Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2018-06-04
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2 emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

MISZ kibővített választmányi és elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség kibővített választmányi és elnökségi ülésére 2018. június 26-án kerül sor.
Napirendi pontok:
1. Beszámoló a legutóbbi választmányi ülés óta végzett munkáról
2. Választmányi tagok kooptálása
3. Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnökének előadása: Az iskolapadtól a gazdasági innovációig

A Magyar Innovációs Szövetség 2017. évi, rendes közgyűlése

A közgyűlést, melyre 2018. május 31-én került sor az Aquincum Hotel Budapestben, Dr. Szabó Gábor, a Szövetség elnöke nyitotta meg, köszöntötte a jelenlévő tagintézmények képviselőit, a meghívott vendégeket, valamint a média képviselőit.

Első napirendi pontként került sor a Magyar Innovációs Szövetség 2017. évi Média Díjának átadására.

A következő napirendi pontnak megfelelően Dr. Greiner István, általános elnökhelyettes, a Richter Gedeon Nyrt., kutatási igazgatója szóbeli kiegészítést tett a 2017. évi tevékenységről szóló beszámolóhoz.

A közgyűlés szakmai részében Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter tartott előadást, melynek diái ide kattintva tekinthetők meg.
Néhány kiemelés az előadásból:

"...igen az innovációnak lett egy minisztériuma Magyarországon. És ugye új minisztereként az ember persze szeretne néhány dolgot ígérni, amire felkérést kaptunk, hogy a kormány az vegye komolyan az innovációs partnereket, komolyan fogja venni. Szerintem eddig is egyébként komolyan vette, most megjelent ennek a minisztériumi változata is. Olyannyira, hogy én Szabó Gábor professzor urat, az Innovációs Szövetség elnökét felkértem egyébként tanácsadónak az innovációs és akadémiai ügyekre, úgyhogy ez a viszony ez nem csak az Innovációs Szövetséggel, hanem a maguk elnökével is erőteljes lesz..."

"...A cél, amit kitűztünk 2020-ra, hogy az 1,8%-át akarjuk a GDP-nek kutatás-fejlesztésre fordítani. Ez nyilvánvalóan nem megy csak közösségi források igénybevételével. Egy pozitív dolog, hogy 2016-ban háromnegyede a K+F költségeknek ez már vállalati költség volt. Tehát a vállalatok a saját és más forrásokból, de ennyit fordítottak kutatás fejlesztésre...."

"...Egy másik nagyon fontos elem, ami az innováció szempontjából meghatározó kell legyen és ebben még azt gondolom, hogy nem elegendő módon vesznek részt, ezek azok a külföldi vállalatok, akik ezzel a high tech-el rendelkeznek és egyébként örömteli módon a kutatás-fejlesztési tevékenységük az folyamatosan erősödik..."

"...Egy nagyon jó programot hozott létre a kormány, ezt Irinyi Tervnek hívják, megnéztük azt, hogy melyek azok a iparágak, amik valóban alkalmasak arra, hogy tényleg high tech innovatív tevékenységet is végezzenek. És megnéztük azt, hogy hogyan tudjuk ezeknek az iparágaknak a tevékenységét támogatni. Hát ezt foglaltuk össze az Irinyi Tervben..."

"...Egy dolog viszont biztos, hogy az innováció, mint kulcselem fog megjelenni és ennek a finanszírozása is kulcselemként fog megjelenni. Természetesen nagyon sok pénz lesz arra, hogy kutatás-fejlesztést végezzünk. Csak nem mindegy, hogy milyen formában, ezeknek a forrásoknak a jelentős része Brüsszelben lesz elérhető és kooperációs módon lehet elérni..."

"...nincs még kész az innovációs stratégiánk. Az elkövetkező két hónapnak a feladata lesz, egy bő tartalomjegyzékünk van, ebben nagyon sok elem szerepel. Ennek a stratégiának a véglegesítéséhez viszont szeretném kérni majd az Innovációs Szövetség támogatását, mihelyt olyan állapotban van, hogy erről tudunk részletesen tárgyalni..."

Az előadás után több tagintézményi vezető (Dinnyés András, Monszpart Zsolt, Ábrahám László, Jakab László, Maróczi Imre) tett fel kérdéseket, melyekre Miniszter Úr helyben reflektált.

A szakmai program második felében Laufer Tamás elnök mutatta be az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége tevékenységét. Az IVSZ egy szakmai alapú szövetség, amely integrálni képes a vállalkozásokat a legkisebbtől a legnagyobbig, sőt képes ezt ágazatokon átnyúlóan is megtenni.

Ezt követően Papanek Gábor, a Felügyelő Bizottság nevében tett szóbeli kiegészítést a Felügyelő Bizottság írásos beszámolójához. Elmondta, hogy az FB azt javasolta a közgyűlésnek, hogy fogadják el az elnökségnek a beszámolóját, mert valóban a jelen helyzetnek megfelelő.

A közgyűlés ezek után egyhangúlag elfogadta a 2017. évi tevékenységről szóló beszámolót, a 2018. évi költségvetést, valamint a 2018. évi tagdíj-rendszert. A Felügyelő Bizottság 2017. évi jelentését pedig egy tartózkodással fogadta el.

MISZ Média Díj

A Magyar Innovációs Szövetség 2017. évi Média Díját a Magyar Katolikus Rádió kapta. A díjat Dr. Szabó Gábor elnök adta át Szikora József, főszerkesztőnek 2018. május 31-én, a Szövetség közgyűlésén, Budapesten.
Az idei évben az Elnökség a Média Díjat a Magyar Katolikus Rádiónak ítélte oda. A Magyar Katolikus Rádió tevékenységét nem nagyon kell bemutatni. Azt mindenképpen ki kell emelni, hogy a Katolikus Rádió, igazi közszolgálati rádióként jó pár év óta folyamatosan foglalkozik az innováció ügyével, méghozzá abból a szempontból, ahogy azt egy közszolgálati médiumnak tennie kell. Próbálja közvetíteni azt a gondolkodásmódot, amit az Innovációs Szövetség is szeretne közvetíteni, hiszen az mindnyájunk előtt világos, hogy Magyarországon egyik probléma az innovációval kapcsolatban, hogy a kultúra elterjesztése is nagyon nagy figyelmet követel és nagyon nagy köszönet illeti mindazokat a partnereinket, akik bennünket ebben segítenek. Úgyhogy az Elnökség nagy örömmel ítélte oda ezt a jól megérdemelt díjat a Katolikus Rádiónak.

27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepsége

Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Szigeti Ádám, az Óbudai Egyetem kancellárja, felkért helyettes államtitkár, ill. számos vendég, érdeklődő, valamint a sajtó képviselőinek jelenlétében került sor a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségére 2018. június 5-én, az Ericsson Magyarország székházában, Budapesten.
A rendezvényt Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg, majd Jakab Roland, Dr. Pálinkás József és Szigeti Ádám köszöntötte a résztvevőket.

Ezt követően Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ny. elnöke, és Prof. Ormos Pál, akadémikus, az MTA SZBK főigazgatója, mint a bírálóbizottság elnökhelyettesei értékelték az idei versenyt és a bírálóbizottság munkáját.

Az eredményhirdetés előtt Prof. Dr. Szendrő Péter, az OTDT elnöke a tehetségútlevelek jelentőségét és átadását ismertette és méltatta.

A kiemelt dicséretben, valamint a díjakban részesült fiatalok neveit, iskoláit és tanárait Pomezanski György, a Felkínálom Alapítvány elnöke, a zsűri tagja ismertette. A kiemelt dicséretben részesült fiatalok 1-2 mondatban ismertették pályamunkájukat, majd Dr. Pakucs Jánostól és Prof. Ormos Páltól vették át az okleveleiket.

A folytatásban Pomenzanski György a díjnyertes pályázókat, iskoláikat és felkészítő tanáraikat mutatta be. A fiatalok 1-2 mondatban ismertették pályamunkájukat, majd Dr. Pálinkás Józseftől, Szigeti Ádámtól és Prof. Ormos Páltól átvették díjaikat.

III. díjban részesült:

- Virtuális valóság bevezetése az amatőrcsillagászatba (pályázó: Nagy Felícián). A díjat a Magyar Suzuki Zrt. ajánlotta fel, ezért Dr. Urbán László vezérigazgató helyettes is gratulált a díjazottnak.
- Egyensúly befolyásolásának kutatása 2.0, avagy balesetek megelőzése okostelefonnal (pályázó: Laufer Tamás Jónás) A díjat az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ajánlotta fel, ezért Dr. Kuti László elnök is gratulált a díjazottnak.
- AVR Projekt - Mozdulat vezérelt mobil VR technológia minimális eszközigénnyel (pályázó: Horváth Roland) /külföldi tartózkodás miatt a díjat később fogja átvenni/.

II. díjban részesült:

- AM Cassiopeiae nevű csillag tanulmányozása (pályázó: Bánhidi Dominik). A díjat a Magyar Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt. ajánlotta fel, ezért Dr. Karsai Béla elnök is gratulált a díjazottnak.
- Underwater cyclops (pályázók: Tóth Bence, Zsigó Miklós). A díjat a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. ajánlotta fel, ezért Dr. Kazi Károly ügyvezető igazgató is gratulált. Zsigó Miklós elnyerte a legfiatalabb díjnyertesnek járó Vodafone Magyarország Alapítvány Junior Különdíjat is, amelyet a Vodafone Magyarország Alapítvány képviseletében Dr. Budai J. Gergő kuratóriumi tag, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese nyújtott át. A díjazottak okleveleit nemzetközi szereplés miatt Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója vette át.
- Matematikai- fizikai tanösvény a Vácrátóti Botanikai Intézetben (pályázók: Tóth Boglárka, Taródi Anna Laura). A díjat az Ericsson Magyarország Kft. ajánlotta fel, ezért Jakab Roland ügyvezető igazgató is gratulált a díjazottnak. A pályázók elnyerték a GOLD SEA Kft. által felajánlott legjobb második helyezett lánynak járó különdíjat is, ezért Szekeres-Vári Magdolna ügyvezető igazgató is gratulált a díjazottaknak.
- Az apparatus cardiovascularis felépítését, működését és betegségeit analógiásan bemutató vízvezetékrendszer-modell (pályázók: Székely Bálint, Dobos Dominik). A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlotta fel, ezért Dr. Németh Gábor igazgató is gratulált a díjazottaknak.

I. díjban részesült:

- Matányi Marianna és Kákonyi Marcell: Cervelox 2.0 - Avagy: Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz?
A köznevelésbe kerülő kisgyermekek között nagy számban vannak olyanok, akiknél a két agyféltekét összekötő kérgestest (corpus callosum) működési zavarai miatt a féltekek közötti kapcsolat nem megfelelő gyorsasággal jön létre. Számukra nagyon fontos a minél korábbi felismerés, hogy időben megkaphassák orvos, vagy fejlesztő pedagógus segítségét. A korai diagnosztika jelenleg csak azoknál a betegeknél lehetséges, akik feltűnő tüneteket mutatnak. A versenyzők által kifejlesztett, eddig sehol nem alkalmazott módszer egyszerűsége, olcsósága és gyorsasága lehetővé tenné, hogy akár minden, iskolába kerülő kisgyermeken elvégezhessenek egy tesztet, hogy megtudják, nem ajánlatos-e további, részletes vizsgálatokat végezni a két agyfélteke nem megfelelő együttműködésének felderítése és a mielőbbi segítségnyújtás érdekében. Erre a célra olyan készüléket terveztek és építettek meg a versenyzők, amely alkalmas a kérgestesten átfutó, illetve az azt nem érintő reflexek idejének pontos (ezredmásodperces nagyságrendű) megkülönböztetésére.
A díjat az Egis Gyógyszergyár Zrt. ajánlotta fel, ezért Dr. Volk Balázs, hatóanyagfejlesztési igazgató is gratulált a díjazottnak.

- Novák Blanka: Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata
A Lycium barbarumban található bioaktív komponensek identifikációja, az innovatív, saját metódus alapján készített szaponifikált oldat antibakteriális hatású vegyületeinek műszeres mérése és azonosítása történt meg. A szaponifikált oldatban található komplex vegyületcsoportok együttes hatása szignifikáns gátlást fejt ki a rezisztens, szuperbaktérium Pseudomonas aeruginosa törzs ellen. Ezen oldat hatásairól jelenleg nem áll rendelkezésre szakirodalmi adat, a benne található mikrobiális effektivitást kialakító komponensek analitikai kvantitatív feltérképezése újdonságnak számít. Az eddigi szakirodalomban fellelhető, különböző extrahálási technikával készült oldatok nem gátolják a Pseudomonas szaporodását. A versenyző kutatása jelentőségét az utóbbi években észlelt nagy mértékű rezisztencia és az "antibiotikumok utáni korszak" eljövetele adja. A kutatás témája saját ihletésű, a kísérleteket, méréseket, elemzéseket önállóan végezte el a pályázó.
A díjat MOL ajánlotta fel, ezért Winkler Zsolt, MOL-csoport Innovációs Hub vezető is gratulált a díjazottnak.

- Tassi Timián Áron: Okoslámpa
A versenyző olyan lámpát tervezett és készített, amivel nem csak a látható fényt, hanem hang információt is el lehet juttatni jól körül határolt helyekre. Működése a LED fény hangfrekvenciával történő modulációján alapul. Az okoslámpa két fő részből áll: egy adóból és egy vevőből. Az adó egy LED fényforrást tartalmaz, mely hangfrekvenciával modulált fényt bocsát ki, vagyis információt továbbít. A vevő egy fényelemet tartalmazó hangerősítőhöz kapcsolva hanggá alakítja az információt, melyet csatlakoztatható fülhallgatón keresztül juttat el a felhasználóhoz. A fényforrás fénye fókuszálható, és jól körülhatárolt helyre vetíthető. A lámpa által megvilágított helyen elhelyezett fényelemes olvasó eszköz (ami lehet a vakok karján, fején vagy botjába integrálva) hanggá alakítja a modulált fényt, és azt a látássérült ember egy csatlakoztatott fülhallgatóval érzékeli. A díjat az Audi Hungaria Zrt. ajánlotta fel, ezért Lőre Péter, kommunikációs és kormánykapcsolati igazgató is gratulált a díjazottnak.

Az első díjas versenyzők részt vesznek a 30. EU Contest for Young Scientists európai döntőjén, amelyre 2018. szeptember 14-19. között Dublinban kerül sor.

A Stockholm International Youth Science Seminar-ra történő utazás lehetőségét Novák Blanka kapta, az ezt tanúsító oklevelet Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke és Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke adta át.

A bírálóbizottság döntése értelmében, az I. és II. díjban részesült pályázók által megjelölt egy-egy felkészítő tanár (Dr. Jaloveczki József, Zsigó Zsolt, Baranyai József, Dr. Murányi Zoltán, Rudó József, Dr. Mészáros Lukács) egyszeri, 100 000 Ft-os elismerésben részesült.

A díjazottakat Kotán Attila, a Klebelsberg Központ elnökhelyettese köszöntötte.

A díjátadási ünnepséget Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnökének beszéde zárta.

A díjazott és leglátványosabb pályamunkákat az Ericsson Magyarország székházában lehetett megtekinteni június 5-én és 6-án.

A 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny végeredményét ismertető kiadvány letölthető innovációs portálunkról.

2. Nemzetközi Jármű- és Autóipari Konferencia

2018. május 23-25. között tartották a Miskolci Egyetemen a 2. Nemzetközi Jármű- és Autóipari Konferenciát, melynek célja az volt, hogy összefogja mind az egyetemi, mind az ipari területek szakértőit. A konferencia számos területet ölelt fel a hagyományos erőátviteltől az autonóm járműveken keresztül a járműszerkezetek hegesztéséig.

A benyújtott 89 cikkből bírálat után 67 került elfogásra, melyeket a Springer Verlag a Scopus által indexált, Lecture Notes in Mechanical Engineering sorozatban jelentetett meg 803 oldalon.

Az esemény keretében pályaorientációs napot szerveztek a borsod megyei középiskolásoknak a NOHAC és a BOKIK részvételével május 24-én, ahol 200 középiskolás jelent meg. A konferencia ideje alatt a vállalatok, vállalkozások, autószalonok kiállíthatták legújabb termékeiket, és egy Oldtimer autó- és motorkerékpár bemutatón egy Ford T modell is látható volt.

A rendezvény főszervezője ez alkalommal is Dr. Jármai Károly professzor, Szövetségünk választmányi tagja volt.

Global Patent Prosecution Highway

A budapesti székhelyű Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) teljes jogú tagja lett a világviszonylatban legmeghatározóbb 25 szabadalmi hivatalt tömörítő ún. "globális szabadalmi szupersztrádának" (Global Patent Prosecution Highway).

A csatlakozás által az innovatív magyar vállalkozások könnyebben és gyorsabban szerezhetnek versenyelőnyt nyújtó szabadalmat exportjuk célországaiban. A négy visegrádi ország szabadalmi hivatalai által létrehozott és másfél éve működő, növekvő ügyforgalmat bonyolító VSZI jelentősen csökkenti a nemzetközi szabadalomszerzés költségeit, valamint kiterjeszti a magyar, cseh, lengyel és szlovák nyelv használatának lehetőségét.

A magyar székhelyű intézet 2016-ban, azaz a tevékenység megkezdésének évében 14 kutatási jelentést állított ki, ebből 4 darabot az Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) munkatársai készítettek el. 2017-ben több mint nyolcszor annyit, azaz 123 kutatási jelentést állítottak ki, ebből az SZTNH-ra 42 jutott. A kérelmek kétharmad része nemzeti nyelven érkezett, egyharmad része angolul.

A beérkező kérelmek megoszlása a bejelentő honossága szerint tavaly: 48% lengyel, 30% magyar, 17% cseh és 5% szlovák volt.
Készítette: VISUALIA