XXII. évf. | 2012. március 21. | 6. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Nemzeti Innovációs Hivatal

Új tag
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

A Magyar Innovációs Szövetség 2011. évi rendes közgyűlése

Időpont: 2012. március 27., 9:45 óra

Helyszín: Hotel Ramada Plaza Budapest (1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 94.)

Program:

9:45-től Regisztráció
10:30 Megnyitó - Szabó Gábor, elnök
- Mandátumvizsgáló-bizottság megválasztása
- Jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása
10:40 A Magyar Innovációs Szövetség 2011. évi Média Díjának átadása
10:45 A Magyar Innovációs Szövetség 2011. évi tevékenységéről szóló értékelés szóbeli kiegészítése - Greiner István, általános elnökhelyettes
10:55 Szakmai program:
Navracsics Tibor, miniszter, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Nemzeti Kutatási, Innovációs és Tudománypolitikai Tanács elnöke:
A jó állam
11:20 Hozzászólások
12:00 Felügyelőbizottság jelentése - Papanek Gábor, FB-elnök
12:05 Határozathozatal az éves beszámolóról, az FB-jelentésről, a tagdíjról
12:10 Zárszó, fogadás

A közgyűlés nyilvános. Részvételi szándékát kérjük, jelezze titkárságunkon:
e-mail: innovacio@innovacio.hu, fax: 240-7020

IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program

Februárban lezárult a Magyar Innovációs Szövetség COMPLEXIM című projektjének első jelentési időszaka. A 4 hónapot felölelő időszak alatt feltérképeztük a Csongrád és Bács-Kiskun megyében található, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó, innovatív KKV-kat, felsőoktatási intézményeket, illetve kutatóhelyeket. Eközben a szerb partner a vajdasági szervezetek feltérképezését végezte.

A projekt következő lépéseként a listában szereplő szervezeteknek kérdőívet küldünk ki, illetve a kiválasztott szervezetekkel interjút készítünk a TT portfoliók és K+F szolgáltatások azonosítása érdekében.

THE roadshow

A Magyar Innovációs Szövetség népszerű tudományos rendezvény-sorozatának aktuális eseménye március 5-én, a budapesti Szent László Gimnáziumban került megrendezésre.

Fazekas Bence projektmenedzser programbemutatása után a Richter Gedeon Nyrt. kutatói (Dr. Demeter Ádám, Dr. Szántay Csaba, Dr. Gyertyán István) tartottak másfél órás interaktív előadást "A Gyógyítás Kémiája" címmel. A roadshow végén a feltett kérdésekre helyesen válaszoló diákok Richter ajándékcsomagokat kaptak.
A rendezvényen készült fényképek megtekinthetők a www.facebook.com/gondolkodom internetes oldalon. A rendezvény fővédnöke Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

Magyar Innovációs Alapítvány (adószám: 18047929-1-41)

A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány már több mint tizenhét éve foglalkozik fiatal tehetségek felkutatásával, kreatív, innovatív tevékenységük támogatásával. Ösztöndíjakkal folyamatosan segíti fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is.

Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját Innovációs Nagydíjban részesíti.

A Magyar Innovációs Alapítvány várja és előre is köszöni azoknak a magánszemélyeknek a felajánlását, akik elkötelezettséget éreznek a kreatív fiatalok felkarolására, az innováció népszerűsítésére. (2011-ben 40 238 Ft felajánlás érkezett, melyet kizárólag 20 év alatti tehetséges fiatalok ösztöndíjjal történő támogatására fordítottunk.)

Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák erre a célra, és az adóbevalláskor az APEH részére kedvezményezettnek a következőket tüntessék fel:
Magyar Innovációs Alapítvány
adószám: 18047929-1-41.

Startup Underground konferencia

Március 8-án, Budapesten, a Corvin Moziban rendezték meg az 5. Startup Underground (SUU12) konferenciát és versenyt, mely a hazai startup világ egyik legnagyobb találkozópontja. A konferencián részt vett dr. Antos László, a MISZ ügyvezető igazgatója is.

A SUU12-n a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kifejlesztett, a robotikát megújító, speciális nyomásérzékelő mellett a Karma Platform és a Smart Socket alkotóit díjazta a zsűri. A közönség díjat a Magyar Czider kapta meg.

Az idei rendezvényen meghirdetésre került a szilícium-völgyi Singularity University regionális versenye is, melynek győztesei a Google és NASA által szervezett kurzuson vehetnek részt. Akik pedig itthon szeretnének továbbfejlődni, azok számára a Founder Institute 4 hónapos műhelytalálkozó sorozatán vehetnek részt, ahol nemzetközi mentoroktól tanulhatják meg a kezdő vállalkozások sikerének titkait.

Miskolczi Csaba a verseny főszervezője bejelentette, hogy a Startup Underground szervezői a versenybe nem jutott csapatoknak a közeljövőben bemutatkozó műhelytalálkozó sorozatot indítanak, hogy a többi pályázót is megismerhessék a befektetők.

INNTEK taggyűlés

2012. március 19-én tartotta taggyűlését tagintézményünk, az INNTEK Nonprofit Kft. Egerben. Szövetségünket, mint kisebbségi tulajdonost, a taggyűlésen dr. Siposs István, regionális igazgató képviselte.

A taggyűlést dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, mint többségi tulajdonos képviselője vezette. Napirenden a 2011. évi beszámoló és mérleg, a könyvvizsgálói jelentés, a Felügyelő Bizottság jelentése, a Társaság 2012-es gazdálkodási terve, a társasági szerződés módosítása, valamint a 2012-es tisztújítás szerepelt.

Fülöp Gábor ügyvezető igazgató szóbeli kiegészítésében kiemelte, s ezt a Felügyelő Bizottság elnöke és a könyvvizsgáló is megerősítette, hogy ilyen nehéz gazdasági környezetben is sikerült az elmúlt esztendőt pozitív mérleggel zárni, a cég működése továbbra is kiegyensúlyozott és biztonságos. A tisztújítás során ügyvezető igazgatónak 5 évre továbbra is Fülöp Gábort bízták meg, és a Felügyelő Bizottság tagjait is felkérték tevékenységük folytatására, akik a felkérést elfogadták.

CENTROPE_TT

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelemi és Iparkamara egyik uniós projektje, a CENTROPE_TT, amely Ausztria, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Magyarország határmenti régióiban igyekszik az egyetemek, kutató intézetek kutatás-fejlesztés tevékenységet folytató cégek közötti együttműködéseket elősegíteni.

A projekt keretében elkészült egy útmutató, amely többek között betekintést nyújt a CENTROPE régió kutatás-fejlesztés intézményeinek sokszínűségébe. A kiadvány célcsoportja azok a kkv-k, aki együttműködő partnereket keresnek az innováció területén. A projekt keretében elkészült egy kapcsolatháló-elemzés, amely kiadvány formájában a CENTROPE térség k+f együttműködési hálózatát mutatja be.

Bővebb információ: www.centrope-tt.info

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Együttműködés az IVSZ-szel

Március 6-án együttműködési megállapodást írt alá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), amelynek értelmében a két szervezet a jövőben több kiemelt területen működik együtt.

Az egyik ilyen terület a digitális tartalomszolgáltatások fejlesztése, az innováció előmozdítása - a különböző platformokon elérhető zenei, film és egyéb tartalmak vonatkozásában, így a szerzői jogi jogosultak és a felhasználók érdekeit egyformán szem előtt tartó jogdíjfizetési rendszer, szabályozás kialakítása. Az együttműködés részét képezi az IVSZ-tag innovatív vállalkozásokat érintő szerzői jogi védelem alatt álló művek - például szoftverek, adatbázisok - vonatkozásában tisztább jogi környezet megteremtése, ezzel az innovációt fékező tényező kiküszöbölése. Az együttműködési megállapodást Dr. Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke, valamint Laufer Tamás, az IVSZ elnöke írták alá.

A megfizethető árú digitális tartalomkínálat és új digitális szolgáltatások biztosítása az IVSZ szerint egyértelműen elsődleges és elengedhetetlen lépés az illegális felhasználások elleni küzdelemben, így mind a hírközlési szolgáltatók, mind a legális tartalmat szolgáltató vállalkozások, mind pedig a szerzői jogi jogosultak alapvető érdeke.

Bővebb információ: www.sztnh.gov.hu/hirek/hirek_201203080742_1.html

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

A Jedlik Ányos-díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) - korábban Magyar Szabadalmi Hivatal - elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumának évében, a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére.

A honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente adományozzák azon kiemelkedő személyiségeknek, akik közéleti tevékenységükkel, életművükkel nagyban hozzájárultak a hazai szellemi tulajdonvédelmi kultúra és tudatosság fejlődéséhez. A díjakat március 15. alkalmával adják át.

Az idei ünnepségen Dr. Bendzsel Miklós, a SZTNH elnöke, valamint Roska Tamás akadémikus, a PPKE Informácó Technológia Karának egyetemi tanára mondott köszöntőt. Ezt követően Dr. Bendzsel Miklós átadta a díjakat.

Jedlik Ányos-díjazottak:
- Csiszár István, okleveles villamosmérnök, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyugalmazott gazdaságfejlesztési vezetője.
- dr. Dörnyei József, okleveles gépészmérnök, a kémiai tudomány kandidátusa, a Dr. Fitokup Kft. ügyvezető tulajdonosa.
- Horváth József, távközlési technikus, a Műszer Automatika Kft. igazgató-tulajdonosa.
- dr. Kereszty Marcell, oklevelesvillamosmérnök, jogász, közgazdász, szabadalmi ügyvivő, a Gödölle, Kékes, Mészáros & Szabó Szabadalmi és Védjegy Iroda tagja, vezető-helyettese.
- dr. Molnár Béla, belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos, kandidátus, a Semmelweis Egyetem Sejtanalitikai Laboratóriumának vezetője, a 3DHistech Kft. alapítója, ügyvezető igazgatója.

Honoris causa Jedlik Ányos Díjban részesült:
- dr. Hámori József, Széchenyi-díjas agykutató, akadémikus, az MTA korábbi alelnöke, a Magyar UNESCO Bizottság elnöke
- Zeljko Topič MBA, a Horvát Köztársaság Szellemi Tulajdoni Hivatala főigazgatója.

Hírek | Nemzeti Innovációs Hivatal

KFI Ágazati Fehér Könyv

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) megkezdte a "Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Ágazati Stratégiai Fehér Könyvek" (KFI ÁSFK) elkészítését, melynek célja, hogy ágazati bontásban a KFI jelenlegi helyzetével kapcsolatos helyzetelemzést végezzen; bemutassa a hazai és nemzetközi trendeket, célkitűzéseket, kitörési pontokat fogalmazzon meg.

A könyvek elkészítése kapcsán munkabizottságokat állítanak fel, melyek tagjai a NIH munkatársain túl az érintett államigazgatási szervek szakértői, valamint tudományos és szakmai szervezetek szakértői.  A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) is felkérést kapott, hogy delegáljon öt területre szakértőket, akik a következő személyek:
- Egészségipar: Dr. Pörzse Gábor, elnökségi tag,
- Mobilitás, járműipar és logisztika: Dr. Palkovics László, választmányi tag,
- Informatika és infokommunikáció: Monszpart Zsolt, alelnök,
- Energetika és környezetvédelem: Ördög Tibor, MISZ szakértő,
- Agrárium és élelmiszeripar: Bedő Zoltán, választmányi tag.

Online nemzeti konzultáció

Az Európai Bizottság az elmúlt év végén tette közzé a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Horizon 2020 Kutatatási és Innovációs Keretprogram Európai Parlamenti és Tanácsi rendelet-tervezetének szövegét. A szövegtervezet véleményezését a tagországi kormányzatok kutatásért, fejlesztésért és innovációért (KFI) felelős intézményei a dán elnökség által megszabott menetrend szerint kezdték meg.

A magyar vélemények és javaslatok összegyűjtését és egységes szerkezetbe foglalását a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) közreműködésével a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) koordinálja.

A honlapon megtalálható a Keretprogram valamennyi nyilvános dokumentuma magyar és angol nyelven: http://www.nih.gov.hu/aktualis-hirek-esemenyek/online-nemzeti.
A NIH honlapján (www.nih.gov.hu) 2012. március 26-ig on-line konzultációs lehetőséget biztosítanak a szakmai közönség részére vélemény és javaslat megfogalmazására.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | Advert Kft.
Tagsorszám:
| 648.
Cím: | Budapest, 1012 Márvány u 16.
Honlap: | www.7even.hu/advert
Vezető: | Papp Csaba, ügyvezető
E-mail: | papp.csaba@7even.hu

Tevékenység: Közép-kelet Európára szakosodott befektetési kommunikációs és tanácsadó vállalat.

Szakirodalom-figyelő

Iparjogvédelem - Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése


Alapvető, nélkülözhetetlen tudnivalók szakmailag abszolút megbízható forrásból a gazdaság és különösen az innováció egyik kimagaslóan fontos eszközrendszeréről, amelyet azonban az érintett szereplők nagy hányada messze nem eléggé ismer - ezt kínálja ez a kötet.

Amennyire a történésekre érzékenyen odafigyelő ember megítélheti, közintézményeink sorában, amelyek a rendeltetésüknek mindannyiunk javára a leginkább megfelelnek, a legjobbak között van a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Ez annál is fontosabb, mert a szellemi tulajdon védelméért felelős kormányhivatalként létfontosságú szerepet tölt be az ország gazdasági erejének és versenyképességének megőrzésében és fejlesztésében. Jogszabályban meghatározott feladatköréből itt egy elemet emelünk ki: "terjeszti a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos ismereteket, fejleszti az iparjogvédelmi és a szerzői jogi kultúrát; tájékoztatással, ügyfélszolgálattal, szaktanácsadással és más eszközökkel gyarapítja a vállalkozások - különösen a kis- és középvállalkozások - iparjogvédelmi és szerzői jogi ismereteit, előmozdítja körükben a szellemi tulajdonjogok tiszteletben tartását."

Ehhez kapcsolódik sorsdöntő igazság, amely abban összegezhető, hogy mindenkinek, aki kutatás-fejlesztésben és/vagy az abban született eredmények hasznosításának területén dolgozik, alaposan ismernie kell legalább az iparjogvédelem intézményrendszerének lényegét és rendeltetését, valamint annak meghatározó alapvonalait. Legalább annyit tudnia kell, hogy mikor szükséges vagy célszerű a munkába iparjogvédelmi szakembert bevonni, és rendelkeznie kell e területen legalább annyi ismerettel, hogy képes legyen vele hatékony együttműködésre. Itt a meghatározó szabály nem csupán az, hogy a törvény ismeretének hiánya nem mentesít a megszegésének következményeitől - márpedig valóban nem mentesít azoktól a veszteségektől, amelyeket az idéz a fejlesztő és/vagy hasznosító fejére, ha megsérti mások hatályos iparjogvédelmi jogait. Még inkább sorsdöntő lehet, hogy az iparjogvédelmi jogszabályokban foglaltak ismeretének hiánya megfoszt mindazon lehetőségektől, amelyeket annak alapos ismerete és szakszerű alkalmazása kínál, és reménytelenül nagy versenyhátrányba hoz mindazokkal szemben, akik jól élnek a kellő felkészültséggel.

Az Előszóból idézve, e kötet "hiánypótló mű, mivel az ezredforduló óta az első hivatali kiadvány, ami egy kötetben, közérthető módon tárgyalja a tárgykör minden fontos kérdését. Elsősorban oktató, tanulást támogató szándékkal készült a közép- és felsőfokú iparjogvédelmi tanfolyam résztvevői számára, de haszonnal forgathatja bárki, aki az iparjogvédelem területén dolgozik." Hozzátesszük: kézikönyvként szintúgy ott kellene lennie mindenki keze ügyében, aki bármely módon kutatás-fejlesztéssel, innovációval foglalkozik. "Bízunk abban, hogy egyaránt haszonnal forgatják a vállalkozói, a felsőoktatási és akadémiai szektor innovátorai, valamint a műszaki, gazdasági és jogi szakemberek." - a legcsekélyebb kétség sem férhet ahhoz, hogy kiválóan alkalmas erre.

A nagy témakörei: • Szabadalmi jog • Növény-fajta oltalmi jog • Használatiminta-oltalmi jog • Védjegyjog • A földrajzi árujelzők oltalma • Formatervezésiminta-oltalmi jog • Az iparjogvédelmi ügyek intézésének általános szabályai, a jogorvoslat és a jogérvényesítés • Iparjogvédelmi tájékoztatás és információszerzés (sajnos kevéssé közismert, hogy az iparjogvédelmi dokumentációban megjelenő, s az innovációs fejlesztési munkában jól hasznosítható információk kb. 80 %-a más forrásból nem található meg!) • Az innováció és a szellemitulajdon-védelem.

Karsai Judit: A kapitalizmus új királyai - Közgazdasági szemle Alapítvány, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

Kiváló, hiánypótló, tisztázó mű! A belőle meríthető tudás lényegét és jelentőségét alcíme foglalja össze: Kockázati tőke Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban. Nélkülözhetetlen ismeretek forrása mindenkinek, aki vállalkozások finanszírozásával foglalkozik, különös tekintettel azok indításának, fejlesztésének finanszírozására; hasonlóképpen azoknak is, akik célja vagy feladata, hogy innovációs fejlesztési tevékenységekhez szerezzenek külső finanszírozást. Ebből már magától értetődően következik, hogy kötelező olvasmány (kellene legyen) mindenkinek, aki a gazdaságirányítás és -fejlesztés területén tölt be olyan munkakört, amelynek része a vállalkozások illetve a fejlesztések finanszírozásához kapcsolódó döntések előkészítése és/vagy meghozatala. Szintúgy az (kellene legyen) mindenkinek, aki ilyen pályára készül, illetve olyan tudást igyekszik szerezni, amely alkalmassá teszi, hogy ilyen feladatkörben is dolgozhassék. Az pedig így nyilvánvaló, hogy a téma kitűnő tankönyve mindazoknak, akik tanulni vagy éppen tanítani kívánják azt.

Karsai Judit megkérdőjelezhetetlenül a messze legjobb hazai akadémiai kutatója és ismerője a kockázati tőke magyarországi-, valamint a régióban végzett tevékenységének. Amióta csak az érdekes emlékű Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság keretei között elkezdtünk foglalkozni azzal, hogy megértsük a kockázati tőke szerepét és jelentőségét a fejlesztésben, és igyekezzünk megértetni azt a honi gazdaság és gazdaságirányítás szereplőivel, Karsai fontos része és segítője volt ezeknek a munkáknak. Egy évtizede pedig vezetője a kockázati tőkések hazai szakmai szervezete, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület Statisztikai Bizottságának, amelynek egyik fő feladata az adatok gyűjtése, feldolgozása és értékelése, s együttműködés e téren az Európai Kockázati és Magántőke Szövetséggel, ahová más országok hasonló adatai is befutnak. Így az elemzők azon legjobbjai közé tartozik, akik tökéletesen értik elemzésük tárgyát, beleértve annak gyakorlati sajátosságait is. Mindezekkel felvértezve, e könyvében a hivatásos, és mind a témában, mind a vizsgálódás módszertanában kitűnően felkészült kutatónak a minden fontos részletet feltárni, elemezni és értékelni igyekvő alaposságával ad átfogó, és egyben mélyreható ismereteket a kockázati tőke honi és régióbeli tevékenységéről, és ezen keresztül ennek az iparágnak a gazdasági szerepéről és jelentőségéről.

Azt hiszem, magam is meglehetősen otthon vagyok a témában, de Karsai így is sok olyan megállapítást közöl, amelyek számomra új tényeket, összefüggéseket, következtetéseket mutatnak be, vagy az eddigiek alapos átgondolására késztetnek. Kiemelkedően nagy információ értékűek a közölt statisztikai adatok. Az már a tárgy sajátosságaiból következik, hogy némely megállapításával lehet vitatkozni, vagy azt másként fogalmazni. Ez szükségképpen következik márcsak abból is, hogy - amint azt ő is elmondja - a kockázati tőkések üzleti érdekei megkívánják, hogy ne tegyék mindenben átláthatóvá a tevékenységüket, s ennek a mindössze pár évtizedes iparágnak még amúgy sem alakulhatott ki jól megalapozott gazdaságtana.

A bevezetés kiemeli: "a rendszerváltás óta a magyarországi székhelyű cégek mintegy 800-900 tranzakció keretében ötmilliárd dollár kockázati tőkéhez jutottak. A könyv tulajdonképpen arra igyekszik választ adni, hogy e nem kis összeget kik, mikor, hogyan, hová és milyen eredményesen fektették be." Ebből pedig mindenki nagyon sokat tanulhat, akinek bármi köze van, vagy lehet a vállalkozások és/vagy a fejlesztések finanszírozásához, csak úgy, mint a régióbeli tények és tapasztalatok bemutatásából.

dr. Péczely György, Péczely Csaba, Péczely György: Lean3 - Termelékenységfejlesztés egységes rendszerben - A.A. Stádium Kft., 2012
Takács Attila ismertetése


Megjelent az első hazai Lean-könyv, a Lean3. A szerkesztők megpróbáltak nagyszámú, elismert idegen nyelvű Lean szakkönyv és szakcikk elolvasása és elemezése után mindazokat egységesíteni, és a hazai körülményekhez illeszteni. Ennek érdekében meglátogattak számos, a Lean-t alkalmazó gyárat Magyarországon és külföldön is egyaránt, hogy az elméletben leírtak, hogyan is valósultak meg a gyakorlatban. Több év, bő félszáz saját projekt során szerzett szakmai tapasztalatokat is felhasználva alkották meg azt a koncepciót, amely a Lean3-ban olvasható.

Kiknek ajánlják a Lean3-at?
- A termelő iparvállalatoknak, hiszen az ő elsődleges céljuk és feladatuk a hatékonyabb, kiszámíthatóbb és minőségi mutatók szempontjából kiváló termelés megvalósítása.
- A mérnökségnek, a Lean-csapatok tagjainak, hiszen az ő napi munkájukat módszertannal, tippek, példák sokaságával nagyban segíti a Lean3.
- A karbantartók munkáját maga a TPM fejezet, illetve a könyv számos további része könnyíti meg, pl. a karbantartási mix kialakításának ismertetésével.
- A HR vonal munkatársai számára sokszor nehezen megoldható feladatot jelent a dolgozók hatékony ötletrendszere, motiválása, szisztematikus képzése. A Lean3 egy teljes fejezete mutatja be és taglalja, továbbá magával az emberi tényezővel az egész könyv számos ponton foglalkozik.
- A nem-iparvállalatok (bankok, szolgáltatók, önkormányzatok, kórházak stb.) tevékenységének hasznosságát és elengedhetetlenségét egyre többen ismerik fel - E területen jelentős mértékben javuló a Lean-szemléletű tevékenység fejlesztését tapasztalhatjuk. Az ő számukra a Lean3 nagyon sok ponton képes segítséget, eligazítást adni.
- A Lean3 könyvben számos vezetési kérdés szerepel és ezeket helyenként összefoglalva, másutt a szövegbe szőve fejtik ki.

Mitől más az első magyar Lean-könyv, a Lean3, mint a többi Magyarországon vagy külföldön megjelent szakirodalom?
- A magyar nyelven megjelent könyvek egy része bármilyen nagyszerű alkotás is, de mégiscsak egy, akár több évtizede megírt japán vagy angol eredeti fordítása. Már nem biztos, hogy annyira korszerű. A Lean, mint minden japán rendszer a folyamatos fejlődést alapvetőnek tekinti. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy 5- 10 vagy 20-30 éves munka szükségszerűen több ponton is idejétmúlt.
- Másrészt a szakkönyvek jelentős részét nem fordították le magyarra. Bárki, bármilyen jól is ismer egy idegen nyelvet, azért a saját anyanyelvén gondolkozik és ért meg - érez át leginkább gondolatokat. Ráadásul a Lean gondolatok jelentős részét nem csak idegen nyelveket remekül beszélő kollégákhoz kell eljuttatni.
- Harmadrészt a könyvben nagyon nagyszámú olyan konkrét hazai példa és minta is szerepel, amilyet és amennyit egyetlen más megjelent műben sem találhat meg az Olvasó.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Autótechnika, 2012. február 29., szerda, 62. oldal
2012-ben folytatódnak a vállalkozásfejlesztési pályázatok

Autótechnika, 2012. február 29., szerda, 62+63. oldal
Bemutatták a Magyarországon fejlesztett első hibrid teherautót

Elektronet, 2012. február 29., szerda, 6. oldal
Magyar sikertörténet a 3D-mikroszkópiában

Innotéka, 2012. március, 10. oldal
Az űrben az első magyar műhold

Innotéka, 2012. március, 11. oldal
Új tagokkal régi célokért

"...Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter január 31-én kinevezte a Magyra Formatervezési Tanács (MFT) új tagjait. ...Az MFT elnöke dr. Bendzsel Miklós..."

Innotéka, 2012. március, 11. oldal
EU-s ratifikálásra vár az ACTA

Innotéka, 2012. március, 12+13. oldal
Mi gátolja az innovációt az Európai Unióban?

Innotéka, 2012. március, 14+15. oldal
Szellemi tulajdonjogok a vállalati értéktermelő folyamatban

Innotéka, 2012. március, 16+17+18. oldal
Új programhoz új szemlélet kell!

"...Az Európai Bizottság 2011. november 30-án ismertette a Horizon 2020 elnevezésű, a kutatás, az innováció és a versenyképesség előmozdítását egységes keretprogramba foglaló intézkedéscsomagját..."

Innotéka, 2012. március, 20. oldal
Készül a Dél-Dunántúl új innovációs stratégiája

Innotéka, 2012. március, 47. oldal
Magyar különdíjak a New York-i Kairoson

Innotéka, 2012. március, 55. oldal
Startup Underground konferencia

"...Budapesten ötödik alkalommal rendezik meg március 8-án a legjobb ötletgazdákat váró, ígéretes induló technikai vállalkozásokat befektetőkkel összekapcsoló konferenciát. Idén a központi téma a nemzetközi siker eléréséhez vezető utak keresésének bemutatása..."

Innotéka, 2012. március, 60. oldal
Inno-Anno

Origo.hu, 2012. március 8., csütörtök
A 3D-s csodamérleg az új magyar innováció

Echo TV, 2012. március 4., vasárnap
Híradó

"...74,6 tized milliárd forintos pályázati csatorna nyílhat meg a hazai innovációval foglalkozó cégek számára 2012-ben - jelentette be Cséfalvay Zoltán..."

Délmagyar.hu, 2012. március 5., hétfő
Nobel-díjas tudósok Szegeden

Medical Online, 2012. március 5., hétfő
Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának évfordulóján

Index.hu, 2012. március 6., kedd
2012 a szabadalmi háború éve

"...Ügyvédek seregét gyűjtik maguk köré az IT-cégek, hogy támadjanak, védekezzenek, fegyverkezzenek a szabadalmi háborúban. Mert háború van, a hidegháborúnak már vége. A cégek már nem csak pénzért vagy jogdíjakért perelnek, hanem egymás termékeit tiltatják be..."

Élelmiszer Online, 2012. március 6., kedd
Kihal a magyar kreativitás?

"...Tavaly hatvanhárom, harminc éve ötszáz új hazai találmány jutott egymillió magyarországi lakosra..."

Élelmiszer Online, 2012. március 6., kedd
Kikényszerített innovációk
Hogyan befolyásolja a piaci helyzet és a neta az élelmiszerek termékfejlesztéseit?

IT-Business Online, 2012. március 6., kedd
NIH: bővülés

"...Várhatóan már tavasszal bővül a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) tevékenységi köre, ugyanis megkezdi működését a Tudományos és Technológiai Obszervatórium..."

IT-Business, 2012. március 6., kedd, 8. oldal
Váltás innovációval

"...Csak úgy élhetik túl a válságot a cégek, ha innovatív, a piacon még nem ismert termékek fejlesztésébe kezdenek..."

Délmagyarország, 2012. március 6., kedd, 3. oldal
9 Nobel-díjast fogad az egyetem

"...421 tudományos előadással köszönti közel 1000 kutató, hogy a Szegedi Tudományegyetem volt rektora, Szent-Györgyi Albert 75 éve Nobel-díjat kapott. A Tisza-parti tudományos teljesítmény előtt 9 Nobel-díjas is tiszteleg..."

Hajdú-Bihari Napló, 2012. március 6., kedd, 11. oldal
Már javában dolgozik a tizenhárom döntős

"...Közel 60 pályamunka érkezett arra az innovációs pályázatra, melyet a Debreceni Egyetem hallgatói számára írtak ki tavaly év végén..."

Gazdasági Rádió Online, 2012. március 6., kedd
Tudósok utánpótlására 6,5 milliárd forint

Új Néplap, 2012. március 6., kedd, 2. oldal
Megalakult a regionális területfejlesztési konzultációs fórum

"...A PERIA projekt az európai regionális innovációs ügynökségek és regionális hatóságok közötti együttműködés elősegítésére, erősítésére irányul..."

Index.hu, 2012. március 6., kedd
Százmilliárdhoz juthatnak az egyetemeknek

Délmagyar.hu, 2012. március 6., kedd
Réthelyi: százmilliárdos felsőoktatási fejlesztési program indul

Magyar Hírlap Online, 2012. március 6., kedd
FELSŐOKTATÁS: SZÁZMILLIÁRDOS FEJLESZTÉSI PROGRAM INDUL

Gazdasági Rádió Online, 2012. március 6., kedd
Tudósok utánpótlására 6,5 milliárd forint

Észak-Magyarország, 2012. március 7., szerda, 2. oldal
Százmilliárdos program

Computerworld Számítástechnika, 2012. március 7., szerda, 6+7. oldal
Brüsszel az OSS legnagyobb felhasználója

"...Az EB azt a középutat keresi, miként lehet elérni, hogy a különböző iparágak gazdasági érdekei, a meglevő jogszabályok és tradíciók, illetve az innováció fejlesztésének érdekei egyformán érvényesüljenek..."

Kossuth Rádió, 2012. március 7., szerda
"...bemutatták a Délkelet-európai térségre kiírt, innovációs és vállalkozásfejlesztés ösztönzésére szolgáló, közismert nevén, FILIBE Program eredményeit..."

Piac&Profit Online, 2012. március 7., szerda
A jövő már a tegnap

"...Szinte elképzelhetetlen, hogy az innováció 10-20 év alatt mennyire megváltoztatta a világot, az eredmények jóval meghaladták az akkori elképzeléseket..."

Gazdasági Rádió Online, 2012. március 7., szerda
Az internet gyökeresen átalakítja az irodapiacot

It Café.hu, 2012. március 7., szerda
Szellemi tulajdon és informatika: együttműködik az IVSZ és az SZTNH

Figyelő, 2012. március 8-14., 50. oldal
Hihetetlen névválasztás
Újabb induló cég mobiltelefonos fejlesztésre

"...Miután megnyert egy programozóversenyt, Huszár Csaba egyetemistatársaira támaszkodva növesztené nagyra ma még embrionális állapotban lévő cégét..."

Heti Válasz, 2012. március 8., csütörtök, 5. oldal
74,6

"...74,6 milliárd forintos pályázati csatorna nyílhat meg a hazai innovációval foglalkozó cégek számára 2012-ben - jelentette be Cséfalvay Zoltán államtitkár..."

Napi Gazdaság, 2012. március 8., csütörtök, 3. oldal
Meghirdetik az innovációs pályázatokat

"...Uniós és hazai forrásokból kutatásfejlesztési projektek megvalósítására összességében 75 milliárd forint értékben jelennek meg pályázatok az év első felében - jelentette be Cséfalvay Zoltán..."

Világgazdaság, 2012. március 8., csütörtök, 4. oldal
Klinikai pontosságú analízis otthon

"...Ez a száz százalékban hazai tulajdonú, Innováció- és Magyar Termék Nagydíjas hightech vállalkozás saját fejlesztésű vércukormérő készülékeinek hatvanadik generációja..."

Világgazdaság, 2012. március 8., csütörtök, 5. oldal
Rögös út az új molekuláig
Hosszú és költséges tevékenység egy új gyógyszer kifejlesztése

"...Csaknem ezerfős kutatófejlesztő bázisával a Richter Gedeon Gyógyszergyár ma már a keletközép- európai térség legjelentősebb gyógyszeripari kutatás-fejlesztési központja. A Richterben jelenleg is több különböző gyógyszermolekula kifejlesztésén dolgoznak..."

Világgazdaság, 2012. március 8., csütörtök, 5. oldal
A fejlesztés nem áll meg, hamarosan megnyílik a debreceni biotechnológiai üzem

Új Dunántúli Napló, 2012. március 8., csütörtök, 3. oldal
Egymilliárdot szánnak kutatás-fejlesztésre

Világgazdaság Online, 2012. március 8., csütörtök
Orbán az EB-ről: így egy vidéki kócerájt sem lehetne elvezetni

"...Matolcsy György...A magyar agy, a magyar tehetség lehet a miniszter szerint a kitörés egyik útja. Az innovációs járulék jobb felhasználására van szükség ehhez szerinte. A szakképzésben egy nagyon nagy áttörés elején vagyunk..."

Piac&Profit, 2012. március 8., csütörtök, 51. oldal
Energiatermelő járda

"...Az innováció - amelynek tömegtermékké válása attól függ, mennyire olcsón oldható meg az előállítása - több díjat is nyert, és néhány kockázati tőkés már be is fektetett a gyártásába..."

Piac&Profit Online, 2012. március 8., csütörtök
75 milliárdból kutathatnak a magyar cégek

Index.hu, 2012. március 8., csütörtök
Hosszú recessziót várnak a cégvezetők

"...A magyar cégvezetők az innovációba, és kkv-fejlesztésben, a fúziókban és felvásárlások élénkülésében, az ügyfélkapcsolatok fejlesztésében, valamint a vállalati erőforrások racionálisabb felhasználásában látja az esély a válságból való kitörésre..."

Origo.hu, 2012. március 8., csütörtök
A 3D-s csodamérleg az új magyar innováció

Innotéka Online, 2012. március 8., csütörtök
Készül a Dél-Dunántúl új innovációs stratégiája

Innotéka Online, 2012. március 8., csütörtök
Mi gátolja az innovációt az Európai Unióban?

"...Némely esetekben a versenyjog és a szellemi tulajdon jogának gyakorlása ütközik, az előbbi jócskán korlátozza az utóbbit, és a jelenség egyértelműen gátolja az innovációt - mutatott rá Wolfgang Kerber professzor..."

Világgazdaság Online, 2012. március 8., csütörtök
Ilyen sötéten látja a jövőt a hazai cégvezetők többsége

"...Stratégiaváltás, innováció, vállalati tranzakciók és az ügyfélkapcsolatok fókuszáltabb fejlesztése lehet a válság ellenszere - állítja az a közel 70 magyarországi vezérigazgató..."

Napi Gazdaság, 2012. március 9., péntek, 8. oldal
Megéri a jó dolgozók megtartása

"...A négy kulcstényező: tudatosan építik fel a vállalat szervezetét annak a stratégiának megfelelően, amelyben hisznek, a cégen belül sikeresen menedzselik az innovációt és a jó ötleteket; nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő emberek megtalálására és fejlesztésére, valamint a vezetőfejlesztés és a tehetségmenedzsment kiemelt szerepet játszik a működésükbe..."

24 Óra, 2012. március 9., péntek, 2. oldal
Kézzelfogható szaktudás

"...A kis- és közepes vállalkozások (kkv) fejlődése, innovációja volt a mozgatórugója annak a szerződésnek, amelyet a tatabányai Edutus Főiskola és a megyei iparszövetség (KISZÖV) vezetői láttak el kézjegyükkel..."

Zalai Hírlap, 2012. március 9., péntek, 7. oldal
Meghívás a klagenfurti ipari vásárra

"...Zalaegerszeg és karintiai testvérvárosa, Klagenfurt együttműködését...A testvérváros technológiai parkja, szoftverfejlesztő központja szintén lendületet adhat a megyeszékhely innovációs törekvéseinek..."

Nógrád Megyei Hírlap, 2012. március 9., péntek, 4. oldal
Nemzetközi elismerés övezi a kutatásokat

"...A Károly Róbert Főiskola (KRF) élen jár a "zöld turizmus" megteremtésében, folyamatosan olyan innovációkkal jelentkezik, amelyek nemcsak a hazai, hanem immáron a nemzetközi színtéren is elismertté tették az intézményt..."

Nógrád Megyei Hírlap, 2012. március 9., péntek, 7. oldal
A cukorbetegek informálása életet menthet

Pécs Online, 2012. március 9., péntek
Cséfalvay: 75 milliárd keretösszegű pályázatokat írnak ki

Borsod Online, 2012. március 9., péntek
NORRIA: A folyamatos színvonalas teljesítményért

Piac&Profit Online, 2012. március 9., péntek
Várják a vállalkozások véleményét

"...Horizon 2020...szövegtervezet véleményezését a tagországi kormányzatok kutatásért, fejlesztésért és innovációért (KFI) felelős intézményei a Dán Elnökség által megszabott menetrend szerint kezdték meg..."

Minap.hu, 2012. március 9., péntek
Kiválónak bizonyult a Norria

Minap.hu, 2012. március 9., péntek
Kutatás, fejlesztés, innováció

"...Közel egy-egy milliárd forint állami és vállalkozói támogatással indult mintegy két és fél évvel ezelőtt az a kutatási, fejlesztési és innovációs projekt, melynek eredményeit zárókonferencia keretében mutatták be pénteken a Miskolci Egyetemen..."

Vehir.hu, 2012. március 9., péntek
Lépést kell tartani a változásokkal

"...Dr. Friedler Ferenc...Arra kell ügyelni, hogy ez az érték ne vesszen kárba, hanem hasznosuljon a hallgatók képzésén, kutatásainkon és innovációs munkáinkon keresztül..."

Kossuth Rádió, 2012. március 9., péntek
180 perc
"...Futó Péter, a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke: - Egyértelmű, válságban kell fejleszteni, nagyon óvatosan és a kutatás-fejlesztés innovációra kell költeni és nagyon oda kell figyelni a tehetségekre..."

Index.hu, 2012. március 9., péntek
Kilenc Nobel-díjas érkezik Szegedre

Mediainfo.hu, 2012. március 9., péntek
Együttműködés a jogtiszta internetes tartalomért

"...Együttműködik az internetes tartalmak jogi szabályozásának továbbfejlesztésében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ)..."

Edupress.hu, 2012. március 9., péntek
Egymilliárdos uniós támogatásból kutatott Miskolc három kara

Tatabányanet.hu, 2012. március 10., szombat
Innováció a KKV szektorban - Kutatási műhely a Corvinuson

Élelmiszer Online, 2012. március 11., vasárnap
Miféle titkoknak köszönhetik sikerüket a világ legcsodáltabb cégei?

"...A négy kulcstényező: ...a cégen belül sikeresen menedzselik az innovációt és a jó ötleteket; nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő emberek megtalálására és fejlesztésére..."

Napi Gazdaság, 2012. március 12., hétfő, 4. oldal
Online innovációs konzultáció indult

"...A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) honlapján (www.nih.gov.hu) online nemzeti konzultációt indított a Horizon 2020 tervezettel kapcsolatban..."

Épülettár.hu, 2012. március 12., hétfő
Budapest: Jövő őszre készül el a Természettudományi Kutatóközpont épülete

Petőfi Népe, 2012. március 13., kedd, 5. oldal
Összefogtak a cégek, hogy közösen legyenek sikeresek

"...A működés során az innováció alapértéket jelent, ezáltal a termelő cégek együttműködhetnek a -szintén klasztertag - Kecskeméti Főiskolával..."

Világgazdaság, 2012. március 13., kedd, 10. oldal
A siker az innovációtól is függ

"...SZIMIKRON KFT. A Miskolci Egyetemmel működnek együtt a termékfejlesztés terén..."

Világgazdaság, 2012. március 13., kedd, 10. oldal
Összefogtak a cégek, hogy közösen legyenek sikeresek

"...HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER Piacot szerez, aki képes bekapcsolódni egy beszállítói lánc munkájába..."

MTV, 2012. március 13., kedd
Ma Reggel

"...Mit csinál a Technológiai Obszervatórium?... Mészáros György elnök, Nemzeti Innovációs Hivatal..."

hvg.hu, 2012. március 13., kedd
Újabb nemzeti konzultáció kezdődött

"...Megkezdődött a nemzeti konzultáció az Európai Unió 2014-2020 időszakra szóló Horizon 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram tervezetéről kedden, Budapesten..."

Computerworld Online, 2012. március 13., kedd
Brüsszel az open source legnagyobb felhasználója

Computerworld, 2012. március 13., kedd
Nyíltan a versenyképességért

IT-Bridge, 2012. március 13., kedd, 16+17. oldal
Mit kotyvasztanak a laborokban?

"...Az innováció a gazdaság motorja - állítják. Az egyetemek laborjaiban pedig mindig történik valami előremutató fejlesztés..."

IT-Bridge, 2012. március 13., kedd, 26. oldal
Álommegvalósító
Bogár Bence

"...A startup divízió vezetője a Kitchen Budapestnél. Hívták már TEDxYouth előadónak..."

IT-Business, 2012. március 13., kedd, 16. oldal
Mit kotyvasztanak a laborokban?
A diákok és az ipar találkozása

"...Az innováció a gazdaság motorja - állítják. Az egyetemek laborjaiban pedig mindig történik valami előremutató fejlesztés. Montázst készítettünk egyetemisták innovációból..."

IT-Business, 2012. március 13., kedd, 26. oldal
Menő fejek
Bogár Bence

Agro Napló, 2012. március 13., kedd, 39+40. oldal
BIZTONSÁGOSAN NAGY HOZAMOK, A MEGENGEDHETŐ LEGKISEBB NPK-ADAGOKKAL

"...Az egész agrárágazatnak szóló elismerésként, 2008-ban ez a fejlesztés kapta a Magyarországon adható legrangosabb innovációs elismerést, az Innovációs Nagydíjat..."

Hirek.sk, 2012. március 13., kedd
Átadták a Jedlik Ányos-díjakat

Gazdasag.ma.hu, 2012. március 13., kedd
Herczog: tegyük a kkv-kat a növekedés motorjává

Kárpátinfo.net, 2012. március 13., kedd
Átadták a 2012-es Jedlik Ányos-díjakat

Napi Gazdaság, 2012. március 14., szerda, 8. oldal
Kutatás-fejlesztésben erősít a VT-Soft

"...Sikeres évet zárt tavaly a VT-Soft Kft. Az integrált hr-szoftverek piacának egyik meghatározó szereplője 2011-ben is bővíteni tudta ügyfélkörét. A cég az ügyfelek elvárásaira válaszolva a magas minőségű, komplex, elsősorban innovatív webes megoldások fejlesztése irányába mozdult el..."

Világgazdaság, 2012. március 14., szerda, 3. oldal
Magyar Innovációs Szövetség

"...A Magyar Innovációs Szövetség 2011. évi rendes közgyűlésének időpontja: 2012. Március 27., 9:45 Óra..."

Világgazdaság, 2012. március 14., szerda, 6. oldal
Készül az innovációs keretprogram

"...Kevesebb, mint két hét jut arra, hogy az véleményezhessék a 2020 Kutatási és innovációs keretprogram tervezetét..."

Vg.hu, 2012. március 14., szerda
Készül az innovációs keretprogram

24 Óra, 2012. március 14., szerda, 6. oldal
Készül az innovációs keretprogram

Fejér Megyei Hírlap, 2012. március 14., szerda, 15. oldal
Innovációs fórumok sora a régióban

Fejér Megyei Hírlap, 2012. március 14., szerda, 16. oldal
Magyar Termék Díj

Új Néplap, 2012. március 14., szerda, 14. oldal
A Közös Agrárpolitika ötven éve

"...Az uniós agrárpolitika több reformon ment keresztül, amelyek az agrár- és élelmiszer-ipari innovációt is előtérbe állították..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2012. március 14., szerda, 15+17. oldal
Innovációs fórumok sora a régióban

Hajdú-Bihari Napló, 2012. március 14., szerda, 20. oldal
Hol hibázunk a pályázatok beadásánál?

Hajdú-Bihari Napló, 2012. március 14., szerda, 20. oldal
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A KKV SZEKTORNAK

Délmagyar.hu, 2012. március 14., szerda
Világszabadalom is lehet belőle: bivalyerős hangszórót álmodott meg Papp Gergely

"...A legjobb 17 közé került a Magyar Innovációs Szövetség pályázatán Papp Gergely autós mélysugárzója. A szegedi Gábor Dénes iskola végzős tanulójának fejlesztése iránt külföldi cégek is érdeklődtek..."

Délmagyarország, 2012. március 14., szerda, 5. oldal
Bivalyerős hangszórót álmodott meg Papp Gergely

Magyarországon.hu, 2012. március 14., szerda
Világszabadalom is lehet belőle: bivalyerős hangszórót álmodott meg Papp Gergely

Infó Rádió, 2012. március 14., szerda
Aréna
A stúdióban itt Lőcsei Tamás a PricewaerhouseCoopers Magyarország cégtársa

"...az első és legfontosabb fókusz területük ebből a szempontból az új termékek fejlesztése. Itt egyébként a kutatás-fejlesztést lehet kiemelni és az innovációt..."

Metropol.hu, 2012. március 14., szerda
Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

"...Magyarország köztársasági elnöke ... Széchenyi Nagydíjat adományozott: VIZI E. SZILVESZTER Széchenyi-díjas orvosnak, kutatóprofesszornak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának ...Schmitt Pál Széchenyi-díjat adományozott:... KOLLÁR LÁSZLÓ, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara Kémiai Intézetének egyetemi tanára részére...ROSIVALL LÁSZLÓ, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara Kórélettani Intézetének igazgatója, egyetemi tanár részére..."

Transindex.ro, 2012. március 14., szerda
Tizennyolcan vehettek át Széchenyi-díjat a magyar parlamentben

Parameter.sk, 2012. március 14., szerda
Tizennyolcan vehettek át Széchenyi-díjat az Országházban

Délvilág, 2012. március 14., szerda, 5. oldal
Bivalyerős hangszórót álmodott meg Papp Gergely

Tolnai Népújság, 2012. március 14., szerda, 6. oldal
Készül az innovációs keretprogram

Figyelő, 2012. március 15., 20+21. oldal
Kihívások vannak - és válaszok?

"...Németországnak a leginkább kiegyensúlyozott a külkereskedelme Kínával (kétharmados mértékben ellentételezi a kínai importot), ehhez hátteret a szaktudás, a műszaki és az innovációs színvonal ad. Ez önmagában elegendő lehet a versenyképességhez, a profitabilitáshoz..."

Figyelő, 2012. március 15., 28. oldal
Magyar robotrepülő

"...Hároméves fejlesztést követően megvásárolható az Óbudai Egyetem, a Budapesti Műszakiés Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a repülő- és űriparban tevékenykedő BHE Bonn Hungary Kft. összefogásában készült hazai robotrepülő..."

Figyelő, 2012. március 15., 50. oldal
Multivilág miniben
Gyorsan nő a győri Atrecto

"...Multiknál szerzett tapasztalataikat saját szoftvercégükben kezdték kamatoztatni az Atrecto Kft. tulajdonosai. A cég kockázati tőkét szerezve készül a világpiac bevételére..."

Zalai Hírlap, 2012. március 16., péntek, 14. oldal
Változott a határidő

"...A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Széchenyi Terv keretében megjelent, " Innovációs eredmények hasznosításának támogatása mikro-, kis- és középvállalkozások részére" című, GOP-2011-1.3.1/C és KMOP-2011-1.1.4/B kódszámú pályázati kiírás esetében a beadási határidőt december 31ig meghosszabbítja..."

Új Néplap, 2012. március 16., péntek, 4. oldal
Az iparkamara ingyenes rendezvényei

ATV, 2012. március 16., péntek
Egyenes beszéd

"...hogyha nincs beruházás, akkor nincs innováció, akkor nincs fejlődés, akkor az a versenyképesség romlását hordja magával..."

Origo.hu, 2012. március 16., péntek
Bekukucskálhatunk egy egér agyába a magyar kutatók találmányával

"...Egy magyar kutatócsoport olyan nagysebességű, háromdimenziós lézermikroszkópot fejlesztett ki, amellyel a világon egyedülálló módon képesek több száz élő idegsejt aktivitását és az információ nyúlványokban való terjedését egyszerre vizsgálni..."

Erdély.ma, 2012. március 18., vasárnap
Kommunális szemétből "arany" - Vége a környezetrombolásnak?

Agrár Hírek Online, 2012. március 18., vasárnap
Paradigmaváltás előtt az uniós kutatás és innováció

Világgazdaság, 2012. március 19., hétfő, 10. oldal
Kifizetődő lehet a k+f minősítés
PLUSZHASZON A hivatali eljárás hozzájárulhat a hazai k+f ráfordítások növekedéséhez

"...Jogbiztonságot teremt a k+f adókedvezmények igénybevételéhez a kutatás-fejlesztést végző szervezet projektjének előzetes minősítése - nyilatkozta lapunknak dr. Németh Gábor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) illetékes igazgatója..."

Világgazdaság, 2012. március 19., hétfő, 11. oldal
Jönnek az új innovációs pályázatok
TÁMOGATÁS Az idén két körben 74,6 milliárd forint forráshoz juthatnak a nyertesek

"...Mintegy kétéves szünet után az idén 74,6 milliárd forintos keretre hirdetnek meg pályázatokat kutatásfejlesztésre és innovációra..."

Világgazdaság, 2012. március 19., hétfő, 11. oldal
Egyesült az Izotóp Intézet Kft. és a Signtechnika
FÚZIÓ A közös tudást és tapasztalatot hasznosítva komplexebb termékeket és szolgáltatásokat ígér az új vállalkozás

Világgazdaság, 2012. március 19., hétfő, 12. oldal
Átadták a Jedlik Ányos-díjakat
BIZONYÍTVÁNY "Az alkotó műszaki értelmiségnek olyan ez, mint a színészeknek a Kossuth-díj"

Világgazdaság, 2012. március 19., hétfő, 12. oldal
Kutatóegyetemi cím az álom
JÖVŐKÉP Infrastruktúra-fejlesztés a Pázmányon

Kisalföld, 2012. március 19., hétfő, 11. oldal
Létezik kiút?

 "...A felmérésben részt vevők válaszai alapján egyértelműen kiderül, hogy a kutatás-fejlesztés, K+F és innováció a vállalati növekedési irányok legfontosabb elemei közé tartoznak..."

Zalai Hírlap, 2012. március 19., hétfő, 6. oldal
Miben látják a kiutat a vállalatvezetők?

"...A magyar vállalatvezetők szerint a stratégiaváltás, az innováció, a vállalati tranzakciók és az ügyfélkapcsolatok fókuszáltabb fejlesztése lehet a válság ellenszere..."

Új Dunántúli Napló, 2012. március 19., hétfő, 4. oldal
El kell, és el is lehet adni a sikeres kutatási eredményeket

Piac&Profit Online, 2012. március 19., hétfő
Felhő segíti a túlélést

"...A kkv-k többsége szerint a válságból való kilábalás elengedhetetlen feltétele a technológiai fejlődés..."

Kossuth Rádió, 2012. március 19., hétfő
180 Perc

"...Igazi sikertörténet következik. Molnár Béla belgyógyász cáfolta a mondást. Senki sem lehet próféta a saját hazájában. Itthonról csinálta meg a világsikert. Most Jedlik Ányos díjat kapott..."

Magyar Hírlap, 2012. március 20., kedd, 13. oldal
Előnyt hoz a külföldi termék kiváltása

"...Zsitnyányi Attilával, az 1920-ban alapított Gamma Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk a hazai védelmi ipar kutatási-fejlesztési lehetőségeiről..."

Magyar Hírlap Online, 2012. március 20., kedd
Előnyt hoz a külföldi termék kiváltása

Világgazdaság, 2012. március 20., kedd, 1+6. oldal

EU-pénzek: szigorú kontroll

Várható események

Intellectual Property and Innovation

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala (United States Patent and Trademark Office, USPTO) konferenciát rendez Budapesten "Intellectual Property and Innovation" címmel, 2012. április 3-4-én.

Helyszín: SZTNH Konferencia Terme (1054 Budapest, Garibaldi u. 2.)

A konferencia munkanyelve az angol, tolmácsolás nem biztosított.

Tervezett program:

Április 3.
09:30 - 10:00
Nyitó beszédek
- dr. Ficsor Mihály, alelnök, SZTNH
- USPTO
- Egyesült Államok Nagykövetsége
10:00 - 13:00 Kutatás-fejlesztés szempontjából fontos szellemi tulajdon
(kávé szünettel @ 10:50)
- Szabadalom és védjegy oltalom az Egyesült Államokban
  • Marina Lamm, szabadalmi ügyvivő, USPTO
- Szabadalmi oltalom Magyarországon és a jövőbeli EU-szintű oltalom - Az egységes szabadalom
  • Farkas Szabolcs, osztályvezető, SZTNH
- Védjegyoltalom Magyarországon és az EU védjegy reformja
  • dr. Gonda Imre, osztályvezető-helyettes, SZTNH
- Szabadalmak és ipari titkok
  • Paolo Trevisan, szabadalmi ügyvivő, USPTO
13:00 - 14:00 ebédszünet
14:00 - 15:00
IP jogok átadása: licenc és átruházás
- Paolo Trevisan, szabadalmi ügyvivő, USPTO
- Lantos Mihály, elnök, LES Hungary
15:00 - 17:00 Szellemi tulajdonvédelmi hivatalok közötti munkamegosztás
(kávé szünettel @ 15:15)
- Szabadalom-benyújtás a Szabadalmi Együttműködési Szerződés alapján (PCT)
  • Marina Lamm, szabadalmi ügyvivő, USPTO
- Védjegy-benyújtás a Madridi Jegyzőkönyv alapján
  • Marina Lamm, szabadalmi ügyvivő, USPTO
- Munka-megosztási kezdeményezések - Duna Szabadalmi Intézet (DPI)
  • dr. Johanna Stadler, osztályvezető, SZTNH
- Gyorsított szabadalmi eljárás (PPH) és PCT-PPH
  • Paolo Trevisan, szabadalmi ügyvivő, USPTO
17:00 - 17:30 kérdések-válaszok

Április 4.
09:30 - 10:00 USPTO kezdeményezések: Zöld technológiák és gyorsított szabadalmi folyamat
- Paolo Trevisan, szabadalmi ügyvivő, USPTO
10:00 - 10:45
Szabadalmi reform az Egyesült Államokban: Amerika feltalálói törvénye
- Paolo Trevisan, szabadalmi ügyvivő, USPTO
10:45 - 11:00 kávé szünet
11:00 - 13:00
IP Management legjobb gyakorlatok és kihívások: Vita panel
- Moderátor: Marina Lamm, szabadalmi ügyvivő, USPTO
- Dr. Ralph Heinrich, Szellemi Tulajdon Szakértői Csoport titkára, ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága

Feltalálók szemszögéből:
- Dr. Kamilo Feher, Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) tagja, California, Egyesült Államok
- Dr. Kacskovics Imre, professzor, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest, feltaláló, az ImmunoGenes Kft ügyvezetője
13:00 - 14:00 ebédszünet
14:00 - 16:00
Technológia transzfer és IP-üzlet: Vita panel
- Dr. Lacza Zsombor, ügyvezető igazgató, Semmelweis Innovations
- Dr. Ralph Heinrich, titkár, Szellemi Tulajdon Szakértői Csoport titkára, ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága
- Marina Lamm, szabadalmi ügyvivő, USPTO
16:00 - 17:00 kérdések-válaszok és zárószó

Jelentkezési határidő: 2012. március 25. (beérkezés sorrendjében)
Regisztráció: Kohári Kinga nemzetközi ügyintézőnél, a kinga.kohari@hipo.gov.hu címen.

USA szabadalmi rendszerének reformja

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségével és az Amerikai_Magyar Kereskedelmi Kamarával közösen szakmai fórumot rendez David Kappos, a USPTO igazgatója részvételével, az USA szabadalmi rendszere reformjának ismertetéséről.

Helyszín: Bank Center, Konferencia Terem (Budapest, 1054 Szabadság tér 7.)
Tervezett időpont: április 5., előreláthatólag 13.00 és 17.00 óra között
Jelentkezési határidő: 2012. március 25. (beérkezésük sorrendjében veszik figyelembe)

A fórum munkanyelve az angol, tolmácsolás nem biztosított.

Regisztráció: Kohári Kinga nemzetközi ügyintézőnél, a kinga.kohari@hipo.gov.hu címen.

Pályázati felhívások

Innovációs ötletpályázat

A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. FORT nemzetközi projektje keretében innovációs ötletpályázatot hirdet "Középpontban az EMBER" címmel.

A pályázatra olyan kutatók, vállalkozók vagy egyetemi hallgatók jelentkezését várják, akik olyan innovatív ötlettel/fejlesztéssel rendelkeznek, mely az emberhez kapcsolódik, így érinti az alkalmazott egészségtudományokat, az élelmiszertudományt, a különböző közgazdasági és menedzsment tudományokat, a neveléstudományt vagy a többi emberközpontú tudományág valamelyikét.

A 2012. április 13-ig beérkezett pályázatokat a DDRIÜ Nonprofit Kft. által felkért nemzetközi szakmai zsűri értékeli. A zsűri első körös értékelésén jó eredménnyel szerepelt pályázók a 2012. április 24-én a pécsi MTA székházban megrendezésre kerülő döntőn egy rövid, szóbeli angol prezentáció során mutathatják be személyesen is projektötletüket. A zsűri által legkiválóbbnak ítélt pályázat egy 5000 EUR értékű innovációs utalvánnyal lesz gazdagabb.

A pályázati felhívás és dokumentáció elérhető az alábbi címen: http://www.ddriu.hu/htmls/hazai_palyazatok.html?cat=87&ID=384

További információ: Lamm Anita, e-mail: anita.lamm@ddriu.hu, telefon: +3672/511-676

Magyar Formatervezési Díj 2012

A Magyar Formatervezési Tanács a nemzetgazdasági miniszter közreműködésével nyilvános pályázatot keretében idén is meghirdeti a Magyar Formatervezési Díj pályázatot.

A pályázat beadási határideje: 2012. május 3.  (postabélyegző szerint)

Pályázati kategóriák:
- termék (kereskedelmi fogalomban kapható, kis és nagy szériában gyártott termékek, illetve termékrendszerek),
- vizuális kommunikáció (termékek, termékrendszerek, szolgáltatások megvalósult, komplex vizuális arculata, beleértve a csomagolási és információs rendszereket, valamint a számítógéppel készült, interaktív alkalmazásokat is),
- terv (kereskedelmi forgalomban még nem kapható, megvalósításra érett termékötletek terve, makett vagy prototípus formájában, továbbá a vizuális kommunikáció területéhez tartozó tervek),
- diák (a hazai felsőfokú oktatási intézmények tervezőképzésében részt vevő diákok által, hallgatói jogviszony keretében megvalósult terméktervezés, illetve a vizuális kommunikáció területén készített alkotások).

Kategóriánként a legszínvonalasabbnak ítélt alkotások elnyerik a Magyar Formatervezés Díját. A díjazott munkák alkotói oklevélben és pénzjutalomban részesülnek, amely a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény szerinti mindenkori illetményalap tizenötszörösének megfelelő összeg. A bírálóbizottság által legjobbnak ítélt további pályamunkák meghívást nyernek a kiállításra és egyben elismerő oklevélben részesülnek.

A részletes pályázati felhívás, a jelentkezési és adatlap megtalálható a www.mft.org.hu honlapon.

További információ: Szesztai Szonja, telefon: 1/474-5859,
e-mail: szonja.szesztai@hipo.gov.hu
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, fax: 240-7020, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.