Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2018-11-26
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2 emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Kedves Tagintézményi Képviselőnk! Kedves Olvasónk!

Ezúton kívánunk Önnek és kedves családjának boldog karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag, szerencsés új esztendőt!
Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök,
Dr. Szabó Gábor elnök,
Dr. Antos László ügyvezető igazgató

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a Hírlevél következő száma 2019. január 8-án jelenik meg.

A 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza

A Magyar Innovációs Szövetség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az M5 csatorna által, a 2018/2019-es tanévre, a 14 és 20 év közötti korosztály számára meghirdetett 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza lezárult. A fő támogató a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alap.

A 2018. november 28-i határidőre összesen 173 fiatal küldött be 112 pályázatot.

A bírálóbizottság Prof. Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánja vezetésével az alábbi szempontok szerint értékeli a beadott témajavaslatokat:
  • a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása,
  • a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke,
  • az eredmények ésszerű és világos értelmezése,
  • megvalósítható-e 2019. április 1-ig,
  • a pályázó alkalmas-e a kidolgozásra.
A zsűri a végleges döntést, a részletes értékelést követően, 2018. december 13-án testületileg hozza meg.

A díjakról szóló döntés a zsűri április végi ülésén fog megszületni, amelyen nemcsak a közel 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselhetik Magyarországot 2019 szeptemberében az európai döntőn, Szófiában. A díjazottak további nemzetközi versenyeken, tanulmányutakon is részt vehetnek (pl. Nobel-héten Stockholmban, a londoni fiatal tudósok fórumán stb.).
Vállalkozásfejlesztési Tanács

2018. november 27-én ülésezett a Vállalkozásfejlesztési Tanács az ITM-ben. A MISZ-t Farkas József elnökségi tag képviselte. A Tanácsülésen a GINOP-programok előrehaladásáról dr. Greinstetter Balázs, a Pénzügyminisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős helyettes államtitkára adott tájékoztatást.

A klasszikus vállalkozás-támogatás, kutatás-fejlesztés és az infó-kommunikációs pályázatok, versenyképes munkaerő pályázatok iránt nagy érdeklődés volt, a kereteket sikerült lehívni. A kkv, energetika, valamint turisztikai programokra vonatkozó pályázatokra azonban mérsékelt volt az igény.

Ligetfalvi Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, bemutatta az átszervezett Zrt szándékát, stratégiáját és a vállalkozások segítési módját.

Továbbá tájékoztatás hangzott el az megszavazott kkv törvényről, amely rendezte többek között a kapcsolódó vállalkozások és a kormányzati munkamegosztás kérdéseit. A kkv-k készülő stratégiája december 13-án kerül a Tanácsülés elé.

A Magyar Innovációs Szövetség teljes jogú, szavazati joggal rendelkező tagja lett a Vállalkozásfejlesztési Tanácsnak.

Ipari Park Tanács

2018. november 27-én ülésezett az Ipari Park Tanács (IPT) az ITM-ben. Az ülésen Szövetségünket Bolyky János Antal alelnök, a tanács tagja képviselte.

Pomázi Gyula iparstratégiáért és gazdaság-szabályozásért felelős helyettes államtitkár, az Ipari Park Tanács elnökének köszöntője után, a Tanács különböző kérelmeket bírált el.
A következő parkok kaptak Tudományos Technológiai Park címet: Szentendrei Ipari Park, Mátészalka Ipari Park, Pécs Déli Ipari Park. A következő parkok területbővítési kérelmét támogatta a Tanács: Tiszaújvárosi Ipari Park; Oroszlányi Ipari, Tudományos és Technológiai Park; UD Tudományos, Technológiai és Innovációs Park Debrecen.

A Shanghaiban megnyílt Kína-Magyarország Tudomány, Technológia és Kultúra Csereközpontot Zhu Yun Ping, az IPT Kínai Tagozatának elnöke mutatta be.

Megújuló alapú energiatermelési technológiák (MAT) munkacsoportja

2018. november 29-én, az ITM-ben tartották a MAT munkacsoport következő ülését, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Thernesz Artur elnökségi tag vett részt. Az ülésen áttekintették az időjárásfüggő energiatermelők nagyobb volumenű és arányú elterjedéséhez a villamos energia termelésében, továbbításában, helyi disztribúciójában szükséges változásokat.

Legnagyobb kihívásnak az időjárásfüggő energiatermelők termelési ingadozásának az ellátó rendszerbe történő integrációja bizonyul. A rugalmasságot hagyományosan biztosító, tipikusan gáz alapú termelők nagyobb kiszabályozást lehetővé tevő használata a rendszerirányításra többletköltséget ró, ezért új utak felkutatása és elterjesztése válik a jövőben indokolttá.

Ezért javaslat született, hogy a rugalmasságot biztosító technológiák alkalmazási lehetőségeit és ösztönzési lehetőségeiket módszeresen fel kell mérni. A figyelem a meglévő rugalmas termelők technológiai képességein túl a pontosabb előrejelzést szolgáló innovatív megoldásokra, a mérlegkörök kiszabályozásában a háztartási méretű kiserőművek direkt és indirekt bevonására, a megújuló termelőknek a kiszabályozásban nagyobb szerepet lehetővé vállalásaira, új, innovatív rugalmas termelők beléptetésére, a fogyasztó oldali rugalmasság növelésére, valamint tárolási technológiai kapacitások fejlesztésének és létesítésének ösztönzésére irányul.

Nemzeti Tehetségsegítő Tanács

2018. december 1-jén, a Matehetsz budapesti székhelyén, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) megtartotta soron következő ülését. A Magyar Innovációs Szövetséget mint tagot dr. Antos László, ügyvezető igazgató képviselte.

A napirend témák közül megemlítendő, hogy az NTT nagy többséggel Benkő Vilmost választotta meg a Tehetség Nagykövet Választó Tanács elnökének.
A különböző tanulmányi versenyek helyzetének megtárgyalásakor Antos László javasolta, hogy a kiemelendő versenyek ne csak több támogatást kapjanak, hanem a díjazott versenyzők tanárainak szakmai minősítésébe is számítson bele a kiemelendő versenyen elért helyezés.

Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság

Hivatalos kapcsolatfelvételre és megbeszélésre került sor az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és a Magyar Innovációs Szövetség között, dec. 3-án, Budapesten. A megbeszélésen az EMT képviseletében Dr. Köllő Gábor elnök, a MISZ képviseletében a feladat felelőseként Bolyky János Antal alelnök vett részt.

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság a külhoni magyar műszaki értelmiség egyik legrégibb és legjelentősebb szervezete, melynek szerteágazó tevékenysége a www.emt.ro honlapon tekinthető át.

A továbbiakban az EMT, fiókszervezetei, szakosztályai, jogi, valamint természetes személy tagjai megkapják a MISZ Hírlevelét és minden olyan tájékoztatót, mely a külhoni és az anyaországi tagvállalatok és szervezetek együttműködését elősegítheti. Hasonlóan, az EMT részéről is folyamatosan megkapjuk az együttműködés szempontjából releváns információkat.

Robotprogramozási nap

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) és tagszervezetünk, az Inntek Innovációs és Technológiai Nonprofit Kft. 2018. november 17-én, a HKIK Székházában pályaorientációs célzattal interaktív, látványos robotprogramozási napot tartott, ahol a hetedik, nyolcadik osztályos gyerekek mérnöki segítséggel tanulhatták meg a robotok programozását.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlése

Tagintézményünk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) immár hagyományosan a Kamara napján 2018. november 29-én tartotta a miskolci Népkerti Vigadóban az 55. küldöttgyűlését. Az is hagyomány már, hogy a küldöttgyűlés előtt a Kamara és a város vezetői megkoszorúzták a város nagy polgármesterének, dr. Szentpáli Istvánnak a sírját és emléktábláját.

A Szentpáli családot dr. Kopátsy Sándor közgazdász, Szentpáli unokájának a férje képviselte. Bihall Tamás, a BOKIK elnöke, Demeter Ervin kormánymegbízott, dr. Kriza Ákos Miskolc város polgármestere köszöntő szavai után az első blokkban szakmai előadások hangzottak el a magyar gazdaság, a megye, ill. Miskolc város helyzetéről, mozgásteréről, jövőjéről. Dr. Parragh Lászó a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gazdaság jövőjéről beszélt, kiemelve a kínai kapcsolatok, a munkaerőhiány és a cafetéria utalvány körüli problémákat. Bihall Tamás büszkén számolt be az Euroskills Budapest 2018 rendezvény sikereiről.

A Küldöttgyűlésen a MISZ-t, meghívott vendégként dr. Siposs István regionális igazgató képviselte.
Készítette: VISUALIA