Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2019-07-30
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Nemzetközi Élővilág Kutató Hét, Svájcban

A Schweizer Jugend Forscht 1989 óta évente rendezi meg a Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet, a Svájci Alpokban. A rendezvényen 23 kiválasztott középiskolás fiatal vehet részt Svájcból és külföldről.

Magyarországról eddig összesen 12 fiatal utazhatott ki a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként.

Az idei, 2019. június 20. és 27. között megrendezett Nemzetközi Élővilág Kutató Hét helyszíne Tschierv volt, a kutatások Val Müstair területén zajlottak. Az eseményen Tóth Boglárka, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. díjban részesített fiatalja (a budapesti Szent István Gimnázium diákja) vett részt, a MATEHESZ támogatásával.

A kutatóhét többi résztvevője Svájcból, Svédországból, Csehországból, Németországból, Portugáliából és Észtországból érkezett.

Bogi egy négyfős csoportban, svájci fiatalok társaságában, a poszméhek preferenciáját vizsgálta különböző alpesi virágokat illetően. A kutatás eredményeképp megállapították, hogy a különböző alpesi poszméh fajok nem véletlenszerűen gyűjtenek virágport, hanem bizonyos virágporokat előnyben részesítenek. Példaképpen a Bombus lucorum legtöbb esetben az Anthyllis család virágait részesíti előnyben. Ennek oka a virág különös proteingazdagsága. Következésképpen figyelemmel lehet kísérni ezen virágfajok mennyiségét/minőségét a méhpopulációk megóvása érdekében. A kapott eredményeket nyílt előadássorozat keretében prezentálták.

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.
A következő megjelenés időpontja: 2019. augusztus 27.


Kompetencia Központok létrehozása - Kutatási Infrastruktúra fejlesztés

Idén augusztusban indul a "Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ - Kutatási infrastruktúra fejlesztése" konstrukció újragondolásaként a "Kompetencia Központok létrehozása - Kutatási Infrastruktúra fejlesztés" elnevezésű konstrukció. A felhívás célja stratégiai jelentőségű, Magyarország versenyképességét növelő, hosszú távú és fenntartható ipari-szolgáltató-felsőoktatási együttműködések támogatása.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felkérte a Magyar Innovációs Szövetséget, hogy véleményezze a felhívás tervezetét. Szövetségünk által kialakított és megindokolt javaslatokat a július 22-i határidőre megküldtük az NKFIH-nak.

Szakvéleményünk teljes szövege idekattintva olvasható.

Az innováció szerepe a közúti járművek automatizálásában

A Gépipari Tudományos Egyesület (GTE), a Magyar Innovációs Szövetség és az Óbudai Egyetem alkotta konzorcium 2019. június 27-én, az Óbudai Egyetemen rendezte "Az innováció szerepe a közúti járművek automatizálásában" című konferenciát, melynek fővédnöke Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter volt.

A tanácskozást Dr. Takács János, a GTE elnöke nyitotta meg. A házigazda nevében Dr. Réger Mihály professzor, az Óbudai Egyetem rektora köszöntötte a megjelenteket. Korányi László, az ITM főtanácsadója, Dr. Palkovics László miniszter úr üzenetét tolmácsolta.
A Magyar Innovációs Szövetség alelnöke, Dr. Urbán László hangsúlyozta, hogy az innováció az emberiség történelme során mindig is jelen volt, napjainkban meghatározó szerepe van a gazdaságfejlesztés élénkítésében. Kiemelt területként említette a közlekedést, mely kihat a gazdaság valamennyi szektorára.
A konferencia az alábbi szekciókban került lebonyolításra:
1. szekció: célirányos fejlesztések, vizsgálatok, szimuláció, informatika;
2. szekció: ENSZ-EGB előírások, meghatározottságok a járműautomatizálás és annak jóváhagyása területén;
3. szekció: oktatás, szakemberképzés hosszútávra;
4. szekció: különböző szakterületek, tudományok kapcsolódása.

A zárószekcióban a Magyar Innovációs Szövetség két szakembere is előadott, Hild Imre, a Startup Tagozat vezetője a hazai startup ökoszisztémáról beszélt, dr. Vajda Viktor LL.M., ügyvéd, a Magyar Innovációs Szövetség szakértője pedig az automatizált/autonóm járművek közlekedésével kapcsolatos hazai és nemzetközi jogi kérdéseket járta körbe.

31. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrijének döntése értelmében a 2019. szeptember 13-18. között, Szófiában megrendezésre kerülő "31. EU Contest for Young Scientists" döntőjében az alábbi három, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
  • Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése
    (pályázók: Vámosi Flórián Balázs és Pósa Péter)
  • Moly.Net
    (pályázó: Zsigó Miklós)
  • Magas dimenziójú rendszerek redukciója és vizualizációja
    (pályázó: Mészáros Botond)
A versenyzők első szakmai felkészítését dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök és dr. Antos László, ügyvezető igazgató tartotta, 2019. június 25-én, Szövetségünk székhelyén.

XXIII. Országos Diákkonferencia és kutatótábor támogatói nap

A Kutató Diákok Mozgalma 2019. július 12-án rendezte meg a XXIII. Országos Diákkonferencia és Kutatótábor támogatói napját, Káptalanfüreden. A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Jakab László, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrielnöke, választmányi tagunk, tartott bemutatkozó előadást.

Összefoglalta az idei tudományos versenyek olimpiájának (ISEF) tapasztalatait. Kiemelte, hogy milyen fontos volt a Richter kutatási részlegének és név szerint Balogh György Tibornak a segítsége Novák Blanka (az idei ISEF díjazott) felkészülésében, és a Mikrobiológia Szekcióban elért sikerében (4. hely megszerzése).

Beszélt a STEM (Science - Tudomány, Technology - technológia, Engineering - mérnöki tudományok, valamint Matematics- matematika) szakok jövőjéről, az innovációt elősegítő és támogató szerepéről, és az ilyen képzések globális összehasonlításban is kritikus európai helyzetéről.

Kiemelte továbbra is a verseny erősödését, a nemzetközi színvonal növekedését. Itt kell helytállni a magyar versenyzőknek, nem csak egy-egy kiemelt fontosságú versenyeken, hanem a mindennapi szakmai életben is.

DDRIÜ-taggyűlés

A DDRIÜ, Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség 2019. június 27-én, Szekszárdon tartott taggyűlést, melyen a Magyar Innovációs Szövetséget, mint tulajdonost, Keresnyei János, dél-dunántúli regionális igazgató képviselte.

A DDRIÜ a korábbiakban sikeresen indult európai uniós valamint hazai fejlesztési és innovációs pályázatokon, ám az önerő biztosítása mér nehézségekbe ütközött. Azonban jelentkezett a HÁRFA, Hálózat a Regionális Fejlesztésért Alapítvány, mely a Tolnai Megyei Fejlesztési Ügynökség többségi tulajdonrészét megvásárolná. A tőkeerős tulajdonos folytatni kívánja a DDRIÜ eddigi tevékenységét, ezért elővásárlási jogukról az eddigi tulajdonosok lemondtak, hogy az üzlet - és a pályázati program - megvalósulhasson.
Készítette: VISUALIA