Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2019-01-08
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2 emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Kedves Tagintézményi Képviselőnk!
Kedves Olvasónk!

Ezúton is köszönjük a nagyszámú karácsonyi és újévi jókívánságokat!

A Magyar Innovációs Szövetség nevében ismételten kívánunk nyugodt és eredményekben gazdag 2019. évet!
Dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök,
Dr. Szabó Gábor elnök,
Dr. Antos László ügyvezető igazgató

Stockholm International Youth Science Seminar

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot a 19 éves Novák Blanka képviselte a 2018. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és banketten. Blanka, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem diákja.

A Nobel Alapítvány támogatásával, 1976 óta megrendezésre kerülő esemény kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen jeleskedő 25, 18-24 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.

A Nobel-hét keretében a fiatalok részt vehettek és meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait: így Arthur Ashkin, Gérard Mourou és Donna Strickland fizika Nobel-díjasok, Frances H. Arnold, illetve George P. Smith és Sir Gregory P. Winter kémia Nobel-díjasok, William D. Nordhaus és Paul M. Romer közgazdasági Nobel-díjasok, valamint az amerikai James P. Allison és a japán Hondzso Taszukun fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseinek előadásait.
A Nobel-díjas tudósok előadásait megelőzően a tudósnövendékek 1300 svéd diák előtt prezentálhatták munkájukat, majd posztereiket kiállítva beszélgethettek kutatásukról az érdeklődő fiatalokkal.

Az ifjú tehetségek látogatást tehettek a Xylem Water Solutions AB cég svéd gyárában, ahol együtt ebédeltek a cég vezérigazgatójával.

A Nobel Múzeumban 4-5 fős csapatokba rendeződve vitaestet tartottak a géntechnológia témakörében, a vitaversenyt idén Blankáék csapata nyerte meg.

A hét során két résztvevőt, az Ausztráliából érkező Han Wangot és a Magyarországot képviselő Novák Blankát választották a svéd középiskolásoknak készülő, tudományokat népszerűsítő film főszereplőinek.
A fiatalok december 9-én állófogadás keretében beszélgethettek a Nobel-díjas tudósokkal.
December 10-én pedig részt vehettek a Nobel-díj átadási ceremónián, a Nobel Banketten, ahol együtt vacsorázhattak a svéd királyi családdal, az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. A bankettet hajnalig tartó Nobel NightCap zárta.

Novák Blanka részvételét a MATEHESZ támogatta.

Egyes kutatás-fejlesztéssel, valamint szakképzéssel összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslat

Az Országgyűlés 2018 decemberében elfogadta az egyes kutatás-fejlesztéssel, valamint szakképzéssel összefüggő törvények módosításáról szóló, T/3296. számú törvényjavaslatot, melyet dec.18-án hirdettek ki.

A törvénymódosítás többek között tartalmazza a költségvetési kutatóhelyeken létrehozott szellemi alkotások jogi helyzetének újraszabályozását: a szellemi alkotáshoz fűződő jogok az adott, kutatóhelynek minősülő központi költségvetési szervet illetik meg.

Ezzel egyidejűleg rendezi a hasznosító vállalkozások jogszabályi meghatározását annak érdekében, hogy ilyen vállalkozások valóban működni tudjanak a hazai egyetemek és egyéb kutatóintézetek mellett.

Vállalkozásfejlesztési Tanács

2018. december 13-án ülésezett a Vállalkozásfejlesztési Tanács, az ITM-ben. A Magyar Innovációs Szövetséget mint teljes jogú tagot Farkas József elnökségi tag képviselte.

Az ülésen dr. Szepesi Balázs, gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár (ITM) előterjesztette a Kormány KKV 2018-2030 időszakra vonatkozó stratégia koncepció vázlatát.  A stratégia elsődleges céljai:
 • a növekedésre képes vállalati kör értékteremtő képességének megerősítése
 • a teljes kkv szektor számára a működéshez szükséges kiszámítható keretek biztosítása,
másodlagos céljai:
 • a hazai tulajdonú kkv-k által előállított hozzáadott érték növelése
 • a kkv-k termelékenységének növelése
 • a kkv-k exportképességének növelése.
A Tanács jónak, sokrétűnek tartotta a koncepciót, abban megtalálható többek között a kkv-k innovációs igényeit testreszabottan betölteni képes innovációs intézményrendszer kiépítése mint stratégiai cél is.

A MISZ részéről felajánlásra került a MISZ átfogó stratégiai tervének beépítési lehetősége, valamint elvárásunk a szorosabb együttműködésre. Hangsúlyoztuk, hogy a beszállítói szerep mellett értékes az önálló termékkel rendelkezők kkv-k növelése. Érdemes a stratégiába beépíteni, hogy az állam hogyan tudja növelni a kkv-k hazai forgalmát és likviditásuk segítését a kormányzati partnerek fizetési kötelezettségének javításával.
A stratégia célok és akciók, ill. a végrehajtás szervezésekor nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni a szakminisztériumok és szakhatóságok felkészítésére, elszámoltatására.

Megújuló alapú energiatermelési technológiák (MAT) munkacsoportja

2018. december 13-án, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban tartották a MAT munkacsoport következő ülését, melyen a Magyar Innovációs Szövetség képviseletében Thernesz Artur elnökségi tag vett részt.

Az ülésen a háztartási kiserőművek integrációs lehetőségeit és kihívásait tekintették át. Az ilyen erőművek jellemzően telepített napelemekből állnak és a háztartásban fel nem használt áramtermelésüket a helyi elosztói hálózatba táplálják be. Mivel teljes termelésük mértéke az időjárástól, a fel nem használt arány pedig a fogyasztói szokásoktól függ, ezért a helyi hálózat kiszabályozása jelentős kihívások elé állítja az elosztói (DSO) vállalatokat.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a stabilitás jelentősen növelhető a háztartásban megtermelt áram háztartásban elfogyasztott részének növelésével. Ezt olyan innovatív technológiák elterjedése tudja támogatni, mint a távolról üzemeltethető "smart" irányítási rendszerek alkalmazása a háztartások hűtésére, fűtésére, jövőbeli elektromos gépjárműveik feltöltésére.
Az ezek után fennmaradó háztartási teljesítmények inverterekkel kerülnek hálózati betáplálásra és válnak az elosztói hálózatban más fogyasztók részére hozzáférhetővé. Mivel a helyi fogyasztó igények és a rendelkezésre álló villamos teljesítmény időben nem fedik egymást, ezért a veszteségek csökkentése érdekékben egyre több helyen szükséges a villamos energia ilyen feszültségszinten történő tárolásának szabályozási és technológiai lehetőségeinek innovatív átgondolása.

Smart City Forum 2018

2018. december 11-én, a Budapest Marriott Hotelben, a Napi.hu konferenciát rendezett, Smart City Forum 2018 címmel. Az eseményen, közel 100 résztvevő előtt, Monszpart Zsolt, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke is tartott előadást a következő témában: "Magyarok a nagyvilágban - Exportképes hazai fejlesztések az okos város területén".
Az előadásában gyakorlati példákat mutatott be a sikeres export esetekre, amelyek tartalmazzák az okos város projektek néhány elemét, nevezetesen infokom és 4G applikáció fejlesztéseket, víz-, és szennyvízkezelési megoldásokat, intelligens világítást és az ehhez kapcsolódó többletszolgáltatások elemeit, amelyek egy budapesti pilot projekt részét képezik.

28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűriülése

2018. december 13-án, a Magyar Innovációs Szövetség székhelyén, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny bírálóbizottsága - Prof. Jakab László, a BME dékánjának vezetésével - ülést tartott. A végleges döntést - az előzetes, írásos pontozás megvitatását követően - testületileg hozta meg.

A zsűri 112 pályázat közül 74, főként informatikai és műszaki problémák megoldását kitűző pályázatot javasolt a második fordulóra, így összesen 117 fiatal dolgozhatja ki részletesen a tervét.
A 74 pályázat közül 38 pályázat tudományos kutatást, tanulmány elkészítését, program írását, 36 pályázat pedig új eszköz, eljárás kidolgozását, tűzte ki célul.

A végső döntést a zsűri 2019. április végén tartandó ülésén hozza meg, melyen nemcsak a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíj szétosztásáról döntenek, hanem kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselik Magyarországot 2019 szeptemberében az európai döntőn, Szófiában. A díjazottak további nemzetközi versenyeken, tanulmányutakon is részt vehetnek (pl. Intel ISEF (USA); Nobel-héten Stockholmban stb.)

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg.

MISZ jelölő-bizottsági ülés

2018. november 30-án lezárultak a jelentkezések, ill. pályázatok a Magyar Innovációs Szövetség tisztségeire. A jövő évi, teljes körű tisztújító közgyűlést előkészítő jelölőbizottság 2018. december 11-én, a MISZ székhelyén, dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök vezetésével, áttekintette a jelentkezéseket, ill. motivációs leveleiket és megállapította, hogy nagy volt a túljelentkezés.

A bizottság döntött arról, hogy az elnökségbe jelentkező tagokkal vagy telefonon egyeztetnek, vagy személyesen is találkoznak és meghallgatják őket. Az első találkozóra december 18-án került sor a MISZ székhelyén, amikor is öt jelölttel beszélgettek.

Harangozó István (1947-2018)

2018. év végén váratlanul elhunyt dr. Harangozó István, aki a Magyar Innovációs Szövetségben 24 évig, 1992 és 2015 között, regionális igazgatóként tevékenykedett, és tagja volt a MISZ választmányának is.

Harangozó István fizikusként végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, ahol 1972 és 1991 között dolgozott. A Debreceni Tudományos Műszaki Park Kft. ügyvezetőjeként 1992 és 1997 között tevékenykedett, utána egy vállalkozást vezetett.

Gábor Dénes-díj átadása

2018. december 13-án, a Parlament Felsőházi Termében ünnepélyes keretek között adták át tagszervezetünk, a Novofer Alapítvány által alapított Gábor Dénes-díjakat. A résztvevőket Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Jamrik Péter vezérigazgató, az Alapító képviselője köszöntötte.

Gábor Dénes Életmű Díjban részesült,
 • Gschwindt András villamosmérnök, a Budapesti Műszaki és Közgazdasági Egyetem címzetes egyetemi docense, a hazai rádióamatőr mozgalom fáradhatatlan irányítója, az űrtechnológia hazai fejlesztésében betöltött több évtizedes kiemelkedő munkájáért, ill.
 • Kiss Péter Attila villamosmérnök, a Zoltek Corp. nyugalmazott alelnöke, a karbon szálaknak a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb költségen való gyárthatóságának kifejlesztéséért, a gyártósori koncepció kidolgozásáért.
Gábor Dénes-díjat kapott:
 • dr. Magyari-Köpe Blanka mérnök-fizikus, a Stanford Egyetemi kutató csoport vezetője,
 • dr. Kolozsváry Zoltán gépészmérnök, a marosvásárhelyi Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem címzetes tanára,
 • Kotschy András a Servier Gyógyszerkutató Intézet igazgatója,
 • dr. Barna László mérnök fizikus, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének Fénymikroszkópos Képalkotó Központjának vezetője,
 • dr. Puskás László Géza biológus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója,
 • Kónya Zoltán egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese,
 • Dr. Varga Péter Pál ortopéd sebész, az Országos Gerincgyógyászati Központ igazgató főorvosa.
Kónya Zoltánnak Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke adta át a díjat.
Gábor Dénes-díjakat adott át többek között Kövér László, az országgyűlés elnöke, Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter; Birkner Zoltán, a NKFI Hivatal elnöke; Luszcz Viktor, az SZTNH elnöke.

A kuratórium döntése alapján In Memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült Árokszállási Laura, a Zentai Gimnázium fizikatanára. Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjban pedig Török Tímea Nóra, a BME Természettudományi Kar hallgatója részesült.
Készítette: VISUALIA