Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2020-11-17
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Globális Innovációs Index 2020

A világ 131 vizsgált országából a 35. helyen áll Magyarország az innovációs teljesítményt mérő globális innovációs indexben, az idei GII-jelentés szerint. Ezzel Magyarország képes volt megőriznie a helyét. (Csak az EU-t tekintve a 20. helyen áll, megelőzve pl. Lengyelországot, Szlovákiát, Görögországot és Horvátországot.)

A magas jövedelmű országok közé tartozó Magyarország a kutatás szerint nagyjából épp úgy teljesít, ahogyan gazdasági fejlettségi szintjétől elvárható. A tanulmány kiemeli, hogy nagy eltérések vannak egy-egy ország teljesítményén belül is. Magyarországot bár összességében a 35. helyen áll innovációban, tudás- és technológiai teljesítményben sokkal előrébb, a 22. helyen áll, a piaci érettségben viszont a 89. helyezett, ami visszahúzza az átlagot.

A teljes "Globális Innovációs Index 2020" c. kutatás a következő linken érhető el.

30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt népszerűsítő spot

A MISZ a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt népszerűsítő rövidfilmet készíttetett. A 80 mp-es videót okt. 26-án tette közzé a Magyar Innovációs Szövetség, melyet eddig közel 60000-en tekintettek meg.
A MISZ hivatalos youtube csatornáján a spot megtekinthető és kérjük kedves olvasóinkat, hogy osszák meg.

Kreatívipari Kerekasztal

Az ITM és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szervezésében 2020. október 6-án online tartották a Kreatívipari Kerekasztal ülését, melynek témáját az elkészült Kreatívipari Stratégia 2020-2030 szolgáltatta. Szövetségünket az eseményen Dr. Darázs Lénárd, elnökségi tag képviselte.

A rendezvényen Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár méltatta a Kreatívipari Kerekasztal munkáját és megköszönte a munkacsoportvezetők egyéves áldozatos munkáját. Dr. Fülöp József, a kreatíviparért felelős miniszteri biztos az elkészült stratégiai anyag szellemiségét és jelentőségét emelte ki, hangsúlyozva a kreatív művészeti tevékenység gazdasági szerepét és a stratégia innovációra várhatóan gyakorolt pozitív hatásait. Magát a Kreatívipari Stratégia 2020-2030 főbb sarokpontjait Dr. Nagy Ádám, ipari stratégiákért felelős helyettes államtitkár mutatta be.

A stratégia az alábbi szakpolitikai célokat és cselekvési programokat fogalmazza meg, amelyre az egyes intézkedések felfűzhetők, és pilot-projektek elindíthatók:
  • A kreatívipar teljesítményének mérhetővé tétele, ahol az egyes indikátorok alkalmasak lesznek arra, hogy fejlesztési következtetések legyenek levonhatók belőlük.
  • A bruttó hozzáadott érték növelése
  • Kreatívipari export növelése
  • Horizontális működés erősítése
  • Támogatási rendszer felépítése
  • Szervezeti háttér biztosítása mind a szakmai, mind az állami koordináció oldaláról.
  • Képzés és oktatás
  • Láthatóság növelése.
Kreatívipari Stratégia 2020-2030 részletes társadalmi és kormányzati egyeztetése most kezdődik el, új fejezetet nyitva ezzel a terület láthatósága és a gazdasági-társadalmi szereplők ehhez való viszonyulása számára.

A Kreatívipari Kerekasztal az elkészült stratégiai anyag további mélyítése és megvalósítása érdekében folytatja munkáját. Bizonyosnak látszik, hogy a meglévő működési struktúra kiegészül majd egy vállalkozásfejlesztési munkacsoporttal.

Knowledge To Money Club

A hazai vállalkozások többsége küszködik a nemzetközi piacra lépéshez és forrásbevonáshoz szükséges tudás megszerzésével és alkalmazásával. Ennek következménye többek közt, hogy a magyar cégek sikerességének aránya (2-3%) messze alul múlja az EU átlagát (8%) a H2020 SME Instrument-ben.

A Knowledge 2 Money Club egy olyan non-profit kezdeményezés, mely negyedévente jelentkezik, és rendezvényeik célja a pályázók sikerességének drasztikus javítása. Kockázati tőke piacon azt tűzték ki célul, hogy az általuk felkészített vállalkozások tőkebevonási valószínűsége duplája legyen az egyes tőkealapok átlagának. Tekintettel arra, hogy gyakorlatilag megegyeznek a H2020 SME Instrument források odaítélésekor és a kockázati tőkebevonáskor is értékelt szempontok, mindkét forrásbevonás tekintetében használható tudást és tapasztalatokat ismerhetnek meg a klubnapokon.

Az Európai Bizottság által kiválasztott business coach-ok az azonnali visszajelzéseken túl igény esetén projektenként 3 órában díjmentes konzultációt adnak azon vállalkozóknak, akik megküldik kész pályázatukat, és szakértőként támogatják a pályázó erőfeszítéseit a siker érdekében.

További információk a Knowledge To Money Club weboldalán.
Készítette: VISUALIA