XXII. évf. | 2012. február 21. | 4. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Új tag
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Jubileumi, XX. Magyar Innovációs Nagydíj

A 2012. február 8-i határidőig 31 jelentkezés érkezett a jubileumi, XX. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatra.

A zsűriülésre 2012. február 29-én kerül sor. A bírálóbizottság elnöke a nemzetgazdasági miniszter. Minden jelentkezést két-két zsűritag - indokolt esetben szakértők bevonásával - részletesen is tanulmányoz, és a következő szempontok szerint értékeli:
- 2011-ben elért többleteredmény vagy többlet-árbevétel és más műszaki, gazdasági előnyök,
- eredetiség, újszerűség,
- társadalmi hasznosság.

Ezt követően a zsűri, a formai és tartalmi szempontokat alaposan mérlegelve, a referáló két zsűritag javaslata alapján egyszerű, többségi döntéssel, kiválasztja az adott évben innovációs eredményt elért jelentkezőket, továbbá javaslatot tesznek azokra, melyeket a legsikeresebbnek tartanak. A legjobb innovációkat a zsűri, további mérlegelés után, titkos szavazással (pontozás) rangsorolja a fent említett három értékelési szempont szerint.

Az ünnepélyes díjátadásra március végén kerül sor az Országházban. A Nagydíjon kívül további hét innovációs díjat adnak át az illetékes miniszterek, illetve intézményvezetők. Az ünnepségen előzetes regisztrációt követően meghívóval lehet részt venni.

Kizárt MISZ-tagok

A Magyar Innovációs Szövetség január 25-i elnökségi ülésén Szabó Gábor, elnök javasolta négy MISZ-tag kizárását - tagdíj-hátralékukra való tekintettel -, amit az elnökség egyhangúlag elfogadott.
A felszólított cégek közül egy fizetett tagdíjat, így végül három MISZ-tag kizárására került sor.

Innovációs és Fejlesztési Eseti Bizottság

Az Országgyűlés 76/2011. (X. 14.) OGY határozatával létrehozta a kutatás-fejlesztéssel és innováció-politikával foglalkozó eseti bizottságot. A határozat értelmében a bizottság munkáját az elnök, dr. Pósán László által felkért szakértők tanácskozási joggal, állandó meghívottként segítik.

2012. február 13-án felkérést kapott az Innovációs és Fejlesztési Eseti Bizottság állandó meghívotti körébe Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke, továbbá Friedler Ferenc, rektor és Buzás Norbert innovációs igazgató, választmányi tagjaink, is.

MGYOSZ közgyűlés

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) soron következő, XIV. közgyűlését 2012. február 7-én tartotta Budapesten, a Gundel Étteremben. A Magyar Innovációs Szövetséget Dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök képviselte.

A közgyűlés alkalmával a tisztségviselők megválasztására is sor került. A MGYOSZ elnöke ismét Dr. Futó Péter lett, aki a BUSINESSEUROPE alelnöke is. Pakucs Jánost egyhangúlag választották újjá a MGYOSZ elnökségi tagjai közé.

Horizon 2020 konferencia

Tagszervezetünk, a Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ 2012. február 10-én nemzetközi szakmai konferenciát rendezett a Semmelweis Egyetem, Elméleti Orvostudományi Központjában. A rendezvény egyik szervezője Dr. Pörzse Gábor, a Semmelweis Egyetem Pályázati és Innovációs Központ igazgatója, a MISZ elnökségi tagja volt. A konferencián részt vett Monszpart Zsolt, a MISZ alelnöke is.

A rendezvényen többek között az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságáról Siegler András tartott tájékoztatást a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogramról, a 2014-2020 közötti időszak kohéziós politikájának kutatás-fejlesztési prioritásairól, továbbá e közösségi kezdeményezésekre való hazai felkészülés során felmerülő kérdésekről.
A rendezvény résztvevői előadást hallgathattak meg a hazai felkészülés stratégiai programjáról és az érdekérvényesítés feladatairól, továbbá az uniós programokon eredményesen szereplő intézmények tapasztalatairól, szakmai javaslatairól.

Cséfalvay Zoltán, NGM államtitkár előadásában ismertette a 2012. évi K+F+I vállalati pályázati forrásokat:
- a nemzetközi K+F programokra 5,5 Mrd Ft;
- a K+F projektek és vállalatok támogatására 28,3 Mrd Ft;
- vállalati technológiai fejlesztésre 23,3 Mrd Ft;
- K+F+I vállalati/ egyetemi/ kutató intézeti együttműködésekre 17,7 Mrd Ft
pályázati keret (összesen 74,6 Mrd Ft) áll rendelkezésre, melyből 36 Mrd Ft-ot a KTIA biztosít, 38,6 Mrd Ft-ot a Strukturális Alapok.

Dr. Freund Tamás professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy az agy és idegrendszeri betegségek az EU-ban, egy 2010-es felmérés szerint, 380 millió beteget érintettek, és mintegy 798 Mrd eurós költséggel jártak. A klinikai és felfedező kutatások (elsősorban agykutatás) eredményein alapuló megelőzéssel nagyságrendileg lehetne csökkenteni az ápolásra fordított kiadásokat.

Az előadások letölthetőek: http://palyazat-sote.hu/eloadasok.html

MEET THE SCIENTIST

A MEET THE SCIENTIST (a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Fulbright Egyesület és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének közös programja) 2012. február 7-én, a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban folytatta tudomány-népszerűsítő körútját.

Az előadó Dr. Bittsánszky András, a MTA ATK Növényvédelmi Intézet Szerves Kémiai Osztályának tudományos osztályvezetője, korábbi Fulbright-ösztöndíjas volt, aki "Növények a jövőnkért" címmel tartott előadást.

A Földünk lélekszáma rövidesen eléri a 9 milliárdot. Az előadás áttekintette, képes-e a Földgolyónk ennyi embert eltartani? És mindezt úgy, hogy az időjárásunk egyre szélsőségesebbé válik, egyre bizonytalanabbá téve a termést. A világ sok részében az élelmiszer termelésére fordítható terület folyamatos csökken elsősorban az infrastrukturális fejlesztések miatt, illetve számos termőterület veszélyes mértékben elszennyeződött. Mi a szerepük a növényeknek a jövőnk alakításában?
A helyszínen készült videó az alábbi linkre kattintva elérhető.

A tudomány-népszerűsítő körút 2012. február 14-én, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumban folytatódott, ahol Dr. Pál Róbert PhD, a PTE TTK Növényrendszertani és Geobotanikai Tanszékének adjunktusa, korábbi Fulbright-ösztöndíjas tartott előadást "A növényvilág számkivetettjei - a gyomok" címmel.

Előadásának célja az volt, hogy megpróbálja a gyomnövényekkel szembeni negatív előítéletet átformálni egy pozitívabb szemlélet irányába. A magyar nyelvben a "gyom" szó és annak legtöbb rokon értelmű kifejezése negatív jelentést hordoz. De vajon tényleg csak a kártételükről híresek a növényvilág gyomnak minősített képviselői? Sok közöttük a gyógyhatású faj, és nem tudhatjuk, hogy melyik válhat a jövőben a gyógyszeripar fontos alapanyagává.
Az előadások után a Csodák Palotája munkatársa mindkét helyszínen érdekes, az előadáshoz kapcsolódó kísérleteket mutatott be.

A helyszínen készült videó az alábbi linkre kattintva elérhető.

Üzleti Angyal Klub a Pázmányon

2012. február 9-én, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karán (PPKE ITK) üzleti angyalok, innovációs szakemberek előtt mutattak be 6 innovációs projektet, három hazai egyetem kutatói. A rendezvényen a PPKE ITK, a Szent István Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint a SIBE (Semmelweis International BioEntrepreneurship Program) kutatói mutatták be a technológiájukban rejlő piaci lehetőségeket.

Az Üzleti Angyal Klub szervezői a házigazda PPKE ITK Technológia Transzfer Irodája, valamint az Innostart Üzleti Innovációs Központ voltak.

A rendezvényre az Európai Unió (Európai Szociális Alap) és a Magyar Állam által támogatott TÁMOP-4.2.1/08/1/KMR-2008-0003 számú pályázati projekt keretében került sor. Az SE, a SZIE és a PPKE közös projektje a hazai technológia transzfer folyamatok hatékonyságának növelését célozza.

Műegyetemi siker New Yorkban

Február 2-5. között immár negyedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi Kairos Society csúcstalálkozóját New Yorkban. A 22 éves fiatal vállalkozó Ankur Jain által alapított közösség célja a fiatalok vállalkozásainak elősegítése. A 350 fiatal vállalkozó mellett 150 elismert nemzetközi vezető, valamint a sajtó képviselői vettek részt a találkozón.

A 350 résztvevő közül 2 magyar projekt is a legjobb 50 diákvállalkozás közé jutott. Köztük volt a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói által alapított Clariton Kft. Hand-in-Scan nevű, a kézfertőtlenítés hatékonyságát elősegítő megoldása, mely a kórházi fertőzések megelőzése területén számít úttörőnek. A műegyetemi csapatot Róna Péter egészségügyi mérnök-hallgató képviselte, akinek lehetősége nyílt a New York-i Tőzsde épületében bemutatni a projektet.

A BME diákjai által kitalált eszköz már több nemzetközi innovációs versenyen szerepelt. 2011-ben pl. bejutottak az "Intel Challenge Europe 2011" c. Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny európai döntőjébe. A fejlesztést a Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda kiemelt projektként támogatja.
A Hand-in-Scan-ről bővebben a www.handinscan.com oldalon, a legjobb 50 diákvállalkozásról pedig a http://kairos50.com/ oldalon olvasható további információ.

Talentum Akadémiai és Művészeti Díj

Az Akadémiai Talentum Díjat és Művészeti Díjat 2012. február 7-én adták át, a Magyar Tudományos Akadémián. A Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány (KETA) 10. jubileumi díjátadó ünnepségén, a fejenként 20000 euróval járó elismeréseket a díjalapító Kenyeres Sándortól vehették át a díjazottak:
- Dr. Csonka Szabolcs, fizikus (természettudomány kategóriában, "Kvantum effektusok kísérleti vizsgálata nanoméretű áramkörökben" című pályázatával),
- Dr. Tóth Judit, biokémikus (élettudomány kategóriában, "A sejtváz és az információ-anyagcsere kapcsolata baktériumoktól az emberig" című munkájával),
- Dr. Tóth Gergely, történész (társadalomtudomány kategóriában, "Bél Mátyás (1684-1749) "Notitia Hungariae novae..." című országleírása kéziratban maradt részének kritikai kiadása" című tanulmányával).

A Művészeti Díjat Kelemen Barnabás, hegedűművésznek ítélték oda, aki "Bartók Béla összes hegedűre írott műve Kelemen Barnabás által rögzítve a Hungaroton "Új Bartók Sorozat" részére" című munkájával pályázott.

Magyar Innovációs Alapítvány (adószám: 18047929-1-41)

A közhasznú szervezetként működő Magyar Innovációs Alapítvány már több mint tizenhét éve foglalkozik fiatal tehetségek felkutatásával, kreatív, innovatív tevékenységük támogatásával. Ösztöndíjakkal folyamatosan segíti fiatal tehetségek oktatási és kutatási tevékenységét. Támogatja a 20 év alatti fiatalok részére évente kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is.

Ösztönzi az új kutatási eredmények elterjesztését, megvalósításuk felgyorsítását azáltal is, hogy alapítása óta az adott év legnagyobb jelentőségű innovációját Innovációs Nagydíjban részesíti.

A Magyar Innovációs Alapítvány várja és előre is köszöni azoknak a magánszemélyeknek a felajánlását, akik elkötelezettséget éreznek a kreatív fiatalok felkarolására, az innováció népszerűsítésére. (2011-ben 40 238 Ft felajánlás érkezett, melyet kizárólag 20 év alatti tehetséges fiatalok ösztöndíjjal történő támogatására fordítottunk.)

Kérjük mindazokat, akik céljainkkal egyetértenek, hogy a befizetett adójuk 1%-át fordítsák erre a célra, és az adóbevalláskor az APEH részére kedvezményezettnek a következőket tüntessék fel:
Magyar Innovációs Alapítvány
adószám: 18047929-1-41.

VRIC taggyűlés

2012. február 7-én a Veszprémi Regionális Innovációs Centrum (VRIC) Nonprofit Kft. taggyűlést tartott veszprémi székhelyén. Az ülés levezető elnöke Porga Gyula, Veszprém MJV polgármestere volt.

A VRIC Nonprofit Kft-t tájékoztatta a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője, hogy a VRIC új tulajdonosa a Veszprém Megyei Önkormányzat helyett a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ lett.

A taggyűlésen szó esett arról is, hogy a két lehetséges szakmai befektető - az ÖKOPolisz Klasztermenedzsment Kft. és az ALLIANCE Klaszter Menedzsment Kft. - megerősítette, hogy tulajdonrész szeretne vásárolni a VRIC Nonprofit Kft-ben.

A taggyűlés támogatta, hogy a VRIC Nonprofit Kft. megalapítsa a Veszprém Egyetemi Város Pénzügyi Innovációs Alapítványt, melynek célja az innovációs környezet támogatása. A tényleges alapítással kapcsolatban további egyeztetésekre lesz szükség.

Innovációs Nap Szegeden

2012. február 16-án tartották tagszervezetünk, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Innovációs Napját, az SZTE Tanulmányi és Információs Központban.

Az eseményen a kutatás-fejlesztés iránt érdeklődő kutatók, illetve a vállalati szféra szereplői kaptak betekintést az SZTE innovációs tevékenységébe.  A plenáris ülésen Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora adott tájékoztatást az egyetem innovációs tevékenységéről, majd Fonyó Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium osztályvezetője tájékoztatott a TÁMOP pályázati rendszer által nyújtott lehetőségekről az egyetemi kutatás és innováció finanszírozása területén.

A plenáris szekció zárásaként Fábián Zsolt, a Factory Creative Studió ügyvezetője ismertette a vállalat és az SZTE kapcsolódási felületeit.  A plenáris ülést követően két szekcióban folytatódott a rendezvény:
- lézertudomány,
- táplálkozástudomány.

A szakmai előadások mellett színes események (például arcbőréletkor-mérés; lézeres bemutatók; "innovációs-csokoládé" készítés; csőtisztító-zselé bemutató és lézershow) illusztrálták az Egyetem kutatási eredményeit.

A rendezvényen részt vett Mogyorósi Péter, a Magyar Innovációs Szövetség Dél-Alföldi Regionális Képviseletének igazgatója is.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (ACTA)

A Magyarország képviselője által is aláírt, de az Országgyűlés által még nem ratifikált ACTA szerződéssel kapcsolatban számos félreérthető illetve téves hír, vélekedés, aggodalom látott napvilágot.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapján található információs anyag közérthető formában ad választ a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, és segít eloszlatni a félreértéseket: www.sztnh.gov.hu/hirek/hirek_201202031434_1.html

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | Umbrella Consulting Kft.
Tagsorszám:
| 646.
Cím: | 1211 Budapest, Kiss János altábornagy utca 61.
Honlap: | www.umbrella.co.huu
Vezető: | Filáj Gábor ügyvezető, business coach
E-mail: | gabor.filaj@umbrella.co.hu

Az Umbrella Consulting vállalkozásokat és embereket fejleszt (vezetési, üzletfejlesztési, valamint marketing területen), hogy folyamataik során saját maguk felismeréseiből vagy külső segítséggel, önmaguk közreműködésével érjék el a probléma megoldását.
Céljuk, hogy az ügyfél által felismert versenyelőnyt érvényre juttassák, elfogadott és alkalmazott eszközeik segítségével. Szolgáltatási csoportjaik: vezető tréningek, business coaching, marketing tanácsadás, szervezetfejlesztés.

Szakirodalom-figyelő

Scott Belsky: A megvalósítás - Hogy az ötlet valóra váljon - HVG Könyvek, 2011
Dr. Osman Péter ismertetése

Hurrá, végre nyilvánosan is feltalálták a melegvizet, és ez a könyv közzé is teszi a titkát! Talán majd mások is megértik belőle, amit minden innovációval foglalkozó szakember eleve, a saját keserves tapasztalatából igen jól tud: hogy a legzseniálisabb ötlet, felismerés, isteni szikra is csupán a kiindulópontja a Nagy Varázslatnak, s tőle csak az a kőkemény menetelés vezethet el a gyakorlatban hasznos eredményhez - így az innovációhoz is -, amelyet megvalósításnak nevezünk. Azt, vagy annak jórészét becézzük innovációs fejlesztésnek. A végeredmény gazdasági értékét modellként egy olyan hatványképlettel szemléltethetjük, amelyben az ötletben rejlő lehetőség a hatvány alapja, a megvalósításba fektetett kreatív munka pedig annak kitevője. Vagy ahogy a könyv Edisontól idézi, "a lángész 1% ihlet és 99% verejték".

Hozsánna Néked, Scott Belsky, de tényleg! Nagyon ideje rendet tenni a fejekben - akkor talán még az is világossá válik, hogy az a sokat emlegetett, hatalmas innovációs tehetségünk miért csak oly ritkán eredményez hatalmas gazdasági világsikereket, s hogy nemcsak ostobaság, de különösen kártékonyan félrevezető is ezért csak a Sárga Irigység Faktort hibáztatni. És amint Belsky mondja igen jó útmutató, józan bevezetőjében: "Sokan közülünk a kelleténél több energiával keressük azonnal a következő "hatalmas ötletet", pedig - ahogy a kutatásaimból kiderül - jobban járnánk, ha inkább megtanulnánk megvalósítani az ötleteinket, mert ez a tudás kiállja az idők próbáját". Ez utóbbi tudást kínálja a könyvében, rengeteg részlettel, gyakorlati tapasztalatokból leszűrt tanácsokkal.

Ne tévedjünk: mindez nem a siker elérésének biztos receptje. A 99% verejték, a megvalósítás céltudatos menetelése önmagában valóban nem elég a sikerhez - csak ha jól felkészülten, módszeresen, és igen, kreatívan alkalmazzuk azt. Ennek mikéntjére tanít a könyve.

Ebbéli tudásának forrásáról, a tapasztalatbázisáról elmondja, hogy a befektetési bankok egyik leghatalmasabbikánál, a Goldman Sachsnál kapta feladatul, hogy a cégnél, valamint a nagyobb ügyfeleiknél dolgozó innovatív vezetőkben rejlő potenciált kibontakoztassa. Rengeteg időt töltött annak megfigyelésével, hogyan küzdenek meg ezek a vezetők az irányítás mindennapi nyűgeivel. E tapasztalatait felhasználva szerzett MBA diplomát a Harvardon, ezzel párhuzamosan pedig létrehozta a saját cégét - l. www.behance.com - "a kreatívvilág munkájának szervezésére és fejlesztésére". 2007-ben elindították a Behance Network internetes kollektívát, "amelynek szerte a világon több ezer kreatív szakember a tagja". "Csapatom szenvedélyesen kutatja - írja itt -, hogy az egyes emberek és szervezetek miért képesek következetesen, újra és újra véghezvinni az ötleteiket (valójában persze az ötletből ki kell bontakoztatni a benne rejlő lehetőségeket, élenjáró gyakorlati megoldássá fejleszteni, s így hasznosítani azokat - erről szól a könyv is - OP), míg a többségnek ez csak véletlenül vagy egyáltalán nem sikerül. Munkánk során több száz olyan alkotóval és alkotó csapattal készítettünk interjút, akik valami érdekeset adtak a világnak."

Kiemelkedően értékes, ami a kritikus jelentőségű megvalósításhoz megtanulható innen, a megvalósítás menetének és rendszerének kezeléséről. Ám azt is tudni kell, hogy ez tipikusan olyan mű, amely nem arra való, hogy útmutatóként, módszertani segédként egy az egyben kövessük, hanem hogy megfontoljuk az állításait, tanácsait, és azok segítségével kialakítsuk a saját véleményünket a számunkra célszerű útról, módról.

Luke Herriott: Csomagolás és design 2 - Stancolt kiadványok és csomagolástervek - Scolar Kiadó, Scolar Design sorozat, 2010
Dr. Osman Péter ismertetése

A MISZ Hírlevél 2011/11. számában mutattuk be a Scolar Design sorozat 1000 termékdesign - Forma, funkció és technológia a világ minden tájáról c., igen jó áttekintést adó kötetét. Annak, amelyről itt szólunk, a kétségkívül szakszerű, ám a laikus számára inkább talán elriasztó alcíme nem is sejtteti, mennyire izgalmas területét mutatja be ez a kitűnő kötet a formatervezésnek, szélesebb értelmű, divatos itteni kifejezéssel a dizájnnak. (Hogy miért kell nekünk a tökéletesen találó, világosan érthető magyar szakkifejezéseket is lecserélni sokaknak érthetetlen idegen szavakra??)

Maga a stancolás egy régóta használt gyártástechnológia: adott formának síklapból történő kivágását jelenti. Az így kivágott formákból hajtogatással készíthetők háromdimenziós testek, termékek - a legáltalánosabban használt példái ennek a különféle, így készült dobozok, csomagolások. Egy háromdimenziós test kétdimenziós megfelelőjének létrehozása - azaz e test síkba fejtése - igen komoly kreatív teljesítmény. Ennek egyik legelső, látványos megjelenése az európai kultúrában és tudományban a modern térképészet megszületése, azaz a gömb alakú Föld felszínének leképezése síklapokon. (Gerardus Mercator 16. századi flamand térképész legfontosabb újítása a később róla elnevezett térképészeti vetület, amely alapvető ábrázolási módszerként a modern térképészet kiindulásául szolgált.). Könnyen belátható, hogy minél összetettebb, bonyolultabb, vagy éppen sajátos alakú létrehozni kívánt háromdimenziós test, annál nagyobb kreatív alkotás jelenik meg abban, ahogyan a stancolásra támaszkodó gyártástechnológiában kialakítják annak síkbeli - vagyis lapból kivágandó - megfelelőjét, amelyből azután az a leggazdaságosabban, és ezért technológiailag is a leghatékonyabban lesz gyártható. A formatervezést, amibe ez is beletartozik, éppen azért tekintjük alkalmazott művészetnek, mert alkotásainak kettős célnak kell optimálisan megfelelniük. Az egyik, hogy kimagasló esztétikai minőségű, vonzóan karakteres megjelenésű és kiváló ergonómiai jellemzőkkel bíró termékeket kell létrehoznia, ezzel biztosítva, hogy azok keresettek lesznek a piacon, versenyelőnyt élveznek a hasonlóakkal szemben, és mindezeknek köszönhetően a formatervezés jelentős hozzáadott értéket teremt bennük. Másrészt, úgy kell ezeket a termékeket kialakítania, hogy azok gazdaságilag versenyképesen, érdemben nyereségesen gyárthatóak és értékesíthetőek legyenek. A kötet bevezetője kiemeli: "Tervezőgrafikusként újra és újra szembesülünk azzal a kihívással, hogy alkotásaink inspirálják a megbízóinkat (azaz a termékek hasznosítóit - OP), és különleges megoldásokat is kínáljunk a számukra (ennek felső foka az innováció! OP)" Ezt célozzák az itt bemutatott tervek is.

A kötet 100 innovatív és klasszikus csomagolástervet és papír alapú formatervezési ötletet vonultat fel, számtalan felhasználási területet felölelve. Egyaránt érdekes és sokatmondó mind a szakember, mind a laikus számára, hogy minden benne szereplő termékhez bemutatja a síkbeli kiinduló alakot, azaz a "stancolt" lapot is. Mindegyik termékhez rövid leírás csatlakozik, amely kevés szóval a lehető legtöbbet mondja el a jellemzőiből. A kötethez tartozó CD-n megtalálhatók a stancminták szerkeszthető formában.
www.scolar.hu

Rainer Zerbst: Gaudí - A teljes életmű - Vince Kiadó, 2011
Dr. Osman Péter ismertetése


Akik akár laikusként is kedvelik az építőművészetet, kétség kívül egyöntetűen tanúsítják: Gaudí az építészet ’űrkorszakát’ megelőző időszak építész-géniuszai között az egyik leginkább emblematikus alkotó, s bizonnyal a legjelesebb azok közül, akik építményeik hétköznapi funkcióit a küllem tündérvilágával ötvözték.

Rainer Zerbst e kötetének borítóján fontos alcím áll: A teljes életmű - ennek ismertetését adja az album. Bevezető tanulmánya is ennek tükrében tekinti át Gaudí pályafutását, "egy építészetnek szentelt élet" mottóval. Amint írja, az építészet iránti érdeklődése már az iskolaéveiben kezdődött, 17 éves korában pedig azért utazott Barcelonába, hogy építészetet tanuljon. Egyetemi évei nemcsak az építészet iránti lelkesedését, hanem heves (alkotói) temperamentumát is felszínre hozták. Tanárai, látva tehetségét és önálló gondolkodásmódját, nem vonták kétségbe az építészeti fakultás elnökének álláspontját, amely szerint ez a diák, akinek sikerült átjutnia a vizsgán, vagy zseni, vagy őrült. "E véleménnyel Gaudí még sokszor találkozott karrierje során. Annál is inkább, mivel tanulmányainak egyébként szabályszerű befejezését követően rövidesen szakított az uralkodó építészeti normákkal, és a maga útját járta." - írja Zerbst. Ez az út pedig csodálatos életművet eredményezett - mindenekfelett a zseni tehetségével következetesen kiteljesített minőségben. Az alkotásokat részletesen bemutató fejezetek sorrendjében: • Casa Vicens • Casa El Capricho • Finca Güell • Palacio Güell • Colegio Teresiano • Casa Calvet • a Colómia Güell kriptája • Bellesguard • Güell-park • Casa Battló • Casa Milà • Sagrada Familia • Finca Miralles • A palmai katedrális • Az astorgai püspöki palota • Casa de los Botines • Egy New York-i szálloda terve (amely sajnos nem jutott tovább néhány rajznál) • Bodegas Güell.

Ez a szikár felsorolás szinte alig mond valamit az életmű valódi gazdagságáról, amely Gaudí alkotásainak részleteiben, építményei általa tervezett alkotóelemeinek, külső és belső dekorációinak, belsőépítészeti kialakításának és berendezésének káprázatos, sokszor szó szerint mesés világában teljesedett ki.

Zerbst részletesen szól a tervezői és technológiai eszköztáráról is. A közönséges anyagokat részesítette előnyben, és mindig visszanyúlt szülővárosának kézműipari hagyományához, azaz a kerámiához és a kovácsoltvashoz. Csodáit a legegyszerűbb anyagokból alkotta meg. A korabeli építészektől eltérően nem rajzasztalon dolgozott. Mindig kinn volt az építési területen, megbeszélte a műveleteket a munkásokkal, újragondolta őket, s elvetve valamely elgondolást, újabb vázlatokat készített.

Beszámolni egy építészetnek szentel élet zsenialitással szárnyaló míves remekeinek csodavilágáról, Gaudí épületeiről, fantasztikus homlokzatairól, bizarr kéményeiről, parkokról, mozaikborításokról, bútorokról, ablakok cirádás formáiról, lépcsők arabeszkjeiről, lámpatestek szépségéről, olykor meséket, máskor gótikus templomokat idéző enteriőrökről? Zerbst ezt kitűnően teljesíti. Ismertetései, leírásai egyszerre szakszerűek, részletesek és olvasmányosak, s belőlük nem csak Gaudí művészi életművét, hanem a korához való viszonyát is megismerhetjük. A szöveghez 372 színes fotó, 17 alaprajz és 2 helyszínrajz csatlakozik, gyönyörű képtárrá is téve az elegáns albumot.

Egy ízben megkérdezték tőle - írja Zerbst -, hogy a Sagrada Familia a nagy katedrálisok egyikének számít-e. Így felelt: "Nem, az eljövendő újak közül az első".

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Autótechnika, 2012. január 31., kedd, 59+60+61+62. oldal
Az innovációt Amerikában meggyilkolták

Innotéka, 2012. február, 3+4+5+6. oldal
A járatlan utak professzora
"...A Pannon Egyetem rektora, Friedler Ferenc azt szeretné, hogy az intézmény minden együttműködő partnere a számára fontos terület minőségét látná: a kutató kiváló kutatóintézetet, a hallgató karrierjét megalapozó oktatási intézményt, az ipari partner pedig hatékony innovációs központot..."

Innotéka, 2012. február, 7. oldal
Közép-európai Szabadalmi Intézet alakul

Innotéka, 2012. február, 8. oldal
Az átalakulás új szakmai lehetőségeket teremt

Innotéka, 2012. február, 9. oldal
Hatékonyabb kutatómunka új környezetben
"...A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézethálózatának átalakításából újonnan létrejött kilenc kutatóközpont közül a legnagyobb hat intézet összevonásával megalakított MTA Természettudományi Kutatóközpont (TTK)..."

Innotéka, 2012. február, 14. oldal
Szabadalmaztatás külföldön

Innotéka, 2012. február, 20+21+22+23. oldal
Történjen már végre valami!
"...Elfogyott a türelme a Magyar Innovációs Szövetségnek, amit az is mutat, hogy az elmúlt hónapokban két keményebb hangú dokumentumban is kritikával illette az Orbán-kormány innovációpolitikáját. Szabó Gábor elnököt arról kérdeztük, hogy a szövetség mit vár el a kormánytól a kutatás-fejlesztés és az innováció terén..."

Innotéka, 2012. február, 24. oldal
Kreatív ötleteket és kultúrát támogat az új közösségi oldal
"...egy amerikai modell továbbfejlesztésével művészek, feltalálók, innovátorok, fejlesztők és kutatók projektjeit segíti a legújabb hazai közösségi oldal..."

Innotéka, 2012. február, 24. oldal
III. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásár

Innotéka, 2012. február, 25. oldal
Eureka magyar elnökséggel az innováció szolgálatában

Innotéka, 2012. február, 38. oldal
Ablakon bedobott pénz

Innotéka, 2012. február, 48. oldal
Inno-anno

Piac és Profit, 2012. február, 30. oldal
Hosszabbítás és ismétlés
Vállalkozásfejlesztés

"...A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával tíz vállalkozásfejlesztési kiírást is meghosszabbít 2012 végéig. Ezek közül a "Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése", a "Komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás támogatása", a "Mikrovállalkozások fejlesztése", a "Komplex vállalatitechnológia-fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára", a "Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztése", valamint az "Innovációs eredmények hasznosításának támogatása mikro-, kis- és középvállalkozások részére" című konstrukciók esetében fennáll a lehetőség arra, hogy ha egy vállalkozás ezekre 2011-ben adott be pályázatot, a támogatási döntés időpontjától függetlenül 2012-ben újabb pályázatot nyújtson be..."

N-Joy Rádió Zala, 2012. február 6., hétfő
Üzleti reggeli az Inkubátorházban

Zalai Hírlap Online, 2012. február 6., hétfő
Veszteséges a nagykanizsai inkubátorház
"...A nagykanizsai ipari parkban 2010 őszén adták át az Inkubátorházat, melynek kihasználtsága most 55 százalékos. A menedzsment komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy ezt az arányt növelje, s nullszaldóssá tegye a működtetést..."

Világgazdaság, 2012. február 7., kedd, 4. oldal
EU-támogatás innovatív foglalkoztatási projektekre

"...2012-ben ismét elérhető lesz az innovatív munkaerő- piaci kezdeményezések és újszerű kísérleti foglalkoztatási projektek kidolgozását, adaptálását és megvalósítását támogató konstrukció - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség..."

OrientPress, 2012. február 7., kedd
Szfficittel kezdett januárban a magyar államháztartás
"...A kiadások esetében a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap, valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kiadásai teljesültek magasabb összegben az előző év azonos hónapjához viszonyítva..."

Index.hu, 2012. február 7., kedd
Többlettel zárt januárban a költségvetés

Világgazdaság Online, 2012. február 7., kedd
Költségvetés: 100 milliárd feletti többlet egyetlen hónap alatt

Lánchíd Rádió, 2012. február 7., kedd
Riport
"...Akkreditált innovációs klaszterről...Dr. Novák Csaba, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. igazgatója..."

Kitekinto.hu, 2012. február 7., kedd
Az orosz piac húzta fel a Richtert

Borsod Online, 2012. február 7., kedd
A Föld és a szegények

"...A tudományos előadás a "Meet the scientist" projekt része volt, melynek célja a műszaki és természettudományok, valamint az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése a magyar középiskolákban..."

Magyar Nemzet, 2012. február 8., szerda, 12. oldal
Újításban a gyengék között
"...Magyarország Olaszországgal, Portugáliával, Csehországgal, Spanyolországgal, Görögországgal, Máltával, Szlovákiával és Lengyelországgal a mérsékelt innovátorok kategóriájába tartozik..."

Magyar Demokrata, 2012. február 8., szerda, 40+41+42. oldal
A magyarok az űrbe mennek
"...Bár számos hazai fejlesztésű űreszköz kering már a világűrben, teljes egészében magyar műholdat csak most először lőnek fel, méghozzá a Műegyetem lelkes hallgatóinak munkája és akarata nyomán..."

Népszabadság, 2012. február 8., szerda, 12. oldal
A koraszülött kerekasztal
"...A gazdaságban az új vállalkozásokat "magról növesztő" innovációs inkubátoroknak e tekintetben van átemelhető módszertanuk..."

Új Dunántúli Napló, 2012.február 8., szerda, 13. oldal
Teljesítményhez kötött az Akkreditált Innovációs Klaszter cím

Békés Megyei Hírlap, 2012. február 8., szerda, 4. oldal
Nehéz összeszedni a kutatáshoz szükséges forintokat

Computerworld Számítástechnika, 2012. február 8., szerda, 19+20. oldal
A technológia úttörői 2012-ben
"...A Világgazdasági Fórum szokásos davosi konferenciájának egyik fő témája idén a digitális forradalom volt... Az idei konferencia egyik legfontosabb témája volt a technológia szerepe a fejlődésben. A WEF mintegy felvezetésül, már korábban megnevezte 2012 technológiai úttörőit. A WEF által felkért neves szakértőkből álló zsűri 2000 óta minden évben kiválasztja azokat a cégeket, amelyek a legígéretesebb fejlesztésekkel jelentkeztek a piacon..."

Kronika.ro, 2012. február 8., szerda
Románia a "lemaradó innovátorok" sorában

MiNap Online, 2012. február 8., szerda
Találkozz tudósokkal - ösztöndíjak az USA-ba
"...A műszaki és a természettudományos oktatás népszerűsítése, valamint az amerikai ösztöndíjak ismertetése - ezzel a céllal tartottak előadást, köztük egy volt Fullbright-ösztöndíjas hallgató is, kedden a Földes Ferenc Gimnáziumban..."

Piac&Profit Online, 2012. február 8., szerda
Több jó magyar ötlet kellene

"...Eddig az uniónak nem sikerült behoznia lemaradását a világ innovációs vezetőihez, az USA-hoz, Japánhoz és Dél-Koreához képest. A 27-ek rangsorában Magyarország a "mérsékelt innovátorok" közé tartozik..."

Metropol Online, 2012. február 8., szerda
A későn jövők esélyei

Kitekinto.hu, 2012. február 8., szerda
Nem javult az európai innovációs helyzet

Napi Gazdaság, 2012. február 9., csütörtök, 7. oldal
A hazai cégek gyorsan reagálnak az innovációkra

"...Az új termékeknek köszönhetően fennállásának legjobb eredményét publikálta Európa legnagyobb szoftvervállalata. A hazai piac sajátosságairól a leányvállalat ügyvezetője, Ablonczy Balázs nyilatkozott lapunknak..."

Napi Gazdaság, 2012. február 9., csütörtök, 10. oldal
Jó kutatási eredmény a Richtertől


Magyar Narancs, 2012. február 9., csütörtök, 48+49+50+51. oldal
Felsőoktatás életre-halálra
"...Tovább rontja az egyetemek túlélési esélyeit, hogy 2012-től a cégek nem vonhatják le az innovációs járulékukból a saját innovációs tevékenységük, illetve a nonprofit vagy költségvetési kutatóhelyeknél megrendelt k+f (kutatási és fejlesztési) projektek költségét..."

Magyar Hírlap, 2012. február 9., csütörtök, 10. oldal
Végső visszaszámlálás a Nokiánál
"...Az áthelyezéssel ugyanis közelebb kerülnek a beszállítóikhoz, így gyorsabban tudják az innovációikat is bevezetni a piacra..."

Magyar Hírlap Online, 2012. február 9., csütörtök
Végső visszaszámlálás a Nokiánál

Metropol, 2012. február 9., csütörtök, 6. oldal
A későn jövők esélyei
"...az USA igazán szépen költ kutatás-fejlesztésre: évente 400 milliárd dollárt. Eközben a mintegy hetven százalékkal nagyobb népességű Európai Unió ennek csak a háromnegyedét..."

Fejér Megyei Hírlap, 2012. február 9., csütörtök, 6. oldal
Új szabályozás a kutatásra
"...A kormány a kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján elrendelte az egyes tevékenységek kutatás-fejlesztési szempontú minősítése iránti eljárás részletes szabályozását..."

Figyelő, 2012. február 9., csütörtök, 12+13+14+15. oldal
Érzéstelenített üzlet
"...Az innovációs programunkat választók a rengeteg szolgáltatás mellett ingyen kapnak tagságot tőlünk, s megkapják hozzá a teljes pályázati menedzsmentszolgáltatást, három éven át..."

Figyelő, 2012. február 9., csütörtök, 44+45. oldal
Belsőépítészet
"...A Google a játékosság és a kreativitás köré építette fel munkáltatói arculatát, hogy a laza, inspiráló környezet minél inkább segítse az alkalmazottakat innovációk kiötlésében és megvalósításában..."

Haszon Online, 2012. február 9., csütörtök
Felfüggesztett pályázatok

Ma.hu, 2012. február 9., csütörtök
Válságmegoldás: hármas kihívást lát Cséfalvay

 "...A megoldandó feladatok közé sorolta a finanszírozás, a kereskedelemfejlesztés, a felnőttképzés kérdését vagy a kutatás-fejlesztés helyzetének javítását..."

Kisalföld, 2012. február 10., péntek, 2. oldal
ÚJ SZÉCHENYI TERV
"...Széchenyi István Egyetem... az infrastrukturális fejlesztések folytatásaként a vállalkozói és innovációs attitűd kialakítását célzó inkubációs terekkel és szolgáltatásokkal gazdagodik az intézmény..."

Krónika.ro, 2012. február 10., péntek
A szabadságjogokat féltik: akár tízezrek is utcára vonulhatnak Romániában az ACTA ellen
"..."a szellemi tulajdon és szerzői jogok védelméért való hatósági fellépés fontosságának elismerése mellett ellenzi az ACTA ratifikálását jelenlegi formájában" - olvasható a Szabadelvű Kör csütörtöki közleményében..."

Vehir.hu, 2012. február 10., péntek
"Hiszek az innovációban"
"...Csütörtökön folytatódott a Verancsics Akadémia "Gondolatok az innovációról" című előadássorozata, ahol Kováts Péter hegedűművész járta körül a témát a kultúra, a művészet szemszögéből..."

SzTNH e-Hírek, 2012. február 10., péntek
Kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése
"...A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala hatásköre 2012. január 1-jei hatállyal kibővült a kutatás-fejlesztési tevékenység minősítésére vonatkozó feladatkörrel..."

Népszabadság, 2012. február 11., szombat, 10. oldal
Élénkül a hazai iparjogvédelem

"...2011-ben összesen 660 szabadalom futott be. A még mindig alacsonynak számító érték egyik magyarázata, hogy a kormányváltás óta alig működnek a K+F-támogatási rendszerek, kifizetés gyakorlatilag nem történt..."

Népszabadság, 2012. február 11., szombat, 21+23. oldal
Egyedül a világ ellen
"...A valaha Nyugaton iskolázott, képzett munkaerő vagy elmegy újra vendégmunkásnak, vagy lezüllik, képtelen az innovációra, és a túlélésért küzd..."

Észak-Magyarország, 2012. február 11., szombat, 2. oldal
Az egyik tartóoszlop
"...A gazdaság megerősítéséhez stabil belső törvényi háttérre, ösztöntő intézkedéssorozatokra, tőkére van szükség, az innováció, a kutatás - fejlesztés támogatásának újbóli beindítására, technológiai felzárkózásra. Ez helyzetbe hozhatná a kkv-kat, és jó eséllyel beindíthatná a növekedést..."

Hajdú-Bihari Napló, 2012. február 11., szombat, 2. oldal
Az egyik tartóoszlop

Heves Megyei Hírlap, 2012. február 11., szombat, 4. oldal
Tudással a biztos jövőért
"...A versenyszférában végbemenő változások, valamint a fenntartható fejlődés követelményei az oktatás gyors és rugalmas alkalmazkodását igénylik, melyhez nélkülözhetetlen a magas színvonalú kutatási, innovációs tevékenység..."

Népszava Online, 2012. február 11., szombat
Nagyon nehéz időszak következik: rossz évre kell készülni
"...A pályázatok leggyakoribb célja, amit a pályázó vállalatok vezetőinek 57%-a említett, gépbeszerzés volt. Szűk egynegyedük vállalati innovációt, egyötödük ingatlan-fejlesztést igyekezett (volna) megvalósítani pályázati pénzből. 16%-uk képzésekre fordította vagy fordította volna a megpályázott összeget, míg 11%-uk energetikai fejlesztésre..."

168 Óra Online, 2012. február 11., szombat
A jövő vonata

MiNap Online, 2012. február 11., szombat
Meet the scientist program
"...A Magyar Innovációs Szövetséget által lebonyolított esemény sorozaton, Miskolcon, a Földes Ferenc Gimnáziumban "Növények a jövőnkért" címmel tartottak előadás..."

Index.hu, 2012. február 12., vasárnap
Kevés az új ötlet Magyarországon

Piac&Profit Online, 2012. február 12., vasárnap
A londoni olimpián a járda is energiát fog termelni!
"...A különleges járda akkumulátorában 3 napig is képes tárolni az így nyert energiát, számolt be az innovációról a CNN hírtelevízió..."

Népszabadság, 2012. február 13., hétfő, 9. oldal
"Mindig lesz nyerő ajánlatunk"

"...Nem érdemes túlságosan felpörgetni a mobil-adatátvitel sebességét, fontosabb, hogy a gyors mobilinternet lefedettségét növeljék a szolgáltatók. A Vodafone ezt az elnyert frekvenciákkal meg is tudja valósítani..."

Világgazdaság, 2012. február 13., hétfő, 5. oldal
Teljesítményhez kötött az Akkreditált Innovációs Klaszter cím

"...SIKERES PÉCSIEK A Biotechnológiai Innovációs Bázis és az Információmenedzsment Innovációs Klaszter is kedvezményezett..."

Napi Gazdaság, 2012. február 13., hétfő, 11. oldal
Megújulóenergia-központ nyílik a téglási ipari parkban

Népszabadság, 2012. február 13., hétfő, 16. oldal
Lakat a hálón?

"...Gyökeresen átalakíthatják az internet- és médiahasználati szokásokat azok a mostanában (a nyilvánosság és a demokratikus kontroll teljes kizárásával) elfogadott nemzetközi egyezmények, amelyek formailag csupán a digitális termékhamisítás és az online kalózkodás visszaszorítását célozzák..."

Index.hu, 2012. február 13., hétfő
Egy kiló műszeren az ország szeme
"...Első műholdunkkal, a Masat-1-gyel az egész világ előtt vizsgázik a magyar innováció..."

Index.hu, 2012. február 13., hétfő
Már veszik a magyar műhold jelét

Haszon.hu, 2012. február 13., hétfő
A sor végén kullog a magyar innováció

TV2, 2012. február 13., hétfő
Tények - este
"...Tapsviharral fogadták a Műszaki Egyetemen, hogy sikeresen fellőtték és pályára állították az első magyar műholdat, a Masat-1-et..."

Delmagyar.hu, 2012. február 13., hétfő
Masat-1: "Jól érzi magát Föld körüli pályáján az első magyar műhold"

Index.hu, 2012. február 13., hétfő
Magyar szürkeállománnyal az űrbe

Delmagyar.hu, 2012. február 14., kedd
Masat-1: "Jól érzi magát Föld körüli pályáján az első magyar műhold"

Kisalfold.hu, 2012. február 14., kedd
Jubileumi, XX. Magyar Innovációs Nagydíj
"...A 2012. február 8-i határidőig 31 jelentkezés érkezett a jubileumi, XX. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatra..."

Fn24.hu, 2012. február 14., kedd
XX. Magyar Innovációs Nagydíj
"...31 pályázat érkezett az Innovációs Nagydíjra, s március végén lesz az ünnepélyes díjátadó..."

Napi.hu, 2012. február 14., kedd
Sok innovatív cég vágyik elismerésre
"...Összesen 31 jelentkezés érkezett a Magyar innovációs nagydíj pályázatra. A díjátadás március végén lesz az Országházban..."

Ng.hu, 2012. február 14., kedd
"Bájos" az adu - kártyázzunk kvarkokkal!
"...Az immár egész játékcsaláddá fejlődött találmányról könyv is született, melyet a Magyar Innovációs Szövetség és a Magyar Fulbright Szövetség, az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségével karöltve szervezett "Meet the Scientist (Találkozz Tudóssal!)" című előadássorozat nyitó előadásán mutattak be Budapesten az Arany János Gimnáziumban 2010. november elején..."

Piac&Profit Online, 2012. február 14., kedd
Hamarosan döntenek az év legjobb magyar újításáról
"...2011. évi Magyar Innovációs Nagydíjat az a Magyarországon bejegyzett vállalat, ill. társaság kapja, amely az adott év legnagyobb jelentőségű, nagy hasznot hozó innovációját valósította meg..."

Magyarorszagon.hu, 2012. február 14., kedd
Jubileumi, XX. Magyar Innovációs Nagydíj

Vasindex.hu, 2012. február 14., kedd
Jubileumi, XX. Magyar Innovációs Nagydíj

Hirszemle.net, 2012. február 14., kedd
Sok innovatív cég vágyik elismerésre

Piac és Profit, 2012. február 14., kedd, 30. oldal
VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS Hosszabbítás és ismétlés
"...A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával tíz vállalkozásfejlesztési kiírást is meghosszabbít 2012 végéig..."

Piac és Profit, 2012. február 14., kedd, 46. oldal
NFM A Tisztaszoftver vége
"...Megszünteti a Tisztaszoftver programot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium...Az ODFA (Nyílt Dokumentumformátum Szövetség) magyar tagozata üdvözli a döntést, mert szerintük ez lehetőséget teremt más piaci szereplők megjelenésére, ezzel elősegítve az innovációt, az egészséges árversenyt és az interoperabilitást is..."

Agro Napló, 2012. február 14., kedd, 87+88. oldal
AZ INNOVÁCIÓ REMEKEI AZ AGROMASHEXPO-N

Origo.hu, 2012. február 14., kedd
Vannak még magyar feltalálók

Origo.hu, 2012. február 14., kedd
Jóval nagyobb lesz a Masat-2
"...Horvai szerint a Masat-1 jól érzékelteti Magyarország innovációs potenciálját: míg a szomszédos államokban az űriparnak csak egy-egy szegmense van jelen fejlett formában, addig Magyarországon a teljes vertikumot képviselik a képzett szakemberek..."

Kitekinto.hu, 2012. február 14., kedd
Löketet adna Brüsszel a biogazdaságnak

Informatika&Tudomány Online, 2012. február 14., kedd
Németország és Lettország is kihátrálhat az ACTA mögül

Piac&Profit Online, 2012. február 14., kedd
Mi a gond a pályázatokkal?

Piac&Profit Online, 2012. február 14. kedd
Hamarosan döntenek az év legjobb magyar újításáról
"...A 2012. február 8-i határidőig 31 jelentkezés érkezett a jubileumi, XX. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatra..."

Metropol.hu, 2012. február 14., kedd
Dán elnökség célja: tagállami együttműködés
"...Dánia lényegesnek tartja továbbá a kutatás és fejlesztés ösztönzését, a munkavállalók jogainak garantálását..."

Karpatinfo.net, 2012. február 14., kedd
Világűrben a Masat-1

Református Rádió Online, 2012. február 14., kedd
Világűrben a Masat-1

Népszabadság, 2012. február 14., kedd, 16. oldal
Ráncfelvarrás a "titkos" kutatóintézetekben
"...Akár titkos kutatóintézet-hálózat is lehetne szervezeti egységei számát tekintve az akadémiai után mindeddig második legnagyobb hazai tudományos K+F-szervezet. A Bay Zoltán intézetekről ugyanis kis túlzással a közvélemény alig tud valamit, pedig az 1994-ben Pungor Ernő által alapítványi formában létrehozott intézmény jó ötletként indult. Az intézethálózatra azonban nagyon ráfért már egy ráncfelvarrás, amelynek lényegéről az év végén az üzleti életből érkezett új vezérigazgató, Skultéty Tamás elsőként lapunkat tájékoztatta..."

Napi Gazdaság, 2012. február 14., kedd, 2. oldal
Pár hónap alatt teljesen átalakulhat a felsőoktatás piaca
"...Az államilag támogatott helyek drasztikus csökkentésére eltérően reagálnak a felsőoktatási intézmények. Vannak egyetemek, főiskolák, amelyek speciális ösztöndíjprogramokkal, mások részletfizetési lehetőségekkel próbálják magukhoz csábítani a jelentkezőket..."

Hirek.ma.hu, 2012. február 14., kedd
XX. Magyar Innovációs Nagydíj
"...31 pályázat érkezett az Innovációs Nagydíjra, s március végén lesz az ünnepélyes díjátadó..."

Világgazdaság, 2012. február 15., szerda, 15. oldal
Globális kapocs, globális haszon
"...Az idén két magyar innováció került be a világ ötven legjobb hallgatói projektje közé. Ez a siker a szakértők szerint életre szóló hatással lehet az érintett fiatalok karrierjére. New Yorkban negyedik alkalommal rendezték meg az innovatív, vállalkozó szellemű fiatalokat tömörítő Kairos Society globális csúcstalálkozóját, amelyen 350 egyetemi és főiskolai hallgató, továbbá 150 mentor és befektető vett részt. Köztük voltak magyarok is: öt tehetséges diák és két mentor képviselte hazánkat a szervezet New York-i rendezvényén..."

Délmagyarország, 2012. február 15., szerda, 3. oldal
Innovációs nap az SZTE-n

Heves Megyei Hírlap, 2012. február 15., szerda, 1. oldal
A világcég ajándéka az egri főiskolásoknak
"...Papp István az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a magyar gazdaság jelen helyzetében a kiutat az innováció jelenti. Meg kell győzni a gazdasági és kormányzati vezetőket arról, hogy erre áldozni kell..."

Heves Megyei Hírlap, 2012. február 15., szerda, 3. oldal
Kis Mas(z)at az égbolton

Piac&Profit Online, 2012. február 15., szerda
Tudomány a gazdaság szolgálatában
"...A meghívott előadók között szerepel többek között... Antos László..."

Metropol, 2012. február 16., csütörtök, 24. oldal
Innovációs nap lesz az ELTE-n

Magyar Hírlap, 2012. február 16., csütörtök, 7. oldal
Két magyar watt
"...Aktív rádióamatőrként különös örömmel tölt el, hogy odafönt egy olyan szerkezet szántja az eget, amely kilencvenöt százalékban hazai innováció nyomán jött létre..."

Index.hu, 2012. február 15., szerda
33 pikoműholdat lő fel a NASA
"...A Cubesat szabvány alapján készült el a hétfőn felbocsátott Masat-1 is, az első magyar műhold. A BME hallgatói és oktatói csupa magyar innováció segítségével rakták össze a szerkezetet..."

Origo.hu, 2012. február 15., szerda
Kiszolgáltatja a hazai startup cégeket az ACTA

Tolnai Népújság Online, 2012. február 15., szerda
Lenyűgözik a bonyolult áramkörök a fiatalembert
"...Orgován József... a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutatón indult,..."

Figyelő, 2012. február 16-22., 50. oldal
Egyből a világpiacra!
"...Miskolczy Csaba az új feltörekvő paradigmáról. Indíts egy céget, de ne a belső piacra termelj, hanem nemzetközi szinten építkezz! - így szól az új "startup paradigma", amely átértelmezi a hazai mikrovállalkozás-fejlesztés lehetőségeit is...Üzleti stratégiájuk is sokkal perspektivikusabb, hiszen céljuk sohasem a hazai piac meghódítása, hanem olyan üzleti modell beindítása, amely képes valamely innovációs ötletre építve egyből többmilliós felhasználói bázist, vagy újonnan létrejövő, akár globális réspiaci szegmenst megteremteni, kiszolgálni. Jó példa erre a LogMeIn, a Prezi.com vagy a Ustream sikere..."

Metropol, 2012. február 16., csütörtök, 24. oldal
Innovációs nap lesz az ELTE-n
"...RENDEZVÉNY Február 23-án immár hatodszor rendezi meg Országos Innovációs Napját az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A szakmai és tudományos programokkal tűzdelt egész napos, ingyenes program részeként sor kerül..."

Magyar Hírlap Online, 2012. február 16., csütörtök
Két magyar watt

Magyar Hírlap, 2012. február 16., csütörtök, 14. oldal
Az egyetemi kutatások jövője
"...Az ELTE Innovációs Napja az elmúlt hat évben már országos rendezvénnyé nőtte ki magát..."

Magyar Hírlap Online, 2012. február 16., csütörtök
Az egyetemi kutatások jövője

Tolnai Népújság, 2012. február 16., csütörtök, 2. oldal
Lenyűgözik az áramkörök

Szegedma.hu, 2012. február 16., csütörtök
A hasznosult tudás - innovációs nap az egyetemen
"...A szegedi egyetemnek csak egy pályája lehet - nemzetközi szintű kutatóegyetemmé kell válnia - hangsúlyozta Szabó Gábor rektor a Szegedi Tudományegyetem innovációs és kutatóegyetemi nyílt napján a Tanulmányi és Információs Központban..."

Kisalfold.hu, 2012. február 16., csütörtök
Workshop Győrben: iparágak együttműködése nyílt innováción keresztül

Kisalfold.hu, 2012. február 16., csütörtök
Felállt a fiatal feltalálókat tömörítő Innovációs Labor és az őket segítő mentorcsoport Győrben

NOL, 2012. február 16., csütörtök
Digitális felhőbe burkolózna az USA és az EU
"...A 2013-as amerikai költségvetés tervezete nem ködösít: a digitális "felhőtől" várja a kormányzati munka hatékonyságának növekedését, az innováció gyorsulását..."

Informatika&Tudomány Online, 2012. február 16., csütörtök
Ausztria megvizsgálja az ACTA-t

Index.hu, 2012. február 16., csütörtök
Amerikába mennek a legjobb startupok
"...Ötödszörre rendezik meg márciusban a Startup Underground konferenciát, az idén a nemzetközi siker lehetőségeiről szól az előadások többsége. Az elindulástól, a tőkebevonásig, az ötlettől, a nemzetközi karrierig számos témában tartogat érdekességeket a téma iránt érdeklődőknek..."

Magyar Hírlap, 2012. február 17., péntek, 10. oldal
Értékteremtés a gazdaságban
"...A nemzeti össztermékből az informatikai, távközlési és elektronikai iparág mintegy négyezermilliárd forinttal részesedik, így ebben a szektorban meghatározó az innováció, az oktatás fejlesztése és a tőkéhez jutás lehetősége - közölte tegnap Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) az elnöke..."

Magyar Hírlap Online, 2012. február 17., péntek
Értékteremtés a gazdaságban

Napi Gazdaság, 2012. február 17., péntek, 7. oldal
A Mol-pakett is a biztonsági háló része
"...A KT elnöke előadásában gazdaságpolitikai fordulatot sürgetett, és azt is mondta, hogy a különadók kivezetése miatt szükség van kreativitásra, innovációra..."

Világgazdaság, 2012. február 17., péntek, 16. oldal
Nemzeti fejlesztési vágta
"...sokan, számos írásban taglalták már, milyen további kulcsterületeken - közlekedésfejlesztés, innováció, önkormányzati beruházások, energetika - vagyunk elmaradásban..."

Inno-hír, 2012. február 17., péntek
Innovációs Nap - Tudomány a gazdaság szolgálatában
"...2012. február 23-án immár hatodik alkalommal rendezi meg Országos Innovációs Napját az Eötvös Loránd Tudományegyetem..."

Élet és Irodalom, 2012. február 17., péntek, 3+4. oldal
Látlelet
"...Az Egyesült Államok súlya és befolyása ugyan csökkent, de hatalmas adósságát és fizetésimérleg-hiányát stabilitásával és innovációs képességével hatékonyan képes menedzselni..."

Délmagyarország, 2012. február 17., péntek, 4. oldal
Tudástérkép a szegedi egyetemen
"...A Szegedi Tudományegyetem rektora arról is beszélt a tegnapi innovációs napon, hogy egyablakos szolgáltatást szeretnének nyújtani az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságával, hogy ezen keresztül érhessék el a külső szereplők az intézményt, és ez kiféle is meg tudja mutatni az SZTE tudásbázisát..."

Zalai Hírlap, 2012. február 17., péntek, 13. oldal
Régiós gazdasági évnyitó
"...A magyar gazdaság legnagyobb kihívásai közt a finanszírozást, a kereskedelem fejlesztését, a felnőttképzést, az innováció fejlesztését, az uniós források átcsoportosítását, a bürokrácia szintjének csökkentését említette Parragh László..."

Hajdú-Bihari Napló, 2012. február 17., péntek, 3. oldal
Közös kutatások
Tudást és technológiát cserélnek a magyar és kínai felek
"...Ezzel az együttműködéssel is igyekszünk eleget tenni annak az elvárásnak, hogy a felsőoktatási intézmények legyenek motorjai az innovációnak - mondta Fábián István..."

Nógrád Megyei Hírlap, 2012. február 17., péntek, 7. oldal
GLOBÁLIS KAPOCS, GLOBÁLIS HASZON
"...Az idén két magyar innováció került be a világ ötven legjobb hallgatói projektje közé..."

Nógrád Megyei Hírlap, 2012. február 17., péntek, 7. oldal
Távmunka bármikor, felhők között

Informatika&Tudomány Online, 2012. február 17., péntek
Vége az ACTA-nak
"...Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője kijelentette, hogy: "Acta c'est fini". Később ugyanakkor kiadott egy közleményt, amelyben kiállt a szellemi tulajdon védelmének fontossága mellett..."

Gazdaság&Közélet Online, 2012. február 17., péntek
Budapest: Országos Innovációs Nap az ELTE-n

ITExtreme.hu, 2012. február 17., péntek
HiTechTEST: Fejlessz! Mérj! Tanulj!

Kelet-Magyarország, 2012. február 18., szombat, 2. oldal
Az egyik tartóoszlop
"...Az az ország, amely a fejlettek közé akar kerülni, be kell, hogy kapcsolódjék a technológiai fejlődés élvonalába. Ehhez tudás és innováció, azaz színvonalas humán tőke kell..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2012. február 18., szombat, 3. oldal
Amíg terem tehetség
 "...Dunaújváros - Temérdek szó esik manapság az innovációról, egy pénteken nálunk kezdődött versenyen az ország legjobb diákjai mérik össze tudásukat..."

Piac&Profit Online, 2012. február 18., szombat
Magyar díjak New Yorkban

Index.hu, 2012. február 19., vasárnap
Fellázadtak a világ kutatói
"...Azt követelik, hogy ne kelljen többé horribilis összegeket fizetniük, ha valaki hozzá akar férni azokhoz a tudományos eredményekhez, amelyek közpénzen születtek..."

Nol.hu, 2012. február 19., vasárnap
Kis pénz, kis műhold, de hatalmas siker

Kitekinto.hu, 2012. február 19., vasárnap
Nukleáris megállapodást írt alá Cameron és Sarkozy

"...szorosabb együttműködésre kerülhet sor a két ország között például az oktatás és képzés, a kutatás-fejlesztés, illetve a biztonság terén..."

Magyar Nemzet, 2012. február 20., hétfő, 12. oldal
Kevés a gazellacég
"...Jelenleg az országban 15 ezer érvényes szabadalmat tartanak nyilván, ebből mindössze 1100 áll magyar tulajdonban - rögzítette Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke..."

Észak-Magyarország, 2012. február 20., hétfő, 8. oldal
Joseph Daul szerint vége van az ACTA-nak

Nógrád Megyei Hírlap, 2012. február 20., hétfő, 11. oldal
Sikeres pályázatot zárt az Universis Kft.

Várható események

ELTE Innovációs Nap 2012

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központja 2012. február 23-án, szerdán 9.00-15.00 között ismét megrendezi az "ELTE Innovációs Nap" című konferenciát.

Helyszín:
ELTE Lágymányosi Kampusz Északi Tömb, Gömbaula, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A.

Tervezett program:

9:30 - 9:35
Rektori Köszöntő, Dr. Mezey Barna rektor

I. szekció
Elnök: Dr. Antos László ügyvezető igazgató, Magyar Innovációs Szövetség
Az egyetemi kutatás jövője, különös tekintettel az apadó központi régiós forrásokra

9:35 - 9:40 szekcióelnöki köszöntő
9:40 - 9:50 Dr. Cséfalvay Zoltán államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium
9:50 - 10:00 Kis Norbert felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, "Felsőoktatás-fejlesztés a K+F tükrében"
10:00 - 10:10 Dányi Gábor innovációs és informatikai elnökhelyettes, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, "A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap megújult pályázati rendszere"
10:10 - 10:20 dr. Görözdi-Nagy Eszter ügyvezető igazgató, Széchenyi Programiroda, "Széchenyi Programirodák tevékenységének bemutatása"
10:20 - 10:30 kérdések-válaszok
10:30 - 11:00 kávészünet

II. szekció
Elnök: Dr. Keszei Ernő tudományos, kutatásszervezési és innovációs ügyek rektorhelyettese
Új típusú együttműködések a felsőoktatásban

11:00 - 11:05 szekcióelnöki köszöntő
11:05 - 11:15 Dr. Slezsák István, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., "Megújult módszerekkel az innovációért"
11.15 - 11.25 Dr. Hamar János, MFKK Feltalálói és Kutató Központ, "Kutatás-fejlesztés kis- és középvállalkozások javára európai uniós források bevonásával: jelen és jövő"
11.25 - 11.35 Gergely László, Puskás Tivadar Közalapítvány, "Bemutatkozik a Puskás Tivadar Közalapítvány"
11.35 - 11.45 Turi Ferenc igazgató, Capitol Consulting Group, "Hatékony innováció-menedzsment, mint a csökkenő állami támogatás ellensúlyozásának eszköze"
11.45 - 12.00 ELTE Innovatív Kutatója Díj átadója (a kutató köszönőbeszédével együtt)
12.00 - 12.25 ELTE Hallgatói ötletpályázat eredményhirdetése, az első 3 helyezett és a különdíjas rövid bemutatkozója
12.25 - 12.35 Dr. Brenner Koloman, BTK, "Új aspektus: A humán innováció fontossága a Hallgatói Ötletpályázat tükrében"
12.35 - 13.35 ebédszünet

III. szekció
Elnök: Antoni Györgyi igazgató, ELTE PIK
TTTI találkozó, a Magyar Innovációs Szövetség Felsőoktatási Tagozatának megújult honlapja

13.35 - 13.45 a szekcióelnök köszöntője
13.45 - 13.55 Árendás Csaba, ELTE PIK, "A MISZ Felsőoktatási Tagozatának megújult honlapja"
13.55 - 14.05 Antoni Györgyi, ELTE PIK "Az ELTE TTI szolgáltatásai"
14.05 - kötetlen beszélgetés a résztvevőkkel és a rendezvénnyel, valamint a hazai technológiatranszfer jövőjével kapcsolatban, TTI találkozó

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékát 2012. február 21-ig jelezze a jokan.anita@rekthiv.elte.hu e-mail címen az alábbi adatok megadásával: név, munkakör/beosztás, szervezeti egység, telefon, email. Amennyiben autóval érkezik (behajtás a Lágymányosi híd felőli bejáraton), a szervezők kérik, hogy adja meg az autó típusát és rendszámát is.
További információ: Jokán Anita 411-65-00/3156, 06-30-548-7190

ECSL-tanúsítvány

ECSL-tanúsítvánnyal kapcsolatban tájékoztatót tartanak 2012. március 1-én, 10 órától, az IFKA Oktatótermében (1063 Budapest, Munkácsy u. 16.).

Tagszervezetünk, az Iparfejlesztési Közalapítvány (IFKA), valamint a TÜV Rheinland InterCert Kft. "ECSL néven" új értékelési és tanúsítási kritériumrendszert fejlesztett ki logisztikai szolgáltatók és logisztikai rendszert működtető vállalatok részére. Az ECSL-t (Evaluation and Certification System for Logistic Enterprises) nemzetközi és hazai irányelvek, valamint szabványok elvárásai és követelményrendszere alapján fejlesztette ki a két szervezet.

További információ az alábbi linken érhető el.
Kapcsolattartó: Sződi Sándor, tel.: 06-1-332 0362, e-mail: szodi@ifka.hu

Nemzetközi üzleti találkozó Franciaországban

A franciaországi Reims városának kereskedelmi kamarája 2012. március 27-28-án rendezi meg INNOVACT (www.innovact.com) elnevezésű nemzetközi üzleti találkozóját, amely innovatív cégek számára nyújt lehetőséget új üzleti kapcsolatok teremtésére, befektetőkkel és üzleti partnerekkel történő találkozókon.

A magyar delegációt a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara szervezi.

A részvételi díj: 300 EUR (ÁFA nélkül)/résztvevő, amely az alábbiakat tartalmazza:
- szállás 2 éjszakára (március 26-27.)
- 2 napi ebéd (március 27-28.)
- 2 napos részvétel kiállítóként a magyar delegáció standjánál
- gálavacsora
- szervezési költségek.

Jelentkezési határidő: 2012. március 15.
Bővebb információ: edina.kertesi@ccifh.hu (tel.: 1-317-82-68)

RENEXPO® Central Europe 2012

2012. május 10-12. között rendezik meg a 6. RENEXPO® Central Europe nemzetközi kiállítást és konferenciát, Magyarország energetikai szakkiállítását a Magyar Innovációs Szövetség szakmai támogatásával.

Kiállítás és konferenciák helyszíne: Budapest, Hungexpo Vásárközpont, F Pavilon
(Bejárat: III. kapu, 1101 Budapest, Albertirsai út 10.)

A RENEXPO® 2012-ben kiemelten foglalkozik a következőkkel:
- fenntartható és decentrális energiatermelés - megújuló energiák (bioenergia, nap-, szél, vízenergia, geotermia, hulladékból nyert energia);
- energiaellátás, energiaelosztás, energiatárolás (smart grid, smart metering);
- intelligens és energiahatékony energiaelosztás (építés-felújítás, alacsony energiájú és intelligens épületek, ipari folyamatok, alternatív hajtású járművek).

A RENEXPO® Central Europe rendezvénynek 2012-ben erősödik a nemzetközi jellege, a májusi rendezvényen 150 kiállító, 5000 látogató és 600 konferencia hallgató részvétele várható.

A Magyar Innovációs Szövetség tagjai számára kiállítói vagy szponzori részvétel esetén az alábbi kedvezményeket és szolgáltatásokat kínálják fel a szervezők:
- 10% kedvezmény a stand területi díjából és a 25m2 feletti standok bérlése esetén 10% kedvezmény a standépítmény díjából is;
- 50 db nyomtatott meghívójegy, amivel partnerei díjmentesen tekinthetik meg a kiállítást;
- színes céglogó elhelyezése a kiállítói katalógusban díjmentesen;
- online meghívó link üzleti partnerek számára: e-mailben korlátlan számban továbbküldhető;
- előadási lehetőség a szakmai fórumon;
- díjmentes részvételi lehetőség az esti fogadáson VIP személyek részvételével;
- 20 %-os kedvezményes részvételi lehetőség a szakmai konferenciákon.

Amennyiben a Magyar Innovációs Szövetség tagjai által bérelt terület összességében eléri a 100 m2-et, minden kiállító tagnak biztosítanak egy hirdetési lehetőséget a RENEXPO® online hírlevelében, amely jelenleg 15000 magyar címre kerül kiküldésre.
További információ a kiállításról, a témakörökről, ill. ajánlatkérés: www.renexpo.hu

Jövő+ Fesztivál és Innovációs bemutató

A 2012. május 18-20. között Székesfehérváron rendezik meg a Jövő+ Fesztivál és Innovációs bemutatót, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) szakmai partnerségében és koordinálásával.

A rendezvény három főpillére épül - társadalmi, egyéni tudatosság; vállalatok társadalmi tevékenysége; innováció -, melyekre alapozva három napon keresztül tematikus programokat kínálnak Székesfehérvár belvárosában, az ALBA PLAZA épületétől a Romkertig terjedő szakaszon.

A MISZ koordinálásával a hazai neves felsőoktatási intézményeket invitálják a tanszékeken, laborokban zajló innovációs munka és produktumai bemutatására, melyek a mindennapok embere számára is érdekesek és egyben társadalmilag hasznosak lehetnek. A tudomány népszerűsítéséért a Meet the Scientist és a THE Tudományos Hasznos Emberi programok is színes előadásokkal és kísérletekkel mutatkozik be. De megjelennek a fesztiválon a gazdasági szféra újdonságai is, pl. a közlekedés új vívmányai (hibrid autók, elektromos kerékpárok), melyekkel szintén véges természeti erőforrásaink felhasználása korlátozható.

A színes és tartalmas jövőtudatos programokat megfűszerezve zenei élményekkel igazi fesztiválhangulatot varázsolnak a belvárosba koncertekkel, tánc- és egyéb színpadi produkcióval, utcazenészekkel.

További információ: Kiss Lilla, tel.: 20/267-1072, e-mail: lkiss@zeus.hu

Pályázati Felhívás

RICHTER TÉMAPÁLYÁZAT

Tagvállalatunk, a Richter Gedeon Nyrt. 2012. február 13-án ismételten pályázatot tett közzé, melynek célja a kutatók gyógyszeripari tárgyú, nemzetközi színvonalú innovációinak felkarolása, és kutatási eredményeik gyakorlati megvalósításának elősegítése.

Tárgya: Gyógyszercélpont azonosítására, validálására szolgáló kutatási javaslat és megvalósítási terv kidolgozása.

A pályázati kiírás teljes anyaga a Richter Gedeon Nyrt. honlapján, a www.richter.hu "Kutatási területeink" menüpontban olvasható, "ÚJ Richter Témapályázat" címmel.

Pályázatok beérkezési határideje: 2012. március 19.

További információ: Richter Gedeon Nyrt., Innovációs és Pályázati Iroda, 1475 Budapest 10. Pf. 27.
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, fax: 240-7020, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.