Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2018-09-17
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2 emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Látogatás az ELI-ben

Az Európai Unió három lézerkutató központ megvalósítását támogatta a közép- és kelet-európai országokban. Hazánkban az ELI Kutatóközpont Szegeden valósult meg. A város kiválasztásánál komoly szerepet kapott az a tény, hogy a helyi egyetemen színvonalas a lézerkutatás. A beruházás mintegy 75 milliárd forint volt, amelynek 90 százalékát az EU fizette. A költségeket kb. fele arányban az épületek tervezésére és kivitelezésére fordították, fele arányban berendezéseket és eszközöket vásároltak.

Az ELI-be, a MISZ dél-dunántúli tagjai számára, Higi Gyula, regionális igazgató látogatást szervezett, melyre 15 fő jelentkezett. A szeptember 13-i szakmai vezetés során a tagok megismerték a speciális építési sajátosságokat, amelyek a rezgésmenteséget biztosítják a pontos célzás érdekében, és áttekintő tájékoztatást kaptak az ott folyó tudományos kutatásokról és az ELI lézereiről.

A látogatók számára kiemelték, hogy a Szegedi Egyetemmel milyen kiváló a munkakapcsolat, amely igen hasznos mindkét intézmény számára. A kihasználtság teljes, 2019 után tudnak csak új jelentkezőnek szabad kutatási időt biztosítani.

30. EU Fiatal Tudósok Versenye

A 2018. szeptember 14-19. között, Dublinban megrendezésre kerülő "30. EU Contest for Young Scientists" döntőjében az alábbi három, első helyezett pályázat képviselheti Magyarországot:
 • Cervelox 2.0 - Avagy: Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz?
  (pályázók: Matányi Marianna és Kákonyi Marcell)
 • OKOSLÁMPA
  (pályázó: Tassi Timián Áron)
 • Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata
  (pályázó: Novák Blanka)

  A versenyzők harmadik szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja és a delegáció vezetője tartotta, 2018. szeptember 6-án, Szövetségünk székhelyén.
  A delegáció szeptember 14-én elutazott Dublinba, az EU-döntőre.

 • Kutatók Éjszakája

  A Kutatók Éjszakája eseménysorozat 2018. szeptember 28-29-én pénteken és szombaton kerül megrendezésre.

  Több mint 2000 programból lehet válogatni, 40 település, mintegy 150 intézményében. A programokon való részvétel ingyenes. Néhány eseményre viszont a rendelkezésre álló hely mérete, vagy a program természete miatt, korlátozott a létszám. Ezekre a helyekre szeptember 12-én 0 órától lehet regisztrálni az alábbi linken.

  További információ: Grosschmid Péter; e-mail: peter.grosschmid@rcisd.eu
  tel.: +3620/222-2889
  Készítette: VISUALIA