XXII. évf. | 2012. május 2. | 9. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Nemzeti Innovációs Hivatal

Új tag
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Vélemény K+F, ill. munkahelyi képzés pályázatokról

A Magyar Innovációs Szövetség április 24-én kialakította véleményét a KMR_12 "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatatása a közép-magyarországi régióban", a GOP 1.1.1. "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása" című és a TÁMOP-2.1.3.C-12/1 kódszámú, "Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalkozások számára a konvergencia régiókban" című pályázatokkal kapcsolatosan.

Részletek a véleményből:

1. Probléma: A pályázó konzorciumok régiós lehatárolása
"...A KMR_12 pályázati feltételei nem engedélyezik olyan konzorciumok létrehozását, amelyekben az egyetemi partner konvergencia régióból, míg a vállalkozás típusú partner (konzorciumvezető) a Közép-magyarországi régióból származik... Javítaná a helyzetet pl., ha a KMR, ill. a konvergencia régióbeli szereplők részvétele a másik régióbeli konzorciumokban "minoritás" mellett lehetséges lenne..."

2. Probléma: Eszközök és felszerelések költségeinek elszámolása
"...Javasoljuk, hogy, ahogy az a GOP 1.1.1. pályázat esetében is lehetséges, a KMR_12 pályázat esetében is legyen lehetőség a beszerezni kívánt eszközök és felszerelések teljes költségeinek elszámolására..."

3. Probléma: A kutatóhelyek eltérő támogatási mértéke a KMR-ben és a konvergencia régiókban
"...Állásfoglalásunk az, hogy ez a megkülönböztetés diszkriminatív jellegű és hátrányosan érinti a vidéki egyetemeket és kutatóhelyeket, ezért javasoljuk a KMR_12 funkcionális tükörpályázata, a GOP 1.1.1. esetében is 100%-ra emelni a nem gazdasági tevékenységet végző kutatási szervezetek maximális támogatási intenzitását..."

4. Probléma: A projekt megkezdése saját felelősségre
"...A TÁMOP-2.1.3.C-12/1 pályázati kiírás esetében lehetetlenné válik a projekt tervezése... Állásfoglalásunk az, hogy ezt a nehézséget fel kell oldani és a - máshol tapasztalt gyakorlatnak megfelelően - a pályázat befogadásának napjától lehessen megkezdeni a képzések megvalósítását saját felelősségre..."

Véleményünket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőinek küldtünk meg, és április 25-én Dr. Molnár Ágnes, NFM államtitkár asszony nevében érkezett válasz: "véleményüket továbbítottuk az illetékes főosztályunkhoz, akik haladéktalanul megvizsgálják az Önök által jelzett problémákat".

Véleményünk teljes szövege portálunkon ide kattintva olvasható.

Új Polgári Törvénykönyv tervezete

A Magyar Innovációs Szövetség április 13-án kialakította véleményét az "Új Polgári Törvénykönyv a Kodifikációs Főbizottság javaslata 2012˝ című tervezet egyes részeiről, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium illetékeseinek is megküldött.

Április 17-én Dr. Székely Lászlótól, az új Polgári Törvénykönyv megalkotásáért felelős miniszteri biztosától Szövetségünk választ kapott, amelyben megköszönték észrevételeinket és: "a felvetett hasznos gondolatokat a kodifikáció következő fázisában a lehetőségekhez képest hasznosítani fogjuk".

NKITT ülés

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) tartott ülést április 3-án a Nemzeti Kutatási, Innovációs és Tudománypolitikai Tanács (NKITT).

Az ülést Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter, az NKITT elnöke, ill. Dr. Pálinkás József, az MTA elnöke, az NKITT társelnöke vezette.

Az ülésen többek között állást foglaltak:
- a "Kormányzati KFI elemző központ (TéT Obszervatórium) létrehozása és a Nemzeti Kutatás-nyilvántartási Rendszer átalakítása" kapcsán. Az NKITT felkérte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, mint előterjesztőt, hogy az SZTNH, MTA, NIH, Ecostat, valamint az NFÜ bevonásával lefolytatott egyeztetéseket követően átdolgozásra kerülő előterjesztést nyújtsa be a következő ülésre.
- a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a KIM által előterjesztett a "Jelentés a Magyary Zoltán Kuratórium tagjelöltjeiről" napirendi pontjáról. Az NKITT jóváhagyólag tudomásul vette a jelentést és támogatják az előterjesztő által javasolt személyek felkérését azzal, hogy a műszaki tudományok területén az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok elnöke az MTA elnökének egyetértésével pontosító javaslatot tesz.
- a KIM "Tájékoztatás a Magyar Állam és a CEU között a Collegium Budapest Egyesület vagyonának átadása tárgyában megkötésre kerülő megállapodásról" című előterjesztéséről. Az NKITT jóváhagyólag tudomásul vette a Magyra Állam és a Collegium Budapest Egyesület vagyonának átadása tárgyában megkötésre kerülő megállapodásról szóló tájékoztatást.

Szövetségünket az NKITT-ben Dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök és Dr. Szabó Gábor, elnök képviseli.

Üzletiterv-író műhelytalálkozó és verseny

A Startup Underground (SUU) a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen rendezte meg április 20-án, a BME-n, a Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda - Innovációs Laborjában az üzletiterv-író műhelytalálkozóját, amelynek a célja az volt, hogy minél több hazai csapat indulhasson az Intel® Business Challenge Europe versenyén. Az eseményen részt vett Garay-Tóth János, Szövetségünk kommunikációs igazgatója is.
Miskolczy Csaba, a SUU alapítójának köszöntője után dr. Antos László, Szövetségünk ügyvezető igazgatója mutatta be az Intel® Business Challenge Europe versenyt a fiatal érdeklődőknek. Majd Dr. Makra Zsoltot és Berecz Józsefet, a Docler, ill. a DBH Investments munkatársait hallgatták meg az üzletiterv-készítésről, a befektetői szempontokra helyezve elsősorban a hangsúlyt. Ezt követően pénzügyi feladatokat oldottak meg lelkesen az egyetemisták, négy csoportban, melyekről nyilvánosan beszámoltak a többieknek. A fiatalok megoldásait a befektető cégek munkatársai kommentálták.

THE Roadshow

A Magyar Innovációs Szövetség népszerű tudományos rendezvény-sorozatának aktuális eseménye április 16-án, a Németh László Gimnáziumban került megrendezésre. Fazekas Bence projektmenedzser programköszöntője után Füstös Géza, a Siemens üzletfejlesztési igazgatója tartott előadást "Innovatív találmányok mindennapi használatra" címmel, majd Sik András, az ELTE képviseletében számolt be a Mars-kutatás legújabb eredményeiről.
A roadshow következő állomása április 23-án, a tatai Eötvös József Gimnáziumban volt. Fazekas Bence projektmenedzser programbemutatása után Deák Márton fiatal kutató tartott előadást "60 év űrkutatás" címmel, majd a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. munkatársai következtek izgalmas interaktív bemutatóval.
A rendezvényeket látványos természettudományos kísérlet-show zárta a diákok bevonásával. A rendezvényeken készült fényképek megtekinthetők a www.facebook.com/gondolkodom internetes oldalon. A rendezvény fővédnöke Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

Manager Képzés Alapítvány kuratóriumi ülése

A Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált Manager Képzés Alapítvány 2012. április 24-én, Dr. Trethon Ferenc elnök vezetésével kuratóriumi ülés tartott a MISZ székhelyén.

Az ülésen a Kuratórium a 2011. évi "Harsányi István-díj" pályázatot sikeresnek értékelte. Ezután megvitatta, és módosításokkal elfogadta a 2012. évi "Harsányi István-díj" pályázati felhívását. Ezen kívül a jelenlévők egyhangúlag elfogadták az Alapítvány 2011. évi közhasznúsági jelentését is.

A 2012. évi pályázati felhívás teljes szövege Hírlevelünk "Pályázati Felhívások" c. rovatában olvasható.

Magyar Innovációs Alapítvány (adószám: 18047929-1-41)

A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány már több mint tizenhét éve foglalkozik fiatal tehetségek felkutatásával, kreatív, innovatív tevékenységük támogatásával. Ösztöndíjakkal folyamatosan segíti fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is.

Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját Innovációs Nagydíjban részesíti.

A Magyar Innovációs Alapítvány várja és előre is köszöni azoknak a magánszemélyeknek a felajánlását, akik elkötelezettséget éreznek a kreatív fiatalok felkarolására, az innováció népszerűsítésére. (2011-ben 40 238 Ft felajánlás érkezett, melyet kizárólag 20 év alatti tehetséges fiatalok ösztöndíjjal történő támogatására fordítottunk.)

Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák erre a célra, és az adóbevalláskor az APEH részére kedvezményezettnek a következőket tüntessék fel:
Magyar Innovációs Alapítvány
adószám: 18047929-1-41.

Millennium Technológiai Díj 2012

A Millennium Technológiai Díjjal Finnország tiszteleg az élet minőségét javító technológiai innovációk előtt. A díjat 2004-ben nyújtották át először, és azóta minden második évben osztják ki.

A díjat a Finn Műszaki Akadémia ítéli oda, egy független alapítvány által, melyet a finn ipar hozott létre, partnerségben a finn állammal. A kitüntetetteket az alapítvány igazgatótanácsa választja ki, a Nemzetközi Kiválasztó Bizottság ajánlásai alapján. A pályázókat szerte a világon és a technológia minden területéről keresik. A jelölések történhetnek akadémiák, egyetemek, kutatóintézetek és ipari szervezetek által. A díj 1-3 személy részére ítélhető oda, akik egymástól függetlenül hozzájárultak egy innovációhoz vagy egy kutatás-fejlesztési csapat munkájához. A díjjal járó nyereményalap meghaladja az 1 millió eurót.

A Finn Műszaki Akadémia április 19-én bejelentette, hogy a 2012. évi Millennium Technológiai Díjat két prominens újító, Linus Torvalds, a Linux operációs rendszer fejlesztésének elindítója és Dr. Shinya Yamanaka, az etikus őssejtkutatás úttörője kapja. Az ünnepélyes díjátadó ceremóniára Helsinkiben kerül sor június 13-án, amikor a fődíjast is bejelentik majd.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

A szerzői jogi ágazatok gazdasági súlya Magyarországon

Megjelent "A szerzői jogi ágazatok gazdasági súlya Magyarországon" című kiadvány 3. kötete. A tanulmány a kreatív ágazatok nemzetgazdasági húzószerepére hívja fel a szakmai döntéshozók figyelmét.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete, a WIPO által kidolgozott, nemzetközileg elismert metodika alkalmazásával, a legfrissebb statisztikai adatok felhasználásával készített összehasonlító vizsgálat alapján a magyar gazdaság hajtómotorjainak tekinthető szerzői jogi ágazatok egyre jelentősebb súlyt képviselnek a nemzetgazdasági bruttó hozzáadott értékben és a foglalkoztatásban.
A könyv megrendelhető vagy személyesen megvásárolható a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Ügyfélszolgálatán.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény

2012. április 11-én, a Magyar Közöny 42. számában kihirdetésre került a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény.

A hungarikumok összegyűjtése és adatainak nyilvántartása a Hungarikum Bizottság által kezelt Hungarikumok Gyűjteményében történik. A gyűjteményben szereplő termékek, eljárások, készítési módok, sportelemek és szolgáltatások széles körben történő megismertetésének elősegítése, színvonaluk és minőségük folyamatos fenntartása érdekében hungarikum tanúsító védjegy kerül bevezetésre.

A hungarikumnak minősülő termékek előállítása a jogalkotó szándéka szerint kis- és középvállalkozások beindítását indukálja, valamint az ipari vállalkozások számára is fejlesztési lehetőségeket kínál, ezért hosszú távon javítja ezen vállalkozások életképességét. A szabályozás célja, hogy minél több vállalkozás viselje a hungarikum tanúsító védjegyet, így hazánk hagyományos termékei mind itthon, mind az Európai Unióban, illetve külföldön is beazonosíthatóvá váljanak.

A Hungarikum Bizottság 14 tagból álló testület, melynek egy tagját a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke delegálja. A bizottság elnöke az agrár-vidékfejlesztésért felelős miniszter, munkáját szakmai ágazati bizottságok segítik.

Hírek | Nemzeti Innovációs Hivatal

Üzleti lehetőségek a CERN-ben és más nemzetközi K+F létesítményeknél

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) és a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal (HITA) együttműködve műhelytanácskozást tartott "Üzleti lehetőségek a CERN-ben és más nemzetközi K+F létesítményeknél" címmel 2012. április 18-án. A rendezvényen, amelynek a HITA adott otthont, mintegy 70 szakember vett részt. Az eseményen a magyar szakemberek, kutatók és vállalkozók annak a lehetőségét keresték, miként lehetne a CERN-ben és a többi, magyar részvétellel működő nagy, nemzetközi K+F infrastruktúrák által kínált üzleti lehetőségeket jobban kihasználni.

A tanácskozáson részt vett többek között Ábrahám László, a debreceni székhelyű National Instruments (NI) Hungary Kft. igazgatója, Szövetségünk elnökségi tagja. Előadásában beszámolt arról, hogy az elmúlt években az NI világszínvonalú elektronikai eszközöket szállított a CERN kísérleteihez.

A résztvevők szerint a műhelytanácskozás hozzájárult ahhoz, hogy a vállalkozások jobban megértsék a tudomány előtt álló kihívásokat, megismerjék az ebből adódó gazdasági lehetőségeket. Az egyik előadó úgy fogalmazott, hogy a tanácskozás "kieresztette a szellemet a palackból". Alapvetően a kutatók és a vállalkozások együttműködésén múlik, hogy mit sikerül a jövőben a "big science" üzleti lehetőségeiből megragadni.
További információ: Németh Vilmos, CERN ILO, Nemzeti Innovációs Hivatal, E-mail: vilmos.nemeth@nih.gov.hu, Tel.: (06 1) 484 2543, http://www.nih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/rendezvenyek/uzleti-lehetosegek-cern

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | UNIRIV KFT.
Tagsorszám:
| 652.
Cím: | 9735 Csepreg, Bognár köz 5.
Honlap: | www.uniriv.hu
Vezető: | Pócza Antal, ügyvezető igazgató
E-mail: | pocza@uniriv.hu

Tevékenység: fémtömegcikk gyártás, kötőelemek és speciális rögzítés-technikai elemek tervezése és gyártása, az összeszerelő ipar, építőipar és autóipar részére.

Név: | ZIMCO KFT.
Tagsorszám:
| 653.
Cím: | 2040 Budaörs, Ibolya utca 49.
Honlap: | www.zimco.hu
Vezető: | Faluba András és Kármán György, tulajdonos ügyvezető
E-mail: | zimcokft@gmail.com

Tevékenység:
Épületépítési, ingatlanfejlesztési projekt-generálás, projektszervezés, innovatív építési technológiák felkutatásával, alkalmazásával, elsősorban fenntartható lakó és nem lakó ingatlanok tervezése, kivitelezése az elavult építési technikával épült épületek, elsősorban lakóközösségek teljes körű energetikai felújítása átalakítása, az élhető belső környezet megteremtése, az épület jövőbeni költséghatékony és természetkímélő üzemeltetése.
Energiatudatos, természetes energiát jó hatásfokkal hasznosító épületgépészeti rendszerek tervezése, teljes körű kivitelezése, meglévő lakó és nem lakó épületek épületgépészetének átalakítása, innovatív gépészeti megoldások felhasználásával. A megvalósításhoz igénybe vehető támogatások, pályázatok lehívása, felelős hitelügyintézés.

Név: | GWE BUDAFILTER Kft.
Tagsorszám:
| 654.
Cím: | 2422 Mezőfalva, Páskom rét 1.
Honlap: | www.gwe.budafilter.com
Vezető: | Simon Lajos, ügyvezető
E-mail: | lsimon@gwe-budafilter.com

A német GWE-csoport társaságai több mint 70 éve szolgálják ki a vevőket a legszélesebb áruválasztékkal. 2007 óta a GWE-csoport cégei a Bauer AG Resources üzletágát képezik. A Resources a környezetvédelem, energia, víz és nyersanyag összes területét lefedi. A GWE csoport - German Water and Energy - azokra a fejlesztésekre, termelésre és nagy értékű termékek forgalmazására összpontosít, amelyek a víz feltárásához, kinyeréséhez, valamint szállításához és elosztásához szükségesek. A GWE GmbH az egész világon jelen van, értékesítési hálózatát tovább bővíti.
A GWE Budafilter Kft. 2009. május 1.-jén kezdte meg tevékenységét a Fejér megyei Mezőfalva községben lévő telephelyén. A cég PVC-csöveket és tekercselt szűrőket gyárt DIN 4925 szabvány szerint. Specialitása a PVC tekercselt szűrők gyártása, amelyben világviszonylatban is piacvezető. Ilyen típusú tekercselt szűrőket más nem gyárt. A GWE Budafilter Kft. azonban importőr is, a német testvércégeknél gyártott termékekkel bővítette termékpalettáját. Olyan új és perspektivikus termékeket is forgalmaz, mint az alternatív energia hasznosításának körébe tartozó geotermikus szonda-rendszerek és tartozékaik, szivattyú-rendszerek, amelyek magukban foglalják a búvárszivattyúktól a szennyvíz átemelő szivattyúkig terjedő teljes skálát.

Szakirodalom-figyelő

The Economist: A világ számokban 2012 - Typotex, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

"Informatív, szórakoztató és éleslátó... ez a tények szerelmeseinek Bibliája." - így értékeli az adatszolgáltatás egyik legrangosabb hivatásos mestere, a Reuters a The Economist-nek, a világ egyik legtekintélyesebb gazdasági folyóiratának ezt az éves kiadványát. A legnagyobb könyvesház, az Amazon pedig a következőkkel ajánlja: "Az évente a világunk lenyűgöző tényeit és adatait felsorakoztató bestseller új kiadása, sorban immár a huszonegyedik. Ennek az örökös kedvencnek a 2012-es kiadását teljesen naprakésszé tették, felülvizsgálták és kibővítették sok új vonással. Telis-tele van tényekkel és számokkal napjaink világáról, olyan szerteágazó témakörökről, mint pl. a földrajz, a népesedés és demográfia, az üzleti világ, a pénzügyek, a gazdaság, közlekedés és szállítás, turizmus, környezet, társadalom, kultúra, bűnözés - bámulatos adatok aranybányája, amelyek egyszerre tájékoztatnak és szórakoztatnak."

A fülszövegből: "Jelen kötet több mint 190 országot rangsorol több mint 200 különböző szempont alapján, és részletes adatsorokat közöl a világ 65 legjelentősebb gazdaságáról, valamint közli az euróövezetre és a világra vonatkozó összesített adatokat."

Rengeteg adat egy kis könyvben, számok - természetesen nagy hozzáértéssel és szakszerűséggel felsorakoztatott, kitűnően rendezett, jól áttekinthető és adatkeresésre kiválóan alkalmas - tengere, kommentárok nélkül. Szavak nélkül, amelyek zavarhatnák a tisztánlátást. "A matematika a természet nyelve." Az ismert állítás mögött az áll, hogy a természet nagy részét a matematika eszközeivel lehet a legjobban leírni. Hasonlóképen, a világ mennyiségi jellemzőiről és összefüggéseiről legjobban a számok, s nem pedig a szavak segítségével adható korrekt, megbízható áttekintés. Úgy, ahogyan a The Economist teszi e kötetben.

Természetesen tudjuk, hogy a felsorakoztatott számok mögött adatszolgáltatók és -feldolgozók vannak, s ezért abszolút torzításmentes képet ezek sem képesek adni, hogy a statisztikai leírásokhoz gyakran férkőzhet több-kevesebb kétely. Viszont maguk a számok, ahogyan itt is állnak, a témakörök túlnyomó többségében a lehetőségekhez képest igen jól közelítik a megbízhatóságot. Figyelemmel arra is, hogy ennek az összeállításnak a létrehozója a világ egyik legelismertebb gazdasági agytrösztje, jó alappal mondható, hogy az innen kapható kép olyannyira megbízható, amennyire csak lehetséges. A kitűnő prezentálásnak köszönhetően a jelentésük megértéséhez sem kell különösebb képzettség. Csak a mesterségesen képzett mutatóknál - pl.: Élhetőségi mutató, Demokráciamutató, Technikai felkészültségi mutató, Boldog Bolygó Index - érezzük olykor, hogy (több) magyarázat kellene azok értelmezéséhez.

A kötet két nagy részből áll: Nemzetközi rangsorok és Országleírások.
Néhány címszó a nemzetközi rangsorokból: • Népesség: nagyság és növekedés • Városok • Migráció • Menekültek és menedékkérők • Világgazdaság • Életkörülmények • Életminőség • Gazdasági növekedés • Kereskedelem • Folyó fizetési mérleg • Állami pénzügyek • Infláció • Adósság • Ipar és szolgáltatások • Mezőgazdaság • Energia • Munkaerő • Üzleti világ • Vállalatok és bankok • Tőzsde • Közlekedés • Oktatás • Várható élettartam • Halálozási mutatók • Vezető halálokok • Egészségügy • Háztartások, megélhetés, adakozás • Internet és zene • Telefon, számítógép, internet. • Sajtó.
És néhány érdekes mutató • A gazdasági szabadság mértéke • Külkereskedelmi függőség és függetlenség • Legnagyobb/legkisebb növekedés az ipari termelésben • Üzleti környezeti index.

John Kay: Oldalazás - Miért indirekt módon érjük el inkább a céljainkat? - HVG Könyvek, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

"Lehet, hogy az oldalazó megközelítés sokkal inkább meghatározza egész életünket, mint gondolnánk." • "Az oldalazásban a szándékok és az eredmények között nincsenek kiszámítható kapcsolatok." • "Az üzletet olyan hajtóerők teszik sikeressé, mint az elkötelezettség és szenvedély, ami egészen más, mint a pénz imádata." (Valóban? Ez igen szépen hangzik, de mire reagál a részvényárfolyam? - OP) • "A gazdagság, csakúgy, mint a boldogság, indirekt - oldalazó - módon érhető el. A túl direkt megközelítés gyakran végződik a csődbíróságon - vagy éppen a büntetőbíróságon." - idézetek a könyvből.

John Kay felsőfokú képzettségű brit közgazdász, az üzleti élet gazdaságtanának egyik vezető szakembere, a világhírű London Business School professzora, a Financial Times szakírója, számos gazdasági témájú könyv szerzője. Ebben az 52 éves korában megjelent könyvében megtestesülő igen alapos tudása és széles gazdasági látóköre igen jó alap arra, hogy az érdemes legyen a figyelmünkre.

Mondandójának lényegét a könyv alcíme fejezi ki. Maga így magyaráz: "Az oldalazás a komplex célkitűzések indirekt úton való elérését jelenti. Az oldalazók felismerik, hogy a komplex célkitűzéseiket többnyire nem lehet precízen megfogalmazni és egyes elemei nem szükségszerűen vagy magától értetődően kompatibilisek egymással, ezért csakis kísérletezés és felfedezés révén valósíthatók meg." És "Az oldalazás a legjobb megközelítés minden olyan esetben, amikor összetett rendszerek alakulnak ki bizonytalan környezetben, és amikor tetteink hatása attól függ, hogy mások miként reagálnak rá." A való életben pedig, s különösen a gazdaságiban, szinte csak ilyen helyzettel szembesülünk.

Az oldalazás itt kifejtett filozófiája sokban leginkább talán a zen gondolkodásmódjára hajaz: ha szorosan a cél elérésére koncentrálunk, biztosan nem érjük el azt. Így küzd Kay az oldalazás egzakt definiálásával is. (Mérő László szellemes meghatározása: "Éppen az a (zen) koan lényege, hogy szavakkal úgysem lehet kifejezni a lényeget és a hallgatás sem alkalmas eszköz." Új Észjárások, Tericum Kiadó 2001). Mondandója ugyanakkor nagyon is gyakorlatiasan értelmezhető: csőlátású frontális támadások helyett alkalmazzunk rugalmasabb, pl. átkaroló - az itteni fogalommal oldalazó - stratégiákat. Ezzel pedig sikerhez segítő értelmet nyerhet az egész.

Habozás nélkül mondható, hogy Kay sokban erősen rendhagyó elveket hirdet. Pl. "A Boeing csak addig ért el tartós sikereket, amíg "táplálékuk, levegőjük és álmuk a repülés világa" volt, és nem azután, hogy megkísérelték "maximalizálni részvényeseik vagyonát" (l. a részvényesi érték maximalizálásának iskoláját - OP) és áttértek az "értékalapú szemléletre." És Jack Welchtől, a General Electric (itt tévesen General Motors) legendás elnök-vezérigazgatójától idézi: "A részvényesi érték a világ legostobább gondolata." A döntéshozatal tudományáról pedig nemes egyszerűséggel állítja: "Nincs és nem is lesz ilyen tudomány. Nem a döntéstudomány elméletének tanítása szerint oldjuk meg a feladatokat, mert úgy lehetetlen."

Kay a túlzottan direkt célratörés ellenében nagyvállalati példák sorát idézi arra, hogy "amelyik cég vállalati célkitűzésének meghatározásában nagyobb hangsúlyt helyez a profitra (mint az elkötelezett szolgálatra - OP), pénzügyi beszámolóiban kevésbé bizonyul nyereségesnek." Nagy kérdés viszont, hogy az ilyen összehasonlításoknál mennyire kell komolyan venni a küldetés-nyilatkozatot - netán az csupán azt jelzi, hogy a cég mesterien játszik a célközönségével.

Roger Scruton: Iszom, tehát vagyok - Egy filozófus borkalauza - Akadémiai Kiadó, 2011
Dr. Osman Péter ismertetése

"Egy tájon akkor köszönt be a béke, amikor az emberek szőlővesszőket ültetnek, és akkor ér véget, amikor fúrni kezdenek olaj után." • "Azt is mondhatnánk, hogy a bor egyidős a civilizációval, és hogy a civilizált országokat az különbözteti meg a civilizálatlanoktól, hogy az előbbiekben isznak bort." • "Az emberi élethez szükséges dolgokban a lokálist a globális elé kell helyeznünk, a fölösleges dolgokban pedig hadd arasson üres győzelmet az, ami globális. A luxuscikkek globalizációja e cikkek értékét ássa alá, az élelem és az ital globalizációja viszont minden mást." (A bor és a globalizáció kapcsolatáról l. Olivier Torrès: Borháború - Alinea Kiadó, MISZ Hírlevél 2007/10.sz.) • "A helyi emberi - anyagi, földrajzi, társadalmi és szellemi - erőforrásokat olyan folyamatok merítik ki, amelyeknek nem kell elszámolniuk az általuk okozott pusztítással, és nem is képesek helyrehozni azt." - idézetek a könyvből.

Roger Scrutont így mutatja be e kötet fülszövege: "sokoldalú angol gondolkodó, filozófus, esztéta, esszéista, a kortárs brit konzervatív gondolkodás meghatározó alakja, "lázadó konzervatív"."

A kiadó ajánlójából: "Aki átélte már egy(néhány) pohár bor után a bölcsesség ellenállhatatlan kiáradását, az egyet fog érteni Roger Scrutonnal: "A megfelelő időben, a megfelelő helyen és a megfelelő társaságban elfogyasztott bor az elmélkedéshez vezető út és a béke előhírnöke"." Ő maga pedig így beszél e könyvéről a honlapján: "Jó-e vagy sem a testnek, a megfelelő hangulatban fogyasztott bor határozottan jó a léleknek. És nincs jobb kísérője a bornak, mint a filozófia. Ez a jó hangulatú könyv ellenszert kínál a nagyhangú handabandázásra, amit manapság a borról írnak, és bölcs védőbeszédet az ital mellett, amelyre civilizációt alapoztak. Borban az igazság."

Könyve két, szervesen összefüggő, ám eltérő karakterű részből áll. Az elsőben igen élvezetes stílusban elmeséli a borhoz kapcsolódó személyes /fejlődés/történetét, és nagyon sok ismeretet kínálva elénk tár egy széles, egyéni színekkel festett panorámát borkultúráról, a borok gazdaságilag is kiemelkedő jelentőségű világáról, annak történelmi gyökereiről. A borok ismeretének tudományában és művészetében nem különösebben jártas ember számára rendkívül érdekes, mennyi egyedi vonást talál egy-egy borfajtában, milyen érzékletesen tudja leírni annak karakterét, és a mikrovilágot, amelyben termelik. Hasonlóképpen érdekes, mennyire hozzá tartozik intellektuális életéhez a borok élvezete. Teljesen nyilvánvaló, hogy ennek semmi köze az alkoholizmushoz - a borokat a karakterükért élvezi, a hangulatért, amelyet nyújtanak, és bizonyára az örömért, amellyel értékeli és élvezi azok egyedi, nemes sajátosságait. Talán nem túlzó hasonlat, hogy a bort egyszerű élvezetként iszogatónak itt olyan élményt ad, olyan új világot mutat meg, mint amikor egyszerű hangszer dallamaihoz szokott, zeneszerető ember meghallja Beethoven vagy Mozart szimfóniáját.

A könyv második része az eddigi lágy, vendégszerető, szőlős lankákról meredekebb, sziklás tájakra visz, s a filozófiát kedvelőknek szolgál csemegéül. Természetesen kapcsolódik az első rész borral kapcsolatos elmélkedéseihez, de mélyebbre - helyenként egészen mély rétegekig - hatol a filozófiai kérdések boncolásában. Az első rész hangulatos leírásainak helyét itt gyakran elvontabb témák, elméletibb gondolatmenetek veszik át, s a legnagyobb filozófiai kérdésekből idéz. Ez is nagyon érdekes, és Scruton mindezt szellemes megjegyzéseivel teszi könnyedebbé.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Népszava, 2012. április 16., hétfő, 5. oldal
Konferencia a kis- és középvállalkozásokról
"...Az idén ötödik alkalommal rendezik meg május 5-7. között a romániai Szovátán a kis- és középvállalkozások (kkv) kérdé­seit boncolgató Kelet-közép-európai KKV-csúcs című konferenciát..."

Délmagyar.hu, 2012. április 16., hétfő
Világszabadalom lehet a Procontrol karkötője
"...A parányi szerkezetek és az okos felügyelő szoftver rendszer mögött mintegy 290 millió forint értékű, hároméves fejlesztés áll, amelyben a Szegedi Tudományegyetem is részt vett..."

Kultúrpart.hu, 2012. április 16., hétfő
Az évszázad katasztrófája Budapesten
"...Izgalmas programokkal várják az érdeklődőket április 20-22. között, a második alkalommal megrendezett Tudományfesztiválon a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Múzeumkertben, valamint a Kossuth Klubban..."

HírTV, 2012. április 16., hétfő
Riport
"...Ígéretes cégek felfuttatásában vesz részt az MFB Invest. Az állami tulajdonú bank leánycége a gazdaságélénkítésben vállal szerepet..."

MTV 1, 2012. április 16., hétfő
Riport
"...Ez a vállalati kutatási, fejlesztési innovációs jelentés. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke..."

ATV.hu, 2012. április 16., hétfő
Innováció Magyarországon
"...Az ATV Start vendége Lévai Gábor, ügyvezető, Meta-MPI Kft..."

Világgazdaság, 2012. április 17., kedd, 4. oldal
Milliárdos források cégek innovációjára
"...Magyar kkv-k uniós fejlesztési programokban való részvételét is támogathatják. Áprilistól és májustól öt új innovációs pályázat 13,4 milliárd forintnyi forrására pályázhatnak a hazai vállalkozások..."

Világgazdaság, 2012. április 17., kedd, 4. oldal
Elégtelen az ötletek menedzselése
"...MAGYARORSZÁG K+F ráfordításai a GDP arányában bővültek ugyan, de a vállalati ráfordítások alacsonyak - áll a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) vállalati KFI-jelentésében..."

RP Híradó, 2012. április 17., kedd
Szupernóvát fedeztek fel magyar csillagászok
"...A Földtől 2 milliárd fényévre lévő szupernóvát azonosítottak magyar kutatók. A program munkatársa, Kiss László szerint ez az egyik leghalványabb szupernóva, amelyet egy viszonylag kis távcsővel valaha is felfedeztek..."

IT-Business, 2012. április 17., kedd, 4+8. oldal
Innovációs folyamatok
"...Gazdasági környezetbe helyezi az innovációt az a jelentés, amely a múlt héten jelent meg a Nemzeti Innovációs Hivatal szakmai koordinálásával..."

Fejér Megyei Hírlap, 2012. április 17., kedd, 16. oldal
Elkészült a térség fejlesztését célzó DunaPolis-stratégia
"...gyenge az együttműködési készség a vállalkozások között. Ez utóbbi tényezőt súlyosbítja az alacsony vállalkozókedv, valamint az úgynevezett innovációs potenciál gyenge kihasználtsága..."

Piac&Profit Online, 2012. április 17., kedd
EU: nők nélkül nem megy
"...A nemek közötti szakadék problémája viszont akár az európai innovációt és növekedést is lefékezheti, ezért a bizottság nyilvános konzultációt indított az elképzelhető uniós szintű intézkedésekről..."

HetiVálasz.hu, 2012. április 17., kedd
A kkv-k fejlesztése az egyik leghangsúlyosabb feladat
Innovációval a munkahelyekért

Iroda.hu, 2012. április 17., kedd
Nehéz a startup vállalkozások finanszírozási helyzete
"...Ezen induló cégek sokszor eleve nemzetközi piacon próbálnak nagyot álmodni és ezt csak piacképes, és progresszív tudással, innovációval és egyedi terjeszkedési stratégiával lehet elérni" - mondja Miskolczy Csaba, a Startup Underground alapítója..."

ATV, 2012. április 17., kedd
Híradó
"...Köcse Tibor, polgármester: - Nálunk már működik az innovációs centrum, ahol 80%-ig megújuló energiákkal látjuk el az épületet..."

Világgazdaság, 2012. április 18., szerda, 10. oldal
Évekbe telik, míg egy találmány termékként piacra kerülhet
"...Környezetvédelem - Kabátot ad a növényekre, halőrt a csatornákba, mikroorganizmusokat fog munkára..."

Magyar Demokrata, 2012. április 18., szerda, 42. oldal
Fölfelé araszol a kutatás-fejlesztés
"...Magyarországon 2010-ben a GDP 1,16 százalékát érték el a kutatás-fejlesztési (k+f) ráfordítások..."

Zalai Hírlap, 2012. április 18., szerda, 7. oldal
A szakadék egyre mélyül
"...a tudásalapú munkahelyek számának növelése, a kutatás - fejlesztés , a közoktatás és a felsőoktatás erősítése lenne a legégetőbb feladat, de sajnos, ezek a területek költségvetési és nem stratégiai kérdésként voltak jelen a kormányzati politikákban..."

Computerworld Számítástechnika, 2012. április 18., szerda, 3+8. oldal
Fej-fej mellett az infokom és a gyógyszeripar
"...Magyarországon az infokommunikációban közel annyi kutató-fejlesztő dolgozik, mint a gyógyszeriparban, ugyanakkor az egy kutatóra jutó K+F ráfordítás az infokommunikáció terén a gyógyszeripari érték töredéke -, derül ki a Vállalati KFI-jelentésből..."

Metropol Online, 2012. április 18., szerda
Először lesz lányok napja Magyarországon
"...Az Európában több mint tízéves hagyományra visszatekintő esemény célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatal lányok érdeklődését jobban felkeltse a műszaki pályák iránt..."

Szabolcs Online, 2012. április 18., szerda
Vezérváltás a miskolci Bosch-gyárban
"...Ansgar Lengeling látja el 2012. április 1-től a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatói posztját... Az eddigi ügyvezető, Horváth Attila... magyarországi tevékenységét az Innovációs Nagydíj mellett számos szakmai elismerés teszi emlékezetessé..."

Paksi Hírnök Online, 2012. április 18., szerda
Egy metálfesztivál adta a projektötletet
"...Mintegy 59 pályázat közül egyedüli paksi diákként Kuti Lívia jutott be a Magyar Innovációs Szövetség 21. tehetségkutató versenyének második fordulójába..."

EduPress.hu, 2012. április 18., szerda
Üzletiterv-író műhely a nemzetközi versenyre való készülésért
"...A Startup Underground és a Magyar Innovációs Szövetség közös Üzletiterv-író műhelytalálkozót szervez április 20-án, amelynek célja, hogy minél több hallgatókból vagy diplomásokból álló csapat induljon az Intel Business Challenge Europe versenyén..."

Metropol, 2012. április 19., csütörtök, 1+10. oldal
Kevés magyar találmány
"...Szabadalmak. Évi 5000-ről 630-ra csökkent a magyar találmányok száma. Ipar. Mivel szinte megszűnt a hazai ipar, a külföldi tulajdonú cégek jegyeztetik be a magyarok találmányait is..."

Figyelő, 2012. április 19., csütörtök, 39. oldal
Speciális hirdetési megjelenés
"...Ennek lényege egy hármas üzletfilozófia: vevőközpontúság + innováció + minőség..."

Kapos est, 2012. április 19., 2+3. oldal
Lévai Gábor

Metropol Online, 2012. április 19., csütörtök
Egyre kevesebb magyar találmány van

Index.hu, 2012. április 19., csütörtök
Chikán: Az adórendszer a szétesés jeleit mutatja
"...sürgette az EU/IMF megállapodást, a bankokkal való tárgyalások után a hitelezés felpörgetését, és a termelékenység javulását szolgáló reálgazdasági lépéseket, emellett az innováció támogatását..."

Origo.hu, 2012. április 19., csütörtök
IMF nélkül is meg kellene csinálni ugyanazt a megszorítást

Népszava Online, 2012. április 19., csütörtök
Chikán: pályakorrekcióra van szükség

Metropol Online, 2012. április 19., csütörtök
Chikán: nem reális az egymillió munkahely

Portfolio.hu, 2012. április 19., csütörtök
Átadták a Richter biotechnológiai üzemét

Délmagyar.hu, 2012. április 19., csütörtök
Az "új keleti nyitással" javulhat a gazdasági versenyképesség
"...A magyar gazdaság növekedésének a természeti kincsek felhasználására, valamint az oktatásra és az innovációra kell épülnie - mondta Csizmadia Norbert..."

MedicalOnline, 2012. április 19., csütörtök
Orbán a Richterben lát mintát Magyarország számára
"...Mind a fejlesztésben, mind a gyártásban komoly tradíciókkal és szakembergárdával rendelkezik, a régió legjelentősebb vállalati innovációs bázisa. A társaság a régióban a legtöbbet - árbevételének átlagosan 10 százalékát - fordít K+F-re, 2011-ben 28,7 milliárd forintot..."

Kisalföld Online, 2012. április 19., csütörtök
A jövő Győrben kezdődik

Kreatív Online, 2012. április 19., csütörtök
Szabadalomviták itthon és a világban

GazdaságiRádió.hu, 2012. április 19., csütörtök
Orbán volt gazdasági minisztere: pályakorrekcióra van szükség

InfoRádió.hu, 2012. április 19., csütörtök
Orbán: Magyar sikertörténet a Richteré

InfoRádió, 2012. április 19., csütörtök
Chikán: Pályakorrekcióra van szükség

N-Joy Zala, 2012. április 19., csütörtök
"...Devecz Miklósnak része volt a Flextronics letelepítésében - amelynek igazgatójaként is ténykedett -, a Pannon Mechatronikai Klaszter létrehozásában, kezdeményezője volt a zalaegerszegi innovációs központ létrehozásának és a műszaki felsőoktatás megteremtésében is oroszlánrésze volt..."

Népszava, 2012. április 20., péntek, 11. oldal
Telenor: innovatív M2M megoldások az egészségügyben

Világgazdaság, 2012. április 20., péntek, 1+9. oldal
Sokmilliárdos fejlesztés a Richtertől
Debrecen - A biotechnológiai üzemben magasan kvalifikált munkaerő dolgozik
"...Zöldmezős beruházással, 25 milliárd forint értékben biotechnológiai üzemet adott át tegnap a Richter Gedeon Nyrt. Debrecenben..."

Szabad Föld, 2012. április 20., péntek, 2. oldal
Szegény favágók
"...a kutatók erre vonatkozóan is tettek néhány hasznos megállapítást: a számítástechnika, az egészségügy és kutatás-fejlesztés terén továbbra is jelentős keresletre lehet számítani, így nem árt, ha gyermekeink érdeklődését már időben ebbe az irányba tereljük..."

Magyar Hírlap, 2012. április 20., péntek, 10. oldal
CHIKÁN: NÉZZÜNK SZEMBE A VALÓSÁGGAL!

Zalai Hírlap, 2012. április 20., péntek, 14. oldal
Innovációs szeminárium

Kelet-Magyarország, 2012. április 20., péntek, 5. oldal
Egyszerűbb kereskedelem
"...Nagy érdekelődés kíséri a magyar-ukrán határtérségben működő kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységeinek ösztönözését célzó képzéssorozatot..."

Hajdú-Bihari Napló, 2012. április 20., péntek, 17+18. oldal
Egy stratégiai döntés nyomában
"...Az üzem azon túl, hogy 120 új munkahelyet teremtett, a térség és Debrecen versenyképességének növelésében is jelentős szereppel bír. A döntés hátteréről, a fejlesztés jelentőségéről Bogsch Erikkel, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójával beszélgettünk..."

Észak Magyarország, 2012. április 20., péntek, 1. oldal
Húsz éve alapították a miskolci székhelyű FUX-ot

Tudomány.ma.hu, 2012. április 20., péntek
Szegeden csak úgy pezseg a tudományos élet

Budapest Business Journal, 2012. április 20. - május 3., 3. oldal
SPENDING ON R&D GROWS COMPARED TO GDP
"...Hungary's National Innovation Office (NIH) has published a report on corporate R&D that shows expenditures grew compared to GDP, but funding is still scarce..."

Innohírek.hu, 2012. április 20., péntek
Az EGIS kapta az Innovációs Nagydíjat

Inno-Hír, 2012. április 20., péntek
Intel Business Challenge Europe 2012 Üzleti-terv verseny hallgatók és fiatal vállalkozók számára

Index.hu, 2012. április 20., péntek
A technológia Nobel-díját kapta a Linux atyja
"...A Finn Technológiai Akadémia által kiosztott Millenium-díjat 2012-ben Linus Torvalds, a Linux atyja, valamint a fizikusként és őssejtkutatóként dolgozó dr. Shinja Jamanaka kapta. Bár a technológiai innovációért nem osztanak Nobel-díjat, a Millenium tulajdonképpen ennek a megfelelője - a rangos díj tehát voltaképpen a Nobel-díjjal egyenértékű kitüntetés..."

Index.hu, 2012. április 20., péntek
Az EB alelnöke szerint nem lehet bilincsbe verni az internetet
"...A jelenlegi európai szerzői jogi szabályozások bonyolultsága hátráltatja az innovációt..."

Ma.hu, 2012. április 20., péntek
Pályakorrekcióra van szükség
"Az adórendszer a szétesés jeleit mutatja"

Kisalföld.hu, 2012. április 20., péntek
Kérdések és válaszok a szellemi tulajdonvédelemről

Vehír.hu, 2012. április 20., péntek
Környezettudományos konferencia

Kossuth Rádió, 2012. április 20., péntek
180 perc II. rész
"...Molnár Pál: - Krisán László vezérigazgató. A Széchenyi Kártya adhat-e lökést ahhoz, hogy több innovációra alkalmas vállalat fejlődjön ki a következő 10 évben Magyarországon?..."

Kossuth Rádió, 2012. április 20., péntek
180 perc III. rész
"...Masat, Gömböc és társaik. Másodszor lesz tudományfesztivál..."

Infó Rádió, 2012. április 20., péntek
Hírek
"...Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora... mielőbb meg kellene állapodni az unióval és a valutaalappal, tárgyalni kellene a bankokkal a hitelezés felpörgetéséről, emellett növelni kellene az innováció támogatását..."

Népszabadság, 2012. április 21., szombat, 15. oldal
Áttörés az izomsorvadás kezelésében
Magyar molekula nemzetközi sikere

Kisalföld, 2012. április 21., szombat, 15. oldal
A szellemi tulajdon védelme versenyelőny

Új Dunántúli Napló, 2012. április 21., szombat, 3. oldal
Oktatás és kutatás, a legmagasabb szinten

HVG Online, 2012. április 21., szombat
Solymosi Frigyes: Hogyan lehetne hitelünket helyreállítani?
"...semmi jelét nem érzékeljük, hogy a kormány lépéseket tenne a nemzeti ipar megteremtése érdekében. Ez ugyanis magától nem jön létre, felépítéséhez alapvetően szükséges a kutatás-fejlesztés (K+F) jelentősebb mértékű támogatása..."

NOL.hu, 2012. április 21., szombat
Áttörés az izomsorvadás kezelésében
Gyógyszerkutatás - Magyar molekula nemzetközi sikere

Kultúrpart.hu, 2012. április 21., szombat
Továbbjutott a tehetségkutatón a zseniális kislány
"...Mintegy 59 pályázat közül egyedüli Kuti Lívia jutott be a Magyar Innovációs Szövetség 21. tehetségkutató versenyének második fordulójába..."

Köznevelés, 2012. április 21., szombat
Tehetséggondozás a Magyar Innovációs Szövetségben
"...Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök arról beszélt, milyen módon folytat tehetséggondozást a szervezet..."

Kultúra.hu, 2012. április 21., szombat
Megnyílt a II. Tudományfesztivál

InfóRádió, 2012. április 21., szombat
Hírek
"...Ökojátszótérrel, megújulóenergia-tanösvénnyel, a fenntartható közlekedésről szóló kiállítással, emellett pedig TudásPresszóval és zöld büfével várja az érdeklődőket 3 napon át a második Tudományfesztivál..."

DunaTv, 2012. április 21., szombat
Heuréka! Megtaláltam!
"...A tapasztalatok szerint az innováció és a gazdasági siker kéz a kézben járnak. Ezt bizonyítja az Innovációs Nagydíj története, amelyet az idén 20-ik alkalommal adtak át a parlament Felsőházában. Megszólal Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke; dr. Hodász István, vezérigazgató, Egis NyRt..."

DunaTv, 2012. április 21., szombat
Heuréka! Megtaláltam!
"...A Magyar Innovációs Közgyűlésén Sályi András, a Heuréka! Megtaláltam! c. műsor szerkesztője a 2011-ik évi Média-díjat vehette át. Összeállítás a szövetség munkájáról..."

Hírextra.hu, 2012. április 22., vasárnap
Csoda és környezettudatosság
"...A Magyar Nemzeti Múzeum második alkalommal hívta életre a Tudományfesztivált..."

Kárpátinfo.net, 2012. április 22., vasárnap
Továbbjutott a tehetségkutatón a zseniális kislány
"...Mintegy 59 pályázat közül egyedüli Kuti Lívia jutott be a Magyar Innovációs Szövetség 21. tehetségkutató versenyének második fordulójába..."

Világgazdaság, 2012. április 23., hétfő, 1+6. oldal
Gyógyszeres k+f: tart a leépítés hektikus
"...A gazdasági válság mellett a hektikus magyar adó- és kedvezményrendszer sem ösztönzi a gyógyszergyárak hazai kutatás-fejlesztési tevékenységét. A gyógyszeripari cégek így megfelelő ösztönző híján külföldre viszik ezeket a tevékenységeiket..."

Metropol, 2012.április 23., hétfő, 16. oldal
Az első Lányok Napja
"...Németországban már tizenegy éve április utolsó hetének egy napja a lányokról szól: az ekkor megrendezett Lányok Napja szervezői többek között a műszaki, informatikai, mérnöki területek iránt szeretnék felkelteni a gyengébbnek nevezett nem pályaválasztás előtt álló tagjainak érdeklődését..."

Tolnai Népújság, 2012. április 23., hétfő, 4. oldal
Korszerűsítés, szolgáltatás-fejlesztés
KAPOS INNOVÁCIÓS KÖZPONT Javulhat az inkubátorház kihasználtsága

Agro Napló, 2012. április 23., hétfő, 44. oldal
AXIÁL SZAKMAI NAPOK
"...A hazai agráriumnak nagy szüksége van a korszerű technológiára, hiszen innováció és fejlesztés nélkül nem lesz versenyképes..."

Petőfi Népe, 2012. április 23., hétfő, 6. oldal
Elvándorló gyógyszerfejlesztések

VG.hu, 2012. április 23., hétfő
Egyszerűsített adózást vezet be a kormány a legkisebb cégeknek
"...A támogatások visszavágását is tervezi a kormányzat. A tömegközlekedésnek 10 milliárddal kevesebbet adnak, míg a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 25,2 milliárddal kap kevesebbet..."

Hír24.hu, 2012. április 23., hétfő
Széll Kálmán újra támad: durva megszorítás jön
"...a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap büdzséjét pedig 25 milliárddal vágják meg, európai uniós forrásokat átirányítva ide..."

HVG Online, 2012. április 23., hétfő
Itt a megszorítás: Matolcsyék öt új adót vezetnek be
"...Csökkentik az állami támogatást a kutatás-fejlesztés terén is; ezt eddig a befolyt innovációs járulékokhoz igazította a jogszabály, de ezt a törvényt már idén felfüggesztették, jövőre pedig úgy módosítják, hogy semmilyen kötelezettséget ne jelentsen az állami hozzájárulás összege szempontjából..."

HVG Online, 2012. április 23., hétfő
"Elég szerencsétlen volt" - Andor László a bizottsági szóvivő kormánykritikájáról
"...Kutatás-fejlesztésre rendelkezésre állnak pénzek, esetleg ezeknek lehet hozadéka egyes konkrét szakmáknak, de ez is egy áttételes hatás..."

Tőzsdefórum.hu, 2012. április 23., hétfő
Jön a Nemzeti Innovációs Stratégia

Metropol Online, 2012. április 23., hétfő
Az első Lányok Napja

Innotéka Online, 2012. április 23., hétfő
Intel® Business Challenge Europe üzletiterv-író műhelytalálkozóról
"...A Startup Underground és a Magyar Innovációs Szövetség közös üzletiterv-író műhelytalálkozójára, 2012. április 20-án került sor a BME-n..."

ZetaPress, 2012. április 23., hétfő
Írjunk üzleti tervet!
"...A Startup Underground és a Magyar Innovációs Szövetség közös üzletiterv-író műhelytalálkozójára április 20-án, pénteken került sor a BME-n..."

Index.hu, 2012. április 23., hétfő
600 milliárdos megszorítást ígér a kormány

KlubRádió.hu, 2012. április 23., hétfő
Itt a feketeleves - jönnek az újabb adók

Vehír.hu, 2012. április 23., hétfő
Elkészült az új Széll Kálmán Terv

Magyar Hírlap, 2012. április 24., kedd, 10. oldal
Készülünk a programra
"...Pályázatokkal is segíteni akarja Magyarország felkészülését a Horizon 2020 elnevezésű uniós kutatás-fejlesztési programra a Nemzetgazdasági Minisztérium..."

Magyar Hírlap, 2012. április 24., kedd, 13. oldal
Jelentős magyar tudományos áttörés
"...Magyar kutatók a stresszfehérjék vizsgálata közben bukkantak rá arra a molekulára, amelyik a cukorbetegség terápiájának alapvetően új megközelítését hordozza, ráadásul áttörést hozhat egy örökletes, halálos kimenetelű izomsorvadás, a Duchenneszindróma kezelésében is..."

Világgazdaság, 2012. április 24., kedd, 6. oldal
Magyarország készül a Horizon 2020-ra
"...Pályázatokkal is segítené a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Magyarország felkészülését a Horizon 2020 elnevezésű európai uniós kutatás-fejlesztési programra - közölte Cséfalvay Zoltán, a tárca államtitkára..."

Népszava, 2012. április 24., kedd, 13. oldal
A jövő évi kiigazítások (milliárd forint)
"...Kutatási Innovációs alap támogatása 25,20..."

Metropol Országos, 2012.április 24., kedd, 1+6. oldal
Több eddig nem várt adó a Széll-tervben
"...Széll Kálmán Terv 2.0 magában foglalja a 2012-es reformprogramot is: azokat az intézkedéseket, amelyek az Európa 2020 stratégia céljait teljesítik, úgymint foglalkoztatás, kutatás - fejlesztés - innováció, klímapolitika és energiahatékonyság, oktatás és társadalmi felzárkóztatás..."

Fejér megyei Hírlap, 2012. április 24., kedd, 6. oldal
Egyetemi műszaki képzés Fehérváron
"...Székesfehérvár meghatározó gazdasági szereplőinek elsősorban műszaki végzettségű szakemberekre van igényük ez derült ki a felmérésekből..."

Tolnai Népújság, 2012.április 24., kedd, 1+6. oldal
Hatszázmilliárdos kiigazítás jön

Észak-Magyarország, 2012.április 24., kedd, 6. oldal
Vezérváltás volt a Bosch kéziszerszámgyárában
"...A miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatói posztját 2012. április 1-jétől Ansgar Lengeling látja el..."

Észak-Magyarország, 2012.április 24., kedd, 6. oldal
Lovagkeresztet kapott
"...Horváth Attila magyarországi tevékenységét az Innovációs Nagydíj mellett számos szakmai elismerés övezi..."

Nógrád Megyei Hírlap, 2012.április 24., kedd, 5. oldal
Elvándorolt gyógyszerfejlesztések

Agrárágazat, 2012. április 24., kedd, 74. oldal
Fejlesztés az agrárium versenyképességéért

Elektrotechnika, 2012. április 24., kedd, 4. oldal
Tisztelt Olvasók! Kedves MEE-Tagtársak!
"...Egy másik fájó intézkedés kapcsán, a Kutatási és Innovációs Alapról szóló törvény változása következtében elveszítettük kutatási munkáink pénzügyi bázisát, és tovább nehezítik életünket a Széll Kálmán-terv felsőoktatást érintő elvonásai is..."

Népszava Online, 2012. április 24., kedd
Drasztikus konvergenciaprogram

Népszava Online, 2012. április 24., kedd
Ötszörös adóprésbe szorítja az országot Orbán
Csökkentik az állami támogatást a kutatás-fejlesztés terén

Portfolio.hu, 2012. április 24., kedd
Erre vártunk: itt a Széll Kálmán Terv 2.0!

Napiaszonline.hu, 2012. április 24., kedd
Íme, a Matolcsy-csomag
"...Csökkentik az állami támogatást a kutatás-fejlesztés terén is; ezt eddig a befolyt innovációs járulékokhoz igazította a jogszabály, de ezt a törvényt már idén felfüggesztették, jövőre pedig úgy módosítják, hogy semmilyen kötelezettséget ne jelentsen az állami hozzájárulás összege szempontjából..."

Belföld.ma.hu, 2012. április 24., kedd
Szigorúbb szabályozást készít elő az EU
Szócska áttörést vár az elektronikus egészségügyi szolgáltatásokban
"...Az államtitkár azt is jelezte, hogy az európai kutatási fejlesztés adminisztrációja és bürokráciája "elképesztő mértékű" és emiatt az kevésbé versenyképes. Ebben valamennyi résztvevő osztotta a véleményét. Egyetértettek abban is, hogy igazságtalan az uniós kutatók díjazása, az, hogy a régi tagállamok kutatói négyszer vagy akár tízszer annyi pénzt kapnak, mint az új tagállamok szakemberei. Márpedig ugyanakkora teljesítményért ugyanannyi pénz jár - rögzítették a résztvevők..."

Bama.hu, 2012. április 24., kedd
Megszorítás kettő pont nulla

Tőzsdefórum.hu, 2012. április 24., kedd
Jön a Nemzeti Innovációs Stratégia

IT-Bridge Online, 2012. április 24., kedd
Startolj versenyekkel!
"...A k+f területén az egyik jelentős tudományos diákolimpia a több, mint 4 millió dolláros összdíjazású Intel Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny (ISEF), amely a leendő egyetemistákat célozza... A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) választja ki a versenyzőket. Először egy tudományos kutatási projektet dolgoznak ki a diákok, és részt vesznek az Intel ISEF-hez kapcsolódó helyi tudományos versenyén..."

MedicalOnline, 2012. április 24., kedd
Egyetértettek: egyenlő kutatásért egyenlő bér jár

OrientPress Hírügynökség, 2012. április 24., kedd
Kínaiak számára is bővít a Miskolci Egyetem

Gazdasági Rádió, 2012. április 24., kedd
Kínai kurzusok segítik talpon maradni a magyar egyetemet

Világgazdaság, 2012. április 25., szerda, 4. oldal
Intel® Business Challenge Europe
"...2012 Üzletiterv-verseny hallgatók és fiatal vállalkozók számára..."

Magyar Demokrata, 2012. április 25., szerda, 3. oldal
Made in China
"...Patriotizmus és innováció. Paradox páros: ha az egyéni lelemény önző módon csak az egyént gazdagítja, akkor a közösség végül súlyos válságba kerül. Az euroatlanti civilizáció épp ebben vergődik. Ha a közösséget is szolgálja, akkor a haza is, az egyén sorsa is fényre derül..."

Magyar Demokrata, 2012. április 25., szerda, 32+33+34. oldal
Magyar innováció, külföldi szabadalom, hazai közöny
"...A több évtizedes kísérletezés eredményeként kialakított metszés nélküli szőlőtermesztési módszer a tengerentúl forradalmasította a szőlőkultúrát, ráadásul az olcsó és környezetkímélő energiatermelésben is szerepe lehet. Már csak idehaza kellene felfigyelni rá..."

Magyar Demokrata, 2012. április 25., szerda, 40+41. oldal
Jó pályán a Tudományfesztivál

Új Dunántúli Napló, 2012. április 25., szerda, 1+2. oldal
A megbélyegzés ellen, oktatással
"...Izrael és a zsidó üzletemberek elsősorban az innovációra építenek, hisznek a tudásalapú ágazatokban, de ha jó üzletet látnak más szektorban, abba is befektetnek, akár Magyarországon is..."

Hajdú-Bihari Napló, 2012. április 25., szerda, 2. oldal
Az államháztartás pozícióját befolyásoló intézkedések

Észak-Magyarország, 2012. április 25., szerda, 2. oldal
Az államháztartás pozícióját befolyásoló intézkedések

Hajdú-Bihari Napló, 2012. április 25., szerda, 11. oldal
Ökoautóban jók vagyunk

Nógrád Megyei Hírlap, 2012. április 25., szerda, 4. oldal
Magyarország készül a Horizon 2020-ra
"...PÁLYÁZATOKKAL is segítené a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Magyarország felkészülését a Horizon 2020 elnevezésű európai uniós kutatás-fejlesztési programra - közölte Cséfalvay Zoltán, a tárca államtitkára..."

Computerworld Online, 2012. április 25., szerda
Lányhiány a műszaki pályákon

SzTNH e-Hírek, 2012. április 25., szerda
Átadták a 2011. évi Innovációs Nagydíjat
"...A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2011. évi innovációs különdíjában a Femtonics Kft. részesült 2D és 3D Két-foton mikroszkópfejlesztéséért..."

KlubRádió Online, 2012. április 25., szerda
Részben jönnek be a megszorító lépések
"...A konvergenciaprogram jelentős mértékben (2012-ben 20%, 2013-ban 44-52%) ezekkel a bevételekkel számol. Ugyancsak végrehajthatónak látszik a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap költségvetési támogatásának nullára történő redukálása..."

Gazdasági Rádió Online, 2012. április 25., szerda
Széll Kálmán ezres nagyságrendben ereszt szélnek közszolgát
"...Ugyancsak végrehajthatónak látszik a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap költségvetési támogatásának nullára történő redukálása..."

HR Portál, 2012. április 25., szerda
K+f: 15 ezer munkahely jöhet létre 2020-ig

Figyelő, 2012. április 26., csütörtök, 9+10+11+12. oldal
Széll hozott, Széll visz el
Kormányzati kiigazító csomag

Figyelő, 2012. április 26., csütörtök, 9+10+11+12. oldal
Létkérdés a gyógyszerkutatás

Napi Gazdaság, 2012. április 26., csütörtök, 7. oldal
Fiatal innovátorokat keresnek
"...Március 28. és április 12. között megtartották a 21. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny szakmai interjúit. A megbeszélésen az 58 továbbjutott pályázat készítője, összesen 74 pályázó vehetett részt..."

Napi Gazdaság, 2012. április 26., csütörtök, 7. oldal
A legjobb tavalyi innovációkat ismerték el
"...2011 kiemelkedő innovációit díjazva március 30-án adták át a Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseket, immár huszadik alkalommal..."

Napi Gazdaság, 2012. április 26., csütörtök, 2. oldal
Magyar fejlesztés a diabetikumok piacán

Napi Gazdaság, 2012. április 26., csütörtök, 6. oldal
Az SZTNH újra kiosztja a Millenniumi Díjakat

Napi Gazdaság, 2012. április 26., csütörtök, 6. oldal
Érdemes figyelni a határidőkre

Napi Gazdaság, 2012. április 26., csütörtök, 6. oldal
Egy hétvégét szenteltek a prototípusoknak
"...A becslések szerint mintegy kétszáz, egyenként 5-20 főt foglalkoztató informatikai, infokommunikációs startup cég működik a magyar piacon, számuk jelentősen nőtt az elmúlt években, elsősorban a Jeremie kockázati tőkeprogram keretében kihelyezett több mint 10 milliárd forintnak köszönhetően..."

Világgazdaság, 2012. április 26., csütörtök, 5. oldal
Megérdemlik a megbecsülést a jövőt formáló alkotók
"...Világnap Ma az innovátorok az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt tisztelegnek minden országban. Iparjogvédelmi kultúra nélkül nem jutunk előbbre, csak egymást raboljuk ki. Ezt hangsúlyozta a szellemi tulajdon világnapja alkalmából Bendzsel Miklós, az illetékes magyar hivatal elnöke..."

Figyelő, 2012. április 26., csütörtök, 46+47. oldal
Számokba öntve
Érdemes bajlódni az üzleti tervvel
"...A legtöbb hazai kis- és közepes vállalat csak kényszer hatására készít üzleti tervet, pedig ennek akkor is hasznát vehetnék, ha éppen nem készülnek tőkebevonásra vagy uniós pályázatra..."

Napi Online, 2012. április 26., csütörtök
Fiatal innovátorokat keresnek

Napi Online, 2012. április 26., csütörtök
A legjobb tavalyi innovációkat ismerték el

Stop.hu, 2012. április 26., csütörtök
Úgy lesz rosszabb, hogy aztán nem is lesz jó
"...Ezen kívül - a büdzsé szempontjából - sikerrel járhat a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap költségvetési támogatásának lenullázása is..."

Portfólió.hu, 2012. április 26., csütörtök
Futó Péter: két kézzel kell kiszórni az uniós pénzeket
"...Mélyen hiszek abban, hogy az oktatás a kutatás-fejlesztés, és az innováció javítja a versenyképességünket, sokkal jobban mint a képzetlen munkaerő tömeges munkába állítása..."

HVG.hu, 2012. április 26., csütörtök
Széll Kálmán 2.0: kivonul az állam az innovációból
"...Nincs tartaléka az innovációs szférának - jelentette be néhány héttel ezelőtt a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) közgyűlésén a szervezet elnöke, Szabó Gábor. Ezért is olvashatták az aggódók megnyugvással a Széll Kálmán-terv 2.0-ban, hogy a kutatás-fejlesztés és innováció területén szebb jövőt helyez kilátásba a program... a kiadáscsökkentésekről szóló fejezetben azonban feketén-fehéren kiderül, hogy mindezt állami segítség nélkül képzelik..."

Népszava Online, 2012. április 26., csütörtök
Ámokfutás 2.0 - kormányhatározat a Széll-tervről

168Óra Online, 2012. április 26., csütörtök
Itt a megszorító csomag - nézze meg magának

Prím Online, 2012. április 26.,csütörtök
Az innováció gátja a szoftverkalózkodás

ITCafé.hu, 2012. április 26., csütörtök
Júniusban Innovációs TechShow negyedszer, még lehet pályázni
"...Az Innovációs TechShow kiemelt támogatója... a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ)..."

Klub Rádió, 2012. április 26., csütörtök
Interjú
"...Intel Business Challenge Europe 2012 versenyről dr. Antos László, MISZ ügyvezető igazgató..."

Klub Rádió, 2012. április 26., csütörtök
Részben jönnek be a megszorító lépések

Klub Rádió Online, 2012. április 26., csütörtök
Megtekinthető az Orbán-csomag

Magyar Hírlap, 2012. április 27., péntek, 9. oldal
Élesítették a Széll Kálmán-tervet

Népszava, 2012. április 27., péntek, 5. oldal
Széll Kálmán elviszi a minisztériumok pénzét
"...a fejlesztési miniszternek elő kell készítenie a Kutatási és Technoló­giai Innovációs Alapról szóló törvény módosítását, hogy az alap költségvetési támogatási kötelezettségének mértékét előíró szabályozást hatályon kívül helyezzék..."

Nógrád Megyei Hírlap, 2012. április 27., péntek, 5. oldal
Megérdemlik a megbecsülést a jövőt formáló alkotók

Magyar Hírlap Online, 2012. április 27., péntek
Élesítették a Széll Kálmán-tervet

Népszava Online, 2012. április 27., péntek
Széll Kálmán elviszi a minisztériumok pénzét

HVG, 2012. április 28., szombat, 58+59. oldal
Napi sokk
Aktualizált konvergenciaprogram

HVG Online, 2012. április 28., szombat
Napi sokk

Várható események

Intenzív biotechnológiai üzletfejlesztési tréning Debrecenben

Az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. a nemzetközi ABCEurope projekt keretében ingyenes, intenzív biotechnológiai üzletfejlesztési tréninget (bootcamp) szervez 2012. május 8-9-én, Nemzetközi Oktatási Központban (Debrecen, Nagyerdei Krt. 98. III. emelet).

A rendezvényen az ipari szektor képviselőitől, sikeres vállalkozóktól, valamint különböző szakterületek (szellemi tulajdon védelem, jog, gazdasági tervezés) kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakembereitől hallhatnak előadásokat, valamint interaktív módon esettanulmányokat dolgoznak fel és felkészülnek üzleti tervük rövid prezentációjára elevator pitch formájában.

A bootcamp elsősorban olyan biotechnológiai start-up vállalkozások, kutatócsoportok számára hasznos, melyek rendelkeznek üzleti ötlettel, de a megvalósításhoz - a kevés üzleti tapasztalat miatt - segítségre van szükségük.

Tekintettel a biotechnológiai piac nemzetközi jellegére, a rendezvény számos előadása angol nyelven fog elhangozni, valamint az "elevator pitch"-et is angol nyelven kell prezentálni a szakemberekből álló értékelők előtt.

A résztvevők kiválasztása során elsődleges szempontok:
- piacra vihető üzleti koncepció megléte - a szervezők az üzleti ötlet leírása alapján rangsort állítanak fel, és
- jelentős üzleti tapasztalattal nem rendelkező jelentkezők.

A rendezvény részletes programja és a jelentkezési lap a www.innova.eszak-alfold.hu honlapon elérhető. További információ: Poór Gábor, gabor.poor@eszak-alfold.hu, 06 52/880-258

"Houston, we have a problem"

A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület (MIE) 2012. május 10-11-én tartja tavaszi konferenciáját Szegeden (Hotel Novotel), melynek címe: "Houston, we have a problem": biotechnológiai szabadalmazhatósági kétségekről-kérdésekről-válaszokról, jogérvényesítési kihívásokról, továbbá a szisztémás változtatási zavarokról.

A konferencia előzetes szakmai programja:

2012. május 10. csütörtök

11.00 - 11.05 Köszöntő - Ravadits Imre, a MIE szabadalmi alelnöke
11.05 - 12.15 Konferencia nyitóelőadás
Szellemi tulajdon az Ígéret havában: új hajtások - Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke
12.15 - 13.30 Ebéd
13.30 - 14.15 Az ekvivalencia alkalmazhatóságának határai bitorlási perekben - Dr. Kereszty Marcell, Gödölle, Kékes, Mészáros & Szabó Szabadalmi és Védjegy Iroda
14.15 -15.00 Párban vagy szingliként?! Bifurkáció, avagy a szabadalombitorlási és megsemmisítési kérelmek elbírálásának szét(nem) választása itthon, külföldön és az Egységes Szabadalmi Bíróságra vonatkozó tervekben - Dr. Szakács Eszter, Sár és Társai Ügyvédi Iroda
15.00 - 15.20 Kávészünet
15.20 - 16.05 Generikusok és originátorok - hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar (Európai kitekintés néhány jogérvényesítési eszközre az esomeprazole ügy kapcsán) - Tepfenhárt Dóra, Őri János, Chinoin Zrt.
16.05 - Kérdések és válaszok

2012. május 11. péntek

9.30 - 10.00 Szellemitulajdon-védelmi képzés és tananyagfejlesztés eredményei az SZTNH-ban
Dr. Németh Gábor, SZTNH
10.00 - 11.40 Patenting life? - Szekció csajoknak és pasiknak különféle biotechnológiai aktualitásokról - Fórumvezető: Dr. Pethő Árpád, DANUBIA Szabadalmi és Jogi Iroda Kft.

Eurofarizeizmus, avagy kinek fáj a sejtvonal, ha embrionális? - Dr. Pethő Árpád, DANUBIA Szabadalmi és Jogi Iroda Kft.

Ha genetikailag módosított, az a baj, ha nem genetikailag módosított, akkor meg az a baj? - Dr. Kovári Zoltán, Kovári és Társai Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. DNS - molekula vagy információ? - Dr. Svingor Ádám, DANUBIA Szabadalmi és Jogi Iroda Kft.
11.40 -12.00 Kávészünet
12.00 -13.30 A nagy falat? Iparjogvédelem és üzleti tevékenység Kínában, különös tekintettel az élettudományi fejlesztésekre - Dr. Buzás Norbert, Szegedi Tudományegyetem

Iparilag alkalmazható szekvenciák - Dr. Győrffy Béla, EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

Attributes of Pharma Biotech Patenting - a European Perspective - Dr. Walter Hinderer, Gedeon Richter Pharma, Germany

Csak a változás állandó, avagy a gyakorlat azt mutatja, hogy mégsem mindig? A biotechnológiai találmányok szabadalmazhatóságának megítélése a szabadalmi hivatalok gyakorlatában - Dr. Farkas Szabolcs, SZTNH
13.30 - 14.14 Ebéd
14.15 - 14.30 Kávészünet
14.30 -15.00 Tűz és víz? Szabványokba foglalt szabadalmak a külföldi joggyakorlatban - Dr. Halász Bálint, Eördögh Bird&Bird Ügyvédi Iroda
15.00 - 15.30 Dúl-fúl, és elnémul? Helyzetjelentés az EU iparjogvédelmi jogalkotásáról - Dr. Jókúti András, SZTNH
15.30 - Kérdések és válaszok
Konferencia zárás

Jelentkezési határidő: 2012. április 20.

Részvételi díj: A teljes szolgáltatás igénybevétele esetén 49.000 Ft + ÁFA (A részvételi díj 16.510 Ft természetbeni juttatást tartalmaz, mely után az adó- és járulékterheket a MIE nem fizeti meg!)
Csak a szakmai programokon való részvétel esetén 27.000 Ft + ÁFA (A részvételi díj természetbeni juttatást nem tartalmaz!)
A részvételi díj befizetéséhez a számlát a szervezők a beérkező jelentkezési lap alapján küldik meg.

További információ és jelentkezési lap: www.mie.org.hu

Pályázati felhívások

Intel® Business Challenge Europe 2012
Üzleti-terv verseny hallgatók és fiatal vállalkozók számára

Amiért érdemes részt venni:
- 50 000 USD pénzdíj
- Szilícium-völgyi élmények
- világdöntő a Berkeley Egyetemen (CA)
- mentorálás, továbbképzés.

A résztvevők 18 és 34 év közötti hallgatók, PhD-hallgatók vagy diplomások lehetnek.
Kiemelt szakterületek: biotechnológia, nanotechnológia, szoftver, mobil alkalmazások, elektronika, robotika, energia és energiatermelés.

Nevezni egy új műszaki, tudományos ötlet üzleti terv összefoglalójával (angolul) lehet 2012. május 7-ig a www.intelchallenge.eu honlapon, ahol a versenyszabályzat és a pályázati dokumentumok elérhetőek!

A verseny három fordulóból áll:
1. május 7-ig a résztvevők a www.intelchallenge.eu oldalon a projekt összefoglalójával nevezhetnek,
2. a továbbjutó 100 legjobb ötlet szerzőit felkérik, hogy készítsenek üzleti tervet és egy bemutató videót.
3. A legjobb 20 tervet nemzetközi zsűri választja ki az Intel® Business Challenge Europe döntőjébe, amely 2012 őszén egy európai nagyvárosban lesz.

Az Intel® Business Challenge Europe győztesei kiutazhatnak az Intel® Global Challenge döntőjébe, melyet 2012 novemberében Berkeley-ben (CA) rendeznek meg. A világdöntőbe jutottak versenyezhetnek a 100 000 USD pénznyereményért és lehetőségük lesz arra, hogy "eladják" az ötleteiket a Szilícium-völgy befektetőinek.
További infó: Magyar Innovációs Szövetség (www.innovacio.hu), tel.: 1-430-3330

Pályázati kiírás a "Harsányi István-díj" elnyerésére

A hazai menedzserképzés elősegítése, illetve a menedzsment ismeretek elsajátítása céljából magánkezdeményezés alapján 1991-ben életre hívott, a Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált és a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság által támogatott közhasznú Manager Képzés Alapítvány, elsősorban a gazdasági, a műszaki és a természet-tudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD-képzés keretében tanuló hallgatók menedzsment ismereteinek bővítését, gyakorlatban történő alkalmazását hivatott elősegíteni.

Az Alapítvány Kuratóriuma, a Pro Progressio Alapítvány támogatásával a "Harsányi István-díj" (és a velejáró kutatási ösztöndíj) elnyerésére a 2012. évre ismételten pályázatot ír ki. A Kuratórium az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített kiemelkedő színvonalú
- tudományos diákköri munkák,
- kutatási munkák,
- szakdolgozatok, diplomamunkák,
- PhD-disszertációk
készítőit kívánja elismerésben részesíteni, és gyakorlati tevékenységüket támogatni.

A pályázatok az alábbi - az innovációs folyamatokkal kapcsolatos - menedzsment szakterületeken adhatók be:
- szellemitulajdon-védelem menedzsment
- tudás menedzsment
- minőség menedzsment
- humán menedzsment
- kutatás-fejlesztési, innovációs menedzsment
- informatikai menedzsment
- környezetvédelmi menedzsment
- innováció támogatási formái
- innováció szerepe a vállalkozásokban
- stratégia, üzletfejlesztés
- logisztika, anyagtechnológia.

A pályaműveket az innováció szempontjait kiemelő, max. 2 oldalas összefoglalóval kiegészítve, nyomtatott formában, 2 példányban, valamint elektronikusan is, magyar nyelven lehet benyújtani. Idegen nyelven csak akkor, ha csatolnak hozzá egy publikációként közreadható, értékelésre alkalmas magyar nyelvű összefoglaló kéziratot.

A pályázatok elbírálásának feltétele: a felsőoktatási intézmény hivatalos (tanszékvezetői) ajánlása, (témavezetői, opponensi) értékelése, valamint a "Pályázati adatlap" teljes körű kitöltése. Az elbírálásánál előny, ha esettanulmányt is tartalmaz a pályázat.

Beküldési határidő: 2012. június 29-én, 12:00 óráig beérkezően.

Beadás helye: Magyar Innovációs Szövetség titkársága: 1036 Budapest, Lajos u. 103., I. emelet

A Kuratórium 2012. augusztus 31-ig hozza meg döntését a kutatási ösztöndíjakról, és erről írásban értesíti a pályázókat. Az ösztöndíj összegét a pályaművek színvonala alapján a kuratórium évenként határozza meg. (2011-ben az elnyert ösztöndíjak összege 120 000, illetve 150 000 Ft volt).
A díjakat ünnepélyes keretek között 2012 őszén adjuk át. A díjazott pályaművek összefoglalóit a Magyar Innovációs Szövetség és a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság honlapján publikáljuk.

A pályázati adatlap és az értékelés szempontjai beszerezhetők az Alapítvány Titkárságán (dr. Antos László titkár, tel: +36-1-430-3330, e-posta: innovacio@innovacio.hu) vagy letölthetők a www.innovacio.hu c. portálon a Harsányi István-díj c. rovatból.

2012. április

Manager Képzés Alapítvány
kuratórium
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, fax: 240-7020, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.