Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
 
utolsó frissítés: 2018-10-15
Magyar Innovációs Szövetség

Székhely és levelezési cím:
1116 Budapest,
Fehérvári út 108-112.
2 emelet (Nádor udvar)

tel.: (061) 430 3330
innovacio@innovacio.hu
www.innovacio.hu

Szövetség hírei

MISZ jelölő-bizottsági ülés

A Magyar Innovációs Szövetség elnöksége által felkért, a jövő évi teljes körű tisztújító közgyűlést előkészítő jelölőbizottság 2018. október 11-én alakuló ülést tartott, a MISZ székhelyén, dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök vezetésével. A bizottság tagjai megbeszélték a jelölés menetét, valamint jóváhagyták a tagszervezeteknek szóló felhívást, melyet az alábbiakban közlünk:

"FELHÍVÁS TELJES KÖRŰ TISZTÚJÍTÁSRA

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2019. első negyedévére tervezi tisztújító közgyűlését. A MISZ elnöksége a teljes körű tisztújítás előkészítésre, az alapszabály értelmében, jelölőbizottságot kért fel, melynek tagjai:
elnök: dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök (tel: 30/9620062),
tagok: Budavári László, nyugat-dunántúli regionális igazgató (tel: 20/955-7370),
Györgyi János, ügyvezető igazgató (tel: 30/5195621),
Dr. Ormos Pál, kutató professzor (tel: 30/9989423).

Figyelembe véve az innováció megváltozott kormányzati szerepét is, kérjük, tegyenek személyi javaslatot, ill. nyújtsanak be pályázatot az egyes tisztségek betöltésére, így közvetlenül is tudják képviselni innovációs szakterületüket, közvetlenül tudnak hatást gyakorolni szövetségünk tevékenységére, és közvetve a hazai innovációs terület munkájára. Jelölt az lehet, aki tagszervezetünk vezetője vagy a vezető által javasolt, a szervezetnél dolgozó, lehetőleg vezető beosztású személy. A MISZ különböző tisztségeire
- elnök /1 fő/
- ált. elnökhelyettes /1 fő/
- alelnökök /6 fő /
- elnökségi tagok /6 fő /
- FB-tag /4 fő /
- választmányi tag /30 fő/
egy motivációs levélben kell jelentkezni, ill. pályázni. Az egyes tisztségekre vonatkozó információ az egységes szerkezetű alapszabályban és SZMSZ-ben található (itt).

A jelentkezésben, ill. a pályázatban meg kell határozni a tisztséget, és max. egy oldalban (a választmányi tagság kivételével) két kérdésben kell konkrétan nyilatkozni, a Kormányzati struktúrához illeszkedő új stratégia alapján:
- a jelölt mit tart a Szövetség legfontosabb feladatának, céljának?
- személyesen mit tud, ill. mit vállalna a célok megvalósítása érdekében?
Egy személy több tisztségre is jelentkezhet.

A jelentkezést a MISZ titkárságára "PÁLYÁZAT" jelzéssel kell elküldeni e-mailben (tisztujitas@innovacio.hu), vagy zárt borítékban (cím: 1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.) 2018. november 30-ig.

A tagszervezeti jelölések után - a pályázókkal történő előzetes egyeztetést követően - a végleges jelöltlistát a jelölőbizottság állítja össze, és terjeszti a közgyűlés elé.
A jelölőbizottság elnökét, ill. tagjait a Szövetség minden tagintézményének képviselője természetesen közvetlenül is megkeresheti.

Budapest, 2018. okt. 16.

Dr. Pakucs János
jelölőbizottsági elnök"
28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny középiskolásoknak

A Magyar Innovációs Szövetség 2018. október 2-án, az Ericsson Magyarország székhelyén 28. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az M5 Csatorna közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból.

Az eseményt, melyen közel hetvenen vettek részt, Jakab Roland az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, mint házigazda nyitotta meg. Kiemelte, hogy a Verseny remek lehetőséget biztosít a fiataloknak, hogy megmutassák magukat és az ötleteiket. Elmondta továbbá, hogy nagy megtiszteltetés az Ericsson Magyarország számára, hogy helyet adhat a tehetséges fiatalok bemutatkozásának.

Dr. Palkovics László, miniszter, a Verseny fővédnöke nevében, dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke köszöntötte a meghívottakat. Kiemelte, hogy a felsőoktatás a KFI rendszer kulcsa, és többek között beszélt az Új Nemzedék Kiválóság Programról, melynek célja a tudományos utánpótlás mennyiségének és minőségének megerősítése, a tudományos életpálya vonzóvá tétele, a kiváló oktatók, kutatók pályán- és itthon tartása és az egyetemek tudományos teljesítményének ösztönzése. Ennek egy alprogramja a "Tehetséggel fel!" Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíj, a középiskolában versenyeredményt elérő tehetséges fiatalok számára. 2018/2019-es tanévre 80 fiatal kapott a pályázat keretében támogatást.

Ezután Dr. Pakucs János a szervezőbizottság elnöke és a MISZ tiszteletbeli elnöke bejelentette a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, és ismertette a feltételeket. A versenyre főként olyan kreatív fiatalokat keresnek, akik felismertek valamilyen műszaki, természettudományos problémát, és van saját ötletük a megoldásra is. Beszélt a nemzetközi versenyek fontosságáról és a MISZ által, ezen rendezvényekre delegált fiatalok sikereiről. (A verseny részletes felhívása a www.innovacio.hu portálunkon olvasható.)

A rendezvény második felében Ivánka Gábor, zsűritag bemutatta az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny korábbi díjazottjait, akik a 2018. évben nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményt értek el. A fiatalok 5-5 percben beszéltek a sikereikről, és bemutatták munkájukat:
- Kákonyi Marcell, a dublini 30. EU Fiatal Tudósok Versenyének résztvevője ismertette az általa fejlesztett eszköz használatát és elmesélte a hasznosítását (Cervelox 2.0 - Avagy: Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz?).
- Novák Blanka, a dublini 30. EU Fiatal Tudósok Versenyének különdíjasa elmondta a saját ihletésű kutatásának témáját ("Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata"), melynél a kísérleteket, méréseket, elemzéseket önállóan végezte el.
- Molnár Áron, aki 4. helyezett lett a tudományos versenyek olimpiáján (Intel ISEF) beszélt az általa fejlesztett eszközről (Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor). Kiemelte, milyen hihetetlen élményekkel gazdagodott az amerikai versenyen.
- Laufer Tamás Jónás mesélt a kínai versenyről (33. CASTIC), ahol a nemzetközi fordulóban 41 ország 250 résztvevője közül választották ki azon fiatal közé, akiknek a munkáját bronzéremmel díjazta a zsűri. Ő olyan fejlesztést valósított meg, mely képes követni az alkohol hatását az emberi egyensúlyra, és abból következtetéseket von le.

Befejezésül, Dr. Bódis József, a Verseny fővédnöke, az EMMI oktatási államtitkára a jelenlévő fiataloknak konkrét tudományos kutatási területet mutatott be inspirációként. Embrió kutatásról beszélt, arról, hogyan lehet kétszeresére növelni az életképes emberi embriók számát.

Innovation dialogue Lithuania-Hungary

Magyarország Litván Nagykövetsége 2018. október 4-5-én, a MITA Tudományos, Innovációs és Technológiai Hivatallal és a Magyar Innovációs Szövetség együttműködésben, Vilniusban szervezte meg az "INNOVATION DIALOGUE LITHUANIA - HUNGARY" c. szakmai fórumot.

A rendezvényen 4 fős magyar üzleti delegáció vett részt, melyet Dr. Friedler Ferenc, a Magyar Innovációs Szövetség elnökségi tagja vezetett. Az innovációs üzleti fórumot - melyen 14 litván szervezet volt jelen - Sarlós Ágoston attasé nyitotta meg, aki ismertette a két ország között az elmúlt években létrejött innovációs célú, illetve technológiai transzfert megtestesítő jelentősebb üzleti kapcsolatokat.

Az első napon kiselőadásokra került sor, melynek során Friedler Ferenc előadásában bemutatta a Magyar Innovációs Szövetség működését és áttekintést adott a magyarországi innovációs tevékenységekről. Ezután B2B találkozók következtek, miután a Nagykövetség célzott partnerszervezést végzett a kiutazó magyar vállalatok tevékenységi profiljában.
Másnap a magyar delegáció számára látogatást szerveztek a litvániai kutatás-fejlesztési élet egyik központjának számító "Sunrise Valley" tudományos és technológiai parkba, illetve a start-up vállalkozásoknak helyet adó Vilnius Tech Park-ba.

Egyes kutatás-fejlesztéssel, valamint szakképzéssel összefüggő törvények módosításáról szóló előterjesztés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére a MISZ közigazgatási egyeztetés keretében 2018. október 11-én véleményezte az egyes kutatás-fejlesztéssel, valamint szakképzéssel összefüggő törvények módosításáról szóló előterjesztés tervezetét. Néhány kiemelés az állásfoglalásból:
"...Üdvözlendő, hogy a Kormány a szakképzés rendszerének 2015-ben történt megújítását követően is folyamatosan keresi a szakképzés korszerű, a jelen kor és a jövő kihívásainak is megfelelni tudó fejlesztésének lehetőségeit..."

"...a gazdálkodás kereteinek megszilárdítása az esetleges forráshiányra nem szolgál megoldásként, és a források szakmai szempontból történő hatékonyabb hasznosítását sem garantálja..."

"...megítélésünk szerint a szakképzés színvonalának emelését szolgálna az, ha a centrumok mellett (a megyei és az országos érdekegyeztetésen túl) is szerveződhetne olyan szakmai tanácsadó (felügyelő) testület, amely - a kamarai tagságtól, képviselettől függetlenül - a jelentősebb helyi ipari szereplők véleményét csatornázhatná be a centrumok szakmai munkájába..."

Véleményünk teljes szövege portálunkon, a jelszóval védett részről tölthető le.

Energetikai Innovációs Tanács megalakulása

2018. október 2-án, a tiszta, fenntartható és okos energia támogatására megalakult az Energetikai Innovációs Tanács, Budapesten. Az alakuló ülésen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy a tanács munkájának eredményeit beépítik a hamarosan elkészülő új Nemzeti Energiastratégiába. A testület működését az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koordinálja.

Elsőként Süli János, tárca nélküli miniszter szólalt fel, aki sürgette a hosszú távú, átfogó szakmai programok megalkotását. Kádár Andrea, az ITM helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a 2011-es energiastratégiában megfogalmazott kérdések mára eldőltek, a helyükre lépő új kihívások integrált, hosszútávra szóló, innovációs szempontú és minden területet átfogó tervezést igényelnek.

Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnök-helyettese a szűkülő energiaforrások átgondoltabb felhasználását, valamint a műszaki felsőoktatás és az ipar együttműködését szorgalmazta az új típusú villamosenergia-rendszerek kialakításában.
Ezután felszólat még Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Kóbor György, a MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és ifj. Chikán Attila, az Alteo vezetője is.

Az Energetikai Innovációs Tanácsban a MISZ-t, Thernesz Artur, elnökségi tagunk fogja képviselni.

Kibővített választmányi és elnökségi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség, 2018. november 14-én kibővített választmányi és elnökségi ülést tart székhelyén. Napirendi pontok:
- Beszámoló a legutóbbi választmányi ülés óta végzett munkáról
- Rövid tájékoztatás a teljes körű tisztújításról (dr. Pakucs János)
- dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnökének előadása

Ferences tehetségprogram

2018. október 5-én, a Ferences Rendtartomány székhelyén, Budapesten, a Ferences Ösztöndíj Alapítvány által működtetett, a három magyar Ferences gimnázium legkiválóbb hallgatóiból alakult kutatási szakkollégium összejövetelén, a MISZ tiszteletbeli elnöke, dr. Pakucs János tartott egy motivációs előadást a fiatalok részére. Többek között ismertette az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny lehetőségét, ill. elmondta a legfontosabb tudnivalókat magáról a versenyről.

Második előadóként Kapui Ákos már sikeres startup vállalkozó, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűritagja mutatkozott be. 2005-ben a Versenyen, I. díjas lett. 2010-ben megalapította a Distinction mobilfejlesztési stúdiót, melyet 2014-ben felvásárolta a Skyscanner nevű brit cég. Előadásában a fiatalokat a tudományosan megalapozott innováció irányába motiválta.

A Kormány határozata a kutatási fejlesztési és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításáról

A Kormány október 4-én határozatot hozott Magyarország versenyképességének növelése érdekében. A Kormány többek között
"...felhívja az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy egyeztessen a Magyar Tudományos Akadémia elnökével az akadémiai kutatóhálózat struktúrájának áttekintéséről és átalakításáról...
...készítse elő a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács létrehozásához szükséges jogszabály-módosításokat...
"...a pénzügyminiszterrel együttműködve alakítsa ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alaptól elkülönülten működő Kutatási Alap létrehozásához szükséges feltételrendszert...
...vizsgálja meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala beolvadásának lehetőségét a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalba (a továbbiakban: Hivatal), és a vizsgálat eredményétől függően tegyen javaslatot a Hivatal új működési rendjére..."

NKFIH új elnökhelyettesei

A miniszterelnök a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény alapján Sebők Katalint és Szabó Istvánt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettesévé 2018. október 1-jei hatállyal, 5 éves időtartamra kinevezte.
Készítette: VISUALIA