Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2018-02-05
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2 emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

26. Magyar Innovációs Nagydíj

A 2018. február 14-i határidőig 29 jelentkezés érkezett a 26. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatra.

A zsűriülésre 2018. március elején kerül sor. A bírálóbizottság elnöke Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Minden jelentkezést három zsűritag - indokolt esetben szakértők bevonásával - részletesen is tanulmányoz, és a következő szempontok szerint értékel:
  • 2017-ben elért többleteredmény vagy többlet-árbevétel és más műszaki, gazdasági előnyök,
  • eredetiség, újszerűség,
  • társadalmi hasznosság.
Ezt követően a zsűri, a formai és tartalmi szempontokat alaposan mérlegelve, a referáló zsűritagok javaslata alapján egyszerű, többségi döntéssel, kiválasztja az adott évben innovációs eredményt elért jelentkezőket, továbbá javaslatot tesznek azokra, melyeket a legsikeresebbnek tartanak. A legjobb innovációkat a zsűri, további mérlegelés után, titkos szavazással (pontozás) rangsorolja a fent említett három értékelési szempont szerint.

Az ünnepélyes díjátadásra március 28-án kerül sor az Országház Felsőházi Termében. A Nagydíjon kívül további innovációs díjakat adnak át az illetékes miniszterek, ill. intézményvezetők. Az ünnepségen előzetes regisztrációt követően meghívóval lehet részt venni.

Versenyképesség és Innováció

"Versenyképesség és Innováció" címmel a Stádium 28 Kör és a Gábor Dénes Díjasok Klubja február 9-én nyilvános fórumot rendezett az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában.

Az eseményt Kertész János fizikus professzor moderálta. A rendezvényen Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, a Corvinus Egyetem volt rektora a magyar innováció és versenyképesség állami szintű irányító-támogató rendszerének felépítéséről beszélt. Inzelt Annamária közgazdász, az IKU Innovációs Kutató Központ alapítóigazgatója részletes képet mutatott be az innováció társadalmi hétteréről, és arról, hogy a Magyarországra jellemző helyzetben az innovatív megoldások nagy többségét nagyvállalatok hozzák létre. Bojár Gábor, a Graphisoft CAD és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítójának előadása egy izgalmas informatika-történeti bevezetés után a most folyó, harmadik informatikai forradalmat mutatta be, és veszélyként az ebből való kimaradás lehetőségét vetette fel.

A kerekasztal résztvevői - Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, a Szegedi Egyetem rektora, Lovász László, az MTA elnöke, és Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke - ezekre a témákra reagáltak. Lovász László hangsúlyozta, hogy ideális esetben az államnak az alapkutatásban, a piacnak az innovációban lenne kiemelt feladata. Egyetértettek abban, hogy a versenyképesség érdekében az állam részéről a kutatás és az oktatás támogatása a legfontosabb feladat. Több érdekes témát vetett fel Szabó Gábor hozzászólása is, aki főként a szabályozók stabilitásának fontosságát hangsúlyozta. A képlékeny jogszabályi háttér súlyosan zavarja az innovációt, és a gazdasági vezetőket idézte" mindegy, hogy milyen a jogi környezet, akár ha rossz is, csak ne változzon".

A fórum a hallgatók kérdéseivel zárult.

KFI Versenypályázati tükör

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázói-értékelői fórumot tartott "KFI Versenypályázati tükör" címmel 2018. február 6-án Budapesten, a Larus Rendezvényközpontban. Az eseményen Szövetségünk képviseletében dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök vett részt.

A Magyarországi vállalkozások mintegy 300 milliárd forint hazai és uniós támogatásból 2000 új kutatásfejlesztési és innovációs projektet indítottak 2015 óta. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a vállalkozásoknak egy év alatt kifizetett innovációs források 2017-ben megduplázódtak a 2015. évihez képest. Idén januárban pedig 61 milliárd forintos keretösszeggel új innovációs felhívások jelentek meg.

A rendezvényen Dr. Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke többféle megközelítésben részletesen elemezte a támogatott projektek szakmai és területi megoszlását, amely alapján felrajzolható Magyarország innovációs kapacitásainak térképe.

Az előadás teljes anyaga letölthető itt.
MGYOSZ Elnökségi ülés

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) elnökségi ülésére 2018. február 8-án került sor az Edutus Ház - Falk1 Rendezvényközpontban. Az ülésen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök vett részt.

Napirendi pont volt az MGYOSZ nemzetközi gazdasági fórumokon történő részvétele, az ÁFA anomália a vendéglátásban, a lakás-ÁFA helyzete és az MGYOSZ Közbeszerzések Tanácsa képviselőjének beszámolója is. Továbbá szó volt a Business Europe decemberi COPRES (elnökök tanácsa) üléséről, valamint a BIAC elnökével történt találkozóról.

Innovációs tréning

Tagintézményünk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány 2018. február 8-a és 11-e között Innovációs tréninget szervezett Füzérkomlóson, a Fehér Szikla Vadászházban.

A tréning fő célja az ismerkedésen kívül az innovációval kapcsolatos ismeretek bővítése volt.

Az első két nap Prof. E. Andrew Balas tartott előadásokat, "A tudományos munka sikerének dimenziói" és az "Ellenszelek a kutatásban" címmel, valamint a résztvevők megismerkedhettek a világhírű tudósok és híres feltalálók módszereivel is, kiemelve a sikeres rajtolást és a technikai eszköztárakat.

Szombaton Szövetségünk ajánlására Kölkedi Krisztián tartott kommunikációs tréninget, illetve előadásokat innováció és startup témakörben, ahol mikromenedzsment szintű konfliktus források kezelése, cégalapítás és cégvezetés, illetve jogi érdekességek is szóba kerültek.
A résztvevő 10 fiatal rengeteg hasznos, iránymutató információt kapott a képzés során, amiket beépíthetnek majd a jövőbeni munkájukba.
Készítette: VISUALIA