Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2017-11-21
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2 emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Innovációs Klub

A Magyar Innovációs Klub - az elmúlt 25 évben innovációs díjat nyert vállalkozások vezetőiből álló társaság - következő találkozójára 2017. november 23-án kerül sor az MTA Akadémia Klubban.

A klubtalálkozó tervezett programja:
Megnyitó és a XXVI. (2017. évi) Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat meghirdetése
Pakucs János tiszteletbeli elnök, MISZ
A 2018. év innovációs lehetőségei
Pálinkás József elnök, NKFIH
A 2016. év leginnovatívabb vállalkozásainak prezentációi a cég 2017. évi innovációs tevékenységéről
1. Zettwitz Sándor a 2016. évi Innovációs Nagydíjban részesült 77 Elektronika Műszeripari
Kft. ügyvezető igazgatója,
2. Dévényiné Rózsa Erika a 2016. évi Ipari Innovációs Díjban részesült Innomed
Medical Zrt. vezérigazgatója,
3. Czibula Mihály a 2016. évi Fejlesztési Innovációs Díjban részesült MVM Paksi Atomerőmű
Zrt. projektvezetője
4. Földi Tamás a 2016. évi Informatikai Innovációs Díjban részesült Starschema Kft.
ügyvezető igazgatója,
5. Takács Árpád a 2016. évi Startup Innovációs Díjban részesült AImotive Informatikai
Kft. kutatója
A részvétel csak meghívóval lehetséges.

A rendezvény házigazdája a 2016. évi innovációs nagydíjas 77 Elektronika Műszeripari Kft.

Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriumi ülése

A Magyar Innovációs Alapítvány 2017. november 16-án, a MTA Természettudományi Kutatóközpontban tartotta kuratóriumi ülését, Prof. Závodszky Péter elnök vezetésével.

Első napirendi pontként a 2016. évi Magyar Innovációs Nagydíj értékelésére került sor. A jelenlévők a tavalyi pályázat lebonyolítását jónak ítélték. Ezután a tagok megvitatták, majd kiegészítésekkel elfogadták a 2017. évi Magyar Innovációs Nagydíj kiírási és lebonyolítási tervét (versenyfelhívás, ütemezés, kommunikációs terv, bírálati rend stb.). Az Egyebek napirendi pont keretében pedig a kuratórium áttekintette az MIA pénzügyi helyzetét.

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány továbbképzése

Tagszervezetünk, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány 2017. november 18-án és 19-én tizenéves fiatalok részére szervezett továbbképzést Budapesten.

Az első napon Szkvorcsinszkaja Viktória, a MISZ Startup Tagozatának szakértője tartott előadást, melynek első témája az innováció fogalma, lényege, létrehozásának módja és eddigi érdekes innovációk megismertetése volt.

Az ezt követő teambuilding előadások segítségével a résztvevők pedig négy kiemelkedő startup projektről (Prezi, Brandless, Dollar Shave Club, Summly) tájékozódhattak a MISZ szakértőjétől.

A résztvevő matematika-biológia csoportnak és a matematika-fizika csoportnak ki kellett választania egy-egy startup-ot és elgondolkodni arról, hogy kiknek szólhat, kiket célozhat meg és ezeket le is kellett rajzolniuk.

Ezt követően a mom-test-ről beszélgettek a fiatalok. A mom-test arról szól, hogy mit lehet, és mit nem lehet kérdezni a környezetünkben élő emberektől a saját startup ötletünkről. Az eseményt kérdés-felelek rész zárta.

Harsányi István-díj átadása

A Magyar Innovációs Szövetség által gesztorált közhasznú Manager Képzés Alapítvány kuratóriuma 2017. évben 1 pályázót Harsányi István Ph.D Díjban, további 4 pályázót pedig Harsányi István Hallgatói Díjban részesített. A díjak átadására a díjazottak felsőfokú intézményeiben került sor.

2017. november 9-én, a Pro Progressio Alapítvány díjátadó ünnepségén Horváth Andrea a "Felhasználók tevékenységeinek adatain alapuló használhatósági vizsgálat összeállítási módszertana és eredményeinek bemutatása" c. pályázatáért vehette át a Harsányi István Hallgatói Díjat dr. Pakucs János kuratóriumi tagtól és Dr. Józsa János rektortól a BME-n.

Pro Progressio Alapítvány díjátadási ünnepség

Tagszervezetünk, az idén 21 éves Pro Progressio Alapítvány által 2017. november 9-én tartott ünnepségen Dr. Józsa János rektor megnyitója után Dr. Pakucs János ismertette a BME Gyerekegyetemet, amelyben általános iskolások játszva tanulhatnak például fizikát vagy matematikát műegyetemi környezetben, műegyetemi oktatók bevonásával, melyre idén eddig ezren jelentkeztek. A ünnepségen Dr. Tevesz Gábor, a BME VIK oktatási dékánhelyettese is tartott előadást.

A 2017. évi Pro Progressio tanári díj elnyerésére olyan matematika-, fizika-, biológia-, kémia-, informatika szakos 50 évnél fiatalabb pedagógusok pályázhattak, akik közreműködtek az ifjúság motivációjának erősítését szolgáló rendezvények szervezésében, és akiknek tanítványai közül sokan tettek emelt szintű érettségit, vagy sikerrel szerepeltek megyei, országos és nemzetközi középiskolai tanulmányi versenyeken.

Az idei nyertesek:
Kilián Balázsné Raics Katalin (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Pécs)
Kiss Gergely Botond (Piarista Gimnázium, Budapest)
Kovács Péter (XIV. kerületi Szent István Gimnázium, Budapest)
Maruzsiné Sevella Judit (Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium, Hatvan)
Mesterházy Dóra (Berze Nagy János Gimnázium, Gyöngyös)
Orosz Norbert (Ady Endre Gimnázium, Debrecen)
Osgyáni Zoltán (Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Aszód) Szakmány Csaba (ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Budapest)
Tóthné Gulácsi Beáta (Garay János Gimnázium, Szekszárd)
Zagyi Péter (Németh László Gimnázium, Budapest)

A rendezvényen átadták még a Pro Progressio Alapítvány diplomaterv/szakdolgozat ösztöndíját, a Doktori értekezés innovációs díjat és a Csibi Sándor Ösztöndíjat is.

Taggyűlést tartott a Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Nonprofit Kft.

2017. október 20-án tartotta soron következő taggyűlését a Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Nonprofit Kft. (VRIC), amelyen a Magyar Innovációs Szövetséget, mint résztulajdonost Dr. Szépvölgyi Ákos regionális igazgató képviselte.

A taggyűlés központi témája a VRIC konzorciumi tagságával nyertes, 2017. szeptember 1-én elindult "Felszíni víztestek mozgó hordalékfázisának online monitorozására alkalmas mintavevő és az ehhez kapcsolódó anyagvizsgálati és biológiai rendszer kialakítása (HOMÉR)" című projekt volt, amely a VRIC számára jelentős K+F szervezeti és technikai erőforrás fejlesztést eredményez.

A GINOP-2.2.1-15 K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések kiírásban, az AQUA-TERRA LAB Kft. konzorciumvezetésével, 604,7 millió forint támogatással, Veszprémben megvalósuló projekt leírása: "A nagy folyók mozgó hordalékai a parti vízhasználókat (halastavak, öntöző rendszerek) veszélyeztetik, a befogadó tengerek parti vízminőségét folyamatosan rontják az ipari eredetű toxikus komponensek transzmissziójával. A felszíni vizek mozgó hordalékfázisának vizsgálatához egy a mederfenékre tartósan telepített automata mintavevő és a nehézfém szennyezők mérésére szolgáló vízszint feletti on-line monitorozó rendszert fejleszt ki."

A jelentősen kibővül feladatok sikeres elvégzése érdekében a Kft. menedzsmentjében a taggyűlés két változtatást fogadott el. Egyrészt, hogy Balog Sándor helyére Dr. Laborczy Éva lett megválasztva ügyvezetőnek, másrészt, hogy a Felügyelő Bizottságban Sztojanovszky Béla helyét Brachmann Petra vette át.

Zipernowsky Károly halálának 75. évfordulója

2017. november 27-én a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában Zipernowsky Károly halálának 75. évfordulójára emlékeznek. Az estét a tudomány és a zene találkozása teszi különlegessé.

Az eseményen bemutatásra kerül Zipernowsky Károly munkássága, és unokahúga, Geyer
Stefi hegedűművésznő élete is, aki korának ünnepelt szólistájaként számos zeneszerzőt inspirált művészetével. Bartók Béla, Hubay Jenő és mások is ajánlottak számára szerzeményeket.

Az eseményről bővebb információ Hírlevelünk Várható események rovatában olvasható.
Készítette: VISUALIA