Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2013-09-26
Untitled Document
Innoforum 2007


Résztvevők
Innoforum 2006


Résztvevők
Innoforum 2005


Résztvevők
Innoforum 2004


Résztvevők
Innoforum 2003


Résztvevők
Innoforum 2002


Résztvevők
Innoforum 2001


Résztvevők
Innoforum   INNOFoRUM 2007
XV. Hazai Szellemi Termék Börze részvevői


AITIA International Zrt.
1039 Budapest, Czetz János u. 48-50.
Tel.: 30/687-1852, Fax: 453-8081
 
Felkínált témák:
Chatbot terminál
A VIKI 2.0 (Vásárlói Információs KIoszk), a legfrissebb kommunikációs technológiák ötvözésével létrehozott interaktív információs terminál. A mesterséges intelligencia alapú beszélgető robotokkal történő vásárlói kommunikáció, a célirányos tájékoztatás, új, kimagasló minőséget képvisel az általánosan használt, és a speciális marketingeszközök között egyaránt.

Hangvezérelt telefonos ügyfélszolgálat
A VOXenter beszédfelismeréssel vezérelt telefonos ügyfélszolgálati rendszer. Segítségével olyan automatikus ügyfélirányító, tájékoztató információs szolgáltatás hozható létre, amely kiegészíti, megkönnyíti, esetleg a későbbiekben teljesen felváltja az ügyfélszolgálatok munkáját.
Biopolisz Szegedi Innovációs Szolgáltató Kft.
6726 Szeged, Jobb fasor 6-10.
Tel.: 62/432-723, Fax: 62/432-723

A BIOPOLISZ Kft. főbb tevékenységi területeit tekintve technológia-hasznosítással, azaz az egyetemi-akadémiai kutatóhelyeken létrejött szellemi alkotások piaci értékesítésével és az ipari fejlesztési igények kielégítésével foglalkozó innovációs szolgáltató vállalkozás.
Ezen belül iparjogvédelmi és technológiajogi, valamint pályázati tanácsadással, a technika állásának kutatásával, találmány-értékesítéssel, gazdasági partnerközvetítéssel, oktatási tevékenységgel foglalkozik. Referenciái közé többek között szellemitulajdon-szabályzatok, licencia- és konzorciumi szerződések, spin-off vállalkozások, magyar és angol üzleti tervek, innováció és európai (FP6) nagyprojektek tartoznak.

Felkínált témák:
Tonometriás eszköz a szervezet légzési elégtelenségének és regionális perfúziózavarának vizsgálatára
A szervezet stabil egyensúlyát mutató életfontosságú vizsgálati adat a szén-dioxid-állandó, a PCO2, melyet vérben, illetve tonometriás szonda segítségével a gyomorban lehet mérni. A találmány tárgya egy új, ballonmentes szilikonból készült mérőszonda. A szondán belül a szén-dioxid felvétele a mérőszonda, a testüregekben bent fekvő részének egész hosszában történik, ezáltal és a mérőszonda anyaga révén, az igen rövid idő alatt megy végbe. A mérőszondával végzett vizsgálat minden életkorban elvégezhető. Az eszközzel rendkívüli sürgősségi helyzetekben (pl. mentőkocsiban) is gyors, tájékozódó jellegű mérés lehetséges. Nagy előny, hogy a szonda anyaga puha, ezért a vizsgálat a beteget nem terheli.

Eljárás és berendezés gyengén abszorbeáló és/vagy fényszóró minták abszorpciójának meghatározására
A találmánnyal a még műszeres méréssel megoldatlan fényszóró-minták abszorpció-mérése is megoldott. A termékek elsősorban biológiai, ill. környezetbiológiai (különös tekintettel a vízminőség mérésekre), valamint molekuláris és ipari spektroszkópiai kutatásokra lesznek alkalmasak, melyekkel többek között érzékeny abszorpciós mérések végezhetők. Ennek segítségével kisebb (abszorbeáló vagy indikátorfestékre reagáló) szennyeződések mutathatók ki.

Biológiai anyagok fagyasztással történő tartós tárolási hatékonyságának növelése hidrosztatikus nyomással
A találmány tárgya egy olyan új eljárás, amely alkalmazásával a 30 éve használt embrió, illetve ivarsejt fagyasztási technológiák hatékonysága jelentősen növelhető. Ha bizonyos ideig tartó, bizonyos nagyságú nyomásimpulzussal kezeljük az embriókat, azokban sokk fehérjék termelődnek és különböző fehérje-térszerkezeti változások jönnek létre.
Nyomás előkezeléssel az általunk végzett, nagy esetszámmal, sokszor megismételt kísérletekben kb. 3-szor annyi egérembrió élt túl, mint hagyományosan, a túlélt embriók 6-szor gyorsabban nyerték vissza normál morfológiájukat.

Gének alkalmazása molekuláris markerként a skizofrénia diagnosztizálásában és diagnosztikai készlet a skizofrénia diagnosztizálására
A skizofrénia az egyik legelterjedtebb pszichiátriai betegség, mely a humán populáció 1%-át érinti. Napjainkban a skizofrénia diagnosztizálása összetett klinikai tünetek alapján történik. Molekuláris markerek alkalmazása lehetővé teszi számunkra a skizofrénia gyorsabb és precíz diagnózisát, illetve elősegítheti a terápia során a gyógyszerek hatékonyságának nyomon követését skizofrén páciensek hatékonyabb, egyénre szabott gyógyszeres kezelésének biztosítására.

Mikrofluidikai berendezés és eljárás elektroozmotikusan mozgatott folyadék manipulálására
A jelen találmány tárgyát egy eljárás képezi egy mikrofluidikai berendezésben elektroozmotikusan mozgatott folyadék áramlási viszonyainak befolyásolására oly módon, hogy a folyadékot határoló felület legalább egy részének megvilágítását módosítjuk, ezáltal a felülettel érintkező folyadék áramlási viszonyait befolyásoljuk, ahol a felület legalább egy része olyan fényérzékeny anyagból van kialakítva, amelynek felületi töltéssűrűsége vagy felületi vezetőképessége a megvilágítás módosításának hatására megváltozik. A találmány tárgyát képezi továbbá maga a folyadék elektroozmotikus mozgatására kialakított mikrofluidikai berendezés.

Gyógyászati, állatgyógyászati és kozmetikai célokra alkalmazható, hidroxiprolint tartalmazó készítmény
A találmány tárgya gyógyászati, állatgyógyászati és kozmetikai célokra alkalmazható készítmény, ami a korábbi megoldásokhoz képest nagymértékben növeli a sebgyógyulás sebességét, hatékonyságát, továbbá segíti a hegesedés és más elváltozások kiküszöbölését. A készítmény hidroxiprolint, oxigént, krém, gél, hab vagy folyadék állagú hordozóanyagot és adott esetben tartósítószert tartalmaz. A készítmény hatásosságát széles körű kísérleti háttér bizonyítja. A fejlesztőmunka eredményeként a készítmény előállítására alkalmas eszközt is kidolgoztak.

On-line gyomfelismerő rendszer vasúti nyomvonalak gyomosodásának szabályozására
A termék egy beépített gyomfelismerővel rendelkező automata gyomirtó rendszer vasúti nyomvonalak és más kigyomlálandó felületek megtisztítására. Haladás közben a kamera által felvett képek alapján egy jelátviteli rendszer felismeri, mely szakaszok kezelendők gyomirtószerrel, a szabályozó szoftver pedig a beállított dózissal lefújja a kijelölt felületet. A rendszer képes felismerni a vasúti sínek mentén található legközönségesebb gyomokat. A gyomfelismerő rendszer segítségével az optimális gyomirtószer mennyiség fogyasztható. Ugyancsak kapható más járműveken történő felhasználásra, hordozható változatban is.

Növényi hatóanyagok az amyloid betegségek kezeléséhez és megelőzéséhez
A növényi hatóanyagok kísérletek által meghatározott kompozíciója különböző táplálék-kiegészítőként emberi fogyasztásra alkalmas termékké összeállítva segítik a betegségeket okozó amyloid plakkok lebontását, így alkalmasak az Alzheimer-kór, Parkinson-kór, a prion betegségek, mint a Creutzfeldt-Jakob (azaz kerge-marha), vagy a Gerstmann-Sträussler-Scheinker-kór és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére, kezelésére, illetve gyógyítására. A hatóanyag használata fontos eleme lehet a betegséget okozó agyi plakk feloldásának, vagy a diéta részeként a plakk-képződés és betegség megelőzésének.

Eljárás keratinocita, melanocita és fibrobalst sejtek tenyésztésére bőrátültetéshez
A bőrt nagy kiterjedésben érintő sérülés (égési sérülések, trauma, műtét miatti defektus), krónikus keringési zavar (artériás vagy vénás eredetű lábszárfekélyek) vagy cukorbetegség következtében kialakult fekélyek, kezelésük direkt és indirekt költségei tetemesek. A bőr pigmentsejtjeinek traumás, immunológiai vagy ismeretlen eredetű hiánya miatt kialakult kórképek (poszt-traumás leukoderma, vagy vitiligo) kezelése pedig a nagyfokú terápiarezisztencia miatt nem megoldott. A projekt fő célkitűzése a bőr ezen betegségeinek kezelésére új, autológ sejtek (a beteg saját sejtjeinek) tenyésztésén alapuló kezelési eljárás bevezetése és annak biotechnológiai ipari mértékű megvalósítása.

Mátrix metalloproteináz inhibítorok és biglican aktivitás növelők alkalmazása szívelégtelenségek kezelésére szolgáló gyógyászati készítmények előállítására
A hiperlipidemia talaján kialakuló iszkémiás szívbetegség és szívinfarktus a leggyakoribb halálokok közé tartozik. Legújabb adatok szerint egyes mátrix metalloproteináz (MMP) izoenzimek akut aktiválódása a szívizom iszkémiás károsodásában és az infarktus kialakulásában részt vesz. A projekt célja a téma alapkutatására épülve szelektív MMP izoenzim inhibitorok fejlesztésével új infarktusellenes terápiás lehetőség kidolgozása. Kimutatták, hogy a biglikan magasabb expressziós szintje az ateroszklerózis kialakulásának esélyét csökkenti. Biglican aktivitás növelők alkalmazhatók kardioprotektív gyógyszerkészítmények hatóanyagaként.

Növények stressz-toleranciájának javítása
A technológiával ozmotikus stressz-toleráns és/vagy megnövekedett csírázóképességű transzgenikus növény állítható elő. A találmányban alkalmazott nukleinsav-molekula olyan fehérjét kódol, melynek birtokában a növény ozmotikus stressz-toleranciája fokozódik. Rendelkezésre áll a nukleinsav molekula, valamint transzfromációs vektrorok, transzgénikus növények és az említett szekvenciát hordozó növényszaporító anyagok is.

Eljárás termofil rendszerű anaerob fermentor biogáz termelésének fokozására
A találmány tárgya egy olyan oltóanyag, amely a mikrobiológiai populációdinamika növelésével nagymértékben növeli a biogáztermelő rendszerek metántermelését. Az oltóanyagban használt baktérium felgyorsítja a hidrogén képződését, amely a metántermelő folyamat fő mozgatórugója. A megnövekedett hidrogénképződés mellett több metán keletkezik, így a lebontás is gyorsabb. Az oltóanyagban természetes, fakultatív heterotróf baktérium van.

Eljárás egyenletes rétegvastagságú bevonat készítésére impulzuslézerrel előállított plazmából
Az inverz geometriájú impulzuslézeres vékonyréteg-építés (IPLD) az impulzuslézerrel keltett plazmából történő vékonyrétegépítés (PLD) speciális fajtája. Ez az elrendezés a PLD-geometriák új fajtája, amelyben a hordozó (fotonok vagy más nagy energiájú (elemi) részecske által generált) plazma forrásához való elhelyezkedésével és rotáló mozgásával biztosítja a növekvő film egyenletes rétegvastagságát. Az elrendezés mechanikailag könnyen kivitelezhető, és jól méretezhető 10 cm2-es léptékben a szubsztrát méretéhez. Több céltárgy és/vagy több sugár használatával komplexebb, többrétegű bevonatok is kivitelezhetők. IPLD-technikával készített rétegek kevésbé szennyezettek és összességében egyenletesebb rétegvastagságra utaló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Eljárás átlátszó anyagok impulzus lézeres finommegmunkálására
Többféle lézer alapú módszer létezik átlátszó anyagokban mikro- és nanotechnológiai struktúrák kialakítására. Az új eljárás az ún. lézer indukált hátsó oldali száraz maratás (LIBDE), melynek lényege, hogy a lézerimpulzus áthalad a céltárgyon és energiája elnyelődik egy vékony abszorbens rétegben. A réteg felmelegszik és a párolgás létrehozza az érintkező átlátszó céltárgyon a megfelelő mintázatot. Az eljárás egyszerűbb és olcsóbb az eddig ismert módszereknél (pl.: nedves maratás).

Eljárás a fémmegmunkálás során képződő, szennyezett olajos emulziók környezetkímélő kezelésére
Az eljárás segítségével a fémmegmunkálás során képződő, szennyezett olajos emulziók elválaszthatók az egyéb, környezetbarát vagy újrahasznosítható melléktermékektől (víz) alig 48 óra alatt. Erős ásványi savat adnak a szennyezett emulzióhoz, majd negatív standard elektron-potenciálú fémmel keverik, és ülepedni hagyják. A szétválás után az elkülönült fázisok elvezethetők.

Izatin és származékai gyógyszerként történő alkalmazásra
A láz megjelenése a szervezet természetes védekezési reakciója a külső hatások ellensúlyozására. A láz azonban veszélyes is lehet. A találmány tárgya láz, gyulladás és fájdalomcsillapító hatású gyógyszer, mely alkalmas a paciensek hatékony kezelésére, különösen PG E2 utáni lázkezelésre vagy megelőzésre.

Rejtett stoplis légkamrás sportcipő
A találmány rejtett stoplis légkamrás sportcipő, mely speciális talpszerkezettel és felsőrésszel van ellátva. A tapadóképesség növelése érdekében a talpszerkezet úgy van kialakítva, hogy a stoplik kitolhatók és visszahúzhatók a talpra nehezedő nyomástól függően. A láb emelésekor a légkamrákban a nyomás leesik, így a stoplik a talpba húzódnak. Terheléskor azonban a nyomás megnő és a stoplik kitolódnak.

Sztöchiometrikus pH-stat berendezés
Sok kémiai folyamat, pl enzimatikus vagy katalitikus reakciók rendkívül érzékenyek a környezet pH változásaira, ezért rendkívül fontos ezen paraméter ellenőrzése. A találmány egy olyan automatikus titráló módszer és berendezés, amelynek segítségével koncentráció-alapú pH-méréssel, valamint rendszer-specifikus anyagmérleg egyenletek megoldásával folyamatosan visszaállítható egy biológiai/kémiai rendszerben a kívánt pH-érték, ha az állandó pH-n tartani kívánt reakció mechanizmusa ismert.

Eljárás és berendezés biomasszák energetikai hasznosítására
Az energianövények oxidációs égetése nehézkes a keletkező salak fizikai tulajdonságai miatt. Pirolízis alkalmazásával a biomassza energetikai felhasználása hatékonyabb. A fejlődő pirolízisgáz megfelelő hőhasznosító rendszerekben elégethető, miközben a keletkező salak könnyebben ártalmatlanítható és kezelhető, mint az oxidációs égés esetében. A berendezés alkalmas formázott és formázatlan energaifű felhasználására (pl.: takarmánypogácsa, vagy egyéb környezetbarát módon nem tárolható anyagok energetikai hasznosítására).

Galektin-1 ellenes monoklonális antitestek
Ennek a béta-galaktozidáz kötő lektin fehérjének egyebek mellett fontos szerepe van az immunvédekezésben (gyulladás és autoimmun folyamatok elkerülése, apoptózis elősegítése stb.). A monoklonális antitestek segítségével a cél a galektin-1 fehérje működésének tisztázása és gyógyszeripari hatóanyagként történő alkalmazása autoimmun és gyulladásos betegségek, valamint rák esetén.

Készülék mentrend szerinti közlekedési szolgáltatás fejlesztéséhez
A találmány tárgya fedélzeti berendezés menetrend szerint közlekedő jármű menetrendhez viszonyított pontosságának felügyelete és eljárás ilyen berendezés működtetésére. A járműbe szerelt készülék információt szolgáltat a vezetőnek a jármű helyzetéről a menetrendhez képest. Ennek segítségével a vezető dönthet a haladási sebesség változtatásáról. Bár a menetrendi idők pontos betartása nem minden esetben a járművezetőn múlik, a menetrendi eltérés csökkentése érdekében a járművezető sokat tehet.

Fotoakusztikus gázdetektálás
A manapság használt eljárások gázminták aeroszol típusú szennyezőanyagainak detektálására főként abszorpciós elveken alapulnak, például a minta által elnyelt fényenergia mérésén. A találmány ezzel szemben fotoakusztikus elven nyugvó mérőmódszert és berendezést kínál gázminták összetevőinek vizsgálatára. Így lehetővé válik a szennyezések koncentrációjának pontosabb meghatározása.

Eljárás hidrogéngáz elektro-biotechnológiai előállítására
A technológia lehetőséget nyújt nagy hatékonyságú enzimatikus hidrogéngáz termelésre egy vezető polimer alapú összetett elektród alkalmazásával. A rendszerben jelen lévő hidrogenáz típusú enzim az új típusú fém elekrtóddal történő bio-elektrokémiai aktiválása hidrogéngáz termelődését eredményezi, így egy jelentően kisebb aktiválási energiájú reakcióutat nyit meg.

Eljárás toxicitás kimutatására sejtkultúrák felhasználásával
Az eljárás stressz körülmények indikálására alkalmas DNS konstrukcióval transzfektált sejtkultúrát használ in-vitro toxicitás kimutatására. A DNS konstrukciók eltérő stressz körülmények kimutatására használhatók és több típusú sejtkultúrában is alkalmazhatók. Az eljárás nem-akut toxicitás kimutatására is alkalmas.

Eljárás gyulladáscsökkentő anyagok kimutatására sejtkultúrák felhasználásával
Az eljárás rendkívül szenzitív sejtvonalakat használ különböző anyagok gyulladás-csökkentő vagy -keltő tulajdonságainak kimutatására. A detektálás indukálható, fluoreszcens gyulladási markerek segítségével lehetséges. A rendszer napi több ezer vegyület szűrésére alkalmas.
Blahó Miklós
1033 Budapest, Zab u. 5.
Tel.: 30/374-1493

Felkínált témák:
Fékhatás és fékpedál helyzetjelző lámpa
Olyan harmadik féklámpa a gépkocsiban, amely át van alakítva a fékezés erősségének kijelzésére. A középső izzó a hagyományos féklámpákkal egyidejűleg - szinkron - világít, a fékezés erősségének arányában egyre kiszélesedő fénycsíkban. Kikapcsoláskor fordított sorrendben alszik ki az izzósor.

Lassulás vészjelző
Olyan gépkocsiba helyezhető mozgó kéz (tenyér) jelző készülék, amely az erős és vészfékezéskor áll függőleges síkba, egyben a mögöttes járművezetők felé a veszélyes lassulást kijelezve. Amikor a vezető a gk.-val elindul, a jelzés automatikusan vizszintes alaphelyzetbe lebillen. Hasznos a ráfutásos baleseteknél és bizonyos mértékű üzemanyag csökkentésére, valamint a közlekedők stresszodására - engedélyhez nem kötött készülék.

Alvás-riasztó kézi készülék
Az elálmosodó gépkocsivezető és más, ügyeleten lévők számára olyan ujjra húzható nyomógombos készülék, amely az ujjközök összenyomásával kikapcsolt helyzetben a kézen tartható. Amikor az ember éppen elalszik, az izmai fiziológiailag abban a pillanatban elernyednek, és így a riasztó bekapcsol. Az első pár alkalommal a készülék biztosan felébreszti a gépkocsivezetőt, tehát életmentő készülék, amely egyúttal ajánlott gépjármű-tartozék is.

Alvás-riasztó kormányhuzat
A gépkocsi kormánykerekére ráhúzható kormányvédő huzat, olyan kialakítású, hogy azon két kapcsológomb és riasztó hangadó és tápelem van rászerelve. A vezető az álmosság fokozódásakor a kormány huzat két kapcsolóját benyomva tartva kormányoz. Amikor elalváskor a kézfogása elernyed, a riasztóhang megszólal.

Távbeszélő készülékkel vezérelhető üzenet-kijelző fénycsík és vagy szerkezet
Telefon vagy mobiltelefon által, szöveges üzenetküldést fogadó olyan elektronikus, betűvel és számmal szöveget kijelző - led-soros vagy számítógép monitoron -, modern technikán alapuló szerkezet, amellyel a nyilvánosság felé egyszerűen felfogható információ közvetíthető. Elsődlegesen késedelmesen nyitó bolt kirakatába helyezett kijelzővel, pl.: a késési időintervallumot vagy halasztott üzletnyitási időpont ismertetését érheti el ezzel a boltvezető.
Bristyán Barna
1044 Budapest, Szilaspatak sor 32.
Tel.: 230-4149; 30/362-3410, Fax: 230-4149

Felkínált témák:
Kipufogódob
Az eszközben szűrésre és zajcsökkentésre nem szálas anyag van. A dobban nem keletkezik veszélyes hulladék, és 45 %-kal könnyebb, mint a hagyományos dob. Háromszor szűri meg a kipufogógázt és négyszer porlasztja szét, minek következtében az légkönnyűvé válik és nincs szmogveszély.

Kutyaürülék felfogó
Az eszköz akkora, mint egy filctoll, teleszkópos, 15*22*6 cm. Elfér a szivarzsebben. Zenét sugároz, híreket mond, írni lehet vele, és felfogja az ürüléket, mielőtt az a földet érné. Négy orvosi szakvélemény és három intézményi vélermény szerint ez a megoldás az egész világra.
CBC Hungary Co. Ltd.
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54.
Tel.: 70/335-9999, Fax: 460-9998

A CBC egyik kiemelt célja kínai beruházók magyarországi befektetéseinek gyarapítása tudományos és üzleti téren egyaránt.
Szolgáltatások:
Kína - EU üzleti kommunikáció,
kapcsolatok kiépítése megbízóink speciális igényei szerint,
kínai célpiac felkutatása,
szabadalmi, jogi és gazdasági segítségnyújtás,
K+F-, innovációs-, befektetési partnerek közvetítése,
piackutatás meglévő és bővülő adatbázissal,
minőségellenőrzés, a mintaterméktől a folyamatos szállításig,
logisztika, háztól-házig,
szállítási-, együttműködési-, beruházói szerződéskötés,
kínai cég-audit vizsgálat (hivatalos cégadatok megszerzése a kínai partner cég átvilágítása),
helyi és központi szervekkel való kapcsolattartás.
ELTE Informatikai Kooperációs Oktatási és Kutatási Központ
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c.
Tel.: 381-2201, Fax: 381-2140

Felkínált témák:
Ágens-alapú szimuláció
Az ágens-alapú szimuláció a számítógépes modellezés egyik ága, amely kifejezetten alkalmas olyan rendszerek modellezésére, amelyekben a résztvevők egyéni akarattal (és tökéletlenségekkel) rendelkeznek, és ahol ezek összességéből alakul ki a rendszer viselkedése. Az ELTE IKKK Szimulációs Központjában fejlesztet Multi-Agent Simulation Suite egy programcsomag, melynek segítségével a modellező komolyabb programozás nélkül alkalmazhatja az ágens-alapú modellezés lehetőségeit.

Geospatial DataBase Centre (GDBC - az Egyetemi Digitális Térképtár)
A GDBC nyilvántartási, lekérdezési és felöltési funkciókkal ellátott raszteres és vektoros térképi adatbank rendszer. Oracle adatbázis motorra épülve, a korszerű technológiákat kihasználva, a mai digitális állományok mellett minden "régi papíralapú" térkép nyilvántartására is alkalmas a nemzetközi szabványok figyelembe vétele mellett.
A GDBC adattartalma:
Az oktatásban jogtisztán felhasználható térképek (polgári, katonai topográfiai térképek, földrajzi térképek, űr- és légifotók, digitális domborzat modellek, várostérképek, kataszteri térképek, geológiai térképek stb.);
Az oktatásban jogtisztán felhasználható egyéb térinformatikai adatok (népszámlálási adatok, TSTAR stb.);
Korlátozottan felhasználható, különleges jogállású adatok (kutatási projektekben keletkezett adatok, térképek, üzleti életből származó, de az egyetem által létrehozott adatok, térképek stb.);
Egyéb, fájlformátumban tárolt dokumentumtár jellegű anyagok (leírások, szoftverismertetők, tutoriálok stb.);
Kapcsolódó elméleti vonatkozású szövegek (gráfok, vetületi problémák, szűrési eljárások stb.).

A GDBC célja:
egyrészt az egyetem kapcsolódó területén az oktatásban, kutatásban, KK munkában keletkezett adatok adatbázisban történő egységes és biztonságos tárolása mellett a jogosultsággal rendelkezők számára egy folyamatos hozzáférést biztosít akár megtekintés akár a tömörített fájlok letöltése érdekében;
másrészt a jelenleg feltöltés alatt álló GDBC később váljék egy tudásbázissá.

Adaptív adatgyűjtő rendszer
Az IKKK Adaptív Szoftver Központ keretében a humán-számítógép kapcsolat fejlesztését végezték. A fejlesztés alatt álló adaptív adatgyűjtő rendszer a felhasználói szokások elemzése alapján módosítja a menürendszert és a program működését. Az eszközkönyvtár és az adaptációs modul pilot verziója beépítésre került az EuroOffice 2005 Professzionális OpenOffice.org alapú irodai szoftverbe, amely működés közben is megtekinthető.
Eötvös Loránd Tudományegyetem
1056 Budapest, Egyetem tér 1-3.
Tel.: 485-5246, Fax: 485-5282

ELTE - Tudás- és Technológiatransz­fer Iroda
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem innovációs ügyekkel foglalkozó szervezeti egysége a Tudás- és Technológiatransz­fer Iroda, amely tevékenységét a Tudományszervezési, Pályázati és Innovációs Központon (TPIK) belül végzi, a tudományos rektorhelyettes felügyelete alatt.

A TPIK négy egymással szorosan együttműködő irodán keresztül látja az alábbi feladatokat.
A Pályázati Iroda az oktatási és kutatási pályázatok kezelésével, nyilvántartásával és az ehhez kapcsolódó statisztikák készítésével foglalkozik, a pályázók számára gazdasági és jogi tanácsadást szervez, gondozza a pályázást segítő szakértői adatbázist, koordinálja az Erasmus és a CEEPUS programokat.
A Tudás- és Technológiatransz­fer Iroda feladata az egyetemen keletkező kutatási eredmények (akár természettudományos, informatikai vagy humán) gazdasági hasznosításának felmérése, és a kutatók számára a hasznosításhoz szükséges segítség nyújtása, illetve ipari partner keresése, az iroda működteti a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos köz­ponti titkárságot, továbbá kapcsolatot tart hazai és nemzetközi innovációs irodákkal és szervezetekkel.
A Kutatásszervezési Iroda tudományszervezéssel és a tudományos együttműködéssel kapcsolatos tevékenységeket végzi, előkészíti a K+F stratégiák kialakítását, koordinálja az egyetemi K+F testületek munkáját, működteti a kutatás-nyilvántartás rendszerét.
A Fenntartható Fejlődés Projektiroda előkészíti a nemzetközi fejlesztési együttműködések képzést, és koordinálja a Nemzeti Fenntartható Fejlődés stratégia projektet.
Kapcsolat: innovacio@rekthiv.elte.hu; további információk: http://www.elte.hu/palyazat

Felkínált témák:
Mini-inkubátor és sejtfigyelő mikroszkóp - Szabó Bálint és Vicsek Tamás
Mikroszkópasztalra szerelhető mini-inkubátor, mely alkalmas élő emlős sejtek hosszú távú megfigyelésére fáziskontraszt és fluoreszcens mikroszkóppal. A Mini-inkubátor páramentes megfigyelő ablakai és rendkívül egyenletes hőmérséklet-eloszlása miatt ideális a sejtbiológiai kísérletek elvégzéséhez. Az inkubátor mellett bemutatásra kerül egy teljesen automatizált sejtfigyelő mikroszkóp, melyben motorizált mikroszkópasztal és felhasználóbarát szoftver segíti a kutatások sikerét.

ELTE eScience RET - Papp Gábor
Az eScience Regionális Egyetemi Tudásközpont kutatásszervezési és ­menedzselési egység az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az egész ELTE-n meglevő tudásbázist felhasználva és kibővítve a kutatás-fejlesztési projektek megvalósítására felállítják a szükséges teameket, megszervezik és felügyelik munkájukat. Eddigi főbb kutatási területek: biológia, fizika, matematika, informatika.
Tevékenységüket változatos együttműködési formákat kínálva, ipari partnerekkel közösen, külső források igénybevételével végzik, a megszerzett tudást visszacsatolják az oktatásba. Partnereik, az eScience RET-tel való kooperáció és a megrendelt kutatások révén, az innovációs járulék terhére végeztethetnek kutatásokat.

Structure Projector és Structure Decoder programok
A fehérjék térszerkezetének in silico térszerkezetpredikcióját és Bayesi homológiamodellezését teszik lehetővé gyorsan, alacsony költséggel. A HOMSTRAD strukturális adatbázison végzett validáció bizonyítja, hogy a módszer hatékonysága megfelel a nemzetközi piacokon jelenlévő termékekének.

DNS chip elemzése
Ennek a szolgáltatásnak a keretében vállalják DNS-chip, valamint teljes genom hibridizációs és SNP adatok nagy áteresztőképességű (high-throughput) genomikai elemzését. További szolgáltatási profil: kísérlettervezés DNS chip és SNP mérésekre.
Euromed Consult Bt.
8000 Székesfehérvár, Seregélyesi u. 3.
Tel.: 30/535-1663

Felkínált téma:
Öntvényprotézis az értágulatok újszerű műtéti kezeléséhez
A találmány lényege, hogy az értágulatok műtéteinél nem a hagyományos bypass-műtétet alkalmazzuk, hanem a beteg értágulatába individuálisan tervezett és gyártott ún. "öntvényprotézis" kerül beültetésre, mely kitölti a tágulat üregét, és biztosítja a normális keringést. Ezáltal elkerülhető az érvarrat, és az érleszorítási idő 50 percről 5 percre csökken.
Hortobágyi János
8151 Szabadbattyán, Szabadság u. 11.
Tel.: 20/941-9997

Felkínált téma:
NG motor, mely Magyarországon nem hasznosítható?
Az NG motor világcsúcsokat döntő, új szerkezet. Négyszer nagyobb teljesítmény, fele súly, fele alkatrész, nagyobb nyomaték, alacsonyabb fogyasztás, jelentős környezetkímélés, és még rengeteg előny. Részletesebb leírás a http://hjanos.uw.hu/ honlapon található.
Három hónap alatt fel lehet állítani az új világcsúcsokat, ami Magyarországot ismét a fejlesztés és érdeklődés középpontjába állítaná. Mutassuk meg a világnak, van még új "Puskás"-unk. Magyarországnak ez az utolsó lehetősége, hogy hasznosítsa.
ICEGEL Kft.
1024 Budapest, Ezredes u. 5/D.
Tel.: 20/931-6899

Felkínált téma:
Jégzselé, nanotechnikai úton előállított üdítőital
Csúcstechnológiával előállított anyag, sűrűbb, mint a szokásos jégkása. A széndioxid buborékok ezerszer-tízezerszer kisebbek mint pl. a szódavízben. Az új italt tetszőleges, egyedi ízben, a fogyasztás helyén, különféle aromákkal ízesítve lehet előállítani. A jégzselé alapvetően különbözik az eddig ismert jeges élelmiszerektől.
A termék ugyanis a pohárban öt-hat percig megőrzi hideg jeges állagát és alakját, de a szájban - pezsgő, bizsergető érzés kíséretében - azonnal folyadékká válik. Mindennek igen élénkítő, frissítő hatása van. A jégkásával szemben nem serceg a fogak között, mintha homok lenne.
A technológiát az üdítőital-iparban, jégkrém-gyártásban, szórakozóhelyeken, vendéglátóiparban (bárokban, cukrászdákban, büfékben), halászhajókon lehet használni. Az egészségügyben égési sérülések kezelésénél és szervátültetésnél hűtésre jó.
Együttműködő partnert keresnek licenc-, gyártási-, kereskedelmi- vagy pénzügyi egyezmény megkötésére. www.jegzsele.hu
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
1116 Budapest, Fehérvári út 130.
Tel.: 382-1500, Fax: 382-1510

Az INNOSTART NÜIK Alapítvány 1994-ben alakult, az Üzleti és Innovációs Központok (BIC) mintájára. Megalakulása óta teljes jogú tagja az Üzleti és Innovációs Központok Európai Hálózatának (EBN) - amely 21 ország több mint 160 szervezetét foglalja magában -, valamint a Magyar Innovációs Szövetségnek. Az INNOSTART részt vett a Közép-Magyarországi Régió innovációs stratégiájának fejlesztésében, valamint alapító tagja a Regionális Innovációs Ügynökségnek.
Az INNOSTART küldetése, hogy felismerje az ígéretes innovatív ötleteket és támogassa az innovatív vállalkozások piacra jutását és megerősödését. Az INNOSTART jövőképe, hogy bizonyítottan jó működési módszertanára támaszkodva, hídképző létesítményként megerősítse pozícióját, felismerje az alapvető fontosságú problémás területeket, és összetett megoldásokat nyújtson az innovatív vállalatok és a döntéshozók számára.

Szolgáltatások:
Tanácsadás, mentorálás
Megvalósíthatósági tanulmányok, üzletviteli tanácsadás
Üzleti terv készítés és üzleti stratégia fejlesztés
Piackutatás
Marketing stratégia
Szellemi tulajdonok védelme, jogi tanácsadás
Vállalkozás menedzsment
Oktatási programok - hagyományos és e-learning
Innovációs menedzserképzés (az innovatív ötletek megvalósításáért)
Projekt menedzsment
Pályázatírás
Komplex vállalkozás menedzsment
Felkészítés a befektetőkkel való találkozásra
Spin-off vállalkozások alapítása

Az INNOSTART virtuális és tradicionális inkubációt kínál, valamint segít a támogatási források és lehetőségek beazonosításában, ezzel emelve a kezdő vállalkozások növekedési potenciálját. A befektetők és feltalálók (kkv-k) közötti szakadék áthidalására az INNOSTART "Üzleti Angyal Klub" rendezvényeket szervez, ahol az ötletgazdák személyesen találkozhatnak a befektető szervezetekkel, személyekkel. Az INNOSTART segítséget nyújt a kkv-knak, hogy sikeresen adják elő ötleteiket, termékeiket, szolgáltatásaikat, valamint olyan gyakorlati ismeretekre oktatja, mint az üzleti terv és marketing stratégia elkészítése.
Az INNOSTART az elmúlt öt évben 40 hazai és EU-s pályázatban vett részt sikeresen. Több milliárd forint támogatást nyert el megbízói részére. Az INNOSTART több mint 100 tanfolyamán 2500 hallgató vett részt és vizsgázott jó eredménnyel 4 földrész 38 országából. Mindezen felül 200 innovációs brókert, illetve menedzsert képeztek ki.

Felkínált témák:
A "HANOR" kódolórendszer
A találmány egy új cilinder zárbetétbe, széf- és páncélszekrényekbe, beléptető és postai rendszerekbe beépíthető kódoló és dekódoló szerkezet, amely képes személyre, helyre és időre azonosítást végezni, mindezt számítógépes kapcsolat esetén naplózni. Tűz-, és betörésjelző funkciója van.
Működési elve: a kulcs élében kialakított furatokban golyók vannak elhelyezve, melyeket rugó feszít különböző, és tervezetten kevert nyomóerővel kifelé. A rugóerőket a kulcs bedugásakor egy apró mikro nyomás szenzorral sorban egymás után megmérve, egy nyomás függvényt kapunk, amely jelen esetben 8 db golyó esetén 17 millió különböző kódú kulcsot eredményez, amely a mechanikai kódok bekeverésével, akár 128 bit méretűre is bővíthető.

PALINTA
A PALINTA vízi hinta egészen új, magyar találmány, egyedi műszaki megoldást alkalmaz. A VÍZIPARKOK élményei közül talán a csúszdákhoz hasonlítható leginkább. Lubickolás, úszás, ugrás, szabadesés a közös elemek. A PALINTA azonban ezekhez még hozzáteszi a hintázás, gyermekkori emlékeket idéző, páratlan izgalmát. A hintázó úgy érzi, mintha egyszer csak elszakadna a kötél, de mire igazán megijedne, már bele is csobbant a vízbe (ülőkével, kötéllel, görgővel együtt). Ezt a különleges, kettős ívű kampó teszi lehetővé, ami az új eszköz lényege, "lelke". Minden strandon, csúszdaparkban, élményfürdőben, aquaparkban, látványfürdőben helye van a Palintának.

Szilárdtest elektromos rendszer
A Szilárdtest Elektromos Rendszer félvezető egységek struktúrájára épülő megoldás, amely energiaáramok átalakítására alkalmas, mozgó elemek nélkül. A működés alapja a Peltier-effektus, így a működéshez hőmérsékletkülönbségre van szükség.
Az energia-átalakító egységek alapvetően kétféle funkció ellátására készülhetnek:
Egyik esetben hőszivattyú funkcióban az alacsonyabb hőmérsékleten rendelkezésre álló hőt képesek magasabb hőmérsékleti szintre emelni, miközben külső egyenáramú villamos teljesítményt igényelnek. Így pl. alkalmas berendezés építhető hűtőszekrények működtetésére, vagy a földhő hasznosítására stb.
A másik esetben viszont a magasabb hőmérsékletszinten rendelkezésre álló és felvett hőenergiából közvetlenül egyenáramú villamos teljesítményt képesek leadni, miközben a felvett hő fennmaradó része az egység hidegoldali felületéről elvezetendő. Minthogy ez utóbbi hőenergia is hasznosítható (pl. fűtésre), ebben a funkcióban az ún. kapcsolt villamosenergia-termelés valósul meg. Tehát az egység egy kapcsolt energiatermelésre alkalmas minierőmű. E funkcióban szóba jöhet a napenergia hasznosítása (a napkollektorok és a napelemek szolgáltatásainak egyesítése), mindenféle alacsonyabb hőmérsékletszinten rendelkezésre álló hulladékhő hasznosítása stb.
A szerkezetek az egységek belső struktúrájának alakításával, illetve egymáshoz való kapcsolódásukkal széles teljesítménytartományban építhetők meg, és a hőmérséklet szintek is széles tartományban mozoghatnak. Mindezek alapján a gyakorlati alkalmazások széles körére nyílik lehetőség.

Önfogazó - önélező szántóvas
A szabadalmazott szántóvas újszerűsége abban rejlik, hogy látható módon kopásálló réteg kerül bevitelre, amely réteg a bevitel geometriája és magas kopásállósága révén biztosítja, hogy a szántóvas éle rövid használat után (néhány hektár) kifogazódik, s élesre kopik. Az így kialakult fogazott és éles él a vas élettartama alatt végig megmarad. Ezáltal a sok éven át tartó kutatás-fejlesztés és kísérletek során mért és tapasztalt kedvező tulajdonságokat a használat végéig megtartja. A főbb jellemzők:
A talajszerkezet függvényében lényegesen magasabb élettartam a hagyományos egyenes élű vasakhoz képest.
Kedvező mélységtartás a káros oldalirányú és függőleges erők csökkenése miatt.
"Szerkezetes" barázdafenék a hagyományos vas okozta tömörített helyett ("eketalp-betegség" elmaradása!)
A kisebb vonóerő igény miatt 10-15%, mérésekkel igazolt üzemanyag-megtakarítás a hagyományos szántóvasakhoz képest.
Számtalan előnyös talajélettani és talajszerkezeti hatások.
Kemenczky Jenő
1174 Budapest, Eötvös u. 20.
Tel.: 453-6572, Fax: 240-5625

Felkínált témák:
Digitális áramköri modulrendszer
A találmány az elektronika tanítását elősegítő oktatóeszköz elsősorban középiskolák számára. A hordozótáblára polaritásvédett (Hall-kapcsolós pozícionálás), mágneses, tápfeszültséggel ellátott csatlakozók segítségével az áramköri alapegységeket tartalmazó négyzet alapú modulok egy mozdulattal felhelyezhetők, leemelhetők, 90 fokkal elforgathatók. Az eszköz falra vagy táblára is felszerelhető. A vonalkapcsolások az egyes modulok között optikai csatolóelemekkel valósulnak meg. A rendszer egy speciális modult is tartalmaz, amellyel 16 kapcsolási variáció vizsgálható, ezzel is csökkentve az elemszámot. Az áramköri rendszerek működése a kapcsolási rajz szintjén tekinthető át.

Analóg áramköri modulrendszer
A hordozótábla a digitális áramköri rendszer táblájával megegyező. A felhelyezhető, ill. leemelhető és 90° -kal elforgatható modulok egymáshoz csatlakoztatása a fedőlapokon kivezetett mérőpontokon keresztül mágneses áthidalásokkal és/vagy hagyományos dugaszokkal történik. Technikai adatok: CMOS kompatibilis jelszintek, féltápfeszültségű szintetikus nullpont, ? 4 V operációs tartomány, J-FET bemenetű műveleti erősítők kimeneti rövidzártűréssel. A modulokkal minimum 40 kapcsolási variációt lehet megvalósítani.

Mikroprocesszoros áramköri modulrendszer
Az új modulrendszer a bevált digitális rendszer tematikai folytatásaként ajánlott minden oktatási intézményében, ahol a mikroprocesszoros vezérlők, mikroszámítógépek működésében és programozási alapjainak élményszerű bemutatása, megismertetése a célkitűzés. Az optikai buszhálózat kiterjedt rendszernél is megfelelő zavarvédettséget biztosít. A mikrogép gépi kódú programozása miatt igen jó memóriakihasználtsággal rendelkezik. A modulkombinációk tetszőlegesen variálhatók a hordozófelületen, csak a CPU-pozíció kötött.
Környezetipari Regionális Egyetemi Tudásközpont (KÖRET)
2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
Tel.: 28/522-000/1610; 30/408-9504, Fax: 28/522-994

A Tudásközpont feladata, hogy a térségben e téren felhalmozott tudásanyagot, a meglévő kutatási és oktatási potenciált integrálja, továbbfejlessze és közreműködjön a tudás transzferálásában elsősorban a térség innovatív kis- és középvállalkozásai irányába. Célkitűzése a környezetipar témakörében magasan képzett, a témakör iránt elkötelezett fiatal kutatógeneráció képzése, ill. a természeti-gazdasági erőforrások komplex hasznosítása és a hasznosulás hatásfokának növelése innovatív vállalkozásoknál. A KÖRET keretein belül 3 alprogram működik.
1. alprogram: Szennyvíziszap és lignocellulóz tartalmú hulladék együttes komposztálása s a végtermék precíziós növényi tápanyagként történő hasznosítása
Az alprogram célja olyan technológia kifejlesztése, amelyben a zöldhulladék és a szennyvíziszap környezetbarát módon történő közömbösítése és hasznosítása megoldható.
Az eljárás elve, hogy a zöldhulladékon megtelepedő lignocellulóz bontó mikroorganizmusok tevékenysége révén csökkenthető a szennyvíziszapban felhalmozódott szerves anyagok és nehézfémek mennyisége. A lignocellulóz bontás során ugyanis elpusztulnak a környezetre veszélyes mikroorganizmusok, így a keletkező komposzt növénytáplálásra alkalmas lesz.
2. alprogram: A természeti erőforrások környezetgazdálkodási módszerének kialakítása, dunai monitoring rendszer kiépítése és üzemeltetése, szennyezés előrejelző rendszerhez modell-fejlesztés
A kutatás célja a Fővárosi Vízművek Rt. által a Szentendrei-szigeten működő kutakhoz létesítendő monitoring rendszerének és a Duna, Budapest felett működő monitoring rendszerének az összekapcsolása, szennyezőanyag hullám előrejelző modellrendszer fejlesztése érdekében. Az alprogram feladatai között szerepel egy adatgyűjtési rendszer kialakítása, adatgyűjtés, az EU Víz Keretirányelv helyi alkalmazási feltételeinek feltárása és egy hal monitoring modellrendszer felállítása.
3. alprogram: A környezetipar ökológiai hatásai és környezetbiztonsága
Az alprogram fő célkitűzése a fokozódó intenzitással működő környezetipari tevékenységek összehangolása az ökológiai, környezetbiztonsági megfelelőséggel. Ezt a célt egy olyan szellemi központ felépítésével kívánja elérni, ahol koncentráltan jelennek meg az alap és alkalmazott kutatással kapcsolatos technológiák, termékek és szolgáltatások. A program első évében a létrejött a RETECOL (ökológiai hatások komplex mérésére alkalmas módszergyűjtemény), RETBROWN (barnamezős fejlesztési lehetőségek régióbeli adatbázisa) RETSAFE (biodegradációt felhasználó kármentesítési technológiák környezetbiztonsági alkalmazhatósági mátrixa) és a RETSELECT (biodegradációs képességű mikroszervezetek izolálásának módszertana) kutatási program.
Leszl-Ishiguru Tamás
1174 Budapest, Koch Aladár u. 22.
Tel.: 20/414-8765, Fax: 256-5882

Felkínált téma:
FLY’n’DRY!
Avagy a négy ponton felfüggesztett, elektromosan emelhető/süllyeszthető ruhaszárító szerkezet. Más néven: fregoli... A találmány már számos alkalommal bizonyította létjogosultságát. Bármely pontján is kezdik a teregetést, a fregoli mindvégig vízszintes marad. Miután fölaggatták a frissen mosott ruhákat, egy gombnyomás, és máris
fölemelkednek jól megérdemelt helyükre.
Magyar Innovációs Szövetség
1036 Budapest, Lajos u. 103.
Tel.: 453-6572, Fax: 240-5625

Az innovációban érdekelt vállalatokat, vállalkozásokat, kutatóintézeteket, egyetemeket tömörítő Magyar Innovációs Szövetség, ill. az által létrehozott Innovációs Ügynökség szolgáltatások egész sorával támogatja a szellemi termékek létrehozását, átvételét, elterjesztését és hasznosítását azért, hogy a vállalatok versenyképessége, jövedelemszerző képessége javuljon, s ez által a gazdasági fejlődés felgyorsuljon.

A Magyar Innovációs Szövetség és Innovációs Ügynökség szolgáltatásai:
az innovációban érdekeltek számára információs rendszer működtetése,
regionális hálózat működtetése (Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged, Veszprém, Győr, Budaörs),
információs kiadvány, HÍRLEVÉL, megjelentetése kéthetente,
üzleti, marketing, pénzügyi, technológiai és jogi tanácsadás,
szakmai konferenciák, szimpóziumok megszervezése,
kiállítások, innovációs menedzsment tréningek szervezése,
innovációs vásárokon, kiállításokon, tanulmányutakon való részvétel megszervezése,
az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny évenkénti meghirdetése,
az Innovációs Nagydíj pályázat évenkénti kiírása és lebonyolítása.
Magyar Szabadalmi Hivatal
1054 Budapest, Garibaldi u. 2.
Tel.: 474-5504, Fax: 474-5502

Az 1896-ban alapított MSZH a szellemi tulajdonvédelem országos hatáskörű szerve. Tevékenységi köre kiterjed az iparjogvédelmi jogszabályok előkészítésére, hazai és külföldi szabadalmi, használati mintaoltalmi, formatervezési mintaoltalmi, védjegy, földrajzi árujelző és topográfiák oltalmi bejelentések hatósági vizsgálatára, az oltalom megadására és nyilvántartására, dokumentációs és tájékoztató tevékenység végzésére, valamint a szellemi tulajdon terén a nemzetközi kapcsolatok ellátására. A Magyar Szabadalmi Hivatal működteti a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Tanácsot, a Szerzői Jogi Szakértő Testületet és a Találmányi Szakértői Testületet.
Miskolci Egyetem-Innovációmenedzsment Kooperációs Kutató Központ
3515 Miskolc, Egyetemváros
Tel.: 30/668-6627, Fax: 46/565-241

Az Innovációmenedzsment Kooperációs Kutatási Központ (ImKKK) a Miskolci Egyetemen 2005 februárjában kezdte meg működését és célja, hogy a Miskolci Egyetemen, és elsősorban a Gazdas ágtudományi Kar kutatási erőforrásainak, kompetenciáinak hatékony, céltudatos felhasználásával segítse a partner vállalatok és a régió kis- és középvállalkozásait az innovációs és K+F tevékenységük gazdasági, piaci eredményességének növelésében.
Miskolci Egyetem, Mechatronikai és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központ
3515 Miskolc, Egyetemváros
Tel.: 46/565-388, Fax: 46/563-423

A Miskolci Egyetemen 2001. július 16-án megalakult Mechatronikai és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központ az integrált rendszerszemléletű kutatási környezet kialakításával a Magyarországon megtelepedett mechatronikai és anyagtudományi alap- és alkalmazott kutatásokban (kutatási irányokban) piaci alapon érdekelt közép- és nagyvállalati kör tudományos háttérbázisa.
MOHAnet Kft.
1042 Budapest, József A. u. 4-6.
Tel.: 271-1141, Fax: 271-1142

Felkínált téma:
A MOHAnet Kft. egy olyan korszerű GPRS távfelügyeleti rendszert tervezett és fejlesztett, amely kedvező üzemeltetési feltételek mellett kínálja a különböző alkalmazási területek szerteágazó telemetriás szolgáltatásait. A Kft. által távfelügyeleti szolgáltatóknak kínált rendszer korlátlan lehetőséget teremt a különböző alkalmazási területek vagyon- és tűzvédelmi berendezések, épület-felügyeleti rendszerek, járőrellenőrző rendszerek, személyfelvonók, műszaki berendezések, ital- és áruautomaták, játék- és nyerőgépek, mozgó gépjárművek, nővér- és segélyhívó rendszerek távfelügyeleti szolgáltatásainak nyújtásához, melyhez az alkalmazott technológia országos lefedettséget biztosít.
MTA-SZTAKI
1111 Budapest, Kende u. 13-17.
Tel.: 279-6111, Fax: 466-7503

Felkínált téma:
Kognitív folyamatok digitális modellezése
A kognitívlátás-csoportban, az emberi látásban szerepet játszó kognitív folyamatok digitális modellezésével foglalkoznak. Céljuk egy, a látott kép szemantikus struktúráját is megértő, általánosan használható beépíthető modul készítése. További cél, hogy az ipari szervezetek képviselőivel egyrészt megoszthassák eddigi részeredményeiket, másrészt, hogy velük párbeszédet folytatva az ipar oldaláról érkező igényeket jobban megismerhessék.
Nyugat-Magyarországi Egyetem - ERFARET
9400 Sopron, Bajcsy Zs. út 4.
Tel.: 20/803-2502, Fax: 99/508-609

Nyugat-Magyarországi Egyetem - ERFARET (Erdő- és Fahasznosítási Regionális Egyetemi Tudásközpont):
"A régió erdőhasznosításásnak fejlesztése" és "A régió fahasznosításásnak fejlesztése" c. programokon belül a dunántúli régióban történő ERFARET kutatások, alprogramok szerint:
A régió erdőgazdálkodásának fejlesztése - állami és magánerdőgazdálkodás összehangolása
Természetközeli erdőgazdálkodás, erdővédelem - természetszerű erdők kialakítása, környezetkímélő és költséghatékony erdővédelmi eljárások fejlesztése
Erdőgazdálkodás műszaki fejlesztése - Edőtűzoltó berendezés fejlesztése, erdészeti térinformatikai kutatás
Tartalmas vadgazdálkodás feltételeinek megteremtése - vadgazdálkodási kutatások a Nyugat-dunántúli Régióban
Minőségi hengeresfák és a sarangolt választékok hasznosítása - új fotoanalitikus eljárás a faanyagmennyiség meghatározására, faforgácslapgyártás nyár fajtákból
A fahasznosítás mint művészeti tevékenység - formaiság, esztétikum és funkcionalítás (az Alkalmazott Művészeti Intézet kutatása)
Fahasznosítás cellulóz és papírgyártási célokra - új fafajok alkalmazása a papírgyártásban
Hulladékgazdálkodás és környezetvédelem - faanyag-recycling, faforgácslapgyártás
Informaikai támogató tevékenység - online faipari információs adatbázis felállítása.

"Tudás- és Technológiatranszfer" - az ERFARET horizontális eleme:
oktatás, tréningek
K+F transzfer
PATLIB-központ (szellemi tulajdonvédelmi tanácsadó központ kialakítása és működtetése a Nyugat Magyarországi Egyetem Központi Könyvtárával közösen).
Pro Science Kutatói és Tanácsadói Kht.
1088 Budapest, Múzeum u. 7.
Tel.: 266-9044, Fax: 70/902-5534

A Pro Science Kutatói és Tanácsadói Közhasznú Társaság kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szervezet, azzal a küldetéssel, hogy közelebb hozza a kutatás és fejlesztés ügyét a gazdaság szereplőihez, és ezzel elindítsa az egyes régiók ugrásszerű gazdasági teljesítményének, valamint versenyképességének növelését. Legfőbb célja, hogy segítse a hazai kutatókat szaktudásuk és nemzetközi elismertségük növelésében és támogassa a hazai és külföldi találmányok, újítások megszületését. A Pro Science Kht. szolgáltatásaival, szakértelmével felkutatja a legígéretesebb innovatív projekteket, tanácsadással támogatja megvalósulásukat, piaci hasznosulásukat, valamint egyetemekkel, kutatóközpontokkal közösen innovációs központi szolgáltatásokat, kedvező infrastruktúrát és alkotó környezetet teremt. Központja kíván lenni a modern információs társadalomhoz kapcsolódó kutatásoknak, az Internet-alapú valamint mobilkommunikációs tudásbankot működtető vállalatoknak, valamint a tudásmenedzsment területén működő szervezeteknek. Elő kívánja segíteni a műszaki és gazdasági termék- és szolgáltatásfejlesztést, valamint a komplex minőség-biztosítással való összekapcsolódásukat.
Semmelweis Innovációs Kft.
1056 Budapest, Molnár u. 19.
Tel.: 70/367-0818, Fax: 318-4755

A Semmelweis Egyetem Technológia Transzfer Irodájának utódaként alakult meg a Semmelweis Innovációs Kft. Feladata az egyetemen belüli innovatív szellemi alkotások, kutatási eredmények, ötletek és felfedezések felkutatása, befogadása, vizsgálata és védelme, valamint ezen, szellemi alkotások hatékony és optimális gazdasági hasznosításának, illetve a hasznosítást megvalósító vállalkozások alapításának elősegítése.

Felkínált témák:
Beültethető csonthelyettesítő
Új model a csontritkulásra
A calcium flux modellezése a limfocitákban
Új gyógyszerkészítmény a diabéteszes láb szindróma kezelésére
Egészségvédelmi termékek a kültéri sportokhoz és szabadidős tevékenységekhez
Gyermek asthma genom szekvencia adatbázis
Új módszer a légúti epitélsejtek calcium csatornáinak befolyásolására
Solware Kft.
1067 Budapest, Csengery u. 31.
Tel.: 30/901-2733, Fax: 427-0236

Felkínált téma:
Intelligens döntés-támogatási héjrendszer
Akadémiai intézetekkel kooperálva a Solware Kft. kifejlesztett egy finom számítási (soft computing), illetve mesterséges intelligencia alapú döntés-támogatási héjrendszert. Alapként az emberi gondolkodásmódot jól tükröző, innovatív algoritmus szolgál, mely a számítástechnikai adatfeldolgozásban hagyományosan igen/nem típusú egyszerű relációk kiértékelésén túl nagy hatékonysággal képes összetett, nehezen definiálható fogalmak feldolgozására (pl. kicsi-nagy, sok-kevés). Gyakorlati alkalmazásként egy intelligens állásközvetítő, valamint egy intelligens forgalom-irányító rendszer került kifejlesztésre, melyek a részletes vizsgálatok alapján lényegesen nagyobb hatásfokúnak bizonyultak, mint a gyakorlatban eddig elterjedt eszközök.
Széchenyi István Egyetem Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpont
9026 Győr, Egyetem tér 1.
Tel.: 96/613-678, Fax: 96/613-681

Felkínált témák:
Integrált lemezalkatrész fejlesztő rendszer
A kidolgozott rendszer komplex megoldást kínál elsősorban mélyhúzással gyártható alkatrészek technológiai fejlesztéséhez. A rendszer fő elemei a következők: anyagtulajdonságok meghatározása, megvalósíthatósági elemzés számítógépes szimulációval, részletes tervezés, prototípus szerszám- és alkatrészgyártás, a kísérleti alkatrészek geometriai vizsgálata, a helyi alakváltozások elemzése és összehasonlítása a szimulált eredményekkel, végleges gyártási technológia meghatározása.

Integrált műanyag alkatrész fejlesztő rendszer
A kidolgozott rendszer megoldást kínál a fröccsöntéssel gyártható alkatrészek technológiai fejlesztéséhez. A rendszer fő elemei a következők: anyagtulajdonságok meghatározása, megvalósíthatósági elemzés számítógépes szimulációval, részletes tervezés, szerszám- és alkatrész-gyártás, a kísérleti alkatrészek geometriai vizsgálata, végleges gyártási technológia meghatározása.

Komplex geometriai és felület topológiai vizsgáló rendszer
A bonyolult térbeli alkatrészek geometriájának jellemzése digitális optikai renszerrel. A mérés során felvett geometria összehasonlítása az alkatrész vagy szerkezet CAD modelljével, illetve CAD modell létrehozása igény szerint. A vizsgált alkatrész felületi topológiájának felvétele 10 nm felbontásban, a térbeli topológiai jellemzők szemléltetése és numerikus analízise.

Gyártási folyamatok szimulációja és optimalizálása
A gyártási folyamat-szimuláció eseményorientált eszközökkel széles modellezési lehetőséget biztosít a termelési rendszerek területén. Az eljárást alkalmazva a gyártási rendszereken túl logisztikai és más termelési - anyagmozgatási rendszerek vizsgálatára is lehetőség nyílik. Meglévő rendszerek újratervezése, új létesítmények előzetes tervezése és modellezése során hatékony eszköz, melynek költségmegtakarítási képessége bizonyított.

Parametrikus optimalizáció áramlási folyamatokhoz
A járműfőegységek (pl. Diesel-motor szívócsatornája, kipufogórendszer) alakját sok esetben az alkatrész áramlástani jellemzői határozzák meg. Olyan saját fejlesztésű automatizált alakoptimalizációs számítógépes módszert mutatnak be, amelynek bemenő adata az alkatrész paraméteres CAD-modellje, tervezési változói a CAD-modell bizonyos paraméterei, célfüggvényét (pl. tömegáram, nyomásesés a paraméterek által meghatározott térben) pedig a modellben áramlástani számítással kapják. A bemutatott módszer alkalmas más, CAD-alapú optimalizáció elvégzésére (pl. CAD-modellezett alkatrész tűrésmezőjének egzakt számítására).
ValDeal Innovációs Zrt.
2040 Budaörs, Gyár u. 2.
Tel.: 23/887-582, Fax: 23/887-501

A 2006. júliusában megalakult ValDeal Zrt. az első magyar innovációs integrátorvállalkozás.
Tudás- és technológia-intenzív vállalkozások létrejöttének segítésével, komplex szolgáltatások nyújtásával célja a magyarországi innovációs piac szereplőivel együttműködve, segíteni a kreatív magyar szellem érvényesülését, az innovatív ötletekből megszülető termékek és szolgáltatások nemzetközi piacra jutását, hosszú távon életképes és sikeres magyarországi vállalkozások létrejöttét. A ValDeal Program és szolgáltatások esélyhez juttatják azokat az ötletgazdákat, akiknek nincs még tapasztalatuk szellemi alkotás hasznosításáról.
Szolgáltatások: iparjogvédelem, szellemi termékek értékelése, termékek és technológia-fejlesztési tanácsadás, innováció-menedzsment tanácsadás, befektetések szervezése, vállalkozások inkubációja, oktatás, képzés, piackutatás, nemzetközi piaci bevezetés.
VOSZ Középmagyarországi Regionális Szervezete
1158 Budapest, Késmárk u. 7/b.
Tel.: 30/9416-729, Fax: 414-1801

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Közép-magyarországi Regionális Szervezete 2003-ban alakult, Pest megye és Budapest vállalkozóinak érdekképviseletének ellátására. Az általános érdekképviseleten túl szolgáltatásokkal (hitelközvetítés, képzés-oktatás szervezés, pályázatírás, stb) segíti a régió vállalkozóit. A fórumon való bemutatkozás célja a kapcsolatteremtés.
Projekt

Mikroprocesszoros, digitális és analóg áramköri modulrendszer
 
Untitled Document Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 200 0731
mobil: +3630 955 0420
www.innovacio.hu
Készítette: VISUALIA