorsan lebomlanak. Hipoallergének, nem tartalmaznak maró anyagot, nem okoznak bőrkiütést, viszketést, allergiát. A tiszta, egészséges otthon és munkakörnyezet kialakítására törekszenek, miközben a lehető legkevesebb teret vonják el az élővilágtók, és folyamatosan csökkentik az ökológiai lábnyomukat. 10 éve vezették be Magyarországon egyedülálló cseregöngyöleg rendszerüket, melyet a webshopos kereskedelemre is kiterjesztettek. 2014 óta működtetnek Integrált Minőség és Környezetirányítási Rendszert, valamint Jó Gyártási Folyamat (GMP) irányelvek előírása szerint kidolgozott GMP rendszert műkötetnek a tisztítószerek és kozmetikumok gyártása, fejlesztése és forgalmazása során.

Várható események


ELTE INNOVÁCIÓS NAP 2021

Az ELTE Innovációs Központ ismét online tartja hagyománnyá vált rendezvényét 2021. június 30-án, amelynek célja az egyetemen keletkezett tudás ipari és társadalmi hasznosításának ösztönzése. Az év legújítóbb kutatói idén is az ELTE Innovatív Kutatója elismerést, legkiválóbb hallgatói az Innovatív Hallgatói Ötletpályázat díjat vehetik majd át a ceremónián.

Az Innovációs Nap részeként bemutatkozik a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB), amelyben az ELTE konzorciumvezetőként vesz részt. Az érdeklődők megismerhetik a TINLAB KFI-tevékenységének és partneri együttműködésének kereteit, sőt az első társadalmi innovációs felmérés eredményeit is.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött (legkésőbb 2021. június 29-ig kell regisztrálni), amelyet követően a résztvevőknek elküldik a megtekintéshez szükséges linket.
Meghívó és részletes program megtekinthető a következő linken.


IP-IT: Az innovációk védelme az IT világában

2021. július 13-án kerül megrendezésre az IP - IT: Az innovációk védelme az IT világában Webinárium, a Microsoft Teams platformon.

Program:

10:00-10:05 Köszöntő/Bevezető, előadó: dr. Legeza Dénes főosztályvezető Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Tájékoztatási és Innovációtámogatási Főosztály
10:05-10.20
Iparjogvédelem az információ-technológiában, előadó: Kuthy Árpád osztályvezető Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Villamossági Osztály
10:20-10:35
Mesterséges Intelligencia - a nemzeti gyártási stratégia, előadó: dr. Viharos Zsolt János vezető Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet Intelligens Folyamatok Kutatócsoport 
10:35-10:50
Titkosítási algoritmusok - a hagyományos titkosítás végnapjai, előadó: Dömösi Pál Béla ügyvezető Intelligens Technológiák Kft. 
10:50-11:10
A szoftverek védelme és a szerzői jog, előadó: dr. Lábody Péter főosztályvezető Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szerzői Jogi Főosztály
11:10 -
Kérdések/válaszok

A webináriumon való részvétel díjmentes, azonban regisztrációhoz kötött.
Kérjük, hogy július 9-ig jelezze részvételi szándékát az anna.szenczi@hipo.gov.hu e-mail címen.

SZAKIRODALOMFIGYELŐ


Deák Csaba: Innováció - Az alkotás útja - Human Telex Consulting Kft., 2021

Innovációról szóló könyvnél az első, magától értetődő kérdés a szerző szakmai kompetenciáját veszi célba. A Kiadó így mutatja be Deák Csaba szakmai képzettségét, tevékenységét és tapasztalatait:
 • 2019- Miskolci egyetem, egyetemi tanár
 • 2014- Miskolci Egyetem, kancellár
 • 2014- Corvinus Egyetem, egyetemi docens
 • 2012-2014 OECD, Science and Technology Policy bizottság magyar képviselője
 • 2012-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettes
 • 2010-2012 Miskolci Egyetem, rektorhelyettes
 • 2004-2010 Miskolci Egyetem Innovációmenedzsment Kutató Központ, igazgató
 • 2001: Ph.D doktori fokozat, Miskolci Egyetem
 • 1997: MBA részprogram és kutatás Buffaloi Egyetem, State University of New York, USA
 • 1997: Nemzetközi Nyári Egyetem Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem, Ausztria
 • 1993: Vezetőképző Holland Kereskedelmi és Ipar Kamara, Hollandia
 • 1993: Okl. Közgazda, Miskolci Egyetem
 • 1990: Okl. üzemgazdász, Miskolci Egyetem
Erről szól: Deák így összegzi e műve tartalmát: „Az innováció sikere és az elvárt eredmények elérése kifinomult folyamatokat, alapos tudást és megfelelő eszközök használatát követeli meg. Jelen könyv főbb részei betekintést adnak az olvasónak az innováció által megvalósuló alkotásba. Az első rész bemutatja az alkotás igényét. Azt, hogy miért és pontosan mibe vágunk bele. A második rész az alkotás folyamatának szemléltetésével foglalkozik az ötlettől az eredmények hasznosulásáig. A harmadik részben az alkotás tárgya került a fókuszba, megismerve a termék- és szolgáltatásinnováció, a folyamatinnováció és az üzleti-modell-innováció sajátosságait. A negyedik rész az alkotó szerszámosládájába bekerülő eszközök és módszerek egy csoportját mutatja be.

Maga e könyv megírása is egy alkotási folyamat volt. Eredménye itt van az olvasó kezében."

A célközönség: „Jelen könyv minden innováció iránt érdeklődő, de elsősorban innovációval, innovációmenedzsmenttel foglalkozó gyakorló szakemberek számára íródott. Alkalmas a jövő szakembereinek felkészítésére is. Az alapok elsajátításától a gyakorlatban való használhatóságig segít eligazodni a vállalatok által megvalósított innováció világában."

Szakvélemények a könyvről, a Kiadó honlapjáról:
Deák Csaba nehéz feladatra vállalkozott könyve megírásával. Célja az volt, hogy mind gyakorló szakemberek, mind az innováció világával frissen ismerkedők számára hasznos, sőt élvezetes olvasmányt nyújtson. Jó hír, hogy sikeresen oldotta meg a feladatot! A műben egyszerre vannak jelen a vezetői rendszerszemlélet és a hétköznapok praktikus eszközei. Könnyed stílusban kerülnek összefűzésre a vállalati életben használt módszerek és a mindennapi életünket behálózó innovatív jelenségek. Jó szívvel ajánlom minden érdeklődőnek és azoknak is, akik még nem is tudják, hogy azok lesznek!" Prof. dr. Heidrich Balázs, rektor, Budapesti Gazdasági Egyetem

„A Tisztelt Olvasó egy széles célközönséget megszólító írásművet tart a kezében. Ez a könyv egyaránt érdeklődésre tarthat számot a témában járatos szakemberek, illetve a téma iránt orientálódó laikusok körében is. A Szerző könyvének elkészítését nem a választott téma iránti egyszerű érdeklődés, hanem a szinte minden fejezetből kiérezhető szenvedélyes, de tárgyilagos elkötelezettség, és az ismeretek átadásának, a jót tenni akarásnak a vágya, szeretete motiválta. Ezt a könyvet forgatni, élvezettel olvasni és tanulmányozni kell, mert mindenkinek nyújt új ismereteket." Dr. Kiss Csaba, műszaki vezérigazgató-helyettes, MVM

„Amikor kezembe veszek egy könyvet, mindig Mordecai Richler kanadai író jut eszembe, aki szerint minden szerző eggyel több könyvet ír a kelleténél. Jelen mű nem ebbe a kategóriába tartozik. Megnyugtathatok mindenkit: Deák Csaba az Innováció - Az alkotás útjával igazi hiánypótlást végzett, amely egyedülálló módszerességgel mutatja be az újítás, feltalálás folyamatát. A közhiedelem szerint a nagy találmányok mindig valamilyen hirtelen ötletből, egy váratlanul érkező „Heuréka!"-pillanatból születnek. Valójában, ahogy e könyv is bemutatja, az innovációnak ugyanúgy létezik módszertana (nem is egy!), mint bármilyen más feladatnak. Az Innováció - Az alkotás útja könyv kihagyhatatlan mindenkinek, aki innovatív ötleteket vinne a piacra, vagy meglévő vállalatával szeretne versenyelőnyhöz jutni." Dr. Vinnai Balázs, elnök, Informatikai Vállalkozások Szövetség; alapító, IND, CodeCool

Néhány sokatmondó fejezetcím: • Az innováció mozgatórugója • Az innováció típusai • Az innovációs stratégia • Ötletkeresés • Innovációs projektek megvalósítása • Kreativitást támogató eszközök • Eszközök és módszerek az ötlettől a sikerig.

John Doerr: Mérd, ami számít! Hogyan rengette meg a világot a Google, Bono és a Gates Alapítvány az OKR teljesítménymenedzsment-módszerrel? - HVG Könyvek, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

„Az ötlet még semmi. A megvalósításon múlik minden." • „Nem kulcseredmény az, amihez nincs mérőszám rendelve." • „Az OKR-módszer egyszerű folyamat, amely a legkülönbözőbb szervezetek haladását segítheti elő. Alkalmazását az évek során saját működésünkhöz igazítottuk. Mindenkinek ezt javaslom: érdemes mintának tekinteni, és aszerint formálni, milyen változást szeretnénk elérni!" • „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet tizenkilenc évvel ezelőtt, a Google alapításakor! Vagy annál is korábban, amikor még csak saját magamat kellett irányítanom. Akárhogy is gyűlölöm a folyamatokat, igazán nagyszerű dolgokat csak akkor érhetünk el, ha a jó ötletek kiváló megvalósítással párosulnak. És itt jön a képbe a célok és kulcseredmények OKR módszere. Az OKR a vezetők számára azzal a hatalmas előnnyel jár, hogy sokkal átláthatóbbá teszi a szervezet működését. Vita esetén pedig a döntéshez szolgáltat előremutató érveket." Larry Page, a Google egyik alapítója előszavából. (Minden idézet a könyvből, kiemelések tőlem - OP).

John Doerr a világ egyik leghíresebb, és a közreműködésével naggyá vált cégek értékével mérve egyik legsikeresebb kockázatitőke befektetője. A Kleiner Perkins kockázatitőke befektető cég elnöke, amely a Forbes szavával „a Szilícium Völgy egyik leghíresebb cége, befektetése: Amazon, AOL, Compaq, Electronic Arts, Google, Netscape és Twitter". A TED - előadójaként - elmondja róla, hogy „negyven éven át szolgálta a vállalkozókat nagy találékonysággal és optimizmussal (utóbbi egy kockázati tőkésnél fakadhat a ténybeli tudásából, vagy sok tudása és tapasztalata táplálta ’megérzéséből’, de a magvető tőke világán kívül sohasem szerencsejáték! - OP), és segítette felforgató újításokkal előálló cégek és merész csapatok felemelkedését." Így szállt be a Google felfuttatásába is, s vitte hozzájuk „az ötletek világklasszis megvalósításához szükséges hajszálpontos eszközt", az OKR-t.

Könyvéből kibontakozik, hogy a Google sikere az OKR fénylő gyakorlati bizonyítása.
Larry Page „Az OKR-módszer segítségével több ízben is 10×-es növekedést értünk el, és sokkal közelebb kerültünk ahhoz, hogy vakmerő küldetésünk - »rendszerezni a világ információit« - megvalósuljon. A vállalat többi alkalmazottjával együtt mindvégig sikerült a jó úton és a megfelelő időhatárok között maradni, amikor a leginkább számított."

OKR: „A betűszó a célok és kulcseredmények (objectives and key results) rövidítése. Vállalatok, csapatok és egyének számára kialakított, együttműködésen alapuló, célmeghatározást szolgáló protokoll. Ugyanakkor nem csodaszer: nem helyettesítheti a józan ítélőképességet, az erőskezű vezetést vagy a kreatív munkahelyi kultúrát. Ám ha mindezek az alapok megvannak, akkor az OKR-rel egészen a csúcsig lehet jutni."

„Erőskezű vezetés": Doerr részletesen kifejti, az OKR kimagaslóan fontos jellemzője, hogy az alkalmazása optimális összhangot teremt a vezetők és a vezetettek között a célok meghatározásában, s hogy miként történjék azok elérésének megbízható mérése. Sohasem diktátum, hanem vezetők és vezetettek aktív együttműködésére támaszkodik.

„Olyan, mint a svájci bicska: bármilyen környezetben jól használható. A technológiai iparágban, ahol a gyorsaság és a csapatmunka feltétlen követelmény, igen széles körben bevált." Doerr a továbbiakban sorra veszi, hogy gyakorlatilag mindenütt egyaránt hasznos, beleértve még a kormányzati hivatalokat is.

„A kisebb startupoknál, ahol feltétlenül szükséges, hogy az emberek ugyanabba az irányba tartsanak, az OKR a túlélés eszköze."

„A közepes méretű, gyorsan növekvő szervezetekben a megvalósítás közös nyelvét jelenti. Tisztázza az elvárásokat: Mit kell elvégeznünk (gyorsan), és ki dolgozik rajta? Az OKR vertikálisan és horizontálisan egyaránt összehangolja a munkatársak tevékenységét."

A nagyobb vállalatoknál „Még a legsikeresebb szervezeteket is további célok elérésére serkenti."

„Hasonló előnyök származnak alkalmazásából a nonprofit világban is. A 20 milliárd dolláros Bill és Melinda Gates Alapítvány számára az OKR szolgáltatja a valós idejű adatokat."

Doerr szavával az OKR „Andy Grove zseniális módszere", és tudni érdemes, hogy Grove Gróf András István néven született Magyarországon - ezt Doerr is kiemeli. „Akaraterejével és rendkívül éles eszével emelkedett a Szilícium-völgy leginkább csodált szervezetének csúcsára. Tizenegy éves vezérigazgatósága alatt az Intel évi több mint 40 százalékos nyereséget hozott részvényeseinek." - természetesen az OKR-t alkalmazva.

A nemzetközi kapcsolatok atlasza - 100 térkép, hogy megértsük a világot 1945-től napjainkig - Pascal Boniface - Pallas Athéné Könyvkiadó, 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

Különleges kötet: a 2. világháború utáni korszak sokdimenziós - sok nézőpontú - áttekintése olymódon, hogy a megállapítások jelentős hányadát térképek összegzik. A verbális részek és a vizuális ábrázolások hathatósan kiegészítik egymást, s így egy-egy térkép nagyon sok szónyi információval járul hozzá az áttekintéshez. Igaz, a térképek némelyike olykor kisebb-nagyobb megértési feladat elé állítja az olvasót a megszokottól eltérő ábrázolási módjával.

A Pallas Athéné ajánlójából: „Milyen irányba tartanak a nemzetközi kapcsolatokban bekövetkező változások, és milyen nemzetközi (t)rend várható a jövőben? Az unipolaritás vagy a multipolaritás felé haladunk? Pascal Boniface, a párizsi székhelyű IRIS Francia Nemzetközi és Stratégiai Ügyek Intézetének alapító igazgatója, valamint a Párizsi Egyetem Európai Tanulmányok Intézetének nemzetközi kapcsolatok professzora hiánypótló szempontokra világít rá ebben az atlaszában, rendkívüli összetettséggel vizsgálva e folyamatok alakító tényezőit. [Egyazon elemzésben] vizsgálja a nemzetközi teret a történelem perspektívájából; képes felmutatni a kapcsolatokat formáló erőket a sokféle szereplő szemszögéből, valamint szem előtt tartja a globális kihívások egyre sürgető kérdéseit is, és végül pedig mindezek kontextusában mutatja be a jelenlegi válságok és konfliktusok alakulását. A meghatározó erőterek, illetve földrészek ismertetésével teljes képet kaphatunk a globális világ erősödő és gyengülő pólusairól, és betekintést nyerhetünk ezen erőterek legjelentősebb belső konfliktusaiba." (Kiemelések tőlem.)

Hatalmas, nagyon értékes információ anyagot kínál a kötet, kézikönyvként is jó szolgálatot tehet (eredeti kiadója hibája, hogy nincs ehhez egy név- és tárgymutatója is).

Az áttekintések fő dimenziói a tartalomjegyzéből:
Nemzetközi tér - Benne: Ø Történelmi perspektívák Ø A nemzetközi kapcsolatok szereplői Ø Globális kihívások Ø Jelentős válságok és háborúk Ø Jelenlegi válságok és konfliktusok.

Területi egységek - Benne: Ø Európa Ø Észak- és Dél-Amerika Ø Az arab világ Ø Afrika Ø Ázsia.
Alapállásáról: A világnak és alkotórészeinek a berendezkedéséről többnyire nem lehet értékmentesen beszélni. A politikai, gazdasági szereplőkről és viszonyaikról a leírás a legtöbbször elkerülhetetlenül minősít is, az pedig értékekhez képest történik. Boniface-nál tudatos részrehajlás nem érződik, de értékmentes objektivitás sem mindig. Karakteres oldalválasztása pl., hogy „Kína nem demokratikus ország", amivel egyértelműen a demokrácia nyugati meghatározásához köti magát. További kiragadott példák, amely így itt szereplő témaköröket is mutatnak:
 • A nemzetközi térnél szól egy fejezetben az NGO-król, mondván „azokat nem államok, hanem egyének hozzák létre", és a legismertebb „szolidaritási" szervezetek „Nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen az emberi nemeslelkűséget, a másokra való odafigyelést és a közös érdekekért vívott harcot testesítik meg".
 • Ugyanott, Nemzetközi szervezetek fejezet: „céljuk, hogy megkönnyítsék a nemzetközi életet azáltal, hogy az államok közti együttműködést megszervezik".
 • Ugyanott, Közvélemény fejezet: az alapos értékelés említést sem tesz arról, hogy a már szinte teljesen globalizált tömegkommunikációs és -tömegmédia térben mekkora szerepe van a csúcstechnológiás, mindent elöntő, határokon átnyúló befolyásolásnak a közvélemény formálásában. És „Világszerte különböző mértékben érezhető a közvélemény súlya, ám ez nem változtat azon a tényen, hogy valamennyi országban civil szervezetek alakulnak és erősödnek meg."
Kiemelést érdemlő meglátása: A globális küzdőtér főszereplőinek értékelését - amelyben meglepően, ám helyénvalóan kritikus az USA-val szemben, ugyanakkor csak érinti Kína felemelkedését, itt Oroszországét nem is - így összegzi: „A világ valójában sem nem egypólusú, sem nem többpólusú. Nem többpólusú, mert az amerikai hatalomnak még most sincs párja. Ugyanakkor nem is egypólusú, hiszen a globalizált világban egyetlen hatalom, még a legnagyobb sem képes egyedül meghatározni a szabályokat és a nemzetközi programot. (itt ugyan elgondolkodhatunk a „hatalom" mai mibenlétén - OP). A világ éppen a multipolaritáshoz vezető úton van - köszönhető ez számos, nem nyugati hatalom felemelkedésének, és annak, hogy a Nyugat egyeduralma véget ért."

A címszavakból: Ø Globális kormányzást jelent-e az ENSZ? Ø Nemzetközi kormányzás? Ø Demográfia - féken tartott növekedés? Ø Ellenőrizhetetlen migrációs mozgások? Sportdiplomácia Ø Fejlődik-e a demokrácia és az emberi jogok? A civilizációk összecsapása felé tartunk? Ø Oroszország újra megerősödik Ø Quo vadis, Törökország?

Ben Hoare: A természet ezer arca - HVG Könyvek 2020
Dr. Osman Péter ismertetése

A legjobb hagyományok szerinti, klasszikus szépségű album. Jellegzetes angol visszafogottsággal, a BBC Wildlife így jellemzi: „Ha a pompás, aranyozott kötés felcsigázza a várakozásokat, a kötet tartalma nem okoz csalódást.", az olvasó pedig tapasztalja, hogy ez nagyon is így van.

Az eredeti brit kiadó, a DK ajánlójából:„Fedezzük fel a Föld különlegességeit, és csodálkozzunk rá új módon a természet világának szépségére! Opáloktól orchideákig és tapíroktól a kalapos mérgesgombáig, ez a szépséges gyűjtemény száznál több hihetetlen példát varázsol elénk. Tökéletes minden természetkedvelő olvasó számára. E remek összeállítás minden egyes oldala csodálatos állatokat, növényeket, hihetetlen kőzeteket, ásványokat és mikroorganizmusokat mutat be, amelyek ámulatba ejtenek gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Fantasztikus fényképek és pompás illusztrációk, kinagyított részletek adnak szépséges bemutatót a Föld csodáiból. Lapjain találkozhatunk élőlények és ásványok mítoszaival és legendáival. A természetrajzukról szóló, mesébe illő leírások és meglepő tények ragadják meg a gyermekek képzeletét, s vonzzák vissza őket továbbiakért e könyvhöz." (Kiemelések tőlem.) Ehhez mindenképp hozzá kell fűzni, hogy a szépségek és érdekességek e különleges összeállítása a felnőttek számára talán még érdekesebb.

Erről szól- Hoare bevezetőjéből: „Ez a könyv azt a több millió élőlényt ünnepli (nyilvánvalóan fajt - OP), amelyek itt a Földön leltek otthonra, egy olyan világban, amelynek páratlan sokszínűségéhez a természet élettelen alkotásai is nagyban hozzájárultak. A maga nemében mind lenyűgöző és gyönyörű, legyen szó akár csillogó drágakövekről, évmilliók történetéről mesélő kőzetekről, gombostűfejnél is parányibb szervezetekről, akár égig érő fákról vagy gigantikus cápákról. A könyv négy részből áll, amelyek a kőzeteket és ásványokat, a mikroszkopikus élőlényeket, a növényeket, valamint az állatokat mutatják be. Bolygónk a természet csodáinak lenyűgöző tárháza, amely rengeteg felfedeznivalót tartogat."

A Goodreads az ajánlójában kiemeli: „Oldalai tele információkkal, amelyek sokaknak lehetnek újak. Tudjuk meg, honnan kapta a sárkányvér-fa a nevét, miért jelent a harmatfű nagy problémát a rovaroknak, és mi a csoda a sugárállatka. Olvastán új kedvencekre lelhetünk."

Az épp kétszáz éves The Guardian kiemeli Hoare szórakoztató stílusát és a belőle áradó, a természet iránti lelkesedést is.

Csak ismétlés lenne ezek után elmondanunk, milyen remek olvasni- és látnivalók kincsestára ez a kötet. Inkább ízelítőnek mutatunk belőle egy kicsikét, kiragadott példákat.

A ’szereplőkből’:
Kőzetek és ásványok: Ø Arany Ø Sivatagi rózsa Ø Malachit Ø Korund Ø Őskövület Ø Borostyánkő
Mikroszkopikus élet: Ø Kokkolitofóra Ø „Tengeri szikra" Ø „Csillaghomok" Ø Medveállatka Ø Evezőlábú rák

Növények: Ø Májmoha Ø Csipkeharaszt Ø Páfrányfenyő Ø Hegyi mamutfenyő Ø Liliomfa Ø Szokotrai sárkányfa Ø Legyezőbanán Ø „Arnold-bűzvirág" Ø Majomkenyérfa Ø Fenyőspárga Ø Tengerparti iringó

Állatok: Ø Portugál gálya Ø Óriáskagyló Ø Csigáspolip Ø Ezerlábú Ø Cetcápa Ø Sünhal Ø Gaviál Ø Kazuár Ø Szövőmadár Ø Hangyászsün Ø Vombat Ø Tatu Ø Manátusz Ø Tatárantilop.

Néhány szövegrészlet, az elejéről:
 • „Mintegy 5500 különböző ásvány van a Földön; sokukat csillogó kristályok alkotják."
 • „A Föld felszínének közelében talált arany legnagyobb része az űrből becsapódott meteoritokból származik."
 • „Még a Marson is vannak opálok. Látszanak a bolygó felszínéről készült felvételeken."
 • „A korund rendkívül kemény. Csupán egyetlen ásvány keményebb: a gyémánt."
 • „Az óriás barnamoszat akár 60 cm-t is nőhet naponta, és 45 méteres hosszúságot is elérhet."
 • „A kovamoszatok termelik a Föld oxigénjének egyharmadát."
 • „Számos gomba termőtestei boszorkánykörökbe rendeződnek. A régi hiedelmek szerint ezek a körök a boszorkányok táncának helyszínei."
 • „2007-ben medveállatkákat küldtek fel a világűrbe. Rajtuk kívül nincs olyan állat, amely az űrhajón kívül is életben maradt volna."
 • „A feltámadó csipkeharaszt akkor is képes életben maradni, ha víztartalmának akár 95 %-át elveszítette. Évekig is elél ebben a kiszáradt állapotában."
 • „Páfrányfenyő - Mára Kínának csak egy kis részén élnek páfrányfenyők, de az évmilliók alatt szinte semmit sem változtak. Élő kövületeknek is nevezik őket. Legyező alakú, villás erezetű leveleik egyetlen ma élő fa leveleihez sem hasonlítanak." (Igen, a ’memóriajavító’ gyógyszer - OP)
 • „Élnek több mint 3000 éves mamutfenyők is, amelyek az egyiptomi fáraók idejéből származnak."

SAJTÓSZEMLE

Világgazdaság, 2021. 06. 14., 13. oldal
Kockázati tőke: tavaly is aktív maradt a piac

vg.hu, 2021. 06. 14.
Őrült roham várható a Ginop Pluszban

adozona.hu, 2021. 06. 14.
Jövő évi adótörvény - idei alkalmazások

azuzlet.hu, 2021. 06. 14.
Adóváltozások 2022 - több kedvezményt már most ki lehet használni - AzÜzlet

ado.hu, 2021. 06. 14.
A jövő évi adótörvény egy része már alkalmazható - Adó Online

magyarmezogazdasag.hu, 2021. 06. 14.
A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már most is alkalmazható

kamaraonline.hu, 2021. 06. 14.
A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már most is alkalmazható

kamaraonline.hu, 2021. 06. 14.
Kétszámjegyű volt a növekedés a hazai kockázati és magántőke befektetések piacán

agroinform.hu, 2021. 06. 14.
Vállalkozásfejlesztés 100% előleggel? Most írták ki a pályázatot!

agronaplo.hu, 2021. 06. 14.
Agrárkutatási újdonságok gyakorlati hasznosítását segíti a NAK és a MATE

beol.hu, 2021. 06. 14.
Magyar találmányok, melyek megváltoztatták a világot

hamisitasellen.hu, 2021. 06. 14.
"Anya, mi van, már megint a NAV?!" - Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

keol.hu, 2021. 06. 14.
Kecskemét Online - Megjelent a GINOP Plusz első pályázata!

mediapiac.com, 2021. 06. 14.
Több száz milliárd a hazai vállalkozások technológiaváltására

portfolio.hu, 2021. 06. 14.
Négy fontos anyag is megjelent, amely az összes EU-pályázót érinti az új ciklusban

uzletihirszerzes.hu, 2021. 06. 14.
Üzleti hírszerzés - Megnyitja a kormány a pénzcsapot - 200 milliárd forintra pályázhatnak a cégek

scmonitor.hu, 2021. 06. 14.
Támogatja a kormány a vállalkozások technológiaváltását

Világgazdaság, 2021. 06. 15., 1+3. oldal
Őrült roham várható a Ginop Pluszban

Vas Népe, 2021. 06. 15., 4. oldal
Ösztöndíj az oktatónak

uzletihirszerzes, 2021. 06. 15.
Országos hálózattá fejlődött a Területi Innovációs Platformok kezdeményezése

portfolio.hu, 2021. 06. 15.
Megjött a várva várt bejelentés: hamarosan újfajta fegyverek gyártása indulhat meg Magyarországon

startuponline.hu, 2021. 06. 15.
Országos hálózattá fejlődött a Területi Innovációs Platformok kezdeményezése

weborvos.hu, 2021. 06. 15.
Ők lettek az Élvonal kutatásu pályázat idei nyertesei

weborvos.hu, 2021. 06. 15.
Ők lettek az Élvonal kutatási pályázat idei nyertesei

origo.hu, 2021. 06. 15.
Több mint kétmilliárd forinttal támogatják a legszínvonalasabb kutatásokat

vg.hu, 2021. 06. 15.
Több mint kétmilliárd forinttal támogatják az élvonalbeli kutatásokat

figyelo.hu, 2021. 06. 15.
Milliárdok jutnak a kutatók támogatására

hrportal.hu, 2021. 06. 15.
Több mint kétmilliárd forintot osztottak szét az Élvonal Kutatási Kiválósági program nyertesei között

novekedes.hu, 2021. 06. 15.
Élvonal program: több mint 2 milliárd forinttal támogatják a legszínvonalasabb kutatásokat -

makronom.mandiner.hu, 2021. 06. 15.
Élvonal program: több mint kétmilliárd forinttal támogatják a legszínvonalasabb kutatásokat

vg.hu, 2021. 06. 15.
A kkv-k szolgálatába állítják a mesterséges intelligenciát

muszaki-magazin.hu, 2021. 06. 15.
Magyarország fejlődési pályán mozog a szellemitulajdon-védelemben

penzcentrum.hu, 2021. 06. 15.
Így is óriási pénzt lehet szakítani rövid időn belül: ezt vallják a fiatal magyar startupok

penzcentrum.hu, 2021. 06. 15.
Fontos változás élesedett: erről a legkisebb vállalkozásoknak is tudnia kell!

penzcentrum.hu, 2021. 06. 15.
Ez húzhatja ki a magyar cégeket a válság után a csávából: már most óriási az érdeklődés

webradio.hu, 2021. 06. 15.
Több mint száz pályázat érkezett az MTA Kiváló Kutatóhely cím elnyerésére

tv2, Mokka, 2021. 06. 15.
A KKV Start Innováció pályázat utolsó szakaszában közel 3 milliárd forintnyi támogatást ítéltek oda 170 projekt számára

Magyar Nemzet, 2021. 06. 16., 12. oldal
Jól áll az MI-stratégia megvalósítása

Világgazdaság, 2021. 06. 16., 4. oldal
A kkv-kat szolgálja a mesterséges intelligencia

Magyar Mezőgazdaság, 2021. 06. 16., 22. oldal
Közös tanszéket alapít a MATE és a Tungsram

Kertészet és szőlészet, 2021. 06. 16., 9. oldal
Közös tanszéket alapít a MATE és a Tungsram

Délmagyarország, 2021. 06. 16., 2. oldal
Előrehozott adókedvezmények

delmagyar.hu, 2021. 06. 16.
A 2022-es törvény több szabálya már életbe lépett

hir.ma, 2021. 06. 16.
ITM: a nagyvállalati szféra is bekapcsolódik az első egyetemi startup képzésbe

magyarhirlap.hu, 2021. 06. 16.
A nagyvállalati szféra is bekapcsolódik az első egyetemi startup képzésbe

g7.hu, 2021. 06. 16.
A világ tart tőle, pedig a közgazdászok szerint a kínai innováció lassú

kamaraonline.hu, 2021. 06. 16.
Több száz milliárd forint támogatás technológiaváltásra

hrportal.hu, 2021. 06. 16.
Egyre több nagyvállalat karolja fel a vállalkozói utánpótlás ösztönzésére indított képzést

kecskemethirado.hu monorhirado.hu, satoraljaujhelyhirado.hu, tatabanyahirado.hu, keszthelyhirado.hu, nyirbatorhirado.hu, kalocsahirado.hu, sajoszentpeterhirado.hu, pecshirado.hu, sikloshirado.hu, vecseshirado.hu, miskolchirado.hu, torokszentmikloshirado.hu, movarhirado.hu, kisvardahirado.hu, szegedhirado.hu, nagykanizsahirado.hu, szentendrehirado.hu, nyiregyhirado.hu, marcalihirado.hu, ozdhirado.hu, mezokovesdhirado.hu, oroshazahirado.hu, salgotarjanhirado.hu, szigetszentmikloshirado.hu, tapolcahirado.hu, vasarosnamenyhirado.hu, vachirado.hu, veszpremhirado.hu, zalaegerszeghirado.hu, sarbogardhirado.hu, szigetvarhirado.hu, szekszardhirado.hu, szekesfehervarhirado.hu, siofokhirado.hu, barcshirado.hu, budakeszihirado.hu, kiskunhalashirado.hu, bajahirado.hu, vasarhelyhirado.hu, balatonhirado.hu, nagykatahirado.hu, mateszalkahirado.hu kaposvarhirado.hu, sopronhirado.hu, karcaghirado.hu, jaszberenyhirado.hu, komaromhirado.hu, kormendhirado.hu, papahirado.hu, szenteshirado.hu, sarvarhirado.hu, szolnokhirado.hu, tiszaujvaroshirado.hu , 2021. 06. 16.
A nagyvállalati szféra is bekapcsolódik az első egyetemi startup képzésbe

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, delmagyar.hu, 2021. 06. 16.
Hazai nagyvállalatok bekapcsolódnak az egyetemi startup képzésbe

profession.hu, 2021. 06. 16.
Nagyvállalatok a vállalkozói utánpótlásért

gazdasagportal.hu, 2021. 06. 16.
ITM: a nagyvállalati szféra is bekapcsolódik az első egyetemi startup képzésbe - Gazdasagportal.hu

webradio.hu, 2021. 06. 16.
ITM: a nagyvállalati szféra is bekapcsolódik az első egyetemi startup képzésbe

vg.hu, 2021. 06. 16.
A nagyvállalati szféra is bekapcsolódik az egyetemi startup képzésbe

berettyoujfaluhirado.hu, cegledhirado.hu, csabahirado.hu, hatvanhirado.hu, csornahirado.hu, egerhirado.hu, dabashirado.hu, erzsebetvaroshirado.hu, gyulahirado.hu, gyorhirado.hu, hajduszoboszlohirado.hu, dombovarhirado.hu, dunaujvaroshirado.hu, bekeshirado.hu, gyongyoshirado.hu, hajduboszormenyhirado.hu, balassagyarmathirado.hu, erdhirado.hu, bicskehirado.hu, budaorshirado.hu, budapesthirado.hu, esztergomhirado.hu, godollohirado.hu, balatonfuredhirado.hu, 2021. 06. 16.
A nagyvállalati szféra is bekapcsolódik az első egyetemi startup képzésbe

storeinsider.hu, 2021. 06. 16.
Több nagyvállalat is bekapcsolódik az első egyetemi startup képzésbe

magyarhirlap.hu, 2021. 06. 16.
Minden eddiginél több forrás jut kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokra

szekesfehervarhirado.hu, kecskemethirado.hu monorhirado.hu, satoraljaujhelyhirado.hu, tatabanyahirado.hu, keszthelyhirado.hu, nyirbatorhirado.hu, kalocsahirado.hu, sajoszentpeterhirado.hu, pecshirado.hu, sikloshirado.hu, vecseshirado.hu, miskolchirado.hu, torokszentmikloshirado.hu, movarhirado.hu, kisvardahirado.hu, szegedhirado.hu, nagykanizsahirado.hu, szentendrehirado.hu, nyiregyhirado.hu, marcalihirado.hu, ozdhirado.hu, mezokovesdhirado.hu, oroshazahirado.hu, salgotarjanhirado.hu, szigetszentmikloshirado.hu, tapolcahirado.hu, vasarosnamenyhirado.hu, vachirado.hu, veszpremhirado.hu, zalaegerszeghirado.hu, sarbogardhirado.hu, szigetvarhirado.hu, szekszardhirado.hu, siofokhirado.hu, barcshirado.hu, budakeszihirado.hu, kiskunhalashirado.hu, bajahirado.hu, vasarhelyhirado.hu, balatonhirado.hu, nagykatahirado.hu, mateszalkahirado.hu kaposvarhirado.hu, sopronhirado.hu, karcaghirado.hu, jaszberenyhirado.hu, komaromhirado.hu, kormendhirado.hu, papahirado.hu, szenteshirado.hu, sarvarhirado.hu, szolnokhirado.hu, tiszaujvaroshirado.hu , 2021. 06. 16.
berettyoujfaluhirado.hu, cegledhirado.hu, csabahirado.hu, hatvanhirado.hu, csornahirado.hu, egerhirado.hu, dabashirado.hu, erzsebetvaroshirado.hu, gyulahirado.hu, gyorhirado.hu, hajduszoboszlohirado.hu, dombovarhirado.hu, dunaujvaroshirado.hu, bekeshirado.hu, gyongyoshirado.hu, hajduboszormenyhirado.hu, balassagyarmathirado.hu, erdhirado.hu, bicskehirado.hu, budaorshirado.hu, budapesthirado.hu, esztergomhirado.hu, godollohirado.hu, balatonfuredhirado.hu, 2021. 06. 16.
Minden eddiginél több forrást biztosítunk a kutatásfejlesztési és innovációs pályázatokra

itbusiness.hu, 2021. 06. 16.
Több forrás kutatásfejlesztési és innovációs pályázatokra

bdpst24.hu, 2021. 06. 16.
Világelső innovációs platformmal köt stratégiai szövetséget a Lead Ventures

digitalhungary.hu, 2021. 06. 16.
Világelső innovációs platformmal köt stratégiai szövetséget a Lead Ventures

piacesprofit.hu, 2021. 06. 16.
Világelső innovációs platformmal köt stratégiai szövetséget a Lead Ventures

index.hu, 2021. 06. 16.
Egy picit közelebb került Magyarországhoz a Szilícium-völgy

profitline.hu, 2021. 06. 16.
Világelső innovációs platformmal köt stratégiai szövetséget a Lead Ventures

itbusiness.hu, 2021. 06. 16.
Startupokra fókuszáló új szakmai tagozatot alapított az IVSZ

hirek.prim.hu, 2021. 06. 16.
Startupokra fókuszáló új szakmai tagozatot alapított az IVSZ

mmonline.hu, 2021. 06. 16.
Itt az IVSZ új tagozata: a startupokra fókuszálnak

origo.hu, 2021. 06. 16.
Ma több vállalkozás kap segítséget, mint amennyit az elmúlt 30 év fejlesztéspolitikái 15 éves ciklusokban lehetővé tettek

portfolio.hu, 2021. 06. 16.
Kitört az uniós pályázati láz Magyarországon: hatalmas kiírások jelennek meg futószalagon

webradio.hu, 2021. 06. 16.
Szijjártó: minden eddiginél több forrást biztosítunk a kutatásfejlesztési és innovációs pályázatokra

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, delmagyar.hu, 2021. 06. 16.
Szijjártó: töretlen a beruházások lendülete Magyarországon

pestisracok.hu, 2021. 06. 16.
Szijjártó Péter: Magyarországon a beruházások lendülete töretlen

autopro.hu, 2021. 06. 16.
Kutatóközpontot hoz létre Budapesten a DMG Mori és a Heitec

webradio.hu, 2021. 06. 16.
Az EU 14,7 milliárd eurót fektet be a Horizont Európa program forrásaiból a zöld és digitális átmenetbe

bumm.sk, 2021. 06. 16.
Az EU 14,7 milliárd eurót fektet be a zöld és digitális átmenetbe

makronom.mandiner.hu, 2021. 06. 16.
Az EU 14,7 milliárd eurót fektet be a Horizont Európa program forrásaiból a zöld és digitális átmenetbe

napi.hu, 2021. 06. 16.
Az EU 14,7 milliárd eurót fordít a zöld és digitális átmenetre 2021-22-ben

hirek.prim.hu, 2021. 06. 16.
Startupokra fókuszáló új szakmai tagozatot alapított az IVSZ

insiderblog.hu, 2021. 06. 16.
Kétszámjegyű növekedés a hazai kockázati és magántőke befektetések piacán!

pannonnovum.hu, 2021. 06. 16.
Az EU 14,7 milliárd eurót fektet be a Horizont Európa program forrásaiból a zöld és digitális átmenetbe

InfoRádió, 2021. 06. 16.
Minden eddiginél több forrást biztosítás a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokra

Kossuth Rádió, 2021. 06. 16.
A magyar gazdaság modernizálása új lendületet kapott a koronavírus-járvánnyal, jelentette ki Szijjártó Péter

Trend FM, Reggeli monitor, 2021. 06. 16.
Újabb öt helyszínen alakítottak ki területi innovációs platformot

Híradó M1 12:00, 2021. 06. 16.
Idén minden eddiginél több pénzt biztosít a kormány a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokra

m1, 2021. 06. 16.
Idén minden eddiginél több pénzt biztosít a kormány a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokra

m1, 2021. 06. 16.
Idén 182 milliárd forintot  biztosít a kormány a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokra

Duna TV, 2021. 06. 16.
Idén minden eddiginél több pénzt biztosít a kormány a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokra

Duna TV, 2021. 06. 16.
Idén 182 milliárd forintot biztosít a kormány a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokra

Magyar Hírlap, 2021. 06. 17., 10. oldal
Nagyvállalati segítség a hallgatóknak

Magyar Hírlap, 2021. 06. 17., 9. oldal
Több forrás a kutatásfejlesztési és innovációs pályázatokra

Észak-Magyarország, 2021. 06. 17., 5. oldal
A régió tudásbázisa a Miskolci Egyetem

pannonnovum.hu, 2021. 06. 17.
Társadalmi célokat is szolgál az innováció

pannonnovum.hu, 2021. 06. 17.
11 új partnerség, 22 milliárd eurónyi beruházás

dehir.hu, 2021. 06. 17.
Ősztől közel 5 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a fiatal kutatók

piacesprofit.hu, 2021. 06. 17.
Közel 5 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a fiatal kutatók

webradio.hu, 2021. 06. 17.
Kooperatív Doktori Program: ősztől közel 5 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a fiatal kutatók

hir.ma, 2021. 06. 17.
Kooperatív Doktori Program: ősztől közel 5 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a fiatal kutatók

computerworld.hu, 2021. 06. 17.
Kooperatív Doktori Program: ősztől közel 5 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a fiatal kutatók

portfolio.hu, 2021. 06. 17.
Közel 5 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a fiatal kutatók

novekedes.hu, 2021. 06. 17.
Kooperatív Doktori Program: ősztől közel 5 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a fiatal kutatók

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, delmagyar.hu, 2021. 06. 17.
Ősztől közel 5 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a fiatal kutatók

hrportal.hu, 2021. 06. 17.
Havi 400 ezer forint ösztöndíjra pályázhatnak fiatal kutatók

demokrata.hu, 2021. 06. 17.
Közel ötmilliárd forintos támogatás a fiatal kutatóknak

azuzlet.hu, 2021. 06. 17.
Kooperatív Doktori Program: 5 milliárd forint támogatás fiatal kutatóknak

adozona.hu, 2021. 06. 17.
Havi 400 ezer forintos ösztöndíjra pályázhatnak fiatal kutatók

trendfm.hu, 2021. 06. 17.
Lezárult a KKV START INNOVÁCIÓ pályázat

weborvos.hu, 2021. 06. 17.
Mintegy 5 milliárdos pályázat a fiatal kutatóknak

hirextra.hu, 2021. 06. 17.
Támogatás fiatal kutatóknak

index.hu, 2021. 06. 17.
Csaknem ötmilliárd a Kooperatív Doktori Programra

vg.hu, 2021. 06. 17.
Öt helyet lépett előre Magyarország

boon.hu, 2021. 06. 17.
A régió tudásbázisa a Miskolci Egyetem

figyelo.hu, 2021. 06. 17.
Építkezik a Tungsram

hirek.prim.hu, 2021. 06. 17.
Világelső innovációs platformmal köt stratégiai szövetséget a Lead Ventures

portfolio.hu, 2021. 06. 17.
Piacvezető innovációs platformmal köt stratégiai szövetséget a Lead Ventures

startuponline.hu, 2021. 06. 17.
A startup ökoszisztéma szereplőinek nyújt lehetőséget az IVSZ

Kossuth Rádió, Krónika 06:00, 2021. 06. 17.
A magyar gazdaság modernizálása új lendületet kapott a koronavírus-járvánnyal, jelentette ki Szijjártó Péter

Trend FM, Reggeli monitor, 2021. 06. 17.
Csaknem hárommilliárd forintnyi összeget nyert 170 vállalkozás egy pályázat keretein belül

tv2, Tények Reggel, 2021. 06. 17.
182 milliárd forintot biztosít a kormány a kutatásfejlesztési beruhásokra,  jelentette be Szijjártó Péter

Világgazdaság, 2021. 06. 18., 1-2. oldal
Nagyot lépett előre hazánk a versenyképességi toplistán

Észak-Magyarország, 2021. 06. 18., 1+5. oldal
Egyszerűbb és gyorsabb lesz a pályáztatás

medicalonline.hu, 2021. 06. 18.
Kooperatív Doktori Program

gazdasagportal.hu, 2021. 06. 18.
Kooperatív Doktori Program: ősztől közel 5 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a fiatal kutatók - Gazdasagportal.hu

uzletihirszerzes.hu, 2021. 06. 18.
Mintegy 5 milliárdos pályázat a fiatal kutatóknak

kamaraonline.hu, 2021. 06. 18.
A nagyvállalati szféra is bekapcsolódik az első egyetemi startup képzésbe

webradio.hu, 2021. 06. 18.
Közös digitális tudásközpont létrehozásáról állapodtak meg a V4 országok infokommunikációs szervezetei

hir.ma, 2021. 06. 18.
Közös digitális tudásközpont létrehozásáról állapodtak meg a V4 országok infokommunikációs szervezetei

napi.hu, 2021. 06. 18.
Közös digitális tudásközpontot hozhatnak létre a V4-ek

infostart.hu, 2021. 06. 18.
Itt lehet az európai Szilícium-völgy

scmonitor.hu, 2021. 06. 18.
Közös digitális tudásközpontot hoznak létre a V4 országok

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, delmagyar.hu, 2021. 06. 18.
Közös digitális tudásközpontot hoznak létre a V4 országok

markamonitor.hu, 2021. 06. 18.
Közös digitális tudásközpont létrehozásáról állapodtak meg a V4-országok infokommunikációs szervezetei

hirek.prim.hu, 2021. 06. 18.
Megvalósul a V4-es digitális tudásközpont

boon.hu, 2021. 06. 18.
Egyszerűbbé és gyorsabbá válik a támogatásokra történő pályáztatás

itbusiness.hu, 2021. 06. 18.
Közös digitális tudásközpont

mediapiac.com, 2021. 06. 18.
Közös digitális tudásközpontot hoznak létre a V4-ek

vg.hu, 2021. 06. 18.
Dübörög az európai startup piac

tervlap.hu, 2021. 06. 18.
Nemzetközi díjat ért a Miskolci Egyetem új innovációs központja

InfoRádió, Reggeli hírek 7:00, 2021. 06. 18.
Magyarország öt helyet javított a svájci IMD Intézet versenyképességi rangsorában

Népszava, 2021. 06. 19., 1+5. olda
Az alapkutatásban teljes szabadságot kell adni a kutatóknak

Magyar Nemzet, 2021. 06. 19., 14. olda
Közös V4-ek digitális tudásközpont alakul

Magyar Nemzet, 2021. 06. 19., 14. olda
Közös V4-ek digitális tudásközpont alakul

nepszava.hu, 2021. 06. 19.
A magyar egyetemeket kellene "elitintézménnyé" tenni

budapestherald.hu, 2021. 06. 20.
Visegrad Group Infocommunications Orgs to Set Up Joint Digital Knowledge Centre

debrecensun.hu, 2021. 06. 20.
Visegrad Group Infocommunications Orgs to Set Up Joint Digital Knowledge Centre

haon.hu, 2021. 06. 21.
Európai értékek elmélyítése is a célja a konferenciának

digitalhungary.hu
V4-es startupok kapnak exportfejlesztési lehetőséget

profitline.hu, 2021. 06. 21.
V4-es startupok kapnak exportfejlesztési lehetőséget

u-szeged.hu, 2021. 06. 21.
SZTE kutatás hallássérült fiatalokkal, társadalmi beilleszkedésük megkönnyítéséért

vg.hu, 2021. 06. 21.
Exportfejlesztési lehetőség a V4-es startupok számára

InfoRádió, Mérleg 17:45, 2021. 06. 21.
A nagyvállalati szféra is bekapcsolódik az első egyetemi startup képzésbe

Műszaki Magazin, 2021. 06. 22., 10. oldal
Magyarország fejlődési pályán mozog a szellemitulajdon-védelemben

Műszaki Magazin, 2021. 06. 22., 34-35. oldal
Együttműködő alkalmazások kkv-k számára

magyarhirlap.hu, 2021. 06. 22.
Novák Katalin: Az innováció a versenyképesség alapja

webradio.hu, 2021. 06. 22.
Átadták az innovációs szövetség ifjúsági tehetségkutató versenyének elismeréseit

news.sk, 2021. 06. 22.
Pannonhalmi bencés diák innovációs nagydíja: találmánya a gyógyítást segíti

csalad.hu, 2021. 06. 22.
Digitális tollal kapcsolatos kutatást is díjaztak az ifjúsági tehetségkutató versenyen

gondola.hu, 2021. 06. 22.
Pannonhalmi bencés diák innovációs nagydíja: találmánya a gyógyítást segíti
„…Az elsődíjas pályázók megkapták a lehetőséget a bíráló-bizottságtól, hogy Magyarországot képviseljék az Európai Unió, 2021 szeptemberében a Salamancai Egyetem által rendezendő "32.Fiatal Tudósok Versenyén"…"

nepszava.hu, 2021. 06. 22.
2,5 millió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak
„…A 30. alkalommal meghirdetett, 2020-21. évi Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 11 díjat, a díjakkal járó több mint 2,5 forint ösztöndíjat osztott ki a május 22-ei eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség, dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke közreműködésével. 12 kiemelkedő középiskolai tanár 500-800 E Ft-os, 11 középiskola 800-1000 E Ft-os díjban részesült…"

zetapress.hu, 2021. 06. 22.
Több millió innovációra

techmonitor.hu, 2021. 06. 22.
2,5 millió Ft a jövő feltalálóinak és tudósainak, 10-10 millió Ft középiskolai tanároknak, ill. középiskoláknak

demedia.hu, 2021. 06. 22.
Konferencia a műszaki tudományokról

dehir.hu, 2021. 06. 22.
Online konferenciát szerveznek Debrecenben a műszaki tudományokról

kanizsaujsag.hu, 2021. 06. 22.
Kreatív formában, csúcstechnológiákkal találkozhatnak az iskolások az egyetem táborában

29ru.net, 2021. 06. 22.
2,5 millió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

nkfih.gov.hu, 2021. 06. 22.
Átadták az innovációs szövetség ifjúsági tehetségkutató versenyének elismeréseit

radio88. hu, 2021. 06. 22.
A megyébe is érkezett az innovációs szövetség ifjúsági tehetségkutató versenyének elismeréseiből

infovilag. hu, 2021. 06. 22.
A holnapok feltalálói és tudósai

mediaklikk.hu, 2021. 06. 22.
Átadták az innovációs szövetség ifjúsági tehetségkutató versenyének elismeréseit

pannonnovum.hu, 2021. 06. 22.
Magyarország lemaradt az európai innovációs rangsorban

M5, Híradó, Librettó, 2021. 06. 22.
Átadták az innovációs szövetség ifjúsági tehetségkutató versenyének elismeréseit

Kossuth Rádió, 2021. 06. 22.
Átadták az innovációs szövetség ifjúsági tehetségkutató versenyének elismeréseit

Bihari Napló, 2021. 06. 23., 8. oldal
Tehetséggondozó fórum a PKE-n

Magyar Nemzet, 2021. 06. 23., 12. oldal
A fiatalok tudásában rejlik a sikeres jövő

Világgazdaság, 2021. 06. 23., 16. oldal
Ifjú, innovatív tudósokat díjaztak
Jövőre 4,2 milliárd forintból 350 ezer diákot támogathatnak a Nemzeti tehetségprogramban
„…Átadták a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny elismeréseit tegnap a Magyar Tudományos Akadémia székházában…"

mandiner.hu, 2021. 06. 23.
Átadták az innovációs szövetség ifjúsági tehetségkutató versenyének elismeréseit

novekedes.hu, 2021. 06. 23.
2,5 millió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

civishir.hu, 2021. 06. 23.
Innovációs díjat nyert a hajdúböszörményi gimnazista

haon.hu, 2021. 06. 23.
Díjazták a legjobb fiatal feltalálókat és tudósokat

kozlekedesvilag.hu, 2021. 06. 23.
„Az NI DNS-ébe van kódolva az innováció" - beszélgetés Tárbály Erikával, az NI Hungary Kft. logisztikai menedzserével

vg.hu, 2021. 06. 23.
Magyar sikerek az USA egyik legrangosabb startupversenyén

figyelo.hu, 2021. 06. 23.
Magyar siker az egyik legrangosabb startupversenyen

matehetsz.hu, 2021. 06. 23.
Ifjú tudósokat, fiatal tehetségeket és pedagógusokat díjazott a Magyar Innovációs Szövetség

Magyar Nemzet, 2021. 06. 24., 6. oldal
Ősztől csaknem ötmilliárd forint ösztöndíjhoz jutnak a fiatal kutatók

Mandiner, 2021. 06. 24., 45. oldal
Országos hálózattá fejlődött a Területi Innovációs Platformok kezdeményezése

Mandiner, 2021. 06. 24., 4+16-20. oldal
Független maradt a tudomány

Kelet-Magyarország, 2021. 06. 24., 4. oldal
Sokat tettek a tehetségekért
„…Az Emmi köznevelésért felelős államtitkára, dr. Maruzsa Zoltán a 30. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 2021-ben elért kiemelkedő eredményeiért kiemelt díjazásban részesítette a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikumát, illetve Kiváló Felkészítő Tanár címet adományozott Zsigó Zsolt Miklósnak, az intézmény pedagógusának…"

Figyelő, 2021. 06. 24., 46-47. oldal
álomhatárt lépett át a kockázati tőke

24 óra, 2021. 06. 24., 5. oldal
A pályázó cégekre 200 milliárd vár

pannonnovum.hu, 2021. 06. 24.
Amikor a csillagok együttállnak, megszülethet a kirobbanó fejlődés

insiderblog.hu, 2021. 06. 24.
2,5 millió Ft a jövő feltalálóinak és tudósainak

trendfm.hu, 2021. 06. 24.
2,5 millió Ft a jövő feltalálóinak és tudósainak, 10-10 millió Ft középiskolai tanároknak és középiskoláknak

szon.hu, 2021. 06. 24.
Sokat tettek a tehetségekért

itbusiness.hu, 2021. 06. 24.
A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny eredményhirdetése

nyugat.hu, 2021. 06. 24.
Szellemi tudásból vállalkozói vagyon

webradio.hu, 2021. 06. 24.
Együttműködési megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a MOME

kultura.hu, 2021. 06. 24.
Együttműködési megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a MOME - kultúra.hu

octogon.hu, 2021. 06. 24.
A MOME hallgatói is tudatosabban védik az alkotásaikat

trendfm.hu, 2021. 06. 24.
A MOME diákjai is tudatosabban védik az alkotásaikat

agrarunio.hu, 2021. 06. 24.
Sikeres tavaszt zárt a Gabonakutató

mta.hu, 2021. 06. 25.
Tizenöt nyertes az MTA Lendület Programjának idei pályázatán

dehir.hu, 2021. 06. 25.
Rendkívüli körülmények között rendkívüli eredményeket tudtak elérni a debreceni diákok

magyarnemzet.hu, 2021. 06. 26.
A fiatalok tudásában rejlik a sikeres jövő

g7.hu, 2021. 06. 26.
Nincs felzárkózás, ha a hazai tőkések exportteljesítmény nélkül erősödnek

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021/6
Átadták az innovációs szövetség ifjúsági tehetségkutató versenyének elismeréseit

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021/6
Területi Innovációs Platform alakult a Soproni Egyetemen

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021/6
Az Eszterházy Károly Egyetem is csatlakozott az innovációs platformok hálózatához

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021/6
ITM: a nagyvállalati szféra is bekapcsolódik az első egyetemi startup képzésbe

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Hírlevele, 2021/6
Kooperatív Doktori Program: ősztől közel 5 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a fiatal kutatók

kisalfold.hu, vaol.hu, bama.hu, sonline.hu, zaol.hu, boon.hu, duol.hu, baon.hu, feol.hu, szoljon.hu, nool.hu, veol.hu, beol.hu, kemma.hu, heol.hu, teol.hu, haon.hu, delmagyar.hu, 2021. 06. 26.
Együttműködési megállapodást kötött az SZTNH és a MOME

insiderblog.hu, 2021. 06. 26.
A MOME hallgatói is tudatosabban védik az alkotásaikat

newtechnology.hu
GINOP Plusz - 1.2.1-21 pályázat

Világgazdaság, 2021. 06. 28., 15. oldal
Hazai sikerek az egyik legrangosabb amerikai versenyen
Szerkesztő: Dr. Antos László, Munkatárs: Pazsák Zsófia,
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: Dr. Szabó Gábor.
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevélszerkesztőség: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.
tel.: (06 1) 430 3330, e-levél: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.