Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2019-06-12
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2 emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepsége

Dr. Bódis József, az EMMI oktatási államtitkára, fővédnök, Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, főtámogató, ill. számos vendég, érdeklődő, valamint a sajtó képviselőinek jelenlétében került sor a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségére 2019. május 29-én, az Ericsson Magyarország székházában, Budapesten.

A rendezvényt Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg, majd Jakab Roland, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese, házigazda, Dr. Bódis József és Dr. Birkner Zoltán köszöntötte a résztvevőket.Ezt követően Dr. Jakab László, a BME VIK dékánja mint a bírálóbizottság elnöke értékelte az idei versenyt és a bírálóbizottság munkáját.
Az eredményhirdetés előtt Prof. Dr. Szendrő Péter, az OTDT elnöke a tehetségútlevelek átadásának jelentőségét ismertette és méltatta.

A kiemelt dicséretben, valamint a díjakban részesült fiatalok neveit, iskoláit és tanárait Pomezanski György, a Felkínálom Alapítvány elnöke, a zsűri tagja ismertette. A kiemelt dicséretben részesült fiatalok1-2 mondatban ismertették pályamunkájukat, majd Dr. Pakucs Jánostól és Dr. Jakab Lászlótól vették át az okleveleiket.A folytatásban Pomenzanski György a díjnyertes pályázókat, iskoláikat és felkészítő tanáraikat mutatta be. A fiatalok 1-2 mondatban ismertették pályamunkájukat, majd Dr. Bódis Józseftől, Dr. Birkner Zoltántól és Dr. Jakab Lászlótól átvették díjaikat.

III. díjban részesült:

- PACAP jelátviteli útvonalak tanulmányozása csirkeembriók végtagbimbóinak fejlődésében (pályázó: Györgyi Zalán Zoltán).
- AR érettségi tabló (pályázó: Szakál Vince Abosa) A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel, ezért Dr. Kuti László elnök is gratulált a díjazottnak.
- Cellamátrix-színesfilm (pályázó: Sárközi Gergely János)
- Brain Bang (pályázók: Boros Bálint, Schmiedt Barbara Bernadett)

II. díjban részesült:

- Janusmeter (pályázók: Kis-Bogdán Kolos , Hegedüs János). A díjat az Egis Gyógyszergyár Zrt. ajánlotta fel, ezért Menthy Mariann kommunikációs igazgató is gratulált a díjazottaknak. Hegedüs János elnyerte a legfiatalabb díjnyertesnek járó Vodafone Magyarország Alapítvány Junior Ösztöndíjat is, amelyet a Vodafone Magyarország Alapítvány képviseletében Dr. Kiss Dávid kuratóriumi tag nyújtott át.
- AirQMap (pályázók: Vida Imre, Dremák Gergely).
- Funkcionális élelmiszer (aranytészta) előállítása (pályázó: Fodor Izabella).

I. díjban részesült:

- Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése (pályázók: Vámosi Flórián Balázs, Pósa Péter)
Rendszerük segítségével az amatőrcsillagászok és asztrofotósok által végzett kutatások és adatgyűjtések lényegesen egyszerűbbé válnak, egy központi kezelőfelületről a rendszer összes funkciója elérhető.- N-test problémák szimulációja m-dimenzióban (pályázó: Mészáros Botond)
A szimulációs modelleket egy olyan eljárássorozattal egészítette ki a pályázó, amely nem rendszerspecifikus, és ezáltal csökkent a rendszer kiértékeléséhez szükséges idő és memória.

A díjat az Ericsson Magyarország Kft. ajánlotta fel, ezért Jakab Roland ügyvezető igazgató is gratulált a díjazottnak.
Mészáros Botond elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját is, melyet Dr. Szabó Gábor, elnök és Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke nyújtott át.

- Moly.Net (pályázó: Zsigó Miklós)
Almamolyok ellen kifejlesztett a fiatal egy új kialakítású feromoncsapdát, melyben kamerát, mikrokontrollert, szenzorokat helyezett el, amelyek segítségével követni tudjuk, hogy éppen mi történik a csapdában.

Az első díjas versenyzők részt vesznek a 31. EU Contest for Young Scientists európai döntőjén, amelyre 2019. szeptember 13-18. között Szófiában kerül sor.
A Stockholm International Youth Science Seminar-ra történő utazás lehetőségét Vámosi Flórián Balázs kapta, az ezt tanúsító oklevelet Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke és Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke adta át.

A bírálóbizottság döntése értelmében, az I. és II. díjban részesült pályázók által megjelölt középiskolai tanárok (Hliva Lívia, Baczúr István, Dlusztus Péter, Szőllősi Irén, Vámosi László, Zsigó Zsolt, Szigeti Erika) egyszeri, 100 000 Ft-os elismerésben részesültek.

A díjátadási ünnepséget Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnökének beszéde zárta.
A díjazott és leglátványosabb pályamunkákat az Ericsson Magyarország székházában lehetett megtekinteni május 29-én és 30-án.A 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny végeredményét ismertető kiadvány letölthető innovációs portálunkról.

Kibővített választmányi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség kibővített választmányi és elnökségi ülését 2019. június 20-án, 15 órakor tartja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala székhelyén. Napirendi pontok:
  1. Beszámoló a legutóbbi választmányi ülés óta végzett munkáról
  2. Pomázi Gyula, SZTNH elnök előadása
  3. Köszönő oklevelek átadása a MISZ előző tisztségviselőinek.

Legaltech Hungary 2019

A Biztonságos Digitális Társadalomért Egyesület, a Magyar Innováció Szövetség szakmai támogatásával, Legaltech Hungary 2019 c. konferenciát szervezett május 16-án, a Microsoft székházban, Budapesten. A résztvevők választ kaphattak olyan kérdésekre is, mint például meddig mehet el a blockchain jogi értelemben, mint azonosítási és hitelesítési lehetőség; vagy kell-e a menedzsereknek az új technológiákhoz érteniük.

A konferencián előadást tartott dr. Vajda Viktor LL.M., ügyvéd, a Magyar Innovációs Szövetség szakértője is, aki a blockchain technológiára épülő ún. okos szerződések ('smart contract-ok') gyakorlati alkalmazhatóságát elemezte, a vonatkozó hazai- és nemzetközi jogi környezetre való tekintettel. A kerekasztal-beszélgetés során szakértőnk hangsúlyozta a magyar felsőoktatás szerepét a jog és az innovatív technológiák metszetében rejlő kihívások feltárásában, megértésében, valamint az ebből fakadó lehetőségek kiaknázásában.

Kreatív Ipari Kerekasztal

2019. május 29-én, az ITM-ben előkészítő ülést tartottak az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére, amelynek célja egy széleskörű Kreatív Ipari Kerekasztal létrehozatala a 2019. év során. Az ülésen Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár és Dr. Fülöp József, kreatív iparért felelős miniszteri biztos tájékoztatta a résztvevőket a kreatív ipar gazdasági szerepéről és stratégiája meghatározásának szükségességéről.

A Magyar Innovációs Szövetséget Dr. Darázs Lénárd elnökségi tag képviselte a megbeszélésen. A tervek szerint a Kreatív Ipari Kerekasztal széleskörű iparági részvétellel 2019 őszén jönne létre, amelynek célja Magyarország Kreatív Ipari Stratégiájának előkészítése és megalkotása. A munka egy közös nyilatkozattal kezdődik - amelyben a résztvevők hitet tesznek a kreatív ipar egységes stratégiai kezelése mellett -, majd az egyes részterületeket megalapozó és kidolgozó munkacsoportokban folytatódik. A Magyar Innovációs Szövetség részt vesz a Kreatív Ipari Kerekasztal munkájában és támogatja annak céljait.

Könyvvizsgálat


A Magyar Innovációs Szövetség 2019. márciusi közgyűlése által megválasztott könyvvizsgáló, Bacsakiné Kaponyás Mária, elvégezte a (közgyűlés által elfogadott) 2018. évi egyszerűsített éves beszámoló könyvvizsgálatát. Véleménye szerint az egyszerűsített éves beszámoló megbízható és valós képet ad a Szövetség 2018. december 31-én fennálló vagyoni és pénzügyi helyzetéről, valamint az ezen időponttal végződő üzleti évre vonatkozó jövedelmi helyzetéről, a számviteli törvénnyel összhangban.

Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Nonprofit Kft. taggyűlése

2019. május 31-én tartotta 2018. évi beszámoló taggyűlését a Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Nonprofit Kft., amelyen a Magyar Innovációs Szövetséget mint résztulajdonost Dr. Szépvölgyi Ákos, regionális igazgató képviselte.

A taggyűlés, valamint az azt megelőző felügyelő bizottsági ülésen a résztvevők Antal Gábor ügyvezető előterjesztésében áttekintették a társaság 2018. évi tevékenységét, elfogadták a 2018. évi beszámolóját és kitértek a 2019. évi tevékenységekre is. A taggyűlés továbbá döntést hozott a társaság tőke helyzetének rendezéséről is, amely a 2019. év egyik kiemelt feladata. A társaság tevékenységéről további információk itt érhetők el: www.vric.hu
Készítette: VISUALIA