Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2020-03-27
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el
a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat itélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztása titkos szavazással történt.

Eredetileg a mai nap, az Országházban, ünnepélyes keretek között, a Parlament alelnöke és az illetékes miniszterek adták volna át az elismeréseket.
Az ünnepséget sajnos a járvány miatt
nem lehetett megtartani. Ezért a hivatalos végeredményt jelen sajtóközleményben tesszük közzé, a díjakat és elismeréseket a társaságok később kapják meg.

A díjazottakról és további 34, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg. A díjazottak egy részéről szóló rövidfilm pedig itt érhető el.

2019. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a 3DHISTECH Kft. részesült, a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért, mely a több mint 100 éves, optikai mikroszkóp alapú patológiai szövettani diagnosztika, úttörő, paradigmaváltó módszere és alkalmazás-fejlesztése. A fejlesztés elindítója és koordinátora Dr. Molnár Béla. A termékcsaládot innovációs pályázati forrásból, egyetemi-ipari kooperációban fejlesztették ki, és a 3DHISTECH Kft. gyártásba vitte. A Pannoramic digitális patológiai termékcsalád CE IVD 2019-ben kapott engedélyt, és közel 50 helyen került eladásra, belföldön és külföldön, egyaránt, mely 2019-ben a 3DHISTECH Kft. 3 milliárd forintos bevétel-növekedését eredményezte. A világpiacon piacvezető, referencia etalonná vált versenytársai, a Phillips, a Leica, illetve a Roche cégek és termékeik számára.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. évi Ipari Innovációs Díjában a BorsodChem Zrt. részesült az MDI, poliuretán alapanyag gyártási folyamatának komplex fejlesztéséért. A kutatás-fejlesztés nehézsége volt, hogy a részfolyamatok számítógépes szimulációkkal, ill. laborméretben csak igen korlátozottan voltak vizsgálhatók. Az alkalmazhatósággal kapcsolatos bizonytalanságok azonosítása és kiküszöbölése érdekében ezeket valós ipari körülmények között kellett tanulmányozni. Az MDI üzem névleges éves kapacitása 330 ktpa-ra növekedett, amely összességében 7.9 kt többlet MDI-termelést tett lehetővé 2019-ben, ennek az addicionális volumennek az értékesítése 2019-ben € 4.6 M (1,5 milliárd Ft) fedezetet jelentett a vállalat számára.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. évi Informatikai Innovációs Díjában az Oncompass Medicine Hungary Kft. részesült az Oncompass precíziós onkológiai döntéstámogató eljárásért. A kifejlesztett orvosi döntéstámogató eljárás segít az orvosnak a több mint 100 forgalomban lévő és több mint 1000 fejlesztés alatt álló hatóanyagból kiválasztani a megfelelő célzott kezelést, a beteg daganatában lévő egyedi genetikai elváltozások alapján. A speciális orvosi szoftver, a mesterséges intelligencia egy formája. A cég már közel 50 munkavállalóval rendelkezik, az árbevétel 2019-ben 26%-kal emelkedett, és átlépte az 1 milliárd forintot.

Az Agrárminisztérium 2019. évi Agrár Innovációs Díjában a Veresi Paradicsom Kft. részesült mesterséges megvilágítású, hidrokultúrás rendszerben megvalósított téli termesztésért. A mesterséges megvilágítású, innovatív, hidrokultúrás üvegház megnyitásával az első magyarországi termelő lett, amely az év minden napján át, télen is ugyanolyan ízben és minőségben termeszt. Ez Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott növényháza. Az árbevétel-növekmény 566 millió forint volt 2019-ben; az üzemi eredmény 30 millió forintról (2018) 339 millió forintra növekedett. Az 1000 tonnányi importkiváltás 566 millió forint értékű volt.

Az Agrárminisztérium 2019. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a ThalesNano Energy Zrt. részesült a H-Genie® magasnyomású laboratóriumi hidrogén generátor berendezésért. A kifejlesztett H-Genie® az egyetlen és első biztonságosan használható, nagy tisztaságú (4.0 vagy 99,99%), kompresszor nélküli, magasnyomású (100 bar), kézzel mozgatható hidrogéngenerátor berendezés, amely már elegendő termelési kapacitással rendelkezik egy átlagos kutatólaboratóriumi egység kutatási célú hidrogén igényének kielégítésére (0.1-1 NL/perc). 2019-ben - már az első évben - 100 millió Ft feletti értékesítési árbevételt sikerült generálni, három kontinensen.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal "Alapkutatástól a piacig˝ 2019. évi Innovációs Díjában a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. részesült az élvonalbeli idegtudományi kutatások céljára kifejlesztett világszínvonalú magyar mikroszkópért. A KOKI spinoff cége, a Femtonics Kft. küldetése, hogy egy-egy ötletet az alapkutatástól az exportképes termékig íveltessen. A Femto3D ATLAS lézerpásztázó 3D-s mikroszkópuk sok év munkájának köszönhetően a képalkotás legkorszerűbb csúcstechnológiájával működő, több mint 40 szabadalomra épülő, Magyarországon tervezett és gyártott "hungarikum". 2019-ben az ATLAS termékcsaládból származó extra export árbevétel nagysága 480 M Ft-ra emelkedett.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2019. évi Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesült a 25 éves CSALOMON® Csapdacsalád újdonságaiért. Az elmúlt években alatt több mint 190 kártevő rovarfajra fejlesztettek illatanyagokon és vizuális csalogatáson alapuló csalogatási és csapdázási módszereket. Az egyik legújabb csapdájuk révén egy régi kukorica kártevő, a kukoricamoly megbízható rajzáskövetése válik lehetővé egy egyszerű eszközzel. A 2019-es évben 140 millió Ft árbevételt értek el a CSALOMON® csapdacsalád csapdáinak a forgalmazásával több, mint 3000 vásárló részére Magyarországon és jellemzően Európa országaiban.

A Valor Hungariae Zrt. éa a Magyar Innovációs Szövetség 2019. évi Startup Innovációs Díjában a Fitpuli Kft. részesült a Fitpuli tudományos alapú digitális munkahelyi egészségprogramért. A fejlesztés egyedülálló és újszerű módon, teljesen digitális formában elérhető, ezáltal alacsony bevezetési költségek mellett, nagyságrendekkel több munkavállalóhoz juttatható el. Szakmai tartalma tudományos kutatásokon és evidenciákon alapul, amely a mérhetően eredményes egészségmegőrzés záloga. A 2017-ben alapított vállalkozás három körben, összesen 1,11 millió euró befektetést kapott. Eladott felhasználói fiókjainak száma már 30 ezer. 2019-ben az eladott szolgáltatás összértéke meghaladta a 100 millió forintot, amely az előző évi eredmény ötszöröse.

A 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg.

További információ: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: innovacio@innovacio.hu

dr. Pakucs János, szervező-bizottsági elnök

Magyar Érdemrend középkeresztje

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából, a miniszterelnök előterjesztésére kitüntetéseket adományozott.

Szövetségünk elnökének, Prof. Dr. Szabó Gábornak, a Szegedi Tudományegyetem rektoraként végzett kimagasló színvonalú munkája, valamint nemzetközileg is elismert kutatói-oktatói, illetve sikeres tudományszervezői tevékenysége elismeréseként, a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományoztak.

Vállalatok innovációs tevékenységének támogatása

Megjelent Magyarország Kormányának felhívás tervezete, a vállalatok innovációs tevékenységének támogatására. A felhívás feltételeinek megfelelő projektek 20-50 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, a rendelkezésre álló forrás erejéig.

Szövetségünk március 13-án megküldte szakmai véleményét a tervezetről az Irányító Hatóságnak.
Állásfoglalásunk teljes szövege idekattintva olvasható.

29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny: zsűri-diák találkozók

2020. március 11-én befejeződtek a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második szakmai interjúi. A találkozókon a 61 továbbjutott pályázat készítője, összesen 95 pályázó vehetett részt. A 27 fős zsűri tagjai már munka közben is betekintést nyertek a pályázatokba, és személyesen is megismerkedtek a pályázatok készítőivel.

Innovációs képzés

Tagszervezetünk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány immár harmadik éve rendezi meg innovációs programját, a Nemzeti Tehetség Programnak köszönthetően, melynek célja a kreatív ötletekből születő fejlesztések, találmányok megalkotásának támogatása. A programsorozat első hétvégéje (február 28. - március 1.) során a fiatal tehetségek Szegeden vehettek részt gondolatébresztő képzéseken és foglalkozásokon a Magyar Innovációs Szövetség elnökének, Prof. Dr. Szabó Gábornak a jóvoltából.

A helyszínek között szerepelt az ELI-ALPS létesítmény, az SZTE-ÁOK Orvosi Készségfejlesztési Központ, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, ahol a fiatalokat Szeged elismert professzorai és kutatói várták.

11. Design Management Díj

A Magyar Formatervezési Tanács idén 11. alkalommal hirdeti meg a Design Management Díjat, melynek célja, hogy bemutassa a designmenedzsment szemléletét, annak vállalatmenedzsmentbe történő interakciója hogyan járul hozzá egy-egy szervezet küldetésének megvalósításához.

A beérkező pályázatokat egy szakmai bizottság értékeli, melybe Szövetségünk ügyvezető igazgatóját, dr. Antos Lászlót is felkérték.

DDRIÜ Nonprofit Kft. taggyűlés

A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. taggyűlését március 20-án, Budapesten tartották. Szövetségünket mint tulajdonost dr. Antos László, ügyvezető igazgató, a fő tulajdonos, HÁRFA Alapítványt pedig Kiss Gábor Ferenc, ügyvezető képviselte a taggyűlésen, melyet Haász Zoltán, a DDRIÜ ügyvezetője vezetett le.

A taggyűlés egyhangúlag elfogadta a társaság alapszabályának módosításait, és két új felügyelő bizottsági tagot választott úgy, hogy a DDRIÜ megőrizze közszolgálati státuszát.
Készítette: VISUALIA