XXII. évf. | 2012. október 16. | 18. szám

Hírek

Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Nemzeti Innovációs Hivatal

Szakirodalom-figyelő
Sajtószemle
Várható esemény
Pályázati felhívásHírek | Magyar Innovációs Szövetség

Innovációs és Fejlesztési Eseti Bizottság ülése

2012. október 2-án, az Országgyűlés Innovációs és Fejlesztési Eseti Bizottsága Budapesten, a Képviselői Irodaházban ülést tartott.

A Bizottság megtárgyalta, ill. megvitatta - Nikodémus Antal bevezetését követően - a kutatási infrastruktúra fejlesztéséről az elmúlt 2-3 hónapban folytatott társadalmi konzultáció következtetéseit. Második ügyrendi pont keretében Földi Enikő, az NFM helyettes államtitkára tájékoztatását hallgatta meg a szegedi lézerkutató projekt állásáról.
A Bizottság egyöntetűen vette tudomásul, hogy a mostani ciklusban 47 Mrd Ft ráfordítást tervezve, a projekt előkészítése felgyorsult, és 2013. I. negyedévében a kivitelezési munkák is megkezdődnek.

Az Innovációs és Fejlesztési Eseti Bizottság tagjaként az ülésen részt vett dr. Pakucs János, a Szövetség tiszteletbeli elnöke is.

Mesterségünk Címere konferencia

A Budapesti Kereskedelmi Kamara 2012. október 2-án „Mesterségünk Címere - Új trendek az EU és a hazai ifjúságpolitikában. Fejlődési utak és lehetőségek az ifjúsági tehetséggondozás területén és tanácsadásban, a fiatalok munkaerő-piaci integrációjának érdekében” címmel konferenciát szervezett. Az 50 fős szakmai konferencián Szövetségünket Deme Gábor alelnök képviselte, aki „Milyen lehetőségei vannak a tehetséges fiataloknak az innovatív kkv-nál?” címmel tartott előadást.

Elmondta, hogy a KKV-knak számos előnyük van a multikkal szemben, így például a bizalmi légkör, a családias hangulat, valamint a folyamatos visszajelzés a munkáról. Az innovatív kkv-k kapcsán kiemelte, hogy általában műszaki területen tevékenykednek, valamint ezek a vállalatok több lábon állnak és igen színes az ilyen cégek palettája. Ezeken a helyeken megbecsülik a fiatalok munkáját, tisztában vannak az előnyeikkel, nagyobb feladatokat kapnak, mint a nagy cégeknél, és hosszú távon terveznek együttdolgozni a munkatársaikkal. Az előrejutási lehetőséggel kapcsolatban azt mondta, bár nincs karrierterv, idővel feljebb lehet jutni a ranglétrán, a fizetés átlagosnak mondható, de jelentősek lehetnek a béren kívüli juttatások.

Svéd-Magyar Innovációs Fórum

Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, valamint vezető svéd vállalatok képviselői által először került megrendezésre a Svéd-Magyar Innovációs Fórum, 2012. október 4-én, az Ericsson Magyarország K+F Központjában, Budapesten. 

A Fórum célja a két ország szakértői eszmecseréjének elősegítése volt, tekintettel arra, hogy Svédországban és Magyarországon is most készül a nemzeti innovációs stratégia. A Fórumot Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete, valamint Dr. Cséfalvay Zoltán, parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár nyitotta meg.

Ezt követően Carl Bildt, Svédország külügyminisztere mondott beszédet, kiemelte, hogy a sikeres innovációs környezet elengedhetetlen feltétele az egységes piac, a megfelelő szabályozási rendszer, valamint a szabad társadalom jelenléte.

A panelbeszélgetéseken négy kiemelt témát vitattak meg a résztvevők. Az újonnan alakuló (start-up) cégek szerepéről tartott panelbeszélgetésben Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke hangsúlyozta: a támogatási rendszerben el kell különíteni a start-up cégeket egymástól, iparági és megtérülési szempontok szerint, nem lehet „one size fits all” alapon kijelenteni, hogy felkaroljuk őket.

Jelenleg a kockázati tőkebefektetők főként az 5 év alatti megtérülésű befektetési lehetőségeket karolják fel, az állam hozzájárulhat ahhoz, hogy ne vesszenek el az ennél hosszabb idő alatt megtérülő ötletek se. A kezdeti lépések után pedig célszerű, hogy a bankok és a kockázati tőkebefektetők vegyék át a terepet a vállalkozások sikerre vitelében. A legfontosabb start-up területek egyebek mellett az informatika, a biotechnológia, valamint a nanotechnológia, de egy igazán eredeti ötlettel már meglévő piaci szegmenseket is érdemes fejleszteni.

Ipari Park Tanács kihelyezett ülése

2012. október 10-én az Ipari Park Tanács (IPT) dr. Lenner Áron Márk helyettes államtitkár elnökletével hatodik, kihelyezett ülését tartotta a Székesfehérvári Polgármesteri Hivatalban. Szövetségünket az ülésen Bolyky János Antal alelnök, a Tanács tagja képviselte.

Az ülés nyilvános, első részében először az IPT tagjainak és a jelenlévő partner szervezeteknek, valamint a térség ipari parkjainak a bemutatkozására került sor, ehhez kapcsolódóan megvitatásra került a parkok működése és fejlesztési lehetősége.

Ezt követően az ipari parkokkal kapcsolatos aktuális kormányzati politika és a fejlesztés alatt álló Ipari Park Portál bemutatására és részletes megvitatására került sor. Ennek keretében számos javaslat érkezett az IPT tagjaitól, pl.: a Tudományos Park státusz várható kritériumait, a barnamezős ipari parkokra vonatkozó pályázati kritériumokat, az ipari parkokat sújtó telekadó, a fejlesztéseket akadályozó Natura 2000 bejegyzések és az ipari parkokban foglalkoztatható innovációs menedzserek, vagy az ilyen szolgáltatás támogatására szolgáló pályázati lehetőségek tárgyában.

Az ülés zárt, 2. részében az IPT egy területbővítési kérelmet vitatott meg és hozott határozatot e tárgyban.

Intel® Educator Academy EMEA 2012

A Magyar Innovációs Szövetség, a Mladí vedci Slovenska (Szlovákia), a Národní institut detí a mládeze Ministerstva skolství (Csehország) és az Intel Technology Poland sp. z o.o. (Lengyelország) közös pályázatának eredményeképpen - a Visegrádi Alap támogatásával - a szeptember 23-26. között, Pozsonyban megrendezett Intel® Educator Academy EMEA konferencián Magyarországról öt fős delegáció vett részt:
- Főző Attila, Educatio (kormányzat)
- Frehr Ágnes, projekt koordinátor (meet the scientist)
- Prof. Ormos Pál, MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (tudományos verseny)
- Dr. Szvathné Dr. Szalay Márta, Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (kormányzat)
- Szilasi Tamás, MOBILIS Közhasznú Nonprofit Kft. (tudományos játszóház).

A konferencia meghatározó témája a természettudományos oktatás (STEM: Science, Technology, Engineering and Mathematics) helyzete a világban és a javítás lehetőségei, módjai volt. A plenáris előadásokon túl két szekcióban folyt az értekezés: A STEM iskolai oktatás részletei, ill. a tudományos versenyek szerepe az oktatásban.

A természettudományos oktatás általános (és hazánkra különösen jellemző) válsága mellett örvendetes jelenség, hogy néhány ország, elsősorban az Egyesült Királyság, szép sikereket tud felmutatni. A jó példák részleteit elemezve a résztvevők munkacsoportokban igyekeztek összefoglalni a tanulságokat, a javítás lehetőségeit. Az oktatás struktúrájának lényeges elemei a meghatározó állami kontroll a tanterv összeállításában és a nagyvonalú fenntartásban, ugyanakkor egyre fontosabb az ipar szerepvállalása is. Nagy szerepet tulajdonítanak a társadalmi elfogadottság formálásának, ebben kiemelt helyet foglalnak el a tudományos versenyek. E versenyek jó esetben hierarchikus szerkezetbe szerveződnek, ennek eredménye a jó hatásfokú kiválogatás a legszélesebb merítéssel, ráadásul így a népszerűsítés hatása is kiterjed a teljes társadalomra.

IBC Europe 2012

Az „Intel® Business Challenge Europe 2012” c. Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny célja egyetemista fiatalok üzleti, innovációs tevékenységének elősegítése; átütő, újszerű technológiák elterjesztése. A verseny hazai szakmai partnere, a Magyar Innovációs Szövetség javaslatára a nemzetközi mentorok közé választották Miskolczy Csaba szakértőnket, aki a verseny európai döntőjén 2012. szeptember 24-26. között Sopotban, Lengyelországban képviselte Szövetségünket.

Az európai döntőbe 24 csapat jutott be. A startupok harmada biotech és tudományos témájú, csaknem 40% interaktív vagy webes és mobilos szolgáltatás volt, a maradék 10-10%-nyi ötlet pedig zöld energiával vagy éppen oktatási ötlettel foglalkozott.

A győztes egy dán biotechnológiai csapat lett, a Biosyntia, amely 25 ezer dollárral és egyhetes Berkley-i kurzussal lett gazdagabb. A második helyezett a bolgár Imagga lett, akiket Miskolczy Csaba is mentorált. Ők 15 ezer dollárt nyertek. Harmadik pedig - a szintén mentorált - dán IRsee csapat lett, a Black Siliconnal közösen, amely 10 ezer dolláros pénznyereményt jelentett.

Az európai döntő győztesei részt vehetnek az Intel® Global Challenge döntőjén, amelyet 2012 novemberében Berkeley-ben (CA) rendeznek meg.

Üzleti Angyal Klub

Október 8-án, a Startup Underground szervezésében újraindult a budapesti Greenpointban az Üzleti Angyal Klub, amelyet korábban az Innostart rendezett. A klub egy olyan zártkörű, befektetés-ösztönző eseménysorozat, amely célja a tőkét kereső startup-ok összehozása a befektetési célpontokat kereső üzleti angyalokkal és más kockázatitőke-befektetőkkel.

Az első klubestet Dr. Pakucs János, Szövetségünk tiszteletbeli elnöke, a korábbi klubok főszervezője nyitotta meg, majd Mark White, Szilícium-völgybeli ügyvéd beszélt a nemzetközi üzleti angyal trendekről.

A bemutatkozott projektek között volt egy 360 fokban látó kamerarendszer turisztikai célú felhasználásra és a dohányzás-mentességet segítő füstmentes légernyő. Bemutatkozott egy olyan biobanki tevékenységet végző projekt is, amely amerikai gyógyszergyárak részére kíván szövetmintákat értékesíteni. De hallhattunk a hazai szélerőmű kapacitás megduplázását tervező Alerion Kft. befektetési tervéről is.

A klubülésen csaknem 50 fős, zártkörű befektetői kör vett részt. A következő esemény várhatóan november 14-én lesz, melyre jelentkezni az info@suu.hu címen lehet.

Kitüntetés a Feltalálók Nemzetközi Napján

A Feltalálók Egyesületei Nemzetközi Szövetsége (IFIA) az innováció és a feltalálói tevékenység legkiválóbb támogatóinak elismerésére alapított Bogsch Árpád Emlékérmet adományozott Ivo Josipovićnak, Horvátország köztársasági elnökének és Bendzsel Miklósnak, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökének. A kitüntetettek a rangos szakmai elismerést október 13-án, Zágrábban vették át a Feltalálók Nemzetközi Napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Pro Progressio díjátadó

Október 3-án, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Oktatói Klubjában már 4. alkalommal díjazta a BME Pro Progressio Alapítványa azokat a középiskolákat, ill. pedagógusokat, akiknek diákjai kiemelkedően szerepelnek a hazai és a nemzetközi, műszaki és természettudományi tárgyakhoz kapcsolódó tanulmányi versenyeken. Szűkebb és tágabb környezetükben ismeretterjesztő tevékenységet végeznek, ill. diákjaikat az emelt szintű érettségire ösztönzik.
Az elismeréseket Dr. Pakucs János, az alapítvány kuratóriumának elnöke és Dr. Péceli Gábor, a BME rektora adta át az ünnepélyes díjátadón, ahol 10 tanár és 13 középiskola részesült több mint 6 millió Ft támogatásban.

Ipari Parkok Versenyképességi Díj 2012

Az Ipari-, Tudományos-, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesület (IPE) az Iparfejlesztési Közalapítvány szakmai támogatásával pályázatot hirdetett a 2012. évi Ipari Parkok Versenyképességi Díj elnyerésére. 2012. október 1-ig 7 pályázat érkezett be.

A szervezeti önértékelés keretében elkészített pályázatok alkalmasak a pillanatnyi helyzet feltérképezésére, s a visszajelzésekkel kiegészülve a fejlesztendő területek felszámolásához, ill. a helyi stratégia kialakításához nyújtanak felbecsülhetetlen segítséget.

A pályázati hatékonyság érdekében az IPE 6 regionális tájékoztatót szervezett. A regionális tájékoztatók másik célja volt, hogy elindítsanak egy szakmai párbeszédet úgy az ipari parkok és az IPE, mint az ipari parkok és a leendő betelepülő vállalkozások között. Ehhez hatékony eszköznek bizonyultak a rendezvények szerves részét képező kerekasztal beszélgetések. A regionális tájékoztatók sorozata 2012. szeptember 17-én, Tatabányán zárult.

MVM Jövő Hídja

Közel húszezer látogató volt kíváncsi a hazai innovációkra és tudományos fejlesztésekre szeptember 22-én, az MVM Jövő Hídja rendezvényen. A Lánchídon és a Széchenyi téren felállított standokon a legrangosabb hazai egyetemek és cégek mutatták be fejlesztéseiket. 
 
A tudománynépszerűsítő eseményen - melynek fővédnöke Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter volt - bemutatkozott többek között a Solar Decathlon nemzetközi, egyetemek közötti hallgatói verseny, melynek célja a napenergiával összefüggő építészeti megoldások elősegítése, népszerűsítése. Rendkívüli népszerűségnek örvendett az Óbudai Egyetem tésztahíd törésbemutatója és a Műegyetem mérnökei által fejlesztett első magyar műhold, a MASAT1.

Frost Díj 2012

2012. szeptember 27-én, Londonban vehette át a Fitorex Kft. a Frost&Sullivan 2012-es „Product Differentiation Excellent Award” díját a cég által kifejlesztett, YASO® nevű szabadalmaztatott, egészséges élelmiszeripari alapanyagért.

Az amerikai székhelyű Frost&Sullivan minden évben olyan cégnek ítéli oda a díjat, amely egyedi tulajdonságokkal rendelkező, kiváló minőségű, a meglevő piaci trendeknek és a fogyasztók igényeinek tökéletesen megfelelő terméket fejleszt.

A YASO® speciális csíráztatási eljárással előállított, GMO-mentes, teljes értékű fehérjeforrás. A YASO®-t felhasználhatják éttermek, a sütőipar, a tészta és készétel gyártók, vagy akár a húsipar, koleszterinszegény, egészségesebb termékek készítésére. Az új YASO® üzem októberben kezdi meg működését Sződön.

A Fitorex Kft.-t, melynek Dr. Szilbereky Jenő az ügyvezetője, beválasztották a novemberben megrendezendő Health Ingredients Europe kiállítás keretei között kiosztásra kerülő Weight & Hunger Management Innovation of the Year jelöltjei közé is.

FP7 tájékoztató rendezvény

Több mint negyven szervezet és vállalkozás küldte el képviselőjét 2012. október 25-én a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), az Enterprise Europe Network - Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Pécsi Tudományegyetem által szervezett pécsi tájékoztató rendezvényre.

Lakics Péter, a kamara alelnökeként köszöntötte a megjelenteket, míg dr. Helyes Zsuzsa, a Szentágothai János Kutatóközpont nevében üdvözölte a jelenlevőket, hangot adva azon reményének, hogy bizonyára többen is sikeres pályázat nyertesi lehetnek a közeljövőben. Kolossváryné Dr. Juhász Györgyi, a NIH főosztályvezető-helyettese részletes áttekintést adott a magyar részvétel eddigi eredményeiről és a hátralévő időszak várható sikerarányáról. Ezt követően két szekcióban folytatódott a rendezvény.

Tóthné Vizkelety Barbara a környezetvédelemmel, Lorencz Kinga az energiával kapcsolatos pályázati részleteket ismertette, Bottka Sándor az infokommunikációs, Márkus Eszter pedig a Marie Curie csereprogram adta lehetőségeket osztotta meg a résztvevőkkel. A rendezvény összefoglalásaként a résztvevők közös fórumon tehették fel kérdéseiket.

Az előadások anyagai megtalálhatók a kamara honlapján.

VRIC taggyűlés

Tagszervezetünk, a Veszprémi Regionális Innovációs Centrum (VRIC) Nonprofit Kft. 2012. szeptember 28-án tartotta soron következő taggyűlését veszprémi székhelyén. Az ülésen Szövetségünket mint résztulajdonost Dr. Szépvölgyi Ákos regionális igazgató képviselte.

A taggyűlés a VRIC 2012. 1-3. negyedévi gazdálkodása mellett áttekintette a szolgáltatási portfolió megújításának lehetőségét. A tulajdonosok döntöttek arról, hogy a társaság gazdálkodásának alapos áttekintése után kiemelt hangsúlyt fektetnek az új, vagy megújított tevékenységekre. Ezek közül, várhatóan 2013-tól hangsúlyos lesz a régió meghatározó klasztereinek, ill. azok tagvállalatainak nyújtott szolgáltatások, különösen a K+F+I projektek menedzselése területén. A szolgáltatási tevékenységek megújításában a MISZ a továbbiakban is aktívan segíti a szervezetet.

Hírek | Magyar Fiatal Tudósok Társasága

Magyar különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Európa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetségkutató és -kiválasztó versenyét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét szeptember 21-26. között, Pozsonyban rendezték meg.

A Magyar Innovációs Szövetség által, a 2011/2012. évben megrendezett 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny fődíjasa, Papp Gergely valamint Hollós Ádám és Ludmány Balázs, a két első díjas pályázatának készítője képviselte. A magyar delegációt Ivánka Gábor, a verseny zsűrijének tagja vezette, aki versenyzők szakmai felkészítésében is részt vett.
 
A pozsonyi döntőn Papp Gergely rezonanciális-tölcsérű neodym hangszórója a verseny egyik legjelentősebb díjában, a Szlovák Szabadalmi Hivatal 2000 eurós különdíjában részesült.
A szeptember 25-i verseny díjátadó ünnepségen részt vett többek között Dušan Čaplovič, szlovák oktatási miniszter is.

Kutatók éjszakája

A hetedik esztendeje méltán népszerű tudományos ismeretterjesztő fesztivál, a Kutatók éjszakája idei programjaira 2012. szeptember 28-án került sor, amely főként a pályaválasztás előtt álló fiatalokat kívánta megszólítani.

A térítésmentes fesztivál Budapesten 38 helyszínen várta az érdeklődőket, köztük a Science Parkban, az Ericsson Kutatás-fejlesztési Központjában, ahol a  21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb pályamunkáival ismerkedhettek meg a résztvevők. A kiállítást az Ericsson Magyarország Kft., mint a Kutatók éjszakája nagyvállalati partnere és az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny egyik szponzora biztosította.

Az ifjúsági verseny tizenéves fiataljai standjaikon poszterek, prototípusok és egyéb szemléltető eszközök segítségével mutatták be pályamunkáikat, többek között egy teljesen új elektronikai megoldást tartalmazó, saját szabadalommal védett hangszórót, egy új elven működő optikai földrengés-előrejelzőt, a számítógépes hibaüzenetek mélylélektanát vizsgáló üzenetkezelő rendszert, ill. egy intelligens ökoházat.
A résztvevők ezen kívül kipróbálhattak még hallássérülteknek kifejlesztett játékkonzolt, egy légzésvezérelt számítástechnikai egeret, sőt még egy kerékpáros balesetvédelmi ruhát is magukra ölthettek.
A fiatal tehetségekre több ezer látogató volt kíváncsi.

Előadás az Európa Pontban

Szeptember 28-án, a Kutatók éjszakáján Énekes Péter és Köpenczei Gergő, MAFITUD-tagok a Prime Time Communications és Szubjektív Értékek Alapítvány felkérésére, az Európa Pontban szerepeltek.

Az este Mérő László matematikus előadásával kezdődött, majd a Ustream és a Prezi.com képviselője beszélt arról, hogyan lett egy jó ötletből egy még jobb üzlet. Ezt követően a folyamat egy korábbi fázisára, az ötlet megszületésére terelődött a szó. Énekes Péter és Köpenczei Gergő számára nagy élmény volt egy kötetlen beszélgetésben részt venni olyan emberekkel, akik már sikeres üzletet tudhatnak maguk mögött.

A meghívást a fiatalok azzal érdemelték ki, hogy a világ legnagyobb tehetségkutató versenyén, a Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF), májusban a legjobb 4 között végeztek Pittsburgh-ben (USA), „Az s(n) számelméleti függvény használhatósága kódolási célokra" c. pályázatukkal. Az ISEF-en való részvételüket a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért helyezésük alapján érdemelték ki.

Csibi Sándor ösztöndíj

Október 10-én, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) I épületében, a Pro Progressio Alapítvány díjátadó ünnepségén vehette át a Csibi Sándor Ösztöndíjat Köpenczei Gergő, MAFITUD-tag, Csiby Éva, alapítótól. A díjátadáson részt vett Dr. Vajta László, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja, valamit Dr. Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány kuratóriumi elnöke is.
 
Az ösztöndíj a BME azon aktív, BSc, MSc vagy PhD tanulmányokat folytató hallgatóinak ítélhető oda, akik az adott évben kiemelkedő kutatási vagy szakmai eredményeket értek el a hírközléselmélet, információelmélet, ill. kódoláselmélet szakterületeken. Az ösztöndíjakat első alkalommal 2010-ben adták át, és azóta évente egy alkalommal ítélik oda egy személynek. Az ösztöndíj összege 1 millió Ft.

Hírek | Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Bogsch Árpád szobrot avattak

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) Kamaratermében, 2012. szeptember 24-én felavatták Bogsch Árpád mellszobrát, Borbás Tibor szobrászművész alkotását, Szentiványi Lászlóné Bogsch Emília adományát. A szoboravatás alkalmából dr. Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke méltatta Bogsch Árpád életművét, közéleti és szakmai tevékenységét.

Bogsch Árpád, a modern szellemi tulajdonvédelmi rendszer alapító atyja, 1919. február 24-én született Budapesten. 1942-ben megszerzett jogi doktorátusát követően ügyvédként dolgozott, majd 1948-ban, Párizsban az UNESCO Szerzői Jogi Igazgatóságának lett munkatársa.

Pályafutását 1954-től az Amerikai Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatalának jogtanácsosaként folytatta, 1959-ben amerikai állampolgár lett. Európába 1963-ban tért vissza, amikor a Szellemi Tulajdon Oltalmára Létesült Egyesített Nemzetközi Irodák (BIRPI) igazgatóhelyettesi posztjára kapott kinevezést. Páratlan szakmai életútja a BIRPI utódszervezeteként 1970-ben létrejött Szellemi Tulajdon Világszervezetében (WIPO) főigazgató-helyettesi megbízatásával kezdődött, ezt követően 1973-tól 1997-ig négy mandátumon keresztül, 24 éven át töltötte be a WIPO főigazgatói és az új növényfajták oltalmára létesült Nemzetközi Unió (UPOV) főtitkári felelős pozícióit.

Kutatás-fejlesztési minősítési eljárás módszertani útmutatója

Az innovációs törvény értelmében 2012. február 1-jétől a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) hatósági jogkörben eljárva látja el a kutatás-fejlesztési tevékenységek, projektek minősítésének feladatát.

A minősítés két típusú tevékenységet foglal magába: elsődlegesen a vállalkozások által önkéntesen kezdeményezhető előzetes minősítési eljárás lefolytatását, másodsorban pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) utólagos adóellenőrzési eljárásaiban való szakértői közreműködést. Amikor az adóhatóság az utólagos ellenőrzés során - szakértőként - keresi meg az SZTNH-t, a cél elsősorban a NAV mint jogalkalmazó szerv munkájának szakmai támogatása.

Az előzetes minősítési eljárás keretében az SZTNH arról nyilatkozik, hogy az ügyfél által benyújtott dokumentáció alapján a kérelem benyújtását követően megvalósítandó projekt vagy projektrész kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősül-e. Az SZTNH által jogerős határozatban kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősített projektet más hatóságnak is ilyennek kell tekintenie, így a minősítés felhasználható a kutatás-fejlesztési támogatási rendszer keretein belül benyújtott pályázatok K+F tartalmának igazolására, valamint a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adó- és járulékkedvezmények érvényesítésére.

Az előzetes minősítési eljárás jobb megismertetése, valamint a kutatás-fejlesztést végző vállalatok és kutatóhelyek tájékoztatása, ill. az eljárás kiszámíthatóbbá tétele érdekében az SZTNH 2012. szeptember 24-én kiadta a kutatás-fejlesztési minősítési eljárás módszertani útmutatóját.
www.sztnh.gov.hu/k_plusz_f/Vegleges_modszertani_utmutato_20120926.pdf
Az útmutató amellett, hogy megpróbálja kézzelfoghatóvá, közérthetővé tenni a kutatás-fejlesztési tevékenység meghatározását, elhatárolja a K+F körébe nem tartozó tevékenységeket, illetve példákkal segíti az egyes típusok - alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés - meghatározását. A dokumentum részletesen bemutatja az előzetes minősítési eljárás folyamatát és ismerteti az SZTNH minősítési szempontjait.

Patent Prosecution Highway

Közös ún. „Patent Prosecution Highway” (PPH) projektre vonatkozó megállapodást írt alá a koreai és magyar szellemitulajdon-védelmi hivatal a genfi magyar misszión, 2012. október 2-án. A megállapodás Dr. Kim Ho-Won főbiztos és Dr. Bendzsel Miklós elnök általi aláírása fontos mérföldkő a két hivatal közötti együttműködés történetében.

A PPH megállapodások értelmében az a bejelentő, akinek a bejelentésében foglalt legalább egy igénypont vonatkozásában kedvező döntést hoz az egyik ország nemzeti hatósága, a vizsgálat gyorsított lefolytatását kérheti a másik ország hivatalához benyújtott - a korábbi bejelentésnek megfelelő - bejelentése tekintetében.

Az első PPH megállapodást a Japán Szabadalmi Hivatallal kötötték meg, amelyet továbbiak követtek az Osztrák Szabadalmi Hivatallal, a Finn Szabadalmi és Lajstromozási Nemzeti Hivatallal, valamint az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalával.

Hírek | Nemzeti Innovációs Hivatal

FP7 NMP Szakmai Nap

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), a Norria Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökséggel közösen „Nanotechnológiák, anyagtudományok, gyártástechnológiák" (NMP) tématerületeken szakmai napot tartott szeptember 26-án, Miskolcon.

A NIH nevében Dr. Deák Csaba elnökhelyettes, nyitó előadásában áttekintést adott a Hivatal szerepéről, a hazai K+F+I eredményeinek hasznosítását, piacra jutását célzó kezdeményezésekről, eredményekről.

Dr. Gyulai József akadémikus, a tématerület szakértője átfogó előadást tartott az NMP jelentőségéről, szerepéről és más tudományterületekkel, technológiákkal való összekapcsolódásáról. Dr. Dobróka Mihály, a Miskolci Egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettese bemutatta az egyetemet, külön kiemelve számos olyan NMP tématerületen végzett K+F projektet, amelyek kiváló példáját mutatja az EU FP7 együttműködéseknek.

Ezt követően Dr. Nyiry Attila, a Norria Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. vezetője tért ki az Észak-magyarországi régió kompetenciáira, a Hetedik Keretprogramban, azon belül pedig az NMP tématerületen nyújtott teljesítményére/eredményeire.

Szakirodalom-figyelő

Mikael Krogerus - Roman Tschappeler: 52 döntési modell - A stratégiai gondolkodás kézikönyve - HVG Könyvek, 2012
Dr. Osman Péter ismertetése

„A tudomány végeláthatatlan, az élet rövid; a megfelelő pillanat múlékony, a tapasztalat félrevezető - dönteni, ó, Istenem, rém nehéz!”

„Minden modell annyira jó, amennyire az, aki használja.” Ezzel az alapigazsággal zárják a szerzők e művük használati útmutatóját. Dönteni persze, helyzettől függően, sokféleképpen szoktunk. Ha biztosak vagyunk a dolgunkban és/vagy a pozíciónk erejében, gyakran hagyatkozunk az intuíciónkra. Akkor is, ha döntési kényszerben vagyunk, szorít az idő, s ezért nem folyamodhatunk alaposabb megfontolásokhoz. S mert a döntés mindig következményeket von maga után, utóbbiakért pedig felelősséget kell viselni, az emberek igen jelentős hányada számára a döntéshozatal a cselekedetek egyik legnehezebbje. Aki viszont aktív szerepet vállal a gazdasági életben, az nem kerülheti el, hogy részese, felelőse legyen döntések kialakításának, meghozatalának, s így olyan helyzetekbe kerüljön, ahol a rossz döntések kellemetlen következményeket hozzanak reá. Szembe kell néznünk azzal is, hogy az üzleti életben igen gyakran félelmetes aszimmetria érvényesül a döntések meghozatalában: sok jó döntés is kevésnek bizonyulhat a sikerhez, de már egyetlen rossz döntés is előidézhet nagy veszteséget, vagy éppen összeomlást, s tönkreteheti azt, aki elkövette. Ez még inkább felértékeli a döntések kialakításának gazdasági és egzisztenciális jelentőségét.

A tudatos döntéshozatal mindig egy folyamat. Az ember, szembesülve azzal, amiről döntenie kell, az adott helyzetben optimális döntés kialakításához felméri magát a helyzetet, annak meghatározó tényezőit, a döntés megvalósításával kapcsolatos lehetőségeit és korlátait, a számításba vehető döntések várható következményeit, hozamát és „árát”, variációkat készít és mérlegel. S mert mindez nagyon is kifinomult módszerekké fejleszthető, a döntéstudomány mára már igencsak termékeny szakterületté vált. Érdemes ismerni a gyakorlatban jól felhasználható eredményeit, hogy ne pazaroljuk az energiáinkat olyasmi kitalálására, amit mások már jól kitaláltak, és ne elégedjünk meg rosszabb döntésekkel csak azért, mert nem tudjuk, hogyan juthatunk el a jókhoz.

Mindez nem jelenti, hogy kaphatnánk olyan döntési modelleket, algoritmusokat, amelybe beírunk akárhány paramétert, a beépített kérdésekre adott választ, és kijön a kész döntés. Ezek a modellek különféle módszereket, kereteket adnak a döntéshozatali gondolkodáshoz, viszont magunknak kell eldönteni, hogy melyiket követjük és azt hogyan töltjük ki tartalommal.

A szerzőktől idézve: „A könyv 52 olyan - jól vagy kevésbé jól ismert - döntési modellt tartalmaz, amelyek praktikusak és vizuálisan is megragadó ötleteket adnak mindazok számára, akik döntés előtt állnak, és világosabban szeretnék látni az összefüggéseket. (...) A modellek könnyen adaptálhatók, konkrét helyzetekben saját szempontjaink alapján variálhatók, javíthatók, fejleszthetők. (...) Az itt összegyűjtött stratégiai döntési modellek: • Egyszerűsítenek: csak a fontosnak tűnő szempontokkal foglalkoznak; • Gyakorlatiasak: azonnal hasznosíthatók; • Összegeznek: a bonyolult összefüggéseket tömörítik; • Vizuálisak: rajzok, táblázatok és ábrák segítségével jól áttekinthető módszereket adnak, amelyeket nehéz lenne csak szavakkal elmagyarázni; • Rendszereznek: struktúrát vázolnak, logikai rendszert alkotnak; • Módszereket adnak: a leegyszerűsített válaszok helyett modellértékű ötleteket adnak döntéseinkhez.”
Ne feledjük azonban: alkalmazásuk nem helyettesíti a döntéshozatalhoz szükséges gondolkodást, mérlegelést, kockázatvállalást, de sokat segíthet, hogy abban jók, lehetőleg a legjobbak legyünk.

Simon Gindikin: Történetek fizikusokról és matematikusokról - Typotex, 3. kiadás
Dr. Osman Péter ismertetése

Kitűnő könyv. Napjainkban rohamosan fogyatkozó kincsünk, erőforrásunk, a szellem napvilága ragyogja be minden fejezetét. A szellem alkotó erejének egyik legbámulatosabb példája az indiai zseni Ramanujan - feltétlenül tessék elolvasni.

Matematika. Iskolai tanulmányaink a legtöbbünket legfeljebb odáig vittek el, hogy valamelyes képet kaptunk e tudomány hasznosságáról, ám semmit a csodás világáról. Nem a mi hibánk, de a mi veszteségünk. Hogy mennyire az, arra a jó könyvek döbbentenek rá - mint pl. Keith Devlin: Matematika: a láthatatlan megjelenítése c. műve (Typotex Kiadó, 2001), Reuben Hersh: A matematika természete (Typotex Kiadó 2000), vagy éppen e kötet.

Gindikin így mutatja be a tartalmát: „Négy évszázad eseményeiről lesz szó, amelyek az európai matematika szempontjából rendkívül fontos XVI. században kezdődnek, amikor az antik matematika hanyatlása után ezer évvel elkezdődött a matematika újjászületése.” A magyar szerkesztő kiemeli: „A könyv még nagyobb erényének tartom a szemléletmódját. A szerző hangsúlyt helyez arra, hogy alaposan elmagyarázza a matematikai eredmények hátterét.”

Emeljük ki a tárgy örök értékét is. Korunk a relativitás kora: nemcsak azért, mert Einstein felfedezései - amelyek maguk is az elméleti fizika, és ezzel az alkalmazott matematika szó szerint úttörő jelentőségű eredményei - megváltoztatták az egész világképet, hanem azért is, mert mára szinte minden viszonylagossá vált. Viszonylagossá és gyorsan avuló/nak látszó/vá az értékrend, múlékonnyá a nagy része annak, amit igazságnak tartanak. Kihullanak, kifordulnak, cserben hagynak a gondolkodás és a világnézet kapaszkodói. Ehhez képest a matematikában és a fizikában a valóságot jól megragadó felfedezések érvénye örök, s a haladás nem semmisíti meg azt, csupán legfeljebb pontosítja, korlátozza az értelmezési tartományát. „Cardano, Euler, Galilei, Gauss, Huygens, Klein, Lagrange, Laplace, Leibniz, Pascal, Penrose, Poincaré, Ramanujan - idegen hangzású nevek a köznapi ember számára, de a matematikát ismerők tudják nagyszerűségüket. Róluk és munkásságukról szól Simon Gindikin könyve.” írja a Typotex ajánlója, és a legcsekélyebb kétely nélkül hozzátehető: bármit hoz is a tudományok további fejlődése, az nem csökkenti az ő nagyságukat, sem pedig a tudományban elért eredményeik értékét. Hersh idézte említett könyvében Szent Ágostont „Hét meg három az tíz, nemcsak most, hanem örökkön örökké (...) Ezért mondom, hogy a szám rendíthetetlen igazsága nekem és minden gondolkodásra képes embernek ugyanaz.” Igazából innen a szomorúság is: a felismerésből, hogy milyen kevéssé ismerjük e tudományok csodás világát, és mennyivel többet kellene tudnunk ahhoz, hogy képesek legyünk megérteni azt.
A mindig megbízható Typotex írja e könyvről az ajánlójában: „A matematikatörténeti irodalomban új színfolt ez a mű, mert az ókori görög és a középkori arab matematika tárgyalása helyett a hozzánk térben, időben és kultúrában közel álló Európa matematikájára tekint, a modern szemlélet kialakulását követi nyomon. A felsorolt matematikusok életét, munkásságát is megismerhetjük. (...) Megtudhatjuk, milyen, számunkra sokszor idegennek tűnő problémák foglalkoztatták a matematikusokat az adott korban, s miként vezettek ezek új felismerésekre.” Valóban, e könyv rendkívül érdekes és tanulságos tudomány- és kultúrtörténeti olvasmány. Ám ismerjük be azt is: számos részében olyan ismertetések jelennek meg, amelyeket csak a kellő képzettség segítségével lehet követni.

Sándor Klára: Nyelvrokonság és hunhagyomány - Rénszarvas vagy csodaszarvas? Nyelvtörténet és művelődéstörténet - Typotex
Dr. Osman Péter ismertetése

"Az emberek összességéből akkor vált nép, ha közös származástudatuk alakult ki.” • „Kétségtelen, hogy a magyar nyelv uráli eredete nyelvészeti igazság. De az is vitathatatlan, hogy a magyar azonosságtudat keleti komponense meg kulturális valóság. Erről szól ez a könyv.” - idézetek a könyvből • „Az egésséges nemzetiségnek pedig egy főkísérője a’ nemzeti nyelv, mert mig az fenmarad, a’ nemzet is él, bár mi sinlődve is sokszor - mint errül számos a’ példa de ha az egyszer elnémul, akkor csak gyászfűzt terem a’ hon, melly a’ voltakért szomoruan eregeti földre csüggeteg lombjait.” Széchenyi István: HITEL

Vannak könyvek, amelyeket egyszerűen kár lenne kihagyni, amelyeket el kell olvasni - még ha a közvetlen tárgyuk talán nem is oly közel áll hozzánk, ám mert a hasznos, valamint az érdekes tudnivalók megragadóan gazdag kincsestárai. Ilyen Sándor Klára e műve is.

„Nyelvrokonság és hunhagyomány” - a szerző is bemutatja, milyen sok és sokféle vélemény küzdőterei ezek, tudós kutatóktól a tudománytól nem zavartatott fantasztákig. Sándor Klára igazán szakértő: a JATE magyar-turkológia-magyar nyelvtörténet szakon végzett, azóta az egyetem oktatója. Műve zárókőként is szolgáló Nemzet és történelem c. fejezetében írja, József Attilára rímelve: „Nekünk sincs más dolgunk, bár ez egyáltalán nem is kevés, hogy békéljünk meg végre a történelmünkkel - és békéljünk meg kulturális örökségünkkel is.” Szép célkitűzés - ehhez sokat segíthet azok higgadt, korrekt bemutatása, s amennyire laikus megítélheti, ez a kötet ehhez járul hozzá.
„Azt a történészi felfogást tartom szimpatikusnak - mert ezt látom őszintének -, amelyik beismeri, hogy a történettudomány célja nem tud több lenni, mint hogy a rendelkezésre álló adatokból megalkossa a múlt legvalószínűbb értelmezését. Amelyik nem azt jelenti ki magabiztosan, hogy „így volt”, hanem azt mondja, hogy „leginkább talán így lehetett”. (...) Azt vallja, hogy az alap kétségkívül az empirikus kutatás, de intuíció és teremtő képzelet nélkül nem sokra jutunk. (...) Amelyik nem tetszeleg az objektivitás pózában, mert tudja, hogy az emberi elme alkotása csak szubjektív lehet - nem csak a művészet, hanem a tudomány is. Mindez természetesen nem kizárólag a szoros értelemben vett történettudományra, hanem a nyelv-, mentalitás- és művelődéstörténetre is érvényes.” írja a szerző a bevezetőjében, s aligha vitatható, hogy ez abszolút korrekt álláspont. És így folytatja: „A történelem tehát az elérhető források alapján legvalószínűbb, legkevésbé ellentmondásos és legkevésbé töredékes történet, amit rekonstruálni tudunk. A honfoglalás előtti korokat illetően nem ritka, hogy még ilyenből is több van, ezeket általában megemlítem, de olykor kénytelen voltam választani közülük, ha nem akartam, hogy a könyv olvasói az elvarázsolt kastély tükörlabirintusában érezzék magukat.” A módszerét, és ezzel a műve tartalmát illetően pedig: „Igyekeztem a legfrissebb nyelvészeti, történettudományi, régészeti, művelődés-történeti irodalmat fölhasználni, eredményeiket összefoglalni, s ha úgy adódott, új javaslatokat, megközelítéseket is alkalmazni. Mindezt azonban kifejezetten tudománynépszerűsítő céllal akartam az olvasó elé tárni, ezért hiányoznak a megszokott tudományos apparátusnak az olvasást nehezítő elemei, a jegyzetek és a hivatkozások. A fölhasznált irodalom azonban szerepel a kötet végén, ez egyben további olvasmányokat is ajánl az olvasónak.”

Teljes körű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll vagy a linkre kattintva olvasható!)
A sajtószemle tagvállalataink, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft., valamint a Tranzpress Kft. segítségével készült.


Piac&Profit, 2012. szeptember, 12-13. oldal
Átlépi(k) a határt
„...Például a fellendülés egyik motorjaként kezelt K+F-szektorban dolgozók harmada menne külföldre...”

Heves Megyei Hírlap, 2012. szeptember, 6. oldal
Állandóságra, innovációra van most szükség

Budapest Business Journal, 2012. szeptember 21 - október 4., 18+19. oldal
Nature can solve it: Hungarian-developed botanic garden can clean world's waste water
„...The technology, developed by two Hungarians, Attila Bodnár and István Kenyeres, uses living organisms, mostly the roots of various plants, but also some snails and fish, to clean communal waste water using much less energy than regular processes...”

Paks-Press, 2012. szeptember 24., hétfő, 1+2+3.oldal
Siker az MVM Jövő Hídján - ezres érdeklődés a fenntartható fejlődés és az Energiafutam iránt

Paks-Press, 2012. szeptember 24., hétfő, 4+5.oldal
Innovációs kiállítás a Lánchídon

Magyar Mérnök Online, 2012. szeptember 24., hétfő
Magyar fejlesztés: hőlégmotoros napkollektor
„...A fiatal kutatók nemzetközi fórumán, az Egyesült Királyság fővárosában nemrégiben egy fiatal, magyar tehetség is bemutathatta kutatási témáját. Kecsenovity Egon hőlégmotoros napkollektor rendszerét ismertette...”

Dunaújvárosi Hírlap Online, 2012. szeptember 24., hétfő
Változás az ipari parkok terén - Több lesz, mint ingatlan-üzlet, szolgáltatásokat is kell nyújtani

Közéleti Gazdasági Krónika Online, 2012. szeptember 24., hétfő
SZELLEMI TULAJDON VÉDELME AZ USA-BAN
„...Az USA Külügyminisztériumának vendégeként dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója 2012. szeptember 24. és október 12. között, több nemzetközi résztvevővel együtt, öt várost (Washington DC, New York, St. Louis, Portland, Seattle) érintő körúton vesz részt az USA-ban a szellemi tulajdon védelmének témájában...”

Eduline, 2012. szeptember 24., hétfő
Kutatók éjszakája: ilyenek lesznek a programok az Óbudai Egyetemen

Győr.hír24.hu, 2012. szeptember 24., hétfő
Kutatók Éjszakája Győrben is!

Hiradó.hu, 2012. szeptember 24., hétfő
Sötét varázslatok és természeti katasztrófák a Kutatók Éjszakáján

Hiradó.hu, 2012. szeptember 24., hétfő
Tudomány fesztiválköntösben - Pénteken ismét Kutatók éjszakája

Propeller.hu, 2012. szeptember 24., hétfő
Magyar sikerek a napenergiát hasznosító innovatív házak versenyén

Kossuth Rádió, 2012. szeptember 24., hétfő
Krónika
„...Csak a tudást igénylő, a tudományok iránt fogékony és az innovációra is érzékeny társadalom lehet versenyképes Európában. Ezt hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter akadémikus egy budapesti konferencián...”

Magyar Nemzet, 2012. szeptember 25., kedd, 15. oldal
Kutatók éjszakája

Népszabadság, 2012. szeptember 25., kedd, Jótett, 4. oldal
Egészséggondozás új távlatokban
„...„A PraxisPlatform rendszert 2010-ben kezdtük el fejleszteni a Praxis Platform Kft. orvosszakmai és fejlesztői támogatásával... - nyilatkozta Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs és üzletfejlesztési igazgatója...”

Metropol, 2012. szeptember 25., kedd, 6. oldal
Zenét is továbbíthatunk a testünkön keresztül
Fejlesztés. Az autónk vagy a lakásunk a jövőben akár az érintésünkre is nyílhat

Insiderblog.hu, 2012. szeptember 25., kedd
Nyitni kéne - Intel verseny 1. rész
„...Az Intel meghívására és a Magyar Innovációs Szövetség jóvoltából részt veszek az Intel európai startup versenyén, az IBCE 2012-n. Helyszíni tudósítás Sopot-ból, Lengyelországból...”

Innotéka Online, 2012. szeptember 25., kedd
Szellemi tulajdon védelem az USA-ban

HVG Online, 2012. szeptember 25., kedd
Orbán: az innováció gyógyíthatja meg a magyar gazdaságot

Borsod Online, 2012. szeptember 25., kedd
Magyar különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Metropol.hu, 2012. szeptember 25., kedd
A jövő mérnökeinek és tudósainak rangadója a Lánchídon

Innoportál, 2012. szeptember 25., kedd
Papp Gergely különdíjat nyert Pozsonyban
„...Az Európai Fiatal Tudósok Versenyének pozsonyi döntőjén három magyar fiatal képviselte hazánkat. Papp Gergely elnyerte a szlovák szabadalmi hivatal különdíját...”

Propeller.hu, 2012. szeptember 25., kedd
Fantasztikus magyar siker Pozsonyban
„...Papp Gergely a Szlovák Szabadalmi Hivatal kétezer eurós különdíját nyerte el kedden Pozsonyban. Papp korábban a Magyar Innovációs Szövetség 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén első helyezést ért el egyedi fejlesztésű hangszórójával...”

MNO, 2012. szeptember 25., kedd
Fantasztikus magyar siker Pozsonyban
„...Papp Gergely a Szlovák Szabadalmi Hivatal kétezer eurós különdíját nyerte el kedden Pozsonyban. Papp korábban a Magyar Innovációs Szövetség 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén első helyezést ért el egyedi fejlesztésű hangszórójával...”

Kossuth Rádió, 2012. szeptember 25., kedd
Krónika
„...A magyar gazdaság meggyógyulását az innováció és a munka segíti leginkább. Ezt a miniszterelnök mondta az Egis gyógyszergyár üzemavatóján. A gyár budapesti gyártóbázisa két új kutatás-fejlesztési beruházással bővült. Megszólal Orbán Viktor, miniszterelnök...”

Metropol, 2012. szeptember 26., szerda, 7. oldal
Gyógyszereket vonnak ki a magyar piacról
„...Bővített az Egis Két új kutatási-fejlesztési célú beruházással bővítette budapesti gyártóbázisát az Egis Gyógyszergyár Nyrt., a létesítményeket Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel tegnap. A beruházással több mint 50 új munkahely létesült. Az üzem 3,7 milliárd forintba került, a fejlesztési laborépület pedig 3,3 milliárd forintból épült fel...”

Magyar Hírlap, 2012. szeptember 26., szerda, 9. oldal
A gazdaságnak gyógyír minden új munkahely
„...Kevés hazánkban az olyan iparág, amelyben az értékteremtés a kutatástól az előállításon át a kereskedelemig jelen van. A gyógyszeripar azonban ilyen ágazat. Orbán Viktor szerint a kormány segíti azokat a fejlesztéseket, amelyek értéket hoznak létre... A pénzt közvetlenül a gazdaságba forgatjuk, és a mostani beruházásnál is kizárólag magyar beszállítókat alkalmaztunk” - hangsúlyozta Hodász István. Az Egis a hétmilliárdos fejlesztéssel kilencezer négyzetméter alapterületű kutatás-fejlesztési létesítményt hozott létre...”

Magyar Nemzet, 2012. szeptember 26., szerda, 12. oldal
Üzemavató az Egisnél

Napi Gazdaság, 2012. szeptember 26., szerda, 11. oldal
K+f beruházás az Egisnél

Népszabadság, 2012. szeptember 26., szerda, 10. oldal
Ez a gyógyszer nem gurul el
„...Hodász István Egis-vezérigazgató lombiknyi gyógyszerrel ajándékozta meg a kormányfőt az új fejlesztési kísérleti üzemük átadásán...”

Népszava, 2012. szeptember 26., szerda, 5. oldal
Orbán Viktor a munkát dicsőítette az Egisnél

Világgazdaság, 2012. szeptember 26., szerda, 1+11. oldal
Egis: kész az új beruházás
„...Hétmilliárd forintba került az Egis Gyógyszergyár új budapesti kutatás-fejlesztési beruházása. A tegnapi ünnepségen Orbán Viktor kormányfő arról beszélt, hogy a magyar gazdaság meggyógyításához a legfontosabb gyógyszer a munka és az innováció. Ezért indított a kormány Európában elsőként munkahelyvédelmi programot...”

Magyar Demokrata, 2012. szeptember 26., szerda, 6. oldal
Nanotechnológiai a Hegyvidéken
„...A Hegyvidékre látogat szeptember 17 és 19 között a Magyar Tudományos Akadémia „Nanocsodák mozgásban" elnevezésű, utazó interaktív nanotechnológiai kiállítása...”

Magyar Demokrata, 2012. szeptember 26., szerda, 33. oldal
200 éves ötlet
„...Nyár végén a fiatal kutatók nemzetközi fórumán, Londonban is bemutathatta ötletét, a hőlégmotoros napkollektorrendszert Kecsenovity Egon, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának hallgatója... A kutató angliai útját a Magyar Innovációs Szövetség támogatta...”

Borsod Online, 2012. szeptember 26., szerda
Együtt az innovációért és a régióért

Világgazdaság Online, 2012. szeptember 26., szerda
Rengeteg a rossz hír, mégsem szenvedtek annyira a piacok
„...Új kutatás-fejlesztési beruházást adott át tegnap az EGIS Budapesten, melynek összköltsége 7 milliárd forint volt. Az új K+F labor segítségével a cég megduplázza kísérleti gyártási kapacitását, és a korábbi 4-5 helyett évente 8-10 generikus szert is piacra dobhat...”

Zetapress.hu, 2012. szeptember 26., szerda
Együttműködés az Akadémián
„...Délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia Kodály-termében az MTA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a gödöllői Szent István Egyetem, a hatvani Róbert Bosch Elektronika Kft. és a Róbert Bosch Kft. szerződésben rögzítette jövőbeni K+F együttműködését...”

Népszava Online, 2012. szeptember 26., szerda
Ezermilliárd forint ragad bent a kohéziós alapban
„...Ezekből a forrásokból közvetlenül lehetne támogatni a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv), a kutatás-fejlesztést. Jelenleg ezekből a forrásokból 5-15 százalék a 12 új tagállam részesedése...”

Observer.hu, 2012. szeptember 26., szerda
Éjszakai kirándulás a tudomány világába

Euroastra, 2012. szeptember 26., szerda
Magyar különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén
„...A pozsonyi döntőn Papp Gergely saját fejlesztésű és maga által elkészített rezonanciális-tölcsérű neodym hangszórója a verseny egyik legjelentősebb díjában, a Szlovák Szabadalmi Hivatal 2000 eurós különdíjában részesült...”

Innotéka Online, 2012. szeptember 26., szerda
Magyar különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén
„...Európa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetségkutató és -kiválasztó versenyén, - a verseny történetében másodszor Közép-Európában - Pozsonyban megrendezett EU Fiatal Tudósok Versenyén Papp Gergely a Szlovák Szabadalmi Hivatal 2000 eurós különdíjában részesült...”

Szabadidő Magazin Online, 2012. szeptember 26., szerda
Fiatal Tudósok Versenye
„...Az idei, szeptember 21. és 26. közötti európai döntőre 37 ország versenyzőt hívták meg. A pozsonyi döntőn Papp Gergely saját fejlesztésű és maga által elkészített rezonanciális-tölcsérű neodym hangszórója a verseny egyik legjelentősebb díjában, a Szlovák Szabadalmi Hivatal 2000 eurós különdíjában részesült...”

Magyar-Hon-Lap, 2012. szeptember 26., szerda
Rövid Hírek
„...A szeptemberi EU Fiatal Tudósok Versenyének döntőjén három magyar fiatal képviselte hazánkat Pozsonyban. A több mint 45 ezer eurós összdíjazású, háromnapos versenyen Papp Gergely, Ludmány Balázs és Hollós Ádám, 37 országból érkező, több mint 25 ezer fiatalból - három fordulón keresztül - kiválasztott, 120 másik tehetséges versenyzővel mérte össze tudását...”

Hírek.Prím.hu, 2012. szeptember 26., szerda
23 magyar fejlesztőcsapat állíthat ki az októberi Kibertér Konferencián

Hírek.Prím.hu, 2012. szeptember 26., szerda
Kockázati tőke segíti a felhőbiztonságot
„...A Tresorit Kft. az elmúlt néhány hónapban több rangos külföldi díjat és versenyt nyert, mint például... Intel Challange kelet-európai döntője. Több jelentős konferencián is megjelentek, így a Magyar Innovációs TechShow-n, és az InnovactForum-on Reimsben. Lám István szakmai munkája szintén többszöri elismerésben részesült.  Elnyerte az Ifjúsági Innovációs Díjat, az Ifjúsági Bólyai Díjat, a GE Foundation Scholar-Leaders díját és a Köztársasági Ösztöndíjat...”

Infovilág.hu, 2012. szeptember 26., szerda
Kutatók éjszakája az Ericssonnál: beszélő robot, gombfocizó okostelefon
„...Akárcsak tavaly, az Ericsson most is meghívta az eseményre a Magyar Innovációs Szövetséget, hogy közös programon adjanak lehetőséget a tehetséges magyar diákok bemutatkozására. Itt lesznek tehát az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztesei, és a nemzetközi diákolimpiára nevezett ötleteik - köztük a légzésvezérelt egér, a robotikával felszerelt fóliasátor, az optikai szeizmográf és az intelligens ökoház...”

Felvidék.ma.hu, 2012. szeptember 26., szerda
Papp Gergely különdíjban részesült Pozsonyban
„...Szeptember 21. és 26. között Pozsonyban versenyeztek az Európai Bizottság szervezésében a 20 éven aluli fiatal tudósok. Papp Gergely különleges hangszóróját mutatta be, melyért különdíjat kapott...”

HírTV. 2012. szeptember 26., szerda
„...A munka és a kutatás - fejlesztés lendítheti fel a magyar gazdaságot - Orbán Viktor az Egis új épületeinek avatásán mondta ezt...”

Figyelő, 2012. szeptember 27., csütörtök, 19. oldal
Lassú az innováció befogadása

Heti Válasz, 2012. szeptember 27., csütörtök, 10. oldal
Magyar tudós a tehetséges Európáért
„...Csermely Péter biokémikus és hálózatkutató személyében magyar elnököt választott az Európai Tehetségtanács...”

Metropol, 2012. szeptember 27., csütörtök, 11. oldal
Az innováció növeli a versenyképességet
„...Október 4-én a Svéd-Magyar Innovációs Napok keretében Innovációs Fórumot tart Budapesten Svédország nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség és a vezető magyarországi svéd vállalatok...”

Világgazdaság, 2012. szeptember 27., csütörtök, 6. oldal
„Tiszta” győzelem!

Észak-Magyarország, 2012. szeptember 27., csütörtök, 4. oldal
Együtt az innovációért és a régióért

Index.hu, 2012. szeptember 27., csütörtök
Családi vállalkozás lesz a Csodák Palotájából?

Insiderblog.hu, 2012. szeptember 27., csütörtök
Nyitni kéne - Intel verseny 2. rész
„...Az Intel meghívott, a Magyar Innovációs Szövetség delegált és részt vehettem az Intel európai startup versenyén...”

Hiradó.hu, 2012. szeptember 27., csütörtök
Feláll a Robert Bosch Tudásközpont

Katolikus Rádió, 2012. szeptember 26., szerda
Hírek
„...A munka és az innováció segíti leginkább a magyar gazdaság 'meggyógyulását' - mondta Orbán Viktor, az Egis üzemavatóján...”

Metropol Online, 2012. szeptember 27., csütörtök
Karin Olofsdotter: Az innováció növeli a versenyképességet

EduPress Online, 2012. szeptember 27., csütörtök
Magyar egyetemekkel működik együtt a Bosch

MiNap Online, 2012. szeptember 27., csütörtök
Miskolc, ahol „jelen van a tenniakarás”

Observer, 2012. szeptember 27., csütörtök
Nagyszabású K+F összefogás: Bosch Tudásközpont

Tőzsde Fórum, 2012. szeptember 27., csütörtök
Hosszú éjszaka az Ericssonnál
„...Akárcsak tavaly, az Ericsson most is meghívta az eseményre a Magyar Innovációs Szövetséget, hogy közös programon adjanak lehetőséget a tehetséges magyar diákok bemutatkozására. Itt lesznek tehát az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztesei...”

BTl.hu, 2012. szeptember 27., csütörtök
Az Ericsson hosszú éjszaka
„...Akárcsak tavaly, az Ericsson most is meghívta az eseményre a Magyar Innovációs Szövetséget, hogy közös programon adjanak lehetőséget a tehetséges magyar diákok bemutatkozására. Itt lesznek tehát az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztesei...”

BTl.hu, 2012. szeptember 27., csütörtök
Közös utakon - Partnerség, hatás, innováció

Hír24.hu, 2012. szeptember 27., csütörtök
A Mars-kutatásból így profitálhatnak a magyar cégek

Magyar Géniusz Hírlevél, 2012. szeptember 27., csütörtök
Pénteken ismét Kutatók Éjszakája!

Origo, 2012. szeptember 27., csütörtök
iPhone 5 szindróma a gazdaságban
„...A fejlett gazdaságok már nem képesek mennyiségi növekedésre, ehelyett az innováció lehet a fenntartható fejlődés pillére - vélte a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Pálinkás József iPhone 5 szindrómának nevezte el a jelenséget...”

Bevezetem.hu, 2012. szeptember 27., csütörtök
Tapasztald meg a Connected Me élményt testközelből!
„...Az Ericsson Magyarország ezzel a rendezvénnyel még szorosabbra szeretné fűzni kapcsolatait az egyetemi világgal és az intézményekből kikerülő diplomás fiatalokkal. Partnerei ebben idén is a Magyar Innovációs Szövetség, a Tempus Közalapítvány és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány...”

Webrádió.hu, 2012. szeptember 27., csütörtök
Oktatás-felsőoktatás-fejlesztés Épületenergetikai központ alapkövét tették le a Debreceni Egyetemen

Hiradó.hu, 2012. szeptember 27., csütörtök
Légzésvezérelt egér és robotikával szerelt sátor az Ericssonnál

Híradó.hu, 2012. szeptember 27., csütörtök
Feláll a Robert Bosch Tudásközpont

Metropol, 2012. szeptember 28., péntek, 7. oldal
Ma országszerte Kutatók éjszakája

Napi Gazdaság, 2012. szeptember 28., péntek, 18. oldal
Közép-Ázsiára koncentrál a gödöllői egyetem

Napi Gazdaság, 2012. szeptember 28., péntek, 19. oldal
Világújdonságot fejlesztett a Pannon Egyetem

Napi Gazdaság, 2012. szeptember 28., péntek, 19. oldal
Egymilliárd pályázható az Eurekához

Napi Gazdaság, 2012. szeptember 28., péntek, 19. oldal
Hamarosan dönt a kormány a magyar ELI-ről

Napi Gazdaság, 2012. szeptember 28., péntek, 19. oldal
Célegyenesbe fordult a romániai szuperlézer

Napi Gazdaság, 2012. szeptember 28., péntek, 20. oldal
Elfogyott a pénz
„...A Közép-magyarországi régióban elérhető uniós pályázatok a végükhöz közelednek, a legtöbb, idén elérhető kiírást már lezárták. Ami pénz maradt, azt az innovatív cégek használhatják fel...”

Világgazdaság, 2012. szeptember 28., péntek, 7. oldal
Dohányzó bolhák a Kutatók Éjszakáján

Népszava, 2012. szeptember 28., péntek, 4. oldal
Andor: fenntarthatatlan az unió struktúrája

Veszprémi 7 nap, 2012. szeptember 28., péntek, 4. oldal
Hiányszakmákra épülő képzések

Inno-Hír, 2012. szeptember 28., péntek
Kutatók éjszakája - vár a most nyitó soproni Ligneum

Inno-Hír, 2012. szeptember 28., péntek
Európai díj a különleges magyar hangszórónak
„...A 25 ezer, 15-20 év közötti fiatalból 37 ország 123 versenyzőjét hívták meg az idei megmérettetésre. Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által megrendezett 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny fődíjasa és két első díjas pályázatának készítője képviselte...”

Inno-Hír, 2012. szeptember 28., péntek
Díjazták a magyar egyetemisták szolár házát!

Inno-Hír, 2012. szeptember 28., péntek
MVM Jövő hídja: innovációk és interaktív programok a Széchenyi téren

Hír24.hu, 2012. szeptember 28., péntek
Pár percig USB-kábelek lehetünk

Népszava Online, 2012. szeptember 28., péntek
Andor: fenntarthatatlan az unió struktúrája

Napi Online, 2012. szeptember 28., péntek
Elfogyott a pénz

Népszabadság, 2012. szeptember 29., szombat, 2. oldal
Éjszakázott a tudomány
„...Huszonkilenc város hatvan helyszínén több mint ezer program várta tegnap este a tudományok iránt érdeklődőket...”

Észak-Magyarország, 2012. szeptember 29., szombat, 6. oldal
Fókuszban a szellemi tulajdonvédelem

Nógrád Megyei Hírlap, 2012. szeptember 29., szombat, 2. oldal
Új eredmények a szellemi tulajdonvédelemben

24Óra, 2012. szeptember 29., szombat, 2. oldal
Kabin, robot, versenyautó

Délmagyarország, 2012. szeptember 29., szombat, 9. oldal
Szegedi különdíj a fiatal tudósok versenyén

Délmagyarország Online, 2012. szeptember 29., szombat
Szegedi különdíj a fiatal tudósok versenyén
„...A 19 éves fiú saját fejlesztésű és maga által elkészített rezonanciális tölcsérű neodym hangszórója a pozsonyi Verseny egyik legjelentősebb díjában, a Szlovák Szabadalmi Hivatal 2000 eurós különdíjában részesült...”

Ma.hu, 2012. szeptember 29., szombat
Simor: stabil szabályozási környezet kell a beruházások növeléséhez
„...Szintén fontos feltétele lenne a növekedésnek aktív munkaerőpiaci programok indítása, a kutatás-fejlesztés, illetve a szakképzés erősítése - tette hozzá...”

Hír24.hu, 2012. szeptember 29., szombat
Simor kiszámíthatóságot várna

Világgazdaság Online, 2012. szeptember 29., szombat
Simor: A monetáris politikának kiszámíthatónak kell lennie

HVG.hu, 2012. szeptember 29., szombat
Simor: ne vakarják a fejüket az elemzők!

Index.hu, 2012. szeptember 29., szombat
Simor: Cukorkától jobban fut-e a sebes lábú ló?

Népszava Online, 2012. szeptember 29., szombat
Simor: stabil szabályozási környezet kell a beruházások növeléséhez

Portfolio.hu, 2012. szeptember 29., szombat
Simor: világos kell, hogy legyen, mi alapján dönt a monetáris tanács

InfoRádió.hu, 2012. szeptember 29., szombat
Simor: A magyar gazdaság gondjai nem időszakosak

InfóRádió, 2012. szeptember 29., szombat
Hírek
„...Simor András... fontos feltétele lenne a növekedésnek aktív munkaerőpiaci programok indítása, a kutatás-fejlesztés, illetve a szakképzés erősítése...”

Lánchíd Rádió, 2012. szeptember 29., szombat
Hírek
„...Simor András szerint a gazdaságpolitikának erősítenie kellene a beruházásokat, javítani kellene a termelékenységet, növelni kell a munkaerő képzettségét, a kutatás-fejlesztést és a gazdaság innovációs képességét...”

Duna Tv, 2012. szeptember 29., szombat
Híradó
„...Menjünk együtt a Holdra! - címmel Pozsonyban, a Magyar Intézetben is bemutatkozott a magyarországi Puli projekt...”

Vasárnapi Hírek, 2012. szeptember 30., vasárnap, 4. oldal
Újabb megszorításra készül a kormány
„...Szintén fontos feltétele lenne a növekedésnek aktív munkaerő-piaci programok indítása, a kutatás-fejlesztés, illetve a szakképzés erősítése...”

Magyar Építéstechnika, 2012. szeptember 30., vasárnap, 8. oldal
Az Odoo építése Madridban

Forró Drót, 2012. szeptember 30., vasárnap, 7. oldal
"Tiszta" Győzelem!
„...Az MVM Energia Futamon hat kategóriában, közel 40 alternatív hajtású jármű versenyzett a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Széchenyi téren...”

Forró Drót, 2012. szeptember 30., vasárnap, 8. oldal
Feltörekvőben a nagy múltú gyár
„...százhetven év után a világban a Ganz név ma is egyet jelent a magyar mérnöki tudással és az innovációval... A 2009-ben az Ipari Innovációs Nagydíjat is elnyerő terméknek több előnye is van a hagyományos, öntött házú szivattyúkhoz képest...”

Tőzsde Fórum, 2012. szeptember 30., vasárnap
A kkv-k innovációját segíti az új brüsszeli iroda

Napi Online, 2012. szeptember 30., vasárnap
Segítenek, hogy uniós pénzt kapjanak a jó magyar ötletek

Ma.hu, 2012. szeptember 30., vasárnap
Új brüsszeli iroda segíti a magyar kutatás-fejlesztési innovációs szektort

Ma.hu, 2012. szeptember 30., vasárnap
23 magyar IT projekt mutatkozik be a Kibertér Konferencián

Külföld.ma.hu, 2012. szeptember 30., vasárnap
Új brüsszeli iroda segíti a magyar kutatás-fejlesztési innovációs szektort

Szabolcs Online, 2012. szeptember 30., vasárnap
Új brüsszeli iroda segíti a megyéket és a magyar kutatási-fejlesztési-innovációs szektort

Hiradó.hu, 2012. szeptember 30., vasárnap
Magyar csapat a Kibertérben

Business Online, 2012. szeptember 30., vasárnap
Felhőbiztonságba fektetett az Euroventures

Infó Rádió, 2012. szeptember 30., vasárnap
Hírek
„...Simor András... Hozzátette: a növekedés fontos feltétele lenne aktív munkaerőpiaci programok indítása, a kutatás-fejlesztés, illetve a szakképzés erősítése...”

Magyar Hírlap, 2012. október 1., hétfő, 9. oldal
Brüsszeli képviselet
„...Új képviseleti irodát nyit ma Brüsszelben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. azzal a céllal, hogy segítse a megyéket és a magyar kutatási-fejlesztési-innovációs szektort az uniós pénzek lehívásában...”

Manager Magazin, 2012. szeptember, 12. oldal
Lesz állami spin-off cég?

Innotéka, 2012. október, 2. oldal
Ne egyéjszakás kaland legyen!
„...Hetedik éve írhatjuk a naptárba: szeptember negyedik péntekjének éjszakája a kutatóké. A hivatásosoké és az amatőröké...”

Innotéka, 2012. október, 7. oldal
Nemzetközi ERC információs nap az Akadémián

Innotéka, 2012. október, 13. oldal
Az MTA kutatóintézet-hálózat megújításának fontos állomása az MTA-Q2

Innotéka, 2012. október, 19. oldal
Az innováció finanszírozása

Innotéka, 2012. október, 38+39. oldal
Környezetbarát technológiák - „zöld” szabadalmak

Innotéka, 2012. október, 47. oldal
Van, amikor egy ötlet is elég

Innotéka, 2012. október, 56. oldal
Inno-anno

Fejér Megyei Hírlap, 2012. október 1., hétfő, 2. oldal
A növekedés feltételei
Simor: stabil szabályozási környezet kellene

Petőfi Népe, 2012. október 1., hétfő, 8. oldal
Új brüsszeli iroda próbál segíteni a megyéknek

Hajdú-Bihari Napló, 2012. október 1., hétfő, 16. oldal
Magyar kiállítók Kibertér IT Konferencián

Népszava Online, 2012. október 1., hétfő
Simor: hagyni kellene a bankokat, hogy nyereséget termeljenek

168Óra Online, 2012. október 1., hétfő
Simor: Magyarországon nincs fordulat

Hírextra.hu, 2012. október 1., hétfő
Simor: stabil szabályozás kellene

Piac&Profit Online, 2012. október 1., hétfő
Új intézmény segíti az uniós források elérését

Vasárnapi Hírek Online, 2012. október 1., hétfő
Újabb megszorításra készül a kormány
„...fontos feltétele lenne a növekedésnek aktív munkaerő-piaci programok indítása, a kutatás-fejlesztés, illetve a szakképzés erősítése...”

Ma.hu, 2012. október 1., hétfő
Milliárdos fejlesztés a Pázmányon

Erdély.ma, 2012. október 1., hétfő
Pálinkás József: "iPhone 5 szindróma” a gazdaságban

Insiderblog.hu, 2012. október 1., hétfő
Sírjunk vagy nevessünk? - folytatás és $250 millió
„...kiválóak a szakmai fundamentumaink, mert igenis vannak világsikeres magyar startup-ok. És ahogy ma egy innovációs szakembertől hallottam: bizony a világ még mindig felfigyel a magyar matematikai tudásra, elismeri a mi Neumann-Jánosainkat...”

Duna Tv, 2012. október 1., hétfő
Híradó
„...Az eddiginél jóval több uniós pénz megszerzését várják két, ma megnyílt brüsszeli magyar-lobbi irodától...”

Magyar Nemzet, 2012. október 2., kedd, 5. oldal
Milliárdos fejlesztés a Pázmányon

Magyar Nemzet, 2012. október 2., kedd, 15. oldal
Hazaszállítják a napházat

Magyar Hírlap, 2012. október 2., kedd, 4. oldal
Nemzetközi kutatások a Pázmányon

Magyar Hírlap, 2012. október 2., kedd, 12. oldal
A tudományt népszerűsítették
„...pénteken a vidéki helyszíneken a tavalyinál átlagosan húsz százalékkal többen vettek részt, a fővárosban pedig körülbelül tizenkétezer látogató fordult meg a 36 helyszínen...”

Napi Gazdaság, 2012. október 2., kedd, 1+14. oldal
A növekedés motorja lehet az internetgazdaság

Napi Gazdaság, 2012. október 2., kedd, 13. oldal
Szabadságáról és biztonságáról szól a kiberkonferencia

Napi Gazdaság, 2012. október 2., kedd, 13. oldal
Folyamatosan újra kell tanulni a készségeket

Napi Gazdaság, 2012. október 2., kedd, 16. oldal
Megmérkőznek a start-up projektek

Napi Gazdaság, 2012. október 2., kedd, 16. oldal
A legtöbb innovatív fejlesztés sem indul
„...Az itthoni kibertér bővülése szempontjából kiemelt szerepe lehet az induló innovatív vállalkozások tevékenységének, a jó ötletek zöme azonban el sem jut az úgynevezett start-up fázisig...”

Népszabadság, 2012. október 2., kedd, 2. oldal
Irány a Campona
„...A Camponába költözik a Csodák Palotája, amely a hétvégén nyitott ki utoljára a Millenárison. Az új helyszínen várhatóan november tizedikétől várják a látogatókat...”

Népszabadság, 2012. október 2., kedd, 12. oldal
Minden, amit teszünk, az internet körül forog

Népszabadság, 2012. október 2., kedd, 16. oldal
DNS a nyakba, pók a tenyérre
„...A vidéki helyszíneket a tavalyinál átlagosan 20 százalékkal többen keresték fel, a fővárosban pedig körülbelül tizenkétezer látogató fordult meg. Összesen több mint ötvenezer érdeklődő csodálkozott rá a kutatókra és azok kutatási eredményeire...”

Világgazdaság, 2012. október 2., kedd, 10. oldal
A Sanatmetal Kft. a legnagyobbak közt
„...Implantátumok - Az idén húszesztendős egri vállalkozás nemzetközileg is elismert termékeket gyárt. Tisztán magyar tulajdonban van, folyamatosan megújul és fejleszt. A Sanatmetal Kft. idén húszéves, a jeles évfordulót beruházással ünneplik...”

Metropol, 2012. október 2., kedd, 4. oldal
Ötletpályázat
A te ötleted is sokat érhet, mint az okos konnektor

Zalai Hírlap, 2012. október 2., kedd, 6. oldal
Konferencia az innovációról

Új Néplap, 2012. október 2., kedd, 14. oldal
Új eredmények a szellemi tulajdonvédelemben

Erikanet.hu, 2012. október 2., kedd
Magyar különdíj az EU Fiatal Tudósok versenyén
„...A pozsonyi döntőn Papp Gergely saját fejlesztésű és maga által elkészített rezonanciális-tölcsérű neodym hangszórója a verseny egyik legjelentősebb díjában, a Szlovák Szabadalmi Hivatal 2000 eurós különdíjában részesült...”

MNO.hu, 2012. október 2., kedd
Martonyi: Ki kell zárni a kettős mércét
„...Egyéb bizottságok:... A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt figyelemmel kíséri az ELI-lézerprojekt megvalósítását - mondta Földi Enikő, a kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár a parlament innovációs és fejlesztési eseti bizottságának ülésén...”

NOL.hu, 2012. október 2., kedd
Minden, amit teszünk, az internet körül forog

News4business.hu, 2012. október 2., kedd
Üzleti Randi Klub: A kkv-k versenyképességének 2 alappillére: az innováció és az összefogás

Hír24, 2012. október 2., kedd
Orbán előbb steril, majd szlovák központba megy

Metropol, 2012. október 3., szerda, 15. oldal
Rendhagyó programok
„...Több mint négyezren voltak kíváncsiak a Semmelweis Egyetem programjaira a Kutatók éjszakáján...”

Magyar Hírlap, 2012. október 3., szerda, 3. oldal
Sínen a lézerprojekt

Magyar Nemzet, 2012. október 3., szerda, 9. oldal
A kibertér biztonságosság tétele a cél

Magyar Nemzet, 2012. október 3., szerda, 13. oldal
Dolgoznak a szegedi szuperlézeren
„...47 milliárd forint esik a 2007-2013-as uniós költségvetési időszakra és 14 milliárd forint „csúszna át" a 2014-2020-as szakaszra - fogalmazott Földi Enikő...”

Magyar Nemzet, 2012. október 3., szerda, 13. oldal
Nonprofit segítség a kisebb cégeknek
Fél év alatt több mint harminc vállalkozás kereste meg a magyar innováció új ügynökségét
„...Befektetőt, pályázati lehetőséget keres, elvégzi a szellemi vagyon felértékelését és akár a piaci erőviszonyokat is feltárja a hozzá forduló kis és közepes cégek kérésére a tavasszal alakult Hipavilon Nonprofit Kft...”

Magyar Nemzet, 2012. október 3., szerda, 13. oldal
Rangos elismerés a fiatal tudósnak
„...Különdíjban részesítették a 19 éves Papp Gergelyt az általa kifejlesztett különleges hangszóróért a szeptember végén megrendezett fiatal tudósok versenyén Pozsonyban...”

Magyar Nemzet, 2012. október 3., szerda, 13. oldal
Svéd-magyar fórum a stratégiákról

Magyar Nemzet, 2012. október 3., szerda, 13. oldal
Lobbiiroda nyílt Brüsszelben

Világgazdaság, 2012. október 3., szerda, 2. oldal
Stratégiai beruházás a Tevánál
„...A négy magyar gyógyszergyártó adja a GDP csaknem 4 százalékát, az ipari kutatás-fejlesztési ráfordításoknak pedig mintegy a felét, miközben a gyógyszerkassza jövőre már csak a nemzetgazdasági össztermék fél százaléka körül alakul...”

Világgazdaság, 2012. október 3., szerda, 5. oldal
Multi-offenzívában a kormány

24Óra, 2012. október 3., szerda, 7. oldal
Közeledés a multikhoz: részsiker

Napi Gazdaság, 2012. október 3., szerda, 3. oldal
Külföldre termel a Teva új gyára

Computerworld Számítástechnika, 2012. október 3., szerda, 7. oldal
Több teret a számítási felhőnek!

Computerworld Számítástechnika, 2012. október 3., szerda, 12+13+14. oldal
A kesztyű a CIO-k lábánál hever

Délmagyarország, 2012. október 3., szerda, 5. oldal
ELI - DÖNTÉSRE VÁRVA

Kelet-Magyarország, 2012. október 3., szerda, 8. oldal
Gazdaság, svéd szemmel nézve
„...Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség és a vezető svéd vállalatok SvédMagyar Innovációs Fórum konferenciáját október 4-én rendezik Budapesten...”

Haszon, 2012. október 3., szerda, 51. oldal
KI VÉDI MEG A KKV-KAT?
„...A Pharmatéka Bt. fő profilja az állatgyógyászati készítmények, speciális takarmányadalékok fejlesztése és gyártása. Jelentős innovációt is végez: gyógyszermentes preventív szereket fejleszt, és e témában több tudományos cikket jegyeznek a cég szakemberei és az együttműködő kutatók...”

Magyar Demokrata, 2012. október 3., szerda, 45. oldal
Új Egis-kutatóközpont

Forestpress.hu, 2012. október 3., szerda
A Ligneum nyitánya - tervezett és spontán koncertek a Kutatók ...

GyártásTrend.hu, 2012. október 3., szerda
Új brüsszeli iroda segít a magyar K+F szektornak

Index.hu, 2012. október 3., szerda
Átcsúszik 2013-ra a szuperlézerprojekt

Élelmiszeronline.hu, 2012. október 3., szerda
A növekedés motorja lehet az internetgazdaság

Élelmiszeronline.hu, 2012. október 3., szerda
Kiderült, mit ígért a kormány a Coca-Colának

Kitekintő.hu, 2012. október 3., szerda
Felemásan halad az EU a 2020-as célok felé

Kárpátinfó.net, 2012. október 3., szerda
Huszonkét év után is befejezetlen a német egységfolyamat
„...Az innovációban, kutatás-fejlesztésben is jobb a helyzet keleten, mint ahogy első látásra tűnik. A felsőoktatási rendszer az újraegyesülés óta jelentős mértékben kiterjedt... Így minden esély megvan arra, hogy a következő években ismét felgyorsuljon a gazdasági felzárkózás...”

Napi Gazdaság, 2012. október 4., csütörtök, 2. oldal
Gyorsulhat a szegedi lézerprojekt

Világgazdaság, 2012. október 4., csütörtök, 6. oldal
Kína gyártaná le majd a magyarok ötleteit

Magyar Hírlap, 2012. október 4., csütörtök, 9. oldal
Keletiek pörgethetik a gazdaságot

Magyar Nemzet, 2012. október 4., csütörtök, 11. oldal
Kínai-magyar cégek létrehozását tervezik
„...A magyar innovációs termékek és szolgáltatások kivitelével kapcsolatban együttműködési megállapodásokat köt a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) több kínai állami szervvel és vállalattal derült ki a NIH tegnapi beszámolójából...”

Fejér Megyei Hírlap, 2012. október 4., csütörtök, 6. oldal
Digitális nyomolvasók

Blikk, 2012. október 4., csütörtök, 7. oldal
Új magyar fegyver a rák ellen
„...Egy 165 millió forintos, az unió által is támogatott fejlesztési program eredményeként szerdán a patikákba került a rákos betegek gyógyászati célú italpora, a Culevit...”

Figyelő, 2012. október 4., csütörtök, 44+45. oldal
Terjedő forradalom
Interjú az SAP vezérével

Figyelő, 2012. október 4., csütörtök, 46+47. oldal
Teher alatt nőnek
„...Évi 200 millió steril készítményt, köztük stratégiai fontosságú onkológiai gyógyszereket gyártanak majd a hazai és a külföldi piacokra a Teva két napja átadott gödöllői gyárában...”

Figyelő, 2012. október 4., csütörtök, 47. oldal
Bővített az Egis is

Figyelő, 2012. október 4., csütörtök, 51. oldal
Levegőt ad - Exporttal a válság ellen

Heti Válasz, 2012. október 4., csütörtök, 49. oldal
Fejlesztések a Pázmányon

Zalai Hírlap, 2012. október 4., csütörtök, 3. oldal
Mindent az innovációról

Informatika&Tudomány Online, 2012.október 4., csütörtök
Orbán Viktor megnyitotta a Kibertér Konferenciát

Informatika&Tudomány Online, 2012.október 4., csütörtök
Találmányokat díjaztak a Kibertér Konferencián

Medical Online, 2012.október 4., csütörtök
Transzparens adatok felé nyit az államtitkárság

HR Portál, 2012. október 4., csütörtök
A kkv-k jobban megbecsülik a fiatalok munkáját
„...Deme Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) alelnöke arról adott tájékoztatást, hogy milyen lehetőségük van a fiataloknak a kis- és középvállalkozásoknál (kkv-k)...”

Computerworld Online, 2012.október 4., csütörtök
Hatmillió forint a természettudományos képzésért
„...Középiskolákat és pedagógusokat díjazott a Műegyetem Pro Progressio alapítványa...”

TechInfo Online, 2012.október 4., csütörtök
Középiskolákat és pedagógusokat díjazott a Műegyetem Pro Progressio alapítványa.

Index.hu, 2012. október 4., csütörök
Mitől lesz sikeres egy város?

Origo.hu, 2012. október 4., csütörtök
Speciális szűrőre is kapott támogatást a Szentkirályi

Népszava Online, 2012. október 4., csütörtök
Kibertér-konferencia - Globális együttműködésre van szükség

Hírextra.hu, 2012. október 4., csütörtök
Jön az innovációs stratégia

Belföld.ma.hu, 2012. október 4., csütörtök
Társadalmi vita a kormány innovációs stratégiájáról

Belföld.ma.hu, 2012. október 4., csütörtök
Martonyi: globális együttműködésre van szükség

Délmagyar.hu, 2012. október 4., csütörtök
Kibertér-konferencia - globális együttműködés kell

Kisalföld.hu, 2012. október 4., csütörtök
Kibertér-konferencia - globális együttműködés kell

Propeller.hu, 2012. október 4., csütörtök
Mi kell a jó magyar ötletek térnyeréséhez?

Propeller.hu, 2012. október 4., csütörtök
Lázár szerint ez a növekedés akadálya
„...A magyar vállalkozók kreativitását, innovációját, jövőbe vetett hitét értékelni kell, kezdeményezésükre a jövőben is szükség van Lázár János szerint...”

Menedzsment Fórum, 2012. október 4., csütörtök
Az egész világ kínai tévét néz

Menedzsment Fórum, 2012. október 4., csütörtök
Bildt: erős Európa nélkül nincs innováció

Klubrádió.hu, 2012. október 4., csütörtök
Globális együttműködésre van szükség - Martonyi János

Klubrádió.hu, 2012. október 4., csütörtök
Október végén az innovációról indul társadalmi vita

Inforádió.hu, 2012. október 4., csütörtök
Cséfalvay: A kormány társadalmi vitára bocsátja innovációs stratégiáját

Gazdasági Rádió, 2012. október 4., csütörtök
Megoldás a válságra: kutatás-fejlesztés és innováció

Hiradó.hu, 2012. október 4., csütörtök
Cséfalvay: társadalmi vitára bocsátjuk az innovációs stratégiát

Gazdasági Rádió, 2012. október 4., csütörtök
Hírek
„...Magyarország innovációs kapacitásával szándékozik hozzájárulni a világ informatikai biztonságához. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta azon a nemzetközi konferencián, amelyet a kibertérről és az internet biztonságáról rendeztek Budapesten...”

Gazdasági Rádió, 2012. október 4., csütörtök
Hírek
„...A kormány a hónap végén tágabb társadalmi vitára bocsátja a 2022-ig szóló innovációs stratégiáját...”

Infó Rádió, 2012. október 4., csütörök
Hírek
Kormány - társadalmi vitára bocsátják az innovációs stratégiát

EchoTV Online, 2012. október 4., csütörtök
Átadták a formatervezési és Design Management Díjakat

Metropol, 2012. október 5., péntek, 5. oldal
Kitörési pont az innováció
„...Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete kiemelte, az innováció kardinális kérdés, ha helyt szeretnénk állni a globális piacon...”

Metropol, 2012. október 5., péntek, 5. oldal
Svéd példák

Metropol, 2012. október 5., péntek, 5. oldal
Európában támogatni kell a kkv-kat
„...Európából hiányzik a kis és középvállalkozói kultúra, ami az USA-ból nem. Az ottani vállalkozók gyorsabban tudnak az innovációból üzletet csinálni, ezért az államnak olyan társadalmi és gazdasági keretet kell létrehoznia, amely ezt támogatja...”

Magyar Hírlap, 2012. október 5., péntek, 10. oldal
Vita a stratégiáról
„...Társadalmi vitára bocsátja a 2022-ig szóló, hosszú távú innovációs stratégiáját a hónap végén a kormány - jelentette be Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára...”

Magyar Nemzet, 2012. október 5., péntek, 2. oldal
Ötmilliárdot nyert a Debreceni Egyetem

Magyar Nemzet, 2012. október 5., péntek, 15. oldal
Designhét: formatervezői díjakat adtak át

Napi Gazdaság, 2012. október 5., péntek, 19. oldal
Inkubátorház a CEU-ban

Napi Gazdaság, 2012. október 5., péntek, 19. oldal
Világturnéra készül a Rubik-kiállítás

Népszabadság, 2012. október 5., péntek, 8. oldal
Bildt: Szorosabb Európa kell

Népszabadság, 2012. október 5., péntek, 13. oldal
A világ kezdete mindenkit érdekel
„...Húsz éve vált hazánk az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN tagjává...”

Népszabadság, 2012. október 5., péntek, 17. oldal
Budapestre jön a jövő
„...Számos díj és különdíj besöprése után már bontják a magyar műegyetemisták ODOO-házát...”

Gazdasági Rádió Online, 2012. október 5., péntek
Innováció: 10%-kal növelhető a számítógépezők hatékonysága

Metropol.hu, 2012. október 5., péntek
Kitörési pont az innováció

Hír24.hu, 2012. október 5., péntek
400 milliárdos megszorítás jön
„...A Nemzeti Foglakoztatási Alapnál 16 milliárd, a Nemzeti Kulturális Alap, Kutatási és Technológiai Innovációs Alap együttesen 4 milliárd forintnyi „egyenlegjavítás” lesz...”

Piac&Profit Online, 2012. október 5., péntek
Matolcsy brutális csomagja
„...4 milliárd - egyenlegjavítás a Nemzeti Kulturális Alapnál és a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál együttesen...”

Piac&Profit Online, 2012. október 5., péntek
Egymillió dollárra pályázhatnak magyar kutatók

HVG.hu. 2012. október 5., péntek
Design nagyhatalom leszünk, ha hagyják
„...Magyarország a globális innovációs indexen 141-ből a 31. helyen áll, a kreatív szolgáltatások exportjában a világon ötödikek vagyunk és a kreatív szektorok (melyben a sajtótól a filmen át a designig sok minden beletartozik) GDP-hez hozzáadott értéke néhány év alatt 6,6 százalékról 8 százalékra nőtt...”

Tőzsde Fórum, 2012. október 5., péntek
Magyarország: alkoss, gyarapíts!

Kárpátinfó.net, 2012. október 5., péntek
Magyar formatervezőket díjaztak

Infó Rádió, 2012. október 5., péntek
Hírek
„...Erős Európai Unió, egységes piac, illetve a szabad társadalom és a jogállamiság melletti elkötelezettség szükséges a sikeres innovációs politikához. Erről Carl Bildt, Svédország külügyminisztere beszélt a budapesti svéd-magyar innovációs fórumon...”

Gazdasági Rádió, 2012. október 5., péntek
Hírek
„...Magyarország innovációs kapacitásával készül hozzájárulni a világ informatikai biztonságához, mondta Orbán Viktor...”

Népszava, 2012. október 6., szombat, 4+5.oldal
Durva megszorítások készülnek
„...Nemzeti Kulturális Alap, Kutatási és Technológiai Innovációs Alap egyenlegének javítása... Innovációs járulék szabályainak változása...”

Dél-Magyaroszág, 2012. október 6., szombat, 1+3. oldal
Szabó Gábor: Lehet gőzerővel dolgozni
„...Megkapta a nemzeti fejlesztéspolitikai kabinet politikai támogatását Szabó Gábor rektor információi szerint a szegedi lézerközpont...”

Heves Megyei Hírlap, 2012. október 6., szombat, 3. oldal
Megvédik a szellemi tulajdont

Új Néplap, 2012. október 6., szombat, 5. oldal
Nemzeti innovációs stratégia együtt
„...Az esemény központi témája az új nemzeti innovációs stratégia, amelynek előkészítése Svédországban és Magyarországon egyaránt zajlik...”

Index.hu. 2012. október 6., szombat
Világmegváltó véletlenek

Vasárnapi Hírek, 2012. október 7., vasárnap, 7. oldal
Csomagokba gabalyodva

Piac&Profit Online, 2012. október 7., vasárnap
A kreativitás mint üzleti lehetőség
„...Európai Design Vezetőtestület... huszonegy szakpolitikai javaslatot dolgozott ki...”

Népszabadság, 2012. október 8., hétfő, 13. oldal
A láthatatlan innováció
Bojár Gábor a tiszta versenyről és a hazaszeretetről

Kelet-Magyarország, 2012. október 8., hétfő, 5. oldal
Algoritmusokkal vadásznak a nőkre

Kelet-Magyarország, 2012. október 8., hétfő, 6. oldal
Termelni és fejleszteni is
A svédek és a magyarok is innovációs stratégiát készítenek

Észak-Magyarország, 2012. október 8., hétfő, 8. oldal
Algoritmusokkal vadásznak a nőkre

EuroAstra, 2012. október 8., hétfő
Formatervezőink alkotnak gyarapítanak
„...Az Európai Design Vezetőtestület épp a napokban adta közre javaslatait a design európai innovációs politikában betöltött szerepének erősítésére...”

Napi.hu, 2012. október 8., hétfő
Bombameglepetés az államháztartásban - erre még nem volt példa
„...A kiadások esetében a Nemzeti Foglalkoztatási Alap álláskeresési ellátások kiadásai (rövidebb munkanélküli járadék-időszak), a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap, valamint a Bethlen Gábor Alap kiadásai alacsonyabbak lettek 2011-hez mérten - olvasható az NGM jelentésben...”

Világgazdaság Online, 2012. október 8., hétfő
Többlettel zárt a büdzsé szeptemberben

MNO.hu, 2012. október 8., hétfő
Rogán: Novemberben elfogadhatja a 2013-as büdzsét az Országgyűlés

Index.hu, 2012. október 8., hétfő
Kihirdették a megszorításokat - Ki a legnagyobb vesztes?

Index.hu, 2012. október 8., hétfő
Meglepetés az államháztartásban - példátlan adatok szeptemberről

Portfolio.hu, 2012. október 8., hétfő
Kihirdették a megszorításokat - Ki a legnagyobb vesztes?

FN.hír24.hu, 2012. október 8., hétfő
A tavalyinál több adó folyt be
„...A kiadások esetében a Nemzeti Foglalkoztatási Alap álláskeresési ellátások kiadásai (szabályozásváltozásból adódóan), a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap, valamint a Bethlen Gábor Alap kiadásai is alacsonyabb összegben teljesültek...”

FN.hír24.hu, 2012. október 8., hétfő
A NAV sorra bírságolhatja a „tudatlan” kiscégeket
„...Év elejétől olyan kisebb vállalkozásoknak is innovációs járulékot kell fizetniük, amelyek eddig mentesültek ezalól...”

HVG.hu, 2012. október 8., hétfő
Komoly veszélyforrás lehet az innovációs járulék

HVG.hu, 2012. október 8., hétfő
Ennyit kell még megspórolni az idei költségvetésben

Népszava Online, 2012. október 8., hétfő
Megjelent a kormányhatározat az idei megszorításokról

Stop.hu, 2012. október 8., hétfő
Orbán-Matolcsy csomag: megjelent a kormányhatározat az idei intézkedésekről

Szegedma.hu, 2012. október 8., hétfő
Hosszabbítás: október 17-ig lehet pályázni a Dél-alföldi Innovációs Díjra

OrientPress, 2012. október 8., hétfő
Őssejtkutatók kaptak Nobel-díjat

OrientPress, 2012. október 8., hétfő
Meglepetésre, pluszban zárt az államháztartás

Délmagyar.hu, 2012. október 8., hétfő
Összefognak a kecskeméti multicégek
„...A program során kb. 50 új kutatói munkahely jön létre, támogatva a kis-és középvállalkozásokat kutatás fejlesztési és innovációs tevékenységeik fejlesztésében...”

Világgazdaság Online, 2012. október 8., hétfő
Óriási meglepetés érheti a cégvezetőket
„...Több ponton módosult a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. évi XC. törvény (KTIA-törvény). Ezek egyike: a jogszabály a kis- és középvállalkozások meghatározásához immár a kkv-król szóló törvény egészére, és nem annak néhány nevesített passzusára hivatkozik...”

Világgazdaság Online, 2012. október 8., hétfő
Többlettel zárt a büdzsé szeptemberben

NOL.hu, 2012. október 8., hétfő
Veszély a kibertérben

MTV1, 2012. október 8., hétfő
Hétfő Este
„...Rostoványi Zsolt, rektor... én azt gondolom, hogy külföldön, de Magyarországon is vannak példák az úgynevezett Spinoff-vállalkozásokra, olyan tevékenységekre, amelyek innovációs, kutatási kapacitásokból előállított értéket piacosítja és viszi ki valamilyen vállalkozás formájában...”

OrientPress, 2012. október 8., hétfő
Őssejtkutatók kaptak Nobel-díjat

Dunaújvárosi Hírlap Online, 2012. október 8., hétfő
Őssejtkutatók kapták az orvosi-élettani Nobel-díjat

Népszabadság, 2012. október 9., kedd, 1. oldal
Diákcsőd
„...az Európai Szociális Alap máris pénz nélkül maradt, s hamarosan elapadnak a források az Erasmusnál és az uniós kutatás-fejlesztési alapnál is...”

Népszabadság, 2012. október 9., kedd, 13. oldal
Kiürülhet az Erasmus bukszája

Népszabadság, 2012. október 9., kedd, 11. oldal
Orbán kontra Matolcsy

Heves Megyei Hírlap, 2012. október 9., kedd, 4. oldal
Erős kamarát akar Bánhidy
„...Kiemelt terület a kutatás-fejlesztés, ezt a tevékenységet mindenképpen szorgalmazni kell majd a kamarának...”

IT- Bridge, 2012. október 9., kedd, 4+18+20+22. oldal
Pénz, tapasztalat, termék
„...Lassan az egyetemi világ is olyan lesz, mint a dzsungel. Harc a túlélésért például azzal, hogy piaci indíttatású kutatásfejlesztési projektekben vegyenek részt. Ezzel egyrészt a fennmaradásukat biztosítják - az oktatók nem halnak éhen -, másrészt a hallgatókat olyan gyakorlati tapasztalatokhoz juttatják, amelyek a diplomaosztás után kemény forintokat fialnak...”

EuroAstra, 2012. október 9., kedd
Cégcsoporton belül működik? Kisvállalkozásként is terheli az innovációs járulék!

Piac&Profit Online, 2012. október 9., kedd
Kisvállalkozásként is terheli az innovációs járulék!

Vas Népe Online, 2012. október 9., kedd
Sokan nem tudják, hogy fizetniük kell

Piac&Profit Online, 2012. október 9., kedd
Kisvállalkozásként is terheli az innovációs járulék!

Napi Online, 2012. október 9., kedd
Itt van Matolcsy újabb csomagja - kitől veszik el a legtöbbet?

Zipp.hu, 2012. október 9., kedd
Rogán: Novemberben elfogadhatja a 2013-as büdzsét az Országgyűlés

News4business.hu, 2012. október 9., kedd
Svéd-Magyar Innovációs Fórum az Electrolux részvételével
„...Hazánkban legutóbb áprilisban részesült elismerésben az Electrolux Lehet Kft, amikor a Magyar Innovációs Nagydíj zsűrije kiemelt elismerésben részesítette a vállalatot a beépített tollseprűs porszívók megtervezéséért...”

Hiradó.hu, 2012. október 9., kedd
Egyenlegjavító program: megjelent a kormányhatározat az idei intézkedésekről

Royal Magazin Online, 2012. október 9.
Sokat ígérő hazai innováció

Index.hu, 2012. október 9., kedd
Kvantumfizikusoké a fizikai Nobel-díj

Infó Rádió, 2012. október 9., kedd
Hírek
„...A határozat szerint 15,6 milliárd forinttal kell javítani a Nemzeti Foglalkoztatási Alap, 900 millió forinttal a Nemzeti Kulturális Alap, 3 milliárd forinttal pedig a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap egyenlegét...”

Magyar Nemzet, 2012. október 10., szerda, 16. oldal
Francia és amerikai Nobel-díjas
Haroche és Wineland elsőként bizonyította közvetlen módon a kvantummechanika alapvető állításait

Világgazdaság, 2012. október 10., szerda, 4. oldal
Felhőben utazik a T-Systems és a Cisco

Napi Gazdaság, 2012. október 10., szerda, 2. oldal
Ötvenmilliárdos spórolásra kényszerülnek a minisztériumok
„...A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által pénteken bejelentett 133 milliárd forintnál kisebb, 115,2 milliárd forint zárolást tartalmaz a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet, amely ugyanakkor utal az innovációs járulék kiterjesztésére − ebből, illetve a jövedéki adó előrehozott emeléséből már összeállhat a 133 milliárdos keret...”

Népszabadság, 2012. október 10., szerda, 1. oldal
Sikeres lehet az időhúzás

Népszabadság, 2012. október 10., szerda, 5. oldal
Összeállt a csomag
„...Megjelentek a Magyar Közlönyben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken bejelentett megszorítócsomagjának még 2012-re vonatkozó elemei...”

Népszabadság, 2012. október 10., szerda, 1. oldal
Sikeres lehet az időhúzás
„...A Nemzeti Kulturális Alap esetében 900 millió, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál pedig hárommilliárd forint az előírt megtakarítás...”

Magyar Nemzet, 2012. október 10., szerda, 11. oldal
Reálisak a büdzsé számai

Fejér Megyei Hírlap, 2012. október 10., szerda, 14. oldal
A fejlődés motorjai

Fejér Megyei Hírlap, 2012. október 10., szerda, 15. oldal
Elhalasztott voks a Horizon 2020-ról

Fejér Megyei Hírlap, 2012. október 10., szerda, 15. oldal
Változás a sikerért
„..."Innovációs Akadémia" projektet indít útjára a megyei kamara. A kisvállalkozóknak szóló Innovációs Akadémia segít azonosítani az üzleti környezetet, eligazodni az innováció és a K+F fogalomrendszerében, feltárni a vállalkozás innovációs hiányosságait...”

Vas Népe, 2012. október 10., szerda, 6. oldal
Sokan nem tudják, hogy fizetniük kell
„...Az ok: a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló törvény módosítása. Félő az is, hogy az érintett vállalkozások egy része nem is tud új keletű kötelezettségéről...”

Index.hu, 2012. október 10., szerda
Spórolni fognak a minisztériumok

Index.hu, 2012. október 10., szerda
Európai Bizottság: Magyarországon kiszámíthatatlan az üzleti környezet

Minap Online, 2012. október 10., szerda
Új mikrosebészeti eljárás Miskolcról

HVG Online, 2012. október 10., szerda
Nicsak! Ők mentesülnek a megszorítások alól
„...Az innovációs járulék kiterjesztéséből és a jövedéki adó emeléséből ugyanakkor összejöhet a 133 milliárd forintos keret...”

NOL.hu, 2012. október 10., szerda
Összeállt a csomag
„...A Nemzeti Kulturális Alap esetében 900 millió, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál pedig hárommilliárd forint az előírt megtakarítás...”

IT-Business Online, 2012. október 10., szerda
Magyar startupok a világ kiberszínpadán

Origo.hu, 2012. október 10., szerda
A kiszámíthatatlanságé lett Magyarország
„...A jelentés úgy értékeli, hogy Magyarországon a hitelezési feltételek szűkösek, különösen a kis- és közepes vállalkozások számára. Az elemzés szerint Magyarországon alacsony az innováció szintje, sok szolgáltatási területen gyenge a versenyhelyzet, a közigazgatás hatékonysága pedig alacsony...”

Metropol.hu, 2012. október 10., szerda
Kiszámíthatatlan az üzleti környezet Magyarországon

Gazdaság.ma.hu, 2012. október 10., szerda
Kiszámíthatatlan az üzleti környezet Magyarországon

Kisalföld.hu, 2012. október 10., szerda
Európai Bizottság: kiszámíthatatlan az üzleti környezet Magyarországon

Observer, 2012. október 10., szerda
Tehetséges tanulók versenye az Audi Hungariánál

MTV1, 2012. október 10., szerda
Szerda este
„...Szijjártó Péter... a magyar gyógyszeriparnak legyenek lehetőségei a külpiacokon még inkább érvényesülni, mert az a magyarországi gyártásra, a magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységükre és a magyarországi innovációs tevékenységükre is jótékony hatással van...”

Magyar Hírlap, 2012. október 11., csütörtök, 14. oldal
Fehérjekutatóké a kémiai Nobel-díj

Magyar Nemzet, 2012. október 11., csütörtök, 16. oldal
Nobel-díjas amerikaiak

Népszava, 2012. október 11., csütörtök, 11. oldal
Feltérképezték a sejtek receptorait
„...Két amerikai biokémikus orvos, Robert J. Lefkowitz és Brian Kobilka nyerte el idén a kémiai Nobel-díjat...”

Magyar Nemzet, 2012. október 11., csütörtök, 9. oldal
Középpontban a kohéziós támogatás

Figyelő, 2012. október 11., csütörtök, 40+41+42. oldal
Papíron már fogékonyak
„...a többségnek már így is kevés a pénze az innovációra, a jövőt jelentő termékfejlesztésre...”

Figyelő, 2012. október 11., csütörtök, 48. oldal
Lerakott első téglák
„...Egy magyar találmány iránt arab országokból is aktívan érdeklődnek, mivel alkalmazásával akár sivatagi homokból is olcsón lehet épületeket emelni...”

Délmagyarország, 2012. október 11., csütörtök, 5. oldal
A Holt-Tiszát rendbe tennék, a repteret fejlesztenék

Informatika&Tudomány Online, 2012. október 11., csütörtök
Megdőlni látszik a műszaki fejlődés mítosza

HVG Online, 2012. október 11., csütörtök
Európai Bizottság: kiszámíthatatlan az üzleti környezet Magyarországon

Origo.hu, 2012. október 11., csütörtök
A kiszámíthatatlanságé lett Magyarország

168Óra Online, 2012. október 11., csütörtök
Kiszámíthatatlan az üzleti környezet Magyarországon az Európai Bizottság szerint

Portfolio.hu, 2012. október 11., csütörtök
Bizottság: Romlik a magyar versenyképesség

Tőzsde Fórum Online, 2012. október 11., csütörtök
Az energetika és a szolgáltatások a jövő húzóágazatai

Élelmiszer Online, 2012. október 11., csütörtök
Magyarországon az energetika és a szolgáltatások a jövő húzóágazatai

Tranzit.hu, 2012. október 11., csütörtök
Az emberi tényező tudatosításával a leszakadó iparágak helyzete is javítható

Hajdú Online, 2012. október 11., csütörtök
Megoldásokat keres a Miskolci Egyetem
„...Kitért az egyéb mínuszakra is: az inflációs hatás miatti többletkiadás 1,47 milliárd; a szakképzési hozzájárulás kiesése további 400 millió; az innovációs járulék kiesése pedig további 600 millió forint az idén...”

Borsod Online, 2012. október 11., csütörtök
Megoldásokat keres a Miskolci Egyetem

MiNap.hu, 2012. október 11., csütörtök
Megoldásokat keres a Miskolci Egyetem

Délmagyar.hu, 2012. október 11., csütörtök
Újabb fejlesztési tervek Szegeden

Kitekintő.hu, 2012. október 11., csütörtök
Brüsszel: kiszámíthatatlan környezetben működnek a magyar cégek

Világgazdaság Online, 2012. október 11., csütörtök
Évi kétmilliós pluszfizetést kapnak az EU-projektekben résztvevő hazai kutatók

Klubrádió.hu, 2012. október 11., csütörtök
Kiszámíthatatlan az üzleti környezet Magyarországon az Európai Bizottság szerint

InfoRádió.hu, 2012. október 11., csütörtök
A romló versenyképességre figyelmeztet Brüsszel

Infó Rádió, 2012. október 11., csütörtök
Hírek
„...A jelentés úgy értékeli, hogy Magyarországon szűkösek a hitelezési feltételek, különösen a kis- és közepes vállalkozások számára. Alacsony az innováció szintje, több szolgáltatási területen gyenge a versenyhelyzet, és nem hatékony a közigazgatás...”

Gazdasági Rádió, 2012. október 11., csütörtök
Hírek
„...A dokumentum alapján idehaza a hitelezési feltételek szűkösek, különösen a kis- és közepes vállalkozások számára. Magyarországon alacsony az innováció szintje, sok szolgáltatási területen gyenge a versenyhelyzet, a közigazgatás hatékonysága pedig alacsony...”

Napi Gazdaság, 2012. október 12., péntek, 8. oldal
Elnökhelyetteseket nevezett ki a NIH
„...Két új elnökhelyettest neveztek ki a Nemzeti Innovációs Hivatalba (NIH) augusztustól: Deák Csaba stratégiai, Korányi László pedig kül- és belkapcsolati elnökhelyettes lett...”

Napi Gazdaság, 2012. október 12., péntek, 18. oldal
Hogyan érintette a pénzügyi válság Magyarország növekedési potenciálját?

Világgazdaság, 2012. október 12., péntek, 5. oldal
Évi kétmillió forintos pluszfizetés a hazai kutatóknak is
INNOVÁCIÓ A 2014-2020 közötti uniós k+f programok részvételi szabályairól döntöttek a tagállamok

Magyar Hírlap, 2012. október 12., péntek, 9. oldal
Kiszámíthatatlan az üzleti környezet

Fejér Megyei Hírlap, 2012. október 12., péntek, 6. oldal
Veszélyben a kis cégek
„...A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló törvény módosítása miatt olyan kisebb vállalkozások is bekerülhettek idén év elejétől az innovációs járulékot fizető cégek körébe, amelyek eddig mentesültek e teher alól...”

Fejér Megyei Hírlap, 2012. október 12., péntek, 6. oldal
Csak az innováció segíthet

Hajdú-Bihari Napló, 2012. október 12., péntek, 2. oldal
Stabilitás és munkahelyek

Hajdú-Bihari Napló, 2012. október 12., péntek, 18. oldal
Kutatás-fejlesztés és innováció

Nógrád Megyei Hírlap, 2012. október 12., péntek, 5. oldal
Munkahelyteremtés és stabilitás

Új Dunántúli Napló, 2012. október 12., péntek, 13. oldal
A gazdaság új motorjai lesznek

Dunaújvárosi Hírlap, 2012. október 12., péntek, 6. oldal
Csak az innováció segíthet

Észak-Magyarország, 2012. október 12., péntek, 1. oldal
Felpénzből él az egyetem
„...Miskolc... Az egyetemi vezető kitért az egyéb mínuszakra is: az inflációs hatás miatti többletkiadás 1,47 milliárd, a szakképzési hozzájárulás kiesése további 400 millió, az innovációs járulék kiesése pedig további 600 millió forint az idén...”

Zalai Hírlap, 2012. október 12., péntek, 6. oldal
A cél ugyanaz, az eszközök változtak, a problémák hasonlók

Bihari Napló, 2012. október 12., péntek, 2. oldal
Kiszámíthatatlan Magyarország

Hetek, 2012. október 12., péntek, 28+29. oldal
Okostojás
Beszélgetés az év legsikeresebb feltalálójával
„...Egy új magyar logikai játék, az Okostojás (Smartegg) Washingtonban elnyerte az International Puzzle Party (IPP) legnagyobb díját. A jó hír egyeseknek a Rubik-kocka sikerét juttatja eszébe, lehet azonban, hogy ennél sokkal többről van szó. A feltaláló Zagyvai András...”

Hetek, 2012. október 12., péntek, 32+33. oldal
Szunnyadó gének

Hetek, 2012. október 12., péntek, 33. oldal
Felszívódó chipek
„...Testben felszívódó elektronikai áramköröket terveztek amerikai kutatók. A páciensek monitorozására használt chip, az orvosi eszközök új szegmensét nyithatja meg, a felszívódó műszer ugyanis feladata teljesítése után sebészeti beavatkozás nélkül kerül ki a szervezetből...”

INNO-HÍR, 2012. október 12., péntek
A gazdasági válság idején luxus lett a kutatás

INNO-HÍR, 2012. október 12., péntek
Kibertér Konferencia - Erőmérő műszer, fordítóalkalmazás, hatékonyságnövelő projekt a három nyertes innováció

Gazdasági Rádió, 2012. október 12., péntek
Hírek
„...Kiszámíthatatlan az üzleti környezet Magyarországon az Európai Bizottság szerint a gyakori politikai, jogi és intézményi változások miatt...”

Infó Rádió, 2012. október 12., péntek
„...Kínában nagy az érdeklődés a magyar tudás iránt (Mészáros György, Magyar Innovációs Hivatal elnöke)...”

Lánchíd Rádió, 2012. október 12., péntek
Hírek
„...Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára úgy fogalmazott: a kormány nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre és az innovációra, ennek pedig most látszik az eredménye...”

HVG, 2012. október 13., szombat, 25+26+27. oldal
Van miből
„...A kabinet jövőre 23 milliárd koronát (1 svéd korona - 33 forint) szán a lassulóban lévő gazdaság felpörgetésére. A pénz kétharmada a társasági adó 26,3-ról 22 százalékra mérséklése révén a cégeknél maradó összeg, négymilliárdot a kutatás - fejlesztés állami támogatására fordítanak, majd 2016ig további 7,5 milliárdot...”

Népszabadság, 2012. október 13., szombat, 8. oldal
Az EU-nak üzent a világ

Magyar Nemzet, 2012. október 13., szombat, 12. oldal
Jobb lesz a világítás

Kisalföld, 2012. október 13., szombat, 6. oldal
Soproni hallgató elismerése

Fejér Megyei Hírlap, 2012. október 13., szombat, 13. oldal
Optimizmusra semmi okunk!
„...A legrosszabb a helyzetünk a vállalkozások menedzselése terén, innovációs képességünket is súlyosan aláminősítették. A kormányzás kiszámíthatósága, a politikai stabilitás, a kormányzat hatékonysága egyre zuhan, és a korrupció ellenőrzése is súlyos gondokat mutat...”

Dunaújvárosi Hírlap, 2012. október 13., szombat, 13. oldal
Optimizmusra semmi okunk!

Zalai Hírlap, 2012. október 13., szombat, 14. oldal
Egyetemi város - pozitív üzenet

Piac&Profit Online, 2012. október 13., szombat
Az innováció egy képesség

Hírek.ma.hu, 2012. október 13., szombat
Az innováció egy képesség

Magyarországon.hu, 2012. október 13., szombat
Az innováció egy képesség

Napihírek.hu, 2012. október 13., szombat
Az innováció egy képesség

ProfitLine.hu, 2012. október 13., szombat
Mik lesznek a jövő húzóágazatai?

ProfitLine.hu, 2012. október 13., szombat
Mi a baj a magyar üzleti környezettel?

168Óra Online, 2012. október 13., szombat
Mit kínál Ausztria a magyar vállalkozónak?
„...Kevés ország dicsekedhet ilyen dinamikus innovációval - teszi hozzá: a GDP 2,76 százalékát fordítják itt kutatásra (EU-átlag: 1,96 %). Az országban 47 úgynevezett kompetencia központ működik jelentős közpénz-támogatással. Ezek a rendszerint egy tudományos intézmény és több ipari cég együttműködéséből kialakult központok sikeresen alkalmazzák a legújabb kutatási eredményeket a gazdaság, a termelés világában - és szívesen látják soraikban a külföldieket...”

Híradó.hu, 2012. október 13., szombat
Emlékérmet kapott a horvát elnök a feltalálók szövetségétől

Klub Rádió, 2012. október 13., szombat
Hírek
„...Bogsch Árpád-emlékérmet adományozott Ivo Josipovicnak, Horvátország köztársasági elnökének és Bendzsel Miklósnak, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnökének a Feltalálók Egyesületeinek Nemzetközi Szövetsége...”

Infó Rádió, 2012. október 13., szombat
„...Nagy az érdeklődés a magyar tudás iránt Kínában. Ezt a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke mondta el...”

Vasárnap Reggel, 2012. október 14., vasárnap, 4. oldal
Az emberiség dicsőségtablója

Népszava Online, 2012. október 14., vasárnap
Uniós pénzből víztározóval az aszály ellen
„...A közösségi agrárpolitika (KAP) ugyanis egyre inkább környezetvédelmi irányultságot vesz, így megnyílik az út például az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az innováció terén benyújtandó pályázatokra - hangoztatta Fazekas Sándor, kiemelve, hogy uniós szinten a KAP két pillére 281 milliárd, illetve 89 milliárd eurós forrást tartalmaz...”

Élelmiszer Online, 2012. október 14., vasárnap
Uniós forrásokból megépíthető a szükséges víztározói kapacitás

Figyelő Online, 2012. október 14., vasárnap
A nagyközönségnek is bemutatkoznak Párizs céginkubátorai

Kitekintő.hu, 2012. október 14., vasárnap
A nagyközönségnek is bemutatkoznak Párizs céginkubátorai

Hiradó.hu, 2012. október 14., vasárnap
Bemutatkoznak Párizs céginkubátorai

Magyar Nemzet, 2012. október 15., hétfő, 11. oldal
Rangos elismerés Bendzsel Miklósnak

Magyar Nemzet, 2012. október 15., hétfő, Energia, 3. oldal
Budapest felé tart a kísérleti szolárház

Magyar Hírlap, 2012. október 15., hétfő, 9. oldal
Csak belépő a piacra a modern jármű
Finanszírozási nehézségek is gátolják a hazai gyártású autóbuszok itthoni elterjedését, de az alternatív hajtás előnyt jelenthet
„...Ebben előrelépést jelenthet az innováció, hiszen az alternatív meghajtású járművek esetében könnyebb uniós forrásokhoz jutni...”

Napi Gazdaság, 2012. október 15., hétfő, 2. oldal
Közlemény
„...A Magyar Innovációs Szövetség Vállalkozásfejlesztési Tagozata, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a NAPI Gazdaság Vállalkozásfejlesztési Fóruma 2012. október 18-án (csütörtökön) 15.00 órai kezdettel tartja következő rendezvényét...”

Napi Gazdaság, 2012. október 15., hétfő, 4. oldal
Ledgyártást indít, és bővít Nagykanizsán a General Electric

Világgazdaság, 2012. október 15., hétfő, 16. oldal
Nemzetek - ipar nélkül?
„...Ez utóbbiak pedig a költségvetési, belső piaci, innovációs, adóztatási és külkereskedelmi intézkedések mellett iparpolitikai és foglalkoztatási célkitűzéseket is tartalmaznak...”

Észak-Magyarország, 2012. október 15., hétfő, 1. oldal
Lesz pénz a víztározókra

Agrárágazat, 2012. október 15., hétfő, 98. oldal
Az innováció a középpontban Welsben - AGRARIA 2012

Portfolio.hu, 2012. október 15., hétfő
Fazekas: mindent el tudunk adni

Várható esemény

Vállalkozásfejlesztési Fórum

A Magyar Innovációs Szövetség Vállalkozásfejlesztési Tagozata, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a NAPI Gazdaság Vállalkozásfejlesztési Fóruma 2012. október 18-án, 15.00 órai kezdettel tartja következő rendezvényét, melynek témája: Miért nagyon hasznos segítőink az elektronikus szótárak, szótárrendszerek?

Helyszín: Budapest, V. kerület, Kossuth L. tér 6-8, VI. em. 635 sz. terem

Szakmai vezető: Dr. Osman Péter, a Tagozat elnöke
Előadók:
- Prószéky Gábor ügyvezető igazgató, az MTA doktora
- Sebestyén Zsolt értékesítési vezető, nyelvészeti programok specialistája, MorphoLogic

A rendezvény keretében a 21 éve, a magyar és nemzetközi piacon jegyzett MorphoLogic nyelvtechnológiai cég bemutatja díjnyertes MoBiMouse szótári rendszerét és annak vállalati környezetben használható hálózatos változatát. A felhasználók munkahelyeken, otthon, az iskolákban szinte minden dokumentumot számítógéppel szerkesztenek, az információkat az interneten szerzik be. A szótárazást az akár egyetlen egérkattintás nélkül is működő MoBiMouse elektronikus szótárrendszerrel lehet a leggyorsabban elvégezni.

Lehetőség lesz a program kipróbálására, valamint kedvezményes vásárlására. Az angol, német, francia, spanyol szótárak közül kiemelt figyelmet kap Magyarország egyetlen havonta ingyenesen frissülő angol szótára a Lázár-Varga-féle angol-magyar, magyar-angol egyetemes szótár és a Grimm kiadó angol-magyar, magyar-angol munkahelyi szótára.
A fórum résztvevői ajándékként, a rendszerrel való ismerkedést segítendő, egy-egy példányt kapnak a MoBiMouse 6 angol-magyar, magyar-angol kisszótár CD-ből, és megkapják a MorphoLogic Szótárrendszer dokumentációját is.

A rendezvény díjmentes.
További információ: Dr. Osman Péter, a MISZ Vállalkozásfejlesztési Tagozatának elnöke
Tel.: 489-9649, e-mail: osman.peter@gmail.com

Pályázati felhívás

Heidelbergi Innovációs Fórum

12. alkalommal rendezik meg a Heidelbergi Innovációs Fórumot 2013. március 19-20. között, melynek témája a mobil ökoszisztéma lesz.

2012. december 14-ig várják a szervezők az üzleti ötleteket és a nagy piaci potenciállal rendelkező K+F eredményeket. Amennyiben valakinek a pályázata sikeres, lehetőséget kap, hogy egy 8 perces előadásban bemutassa üzleti ötletét. A pályázati űrlap ide kattintva tölthető le.

A rendezvényen való részvétel díjmentes!

További információ: Alexandra Rudl, telefon: +49-711-90715-365, e-mail: rudl@mfg.de, web: www.heidelberger-innovationsforum.de
Szerkesztő: dr. Antos László, Munkatárs: Szlamek Orsolya
Design: Visualia Stúdió, Felelős kiadó: dr. Szabó Gábor
A Hírlevél minden páros hét keddi napján jelenik meg, és aznap internetes portálunkon is olvasható.
Hírlevél-szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 103.
tel.: 430-3330, fax: 240-7020, e-posta: innovacio@innovacio.hu
A Hírlevélre a www.innovacio.hu c. portálon lehet regisztrálni.