Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2020-01-14
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Kedves Tagintézményi Képviselőnk!
Kedves Olvasónk!

Ezúton is köszönjük a nagyszámú karácsonyi és újévi jókívánságokat!

A Magyar Innovációs Szövetség nevében ismételten kívánunk nyugodt és eredményekben gazdag 2020. évet!
Dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök,
Dr. Szabó Gábor, elnök,
Dr. Antos László, ügyvezető igazgató

29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első fordulója

Lezárult a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első szakasza, melyre 99 pályázattervet küldtek be a kreatív középiskolai diákok.

A 27 tagú szakmai zsűri - Dr. Jakab László BME-professzor vezetésével - a döntést, a részletes értékelést követően, 2019. december 12-én testületileg hozta meg. A 99 pályázat közül a zsűri 61 kiemelkedő, főként műszaki és informatikai problémák megoldását, ill. kidolgozását javasolta a második fordulóra, így összesen 95 fiatal dolgozhatja ki részletesen a pályázatát, akik közül 10-en határon túli magyar diákok.

A végső döntést a zsűri 2020. április végén tartandó ülésén hozza meg, melyen nemcsak a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselik Magyarországot 2020 szeptemberében az európai döntőn, Salamancaban. A díjazottak további nemzetközi versenyeken, tanulmányutakon is részt vehetnek (pl. Nobel-héten Stockholmban, a londoni fiatal tudósok fórumán stb.)

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg.

Intelligens Szakosodási Stratégia

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján kitölthető, előreláthatóan a 2020. év 1. negyedév végéig, egy kérdőív, mely a 2021-2027-es uniós programozási ciklus tervezési feladatainak egyik meghatározó pontját jelentő Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) tervezési folyamatának széles körű társadalmi megalapozottságához járul hozzá.

További információ: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hivatal-hirei/hatarozzuk-meg-kozosen

MRK Kutatási-Innovációs Bizottsága

2019. október 31-én megalakult a Magyar Rektori Konferencia (MRK) Kutatási-Innovációs Bizottsága, amely fő feladatának tekinti az innovációra vonatkozó törvényi szabályozás tervezetének véleményezését, a K+F+I pályázatok tervezetének véleményezését és stratégiai szintű ajánlások és irányelvek kidolgozását, a közvélemény felé történő kommunikációját. A bizottság elnöke Dr. Ferdinándy Péter, a SOTE kutatási és innovációs rektor-helyettese.

Dr. Józsa János MRK-elnök Dr. Szabó Gábornak, a MISZ elnökének decemberben írt levelében tudatta, hogy a bizottság számít a Magyar Innovációs Szövetség együttműködésére.

Gábor Dénes-díj átadása

2019. december 17-én, a Parlament Felsőházi Termében ünnepélyes keretek között adták át tagszervezetünk, a Novofer Alapítvány által alapított Gábor Dénes-díjakat. A résztvevőket Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Jamrik Péter vezérigazgató, az Alapító képviselője köszöntötte.

Gábor Dénes Életmű Díjban részesült,
Szigethy Dezső, okleveles vegyész, közgazdász, a Technoorg Linda Tudományos Műszaki Fejlesztő Kft. ügyvezetője és alapítója, a közel negyven éves sikeres kutatói és innovációs üzleti munkásságáért, illetve
Dr. Bartha László vegyészmérnök, professor emeritus, a Veszprémi Egyetem Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszékének nyugalmazott tanszékvezetője, a szénhidrogén-ipari adalékok kutatása, valamint a polimer-, valamint gumi-hulladékok kémiai és mechanikai újra-hasznosításáért.

Gábor Dénes-díjat kapott:

Dr. Czigány Tibor, gépészmérnök, az MTA rendes tagja, a BME Polimertechikai Tanszék professzora, Széchenyi-díjas kutató,
Domokos Gábor, építészmérnök, az MTA rendes tagja, a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék kutatóprofesszora.
Dr. Balázsi Csaba, kohómérnök, az MTA doktora, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója,
Dr. Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense, az MTA és az Egyetem Fotoelektrokémiai Kutatócsoportjának vezetője,
Dr. Laszlovszky István, szakgyógyszerész, a Richter Gedeon Nyrt. klinikai projektkoordinátora,
Pető Mária, fizikus, a Sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium fizikatanára,
Dr. Reith András, építészmérnök, az ABUD Mérnökiroda Kft. ügyvezetője,
Dr. Rekeczky Csaba, villamosmérnök, a Verizon Communications Inc, számítógépes látás igazgatója és a PPKE ITK tanára valamint,
Veres Mihály, fizikus, az ISOTOPTECH Zrt vezérigazgatója,

Gábor Dénes-díjakat adott át többek között Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Dr. Bendzsel Miklós kuratóriumi elnök, Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszter, Gulyás Tibor, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára, Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke, Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke, Jamrik Péter, az alapító képviselője, Dr. Freund Tamás, az MTA alelnöke.

A kuratórium döntése alapján In Memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült Dr. Gyulai József, fizikus, professor emeritus, Prima- és Széchenyi-díjas akadémikus, Kosztolányi Tamás gépészmérnök, a NOVOFER Távközlési Innovációs Zrt. nyugalmazott irodavezetője, Pomezanski György, magyar-történelem szakos tanár, televíziós műsorvezető.

Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjban pedig Rendes Szilveszter építőmérnök hallgató részesült.

Készítette: VISUALIA