Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2018-10-29
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2 emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

FELHÍVÁS TELJES KÖRŰ TISZTÚJÍTÁSRA

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2019. első negyedévére tervezi tisztújító közgyűlését.
A MISZ elnöksége a teljes körű tisztújítás előkészítésre, az alapszabály értelmében, jelölőbizottságot kért fel, melynek tagjai:
elnök: dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök (tel: 30/9620062),
tagok: Budavári László, nyugat-dunántúli regionális igazgató (tel: 20/955-7370),
Györgyi János, ügyvezető igazgató (tel: 30/5195621),
Dr. Ormos Pál, kutató professzor (tel: 30/9989423).

Figyelembe véve az innováció megváltozott kormányzati szerepét is, kérjük, tegyenek személyi javaslatot, ill. nyújtsanak be pályázatot az egyes tisztségek betöltésére, így közvetlenül is tudják képviselni innovációs szakterületüket, közvetlenül tudnak hatást gyakorolni szövetségünk tevékenységére, és közvetve a hazai innovációs terület munkájára. Jelölt az lehet, aki tagszervezetünk vezetője vagy a vezető által javasolt, a szervezetnél dolgozó, lehetőleg vezető beosztású személy. A MISZ különböző tisztségeire
- elnök /1 fő/
- ált. elnökhelyettes /1 fő/
- alelnökök /6 fő /
- elnökségi tagok /6 fő /
- FB-tag /4 fő /
- választmányi tag /30 fő/
(a választmányi tagság kivételével) egy motivációs levélben kell jelentkezni, ill. pályázni.
Az egyes tisztségekre vonatkozó információ az egységes szerkezetű alapszabályban és SZMSZ-ben található (itt).

A jelentkezésben, ill. a pályázatban meg kell határozni a tisztséget, és max. egy oldalban (a választmányi tagság kivételével) két kérdésben kell konkrétan nyilatkozni, a Kormányzati struktúrához illeszkedő új stratégia alapján:
- a jelölt mit tart a Szövetség legfontosabb feladatának, céljának?
- személyesen mit tud, ill. mit vállalna a célok megvalósítása érdekében?
Egy személy több tisztségre is jelentkezhet.

A jelentkezést a MISZ titkárságára "PÁLYÁZAT" jelzéssel kell elküldeni e-mailben (tisztujitas@innovacio.hu), vagy zárt borítékban (cím: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.) 2018. november 30-ig.

A tagszervezeti jelölések után - a pályázókkal történő előzetes egyeztetést követően - a végleges jelöltlistát a jelölőbizottság állítja össze, és terjeszti a közgyűlés elé.
A jelölőbizottság elnökét, ill. tagjait a Szövetség minden tagintézményének képviselője természetesen közvetlenül is megkeresheti.

Budapest, 2018. okt. 16.

Dr. Pakucs János
jelölőbizottsági elnök
"Minőség-Innováció 2018" nemzeti konferencia és díjátadó

Az EOQ MNB Egyesület 2018. november 5-én rendezte meg a "Minőség-Innováció 2018" c. konferenciáját a Gellért Szállóban, Budapesten.
Az eseményen előadást tartott Dr. Urbán László, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke "A Magyar Innovációs Szövetség szerepe, feladatai és az autóipari innováció aktuális kérdései" címmel.
Előadásában többek között elmondta, hogy a MISZ mint a hazai szakmai érdekvédelmi szervezetek közül talán a legnagyobb és az egyik legpatinásabb, eleget tesz küldetésének, azaz előmozdítja a hazai innovációt, konkrét eredményeket elérve az innováció fogalmának pontosításában és az innovációs tevékenység társadalmi jelentőségének megismertetésében, az innováció hazai intézmény-rendszerének, törvényi hátterének alakításában. Autóipari szakemberként hangsúlyozta: ez az iparág - már csak nemzetgazdasági jelentőségénél fogva is - az Ipar 4.0 kihívásainak és a fenntartható fejlődés követelményeinek kell, hogy megfeleljen, ami elképzelhetetlen a minőség-innováció nélkül.

Innováció a szennyvíztisztításban és az ivóvízkezelésben

2018. november 7-én, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) szakmai napot tartott a Lurdy Házban. A témafelvezető előadást a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) elnöke, Dr. Szabó Gábor tartotta "Innováció: Közhely, vagy a jövő záloga?" címmel a települési vízgazdálkodás szakterületéről érkező közel félszáz szakembernek.
A konferencia nyitó szekciójában elhangzott előadások főként az innováció általános kérdéseit tárgyalták, a további szekciókban jellemzően konkrét projekteket, esettanulmányokat mutattak be az előadók. A nyitó szekciót követő diszkusszióban felmerült az a javaslat, hogy vannak olyan közös célok, amelyek sikeresebb képviselete érdekében célszerű lenne a MaSzeSz-nek és a MISZ-nek szorosabbra fűzni a kapcsolatait. Dr. Szabó Gábor javasolta, hogy az egyeztetések haladéktalanul kezdődjenek meg.

Okos cég

2018. november 7-én, tagszervezetünk, a Piac&Profit KKV Akadémia több mint 150 fő részvételével konferenciát rendezett a digitális vállalatok építéséről "Okos cég - Építs sürgősen digitális vállalatot!" címmel, a Sugár Üzletközpont Rendezvénykomplexumában.

A konferencián előadást tartott Monszpart Zsolt, a MISZ alelnöke. Előadásában többek között bemutatta az EU szakértői által készített "A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2018, Magyarországról szóló ország-jelentés" eredményeit. A felmérés két területen: a digitális technológiák integráltsága a vállalkozói világban, valamint a digitális közszolgáltatások, ezen belül is az e-kormányzat és e-egészségügy, területén tükröz lényeges lemaradást az EU átlagához viszonyítva.

Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriumi ülése

A Magyar Innovációs Alapítvány (MIA) 2018. november 8-án, a MTA Természettudományi Kutatóközpontban tartotta kuratóriumi ülését, Prof. Závodszky Péter elnök vezetésével.

Első napirendi pontként a 2017. évi Magyar Innovációs Nagydíj értékelésére került sor. Ezután a tagok megvitatták, majd kiegészítésekkel elfogadták a 2018. évi Magyar Innovációs Nagydíj kiírási és lebonyolítási tervét (versenyfelhívás, ütemezés, kommunikációs terv, bírálati rend stb.).

Géptervezők és Termékfejlesztők Szemináriuma

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából kétnapos konferenciát tartottak 2018. november 8-án és 9-én a Miskolci Akadémiai Bizottság Székházában (Miskolc, Erzsébet tér 3).

A 34-ik alkalommal rendezett Géptervezők és Termékfejlesztők Szemináriumán több mint 50 előadás hangzott el, melyek az innováció, a matematika, a mechanika, az anyagtudomány, a gyártástudomány, a géptervezés, a tervezéselmélet eredményeit mutatták be.

A plenáris ülés után négy szekcióban folyt a tanácskozás. Az ipari szakemberek, egyetemi oktatók, kutatók, hallgatók előadásaiban megjelentek az informatika, az ergonómia, a biológia, az orvostudományok, az ipari formatervezés kutatásának legfrissebb eredményei is.

Magyar-Kínai Technológia Transzfer Központ weboldala

Dr. Palkovics László, innovációért és technológiaért felelős miniszter 2018. november 7-i csungkingi látogatása alatt kezdte meg működését a Magyar-Kínai Technológia Transzfer Központ weboldala, melynek célja a magyar, illetve kínai szaktudás hatékony összekapcsolása a tudományos és üzleti szférában. A csungkingi magyar külképviselet az érdeklődő kutatók elektronikus névjegykártyáit a Magyar-Kínai Technológia Transzfer Központ weboldalára szeretné feltölteni.

A névjegykártyák tartalmaznák a kutató nevét, pozícióját, az őt alkalmazó intézményt, vagy céget, a kutató lakhelyét, valamint a főbb kutatási területeinek rövid leírását, illetve iparág szerinti besorolását.

További információ: honlap, ill. Kádár Gergely, a Csungkingi Főkonzulátus külgazdasági attaséja, e-mail: Gergely.Kadar@mfa.gov.hu<
Készítette: VISUALIA