Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2017-07-27
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2 emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

IPAR 4.0 iparstratégia

2017. július 24-én, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform együttműködésével elindította az Ipar 4.0 stratégiáról és intézkedési programjáról szóló előterjesztés előzetes, informális konzultációs folyamatát. Az egyeztetésre az NGM felsővezetői közül többek között Lepsényi István, államtitkár és Marczinkó Zoltán helyettes államtitkár kérte fel Szövetségünket. A Magyar Innovációs Szövetség képviseletében a rövid - három napos felkészülési idő ellenére - hét fős szakértői csapat jelent meg az államtitkári tárgyalóban. Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnök vezetésével, Monszpart Zsolt és Frischmann Gábor, a MISZ alelnökei, valamint több tagozatvezető és aktív tag: Dr. Charaf Hassan, tanszékvezető a BME részéről, Hild Imre, a Startup tagozat elnöke, továbbá Dr. Marczis Balázs, a R. Bosch Kft fejlesztési igazgatója és Jakab Roland, az Ericsson vezérigazgató-helyettese.

Az ülésen az NGM részéről elhangzott, hogy az informális egyeztetés célja a kormány-előterjesztés előkészítésének felgyorsítása, a vélemények minél hatékonyabb becsatornázása.

A MISZ résztvevői szerint a stratégia professzionális munka eredménye, ugyanakkor helyenként túl részletes, terjedelmes, egyes részeinél igen bonyolultan és gyakran nagyon általánosan fogalmaz, így lényege, üzenetei nehezen érthetők. Fontos kérdésként vetette fel több hozzászóló az Ipar4.0 speciális vállalatközi (nagyvállalatok és KKV-k, start-up-ok speciális kapcsolata), K+F+I és oktatás-vállalati kapcsolatrendszerét. Hangsúlyos téma volt az oktatás kérdése, egyetemek - ipar kapcsolata, mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt. Felvetették a MISZ résztvevők az egyes programok, kezdeményezések közötti átfedések kérdését, mind tartalmi harmonizálás, mind a rendelkezésre álló humán-erőforrás korlátozottsága, mind a finanszírozási források összehangolt és optimális hasznosítása szempontjából. Szokásunkhoz híven ismét felvetettük a valódi hatáselemzések szükségességének kérdését.

Az egyórás megbeszélés végén Lepsényi István megköszönte a véleményeket és javaslatokat, legnagyobb részüket beépítendőnek értékelte. A konzultációk után elkészítik az anyag következő verzióját, amely a kormány elé kerül.

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.
A következő megjelenés időpontjai 2017. augusztus 29.

MISZ-vélemény az "Európai Bizottságot belső piaci ügyekkel összefüggésben vállalkozásoktól történő információkérésére feljogosító uniós rendelet-tervezetről (XX-EUJMFO/157/1/2017)"

Az Igazságügyi Minisztérium felkérte Magyar Innovációs Szövetséget, hogy véleményezze az Európai Bizottság belső piaci ügyekkel összefüggésben vállalkozásoktól történő információkérésére feljogosító új uniós rendelet-tervezetet. A MISZ 2017. június 20-án megküldte véleményét az Igazságügyi Minisztériumnak.

Részletek a véleményből:

"...Az Európai Unió tagországai önálló államok, amelyek autonóm nemzeti kormánnyal rendelkeznek. Érthető, ha az Európai Unió a belső piac valós, vagy vélt anomáliáival kapcsolatban tájékozódni kíván, azonban véleményünk szerint ezt a tájékozódást az autonóm nemzeti kormány illetékes minisztériumain keresztül kell megtennie, nem pedig közvetlenül, a KKV-k megkeresésével..."

"...A közvetlen megkeresés és adatkérés ugyanis egyúttal lehetőséget és jogosítvány teremt Brüsszel számára, hogy az autonóm nemzeti államok kormányainak megkerülésével közvetlenül is beavatkozzon kulcságazatok működésébe, ami nem kívánatos..."

"...Szintén problémának látjuk, hogy a közvetlen megkeresésre és adatszolgáltatásra a KKV-k nincsenek felkészülve, sem szakmailag, sem erőforrás tekintetében, sem pedig (sok esetben) nyelvtudás vonatkozásában. A legfontosabb probléma azonban, amit a javaslat kidolgozói is elismernek, hogy a javasolt közvetlen adatbekérési megoldás jelentős többletköltségeket okozhat a KKV-knak, ami elfogadhatatlan..."

"...Véleményünk szerint ezért mindenképpen meg kell akadályozni, hogy ez a rendelet hatályba lépjen. A jogszabályt át kell alakítani úgy, hogy az adatokat Brüsszel a nemzeti kormányoktól kérje be, kizárva annak lehetőségét, hogy az adatszolgáltatást a nemzeti kormányok megtagadhassák..."

"...A közvetlen adatbekérés azért sem jó megoldás, mert a KKV-k nincsenek felkészülve erre az adatszolgáltatásra sem szakmailag, sem nyelvileg, sem erőforrások tekintetében. Ez indokolatlan többletköltségekhez vezetne (hibás adatszolgáltatás, jogi tanácsadás szükségessége, stb.), továbbá olyan véget nem érő jogi pereket (és ezek kapcsán további költségeket) eredményezne, ami senkinek sem érdeke, Brüsszelnek sem..."

"...Annak érdekében, hogy a KKV-kat valamennyire meg tudjuk védeni a számukra igen jelentősnek tekinthető és indokolatlan többletköltségektől. Továbbá a bevezetésre vonatkozóan minimum 10 év derogációt kell kérni, hogy a KKV-k szakmailag, nyelvileg és erőforrás tekintetében is jobban fel tudjanak készülni az adatszolgáltatásra..."

Véleményünk teljes szövege portálunkon, az Aktuális menüpontban, az Állásfoglalásoknál olvasható.

MISZ Startup Tagozat

2017. június 29-én, a Magyar Innovációs Szövetség székházában dr. Pakucs János, MISZ tiszteletbeli elnök koordinálása mellett, megalakult és megtartotta első ülését a Szövetség Startup Tagozata. Egyelőre a tagozatot a korábban létező Startup Panel tagjai alkotják, kiegészülve 2 új taggal, Sebestyén Tamás, igazgatóval, MNKH Innovációs Igazgatóság és Mihalik Dávid, igazgatóval, Startup Hungary Módszertani Koordinációs Központ. A Tagozatba a Szövetség minden tagja beléphet.

A Tagozat célja, hogy felmérje és nyomon kövesse a magyar startup ökoszisztéma fejlődését és évente egy áttekintést nyújtson róla. Mint eddig is, a Szövetséghez véleményezésre, társadalmi egyeztetésre érkező startup világot érintő előterjesztéseket és tervezeteket is a Tagozat fogja feldolgozni. A tervek között szerepel még egy kedvezményrendszer felállítása is, melyet piaci szereplők nyújtanának kifejezetten a Startup Tagozat tagjainak.

A Tagozat elnöke Hild Imre, akinek elérhetősége: hildimre@gmail.com

Harsányi István-díj pályázat

A Manager Képzés Alapítvány és a Magyar Innovációs Szövetség az innovációval kapcsolatos menedzsment témakörben készített, kiemelkedő színvonalú tudományos diákköri munkák, kutatási munkák, szakdolgozatok, diplomamunkák, PhD-disszertációk elismerésére a 2017. évre ismételten kiírta a Harsányi István-díj pályázatot.

A beadási határidőre, 2017. június 27-ig 18 pályamunka érkezett. A beérkezett munkák referálása júliusban megkezdődött. A díjak odaítélésére augusztus legvégén kerül sor. Az ösztöndíj összegét a pályaművek színvonala alapján a kuratórium évenként határozza meg.

MISZ Dél-dunántúli Regionális Képviselet találkozója

2017. június 14-én, Kaposváron került megrendezésre a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett találkozó, Higi Gyula, MISZ regionális igazgató vezetésével. A meghívott vállalkozók a MISZ Pécsi Regionális Irodájának vendégei voltak egy vacsorával egybe fogott kötetlen beszélgetésre.
Az este folyamán a vállalkozók röviden bemutatták vállalkozásaikat és beszéltek a vállalkozásukban történő fejlesztési elképzeléseikről. Jelen volt tiszteletbeli vendégként Szita Károly, Kaposvár polgármestere, aki tájékoztatott városának elmúlt időszaki eredményeiről illetve ismertette Kaposvár város jövőbeni területfejlesztési és gazdaságfejlesztési elképzeléseit.

Kutatók Éjszakája idén szeptember 29-én

Szeptember utolsó péntekén Magyarország ismét csatlakozik ahhoz az egész Európában ünnepelt fesztiválhoz, amelyet Kutatók Éjszakája néven ismertünk meg már több mint egy évtizede. Az első ilyen eseményen még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit, és szervezett érdekes programokat, tavaly már 46 város közel 200 helyszínén 2000-nél is több program várta a sok tízezer érdeklődőt. Európa-szerte több mint egy millióan vettek részt az ünnepen közel félezer városban, és itthon hozzávetőleg ennyi emberhez jutott el az esemény híre.

Bár a kezdeményezés elsősorban a kutatói pálya népszerűsítését szolgálja, ezért leginkább a tizen- és huszonévesekre számít, a programok vonzóak és elég érdekesek ahhoz, hogy a gyerekektől az idősekig mindenki megtalálja az őt érdeklő eseményeket.

Az Európai Bizottság Marie Skłodowska-Curie Akciója azért hirdeti meg és támogatja pályázattal is évről évre ezt az eseményt, mert Európa jövőbeli versenyképességének a tudományos kutatás és az innováció a záloga. Kiemelten fontos, hogy felhívjuk erre a fiatalok figyelmét, hiszen ők lesznek a jövő kutatói és fejlesztői.

A rendezvény során a látogatók beléphetnek máskülönben zárt laboratóriumokba, megismerkedhetnek a tudományos kutatás számos új eredményével, sok helyen játékos formában sajátíthatnak el tudományos ismereteket.

A tavalyi tapasztalatokra építve idén is szervezünk a rendezvényt megelőző héten egy gerillaakciót, amelynek keretében ismert tudománynépszerűsítő szakemberek Budapest egy forgalmas pontján próbálják bevonni a járókelőket tudományos kísérletekbe.

Az EU rendezésre kiírt pályázatát tavaly két esztendőre nyerte az RCISD (Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont) vezetésével működő konzorcium, amelynek további tagjai a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) és a Hétfa Alapítvány. Az eseménysorozat főtámogatója hagyományosan az Ericsson Magyarország Kft.

A Kutatók Éjszakáján kiállítanak többek között a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai és kiemelt dicséretben részesült diákjai is.
A részletes programok szeptember elejétől lesznek olvashatók a Kutatók Éjszakája honlapján: http://kutatokejszakaja.eu., valamint a Kutatók Éjszakája Facebook oldalán: https://www.facebook.com/kutatokejszakaja

Gyógyszeripari és energetikai informatikai megoldásokon dolgoznak a Műegyetem és ipari partnerei

Tagszervezetünk, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Siemens Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a Nokia Solutions and Networks Kft. és a Magyar Villamos Művek Zrt. konzorciumot alakít az egyetem és az ipar kapcsolataiban új modellt jelentő rendszer kialakítására, és a BME-n belül Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) létrehozására az NKFIH támogatásával. Az új központ az Egyetem önálló szervezeti egysége, irányításában és munkájában a konzorcium minden tagja aktívan közreműködik.

A több szektor ipari szereplőit egyedülálló módon összefogó program keretében a gyógyszeripar és az energetika területére alkalmazott infokommunikációs módszerek kidolgozása, új közös infokommunikációs platformok és okos technológiák kifejlesztése várható. Sor kerül a tervek szerint nyílt hozzáférésű laboratóriumi infrastruktúra-hálózat kiépítésére is. A fejlesztők a gyógyszeripari és energetikai alprogramokhoz kapcsolódóan közös infokommunikációs elvek, módszertanok alkalmazásával hatékony technológiák és működési, illetve kontroll mechanizmusok kidolgozását tervezik.

További információ: fiek.bme.hu, fiek@mail.bme.hu

Innovációs teljesítmények elismerése a Műegyetemen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2016. évi legkiemelkedőbb innovációs eredményeit elismerő okleveleket adott át Józsa János rektor és a díjat alapító Pro Progressio alapítvány elnöke, a MISZ tiszteletbeli elnöke, Pakucs János a pályázaton nyertes két kutatócsoport vezetőjének az Együttható - Bemutatkozik a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ konferencia keretében. Az 1-1 millió forintos díjat egy, a szennyvíztisztítás hatékonyságát növelő projekt, illetve a tüdő rosszindulatú daganatainak - a jelenleg alkalmazott vizsgálóeljárásokhoz képest hatékonyabb elvégzésére képes képfelvételi eljárás nyerte el. Mindkét kutató csoport kutatási eredményeit a gazdaság élet kiemelkedő szereplői hasznosították és jelentős gazdasági sikert, eredményt értek el vele. A 2011-ben alapított díjat ötödik alkalommal adták át a Műegyetemen.

Innovációs díjak 2016:
  • Nem-levegőztetett bioreaktorok szennyvíztisztítási hatékonyságának növelése a felszínen beoldódó oxigén úszó fedlappal való kizárásával
    Dr. Jobbágy Andrea kutatásvezető, Dr. Bakos Vince, Simon József
  • Digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztése
    Dr. Horváth Gábor, a fejlesztő csoport vezetője, Hadházi Dániel, Horváth Áron, Czétényi Benjámin, Varga Róbert, Orbán Gergely, Szász Bence
Összefoglaló a díjnyertes innovációkról:
  • Nem-levegőztetett bioreaktorok szennyvíztisztítási hatékonyságának növelése a felszínen beoldódó oxigén úszó fedlappal való kizárásával
A projekt eredményeiből kiindulva - Dr. Jobbágy Andrea ötlete alapján - a Karsai Műanyagtechnika Holding cég, szoros együttműködésben és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. támogatásával, nemzetközi viszonylatban is elsőként fejlesztett ki a technológiai körülményeknek megfelelő, úszó fedlapot (Floatseal-t), és helyeztek rá az Észak-budapesti Szennyvíztisztító Telep anoxikus reaktorára, egyértelműen kizárva az oxigén felszínen át történő bejutását és az ezzel járó inhibíciós hatásokat a N és P eltávolításra és a biomassza szerkezet kedvezőtlen alakulására.
  • Digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztése
A BME VIK Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszék (MIT) orvosi képdiagnosztikai eszközök kifejlesztésével foglalkozó csoportja egy három résztvevős konzorcium tagjaként digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztésében vett részt. A konzorcium tagjai: Innomed Medical Zrt (konzorciumvezető), Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika és a BME Mérés­technika és Információs Rendszerek Tanszék. A kutató-fejlesztő munka célja olyan orvosi képalkotó diagnosztikai eszköz kifejlesztése volt, mely elsődlegesen a mellkas (tüdő) kóros elváltozásainak - köztük elsődlegesen a tüdő rosszindulatú daganatainak - a jelenleg alkalmazott vizsgálóeljárásokhoz képest hatékonyabb elvégzésére képes.
A közösen kifejlesztett eszköz, ill. világszínvonalú berendezés 2016-ban a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton a 2016. év legjelentősebb innovációs teljesítményéért az Ipar Innovációs díját is elnyerte. A sikeres innováció a piaci értékesítés során már az első évben közel 800 MFt többletbevételt eredményezett.

További információ: Dallos Györgyi: +3630/919-6302, dallos@mail.bme.hu, www.proprogressio.hu

Magyar Innovációs Szövetség székhelyváltozás

Felhívjuk kedves Tagintézményeink és Olvasóink figyelmét, hogy 2017. június 30-tól a Magyar Innovációs Szövetség székhelye és levelezési címe megváltozott. A MISZ új címe: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112., II. emelet
Készítette: VISUALIA