Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2024-06-18
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2. emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 200 0731
mobil: +3630 955 0420
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban ritkábban jelenik meg.

A következő megjelenés időpontja 2024. július 16.

33. OTIO összefoglaló videók

A 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia döntőjének ünnepélyes megnyitójára 2024. május 31-én került sor a BME Q épületében. A verseny döntőjébe jutott pályázatokat bemutató kiállítást Dr. Czigány Tibor, BME rektora nyitotta meg. Dr. Pakucs János a szervezőbizottság elnökének ismertetője után a legkiválóbb iskolák okleveleinek átadására került sor Pölöskei Gáborné, a szakképzésért felelős helyettes államtitkár közreműködésével. A megnyitón Magyarország legkiválóbb, innovatív iskoláit is díjazták, ahol különösen nagy hangsúlyt fektetnek a természettudományos szakkörök működtetésére és a kreatív tehetségek támogatására:

A kétnapos nyilvános kiállításon mind a 28 döntős pályázat bemutatkozott a BME Q épület aulájában. Az eseményt számtalan látogató és középiskolai osztály tekintette meg.

A megnyitóról és a kiállításról készült videó az alábbi linken tekinthető meg.

A június 1-i gálavacsorával egybekötött eredményhirdetésen, az ÖbölHáz Rendezvényközpontban Dr. Birkner Zoltán, a MISZ alelnöke köszöntötte a 170 résztvevőt, majd Dr. Jakab László, az OTIO zsűrielnöke beszámolt a zsűri fáradhatatlan munkájáról. Ezután Dr. Gulyás Balázs, a HUN-REN, Magyar Kutatási Hálózat elnöke, Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár, NIÜ vezérigazgató és Dr. Czigány Tibor, a BME rektora szólt a jelenlévőkhöz. A díjak átadása előtt Dr. Szendrő Péter, az OTDT örökös elnöke ismertette a tehetségútleveleket, s végül Dr. Hankó Balázs, államtitkár is üdvözölte a jelenlévőket.

A legjobbnak ítélt pályázók 4 első, 3 második és 4 harmadik díjat, valamint 1 különdíjat vehettek át Dr. Birkner Zoltán, MISZ alelnöktől, Dr. Hankó Balázs, államtitkártól, Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkártól, a zsűri társelnökétől, Kiss Ádám, NKFIH elnöktől és Dr. Jakab László, OTIO zsűrielnöktől, dr. Pakucs János, MISZ tiszteletbeli elnökétől, Farkas Szabolcs, SZTNH elnöktől, terffy Balázs, a Klebelsberg Központ elnökhelyettesétől, Dr. Czigány Tibor, rektortól, valamint a verseny szponzoraitól. A díjazottak az egyszeri ösztöndíjak mellett okleveleket és Borbás Dorka, Ferenczy-díjas üvegtervező által készített üvegdíjat kaptak.

13 kiemelkedő középiskolai, természettudományt oktató tanár ugyancsak díjban részesült (500-800 E Ft értékben). A díjátadási ünnepségen zenészek mellett felléptek a Baross Imre Artista- és Előadó művészeti Akadémia Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai is.

A díjátadó gáláról készült videó az alábbi linken tekinthető meg.

A döntősökről szóló kiadvány itt olvasható.

A díjátadásról az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia Facebook oldalán is hírt adtunk, valamint a fotókat is megosztottuk: https://www.facebook.com/innovaciosverseny

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat befejezéséről

A Magyar Innovációs Szövetség 32. alkalommal hirdette meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Agrárminisztérium, az Energiaügyi Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatása mellett.

A megadott határidőre 65 gazdasági társaság, egyetem nyújtott be összesen 57 pályázatot. A kiírásra a gazdaság majdnem minden ágazatából érkeztek, kreatív és kiemelkedő innovatív eredményeket bemutató pályamunkák. A Magyar Innovációs Nagydíj 31 fős bírálóbizottsága, mely neves üzleti és egyetemi szakemberekből, professzorokból állt, végleges döntését 2024. február végén hozta meg, és választotta ki 2023. év legjelentősebb innovációit.
  • 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjban az Egis Gyógyszergyár Zrt. részesült a DELIPID® Plus és TORVAZIN® Plus kombinációs gyógyszerkapszulák kifejlesztéséért.
  • A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Ipari Innovációs Díjban az Electrostatics Kft. részesült az "InteGREATed protection - vezetőképes öltözetek új generációja" c. innovációért.
  • Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Agrár Innovációs Díjban a ZILDA tejüzem - Makrom Kft. az első A2 és laktózmentes A2 tejtermékek előállításáért, valamint a tejiparban és élelmiszeriparban elért innovációiért.
  • Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Respray Solutions Kft. részesült a világ első fújós dezodor újratöltő megoldásáért.
  • Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Energiaügyi Innovációs Díjban a FUX Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. részesült a környezetbarát karbonszál erősítésű kompozit magú nagyfeszültségű távvezeték kifejlesztéséért és gyártásáért.
  • A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2023. évi Innovációs Díjában a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. részesült a "Femtonics FocusPinner - 3D valós idejű képstabilizáció" eljárás kifejlesztéséért.
  • A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal "Alapkutatástól a piacig" 2023. évi Innovációs Díjában a Technoorg Linda Tudományos Műszaki Fejlesztő Kft. részesült a "CleanMill - ionsugaras mintapreparáló rendszer védőgázas munkakörnyezethez való illeszkedéssel" c. innovációért.
  • A Magyar Innovációs Szövetség 2023. évi Startup Innovációs Díjában a Voovo Hungary Kft. részesült a "Voovo - digitális tanulókártyák" mesterséges intelligencia alapú, szupergyors fejlesztéséért.
A bírálóbizottság, a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében további három innovációs teljesítményt kiemelt elismerésben részesített. A PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont és a PTE Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium közös pályázatát, a "Fénytől védett lombik védelem" módszerért, a Ganz Motor Kft-t "A Ganz 180.1-30 típusú forgóváz" kifejlesztéséért, valamint a Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft-t a "Hidrofilt energiahatékony ZLD és NZLD vízkezelő rendszerek" kifejlesztéséért.

A 2023. év legkiemelkedőbb magyarországi innovációiért járó díjak, ünnepélyes keretek közötti átadására 2024. március 26-án került sor az Országház Felsőházi termében.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap terhére, egyedi döntés keretében a Magyar Innovációs Szövetség 10.000.000.- Ft-ot támogatást nyert el, melyből a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat lebonyolításának és szervezésének költségeit finanszírozta.

TV2 Innovátor adás a Nagydíjasokkal

Március 26-án az Országház Felsőházi Termében átadták a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint 7 további innovációs díjat, köztük a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Ipari Innovációs Díjat, melyben az ELECTROSTATICS KFT. részesült az "InteGREATed protection vezetőképes öltözetek új generációja" c. innovációért.

A MISZ Média díjas TV2 Innovátor ellátogatott az Electrostatics Kft-hez, hogy bemutassa a nagyközönségnek a díjazottat. Dr. Németh Bálint, ügyvezető és Péter Szabó Szilvia beszélgetése megtekinthető a következő linken.

A leginnovatívabb vállalatok 2024

Minden korábbinál több vállalat tartja nélkülözhetetlennek az innovációt a sikerhez, miközben minden korábbinál kevesebb vállalat van felkészülve arra, hogy meg is valósítsa azt. Ez az ellentmondás a Boston Consulting Group (BCG) 18. alkalommal közzétett innovációs tanulmányának konklúziója.
Az idén megkérdett ezer felső vezető 83 százaléka - ami rekordmagas arány - sorolta az innovációt a top 3 prioritása közé, de az innováció BCG-s szempontjai alapján a vállalatoknak csak 3 százaléka minősült "innovációra késznek", szemben a 2022-es 20 százalékkal.

A felkészültség két év alatti 17 százalékpontos csökkenése megdöbbentő. Ez a visszaesés figyelmeztető jel kell, hogy legyen minden vezető számára, aki az innováción keresztül versenyelőnyre törekszik. A világjárvány, a gazdasági kilengések és a növekvő geopolitikai feszültségek miatt a vállalatvezetők a rövid távú agilitásra és költségbázisuk kezelésére helyezték a hangsúlyt a középtávú értékforrások megragadása helyett, ezért csökkenhetett ilyen nagy mértékben az innovációs képesség - mondta Juhász László, a BCG budapesti irodájának ügyvezető igazgatója és szenior partnere.

A teljes cikk elérhető itt, a jelentés pedig itt.

Köszöntjük új tagjainkat

Név | 4iG Nyrt.
Tagsorszám | 824
Cím | 1013 Budapest, Krisztina krt. 39.
Vezető | Fekete Péter, vezérigazgató

Tevékenység:
A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető infokommunikációs csoportja, a tudásalapú, digitális gazdaság egyik vezető vállalata. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat friss és innovatív szemlélete, valamint Magyarország vezető telekommunikációs és IT rendszerintegrátoraként betöltött pozíciója a csoportot a régió digitális átalakulásának vezető szolgáltatójává teszi. A 4iG dinamikus terjeszkedési stratégiája a magyarországi és a nyugat-balkáni távközlési piac meghatározó szereplőjévé emelte. A csoport folyamatosan bővíti szolgáltatásait, szakértelmét és portfólióját, hogy megfeleljen a távközlési és IT-piacok változásainak és igényeinek.

Név | Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft.
Tagsorszám | 825
Cím | 8800 Nagykanizsa, Magyar u. 191.
Vezető | Borsos Krisztina, ügyvezető

Tevékenység:
Vízkezelő rendszerek tervezése, gyártása, beüzemelése, vegyi anyag ellátása, laboratóriumi mérések. Ivóvízkezelés, szennyvízkezelés, technológia vízkezelés.

Név | Wolters Kluwer Hungary Kft.
Tagsorszám | 826
Cím | 1117 Budapest, Budafoki út 187-189. A. ép. III.
Vezető | Kézdi Katalin, ügyvezető

Tevékenység:
Jogi és üzleti információszolgáltató vállalatként a céljuk, hogy szaktudásukat, több évtizedes tapasztalatukat és szakmai kíváncsiságukat felhasználva gyorsan, pontosan, sokoldalúan feldolgozzák és értelmezzék a jogi és üzleti információkat. Segítik ügyfeleiket, hogy időtől, helytől függetlenül számos eszközön keresztül, egyszerűen, azonnali megoldást, pontos választ kapjanak a mindennapi munkájuk során előforduló jogi és üzleti kérdéseikre, problémáikra. Legismertebb termékük a Jogtár Digitális compliance és LegalTech szakértői megoldások.
Készítette: VISUALIA