Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2019-12-02
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Miniszteri köszönőlevél

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter levélben fejezte ki köszönetét a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetéséért.
Leveléből idézünk:

"...Bódis József államtitkár úr, valamint Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár úr tájékoztatatása nyomán azonban értesültem arról, hogy egy rendkívül színvonalas rendezvényre került sor október 21-én, amelyhez szívből gratulálok. Ezúton szeretném egyúttal kifejezni köszönetem a Magyar Innovációs Szövetség és a Magyar Innovációs Alapítvány odaadó munkájáért, amelyet a fiatal tehetségek megszólítása, felkutatása és mentorálása érdekében végez az ilyen tanulmányi versenyekkel!..."

Országos Evangélikus Szakmai Nap

2019. november 21-én, az Evangélikus Pedagógiai Intézetben rendezték meg a matematika tanárok számára az Országos Evangélikus Szakmai Napot, melyen Dr. Jakab László, zsűrielnök rövid előadást tartott az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny feltételeiről és tapasztalatairól.

Összefoglalta a sikeres pályázatokhoz szükséges legfontosabb követelményeket és a nemzetközi szereplések alapján is megállapítható lényeges pályázati szempontokat. Kiemelte, hogy a versenyeken a nyelvtudás mellett elsősorban a hallgatók teljesítménye, a pályázók felkészültsége, a pályázatok kidolgozottsága kerül értékelésre. Az eredményes szerepléshez a felkészítő tanárok közreműködése nélkülözhetetlen. Az Innovációs Szövetség célja a fiatal hazai és határon túli tehetségek felkutatása. Ebben kérte a középiskolai tanárok segítségét.

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

A Magyar Innovációs Szövetség, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az M5 Csatornával, a 2019/2020-as tanévre, a 14 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny beadási határideje lezárult. A fő támogató a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alap.

A 2019. november 27-i határidőre összesen 161 fiatal küldött be 99 pályázatot.

A bírálóbizottság Prof. Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzorának vezetésével az alábbi szempontok szerint értékeli a beadott témajavaslatokat:
  • a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása,
  • a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke,
  • az eredmények ésszerű és világos értelmezése,
  • megvalósítható-e 2020. április 1-ig,
  • a pályázó alkalmas-e a kidolgozásra.
A zsűri a végleges döntést, a részletes értékelést követően, 2019. december 12-én testületileg hozza meg.

A díjakról szóló döntés a zsűri április végi ülésén fog megszületni, amelyen nemcsak a közel 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselhetik Magyarországot 2020 szeptemberében az európai döntőn, Salamancaban. A díjazottak további nemzetközi versenyeken, tanulmányutakon is részt vehetnek (pl. Nobel-héten Stockholmban, a londoni fiatal tudósok fórumán stb.).

Újdonságművelés a sportban

2019. november 20-án, a Magyar Sporttudományi Társaság és annak Sportinnovációs Szakbizottsága rendezte meg az "Újdonságművelés a sportban - Startup szellemiség és sportinnováció 2019 Ősz" című konferenciát a Magyar Sport Házában, Budapesten.

A rendezvényen "Startup szellemiség és megvalósítási gyakorlat" címmel előadott Hild Imre, a Magyar Innovációs Szövetség Startup Tagozatának elnöke is. Többek között elmondta, hogy a konferencia résztvevői milyen tényezőkre figyeljenek szakmai munkájukban, amennyiben startup támogatását fontolgatják vagy azzal működnek együtt. Kitért az idei év nagy, sporthoz és egészségiparhoz kapcsolódó trendjeire, melyek pozitívan befolyásolhatják az új termékek és szolgáltatások kialakítását.

CSR Hungary Summit 2019

2019. november 20-án rendezték meg "Felelős üzleti csúcs a jövő gazdaságáért" címmel, a CSR Hungary Summit konferenciát Budapesten, a Hotel Hungária City Centerben.

A konferencián előadott Monszpart Zsolt, a MISZ alelnöke is, aki konkrét hazai, a főváros életéből vett, ill. külföldi példákat mutatott be a fenntartható fejlődéshez hozzájáruló elemekre, az élhető városhoz tartozó projektekre.
A példák kiterjedtek a szennyvízkezelésre, a biogáz hasznosítására, az energiatakarékos megoldásokra és Budapest közlekedésében eddig megvalósított projektekre, mint a korszerű, energiatakarékos vagy kisebb szennyező anyag kibocsátású járművek beszerzésére, illetve forgalom szervezési megoldásokra, valamint a kerékpáros forgalom ösztönzése érdekében tett intézkedésekre.

Területi Innovációs Platform

A Pécsi Tudományegyetem látta vendégül az NKFIH Területi Innovációs Platform szervezeti egységek megalapítását célzó vándorgyűlését november 22-én, a Közgazdaságtudományi Kar Aulájában, melyen részt vett Keresnyei János, regionális igazgatónk is.

A rendezvényen a két szervezet megállapodásban rögzítette a Platform pécsi létrejöttét. Dr. Szabó István, az NKFIH igazgató-helyettese mutatta be a TIP frissen kialakuló rendszerét, valamint az S3 stratégia újratervezésének irányelveit és koncepcióját, valamint a KKV pályázatok új kiírásait, majd Tóth Orsolya ismertette az új H2020 pályázatokat.
A programban egy kerekasztal-beszélgetés igyekezett feltárni a vállalkozásoknak elérhető egyetemi, kutatóintézeti tudáskapacitást és innovációs lehetőségeket.

Területi Innovációs Platformok (TIP)

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával indította útjára a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozatát.

November 28-án, Budapesten, a New York Palotában, több száz résztvevő jelenlétében fejeződött be a TIP országos programsorozata. A záróeseményen megtörtént a csatlakozó nyilatkozat aláírása is, a Magyar Innovációs Szövetség nevében dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök látta el kézjegyével a csatlakozó nyilatkozatot.

A rendezvényen előadást tartott többek között Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter és Dr. Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke.
A miniszter előadásában emlékeztetett arra, hogy Magyarország évek óta 1,3 százalék körül mozgó GDP-arányos ráfordítás mutatója 2018-ban meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket, elérte az 1,53 százalékot. A 2020-ra kitűzött cél az 1,8 százalék elérése. Ennek érdekében a kormány a kutatás-fejlesztés és innováció támogatására a jövő évtől 32 milliárd forinttal több forrást biztosít.

Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriumi ülése

A Magyar Innovációs Alapítvány (MIA) 2019. november 18-án, Budapesten, a Természettudományi Kutatóközpontban tartotta kuratóriumi ülését, Prof. Závodszky Péter elnök vezetésével.
Első napirendi pontként a 2018. évi Magyar Innovációs Nagydíj értékelésére került sor. Ezután a tagok megvitatták, majd kiegészítésekkel elfogadták a 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíj kiírási és lebonyolítási tervét (versenyfelhívás, ütemezés, kommunikációs terv, bírálati rend stb.). A következő Magyar Innovációs Nagydíj pályázat hivatalos meghirdetése december 4-én lesz, az MTA-n.

Magyar Innovációs Alapítvány Felügyelő Bizottságának ülés

2019. november 20-án, Tzvetkov Julián, elnök vezetésével, a Magyar Innovációs Alapítvány Felügyelő Bizottsága ülést tartott, melyen jelen volt dr. Antos László, az alapítvány titkára is.
Az alapítványi célok megvalósulásának áttekintése után az FB a pénzügyi-gazdálkodási területet tekintette át, melyet rendben talált.
TOP 100 kiadvány

Az idén 10. alkalommal értékelte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (tagintézményünk), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága és az Észak-Magyarország napilap a megye vállalkozásait a TOP 100 kiadvány összeállításával.

A kiadványba a vállalkozások a hozzáadott érték, a nettó árbevétel és a foglalkoztatottak száma alapján kerültek be. A kiadvány ünnepélyes bemutatására és átadására 2019. november 20-án került sor az újonnan felépített DVTK Stadion VIP Termében. Itt adták át a 2019 Gazdasági Díját is, melyet Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Kft. (tagintézményünk) ügyvezető igazgatója kapta. A rendezvényen meghívott vendégként Prof. Dr. Siposs István regionális igazgatónk vett részt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlése

Immár hagyomány, hogy tagintézményünk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) a Kamara napján, november 29-én (1896. november 29-én adták át Miskolcon a korábbi Kamara, ma a Miskolci Akadémiai Bizottság épületét) tartja küldöttgyűlését. Az is hagyomány már, hogy a küldöttgyűlés előtt a Kamara és a város vezetői megkoszorúzzák a város nagy polgármesterének, dr. Szentpáli Istvánnak a sírját és emléktábláját. A Szentpáli családot ez alkalommal is dr. Kopátsy Sándor, a 97 éves közgazdász doyen, Szentpáli unokájának a férje képviselte.

25 éve alapították a BOKIK-ot, így ez évben jubileumi ünnepi ülést tartottak a Kamara most felújított székházában Miskolcon a Szentpáli u. 1 sz. alatt. Demeter Ervin kormánymegbízott, Veres Pál Miskolc város polgármestere, és Szabó Gergely, a BAZ Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntő szavai után Dr. Parragh Lászó, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke "Helyzetben a Kamara" címmel, Bihall Tamás, a BOKIK elnöke pedig a 25 éves kamara múltjáról, jelenéről és jövőjéről tartott előadást. Ezek után díjak, kitüntetések és emlékplakettek átadására került sor, melyeket a megye kiválóan gazdálkodó szervezetei, valamint a Kamara kiemelkedő munkát végző saját dolgozói kaptak.

Az ünnepi küldöttgyűlésen részt vettek az együttműködő partnerek, a határon túli társkamarák delegációinak tagjai is, Szövetségünket meghívott vendégként dr. Siposs István regionális igazgató képviselte. A rendezvény állófogadással zárult.
Készítette: VISUALIA