Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2019-02-07
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2 emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Magyar Innovációs Szövetség tisztújító közgyűlése

A Magyar Innováció Szövetség tisztújító közgyűlését 2019. március 7-én, 9 órától tartja az Aquincum Szállóban, Budapesten.

Napirend

9:00-től
|
Regisztráció
9:30
|
Megnyitó - Szabó Gábor, elnök
- Mandátumvizsgáló- és Szavazatszámláló Bizottság megválasztása
- Jelölőbizottság megerősítése
- Jegyzőkönyv-hitelesítők megválasztása
9:40
|
Nemzeti KFI stratégia:
Palkovics László miniszter, Innovációs és Technológiai Minisztérium
10:15
|
Kérdések, válaszok
11:00
|
A Magyar Innovációs Szövetség 2018. évi tevékenységéről szóló beszámoló szóbeli kiegészítése: Greiner István, általános elnökhelyettes
11:10
|
A Magyar Innovációs Szövetség 2018. évi Média Díjának átadása
11:15
|
FB-jelentés szóbeli kiegészítése: Ormándi Sándor, FB-elnök
11:20
|
Hozzászólások
11:25
|
Határozathozatal:
- az éves beszámolóról, az FB-jelentésről, a 2019. évi költségvetésről
- a 2019. évi tagdíjról
- a könyvvizsgáló megválasztásáról és díjazásáról
11:30
|
Tisztújítás menetrendjének ismertetése,
Jelölő Bizottság jelentése: Pakucs János
11:45
|
Elnök, ált. elnökhelyettes, alelnökök, FB-tagok megválasztása
12:10
|
Szavazatszámláló Bizottság jelentése
12:15
|
Elnökségi tagok megválasztása
12:40
|
Szavazatszámláló Bizottság jelentése
12:45
|
Választmányi tagok megválasztása
12:55
|
Ebéd
13:30
|
Ebéd közben a Szavazatszámláló Bizottság jelentése és a megválasztott új elnök pohárköszöntője

A szövetség tagjai és a meghívandó vendégek számára a hivatalos meghívót a mellékletekkel együtt február 21-ig megküldjük.

27. Magyar Innovációs Nagydíj

A 2019. február 13-i határidőig 43 jelentkezés érkezett a 27. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatra.

A zsűriülésre 2019. február 28-án kerül sor. A bírálóbizottság elnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Minden jelentkezést két-három zsűritag - indokolt esetben szakértők bevonásával - részletesen is tanulmányoz, és a következő szempontok szerint értékel:

  • 2018-ban elért többleteredmény vagy többlet-árbevétel és más műszaki, gazdasági előnyök,
  • eredetiség, újszerűség,
  • társadalmi hasznosság.
Ezt követően a zsűri, a formai és tartalmi szempontokat alaposan mérlegelve, a referáló zsűritagok javaslata alapján többségi döntéssel kiválasztja az adott évben innovációs eredményt elért jelentkezőket, továbbá javaslatot tesznek azokra, melyeket a legsikeresebbnek tartanak. A legjobb innovációkat a zsűri, további mérlegelés után, titkos szavazással (pontozás) rangsorolja a fent említett három értékelési szempont szerint.

Az ünnepélyes díjátadásra március 28-án kerül sor az Országház Felsőházi Termében. A Nagydíjon kívül további innovációs díjakat adnak át az illetékes miniszterek, ill. intézményvezetők.
Az ünnepségen előzetes regisztrációt követően meghívóval lehet részt venni.

28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny: zsűri-diák találkozók

2019. február 11-én befejeződtek a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny szakmai interjúi. A találkozókon a 74 továbbjutott pályázat készítője, összesen 116 pályázó vehet részt. A 23 fős zsűri tagjai már munka közben is betekintést nyertek a pályázatokba, és személyesen is megismerkedtek a pályázatok készítőivel.

MISZ Startup Tagozat ülése

2019. február 15-én, az SBGK Irodaházban tartotta a Magyar Innovációs Szövetség Startup Tagozata ez évi első ülését, Hild Imre vezetésével. Az eseményen 23 tag vett részt.

Az ülésen szó volt a tagozat ez évi leendő feladatairól, a tagtoborzásról és a "2018. év legjobb startup vállalkozása" díj pályázatra beérkező pályázatok elbírálásához történő javaslattétel módjáról. Az ülésen megbeszéltek alapján a Startup Tagozaton belül akciócsoportok jönnek létre az egyes feladatok még sikeresebb koordinálása és végrehajtása céljából.

A Startup Tagozat következő ülése 2019. május 8-án lesz, 10 órakor. Helyszín: SBGK Irodaház (1062 Budapest, Andrássy út 113.). A Startup Tagozat folyamatosan fogadja az új tagokat, akik a tagozat munkájában részt kívánnak venni.

Országos Innovációs Fórum Miskolcon

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019. február 5. és március 6. között országos, 25 helyszínen megvalósuló konzultációt tart a helyi és térségi vállalkozások, tudásközpontok és szakmai szervezetek bevonásával. Felkérték a Magyar Innovációs Szövetséget, hogy működjön közre a sikeres megvalósításában.

Az első helyszín a Népkerti Vigadó volt Miskolcon február 5-én. A mintegy 60-70 érdeklődőt, köztük régiós tagvállalataink képviselőit, mint házigazda köszöntötte Dr. Barkóczi István, a BoKIK alelnöke (választmányunk tagja), valamint Dr. Szabó István alelnök (NKFIH) és Török Dezső a BAZ Megyei Közgyűlés elnöke.

A fórum témái voltak: Nemzeti KFI Stratégia, KFI pályázati irányok, a duális képzés, a Horizon 2020 és bilaterális nemzetközi pályázatok, felsőoktatási KFI szolgáltatások, a szellemi tulajdon védelme, Szakképzési Centrumok és kutatóintézetek szolgáltatásai.
Előadók voltak: Dr. Nikodémus Antal főosztályvezető (ITM), Dr. Szabó István elnökhelyettes (NKFIH), Divinyi Ágnes EU referens (NKFIH), Dr. Czap László rektorhelyettes (ME), Gyetvainé Virág Dóra főosztályvezető (SzTNH), Alvári Ferenc szakmai főigazgató-helyettes (Miskolci SzC) és Vojtonovszki Gergő osztályvezető (Bay-Logi).

A szakmai előadások után Dr. Vékony Sándor, a BoKIK Innovációs Kollégiuma elnökének felvezetése után átadták a Kamara 2018-as Innovációs Díját, melyet a Dubway Kft. és az Ablonczi Kft. vezetői vehettek át, hulladékhasznosítási és környezetkímélő tevékenységükért.

Szövetségünket a rendezvényen Dr. Siposs István, regionális igazgató képviselte.

Digitalizációs Bizottság ülése

2019. február 12-én tartották Budapesten, az ITM-ben, a Magyar-Német Innovációs Munkacsoport Digitalizációs Bizottságának előkészítő ülését, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Dr. Friedler Ferenc, elnökségi tag vett részt.

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője a következő témaköröket javasolta a német féllel történő együttműködéshez:
  • Digitalizáció kormányzati kezelése
  • Adatvagyon szabályozása és adatdefiniálás
  • MI Koalíció
  • 5G mint új technológia
  • Okos város.

Együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány

2019. február 14-én - a Be Smart szakmai nap és partnertalálkozó keretében - kötötte meg együttműködési megállapodását a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és tagszervezetünk, az Óbudai Egyetem.
A hosszú távú partneri kapcsolat célja, hogy a stratupokat és a vállalkozásokat minél sikeresebben támogassák. Vállalásaik között szerepel a releváns tudásbázisához való hozzáférésnek a biztosítása, a szakmai fórumok közötti információáramlás elősegítése, valamint a közös tevékenységgel kapcsolatos információk kommunikációja.

Az együttműködési megállapodást a Közalapítvány részéről Varga Zsoltné Szalai Piroska Mária, a Kuratórium elnöke, az Óbudai Egyetem oldaláról Prof. Dr. Réger Mihály rektor és Varga Csaba kancellárhelyettes látta el kézjegyével.

Swiss Talent Forum 2019

2019. február 6. és 9. között, Nottwil városában, Svájcban, immár 8. alkalommal került megrendezésre a Swiss Talent Forum, melynek témája idén "A mesterséges intelligencia" volt.

A Swiss Talent Forumnak, amelyet a Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány szervez, az a célja, hogy a 18-23 éves korosztály tehetséges fiataljai megoszthassák egymással és szakemberekkel a gondolataikat, és emellett magas rangú tudományos, üzleti és politikai szakemberektől tanulhassanak.
Az idei esemény 70 résztvevője 25 országból érkezett, Magyarországot Nagy Felícián, a 27.Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. díjasa képviselhette.

A fiatalok önálló projekteken dolgoztak, külön csoportokban. Nagy Felícián és társai a Facebook és az Oculus munkatársainak mentorálásával, 4 nap alatt kidolgozták ötletüket, mely a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság párosításával egy új oktatási platformot kínál. A Tandemnek nevezett projekt lényege, hogy a különböző országok különböző iskoláiban tanuló diákjai egyenlő esélyeket kapjanak. Ötletüket be is mutatták a meghívott neves vendégek előtt a rendezvény utolsó napján.

Készítette: VISUALIA