XXII. évf. | 2012. noveber 27. | 21. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Nemzeti Innovációs Hivatal

Új tagok
Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívásokHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevelének következő megjelenési időpontja: 2012. december 18.

MISZ elnökségi ülés

2012. november 14-én, budapesti székhelyén tartott elnökségi ülést a MISZ.

1.
Az elnökség jóváhagyta, ill. tudomásul vette a legutóbbi ülés óta elvégzett munkát, ill. jelentősebb eseményeket, amelyet Dr. Szabó Gábor, a Szövetség elnöke terjesztett elő.

2.
Dr. Antos László tájékoztatta a tagokat, hogy három tagozati vezető írásban küldte be beszámolóját, melyet az elnökség tagjai korábban megkaptak. Az ülésen az Innovációs Marketing Tagozat vezetője számolt be személyesen. Dr. Cseh Ildikó, tagozati elnök elmondta, hogy a 2004. május 12-én, 24 résztvevővel megalakult tagozat két-három havonként, folyamatos fejlődést célul tűzve, rendszeres brainstorming-okat tartott, konkrét témák és cikkek megvitatásával. Klubszerű formában, a tagok saját problémáinak megbeszélésére is tettek kísérletet, amely meglepő módon a résztvevők számának csökkenését eredményezte. A jövőben personal marketing, üzleti kommunikáció, konfliktuskezelés, coaching és online marketing témában szeretne erősíteni, ill. továbbfejleszteni.

A beszámoló kapcsán elhangzott fontosabb vélemények:
Dr. Szabó Gábor szerint a speciális marketing tudás hiánya elsősorban a KKV szektorban jelentős, érdemes lenne konvergáltatni a két (az innovációs marketing és az innovatív kkv) tagozatot, segítve a KKV és a marketing munkát.

Dr. Pakucs János elmondta, hogy meg kell keresni a tagozati működés lehetséges formáit, amelyekben egyébként a tagozati elnökök személye kulcsfontosságú. Ugyanakkor, a K+F Tagozat kérdése önmagában vitás. Dr. Szabó Gábor a célközönséget figyelembe véve, kérdésesnek látja a K+F Tagozat további, önálló működését, tekintettel a k+f és felsőoktatási intézetek egyre szorosabb kapcsolatára, felvetette a K+F és a Felsőoktatási Tagozat egymáshoz közelítését.

Dr. Pakucs János kifejtette, hogy kívánatos lenne a K+F Tagozat további önálló működése, ha megfelelő személyt lehetne találni a vezetésre. Dr. Harangozó István elmondta, hogy nehéz a főiskolai, egyetemi részvevők közreműködésre buzdítása a felsőoktatási kérdéseken túl. Megvan a (Nonprofit) K+F Tagozat létjogosultsága is Dr. Greiner István szerint, figyelembe véve, hogy a magyarországi K+F költségvetés jelentős részét képviseli a felsőoktatási-akadémia K+F.

Dr. Szabó Gábor a vita összegzéseként elmondta: négy esetben (Felsőoktatási Tagozat, a TTI Értékelési Tagozat, a Vállalkozásfejlesztési Tagozat és az Agrár Innovációs Tagozat) működő tagozatról van szó, két esetben pedig döntést kell előkészíteni a tagozatvezetők bevonásával a konszolidációról.

3.
Vállalati megkeresések hatására Dr. Szabó Gábor kifejtette, és konkrét példával támasztotta alá, hogy a fejlesztés fogalmáról, a fejlesztési tevékenységről szükséges az SZTNH-val történő konzultáció, és erre a konzultációra kibővített választmányi ülés keretében kerüljön sor. Azt is elmondta, hogy az SZTNH elnöke kész a konzultációra. Dr. Pakucs János, egyetértve az elnök javaslatával, kezdeményezte, hogy a K+F ösztönzők témáját is tűzze napirendre a választmány.
Az elnökség úgy határozott, hogy a K+F minősítés és a K+F ösztönzők témáját is napirendre tűzik a következő választmányi ülésen.

4.
Az innovációs stratégia tervezetét is megvitatták az elnökségi ülés résztvevői. Az elnök külön kitért a vállalati fejlesztés humán erőforrásának kérdésére, ill. kérte, hogy a megszabott határidőig a tagok küldjék el írásos véleményüket is.

Kibővített választmányi és elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) kibővített választmányi és elnökségi ülését 2012. december 5-én, 10 órakor tartja a Szövetség székhelyén.

Napirendi pontok:
  1. Beszámoló a legutóbbi választmányi ülés óta végzett munkáról
  2. K+F minősítési rendszer (Bendzsel Miklós, Németh Gábor, SZTNH, Nikodémus Antal, NGM)
  3. Közvetett K+F ösztönzők (Bagdi Lajos, Márkus Csaba, Deloitte Zrt.)
  4. Regionális igazgatók éves beszámolója.
Előzetes regisztrációt követően, az érdeklődő MISZ-tagok közül az első húsz jelentkező is részt vehet az ülésen.

22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetése

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 22. alkalommal hirdette meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTVA közreműködésével, 2012. november 13-án, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) Konferenciatermében, a Tudomány Napja alkalmából.

Az eseményt dr. Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke nyitotta meg, majd ismertette azt a felmérést, melyet a Hivatal készített a tehetségkutató verseny elmúlt 21 éve során díjazott fiatalok szabadalmi aktivitásáról. Elmondható, hogy évről-évre egyre több pályamű kidolgozása vezetett később iparjogvédelmi jogszerzéshez, ezek aránya a kezdeti mintegy 20%-ról közel 66%-ra nőtt.

Ezután dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és a MISZ tiszteletbeli elnöke ismertette annak a felmérésnek az eredményét, amely a legutóbbi hazai verseny tapasztalatait gyűjtötte össze. Minden harmadik pályázó már a nevezés előtt éveket tölt el témakörének vizsgálatával, 20%-uk nem először vett részt a versenyen, amelyben évről évre sikeresebben szerepel, gyakran a bírálóbizottsággal folytatott többszöri és elmélyült beszélgetés eredményeként. Végül pedig a szervezőbizottsági elnök ismertette az idei ifjúsági verseny feltételeit. (A részletes felhívás "Pályázati felhívások" rovatunkban, ill. portálunkon olvasható.)
fotó: Dömötör Csaba/Innoportal.hu
A 2012. évi EU Fiatal Tudósok Versenyét Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűritagja, a magyar delegáció vezetője értékelte. Kiemelte, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt az alapkutatással foglalkozó pályázatok száma. A nemzetközi zsűri a projektek újdonságtartalmát több módszerrel is ellenőrzi, ill. nagyon hangsúlyos elem a látvány, s a pályázat összhatása.

Ezt követően a 2012. évben rendezett nemzetközi versenyeken sikeresen szerepelt magyar fiatalok mutatkoztak be 10-10 percben (Köpenczei Gergő és Énekes Péter, a Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny (Intel ISEF) díjazottjai, Kecsenovity Egon, a London International Youth Science Forum döntőse és Papp Gergely, a 24. EU Fiatal Tudósok Versenyének különdíjasa).

A szakmai programot Gazsó L. Ferenc, a tehetségkutató fő médiatámogatójának, az MTVA-nak a vezérigazgató-helyettese zárta, aki bejelentette, hogy a közmédia is emelt fővel áll a nagy hagyományokkal bíró kezdeményezéshez, és közreműködik abban, hogy minél több fiatal értesülhessen a kiírásról. A díjazott alkotók és tanáraik bemutatására pedig megvannak már a megfelelő műsorok.

A teljes szakmai rendezvény ide kattintva megtekinthető.

Az eseményt fogadás zárta.

Újraindult a THE Roadshow

2012. november 8-án, a tatabányai Bárdos László Gimnázium tartotta az idei tanévben első műszaki- és természettudományokat népszerűsítő roadshow-ját a Magyar Innovációs Szövetség THE Programja. Fazekas Bence projektmenedzser programköszöntője után a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. tartott előadást "Arkhimédesz nyomában" címmel. Ezt követően az Óbudai Egyetemet képviseletében Kuti János "Hallgatói innováció" c. előadása következett.
A roadshow következő állomására november 13-án, a budapesti Bláthy Ottó Titusz Gimnáziumban került sor. Füstös Géza, a Siemens üzletfejlesztési igazgatója tartott előadást "Innovatív technológiák mindennapi használatra" címmel, majd Horváth Gyula, a BME kutatója mutatta be a Masat1-et, az első magyar műholdat.

A rendezvényeket látványos természettudományos kísérletek zárták a diákok bevonásával. A rendezvényeken készült fényképek megtekinthetők a www.facebook.com/gondolkodom internetes oldalon. A rendezvény fővédnöke Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.

Az ötlettől az üzleti sikerig

A Napi Gazdaság, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és az MGYOSZ közös fórumát "Az ötlettől az üzleti sikerig" címmel több, mint szár résztvevő megjelenésével 2012. november 20-án, a Courtyard by Marriott Budapest City Centerben rendezték meg.

Dr. Szabó Gábor, Szövetségünk elnöke köszöntőjében kiemelte, a sikeres magyarországi innovációhoz megfelelő támogatási rendszert kell létrehozni, melyben iparáganként kell végiggondolni a lehetőségeket. A k+f célú költés növelése önmagában kevés, először az ötletet kell megtalálni, és utána rendelni hozzá pénzt. További változásokra is szükség van a rendszerben, pl.: a közbeszerzéseknél lassan halad a döntési folyamat, ugyanakkor több hónapos csúszás innovációs projektnél nem fér bele.

Dr. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára: bár még nem zárultak le az egyeztetések a 2014 utáni uniós fejlesztési ciklus forrásairól, a jelenlegi állás szerint az EU Horizon 2020 programjában 81 milliárd eurót (vagy annál kissé kevesebbet) fordíthatnak k+f+i-re (kiválósági alapon, az összes európai ország számára), szemben a mostani időszak 53 milliárd eurójával.

Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke kiemelte, Magyarország nemzetközi összehasonlításban mérsékelten számít csak innovatívnak. A szervezet az uniós kapcsolatok javítására egy négyfős brüsszeli iroda megnyitását tervezi, a legjobb magyar gyakorlatokat megosztanák az interneten is, öt iparág innovációs helyzetét pedig fehér könyvben összegzi.

A konferencián tagvállalataink vezetői közül előadott Dr. Ürge László, a MISZ alelnöke, a ThalesNano Zrt. vezérigazgatója; Farkas József, a MISZ elnökségi tagja, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója; ill. Zettwitz Sándor, a Magyar Innovációs Klub elnöke, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója is.

Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriumi ülése

A Magyar Innovációs Alapítvány 2012. november 19-én, az MTA TTK Enzimológiai Intézetben tartotta kuratóriumi ülését, Prof. Závodszky Péter elnök vezetésével.

Első napirendként, a 2011. évi Magyar Innovációs Nagydíjról dr. Antos László, titkár adott értékelést a kuratórium számára. Ezt követően a tagok megvitatták, majd kiegészítésekkel elfogadták a 2012. évi Magyar Innovációs Nagydíj kiírását és lebonyolítását (versenyfelhívás, ütemezés, kommunikációs terv, bírálati rend stb.).

Végezetül az Alapítvány 2011. évi mérlegét és közhasznúsági jelentését fogadták el a kuratóriumi tagok egyhangúlag. Az Alapítvány 2011. évi közhasznúsági jelentése ide kattintva olvasható.

"20 éves a magyar EUREKA" - Innovációs start-up konferencia

A Nemzeti Innovációs Hivatal a 20 éves EUREKA tagság alkalmából, egész napos innovációs start-up konferenciát szervezett november 15-én, az Akvárium Klubban, Budapesten. A rendezvényen - saját standdal - Szövetségünk képviseletében dr. Antos László, ügyvezető igazgató és Riba Nikolett, marketing menedzser vett részt.

Az 1985-ben létrehozott EUREKA kormányközi kezdeményezés Európa világpiaci versenyképességét hivatott erősíteni, nemzetközi együttműködésben megvalósuló, piacorientált K+F projektek támogatása és koordinálása révén. A hálózat jelenleg 40 teljes jogú tagállamból, az Európai Bizottságból, valamint társult tagokból (Dél-Korea és Kanada) áll. Magyarország a közép-kelet-európai országok közül elsőként 1992-ben csatlakozott teljes jogú tagként az EUREKA kezdeményezéshez.

A konferenciát dr. Cséfalvay Zoltán, parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár nyitotta meg, majd a jelenlévőket Pasi Tuominen, Finnország magyarországi nagykövete köszöntötte. Átadásra került az EUREKA Innovációs Díj 2012, amelyet a Holografika Kft. nevében Balogh Tibor ügyvezető igazgató vett át. Ezt követően a magyar EUREKA tagság, a 2011/2012-es magyar EUREKA elnökség eredményeinek ismertetésére, valamint sikertörténetek bemutatásán keresztül, a start-up vállalati kultúra népszerűsítésére, valamint két kerekasztal beszélgetésre került sor.

USA követségi fogadás

2012. november 15-én, a Magyar Külügyi Intézetben, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az USA magyarországi nagykövete fogadást adott Dr. Brückner Huba, a Magyar-Amerikai Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója búcsúztatásának tiszteletére. Egyúttal bemutatta Dr. Jókay Károlyt, a Fulbright Bizottság új ügyvezető igazgatóját. A rendezvényen Szövetségünket Dr. Antos László ügyvezető igazgató képviselte.

Global Round Table

Dr. Gilbert Fayl, a The Global Round Table elnökének meghívására, Dr. Antos László, Szövetségünk ügyvezető igazgatója november 15-én részt vett az idei nemzetközi "Global Round Table" megnyitó vacsoráján, a budapesti Hotel St. George Residence-ben.
November 16-án, a Parlamentben "Leave to Explore - Return to Lead (PhD Education In Central- and South-East Europe)" mottóval kezdődött a program, amelyen mintegy 30 felsőoktatási vezető vett részt a térségből.

Exportőr Díjkiosztó Gála

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szervezésében november 22-én tartották az Exportőr Díjkiosztó Gálát, a budapesti Öböl Rendezvényházban. Szövetségünket meghívott vendégként dr. Antos László, ügyvezető igazgató képviselte.

A három kategóriában kiírt Exportőr Díj pályázatra 108 pályázat érkezett. Dobos Erzsébet, a HITA elnöke és Bödőcs Róbert, a HITA főosztályvezetője adta át
- a Tudatos Exportőr Díjat tagszervezetünk, a Bonn Hungary Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatójának, Kazi Károlynak,
- a Regionális Stratéga Díjat az Agro Legato Kft. ügyvezető igazgatójának, Dudás Jánosnak,
- ill. a Legnagyobb Legkisebb Exportőr Díjat a Meta-Vulk Külkereskedelmi Kft. ügyvezetőjének, Csikós Borsnak.

Továbbá
- a Legnagyobb Niche-piaci Exportőr Különdíjban a HK-Ceram Kft,
- a Példaértékű Innovatív Exportőr Különdíjban tagszervezetünk, a 3D Histech Kft.
- az Önálló Magyar Iparért Különdíjban tagszervezetünk, a 77 Elektronika Kft.
- a Kreatív Export Szolgáltatás Különdíjban a WebEye
- a Magyar Élelmiszeripar Nagykövete Különdíjban a Mirelite Mirsa Zrt.
részesült.

A díjátadást Micheller Myrtill fellépése és állófogadás követte.

ITREND 2012

Harmadszor rendezte meg az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter (ÉIK) az ITREND 2012 c. informatikai konferenciáját a Miskolci Egyetem (ME) Díszaulájában, 2012. november 20-án, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), az Enterprise Europe Network, tagszervezetünk, a Miskolci Egyetem és Vodafone támogatásával. A csapatépítésről, az okos ötletekről, a sikeres üzletekről szóltak a korábbi konferenciák, az idei előadásai pedig az "okos városok-okos megoldások" témája köré csoportosultak.

A köszöntőket dr. Lukács János, a ME rektorhelyettese, dr. Deák Csaba, az ÉIK elnöke, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese, és Juhász Nóra, a HITA vezető tanácsosa tartotta. A díszvendég Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó volt, aki a londoni olimpiai élményeiről, ezen belül annak informatikai vonatkozásairól beszélt. A plenáris ülés előadói közül kiemelhető még Dave Carter, az Európai Unió "legokosabb" Smart városának, Manchester Digitális Fejlesztési Ügynökségének az igazgatója, aki elmondta, hogyan lett a város az elmaradottak közül az első.

Délután három szekcióban folytatódott a rendezvény, ahol az "okos megoldásokról", a külpiacra lépés "okos megoldásairól", és az egyetemista hallgatók problémáiról folyt a diskurzus. A konferencián Szövetségünket dr. Siposs István regionális igazgató képviselte.

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Tehetséges fiatalok az Európai Parlamentben

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Köpenczei Gergő, Mafitud-tag, 2012. november 20. és november 22. között az Európai Parlamentbe (EP), Strasbourgba utazott egy 11 fős csoport tagjaként, ahol dr. Gál Kinga képviselőasszony vendégei voltak. Az Európai Parlamentben dr. Gál Kinga képviselőasszony a kezdeményezője egy deklarációnak a tehetségtámogatás kulcsszerepéről,  Európa jövője szempontjából.

Annak érdekében, hogy a plenáris ülések miatt ott tartózkodó EP képviselők közül minél több megismerje a deklarációt, a Budapesti Európai Tehetségközpont kiemelkedő eredményt elérő diákok közreműködését kérte. Már az első napon, az EP épületében irodáról irodára jártak a diákok, hogy a dokumentumot a képviselőknek, ill. asszisztensüknek bemutassák és támogatásukat kérjék, a kitartó munka eredményeként közel 90 aláírást gyűjtöttek össze.

Hírek | Nemzeti Innovációs Hivatal

Társadalmi konzultáció az innovációról

2012. november 13-án, Debrecenben kezdődött el az országos konzultációs rendezvénysorozat a Nemzeti Kutatás - Fejlesztési és Innovációs Stratégia 2020 tervezetéről. Felszólalt Dr. Fábián István, a Debreceni Egyetem (DE) rektora, Dr. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára és Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke. A felszólalások után nyílt pódiumbeszélgetésre került sor, melynek során Balogh László (DE), Kroó Norbert (MTA), Ábrahám László (National Instrument Hungary Kft), Fülöp Zsolt (ATOMKI) és Nikodémus Antal (NGM) fejtette ki meglátásait és javaslatait a nemzetközileg versenyképes tudásbázisok fejlesztése témában.

November 16-án, Pécsen, a konzultáció következő állomásán Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében kiemelte a tudásalapú társadalom fontosságát és a változásokra való reagálás jelentőségét. Dr. Cséfalvay Zoltán, bemutatta a stratégiát, valamint a keretfeltételek megteremtésének szükségességéről beszélt. Dr. Korányi László, a NIH elnök-helyettese a Hivatal szerepét és az elért eredményeit hangsúlyozta, valamint a hivatal további feladatait részletezte. A felszólalások utáni pódiumbeszélgetésen részt vett Vingelman József (MV Zrt.), Makra Zsolt (Creatis Equity Zrt.), Németh Gábor (SZTNH) és Korányi László (NIH). A fő téma nagynövekedésű, innovatív kisvállalatok helyzetbe hozása, ezen belül a "technológiai inkubáció dinamizálása, a magvető és kockázati tőkefinanszírozás fokozott bevonása, valamint a szellemi tulajdonvédelem könnyítése és gyorsítása" volt.

Mindkét helyszínen az előadásokat követő kötetlen fórumbeszélgetésen a résztvevőknek lehetősége nyílt kérdéseit feltenni a stratégiával kapcsolatban, amelyekre Dr. Cséfalyvay Zoltán államtitkár válaszolt.

Együttműködési megállapodás

Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke 2012. november 19-én együttműködési megállapodást írt alá hivatalában a Sanghaj Önkormányzat Tudományos és Technológiai (TéT) Bizottság (Science & Technology Commission of Shanghai Municipality - STCSM) Xu Zuxin alelnök asszonyával.
Az eseményre Dr. Mészáros György a Bizottság vezetőivel folytatott sanghaji, 2012. szeptember 20-i előkészítő tárgyalása kapcsán került sor.

Az együttműködés öt évre szól, amelyben mind a NIH, mind az STCSM vállalta, hogy saját eszközeikkel támogatják a közös ipari kutatást és fejlesztést, ill. elősegítik a TéT pályázatok benyújtását az alábbi kiemelt ágazatokban: orvosi műszergyártás, gyógyszerfejlesztés, biotechnológia, környezetvédelem, élelmiszer-biztonság, agrárium, biomedicina, ill. vízgazdálkodás, víztisztítás.

Go!nno

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) új, Go!nno elnevezésű, díjmentesen hozzáférhető, interaktív szolgáltatást indított útjára, mely a NIH által üzemeltetett kaleidoszkop.gov.hu weboldalon érhető el. A Go!nno innovációs szolgáltató rendszert Dr. Mészáros György, a NIH elnöke 2012. november 15-én mutatta be a Fiatal Vállalkozók Hete keretében megtartott Innovatív Start-up Napon.

A Go!nno azoknak a hazai innovatív projektgazdáknak, valamint start-up vállalkozások vezetőinek nyújt segítséget, akiknek rendszerezett, átfogó információra, továbbá a cégük működését támogató innovációs szolgáltatásokra van szükségük. A Go!nno jelenleg elérhető szolgáltatásai:
- naprakész tudásanyagot biztosít innovatív cég alapításához és működtetéséhez;
- díjmentes mentori segítség igénybevételét teszi lehetővé;
- fórumokat indít a tapasztalat-és információcseréhez;
- bemutatja a nemzetközi és hazai legjobb gyakorlatokat;
- lehetőséget biztosít saját cég bemutatásához;
- térképes kereső rendszert nyújt a hazai KFI terület legfontosabb szereplőiről, szolgáltatóiról.

Köszöntjük új tagjainkat!

Név: | HUNG R&D Nonprofit Kft.
Tagsorszám: | 665.
Cím: | 2600 Vác, Szivárvány u. 15.
Honlap: | www.hungrand.hu
Vezető: |Kovácsné Rozmán Andrea Csilla, ügyvezető
Telefon: | +36-30/984-6596
E-mail: | info@hungrand.hu

Tevékenység:
A HUNGRAND nonprofit szervezetként tanácsadási és kutatási és fejlesztési tevékenységet végez. Tevékenységük során nagy figyelmet fordítanak bizonyos területekre, így különösen az energetika, a humán erőforrás, az informatikai, vállalatirányítási, a logisztikai és marketing szakágakra. Ezeken a területeken a HUNGRAND kiemelkedő színvonalú tudományos hátteret biztosít és saját finanszírozású projekteket menedzsel. A kutatási tevékenységen túl a HUNGRAND nagy hangsúlyt fektet társadalmi szerepvállalásának erősítésére, a tudományos és civil szféra támogatására.

Szakirodalom-figyelő

Dave Chaffey, Fiona Ellis-Chadwick: Digital Marketing - Strategy, Implementation and Practice (Digitális marketing - Stratégia, Megvalósítás és Gyakorlati fogások), Pearson, 2012, 5th Edition
Dr. Osman Péter ismertetése

A marketing roppant kellemetlen vonása, hogy szövegelni ugyan könnyű róla, viszont eredményesen gyakorolni igencsak nehéz, egyre nehezebb, és csak annak van esélye arra, hogy ez sikerülhet neki, aki ehhez kitűnő felkészültséggel bír. További igen csúf jellemzője még, hogy ezen a téren (is) a felkészültség roppant gyorsan kopik, elavul, azt állandóan frissíteni kell. Amióta pedig a globalizáció egyetlen, osztatlan és oszthatatlan küzdőtérré tette a piacot - kérlelhetetlenül beleolvasztva ebbe minden lokális piacot és piaci szegmenst -, ahol mindenki mindenkivel versenyez a lehetőségekért, a marketingben is abszolút mércévé, az eredményesség szükséges, bár önmagában még nem elégséges feltételévé vált a szakma élvonalát jelentő tudás birtoklása.

A mai kor marketingjének eszköztára úgy hasonlít a hagyományos marketingére, ahogy a modern adatfeldolgozás és infokommunikáció a számítógépek elterjedt használata előtti korszakéra. Ezért újra kell tanulni a szakmát, még ha az alapja kezdettől fogva ma is változatlanul a józan ész, a bölcs megfontolás és a célközönséggel való empátia szakszerű alkalmazása is. A marketingben csak az lehet sikeres, aki kiválóan tudja alkalmazni a rendelkezésre álló legmodernebb eszközöket, képes az általuk kínált lehetőségek optimális kiaknázására, és ezekben gondolkodik. Amint e kötet bevezetője kiemeli, az alapkérdés a cégeknek tehát nem az, vajon váltsanak-e digitálisra, hanem hogy hogyan tegyék ezt a legeredményesebben. Ez annál is fontosabb, mert a modern marketing egyik alapszabálya, hogy a választott eszköz, hordozó maga is meghatározó része az üzenetnek - azon a "nyelven" szólni a célközönséghez, amelyet szívesen fogad, s abban a közegben, amelyben a leginkább elérhető. A digitális marketing fölényes biztonsággal történő alkalmazásának képessége így ma már nem választás, hanem túlélés kérdése. Ehhez kínál a szakma legújabb elméleti és gyakorlati eredményeire támaszkodó segítséget ebben 698 A4-es oldalas kötetben a felsőfokú gazdasági szak- és tankönyvek a világ élvonalába tartozó specialistája, a Pearson. A könyv sikerét jelzi, hogy ez már az ötödik, természetesen frissített, a legújabb tudást is felölelő kiadás.

Az egyéni tanulást legjobban segítő tankönyvi felépítésben a kötet - amelyhez interneten elérhető segítség is kapcsolódik - átfogó, gyakorlati útmutatóként szolgál ahhoz, hogyan használhatják fel a cégek a digitális médiát arra, hogy elérjék a marketing céljaikat. 12 fejezete három nagy részbe tagozódik. Ezek: • A digitális marketing alapjai • A digitális marketing stratégia kimunkálása • A digitális marketing gyakorlati megvalósításának válogatott fejezetei.

Ezekkel bemutatja a digitális marketing gondolkodásmódját, a vállalati kezelését, a különféle /rész/tevékenységeinek technikáit és azok sikertényezőit, a kereteket a digitális marketing stratégiák kimunkálásához, s mindezekben a legjobbnak bizonyult gyakorlatot. Mindehhez esettanulmányokat is felsorakoztat, továbbá interjúkat élvonalbeli cégekkel.

Igen alapos, 25 oldalas tárgymutató segíti a tanulásnál a témák, fogalmak és a személyek meg- és visszakeresését, s nagyban növeli a kötet használati értékét a kézikönyvként való alkalmazásban. Ugyanez mondható el a 27 oldalas fogalom-magyarázó szótárról is.

Érdeklődni lehet: Csibi Erzsébet, Pearson Education Magyarország, erzsebet.csibi@pearson.com

Prof. EXCEL - megoldásgyűjtemény - Management Kiadó, 2010
Dr. Osman Péter ismertetése

A számítógépes alkalmazások egyik csodája - mára mindenki keze ügyében lévő eszköz - az Excel. "Milliók utálják, milliók lenézik, és mégis milliók használják: ez a Microsoft Excel. És hányan alkalmazzák professzionálisan ezt az egyre bonyolultabb programot? Nekik készült a Prof. Excel CD-ROM." - írja a Management Kiadó e megoldásgyűjtemény ajánlójában. Utálják? Az Excel munkaeszköz. Tény, hogy vannak csúf tulajdonságai, nevezetesen, hogy kell hozzáértés az alkalmazásához, s hogy nem gondolkodik helyettünk, magunknak kell tudnunk vagy rájönnünk, hogy egy-egy bonyolultabb feladatot hogyan végzünk el vele - ám csak ennyi és nem több. Ezen túlmenően viszont igen hasznos eszköz - olyannyira, hogy az ember agyilag el is kényelmesedhet tőle és általa.

Hajdan nagy gyürkőzéssel kellett megtanulni programozni, hogy legyen hatékony eszközünk a számítások elvégzésére. Ma sokszor az alapműveletekhez is Excelt használunk, s mindenképpen azt, ha hosszabb műveletsorból álló számítást kell végeznünk, s még inkább, ha változó bemenő adatokkal ismételten - vagy éppen rendszeresen - is el kell végezni a szóban forgó számításokat.

Gyakran van szükség a számítások eredményeinek és/vagy az azokra támaszkodó mondanivalónak a minél megragadóbb és meggyőzőbb előadására is. Ennek a lehető legjobb megvalósítása már több is, mint tudomány - művészet is. Az említett ajánlóból idézve: "Hányan unatkoznak végig száraz táblázatokkal telezsúfolt prezentációkat? És hányan szeretnének frappáns megoldásokat, könnyen kezelhető adathalmazokat, összefüggéseket, színes, a lényeget kiemelő bemutatókat rövid idő alatt elkészíteni? Nekik készült a Prof. Excel CD-ROM."

Hozzáértő kezében tehát az Excel nagyon hasznos - és nem is csak a számításokhoz, hanem az eredményeik, illetve az arra támaszkodó mondanivalók prezentálásához. Az ehhez szükséges tudást kínálja ez a nagy hozzáértéssel összeállított CD-ROM kiadvány.

Ismét az ajánlóból: "nincs benne ’Excel egyszeregy’, azaz nem foglalkozik evidens, alapvető dolgokkal (pl. abszolút és relatív hivatkozás), nincs szájbarágó okoskodás. , szofisztikált képlethalmaz, csillagászati számítás, szócséplés. Ez a professzionális gyűjtemény azoknak készült, akik szeretik a kihívásokat, és értékelik a megoldások eleganciáját, akik tudják, hogy az idő pénz, és ennek megfelelően végzik munkájukat."

A CD tartalma két munkafüzetből és egy háromnyelvű szószedetből áll. A leírást idézve, az első munkafüzet első 180 munkalapja 126 gyakran használt függvény leírását tartalmazza, a napi munkában jól felhasználható, egyszerűen adaptálható gyakorlati példákkal. Ezekben olyan Excel-mesterfogások, tippek, trükkök, megoldások találhatók, amelyek alkalmazásával gyorsabban, könnyebben megy a munka, és az eredmény színvonalasabb. A második munkafüzet a feltételes formázás lehetőségeit, mesterfogásait mutatja be 51 munkalapon, amelyek segítségével látványosan vizualizálhatók az adatok, összefüggések, folyamatok. Itt kb. 550 képlet és képletkombináció található. Az egységes formátum mindezeknél megkönnyíti az áttekintést. Ide kattintva letölthető a teljes tartalomjegyzék, ide kattintva pedig a CD demó munkafüzete.

A szószedet a pénzügyi beszámolók leggyakoribb kifejezéseit tartalmazza angolul, magyarul és németül. Ide kattintva letölthető a szótár demó változata.
A megoldásgyűjtemény különösen nagy használati értékű jellemzője, hogy a munkalapok nem védettek, ennek köszönhetően a példák, megoldások átmásolhatók saját Excel dokumentumainkba.

Leszek Kolakowski: Mit kérdeznek tőlünk a nagy filozófusok? - Typotex, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

Kitűnő könyv - elsősorban gondolkodni szerető embereknek. Könnyed olvasmánynak nemigen nevezhető, megragadóan érdekesnek annál inkább. És nem csak azoknak, akik igazán érdeklődnek a nagy filozófusok egyedi gondolatvilága, munkáik felismeréseik, nézeteik és a mai kultúránkhoz adott hozzájárulásaik iránt. Ha olvasása közben hajlandóak vagyunk magunk is valóban gondolkodni, kellő figyelemmel és akár némi szellemi erőfeszítés árán is törekedni a felvázoltak megértésére, lebilincselő világba kerülünk: azok körébe, akik a világ és a saját létük lényegének, értelmének legizgalmasabb, alapvető kérdéseire keresték a megfejtéseket és magyarázatokat.

Mesteri a kötet felépítése. Ma a legtöbbünk viszonylag kevés időt és energiát áldozhat az ilyesfajta élvezetekre, s ritkán engedheti meg magának, hogy hosszan elmerüljön olvasmányaiba. Itt rövid esszéket kapunk összesen harminc filozófusról, s bár az írásokat természetesen összekapcsolja a filozófia fejlődésének és egészének a szövete, ezek külön-külön, breviáriumszerűen is olvasgathatók. Kolakowski így szól e művéről a bevezetőjében: "Úgy szeretnék beszélni a nagy filozófusokról, hogy mindenkitől kiválasztok egyetlen gondolatot, amely fontos számára, az egyik tartópillére a háznak, amelyet felépített, ugyanakkor számunkra is érthető most, a jelenben, megpendít egy húrt a gondolatvilágunkban. Olyan kérdést választok az adott filozófus gondolataiból, amely továbbra is fontos, azóta sem találtunk rá megnyugtató választ." (Innen a címbéli "kérdeznek tőlünk" - OP).

Harmincan a nyugati filozófia legnagyobbjai közül. Legtöbbjüknek legalább a nevét még a valamelyest művelt laikus is ismeri, s jó róluk többet is megtudnunk, s kis betekintést kapnunk abba, hogyan gondolkodtak, törekedtek a megismerésre, megértésre, a válaszok és magyarázatok megtalálására. Nagyjából időrendben követik egymást - végül azonban Kolakowski érdekes indoklással a 20. századiakat követően ismét egy ókori filozófust, a 3. században élt Plótinoszt idézi meg. Közben pedig itt sorakozik Platón, Arisztotelész, Szent Ágoston, Aquinói Szent Tamás, William Ockham, Nicolaus Cusanus, Descartes, Spinoza, Leibniz, Pascal, John Locke, Hume, Kant, Hegel, Schopenhauer, Kierkegaard, Nietzsche, Husserl, Heidegger - és mások.

Ízelítőül néhány kiragadott részlet:
"Szókratész állítása szerint a saját akaratomból nem tehetek olyat, amiről tudom, hogy rossz; ha rosszat teszek, az tudatlanságom következménye; ha tudom, mi a jó, jót teszek. (...) Gondoljuk meg: ha így lenne, abból nem következne-e, hogy egyszerűen ártatlanok vagyunk, akármit is teszünk."
Szent Ágostonról szólva idézi tőle: "Ne érteni akarj, hogy hinni tudj, hanem higgy, hogy érts." Íme minden modern politikai ideológia alapkövetelménye! - fűzhetjük hozzá.
Aquinói Szent Tamás egyik kérdése: "Ha a jónak természetes hajlandósága van a kiterjedésre - ami azt is megmagyarázza, miért teremtette Isten a világot -, akkor vonatkozik-e ugyanez a gonoszra is, és milyen következményei lennének ennek a doktrínának?"
William Ockham és az ő méltán híres "beretvája": az az elv, amely szerint "nem kell a szükségesnél jobban szaporítani a létezőket" - azaz a sokaságot nem kell növelni, ha nem szükséges. A hétköznapokban ezt arra idézzük, hogy ha van valamire egyszerű magyarázatunk, ne keressünk bonyolultabbat.
"Azt beszélik Leibnitzről, hogy ő volt az utolsó ember Európában, aki mindent tudott. (...) Nem sokkal ezután már lehetetlen volt az ilyen mindentudás, túl gyorsan növekedtek a kultúra különböző ágazatai."

Nehezebb részek vannak benne - érdektelen egy sincs.

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Innotéka, 2012. november, 7. oldal
Lendületes kutatások
"...A Parlament nagy többséggel elfogadta a Magyar Tudományos Akadémia 2009-2010 közötti munkájáról és a magyar tudomány helyzetéről szóló elnöki beszámolót..."

Innotéka, 2012. november, 8+9+10+11+12. oldal
"Én a magyar tudomány egésze iránt vagyok elfogult"
"...Úgy érzem, hogy az emberek bizalommal tekintenek a tudományra és a tudósokra - nyilatkozta magazinunknak Pálinkás József..."

Innotéka, 2012. november, 16. oldal
III. tehetségnap a Pécsi Tudományegyetemen

Innotéka, 2012. november, 20. oldal
Elmélet vagy gyakorlat a nyílt innováció az egyetemeken?

Innotéka, 2012. november, 21. oldal
Nemzetközi konferencia Budapesten a Living Labekről

Innotéka, 2012. november, 24+25+26+27. oldal
Kiemelt támogatás az innovációnak
"...Kína nyitott a modern technológiákra, hisz a magyar kreativitásban, és kész partnerként, akár befektetőként is, együttműködni hazánkkal - foglalja össze az ázsiai országban tett körútja lényegét Mészáros György..."

Innotéka, 2012. november, 28. oldal
Kutatás-fejlesztési minősítési eljárás módszertani útmutatója

Innotéka, 2012. november, 28. oldal
Svéd-Magyar Innovációs Fórum

Innotéka, 2012. november, 30. oldal
"Húszéves a magyar EUREKA" - Innovációs start-up konferencia

Innotéka, 2012. november, 31+32. oldal
Talpra mAGYarok!
"...A magyar hi-tech ipar nemzetstratégiai jelentősége, kibontakoztatásának, megerősítésének szükséges és elengedhetetlen feltételeinek megteremtése volt a központi témája a Vácott rendezett Talpra mAGYarok! című konferenciának..."

Innotéka, 2012. november, 42. oldal
Gratulálunk!
"...Húsz egyetemi csapattal mérte össze tudását Madridban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Odooproject csoportja a Solar Decathlon Europe nemzetközi innovációs verseny döntőjében..."

Innotéka, 2012. november, 47. oldal
Őszi díjeső környezetvédelemért

Innotéka, 2012. november, 56. oldal
Inno-anno

Manager Magazin, 2012. november, 32+33+34+35. oldal
Régiós változások, magyar veszteségek
(Potenciálisan) versenyképes ágazatok
"...A kutatás-fejlesztés-innováció tipikusan az a terület, amely támogatásra érdemes, s amely különféle szektorok jövőbeni lehetőségeit/sikereit ágyazza meg..."

Dunaújvárosi Hírlap Online, 2012. november 12., hétfő
Egy hétig szabadegyetem - Előadások és kísérletek a Tudomány Hetén

Szabolcs Online, 2012. november 12., hétfő
Maradványok nélkül

Hajdú Online, 2012. november 12., hétfő
Átadták a regionális Innovációs Díjat Debrecenben

HVG.hu, 2012. november 12., hétfő
Így legyen egy fiatalból sikeres vállalkozó

NOL.hu, 2012. november 12., hétfő
Magáncéghez került az állami kutatássorozat

Piac&Profit Online, 2012. november 12., hétfő
Újítók figyelem! Lesz támogatás az oltalomszerzéshez

Géniusz Hírlevél, 2012. november 12., hétfő
Magyar különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Újbuda.hu, 2012. november 12., hétfő
Zettwitz Sándor lett Újbuda díszpolgára

Magyar Hírlap, 2012. november 13., kedd, 10. oldal
Versenyfutásban az uniós pénzekért
"...A cseheknél az egyik legfontosabb uniós pénzekből finanszírozott program a versenyképesség erősítését szolgálja, többek között a vállalkozások és az innovációs tevékenység támogatásán keresztül..."

Népszabadság, 2012. november 13., kedd, 20. oldal
Joe, az üzleti angyal

Kelet-Magyarország, 2012. november 13., kedd, 3. oldal
Innovációs díj

Napló, 2012. november 13., kedd, 3. oldal
Egyetemi finanszírozás
"...A Pannon Egyetem nem egyszerűen oktatási intézmény, hanem oktató-kutató-innovációs intézmény..."

Észak-Magyarország, 2012. november 13., kedd, 5.oldal
Szlogen: Okos városok, okos megoldások
"...az Észak-magyarországi Régióban megvalósuló innováció és az ezeket támogató szervezetek is szerepet kapnak a rendezvényen..."

EduPress, 2012. november 13., kedd
Havi ösztöndíjat és felvételi pontokat nyerhetnek a fiatal tudósok
"...A Magyar Innovációs Szövetség 22. alkalommal hirdette meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az MTVA közreműködésével november 13-án..."

Index.hu, 2012. november 13., kedd
Tízezer informatikust alkalmaznának Németországban

Privátbankár.hu, 2012. november 13., kedd
Vár az 50 ezer dolláros nyeremény: 54 óra alatt kell kitalálniuk egy céget

Dehír.hu, 2012. november 13., kedd
Cséfalvay: stratégiai jelentősége van a hazai kutatás-fejlesztésnek

Hajdú Online, 2012. november 13., kedd
Elkészült a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia 2020 tervezete

Adónet.hu, 2012. november 13., kedd
NFÜ: ismét pályázhatnak a feltalálók találmányaik szabadalmaztatására

Dunaújvárosi Hírlap Online, 2012. november 13., kedd
Tudományos játékból lett kőkemény valóság

Élelmiszer Online, 2012. november 13., kedd
A Bonafarm is részt vett az arab-magyar üzleti találkozón

Belföld.ma.hu, 2012. november 13., kedd
Maguknak kell kérdéseket felvetniük
Tehetségkutató verseny indul ifjú feltalálók és kutatók számára

"...A megmérettetés abban különbözik az egyéb tanulmányi versenyektől, hogy itt nincsenek előírt feladatok, a résztvevőknek maguknak kell meg nem oldott kérdéseket, problémákat felvetniük, majd azokra megoldást találniuk - mondta el a verseny keddi meghirdetésén Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke..."

Kulturpart.hu, 2012. november 13., kedd
Fiatal feltalálók kerestetnek

RichPoi.com, 2012. november 14., szerda
Tehetségkutató verseny indul ifjú feltalálók és kutatók számára

Weborvos.hu, 2012. november 13., kedd
Tehetségkutató indul ifjú feltalálók és kutatók számára

TechMonitor.hu, 2012. november 13., kedd
Találd fel magad, feltaláló!

ModernIskola.hu, 2012. november 13., kedd
Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Ma.hu, 2012. november 13., kedd
Maguknak kell kérdéseket felvetniük
Tehetségkutató verseny indul ifjú feltalálók és kutatók számára


IT-Business Online, 2012. november 13., kedd
Forradalmian új ifjúsági versenyt hirdettek

Epresso.hu, 2012. november 13., kedd
Indul a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Kárpátalja.ma, 2012. november 13., kedd
Tehetségkutató verseny indul ifjú feltalálók és kutatók számára

Sunshine Rádió, 2012. november 13., kedd
Tehetségkutató verseny indul ifjú feltalálók és kutatók számára

EchoTv Online, 2012. november 13., kedd
Tehetségkutató verseny indul ifjú feltalálók és kutatók számára

Videotár.mtv.hu, 2012. november 13., kedd
Ma Reggel
Utat a kreativitásnak! - Indul a 22. innovációs tehetségkutató verseny
Dr. Pakucs János a szervezőbizottság elnöke, Magyar Innovációs Szövetség


Hiradó.hu, 2012. november 13., kedd
Tehetségkutató verseny ifjú feltalálók és kutatók számára
"...Fiatal feltalálók és kutatók számára hirdette meg a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) közösen a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt..."

MTV 1, 2012. november 13., kedd
Riport
"...Utat a kreativitásnak. Indul a 22. Innovációs Tehetségkutató Verseny. Dr. Pakucs János elnök (Magyar Innovációs Szövetség)..."

MTV 1, 2012. november 13., kedd
Híradó
"...A Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő alap közösen ismét fiatal feltalálókat, tudósjelölteket keres. A versenyre a húsz év alatti magyar és határon túli diákok jelentkezését várják. Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai és matematikai témájú találmányokkal illetve kutatási eredményekkel..."

MTV 2, 2012. november 13., kedd
Híradó
"...A Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő alap közösen ismét fiatal feltalálókat, tudósjelölteket keres..."

Infó Rádió, 2012. november 13., kedd
Hírek

"...Meghirdették a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. A pályázatra az 1992. október 1-je és 1999. augusztus 31-e között született fiatalok vehetnek részt műszaki, természettudományos és informatikai témában..."

Kossuth Rádió, 2012. november 13., kedd
Krónika
"...Tehetségkutató versenyt indít fiatal feltalálók és kutatók számára a Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Médiaszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap..."

Napi Gazdaság, 2012. november 14., szerda, 7. oldal
Jelentősen módosulnak az innovációs járulékra vonatkozó előírások

Napi Gazdaság, 2012. november 14., szerda, 1+7. oldal
Változik a feltételes adómegállapítás
"...Ahol már végbement ügyletre is kérhető adómegállapítás a társasági adó mellett, az a személyi jövedelemadó, az iparűzési adó és a kisvállalkozói adó - tehát nem az áfára - ahogyan áfára tartós feltételes adómegállapítás sem kérhető - és az innovációs járulékra..."

Világgazdaság, 2012. november 14., szerda, 7. oldal
Innovációellenes helyzetet teremt a folyamatos költségcsökkentés
"...A recesszió időszakában hazánkban is egyre többen kérdőjelezik meg az egészségügyi innováció alkalmazásának hasznát, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azok hozadékával..."

Világgazdaság, 2012. november 14., szerda, 7. oldal
Prioritás vagy félrekezelt ágazat
KONFERENCIA Az egészségipar csak szlogenszinten vagy a valóságban is kitörési pont?

Fejér Megyei Hírlap, 2012. november 14., szerda, 14. oldal
Folytonos megújulás
"...A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) innovációs kollégiumának társelnökévé választották tegnap Karsai Bélát... kívánatosnak tartana egy innovációval foglalkozó államtitkárság létrehozását, vagy akár egy önálló minisztérium felállítását is, amely segítené ezen a téren a vállalkozásokat, nyomatékot adna a kutatás-fejlesztés fontosságának..."

Fejér Megyei Hírlap, 2012. november 14., szerda, 14. oldal
Innovációs akadémia

Dunaújvárosi Hírlap, 2012. november 14., szerda, 14. oldal
Innovációs akadémia

Délmagyarország, 2012. november 14., szerda, 3. oldal
Innovációs verseny
"...Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt 22. alkalommal hirdette meg tegnap a Magyar Innovációs Szövetség. A versenyen az 1992. október 1. és 1999. augusztus 31. között született, Magyarországon tanuló vagy végzett, illetve határon túli magyar fiatalok indulhatnak. A nyertesek 2,5 millió forintos pénzjutalmat kapnak, és 20 többletpontot szereznek a felvételin műszaki vagy természettudományos szakokon..."

Hajdú-Bihari Napló, 2012. november 14., szerda, 1. oldal
Minden versenyelőny mögött többlettudás áll
"...Elkészült a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia 2020 tervezete..."

Új Dunántúli Napló, 2012. november 14., szerda, 5. oldal
Egy ember is felállíthatja a hordozható szélerőművet
"...A technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre több különleges és izgalmas innovációval találkozunk a megújuló energiák terén..."

Zalai Hírlap, 2012. november 14., szerda, 3. oldal
Példát adó gyakorlat
"...A pályázat és a verseny az innovációról, az egymástól tanulás lehetőségéről, a kreativitásról és a tenni akarásról, valamint az önkormányzati igazgatásról és közszolgáltatások megújításáról szólt..."

Napló, 2012. november 14., szerda, 6. oldal
Grafén, a csodás anyag
Computerworld-Számítástechnika, 2012. november 14., szerda, 22+23. oldal
Együttműködés és költséghatékonyság az IT világában
"...A klaszterekben a vállalkozások erőforrásaik és információs, valamint szakmai tudásuk megosztásával működnek közre. Az eredmény az egyes tagok információbázisának növelése, közös termékek fejlesztése, közös szolgáltatások nyújtása. A klaszterek Nyugat-Európában beszállítói hálózatokként is sikeresen működnek sok éve..."

Belföldihírek.com, 2012. november 14., szerda
A Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégiáról tanácskoznak

Krónika.ro, 2012. november 14., szerda
Autóipari akcióterv az EU-ban

Innotéka Online, 2012. november 14., szerda
Találd fel magad!
22. Ifjúsági Tudományos És Innovációs Tehetségkutató Verseny, felhívás.


Transindex.ro, 2012. november 14., szerda
Tehetségkutató verseny indul ifjú feltalálók és kutatók számára

Prím Hírek Online, 2012. november 14., szerda
Tehetségkutató verseny indul ifjú feltalálók és kutatók számára

Médiainfo.hu, 2012. november 14., szerda
Ifjú feltalálók tehetségkutatóját támogatja a közmédia

News4business.hu, 2012. november 14., szerda
Bosch: Innovációs sikerek, tehetség menedzsment, társadalmi felelősségvállalás

Katolikusrádió.hu, 2012. november 14., szerda
Heuréka
"...Szalóki Csaba a Gödöllői Szent István Egyetem gépészmérnök hallgatója. Műszaki megoldását, pályamunkáját 3. helyezésben részesítették az Ifjúsági tudományos innovációs tehetségkutató versenyen..."

Európa Rádió, 2012. november 14., szerda
"... Interjú dr. Antos Lászlóval a 22. Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetése kapcsán..."

Infó Rádió2012. november 14., szerda
Hírek
"...Meghirdették a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt..."

Magyar Nemzet, 2012. november 15., csütörtök, 13. oldal
Egy forint támogatás hármat hozhat vissza
"...Adómentesség illethetné meg azokat a nyereségüket teljes egészében visszaforgató hazai vállalkozásokat, amelyek saját fejlesztéseik, kutatásaik révén évről évre kiemelkedő pénzügyi és innovációs eredményeket mutatnak fel - így véli a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke..."

Magyar Nemzet, 2012. november 15., csütörtök, 13. oldal
Utaznak a kedvezményre
"...Összességében milliárdokat követel az adóhivatal azoktól a vállalkozásoktól, amelyek nem az előírásoknak megfelelően vették igénybe az innovációt támogató adókönnyítést. A hatóság az idén több mint száz szabályszegést tárt fel..."

Világgazdaság, 2012. november 15., csütörtök, 1+6+7. oldal
Jó üzlet az egészségipar
"...Bár az Új Széchenyi Terv prioritásként és kitörési pontként kezeli az egészségipart, a Világgazdaság egészségipari konferenciájának résztvevői számára egyértelművé vált: egyelőre nem hogy maximálisan kiaknáznák az egészségiparban rejlő lehetőségeket, a gazdasági válság és a megszorítások számos szempontból szinte ellehetetlenítik jelenleg a szektor működését..."

Népszava, 2012. november 15., csütörtök, 11. oldal
Zöldág fesztivál
"...A tudományos és innovációs eredmények bemutatása, hétköznapi megoldások, lehetőségek keresése és kínálása is része az eseménysorozatnak..."

168 Óra, 2012. november 15., csütörtök, 32. oldal
Kátyúban
"...A Fidesz-kormány most, hogy két és fél éve van a hatalomban, elkészítette innovációs stratégiájának tervezetét, és még társadalmi vitára is bocsátotta. A harmadik évfordulóra épp elkészülhet. 2020-ra egyébként sikerült azt a nagyvonalú tervet kitűzni, hogy a nemzeti jövedelem 1,8 százalékát költsük kutatásfejlesztésre..."

Figyelő, 2012. november 15., csütörtök, 7. oldal
A régi és az újak kockázatai
"...a kifulladó export- és befektetésvezérelt politikával szemben a belső fogyasztásnak és az innovációnak biztosítanak elsőbbséget..."

Magyar Narancs, 2012. november 15., csütörtök, 40+41. oldal
Kezdő tízpróbások
"...Ebben a kavarodásban sikerült néhány hallgatónak és oktatónak egyéni sikereket elkönyvelnie. Létrejött a Losonczi Áron által jegyzett, azóta világhírnévre szert tett üvegbeton, Domokos Gábor és Várkonyi Péter pedig megalkotta az addig csak elméletileg létező testet, a Gömböcöt, amit a Rubik-kockával emlegetnek egy napon..."

Heti Válasz, 2012. november 15., csütörtök, 90. oldal
Keleti nyitás, nyugati lehetőségek
"...Nyitni Kelet felé hasznos, de egyidejűleg célravezető keresni a nyugati lehetőségeket. A Nyugat kockázati tőkéseit csábítani kell, például innovációs ötletekkel..."

Észak-Magyarország, 2012. november 15., csütörtök, 9. oldal
Nemcsak szakmabelieket várnak az Itrend 2012-re

Új Dunántúli Napló, 2012. november 15., csütörtök, 5. oldal
Innováció a vállalkozásokért

Hajdú-Bihari Napló, 2012. november 15., csütörtök, 17. oldal
Stratégiai partnerségi megállapodás
"...Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök és Bogsch Erik, a Richter Gedeon Gyógyszergyár Nyrt. vezérigazgatója. A megállapodás szerint a felek együtt kívánnak működni egyebek között a gyártásfejlesztés, az innováció és kutatás - fejlesztés, a képzési együttműködés fejlesztése területén is..."

Hajdú-Bihari Napló, 2012. november 15., csütörtök, 17. oldal
Országos Tisztújító Küldöttgyűlés a Parlamentben
"...Idén a Mercur Díjat Bogsch Eriknek, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójának a gyógyszeriparban végzett két évtizedes áldozatos vezetői munkájáért, az innováció területén elért szakmai eredményeiért és a Richter Gedeon Nyrt. hazai és nemzetközi piacokon történő sikeres érvényesüléséért ítélték oda..."

Hajdú-Bihari Napló, 2012. november 15., csütörtök, 17. oldal
Szemléletmód, magatartásforma
"...A világban minden a fejlesztésre, az innovációra épül, s csak rajtunk múlik, hogy hogyan tudjuk azt a hatalmas szellemi kapacitást használni, amely a mi országunkban is rendelkezésünkre áll..."

Hajdú-Bihari Napló, 2012. november 15., csütörtök, 17. oldal
Innovációs díj 2012.

Hajdú-Bihari Napló, 2012. november 15., csütörtök, 20. oldal
Innovációs tevékenység fejlesztése a kis- és középvállalati szektorban

Vas Népe, 2012. november 15., csütörtök, 3. oldal
Hogyan védjük meg a szellemi tulajdont?

InfoGyőr.hu, 2012. november 15., csütörtök
Tehetségkutató verseny indul ifjú feltalálók és kutatók számára

Szegedma.hu, 2012. november 15., csütörtök
Innovációs tehetségkutató verseny huszonkettedszer

ITbusinessOnline.org, 2012. november 15., csütörtök
Tehetségkutató verseny indul ifjú feltalálók és kutatók számára

Inno-Hír, 2012. november 15., csütörtök
Tehetségkutató verseny indul ifjú feltalálók és kutatók számára

Magyar Hírlap Online, 2012. november 15., csütörtök
Innováció, oktatás és vidékfejlesztés a jövő szolgálatában

Magyar Hírlap Online, 2012. november 15., csütörtök
Kiugrási lehetőség az innováció

Hírek.ma.hu, 2012. november 15., csütörtök
"Nagy hangsúlyt kell helyezni az innováció ösztönzésére"

Figyelő.hu, 2012. november 15., csütörtök
Cséfalvay: a növekedés fontos feltétele az innováció

Magyarországon.hu, 2012. november 15., csütörtök
Cséfalvay: kulcsfontosságú lesz az innováció

Hiradó.hu, 2012. november 15., csütörtök
Magyar Nemzet: több mint száz cég élt vissza az innovációs járulékkal

Hiradó.hu, 2012. november 15., csütörtök
Cséfalvay: A növekedés fontos feltétele az innováció

Echo TV, 2012. november 15., csütörtök
Hírek
"...Összesen 3,4 tized milliárd forintot követel az adóhivatal azoktól a társaságoktól, amelyek nem az előírásoknak megfelelően vették igénybe az innovációt támogató adókönnyítést - tudta meg a Magyar Nemzet..."

Infó Rádió, 2012. november 15., csütörtök
"...NAV követelések az innovációs adókönnyítés nem megfelelő használata miatt..."

Infó Rádió, 2012. november 15., csütörtök
"...Összesen 3,4 milliárd forintot követel az adóhivatal azoktól a társaságoktól, amelyek nem az előírásoknak megfelelően vették igénybe az innovációt támogató adókönnyítést..."

Lánchíd Rádió, 2012. november 15., csütörtök
Hírek
"...20 éves a Heuréka program Magyarországon. Az évforduló alkalmából tartanak ma konferenciát..."

Lánchíd Rádió, 2012. november 15., csütörtök
Riport
"...Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Fiatal Vállakozók Országos Szövetsége..."

Magyar Hírlap, 2012. november 16., péntek, 10. oldal
Kiugrási lehetőség az innováció
"...A nagyvállalatok már régen felismerték az innovációban rejlő lehetőségeket, a kisebb cégek most indulhatnak el ezen az úton. Gondot jelent, hogy hiányoznak a gyors növekedésre képes vállalatok..."

Magyar Nemzet, 2012. november 16., péntek, 12. oldal
Dupla pénz innovációra
"...Kutatás-fejlesztéssel (K+F) és innovációval foglalkozó vállalatok segítését célozza a Nemzetgazdasági Minisztériumban nemrég elkészült innovációs stratégia, amely a következő nyolc évben megduplázná a forrásokat - jelentette be tegnap Cséfalvay Zoltán..."

Világgazdaság, 2012. november 16., péntek, 4. oldal
Az innovatív start-up vállalkozásoké a jövő
"...Nagy szükség van a start-up vállalkozásokra, mivel most dől el a jövő gazdasági struktúrája - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán..."

Világgazdaság, 2012. november 16., péntek, 10. oldal
Nagyobb figyelmet kapnak a kkv-k

Népszabadság, 2012. november 16., péntek, 3. oldal
Nobel-díjasok petíciója
"...Negyvennégy Nobel-díjas kutató és hat Fields-érmes tudós nyílt levélben figyelmeztette Európa vezető politikusait arra, hogy ne engedjék csökkenteni a 2014-2020-as ciklusban a kutatásra, innovációra fordítható pénzügyi keretet..."

Fejér Megyei Hírlap, 2012. november 16., péntek, 6. oldal
Álmodnak és lépnek is
"...A 2008-as válságra már az innováció kezdeteként tekintenek. Grósz Ákos fiatalvállalkozóként arra buzdította a hallgatókat, merjenek vállalkozni, s értéket teremteni..."

Petőfi Népe, 2012. november 16., péntek, 6. oldal
Az innovatív start-up vállalkozásoké a jövő

Új Dunántúli Napló, 2012. november 16., péntek, 6. oldal
Az innovatív start-up vállalkozásoké a jövő

Zalai Hírlap, 2012. november 16., péntek, 6. oldal
Inkubálnák a gazellákat
"...Magyarország növelni szeretné a kutatás-fejlesztésre fordított összegeket, az itthon dolgozó kutatók számát pedig 37 ezerről 56 ezerre bővítenék 2020-ig..."

Új Néplap, 2012. november 16., péntek, 6. oldal
Az innovatív start-up vállalkozásoké a jövő

Inform lapok melléklete, 2012. november 16., péntek, 33. oldal
A szürkeállomány megvan, de a tőke hiányzik

Kisalföld, 2012. november 16., péntek, 2. oldal
Feltaláló 3D-ben, lendület a Mobilisben

Budapest Business Journal, 2012. november 16-28., 16. oldal
R&D at bay with new strategy just around the corner
"...But while the government is about to announce its new National Innovation Strategy in a few weeks, the current state of play seems to show that previous strategies have failed to deliver the expected results..."

Stop.hu, 2012. november 16., péntek
Innovatív cég alapításához naprakész szolgáltatás a Go!no

DebreceniNapilap.hu, 2012. november 16., péntek
A növekedés fontos feltétele az innováció

Zalaihírlap.hu, 2012. november 16., péntek
Másfélszeresére növelnék 2020-ig a K+F-re fordítható forrásokat

National Geographic Magyarország, 2012. november 16., péntek
Ifjú feltalálók és kutatók versenye

Promenad.hu, 2012. november 16., péntek
Tehetséges fiatalok kerestetnek

Portfolio.hu, 2012. november 16., péntek
Bogsch: nagy szükség lenne a kiszámíthatóságra

Infó Rádió, 2012. november 16., péntek
Hírek
"...Jelentős fejlesztésekre készül a kutatás - fejlesztés területén a következő években a Richter..."

Rádió Orient, 2012. november 16., péntek
Hírek
"...Magyar-Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottság...  A közös projektek alapvetően az infrastruktúra fejlesztésére irányulnak, emellett azonban a vidékfejlesztés, a kutatás - fejlesztés és a határon átnyúló munkavállalás is a fő témák között szerepeltek..."

Kelet-Magyarország, 2012. november 17., szombat, 2. oldal
A tudomány ünnepéről

Hajdú-Bihari Napló, 2012. november 17., szombat, 2. oldal
A tudomány ünnepéről

Nógrád Megyei Hírlap, 2012. november 17., szombat, 1+2. oldal
Napenergiát szunnyadó megyénknek!
"...Az Európai Unió 2020-as stratégiája már ismert, hiszen tematikus célkitűzései között főként a kutatás, az innováció, a környezetvédelem, az erőforrások nagyobb hatékonyságú kihasználása, a kis- és középvállalkozások versenyképesebbé tétele szerepel..."

Piac&Profit Online, 2012. november 18., vasárnap
Innovációs járulék: egy hónap múlva határidő!

Piac&Profit Online, 2012. november 18., vasárnap
Szélsőségek felé sodródik Európa

Tőzsde Fórum, 2012. november 18., vasárnap
Nem lehet szőnyeg alá söpörni a társadalmi feszültsége

HVG.hu, 2012. november 18., vasárnap
Újabb adótörvények: emelik az energiaellátók és energiaitalok adóját

Origo.hu, 2012. november 18., vasárnap
A kábelszolgáltatókra is kiterjesztik a pornóadót

InfóRádió.hu, 2012. november 18., vasárnap
A kínaiak az információtechnológiában akarnak domborítani

InfóRádió.hu, 2012. november 18., vasárnap
Így módosítják az adótörvényeket

Napi Gazdaság, 2012. november 19., hétfő, 16. oldal
Az innováció és a fejlesztés komoly versenyelőnyt jelent
"...Az Epson mindig is erős volt azokon a területeken, amelyek speciális megoldást igényelnek, erről, a kutatás-fejlesztésről és a piaci részesedésről beszélgettünk Fábián Miklóssal, a cég magyarországi vezetőjével..."

Napi Gazdaság, 2012. november 19., hétfő, 16. oldal
Innovációs pályázatot indított az RFH
"...Idén első alkalommal írja ki az RFH Ecospinning Díjat a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. (RFH), a díj célja, hogy a magyar vállalkozók és vállalkozások bármely ok miatt "fiók mélyén porosodó" fejlesztési ötleteit és terveit a felszínre hozza..."

Világgazdaság, 2012. november 19., hétfő, 2. oldal
22. Ifjúsági tudományos és innovációs Tehetségkutató Verseny
(2012/2013-as tanév)

Világgazdaság, 2012. november 19., hétfő, 15. oldal
"A növekedéshez bizalomra van szükség"
"...A hazai kis- és középvállalkozások szempontjából különösen nehéz a jelenlegi gazdasági környezet, ám az alkalmazkodni képes cégek most is érvényesülhetnek a piacon - nyilatkozta lapunknak Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. Úgy látja: a magyar gazdasági növekedés beindításához a strukturális reformok végrehajtása mellett elengedhetetlen a bizalom helyreállítása is..."

Fejér Megyei Hírlap, 2012. november 19., hétfő, 6. oldal
Hiányzó szakemberek

Észak-magyarország, 2012. november 19., hétfő, 7. oldal
Kipróbálható a varázsceruza is

Agro Napló, 2012. november 19., hétfő, 22+23+24. oldal
Hagyományosan, de másképp
"...Hosszabb távon a világ népességnövekedése, a klímaváltozás, a helyi időjárási anomáliák, a vízhiány fokozódása és a világszinten legsúlyosabban ható termőföldcsökkenés az, amelyekkel számolni kell, illetve hogy lesz-e pénzük innovációra a kormányoknak, vagy a szociális szintű kiadásaik viszik-e el a pénzt..."

Piac és Profit, 2012. november 19., hétfő, 6. oldal
A változás ügynökei
"...több olyan intézkedést is megfogalmaztak, amely elősegítené a társadalmi vállalkozások forrásszerzését. Ilyen a mikrohitelek felvételének megkönnyítése vagy az unió társadalmi változással és innovációval foglalkozó programja keretében egy 90 millió eurós pénzügyi eszköz létrehozása..."

Haszon nőknek, 2012. november 19., hétfő, 42+43. oldal
KELL EGY JÓ ÖTLET

24 Óra, 2012. november 19., hétfő, 7. oldal
Külpiacok éltetik a gyógyszeripart

Békés Megyei Hírlap, 2012. november 19., hétfő, 7. oldal
Külpiacok éltetik a gyógyszeripart

Heves Megyei Hírlap, 2012. november 19., hétfő, 7. oldal
Külpiacok éltetik a gyógyszeripart

Petőfi Népe, 2012. november 19., hétfő, 7. oldal
Külpiacok éltetik a gyógyszeripart

Somogyi Hírlap, 2012. november 19., hétfő, 7. oldal
Külpiacok éltetik a gyógyszeripart

Tolnai Népújság, 2012. november 19., hétfő, 7. oldal
Külpiacok éltetik a gyógyszeripart

Új Dunántúli Napló, 2012. november 19., hétfő, 7. oldal
Külpiacok éltetik a gyógyszeripart

Új Néplap, 2012. november 19., hétfő, 7. oldal
Külpiacok éltetik a gyógyszeripart

Tempus Közalapítvány Online, 2012. november 19., hétfő
22. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny

Népszava Online, 2012. november 19., hétfő
Matolcsy: bővül a brazil-magyar együttműködés

MNO.hu, 2012. november 19., hétfő
Döntöttek az adóváltozásokról

Élelmiszer Online, 2012. november 19., hétfő
Újabb adóváltozások

OrientPress, 2012. november 19., hétfő
Tovább alakítják az adórendszert

Prae.hu, 2012. november 19., hétfő
Uniós ötletpályázat formatervezőknek

Médiainfo.hu, 2012. november 19., hétfő
Versenyt hirdetnek a 3D rajzszoftver fejlesztői

Hiradó.hu, 2012. november 19., hétfő
Magyar beszállítói nap a BMW kutatás-fejlesztési központjában

Magyar Hírlap, 2012. november 20., kedd, 10. oldal
A növekedést az autógyárak dinamizálják
"...Az Audi, a Mercedes és az Opel nagyszabású beruházásai nem pusztán az autóiparnak és a képzési rendszernek adnak lökést, hanem a nemzetgazdaság egészére is jelentős hatást gyakorolnak. Olyannyira, hogy csak a Mercedes-gyárral is jelentősen nőnek hazánk exportkapacitásai, miután az idén és jövőre az éves exportbővüléshez, illetve az ország EU-s exportpiaci részesedésnövekedéséhez is mintegy egy-egy százalékot tesz hozzá az új kecskeméti üzem. A GDP-t egyébként összesen 2-2,5 százalékkal növelhetik a magyarországi autógyárak..."

Magyar Nemzet, 2012. november 20., kedd, 4. oldal
Jutalmakon is spórolnak az egyetemek
"... Friedler Ferenc rektor... azért tudják a megszorítások ellenére is fenntartani a képzések magas színvonalát, mert az egyetem nem egyszerű oktatóintézményként, hanem oktató-kutató-innovációs intézményként működik, és a bevételek hatvan százalékát a kutatási, illetve innovációs projektek adják..."

Népszabadság, 2012. november 20., kedd, 2. oldal
Új laboratórium
"...Új kutató laboratóriumot adtak át az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán..."

24 Óra, 2012. november 20., kedd, 2. oldal
Műszaki tudomány ünnepe

Napi Online, 2012. november 20., kedd
Díjazzák a merész, innovációs ötleteket

Napi Online, 2012. november 20., kedd
Nagy változásokra készülhetünk

Napi Online, 2012. november 20., kedd
Az ötletek fele Budapestről jön
"...Az innováció a mai modern gazdaság egyik legfontosabb hajtóereje - mondta a Napi Gazdaság által szervezett "Az ötlettől az üzleti sikerig 2012" elnevezésű konferencián Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, aki szerint változásokra van szükség a hazai rendszerben..."

Világgazdaság Online, 2012. november 20., kedd
Cséfalvay: magas hozzáadott értékű termelés kell

Tőzsde Fórum, 2012. november 20., kedd
Cséfalvay: szükség van a magasabb hozzáadott értékű termelésre

HVG.hu, 2012. november 20., kedd
Cséfalvay: magas hozzáadott értékű termelés kell

Hír3.hu, 2012. november 20., kedd
Cséfalvay: szükség van a magasabb hozzáadott értékű termelésre

Privátbankár.hu, 2012. november 20., kedd
Megszavazták az újabb megszorításokat, átalakul az adórendszer

Kapos.hu, 2012. november 20., kedd
Pályázati kedvetlenség uralkodik a kisvállalkozások körében

MNO.hu, 2012. november 20., kedd
Középpontban a vállalatok

168óra Online, 2012. november 20., kedd
Alig van magyar innováció a Fidesz óta

Felvidék.ma, 2012. november 20., kedd
Brüsszel elképzelése és a kohéziós politika jövője

Új Szó Online, 2012. november 20., kedd
Farkas Iván a kohéziós politika jövőjéről

Hiradó.hu, 2012. november 20., kedd
A kormány januárban fogadhatja el az innovációs stratégiát

Hiradó.hu, 2012. november 20., kedd
Cséfalvay: A magasabb hozzáadott értékű termelésé a jövő

Infórádió.hu, 2012. november 20., kedd
Cséfalvay: Szükség van a magasabb hozzáadott értékű termelésre

Infó Rádió, 2012. november 20., kedd
Hírek
"...Cséfalvay Zoltán (államtitkár) - Napi Gazdaság és a Magyar Innovációs Szövetség közös konferenciáján..."
Infó Rádió, 2012. november 20., kedd
Hírek
"...A vállalatok állnak a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia tervezetének középpontjában..."

Gazdasági Rádió, 2012. november 20., kedd
Hírek
"...A fenntartható növekedéshez stabilitásra, a felzárkózáshoz pedig magas hozzáadott értékű termelésre van szükség - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Napi Gazdaság és a Magyar Innovációs Szövetség közös konferenciáján..."

Napi Gazdaság, 2012. november 21., szerda, 1+2. oldal
Végre jó időszak elé néz a kutatás-fejlesztés
"...A magyarországi kutatás-fejlesztés sokat változott az elmúlt két évben, a közeljövő azonban ennél is jelentősebb javulást ígér - derült ki a Napi Gazdaság innovációs konferenciáján. Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára szerint a jelenlegi állás szerint az EU Horizon 2020 programjában mintegy 81 milliárd eurót fordíthatnak a területre, ami több mint ötven százalékkal haladja meg a 2014-ben záruló időszak büdzséjét..."

Napi Gazdaság, 2012. november 21., szerda, 16. oldal
A nap idézete
"...A legutóbbi változtatásokkal az adórendszer átalakítása befejeződött - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Napi Gazdaság innovációs konferenciáján..."

Népszabadság, 2012. november 21., szerda, 12. oldal
Az EU új, gazdaságélénkítő költségvetéséről

Népszava, 2012. november 21., szerda, 16. oldal
Szijjártó fél éve 9,4 millióba kerül
"...Legutóbb Kuvaitban járt mintegy másfél millió forintért, ahol többek között innovációs együttműködésről egyeztetett..."

Computerworld-Számítástechnika, 2012. november 21., szerda, 17. oldal
BME kutatóegyetemi program IKT kiemelt kutatási terület
"...A BME 2010-ben nyerte el a kutatóegyetemi címet, melyhez kapcsolódóan öt kiemelt kutatási területet határozott meg..."

Computerworld-Számítástechnika, 2012. november 21., szerda, 17. oldal
Novemberben újra indul az Open Academy
"...November végén több száz informatikus vehet részt a BME és a BalaBit közös, ingyenes képzésén. A szervezők ezúttal az IT-üzemeltetéssel foglalkozó szakembereknek kedveztek az igazán impozáns tematika összeállítása során..."

Computerworld-Számítástechnika, 2012. november 21., szerda, 22. oldal
Változó hangsúlyok az uniós finanszírozásban
"...A minap tartotta a versenyképességi operatív programokat elemző éves nemzetközi konferenciáját a MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. A rendezvényen elhangzott, hogy Magyarország minden rendelkezésére álló európai uniós forrást határidőn belül le fog kötni, és le is kíván hívni. Arról is szó esett, hogy az EU a következő - 2013-ban kezdődő - hétéves fejlesztési ciklusban az "okos" megoldások és a kkv-k támogatását állítja a közös finanszírozás középpontjába..."

MNO.hu, 2012. november 21., szerda
Ebben állapodott meg Orbán Viktor

MNO.hu, 2012. november 21., szerda
Európa rosszul teszi, ha erre indul

OrientPress, 2012. november 21., szerda
Egészségiparba fektet a DBH Investment

OrientPress, 2012. november 21., szerda
EU büdzsé 2014-2020: erős és rugalmas költségvetés kell a frakciók szerint

Hir24.hu, 2012. november 21., szerda
Már nem egy multival szívott el békepipát Orbán

Informatika&Tudomány Online, 2012. november 21., szerda
A cégek nem ismerik fel a náluk dolgozó tehetségeket

Gazdaság.ma.hu, 2012. november 21., szerda
Átalakítást javasol az oktatásban az Európai Bizottság

Metropol.hu, 2012. november 21., szerda
Szépvölgyi János: A felfedezők felfedezése

Infó Rádió, 2012. november 21., szerda
Hírek
"...Januárban fogadhatja el a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégiát a kormány..."

Gazdasági Rádió, 2012. november 21., szerda
Hírek
"...A fenntartható növekedéshez stabilitásra, a felzárkózáshoz pedig magas hozzáadott értékű termelésre van szükség - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Napi Gazdaság és a Magyar Innovációs Szövetség közös konferenciáján..."

Világgazdaság, 2012. november 22., csütörtök, 4. oldal
Versenyképes lehet-e egy magyar tulajdonú cég?
"...Mit ér a vállalat, ha magyar? Erről a kérdésről rendez konferenciát a Világgazdaság ma Budapesten a Gellért Szállóban. A rendezvény előtt arról kérdeztük a résztvevőket, hogy egy magyar tulajdonú cég mennyire lehet versenyképes egy külföldi tulajdonúval szemben..."

Világgazdaság, 2012. november 22., csütörtök, 7. oldal
22. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny
(2012/2013-as tanév)

Világgazdaság, 2012. november 22., csütörtök, 16. oldal
Túl erős a verseny a pénzügyi szektorban?
"...Vannak azonban területek, amelyekben a szabadalmak egyáltalán nem hatásosak - a pénzügyi szolgáltatásoké például ilyen. A verseny ugyanakkor nyilvánvalóan itt is erősíti az innovációt..."

Heti Válasz, 2012. november 22., csütörtök, 36. oldal
Mindenben megújulni

Napi Gazdaság, 2012. november 22., csütörtök, 5. oldal
Torz a magyarországi gyógyszer-támogatási rendszer
"...Szükséges egy stabilitási megállapodás, a kiszámíthatóság ugyanis elengedhetetlen az innovációk és foglalkoztatás bővüléséhez - hívta fel a figyelmet az IGYE elnöke..."

168Óra, 2012. november 22., csütörtök, 50. oldal
AZ IJESZTŐ SEMMI

Napi Gazdaság, 2012. november 22., csütörtök, 5. oldal
Újra kell tervezni az egészségügy működését
"...A bizonyítékon alapuló döntéshozatal nyomán kevesebb lenne a befogadott technológia, és ki kellene állni megmondani - ami politikailag nagyon nehéz feladat -, hogy nem vagyunk elég gazdagok az összes elérhető innováció biztosításához..."
Népszabadság, 2012. november 22., csütörtök, 2. oldal
Ujhelyi és az MSZP offenzívája
"...Ujhelyi az elmúlt napokban részt vett a shenzheni innovációs és technológiai high-tech kiállításon is (a szocialista politikus volt az expó díszvendége), ahol hat kínai miniszterrel és miniszterhelyettessel tárgyalt, többek között a magyar innovációs cégek lehetőségeiről..."

Délmagyarország, 2012. november 22., csütörtök, 4. oldal
Nemzeti konzultáció

Műszaki Magazin Online, 2012. november 22., csütörtök
Találd fel magad! - tehetségkutató
"...Ismét megrendezésre kerül az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny, immáron 22. alkalommal..."

Borsod Online, 2012. november 22., csütörtök
Versenyképesség: új erőforrások az egyetemek

Kitekintő.hu, 2012. november 22., csütörtök
Nagyobb büdzsé nélkül is javítható a magyar pozíció

MiNap.hu, 2012. november 22., csütörtök
Egyetemi tudásbázis és ipari felhasználás

INSIDERblog.hu, 2012. november 22., csütörök
Jeremie II. - villáminterjú a CoreVenture-rel

GazdaságiRádió.hu, 2012. november 22., csütörtök
Fazekas: az agrárstratégia nélkülözhetetlen eleme a kutatás

Gazdasági Rádió, 2012. november 22., csütörtök
Hírek
"...Francois Hollande francia köztársasági elnök... Azt hangsúlyozta, hogy forrásokat kell előteremteni a kutatás, az innováció, a közlekedés és az infrastruktúra céljaira, és kiemelte a mezőgazdaságot is..."

Magyar Hírlap, 2012. november 23., péntek, 11. oldal
Az agrárkutatás befektetés, stratégiai cél
"...A hazai agrárkutatás nélkülözhetetlen eleme a Nemzeti vidék- és mezőgazdasági stratégiának - jelentette ki tegnap Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Hangsúlyozta, közhasznú tevékenység a kutatás-fejlesztés és innováció, amely javítja az ágazat eredményességét. A Vidékfejlesztési Minisztérium partnerségi megállapodást kötött a Szent István Egyetemmel..."

Napi Gazdaság, 2012. november 23., péntek, 8. oldal
A Fémalk vezére lett az év üzletembere

Délmagyarország, 2012. november 23., péntek, 3. oldal
Innovációs stratégiáról a SZAB-ban

Fejér Megyei Hírlap, 2012. november 23., péntek, 6. oldal
Innovatívabb gazdálkodók

Dunaújvárosi Hírlap, 2012. november 23., péntek, 6. oldal
Innovatívabb gazdálkodók

24 Óra, 2012. november 23., péntek, 3. oldal
Most megadták a módját
"...A hétéves programozási időszak alapjaiként a tehetséget, a tudást, az innovációt és a gazdaságot jelölte meg..."

Észak-Magyarország, 2012. november 23., péntek, 8. oldal
Versenyképesség: új erőforrások az egyetemek

Ma.hu, 2012. november 23., péntek
Nem terveznek
Csak belföldön aktívak a romániai kis- és középvállalatok


INSIDERblog.hu, 2012. november 23., péntek
Innovációs Stratégia vita - 1. rész

Délmagyarország Online, 2012. november 23., péntek
Innovációs stratégiáról a SZAB-ban

ATV, 2012. november 23., péntek
Híradó
"...Az egykori pénzügyminiszter szerint azért nincs IMF-hitel, mert a Valutalap azt mondja, hogy a kormány intézkedései nem hoznak fenntartható fejlődést, sőt folyamatosan építik le az innovációt, az újítást és a gondolkodást..."

HVG, 2012. november 24., szombat, 52+53+5454. oldal
Vesztőhely
Uniós pénzosztás Orbán vezényletével
"...A kormányfő által személyesen irányított Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság túlvállalásokkal próbálja megakadályozni az uniós támogatások elvesztését..."

Magyar Hírlap, 2012. november 24., szombat, 9. oldal
Példamutató a biomasszaprogram

"...Hazánkban meglehetősen ritkaságszámba megy, hogy egy technológiai innovációs program megvalósítását megelőzően társadalomtudósok vegyék birtokba az érintett települést azzal a céllal, hogy a lakosság szociokulturális jellemzőit feltérképezzék..."

Magyar Nemzet, 2012. november 24., szombat, 9. oldal
Ellensúlyozhatja az EU gyengülését a Balkán

"...Sokszínűséget, innovációs képességet, természeti erőforrásokat és a gazdasági növekedés lehetőségét importálhatja az Európai Unió, ha exportálja belső stabilitását és a tagállamok közös értékeit - mondta Martonyi János tegnap Berlinben..."

Népszabadság, 2012. november 24., szombat, 1+7. oldal
Jobb a semmi?
"...Van Rompuy a tanácskozás után kiemelte: abban egyetértettek, hogy az európai növekedésre és innovációra többet kell költeni, s emlékeztetett, hogy tervezetében az előző pénzügyi kerethez képest 50 százalékkal nagyobb az erre szánt összeg (igaz, ezt a csütörtök éjjeli tervezet már jelentősen csökkentette volna)..."

Népszabadság, 2012. november 24., szombat, 9. oldal
Szabad a zóna
"...Két új adókedvezményt vezet be a kormány a vállalkozásoknak jövő évtől, a cél most is az, mint az összes többi eddigi könnyítéssel, a foglalkoztatás bővítése. A tervek szerint szabad vállalkozási zónákat alakítanának ki, s az ott működő cégek az új, legalább százmillió forintos beruházásuk üzembe helyezését követő öt évben alacsonyabb munkáltatói terhekkel számolhatnak, ha növelik a dolgozói létszámot… Dávid Ferenc szerint az jó irány, hogy az innovációt támogatná a kormány, de nagyon pontosan definiálni kell a végrehajtási rendeletben, hogy mi számít tudományos fokozatnak, hogy milyen munkakörben kell dolgoznia a kedvezményezettnek..."

Hajdú-Bihari Napló, 2012. november 24., szombat, 5. oldal
Kutatás az agráriumban
"...Fazekas Sándor közhasznú tevékenységnek nevezte a kutatás-fejlesztést és innovációt az agráriumban, amely javítja az egész ágazat eredményességét, növeli annak jövedelemtermelő képességét és szerepe a piaci igényekkel és a társadalom elvárásaival párhuzamosan folyamatosan nő..."

Hír24.hu, 2012. november 24., szombat
Matolcsy lesújt: az egyetemek a túlélésért küzdenek

NOL.hu, 2012. november 24., szombat
Szabad a zóna
Adózás - Munkahelyteremtő kedvezményekkel ösztönözne a kormány


Erdely.ma.hu, 2012. november 24., szombat
Nem terveznek, nem pályáznak a kis- és középvállalatok

Új Ász, 2012. november 25., vasárnap, 13. oldal
Elköltünk négymilliárdot az okosokra
"...A cél érdekében a tudományos fokozattal rendelkező munkatársakat a kutatóműhelyek január 1-jétől bőkezű kedvezmény mellett alkalmazhatják..."

Vasárnapi Hírek, 2012. november 25., vasárnap, 4. oldal
Falhoz állított egyetemek
"...Egyáltalán miért támogatja a hallgatókat az állam? A világ minden csücskében egyetértés van arról, hogy a felsőoktatásban megszerezhető tudás nem egyszerűen a hallgatók magánprofitja, hanem a társadalom számára is jelentős előnyöket rejt magában, amiért áldozni, érdemes… az innovációs járulék törvényi változása 2012-ben 600 millió, 2013-tól pedig 1,1 milliárd forint csökkenést okoz a 2011. évi bevételekhez képest..."

Népszava Online, 2012. november 25., vasárnap
Hét év a tét

168Óra Online, 2012. november 25., vasárnap
Három megállapodást készül aláírni Orbán

Ma.hu, 2012. november 25., vasárnap
Három megállapodás várható
Orbán hivatalos látogatást tesz hétfőn Szlovéniában


Infórádió.hu, 2012. november 25., vasárnap
Szlovéniában tárgyal Orbán Viktor

Klub Rádió, 2012. november 25., vasárnap
"...Az uniós fejlesztési pénzek csökkentése nem fenyegeti a regionális projekteket Szokolai Örs, a Közép-Európai Városkutatási és Innovációs Nonprofit Kft vezetője szerint..."

Napi Gazdaság, 2012. november 26., hétfő, 11. oldal
Egy sokszínű csapat kreatívabb, hatékonyabb és innovatívabb
"...Nálunk az ajtók nemcsak nyitva vannak, hanem gyakorlatilag nincsenek - mondta lapunknak Bohács Bernadette, a Legjobb munkahely felmérésen idén az ezer főnél nagyobb vállalati kategóriában harmadik helyen végzett Ericsson Magyarország Kft. hr-területért felelős ügyvezető igazgatója..."

Napi Gazdaság, 2012. november 26., hétfő, 18. oldal
Győr és a régió is "jó lapokkal indul"

Fejér Megyei Hírlap, 2012. november 26., hétfő, 6. oldal
A gazdaság gerincét adják
"...szemben a nagyvállalatokkal, a kisebbek rugalmasabbak, nyitottak az innovációra, az új partnerségre, képesek közelebb kerülni a vevőkhöz is..."

Dunaújvárosi Hírlap, 2012. november 26., hétfő, 3. oldal
Hatékony energia
"...Az innovációval és az energiatakarékossággal összefüggő minikonferenciát rendez a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara november 27én, kedden délelőtt a városi Vállalkozók Házában..."

Napló, 2012. november 26., hétfő, 15. oldal
Tovább szélesítik együttműködésüket
"...A VKIK és a PE már 2008. februárjában szándéknyilatkozatban rögzítették több éves szakmai, tudományos, kutatás-fejlesztési, innovációs és vállalkozási területekre kiterjedő közös tevékenységüket..."

Várható események

A kockázati tőke emberi korlátai

A Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség az Anonim Innovátorok Klubjának 8. rendezvényén a hazai kockázati tőke és a befektetésre vágyó cégek, csapatok felkészültsége, alkalmassága kerül terítékre november 29-én a MÜSZI-ben (1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1., III. emelet; bejárat a Somogyi Béla utca felől).

Tervezett program:
18.00 - 18.20 Mire megtanultam a leckét, már új lecke van
Ort Attila (S.T.A.R.) prezentációja - a hazai kockázati tőke-helyzet szubjektíven
18.20 - 19.00 VC Pitch - hazánkban egyedülálló módon a kockázati tőkebefektetők (VC - venture capital) mutatkoznak be (szigorúan) 2+1 percben
(2 percben saját magukról, 1 percben egy korábbi, nem nevesített esetükről, amelyben kifejezetten emberi okok miatt nem jött létre befektetés)
19.00 - 20.00 Az asztal másik oldalán - beszélgetés a kockázati tőkebefektetések emberi oldaláról, a ki nem helyezések lélektanáról, a befektetésbarát ötletgazda és start-up befektető szempontból vágyott attitűdjeiről, az "investment ready" állapotról
20.00 - 20.30 Kötetlen levezetés, informális feldolgozás a MÜSZI közösségi terében (zene, bor, üdítő, ping-pong asztal)

MÜSZI-t támogató belépő: 500 Ft

További információ: Erős Barbara, e-mail: erosb@demnet.org.hu, web: http://www.facebook.com/events/247219292071476/?notif_t=plan_user_invited

EU-pályázatok véghajrája - konferencia kkv-knak

A Zöld Újság Zrt./ Világgazdaság "EU-pályázatok véghajrája - konferencia kkv-knak" címmel tart szakmai rendezvényt 2012. december 6-án, a Danubius Hotel Gellértben (1111 Budapest, Gellért tér 1.).

Tervezett program:

9.05 - 9.35 Új megoldások a pályáztatásban
Csepreghy Nándor, helyettes államtitkár, NFM
9.40 - 10.05
A pályázatok tanulságai
Barta E. Gyula, vezérigazgató, MAG Zrt.
10.10 - 11.10 Így pályáztunk mi - gyakorlati példák sikeres pályázatokra
Birgés Tibor, igazgató, Ferro-Press
Petrányi Csaba, polgármester, Újszilvás
11.15 - 11.35 A pályázatok utóélete
(megvalósítás, elszámolás, mire kell figyelni, mik a buktatók)
Essősy Zsombor, vezérigazgató, MAPI
Kérdések, válaszok
11.40 - 11.55 Kávészünet
12.00 - 12.20 Banki támogatás a pályázat sikeréhez
Dr. Tamás Gábor, ügyvezető igazgató - Vállalati üzletfejlesztés, UniCredit
Bank Hungary Zrt.
12.25 - 13.00
Kerekasztal-beszélgetés
Pályázatíróval vagy anélkül? (Hasznosak vagy csak a pénzt viszik a pályázatírók?)
- Semperger Kinga, ügyvezető, ProjectMine
- Csikesz Tamás, ügyvezető, DFT-Hungária
13.05 - 13.45 Mi jön 2014 után?
(Több vagy kevesebb lesz a pénz? Milyen új szabályok várhatók...)
Szalóki Flórián, miniszteri biztos, EU főtárgyaló 2014-20
Szűcs Tamás, a magyarországi Európai Uniós képviselet vezetője
13.50 - Svédasztalos ebéd

A rendezvény regisztráció díjas, melynek összegét a jelentkezési lap (jellap 1206 EU konf.doc) tartalmazza.

Bővebb információ Moharos Andrea, szervezési projektvezetőtől kérhető a 489-1115-ös telefonszámon, vagy a konferencia@vg.hu e-mail címen.

M2M Konferencia és Partnertalálkozó
X. Non-Voice Klub

Tagvállalatunk, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. idén is megrendezi innovatív tudásbörzéjét, melyet immár X. alkalommal mutat be partnereinek, valamint az M2M alkalmazások iránt érdeklődők számára, 2012. december 12-én, a Spoon Restaurant állóhajón (1052 Budapest, Vigadó tér 3. kikötő; a Hotel Inter-Continental előtt a Dunán).

A rendezvény célja egy egyedülálló, hazai fejlesztésű M2M szolgáltatási ökoszisztéma bemutatása, amely ötvözi az mHealth, eHealth, properties, facilities, transportation, logistics, securities és az eLearning területét. A részletes program ide kattintva érhető el.

A MISZ tagjai számára a rendezvényen való részvétel kedvezményes (5 000 Ft). A szervezők kérik, a jelentkezési lapon ezt jelezzék.

Regisztráció: www.mohanet.hu/konferencia menüpont alatt, legkésőbb 2012. december 7-ig. További információ: Munkácsy Rózsa, vezérigazgatói asszisztens, tel.: +36-20/590-4796,
e-mail: r.munkacsy@mohanet.com

Forrásteremtés távoktatási tanfolyam

A Pályázatfigyelő (Pafi) internetes tanfolyamot indít, amelyen megtanulhat forrásokat szerezni tervei megvalósításához. Aki tud interneten keresztül levelezni és weboldalakat böngészni, annak a tanfolyamon való részvétel nem jelent problémát. A tanfolyam során elektronikus kapcsolatot tarthat a tanfolyam tanárával.

A tanfolyamra többféle szinten lehet jelentkezni.
Kategóriák és költségek:
- Egyéni tanulóként követheti a heti élő adásokat, bármikor megnézheti azok felvételeit, tanulmányozhatja a különböző szakmai anyagokat.
  Ára: 14 000 Ft, amely tartalmazza az áfát
- Ha házi feladatai javítását is kéri, akkor azokat beküldheti, és a Pafi rendszeresen értékeli.
  Ára: 26 000 Ft, amely tartalmazza az áfát
- Konzultációkat is kérhet mindezeken felül témánként egyszer, azaz összesen kilenc alkalommal.
  Ára: 48 000 Ft, amely tartalmazza az áfát

A képzés tanárai:
- Kovács Edit, közösségfejlesztő,
- Huszerl József, a Pafi főszerkesztője

A jelentkezés folyamatos, s az alábbi linken lehetséges.

További információ: Pafi Szerkesztőség (mobil: 30/659-6388, cím: 1011 Budapest, Corvin tér 8.), ill. Huszerl József tanfolyamvezető (mobil: 30/94-99158, skype: huszerl.jozsef), web: http://forrasteremtes-tanfolyam.pafi.hu

Projekt-tervezés és pályázatírás távoktatási tanfolyam

A Pályázatfigyelő (Pafi) internetes tanfolyamot indít, amelyen megtanulhat projektet tervezni és pályázatot írni: az ötlet megfogalmazásától a pályázati űrlapok kitöltéséig az aktuális (pályázati vagy projekt-) ötletét fejlesztve, lépésről lépésre, saját ritmusában haladhat végig a projekt kidolgozásának folyamatán.

Kinek ajánlják?
Ez a tanfolyam azoknak szól, akik nem gyakorlott pályázatírók, de most saját maguk akarnak megtervezni egy projektet, megírni és beadni egy pályázatot. Aki tud interneten keresztül levelezni és weboldalakat böngészni, annak a tanfolyamon való részvétel nem jelent problémát. A tanfolyam során elektronikus kapcsolatot tarthat a tanfolyam tanárával.

A tanfolyamra többféle szinten lehet jelentkezni. Kategóriák és költségek:
- Egyéni tanulóként egy korábbi tanfolyam felvételeit láthatja és tanulmányozhatja a különböző szakmai anyagokat, három hónapig. A tanulást bármikor elkezdheti.
  Ára 6 000 Ft+áfa
- Ha házi feladatai javítását is kéri, akkor azokat beküldheti és a Pafi rendszeresen értékeli.
  Ára 16 000 Ft+áfa
- Konzultációkat is kérhet mindezeken felül témánként egyszer, azaz összesen kilenc alkalommal.
  Ára 38 000 Ft +áfa

A képzés tanárai:
- Kovács Edit, közösségfejlesztő
- Halpern Péter, a Budapesti Gazdasági Főiskola projektvezetés-tanára,
- Huszerl József, a PAfi főszerkesztője

A jelentkezés folyamatos, s az alábbi linken lehetséges.
További információ: Pafi Szerkesztőség (mobil: 30/659-6388, cím: 1011 Budapest, Corvin tér 8.), ill. Huszerl József tanfolyamvezető (mobil: 30/94-99158, skype: huszerl.jozsef), web: http://tanfolyam.pafi.hu/

Pályázati felhívások

22. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY (2012/2013-as tanév)

Találd fel magad!

Kik indulhatnak? - Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1992. október 1. és 1999. augusztus 31. között született fiatal. Egyetemisták, főiskolások közül csak elsőévesek vehetnek részt a versenyen, akkor, ha a munkájukat az egyetem, főiskola megkezdése előtt elkezdték. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is.

Mit lehet nyerni?
I. díj: (max. három) havi 30 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
II. díj: (max. három) havi 20 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
III. díj: (max. négy) havi 10 000 Ft-os ösztöndíj egy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is. A legjobb pályamunkát beadott határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösztöndíját kapja meg.
Az első és második helyezett fiatalokat segítő egy-egy tanár egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.
Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján 20 többletpontot kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2013. szeptember 17-22. között Prágában, az EU által, rendezendő "Fiatal Tudósok Versenyén" való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni (3500-7000 euró).
A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok további nemzetközi versenyen, utazásokon vehetnek részt, többek között pl. a nagy teljesítményű és felhasználóbarát számítástechnikai projektet kidolgozó pályázók közül 2 fő a Google zürichi központjába látogathat.

Mivel lehet nevezni? - Pályázni lehet műszaki, természettudományi, informatikai, környezetvédelmi, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

Hogyan kell jelentkezni? - A kidolgozandó vagy megoldandó feladat max. 2 oldalas vázlatát doc formátumban kell eljuttatni e-mailben 2013. január 7-én, 15 óráig beérkezően.

A nevezésnek tartalmaznia kell: a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a megoldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt, a konkrét megvalósítás módját,
továbbá: a résztvevő(k) nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, nyelvtudását; iskolájának (munkahelyének) nevét és címét; a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, lakcímét, e-mail címét és telefonszámát.

Kik döntenek? - A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap 2013. február 11-ig. (A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.)

Hogyan tovább? - Az I. fordulóban elfogadott pályázatok tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását, ill. a fejlesztés eredményét 2013. május 3-án, 15 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára. Csatolni lehet a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket.

Mit értékelnek? - A probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke; az írásos anyag, ill. műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, ill. az elkészített eszköz működőképessége; a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió) és hasznosíthatósága; az eredmények világos értelmezése.

Egyéb tudnivaló? - A bemutatásra alkalmas pályaműveket 2013. júniusában kétnapos kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők, ill. szeptemberben is bemutatásra kerülnek a Kutatók Éjszakáján. Az ünnepélyes díjátadásra a júniusi kiállítás megnyitóján kerül sor.
A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag támogathatják. A verseny szervezői közreműködnek az indo­kolt költségek megtérítésében.

A verseny fővédnöke:
Dr. Hoffmann Rózsa, államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A verseny Társ-fővédnöke:
Németh Lászlóné, miniszter, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

A projekt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

A Verseny támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Iparfejlesztési Közalapítvány, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Puskás Tivadar Közalapítvány, Magyar Telekom Nyrt., B. Braun Medical Kft., GE Hungary, Paksi Atomerőmű Zrt., Google, Intel
Siemens Zrt., Ericsson Magyarország Kft., EGIS Gyógyszergyár Nyrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., 77 Elektronika Kft., Innomed Medical Zrt., Sanatmetal Kft., NI Hungária Software és Hardware Kft., Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, DBH Investment Zrt., Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége

Médiatámogatók:
Főtámogató: MTVA
Támogató: Világgazdaság, Technika Műszaki Szemle

A pályázatok beérkezési helye (a pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet):
Magyar Innovációs Szövetség - 1036 Budapest, Lajos u. 103.,
tel.: 430-3330, fax: 240-7020; e-posta: innovacio@innovacio.hu;
részletes felhívás: www.innovacio.hu,
A verseny titkára: Riba Nikolett, marketing menedzser

A Környezet Védelméért

Tagszervezetünk, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) pályázatot hirdet "A Környezet Védelméért" díj elnyerésére.

A Díj alapításának célja, hogy a kiemelkedő környezetvédelmi-ipari és szolgáltatási tevékenységet folytatóknak olyan erkölcsi támogatást biztosítson, amely a vállalkozásoknak és kimagasló életmunkásságot felmutató személyeknek elismertségét erősíti és ismertségét növeli.

Pályázni három kategóriában lehet:
- Vállalkozás - új fejlesztés
- Nemzetközi együttműködés
- Magánszemély

Pályázati határidő: 2012. december 1.
A kitöltött pályázati űrlapokat, ill. magánszemélyek esetén az ajánlást elektronikus formában a kszgysz@kszgysz.hu emailen várják.

További információ: Czibók Ágnes, nemzetközi kapcsolatok felelőse, KSZGYSZ,
tel.: +361/350-7274, e-mail: kszgysz@kszgysz.hu,
web: www.kszgysz.hu/index.php/hu/dijak/koernyezet-vedelmeert-dij

Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap keretében megjelent a "Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása" című pályázat. A konstrukció célja a szellemi alkotások hazai vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló tevékenységek támogatása. Az Új Széchenyi Terv felhívására maximum 600 ezer, ill. 2 millió forint nyerhető el, többek között találmányok szabadalmaztatására.

A felhívás 200 millió forint keretösszeggel kerül kiírásra. Hazai iparjogvédelmi tevékenység esetén maximum 600 ezer forint, míg külföldi oltalomszerzéssel és fenntartással kapcsolatos pályázat esetében legfeljebb 2 millió forint támogatás ítélhető oda.

Pályázatok benyújtása 2012. december 10-től a keret kimerüléséig folyamatosan, de legkésőbb 2013. június 30-ig lehetséges.

A kiírásra magyarországi lakhellyel rendelkező természetes személyek, mikro-, kis- és középvállalkozások, költségvetési szervek, non-profit szervezetek jelentkezhetnek.

A pályázatok könnyített eljárással kerülnek elbírálásra és új elemként támogathatók a szabadalmak megelőző előkészítési költségei is.

További információ: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tel. (kék szám): 06-40/638-638,
e-mail: nfu@nfu.gov.hu, web: www.nfu.hu/doc/3799
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, fax: 240-7020, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.